Povećani šećer u krvi: uzroci, simptomi i metode liječenja

Visoki šećer u krvi nije uvijek znak dijabetesa. Međutim, radi isključenja bolesti ili identifikacije predijabetičkog stanja preporučuje se podvrgavanje liječničkom pregledu.

Šećer, tačnije glukoza, glavni je izvor energije u ljudskom tijelu. Normalna razina glukoze u kapilarnoj krvi je 3,3–5,5 mmol / L, sadržaj glukoze u venskoj krvi je 4–6 mmol / L. Stanje u kojem je primijećen visok šećer u krvi naziva se hiperglikemija.

Rizična skupina uključuje trudnice s obiteljskom predispozicijom za dijabetes, gojaznost, hipertenziju, opetovane pobačaje u povijesti.

Održavanje normalne razine glukoze u krvi rezultat je mnogih faktora, među kojima hormonska regulacija igra ključnu ulogu. Glavni hormon koji smanjuje koncentraciju glukoze u krvi je inzulin - peptidni hormon koji se proizvodi u gušterači (u β-stanicama otoka Langerhans). Inzulin potiče apsorpciju glukoze ćelijama, aktivira ključne enzime glikolize, potiče stvaranje glikogena u mišićima i jetri i smanjuje intenzitet glukoneogeneze. Smanjena sekrecija ovog hormona (apsolutni nedostatak inzulina) igra značajnu ulogu u razvoju dijabetesa melitusa tipa 1. U slučaju kršenja djelovanja inzulina na tjelesna tkiva (relativni nedostatak inzulina), razvija se dijabetes melitus tipa 2.

Ovisno o koncentraciji, hiperglikemija je podijeljena u tri stupnja:

  1. Svetlost - 6–10 mmol / L
  2. Prosjek je 10–16 mmol / L.
  3. Teška - 16 mmol / l ili više.

Izdvojite privremenu hiperglikemiju, trajnu hiperglikemiju nakon posta i postprandijalnu (nakon jela).

Ako osoba ima povišen šećer u krvi na glavi, to ne znači uvijek prisutnost dijabetesa, međutim, kako bi se isključila posljednja ili utvrdilo predijabetičko stanje, preporučuje se podvrgnuti liječničkom pregledu.

Faktori rizika koji mogu izazvati povećanje šećera uključuju:

  • genetska predispozicija
  • loša prehrana (posebno upotreba velikog broja pekarskih proizvoda i slatkiša),
  • iracionalna upotreba droga
  • loše navike (posebno zloupotreba alkohola),
  • veliki gubitak krvi,
  • nedostatak vitamina u tijelu (posebno B)1 i C)
  • prekomjerna vježba
  • trovanje ugljen-monoksidom,
  • česte stresne situacije.

S razvojem gestacijskog dijabetesa u ranim fazama trudnoće, postoji rizik od fetalnih patologija, uključujući ozbiljne.

Povišene razine šećera primjećuju se kod šećerne bolesti, Itsenko-Cushingovog sindroma, moždanog udara, zatajenja srca, epileptičnih napada, nekih patologija štitne žlijezde, želuca i crijeva. Grupa rizika uključuje žene sa sindromom policističnih jajnika, kao i osobe sa niskom koncentracijom kalijuma u krvi.

U žena se porast šećera može primijetiti i s predmenstrualnim sindromom, tokom trudnoće. Hiperglikemija u trudnica nastaje zbog promjena u hormonalnoj pozadini i pridružene male osjetljivosti tjelesnih tkiva na djelovanje inzulina. Ovo se stanje naziva gestacijski dijabetes. Često se javlja u nedostatku bilo kakvih kliničkih manifestacija, otkriva se samo tijekom laboratorijske dijagnoze i prolazi nakon porođaja. S razvojem gestacijskog dijabetesa u ranoj trudnoći, postoji rizik od razvoja fetalnih patologija, uključujući ozbiljne: srčane mane, cerebralna paraliza, kongenitalna katarakta itd. U nekim slučajevima gestacijski dijabetes može postati istinit. Rizična skupina uključuje trudnice s obiteljskom predispozicijom za dijabetes, gojaznost, hipertenziju, opetovane pobačaje u povijesti.

Ljekari primjećuju porast incidencije hiperglikemije kod djece. Ovaj fenomen je povezan s redovitim konzumiranjem velikih količina brze hrane, ranim unošenjem kravljeg mlijeka i / ili žitarica u prehranu, korištenjem vode za piće s viškom nitrata i s živčanim poremećajima uzrokovanim nepovoljnom psihološkom klimom u obitelji. Pored toga, hiperglikemija kod djece često se primjećuje nakon gripa ili rubeole.

Glavni znakovi dugoročnog povećanja šećera:

  • stalna žeđ (čak i kada se pije velika količina tečnosti), nemogućnost njenog potpunog ugađanja,
  • suve sluzokože usne šupljine,
  • učestalo mokrenje, pojačan urin, noćno mokrenje,
  • smanjenje oštrine vida,
  • svrbež kože
  • slabost, umor,
  • razdražljivost
  • aritmija,
  • kratkoća daha
  • bezrazložno mršavljenje (čak i uz adekvatnu prehranu),
  • miris acetona iz usta.

Osim toga, pacijenti s hiperglikemijom žale se na otjecanje usana, utrnulost i hlađenje gornjih i / ili donjih ekstremiteta, nerazumne oslabljujuće glavobolje, mučninu, česte zatvor ili proljev, vrtoglavicu, peckanje, treperenje muha pred očima, podložnost infektivnim bolestima.

Kod muškaraca s povišenim šećerom, seksualna disfunkcija i upala prepucija nisu rijetkost.

Ovi znakovi omogućavaju sumnju na hiperglikemiju, ali konačna dijagnoza se postavlja nakon pregleda.

Dijagnostika

Uz laboratorijsko utvrđivanje koncentracije glukoze u krvi, ako se sumnja na patološko stanje, provodi se test tolerancije na glukozu (test tolerancije glukoze). Tokom ove studije mjeri se nivo glukoze u krvi na glavi, a zatim pacijent uzima glukozu otopljenu u vodi. Nakon toga provodi se nekoliko uzastopnih mjerenja s razmakom od 30 minuta. Koncentracija glukoze obično dva sata nakon opterećenja glukozom ne prelazi 7,8 mmol / L. Sa nivoom glukoze od 7,8–11,0 mmol / L, rezultat se smatra kršenjem tolerancije na glukozu, a dijabetes se dijagnosticira po većoj stopi.

Da biste izbjegli narušavanje rezultata ispitivanja, preporučuje se pridržavanje određenih pravila za njegovu pripremu:

  • krv treba uzimati na prazan stomak, posljednji obrok treba biti najkasnije 10 sati prije ispitivanja,
  • dan prije studije, trebali biste napustiti sport, isključiti teške fizičke napore,
  • ne biste trebali mijenjati svoju normalnu prehranu uoči studije,
  • izbegavajte stresne situacije pre polaganja testa,
  • spavati prije studije.

Ako se sumnja na hiperglikemiju, pacijentima se propisuje opći test krvi i urina (s identifikacijom ketonskih tijela), testovi za određivanje C-peptida, glikoziliranog hemoglobina, antitijela na p-stanice pankreasa.

Uz dugoročno povišenu razinu šećera preporučuje se procijeniti funkciju srca, jetre i bubrega (EKG, ultrazvuk i dr.).

Kako bi se isključile komplikacije koje se razvijaju u pozadini hiperglikemije, pacijenta se, ovisno o indikacijama, upućuje na savjetovanje kod endokrinologa, oftalmologa, urologa ili ginekologa, kardiologa, neurologa.

Šta da radim

Fiziološki porast šećera obično ne zahtijeva poseban tretman, razina glukoze se obično normalizira kada se eliminira faktor koji ga je uzrokovao.

Liječenje patološki povišenog šećera je složeno i treba ga provoditi pod nadzorom liječnika. Važno je zapamtiti da samo-lijek može pogoršati situaciju i dovesti do štetnih posljedica.

Ako pacijent otkriva dijabetes, propisuje se terapija ovisno o njegovoj vrsti. Osim dijetalne terapije, može uključivati ​​potkožne injekcije inzulina, oralne hipoglikemijske lijekove. U nedostatku kompenzacije za dijabetes, postoji rizik od razvoja hiperglikemijske kome, što je životno opasno stanje.

Šećer treba odbaciti ako je teško to učiniti odmah, ostane ga mala količina, postepeno se smanjuje dok se u potpunosti ne ukloni iz prehrane.

U nekim slučajevima bolesnicima sa hiperglikemijom prikazana je vitamin i fitoterapija (čaj od borovnice, čaj od hibiskusa, čaj od lišća lišća, žalfije).

Normalizaciju nivoa glukoze olakšava umjerena tjelesna aktivnost (gimnastika, plivanje, aerobika i akva-aerobika, badminton, tenis, golf, odbojka, košarka, biciklizam). Hodanje, penjanje stepenicama pješice i trčanje umjerenim tempom također su efikasni. Čak i pola sata fizioterapijskih vježbi dnevno doprinose normalizaciji šećera u krvi. Između ostalog, redovna tjelesna aktivnost odnosi se na mjere za sprečavanje razvoja dijabetesa tipa 2.

Bolesnici s hiperglikemijom trebaju isključiti stres, fizičko i psihičko preopterećenje, sve do promjene posla ako je potrebno. Treba se riješiti loših navika i više vremena provoditi u prirodi.

Glavni način normalizacije glukoze u krvi je dijeta. Količina potrošenih kalorija izračunava se ovisno o tjelesnosti i fizičkoj aktivnosti. Prikazana je frakcijska prehrana - jesti 5-6 puta dnevno u malim porcijama u pravilnim intervalima. Osim snižavanja razine šećera, cilj dijetalne terapije je normalizacija tjelesne težine. S povećanom tjelesnom težinom, dnevni unos kalorija treba smanjiti za 250-300 kcal od dnevnog unosa preporučenog za određenu dob i stil života.

Osnova prehrane je biljno-bjelančevina, proizvodi koji sadrže ugljikohidrate dopušteni su samo oni koji imaju nizak glikemijski indeks. Preporučeno:

  • povrće u sirovom i termički obrađenom obliku (svježe povrće treba jesti svakodnevno, njegov udio treba iznositi najmanje 20% svega povrća),
  • nemasno meso, kiseli proizvodi, riba, morski plodovi,
  • jaja (ne više od dva dnevno),
  • prirodni mliječni proizvodi i mliječni proizvodi,
  • žitarice (heljda, proso, ječam, biserni ječam, zobena kaša),
  • nemasno tijesto, integralno, raženo,
  • grah
  • bobice, voće, kao i svježi sokovi od njih,
  • crna prirodna kafa, čaj crni, zeleni, bijeli, biljni, nezaslađeni kompoti, voćni napici,
  • neke slatkiše (pastila, marshmallows, marmelada, mala količina meda, tamna čokolada),
  • biljna ulja.

Kod hiperglikemije preporučuje se konzumiranje najmanje 1,5-2 litre vode dnevno.

Čak i pola sata fizioterapijskih vježbi dnevno doprinose normalizaciji šećera u krvi. Između ostalog, redovna tjelesna aktivnost odnosi se na mjere za sprečavanje razvoja dijabetesa tipa 2.

Iz prehrane se isključuju konditorski proizvodi, peciva od maslačka i lisnatog tijesta, riža, zdrob, kobasice, slanina, šunka, bujni mesni bujoni, masni, dimljeni i kiseli proizvodi, tjestenina, masni i začinjeni umaci, brza hrana , grickalice. Šećer treba odbaciti ako je teško to učiniti odmah, ostane ga mala količina, postepeno se smanjuje dok se u potpunosti ne ukloni iz prehrane. Zabranjen je i alkohol, s izuzetkom male količine (1-2 čaše) prirodnog crnog suhog vina 1-3 puta tjedno.

Kako sprečiti

Da bi se spriječio povišen šećer u krvi, preporučuje se:

  • zdrava prehrana, izbjegavanje zloupotrebe šećera, hrane koja sadrži šećer i alkohol, izbjegavanje neuravnotežene prehrane,
  • održavanje normalne tjelesne težine
  • redovna fizička aktivnost uz izbjegavanje prekomjernih opterećenja,
  • praćenje koncentracije glukoze u krvi (posebno ljudima koji su u riziku),
  • tolerancija prema stresu
  • odustajanje od loših navika,
  • pravovremeno liječenje bolesti koje mogu dovesti do hiperglikemije.

Visoki šećer u djetetu

Norme razine glukoze u djetinjstvu različite su. Djeca su sklona nižim stopama, pa bi kod beba do jedne godine trebalo razgovarati o hiperglikemiji s razinom glukoze iznad 4,4 mmol / L i više od 5,0 mmol / L u dobi od 1-5 godina. Kod djece koja su prešla petogodišnju prekretnicu, pokazatelj šećera u krvi je 3,5–5,5 mmol / l.

Ako se djetetova razina glukoze povećala, propisuje se potpuni ljekarski pregled. Prije svega, dijagnoza dijabetes melitusa je potvrđena ili odbijena. Za sveobuhvatno istraživanje situacije procjenjuju se tolerancija na glukozu i nivo glikoziliranog hemoglobina.

Uzrok visokog šećera u krvi kod djece može biti nasljedna predispozicija, česti stres, prekomjerni rad, nestabilna psiho-emocionalna situacija u obitelji ili timu. Poboljšanje rizika od razvoja patologije predstavlja nezdrava prehrana: strast prema slatkišima i drugim slatkišima, praktičnoj hrani, slatkoj soda i brzoj hrani.

U dojenačkoj dobi uzroci hiperglikemije su rano unošenje komplementarne hrane, posebno kravljeg mlijeka i žitarica, nedostatak vitamina D i upotreba prljave vode.

U djetinjstvu zarazne bolesti poput rubeole i ospica mogu dovesti do povećanja šećera. Rjeđe je utjecaj faktor gripa.

Prevencija

Pridržavanje jednostavnih pravila pomoći će u sprečavanju rasta šećera u krvi. Ograničite unos brzih ugljenih hidrata, prepustite se alkoholu, dimljenom mesu i slatkišima, redovno vježbajte.

Ako postoji porodična anamneza pacijenata sa dijabetesom, važno je pažljivo pratiti svoje zdravlje i životni stil. Potrebno je normalizirati težinu i održavati je na optimalnom nivou, napustiti ovisnosti i izbjeći stres. Ako se razvije hiperglikemija, potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

Povišeni šećer u krvi ukazuje na patološke procese u tijelu koji se moraju blagovremeno otkriti i eliminirati. Ljudi skloni hiperglikemiji moraju znati glavne znakove kako bi se pravovremeno konzultirali s liječnikom i izbjegli ozbiljne komplikacije.

Zašto se povećava šećer u krvi

Razlikuju se sljedeći uzroci hiperglikemije:

  • zarazne bolesti
  • sistemske bolesti
  • upotreba steroidnih lijekova,
  • trudnoća
  • dijabetes melitus
  • stres
  • prevladavanje lako probavljivih ugljikohidrata u prehrani.

Kratkotrajno povećanje šećera može izazvati napad angine pektoris, epilepsije ili infarkta miokarda. Takođe, nivo glukoze u krvi će se povećati kada se pojave jaki bolovi, opekotine.

Najbolji liječnici endokrinolozi

Kako se manifestuje porast šećera

Rast razine šećera obično se očituje u nekoliko simptoma. Ako se razvije akutni oblik hiperglikemije, onda su one najizraženije. Dokaz o povećanoj koncentraciji glukoze u krvi mogu biti takvi znakovi:

  • suha usta, žeđ,
  • kršenje mokrenja (često, obilno, uključujući noću),
  • svrbež kože
  • promjena pokazatelja tjelesne težine u oba smjera,
  • povećana pospanost
  • slabost, umor,
  • vrtoglavica, glavobolja,
  • miris acetona iz usne šupljine,
  • dugotrajno zarastanje kožnih lezija,
  • oštećenje vida
  • povećana osjetljivost na infekcije,
  • oslabljena potencija kod muškaraca.

Ukoliko takve simptome pronađete u sebi (ne nužno i svima), morate uzeti testove za glukozu u krvi.

Kako se razvijaju simptomi?

Mehanizam razvoja svakog od navedenih simptoma nekako je povezan s glukozom.Tako česta želja za pićem (polidipsija) nastaje vezanjem molekula vode na šećer. Tečnost migrira iz međućelijskog prostora u vaskularni lumen. Kao rezultat toga, tkiva su dehidrirana.

Istovremeno, povećanje volumena krvi zbog dolazne vode izaziva porast krvnog tlaka i pojačanu cirkulaciju krvi u bubrezima. Tijelo se nastoji riješiti viška tekućine mokrenjem, razvija se poliurija.

Bez inzulina molekule glukoze ne mogu prodrijeti u stanice. Dakle, uz njegovu nedovoljnu proizvodnju pankreasa, kao što se događa kod dijabetesa tipa 1, tkiva imaju manjak energije. Tijelo je primorano na druge načine opskrbe energijom (bjelančevinama, mastima), zbog čega se tjelesna težina smanjuje.

Gojaznost se javlja kada je oslabljena funkcionalna aktivnost inzulinski ovisnih receptora - dijabetes tipa 2. Istovremeno, inzulin se proizvodi u dovoljnim količinama, stimulira sintezu masti i glukoza također ne ulazi u stanice, što dovodi do energetske gladi.

Osjećaji slabosti, vrtoglavica, brzi napad umora povezani su s manjkom energije u tkivima mozga. Nedostaje glukoza i tijelo pojačava oksidaciju masti. To uzrokuje porast sadržaja ketonskih tijela u krvotoku i dovodi do pojave mirisa acetona iz usta.

Nemogućnost glukoze da prodre u tkiva utječe na imunološki sustav - leukociti postaju funkcionalno inferiorni i ne mogu se u potpunosti boriti protiv infekcije.

Svako oštećenje kože postaje "ulaz" za patogene mikroorganizme. Prekomjerni šećer u ranim tkivima također pridonosi sporom zacjeljivanju, što postaje povoljno razmnožavanje mikroba.

Metode smanjenja hiperglikemije

Osnova za snižavanje šećera je eliminacija faktora koji je izazvao hiperglikemiju. Dakle, ako uzimanje lijekova dovodi do povećanja glukoze u krvi, potrebno je konsultirati se s liječnikom oko njihove moguće zamjene.

Uz bolesti štitne žlijezde i druge, morate ih izliječiti. U slučaju gestacijskog dijabetesa (tokom trudnoće), dovoljan je pregled prehrane.

S početnim razvojem šećerne bolesti ili u slučaju nemogućnosti uklanjanja uzroka, indicirano je terapijsko liječenje. Za to je, s bolešću koja se razvija prema prvom tipu, propisane injekcije inzulina, a sa drugim tipom propisane su lijekove koji smanjuju glukozu.

Unatoč činjenici da se za svaki slučaj uzima odvojeno, režim terapije sastavlja se pojedinačno, postoje opća pravila za sve pacijente. Potrebno je strogo slijediti upute liječnika, pratiti prehranu, voditi zdrav način života i redovito donirati krv za sadržaj šećera.

Hrana za hiperglikemiju

Pažljiv pregled prehrane prva je stvar s visokom razinom glukoze u krvi. Postoji puno dijetalnih preporuka koje se temelje na smanjenju količine jednostavnih ugljikohidrata u hrani.

Smanjenje kalorijskog sadržaja jela treba kombinirati sa istodobnim očuvanjem potrebne količine proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala.

Ugljikohidrati bi trebali biti pretežno sporog tipa, sa niskim glikemijskim indeksom. Dnevne kalorije izračunavaju se na osnovu individualnih karakteristika. U tom slučaju dnevnu količinu hrane treba podijeliti u nekoliko (do 6) obroka, s intervalima ne dužim od tri sata.

Izbornik treba sadržavati namirnice koje pomažu u snižavanju glukoze u krvi. Ovo je:

  • kiselo voće
  • agrumi
  • bobice (lingonberry, planinski pepeo),
  • Jeruzalemska artičoka
  • svježe zelje.

Od žitarica prednost ima heljda. U kuvanom obliku, sadrži nizak sadržaj kalorija i visoku hranjivu vrijednost. Heljda sadrži minerale, vitamine i aktivne tvari koje doprinose ne samo snižavanju šećera, već i tjelesnoj težini kao i pročišćavanju organizma od toksina i toksina.

Sljedeći recept pomoći će da značajno snizite razinu glukoze. Potrebno je pomiješati kašiku zdrobljenih žitarica do stanja praha sa čašom kefira, ostaviti da vari 7-9 sati. Smjesu trebate piti 60 minuta prije jela tjedan dana.

Što prijeti povećanjem šećera

Komplikacije nastale povišenom glukozom u krvi mogu biti i akutne, brzo nastaju i udaljene. U prvom slučaju hiperglikemija može izazvati stanja poput:

  • oštećenja centralnog nervnog sistema, koma, prekomatozno stanje (koje se manifestuje kršenjem živčane provodljivosti, poremećajem refleksnih veza, djelomičnim ili potpunim gubitkom svijesti),
  • ketoacidoza
  • dehidracija
  • mliječno kisela koma.

Slični uvjeti imaju i prethodne simptome. To: jaka slabost, žeđ i velika količina urina (do 4 l). Ako se pojave takvi znakovi, morate hitno potražiti medicinsku pomoć.

Dugoročni efekti visokog šećera u organizmu:

  • oštećenja krvnih i nervnih žila donjih ekstremiteta, praćena nekrozom i gangrenom,
  • oštećenje bubrega, što se sastoji u potpunom gubitku funkcija bubrega njihovim funkcijama, s naknadnim razvojem insuficijencije (predstavlja opasnost za život),
  • uništavanja mrežnjače, što rezultira gubitkom vida.

Povišeni šećer u krvi ne znači uvijek prisutnost patologije u tijelu. Ako se simptomi pojavljuju češće, osim što im se pridruže drugi, tada je potrebno donirati krv za glukozu i konzultirati stručnjaka.

Recepti tradicionalne medicine

U narodnoj medicini sakupljeno je mnogo recepata koji su dizajnirani za smanjenje glukoze u krvi. Ispod su najefikasnije.

  • Uzmite zob, zapreminu od oko čaše ili pola staklenke od pola litre. Prelijte kipuću vodu preko nje (6 čaša). Kuhajte jedan sat. Kao opcija: držite u vodenoj kupelji ili stavite u rernu u isto vrijeme. Kad se juha ohladi, treba je filtrirati. Možete ga uzimati u bilo kojoj količini tokom dana neograničeno vrijeme.
  • Uzmite 40 grama pregrada za orahe. Stavite ih u pola litre vode i stavite da kuhaju na laganoj vatri sat vremena. Nakon što se juha potpuno ohladila, mora se filtrirati. Koristite lijek prije jela. Doziranje je jedna kašika. Čorbu možete čuvati u hladnjaku.
  • U proleće cvatnje jorgovana trebate prikupiti prije cvatnje. Dvije kašike sirovina, parite 0,4 litre vruće vode i ostavite da se kuha 6 sati (najbolje je da se radi u termosici). Nakon što je infuzija spremna, treba je filtrirati. Pijte u malim porcijama tokom dana.
  • Operite i naribajte hren (korijen). Dobivenu kašu razrijedite s fermentiranim mliječnim proizvodom (kefir, jogurt, kiselo mlijeko, prirodni jogurt) u omjeru 1:10. Proizvod koristite prije jela, tri puta dnevno. Doziranje - jedna kašika.
  • Pripremite infuziju lovorovog lista: za 10 zdrobljenih listova trebat će 200 ml kipuće vode. Sipajte sirovine u termos, ostavite jedan dan. Naprezanje. Infuziju morate uzimati toplu, otprilike 4 puta dnevno (ne više). Doziranje - četvrtina šalice prije jela.

Pogledajte video: KAKO LIJEČITI VISOK KRVNI PRITISAK? Prof. dr Mihajlović (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar