Voće za jačanje šećera u krvi

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Život sa dijabetesom prvog i drugog tipa obvezuje pacijenta da se pridržava nekoliko pravila koja sprečavaju skok šećera u krvi. Potrebno je svakodnevno se baviti fizikalnom terapijom, koja blokira debljanje, kojem su dijabetičari podložni zbog poremećaja metabolizma, takođe će pomoći organizmu da upije glukozu.

Ključ zdravlja i kontrole svih pokazatelja je pravilna prehrana, koju treba izračunati prema glikemijskom indeksu proizvoda i pravilima njihove termičke obrade.

Ne mogu se jesti sva hrana sa dijabetesom, to se odnosi čak i na povrće i voće, neke od njih su dozvoljene, ali u malim količinama. Sa visokim šećerom morate isključiti hranu sa lako probavljivim ugljikohidratima, odnosno onu s visokim glikemijskim indeksom. Izazvat će nagli skok šećera u krvi i time izazvati hiperglikemiju, što povlači za sobom povećanje doze ubrizgavanja inzulina.

Zato je važno proučiti koja se hrana može jesti s povećanjem šećera u krvi, čiji će se popis dolje raspravljati, koja je termička obrada potrebna i što generalno podrazumijeva takvo što kao GI.

Glikemijski indeks - šta je to

Pojam glikemijski indeks odnosi se na brzinu razgradnje ugljikohidrata u krvi i njihov direktan utjecaj na nivo glukoze. Kada hrana s visokim glikemijskim indeksom (GI) uđe u tijelo, ona počinje naglo povećavati svoj indeks šećera, što negativno utječe na zdravstveno stanje dijabetičara, što se može poboljšati samo dodatnom injekcijom kratkog inzulina.

Za održavanje normalne razine šećera morate odabrati hranu s niskim GI, povremeno s prosječnim GI, i ni u kojem slučaju ne smijete jesti hranu s visokim glikemijskim indeksom. Ali koji se pokazatelji smatraju normalnim? Slijedi lista podjele GI:

  • Od 0 do 50 jedinica - nizak indikator,
  • Od 50 do 70 jedinica - prosječni indikator,
  • Od 70 i više, UNIT je visok.

Uz popis, koji sadrži popis dozvoljenih proizvoda, morate uzeti u obzir i pravila njihove toplinske obrade. Doista, pri prženju ili pirjanju s dodatkom velike količine biljnog ulja, GI dopuštenih proizvoda značajno raste.

Hranu možete prerađivati ​​na sljedeće načine:

  1. Prokuhajte
  2. U mikrotalasnoj
  3. U multiokeru, način "gašenja",
  4. Za par
  5. Zapecite s malo biljnog ulja,
  6. Roštilj ispeći.

Nemojte pretpostavljati da je hrana dijabetičara poprilično skromna u izboru, jer dozvoljena lista uključuje voće, povrće i životinjske proizvode koji bi trebali biti prisutni u svakodnevnoj prehrani.

Od prihvatljivih namirnica možete kuhati razna jela - salate, složena priloga, kasike, sufle od sira, pa čak i deserte.

Životinjski proizvodi

Hrana životinjskog porijekla nezaobilazan je izvor energije za cijeli dan. Tu se podrazumijeva meso, iznutrice, jaja, mliječni proizvodi i kiselo-mliječni proizvodi.

Kad jedete meso s dopuštene liste, uvijek treba ukloniti kožu i masnoću s njega, oni ne sadrže ništa korisno, samo kolesterol koji je štetan za organizam.

Kuvana jaja dopuštena su kod dijabetesa u bilo kojem obliku, GI žumanjka je 50 PIECES, a proteina 48 PIECES, dozvoljena dnevna doza je jedno jaje. Uzgred, ona sadrži veliku količinu holesterola. Jaja se mogu koristiti za kuhanje tjestenina i skute.

Od mesa vrijedi zaustaviti izbor na:

  1. Piletina - GI je 0 komada,
  2. Kunić - GI je 0 PIECES,
  3. Pileća jetra - GI je jednak 35 komada,
  4. Turska - GI je 0,
  5. Govedina - GI je 0.

Ovi proizvodi s povišenim šećerom neće uzrokovati porast, već će oplemeniti organizam potrebnim elementima u tragovima i vitaminima, pa možete kuhati npr. Pileće kotlete za dijabetičare tipa 2.

Mliječni i kiselo-mliječni proizvodi sadrže puno kalcijuma i savršeni su za laganu večeru. Slijedi njihov popis:

  • Mlijeko - 30 komada,
  • Nezaslađeni jogurt - 35 komada,
  • Kefir - 15 jedinica,
  • Skuta bez masnoće - 30 jedinica,
  • Obrano mlijeko - 25 jedinica.

Od sira, možete kuhati sve vrste laganih deserta i jesti ih za doručak, nadopunjujući voćem. Evo jednog od njih - trebat će vam 200 grama skučenog sira, jedno jaje, 50 grama mješavine suhog voća (suhe marelice i smokve), cimet na vrhu noža i zaslađivač po želji.

Skuva se miješa sa jajima i suhim voćem, prethodno pari u kipućoj vodi 20 minuta. Masu tuku mikserom dok ne dobijete homogenu konzistenciju. Nakon prebacivanja u silikonski kalup i stavite u mikrotalasnu pećnicu na 15 minuta. Nakon tog vremena, gotovu sufu od sira prebacite na tanjir i pospite cimetom.

Slijedi popis onoga što hranu ne možete konzumirati u svakodnevnoj prehrani:

  1. Skuna - 70 komada,
  2. Govedina Strogan - 56 komada,
  3. Pavlaka - 56 jedinica,
  4. Maslac - 55 komada.

Takođe, pod zabranom je svaka masna riba i meso - svinjetina, janjetina, masnoća.

Sa bilo kojom vrstom dijabetesa pacijenti se često pitaju koje žitarice se mogu jesti kako se ne bi povećao šećer u krvi? U ovom slučaju izbor je poprilično opsežan, glavno pravilo je ne začinjavati bočne posude maslacem i ne piti mliječne proizvode, jer time povećavate stalno prisutni rizik od skoka glukoze u krvi.

Kašu treba uključiti u dnevnu prehranu, na osnovu izračuna - jedna porcija će biti 4 kašike sirovih žitarica. zbog visokog sadržaja vlakana, žitarice doprinose normalizaciji gastrointestinalnog trakta.

Dozvoljene žitarice sa niskim glikemijskim indeksom:

  • Kukuruzna kaša - 40 komada,
  • Heljda - 50 komada,
  • Perlovka - 22 jedinice,
  • Smeđa (smeđa) riža - 45 komada.

Ječam i heljda imaju visoki sadržaj vitamina i vrijedne elemente u tragovima, tako da bi ove dvije žitarice trebalo da prevladavaju u ishrani pacijenta sa dijabetesom.

Visoko zabranjeni proizvodi:

  • Pirinač - 70 komada,
  • Kaša s zdrobom - 70 komada:
  • Zobena kaša - 66 komada.

Valja napomenuti da ovsena kaša, mljevena u brašno (zobena kaša) ima nizak glikemijski indeks.

Uporaba povrća dozvoljena je u neograničenim količinama, naravno, onih koje su na popisu. Ali postoje neke zamke. Živi primjer za to je mrkva. Može se jesti sirovo (GI = 35 PIECES), ali u kuhanom ima pokazatelj veći od prosjeka (GI = 70 PIECES). Da biste smanjili svoj kuhani indeks, potrebno je kuhati šargarepu u velikim komadima, pire pod apsolutnom zabranom.

Kuvani krumpir ima GI od 65 PIECES-a, a pire krompir 90 PIECES, zahvaljujući njihovoj konzumaciji u hrani razina šećera u krvi će se brzo povećavati. Ali ako i dalje ne možete podnijeti nedostatak krumpira u prehrani, preporučuje se namočenje u hladnoj vodi da bi se smanjio GI - to će ostaviti višak škroba.

Slijedi popis dopuštenih proizvoda na osnovu njihovog indeksa:

  1. Brokula - 10 komada,
  2. Luk - 10 komada,
  3. Krastavac - 10ED,
  4. Zelena paprika 10 komada,
  5. Crvena paprika - 15 komada,
  6. Sirovi bijeli kupus - 15 komada,
  7. Zelene masline - 15 jedinica,
  8. Cvjetača - 15,
  9. Češnjak - 20 komada,
  10. Paradajz - 15 jedinica.

Od povrća se pripremaju ne samo salate, već i druga jela u ratu i kuvanom obliku. Ovo može biti izvrsna prilog uz meso i ribu. Slobodno kombinirajte razno povrće - u ovom slučaju za dijabetičare nema ograničenja.

Sok se može napraviti od biljnih proizvoda, po mogućnosti rajčice - sadrži mnogo vrijednih vitamina i minerala, ali voćni sokovi su potpuno zabranjeni.

U slučaju izuzeća, možete piti 70 ml soka, prethodno razblaženog vodom, u omjeru jedan do tri.

Voće igra važnu ulogu u ishrani dijabetičara, jer sadrži veliku količinu vitamina i vlakana, što pomaže eliminaciji toksina iz tijela, te ubrzavanju procesa procesa ugljikohidrata i masti.

Dnevno serviranje voća može iznositi do jedne trećine ukupne prehrane. Ali ako dajete prednost slatkoj i kiseloj hrani, moguće je povećati dnevnu stopu njihove konzumacije.

Mnogo vitamina se nalazi i u kore citrusa. Prilično zdrav napitak izrađen je od mandarinskih kore. Za jednu porciju potrebne su vam dvije žličice sitno sjeckane kore, koju napunite 200 ml ključale vode i ukuhavate najmanje pet minuta. Takav čaj od mandarine povećaće otpornost tela na infekcije i umiruje nervni sistem.

Od plodova su dozvoljeni sledeći:

  • Crna ribizla - 15 komada,
  • Limun - 20 jedinica,
  • Grejpfrut - 22 kom.,
  • Trešnja - 22 PIECES,
  • Šipak - 35 jedinica,
  • Šljiva - 25 komada,
  • Kruška - 35 jedinica,
  • Sušene marelice - 30 komada,
  • Jabuke - 30 komada,
  • Sušene marelice - 30 komada,
  • Trešnja - 25 jedinica,
  • Narandžasta - 30 komada,
  • Breskva - 35 jedinica,
  • Malina - 30 jedinica.

Bolje je jesti voće za doručak, jer oni i dalje sadrže glukozu i tijelu su potrebne fizičke aktivnosti za njegovu pravilnu apsorpciju. Izvrsna opcija za doručak je voćna salata začinjena nezaslađenim jogurtom ili kefirom.

Možete koristiti dekocije sa suhim voćem - to će pomoći povećanju imunološkog sistema tijela i normalizaciji rada gastrointestinalnog trakta. Za pripremu dnevne porcije dekocije trebat će vam mješavina od 50 grama suhog voća (suhe marelice, grožđice, suve šljive) - sve se to prelije sa 300 ml kipuće vode i pirja se najmanje 10 minuta.

Jedna od opcija za voćnu salatu:

  1. Grana graška - 15 komada,
  2. Jedna zelena jabuka
  3. Pola narandže
  4. Tri čvrste šljive bez jaja,
  5. 200 ml nezaslađenog jogurta ili kefira.

Narežite voće na velike kockice, dodajte šipak i 200 ml nezaslađenog jogurta. Bolje je ne kuhati takav doručak neposredno prije upotrebe kako biste sačuvali punu vrijednost proizvoda.

Sokovi, čak i ako se prave od voća s niskim glikemijskim indeksom, pojačavaju učinak na šećer u krvi. Sve je to objašnjeno prilično jednostavno - u sokovima nema vlakana.

Sistem napajanja

Proces unosa hrane trebalo bi se odvijati i po posebnoj šemi. Dakle, hrana treba biti frakcijska, u malim porcijama, 5-6 puta dnevno, s jednakim intervalima, po mogućnosti istodobno. Ovo je neophodno kako bi pankreas bio spreman za vježbanje i pokušao u većoj mjeri proizvesti hormon inzulin (on pripada drugoj vrsti dijabetesa).

Pacijent koji boluje od dijabetesa treba dnevno konzumirati tekućinu od najmanje dvije litre, ali željeni iznos možete izračunati prema kalorijama pojedu dnevno, tako da je jedna kalorija jednaka jednom mililitru tekućine.

Bilo koji proizvod koji nije propisao endokrinolog dozvoljeno je jesti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

S takvim dijagnozama kao što je dijabetes, pacijent je jednostavno dužan postati odgovorna i disciplinirana osoba kako bi kontrolirao nivo šećera u krvi i ne provocirao njegov neopravdani skok.

U videu u ovom članku, liječnik će nastaviti temu utjecaja hrane na šećer u krvi.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Kakvo voće može biti sa šećerom u krvi?

  • 1 Voće koje povećava šećer u krvi
  • 2 voća koja smanjuje šećer
  • 3 Dijabetes koristi voća

Voće je sočno i slatko voće koje sadrži mnogo vitamina raznih grupa, mikro i makro elemente, vlakna, pektin, organske kiseline. Kod dijabetesa morate jesti voće koje snižava šećer u krvi. Uključuju jabuke (bez obzira na boju) i kruške, bobice: brusnica, malina, kupina, aronija i crvena riđa, crna i crvena ribizla, viburnum, jagode (sadrži puno antioksidanata, pa razina šećera u krvi naglo pada). Dozvoljene su šljiva i breskva, višnja i marelica, trešnje i trešnje, lubenica i dinja. Od egzotičnog, uvoznog voća, šećer se smanjuje grejpom, šipakom, narandžama, ananasima, kivijem i limunom. Da biste izvukli najviše koristi, morate jesti sezonsko voće i povrće.

Voće koje povećava šećer u krvi

Banana, smokve, grožđe i datumi su egzotika koja povećava šećer u krvi, takvi su zabranjeni. Mandarine sa visokim šećerom u krvi su nepoželjne (jedini iz skupine citrusa) zbog visoke razine ugljikohidrata. Svježe cijeđeni sokovi sadrže visoku razinu glukoze. Oni preopterećuju gušteraču, povećavaju šećer u krvi. Izuzetak su sokovi od limuna i šipak. Ljudima koji ne pate od bolesti želuca i visoke kiselosti dozvoljeni su ovi sokovi, ali samo prirodni. Na policama nije dopušteno piti kod dijabetesa zbog visokog sadržaja šećera i neprirodnih sastojaka. Pije se u malim gutljajima i polako, bez dodavanja šećera.

Svježa pomaže poboljšanju metabolizma, oslobađa tijelo od otrova, toksina, sprječava razvoj ateroskleroze i smanjuje rizik od šloga.

Vratite se na sadržaj

Voće koje smanjuje šećer

Prilikom odabira zdravog voća za dijabetičare uzima se u obzir njihov glikemijski indeks (GI) - pokazatelj utjecaja pojedenog proizvoda na razinu glukoze u krvi. Nizak glikemijski indeks kaže da će nakon konzumiranja takvog voća nivo šećera u krvi polako rasti, a što je GI viši, brže će se povećati glukoza.

Možete pojesti nekoliko kriški lubenice, ali strogo do 17 sati.

Ali ne može se odjednom sve pojesti odjednom, pojesti ga po volji i ovisno o tome što želite. Odaberite po svom ukusu i pridržavajte se norme upotrebe. Voće je bolje jesti između glavnih obroka, ali posljednji unos voća treba biti najkasnije do 17 sati. Treba ih jesti sirove, bez šećera ili smrznute, a ako budu kuhane u šećeru (džem) ili šećeru (kompot), bit će odmah zabranjene.

Vratite se na sadržaj

Prednosti voća protiv dijabetesa

Voće za sve, a posebno za dijabetičare, vrlo je korisno:

  • podići imunitet
  • zasititi tijelo mnogim vitaminima, mikro i makro elementima, organskim kiselinama, vlaknima,
  • normalizovati rad creva,
  • upijaju suvišne hemikalije, uklanjaju toksine, otrove, toksine,
  • sprečiti pojavu plakova holesterola i smanjiti šećer u krvi,
  • povećati hemoglobin,
  • pozitivno utiču na nervni sistem i poboljšavaju rad mozga,
  • reguliše tjelesnu težinu za gojaznost, sagorijeva tjelesnu masnoću,
  • liječi kožu, poboljšava ten.

Jabuke i kruške sadrže vlakna, pektin, vitamine i minerale koji imaju blagotvoran učinak na gastrointestinalni sistem. Agrumi - naranča, grejpfrut, limun sadrže dvije vrste vlakana (topljivih i nerastvorljivih), vitamine, posebno vitamin C, pa ih se preporučuje koristiti jednom dnevno za održavanje prohodnosti i elastičnosti krvnih žila. Kivi i ananas imaju posebne enzime koji sagorijevaju masnoću, što je uvijek bitno za dijabetes. Trešnja sadrži kumarin, supstancu koja sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i potiče njihovu resorpciju. Malina i kopriva imaju antioksidativne tvari koje usporavaju proces starenja. Crna ribizla jača krvne sudove, zasitiva vitaminom C. Jagode i jagode sadrže magnezijum i kalijum, koji je važan za patologije iz kardiovaskularnog sistema, imaju antioksidativna svojstva koja snižavaju razinu glukoze u krvi.

Članci medicinskih stručnjaka

Voće koje povećava šećer u krvi ne preporučuje se onima čija razina glukoze u krvi prelazi normu, odnosno hiperglikemija se opaža zbog kršenja metabolizma ugljikohidrata. Glavni uzroci hiperglikemije su dijabetes melitus (smanjenje proizvodnje inzulina), poremećaji prehrane, stres, infekcije i upalni procesi. Kao i nedostatak vitamina B7 (biotin), koji je uključen u metabolizam ugljikohidrata i odgovoran je za razinu šećera u krvi.

Stoga, znati koje voće povećava šećer, korisno je ne samo dijabetičarima i osobama koje pokušavaju riješiti višak kilograma.

Koje voće povećava šećer?

Kada osoba jede voće koje povećava šećer u krvi, opterećenje na gušterači se povećava, zbog čega mora proizvesti više inzulina. Posebno u hrani koja sadrži ugljene hidrate postoji glikemijski indeks (glikemijski indeks, GI). Ovaj indeks „mjeri“ uticaj ugljenih hidrata iz hrane na glukozu u krvi, odnosno pokazuje koliko šećera raste. Što je veći ovaj indeks, brže se povećava razina šećera u krvi. Visok GI - 70 ili više, srednji - u rasponu od 55-69, nizak - manji od 55.

Sada da vidimo koji je glikemijski indeks najpopularnijeg voća prisutnog u našoj prehrani. Usput smo na ovaj popis uvrstili i neke bobice, nadamo se da ove informacije neće biti suvišne.

Niski glikemijski indeks su: trešnja (22), grejp (25), kruška (37), jabuke (39), šljive (38), jagode (40), breskve (42), naranče (44), srednje zrele banane (54) )

Prosječni glikemijski indeks uočen je u takvom voću i bobicama kao što su mango (56), papaja (56), marelice (57), kivi (58), grožđe (59), zrele banane (62), dinja (65), ananas (66) ) Lubenica (72) i datumi (146) imaju visok glikemijski indeks.

Treba imati na umu da se nutricionisti odnose na voće koje povećava šećer u krvi, na one koji imaju srednji i visoki glikemijski indeks.

Koje voće povećava šećer? Naravno, slatko! Treba imati na umu da slatki ukus voća daju saharoza, glukoza i fruktoza. Saharoza je disaharid i može vrlo brzo povećati šećer u krvi. Prvo mjesto u sadržaju saharoze zauzimaju breskve (6 g na 100 g svježeg voća), dinja (5,9 g), šljive (4,8 g) i mandarine (4,5 g u 100 plodova).

Glukoza i fruktoza su monosaharidi. Glukoza je šećerni šećer (grožđani šećer ili heksoza), grožđe (7,3 g na 100 grama bobica), trešnje i trešnje (5,5 g) posebno su bogate.

Fruktoza je dvostruko slatka od glukoze i lakše se probavlja od saharoze. A da bi ga pretvorili u glikogen (koji nastaje u jetri) inzulin nije potreban. Grožđe (7,2 g na 100 g bobica), jabuke (5,5 g), kruške (5,2 g), trešnje i trešnje (4,5 g), lubenica (4,3 g na 100) odlikuju se visokim sadržajem fruktoze. g pulpe). Apsolutni lideri u sadržaju svih šećera su persimmons (više od 30%), ananas (16%), kruška i banana (12%), slatke trešnje (11,5%).

Ne zaboravite da je za normalno funkcioniranje tijela - opskrba ćelija energijom i provođenje mnogih biohemijskih procesa - glukoza neophodna. Ako slijedite strogu dijetu ili uz značajan fizički napor, razina šećera u krvi može se smanjiti, što dovodi do hipoglikemije. To negativno utječe na dobrobit. A zatim, na plodove dolazi voće koje povećava šećer u krvi.

Šta odabrati dijabetičara?

Uzimajući u obzir dozvoljeno voće, potrebno je napomenuti da njihov glikemijski indeks ne smije prelaziti 55-70 bodova, kada je pokazatelj viši, voće je kontraindicirano kod dijabetesa i visokog šećera u krvi. Ako slijedite ovaj jednostavan savjet, možete održati razinu glikemije na odgovarajućem nivou.

Kada pacijent pati od bolesti prvog tipa, koja se dijagnosticira u ranoj dobi, osoba zna kakvo se voće može jesti sa visokim šećerom u krvi, a koje je bolje odbiti.

Sa šećernom bolešću drugog tipa stvari su drukčije, patologija pogađa ljude više nego odrasli, kojima je teško obnoviti prehranu, promijeniti prehrambene navike razvijene tijekom godina.

Kako ne biste pogriješili u izboru, morate jesti isključivo kisele ili kiselo-slatke sorte voća, šećera i previše slatke sorte voća:

  1. negativno uticati na pacijentovo stanje,
  2. uzrokovat će oštru promjenu šećera u krvi.

Mora se zapamtiti da su voćni sokovi opasniji od dijabetesa još opasnije od voća iz kojih je napitak istisnut. Razlog je jednostavan, sok je samo tekućina bez vlakana, to nije zadnja uloga koja mu je dodijeljena u apsorpciji glukoze u tijelu.

Možete jesti ove vrste voća: jabuke, kruške, pomorandže, grejpfrut, limun. Postoje određena ograničenja u konzumiranju dinje, ananasa, lubenice i manga. Ako bi plodove dodatno termički obradili, glikemijski indeks bit će još veći. Uz hiperglikemiju ne možete jesti puno suhog voća, ako doktor dozvoli sušenje, oni će biti plodovi natopljeni dugo u hladnoj vodi.

Jagode će takođe biti korisne:

  • lingonberry
  • brusnice
  • glog
  • kopriva
  • crvena ribizla
  • morska heljda.

Karakteristično je da se ove bobice mogu lako podvrgnuti termičkoj obradi, ne brinući o povećanju količine šećera u njima. Deserti se pripremaju na bazi bobica, ali isključujući bijeli šećer, koji je zamijenjen prirodnim zaslađivačima. Međutim, bolje je ako pacijent jede voće i bobice u njihovom prirodnom obliku.

Dešava se da se dijabetesu dosadi istom hranom, želi da se liječi zabranjenim voćem. Pritom se plod dijeli na male komadiće, jede se u nekoliko faza, najbolje ujutro. Kao rezultat toga, poslastica će donijeti radost u želucu i neće uzrokovati pogoršanje dobrobiti, probleme s glikemijom.

Potrebno je naučiti kako izračunati sigurne doze voća, jer čak i dozvoljeno voće će sa neograničenom konzumacijom postati štetno:

  1. preporučuje se odlučiti se za voće koje pristaje na dlanu dijabetičara,
  2. ako nije bilo moguće pronaći manje voće, jednostavno se dijeli na dijelove.

Idealno posluživanje bobica odgovara jednoj šalici standardne veličine, ali dinje ili lubenice treba jesti ne više od jedne kriške u jednom sjedanju.

Postoji još jedan trik koji pomaže da se smanji stopa pretvorbe ugljikohidrata u glukozu - jedite voće zajedno s orasima, sirom ili kruhom od cijelog zrna.

Pogledajte video: 20 Načina za Prirodno Lečenje i Kontrolisanje Dijabetesa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar