Upute za upotrebu amoksicilinske masti

Imajte na umu da prije kupnje lijeka Amoxicillin morate pažljivo pročitati upute za uporabu, načine uporabe i doziranje kao i ostale korisne informacije o lijeku Amoxicillin. Na mjestu "Enciklopedija bolesti" naći ćete sve potrebne informacije: upute za pravilnu upotrebu, preporučeno doziranje, kontraindikacije, kao i preglede pacijenata koji su već koristili ovaj lijek.

Obrasci za izdavanje

Amoksicilin je dostupan u sljedećim oblicima:

- Kapsule od 250 mg (16 komada po pakovanju).

- Kapsule od 500 mg (16 komada po pakovanju).

- Granule u boci (za suspenziju).

Svi oblici amoksicilina uzimaju se oralno, nije predviđeno unošenje ovog antibiotika u obliku injekcija (injekcija).

Amoksicilin - Farmakološko djelovanje

Amoksicilin Je antibiotik skupine polusintetičkih penicilina širokog spektra djelovanja. To je 4-hidroksilni analog ampicilina. Ima baktericidno dejstvo. Aktivno protiv aerobnih gram-pozitivnih bakterija: Staphylococcus spp. (osim sojeva koji proizvode penicilinazu), Streptococcus spp, aerobne gram-negativne bakterije: Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Escherichia coli, Shigella spp., Salmonella spp., Klebsiella spp.

Mikroorganizmi koji proizvode penicilinazu rezistentni su na amoksicilin.

U kombinaciji sa metronidazolom djeluje protiv Helicobacter pylori. Smatra se da amoksicilin inhibira razvoj rezistencije Helicobacter pylori na metronidazol.

Između amoksicilina i ampicilina postoji unakrsna rezistencija.

Spektar antibakterijskog djelovanja širi se istodobnom primjenom amoksicilina i klavulanske kiseline koji inhibira beta-laktamazu. U ovoj kombinaciji povećava se amoksicilinska aktivnost protiv Bacteroides spp., Legionella spp., Nocardia spp., Pseudomonas (Burkholderia) pseudomallei. Međutim, Pseudomonas aeruginosa, Serratia marcescens i mnoge druge gram-negativne bakterije ostaju otporne.

Amoksicilin - Farmakokinetika

Kada se guta, amoksicilin se brzo i u potpunosti apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta, ne uništava u kiseloj sredini želuca. Cmax amoksicilina u krvnoj plazmi postiže se nakon 1-2 sata, s povećanjem doze za 2 puta, koncentracija se takođe povećava za 2 puta. Uz prisustvo hrane u stomaku ne smanjuje se ukupna apsorpcija. Intravenskom, intramuskularnom i intramuskularnom primjenom postižu se slične koncentracije amoksicilina u krvi.

Vezivanje amoksicilina na proteine ​​plazme iznosi oko 20%.

Rasprostranjeno je u tkivima i tjelesnim tekućinama. Zabilježena je visoka koncentracija amoksicilina u jetri.

T1 / 2 iz plazme iznosi 1-1,5 sati. Oko 60% doze koja se uzima oralno, izluči se nepromijenjeno u urinu glomerularnom filtracijom i tubularnom sekrecijom, u dozi od 250 mg, koncentracija amoksicilina u urinu je veća od 300 µg / ml. Određena količina amoksicilina određuje se u izmetu.

U novorođenčadi i starijih osoba T1 / 2 može biti duži.

Kod bubrežne insuficijencije T1 / 2 može biti 7-20 sati.

U malim količinama amoksicilin prodire kroz BBB tokom upale pia materice.

Amoksicilin se uklanja hemodijalizom.

Amoksicilin - Indikacije

Za upotrebu kao monoterapija i u kombinaciji s klavulanskom kiselinom: zarazne i upalne bolesti uzrokovane osjetljivim mikroorganizmima, uklj. bronhitis, pneumonija, tonzilitis, pijelonefritis, uretritis, gastrointestinalne infekcije, ginekološke infekcije, zarazne bolesti kože i mekih tkiva, listerioza, leptospiroza, gonoreja.

Za upotrebu u kombinaciji s metronidazolom: hronični gastritis u akutnoj fazi, peptični čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva u akutnoj fazi, povezan s Helicobacter pylori.

Amoksicilin - režim doziranja

Za oralnu primjenu, jedna doza za odrasle i djecu starije od 10 godina (s tjelesnom težinom većom od 40 kg) je 250-500 mg, s teškim tijekom bolesti - do 1 g.

Za djecu u dobi od 5-10 godina pojedinačna doza je 250 mg, u dobi od 2 do 5 godina - 125 mg, za djecu mlađu od 2 godine, dnevna doza je 20 mg / kg. Za odrasle i djecu interval između doza je 8 sati.

U lečenju akutne nekomplikovane gonoreje - 3 g jednom (u kombinaciji sa probenecidom). U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega s CC 10-40 ml / min, interval između doza treba povećati na 12 sati, s CC nižim od 10 ml / min, interval između doza trebao bi biti 24 sata.

U slučaju parenteralne primjene, i / m za odrasle - 1 g 2, i / v (za normalnu funkciju bubrega) - 2-12 g / djeca i / m - 50 mg / kg /, pojedinačna doza - 500 mg, učestalost primjene - 2, iv - 100-200 mg / kg / Za bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega, doza i interval između primjene moraju se prilagoditi u skladu s vrijednostima QC-a.

Amoksicilin - nuspojave

Alergijske reakcije: urtikarija, eritem, Quinckeov edem, rinitis, konjuktivitis, rijetko - groznica, bolovi u zglobovima, eozinofilija, u rijetkim slučajevima - anafilaktički šok.

Učinci povezani s hemoterapijskim djelovanjem: može se razviti superinfekcija (posebno kod pacijenata s kroničnim bolestima ili smanjenom otpornošću tijela).

Uz produženu upotrebu u visokim dozama: vrtoglavica, ataksija, konfuzija, depresija, periferne neuropatije, konvulzije.

Uglavnom se koristi u kombinaciji s metronidazolom: mučnina, povraćanje, anoreksija, proliv, zatvor, epigastrični bol, glositis, stomatitis, rijetko hepatitis, pseudomembranski kolitis, alergijske reakcije (urtikarija, angioedem), intersticijski nefritis, poremećaji hematopoeze.

Uglavnom se koristi u kombinaciji s klavulanskom kiselinom: kolestatska žutica, hepatitis, rijetko multiformni eritem, toksična epidermalna nekroliza, eksfolijativni dermatitis.

Amoksicilin - kontraindikacije

Infektivna mononukleoza, limfoidna leukemija, teške gastrointestinalne infekcije koje prate dijareja ili povraćanje, respiratorne virusne infekcije, alergijska dijateza, bronhijalna astma, senena groznica, preosjetljivost na peniciline i / ili cefalosporine.

Za upotrebu u kombinaciji s metronidazolom: bolesti živčanog sustava, hematopoeza, limfocitna leukemija, infektivna mononukleoza, preosjetljivost na derivate nitroimidazola.

Za upotrebu u kombinaciji s klavulanskom kiselinom: anamneza jetre i žutica u anamnezi povezana sa uzimanjem amoksicilina u kombinaciji s klavulanskom kiselinom.

Amoksicilin za decu

Najčešći oblik otpuštanja lijekova koji se koristi u pedijatriji je suspenzija, prema uputama za upotrebu s amoksicilinom mogu se propisati djeca mlađa od godine dana u skladu s indikacijama. Idealna situacija je kada je tačno poznat uzročnik bolesti i liječnik zna da je osjetljiv na amoksicilin. Međutim, provođenje odgovarajuće analize (antibiotikograma) traje neko vrijeme i dijete bi se sada trebalo liječiti. Stoga, vođen razmatranjem da je amoksicilin lijek koji djeluje na vrlo širok spektar bakterija, kao i njegovu djelotvornost i relativnu sigurnost u većini slučajeva, liječnik prvo propisuje ovaj lijek. I tek tada, prema rezultatima praćenja tijeka bolesti i podacima o antibioticima, može se propisati drugi, najprikladniji lijek.

Amoksicilinski sirup za djecu (kako neki pogrešno nazivaju suspenziju) može se propisati od trenutka rođenja. Štoviše, ovaj lijek propisuje se čak i nedonoščadi, koja su u najvećoj opasnosti od zaraznih bolesti zbog nesavršenosti svih organa i sistema, uključujući i imunološki.

Amoksicilinske tablete mogu se propisati samo djeci od 10 godina. Ovo je zbog poteškoće doziranja tableta ovisno o težini djeteta (jer teško je precizno izračunati jednu sedmu tablete).

Amoksicilin tokom trudnoće i dojenja

Amoksicilin prelazi placentnu barijeru, u malim količinama se izlučuje u majčino mlijeko.

Ako je potrebno koristiti amoksicilin tijekom trudnoće, treba očekivati ​​dobru terapiju za majku i potencijalni rizik za plod.

Koristite amoksicilin s oprezom tokom dojenja (dojenja).

Amoksicilin za oslabljenu funkciju jetre

Amoksicilin u kombinaciji s metronidazolom ne smije se koristiti za bolesti jetre.

Amoksicilin za oslabljenu funkciju bubrega

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, doza i interval između primjene moraju se prilagoditi vrijednostima QC-a.

Posebna uputstva

Koristite s oprezom kod pacijenata sklonih alergijskim reakcijama.

Amoksicilin u kombinaciji s metronidazolom ne preporučuje se za upotrebu kod pacijenata mlađih od 18 godina, ne smije se koristiti za bolesti jetre.

Zbog pozadine kombinirane terapije metronidazolom, ne preporučuje se konzumiranje alkohola.

Interakcija lijekova

Amoksicilin može smanjiti efikasnost kontracepcijskih sredstava za oralnu primenu.

Istodobnom primjenom amoksicilina s baktericidnim antibioticima (uključujući aminoglikozide, cefalosporine, cikloserin, vankomicin, rifampicin), sinergizam se manifestuje bakteriostatskim antibioticima (uključujući makrolide, kloramfenikol, linkozamide, tetracikline, sulfonamide).

Amoksicilin pojačava učinak indirektnih antikoagulansa suzbijanjem crevne mikroflore, smanjuje sintezu vitamina K i protrombinski indeks.

Amoksicilin smanjuje učinak lijekova u metabolizmu kojih nastaje PABA.

Probenecid, diuretici, alopurinol, fenilbutazon, NSAID smanjuju tubularnu sekreciju amoksicilina, što može biti praćeno povećanjem njegove koncentracije u krvnoj plazmi.

Antacidi, glukozamin, laksativi, aminoglikozidi usporavaju i smanjuju, a askorbinska kiselina povećava apsorpciju amoksicilina.

Uz kombiniranu upotrebu amoksicilina i klavulanske kiseline, farmakokinetika obje komponente se ne mijenja.

Amoksicilinski analozi

Analogima amoksicilina, tj. lijekovi u kojima je amoksicilin aktivna supstanca uključuju sljedeće lijekove: Amoksicilin Solutab (Rusija, Norton), Amoksicilin trihidrat (Rusija), Amoksicilin-Ratiopharm (Njemačka), Amoksicilin-Teva (Izrael), Amoksicilin Sandoz (Austrija), Amoxillate (Njemačka), Apo-Amoxi (Kanada), Amosin (Rusija), Amoxisar (Rusija), Bactox (Francuska), Gonoform (Austrija), Grunamox (Njemačka), Danemox (Indija), Ospamox (Austrija), Taisil (Bangladeš) ), Flemoxin solutab (Holandija), Hikontsil (Slovenija), Ecobol (Rusija), E-Mox (Egipat).

Uslovi skladištenja

Na suhom, tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi. Čuvati van dohvata dece.

Želimo obratiti posebnu pažnju na činjenicu da je opis lijeka Amoksicilin predstavljen samo u informativne svrhe! Za preciznije i detaljnije informacije o lijeku Amoxicillin obratite se samo napomenama proizvođača! Ni u kojem slučaju se ne liječite sami! Svakako se morate konzultirati s liječnikom prije upotrebe lijeka!

Liječenje zaraznih i upalnih bolesti nije moguće bez upotrebe antibiotika. Među modernim antibakterijskim lijekovima, Amoksicilin je najpopularniji lijek širokog spektra djelovanja na različite vrste bakterijske mikroflore.

Amoksicilin - baktericidni antibiotik iz grupe polusintetičkih penicilina, ima širok spektar delovanja

Koji je razlog takve popularnosti lijeka, kako pravilno koristiti tablete i što trebate znati o amoksicilinu prije njegove upotrebe?

Amoksicilin je polusintetička penicilinska grupa, to je antibiotik širokog spektra, sa sledećim sastavom:

  • Glavna aktivna supstanca je amoksicilin (trihidrat),
  • Pomoćne komponente: talk, magnezijum stearat, polividon, titanijum dioksid, natrijum karboksimetil škrob, hipromeloza.

Amoksicilin je po svom terapijskom učinku blizu ampicilina, iako je u poređenju s potonjim efikasniji i pouzdaniji, zbog bolje apsorpcije lijeka u krv. Ova činjenica omogućava da se za trenutno djelovanje propisuju akutne bakterijske i virusne infekcije, ne injekcije benzopenicilina ili ampicilina, već tablete Amoksicilina, koji pomažu ne samo u uštedi novca, već i u velikoj mjeri pojednostavljuju i pojednostavljuju upotrebu lijeka.

Obratite pažnju! Amoksicilin aktivno djeluje na gotovo sve štetne mikroorganizme, uključujući streptokoke, stafilokoke, patogene salmoneloze, gonoreju, meningitis.

Tablete se brzo apsorbiraju u krv, tako da aktivne komponente počinju djelovati već pola sata nakon primjene i održavaju učinak tijekom 8 sati.

Šta pomaže amoksicilin

Prema rezultatima studija dokazano je da je amoksicilin aktivan protiv patogena infekcija respiratornog trakta. Zbog toga se lijek najčešće propisuje u liječenju upale pluća, prehlade, bronhitisa.

Takođe, antibiotik pokazuje visoku efikasnost u lečenju otitisnih medija, faringitisa, tonzila, upale sinusa, infekcije Helicobacter pylori.

Amoksicilin ubija štetne bakterije poput streptokoka, stafilokoka, E. coli itd.

Što liječi amoksicilin:

  • Respiratorni organi (tonzilitis, sinusitis, pneumonija, faringitis),
  • Genitourinarni organi (uretritis, pijelonefritis, gonoreja, cistitis),
  • ENT organi (tonzilitis, otitis, bronhitis),
  • GIT (holecistitis, peritonitis),
  • Integritet (sepsa, dermatoze, erizipele).

Kao dio složene terapije, koristi se u liječenju kompliciranih oblika salmoneloze, leptospiroze, meningitisa, endokarditisa, lajmske bolesti, gastritisa i peptičnog čira koje uzrokuje Helicobacter pylori.

Kako se pije tableta Amoksicilina

Standardna doza Amoksicilina je 250 mg - jedna tableta svakih 8 sati. Ako je stanje ozbiljno, uzimaju jednu tabletu Amoksicilina 500 mg nakon istog perioda.

Lijek Amoksicilin 1000 mg koristi se izuzetno rijetko - propisuje se u posebnim slučajevima, ali se tableta može podijeliti u nekoliko doza.

Amoksicilin se uzima oralno, prije ili nakon obroka. Odraslim, djeci starijoj od 10 godina (težina veća od 40 kg) propisuje se 500 mg 3 puta dnevno

Trajanje tečaja određuje se pojedinačno za decu i odrasle i može varirati od 5 do 12 dana.

Važno! Amoksicilinske tablete uzimaju se bez obzira na unos hrane, kao hrana ne utiče na apsorpciju lijekova iz probavnog trakta. Izuzetak je uzimanje lijeka s anginom - Amoksicilin se pije nakon jela kako bi se produžio učinak tableta direktno na krajnike.

Uputa za upotrebu imaju posebna uputstva:

  • Kod akutne gonoreje pacijent bi trebao uzimati jednokratno tri grama lijeka. Štoviše, nakon oporavka, dozu je potrebno uzimati ponovo kako bi se izbjegao ponovni povratak.
  • Za infekcije bilijarnog trakta, gastrointestinalnog trakta i jetre, kao i za akutne ginekološke infekcije propisan je trostruki unos Amoksicilina od 1,5-2 grama dnevno.
  • Za liječenje leptospiroze 6-12 dana, četiri puta dnevno, lijek se uzima u dozi od 0,5-0,75 g.
  • U slučaju oštećenja normalne funkcije bubrega, preporučuje se izdržati interval do 12 sati između doza lijeka.

Trudnice trebaju biti svjesne da antibiotik može nepovoljno utjecati na razvoj ploda. Zbog toga, prilikom propisivanja lijeka trudnici, liječnik treba na odgovarajući način procijeniti prednosti liječenja s mogućom štetom za bebu.

Nuspojave i kontraindikacije

Strogo je zabranjena upotreba Amoksicilina u samo dva slučaja - s individualnom netolerancijom na komponente lijeka ili s infektivnom monokulozom.

Prilikom uzimanja Amoksicilina mogući su nuspojave u obliku alergijskih reakcija: hiperemija kože, urtikarija, angioneurotski edem, rinitis, konjuktivitis, dermatitis, Stevens-Johnson sindrom

Ostale kontraindikacije za upotrebu antibiotika uključuju limfocitnu leukemiju, izraženu disbiozu, teška oštećenja bubrega i jetre.

Obratite pažnju! Kada koristite antibakterijsko sredstvo, dojenje je zabranjeno, kao lek može izazvati neželjene efekte kod bebe.

Najčešće, kod uzimanja antibiotika, sporedni efekti primećeni su u obliku alergijskih reakcija: hiperemija kože, urtikarija, angioedem, rinitis, konjuktivitis, dermatitis, Stivens-Johnsonov sindrom itd.

Moguće su i druge neželjene pojave:

  • Iz hemopoetskih organa (u retkim slučajevima) - trombocitopenija, agranulocitoza,
  • Iz probavnog trakta: svrab u anusu, dispepsija, poremećaji stolice, retko - hemoragični i pseudomembranozni kolitis,
  • Iz mokraćnog sistema - intersticijski nefritis, vaginalna kandidijaza,
  • Sa strane nervnog sistema - glavobolja, uznemirenost, zbunjenost, grčevi, tjeskoba, vrtoglavica.

Uz predoziranje lijeka, dolazi do proljeva, mučnine, povraćanja i kršenja ravnoteže vode i soli. Ispiranje želuca, preporučuje se unos sorbenata, u težim slučajevima - hemodijaliza.

Šta trebate znati kada uzimate Amoksicilin:

  • Ne preporučuje se uzimanje antibiotika osobama mlađim od 18 godina, kao i onima koji imaju problema sa jetrom,
  • Nakon što simptomi nestanu, lijek se nastavlja još 3-4 dana,
  • Antibiotik može umanjiti efekte oralnih kontraceptiva,
  • U liječenju gripa i SARS-a lijek nema terapijski učinak,
  • Potrebna je posebna kontrola stanja jetre, bubrega, hematopoeze,
  • Prilikom uzimanja Amoksicilina trebali biste se pridržavati pravilnog režima pijenja (teškog pijenja) i kontrolirati učestalost mokrenja.

Važno! Alkohol je kategorički kompatibilan s Amoksicilinom - kombinacija pića koja sadrže alkohol s antibiotikom može uzrokovati ozbiljnu alergijsku reakciju pa čak i smrt pacijenta.

Ako je bolest dugotrajna i stoga podrazumijeva produženu upotrebu antibiotika, onda treba uzimati antifungalne lijekove (na primjer, levorin ili nistatin).

S posebnom pažnjom prilikom upotrebe Amoksicilina treba liječiti bolesnike koji imaju povijest patologija bubrega i jetre, bolesti gastrointestinalnog trakta, bronhijalnu astmu, alergijsku dijatezu, sijenu groznicu.

Kada pacijent ima kontraindikacije na lijek, kod primjene lijeka dolazi do nuspojave ili antibiotik nema očekivani učinak, liječnik može odabrati drugo antibakterijsko sredstvo sa sličnim aktivnim sastavom.

Amoksicilinski analozi sa sličnim učincima prodaju se u ljekarnama.

  • Augmentin
  • Ekoklava
  • Clamosar
  • Flemoksin Solutab,
  • Medoklav
  • Taromentin
  • Lyclav,
  • Verklav.

Lijek možete kupiti u bilo kojoj ljekarni, a cijena lijeka ovisit će o proizvođaču lijeka - na primjer, Amoksicilin cijena u tabletama variraće u roku od 50 rubalja, Fleksin Solutab - od 240 rubalja, Medoclav - od 290 rubalja.

Pregledi ljekara i pacijenata

Liječnici aktivno koriste Amoksicilin i njegove analoge u medicinskoj praksi, primjećujući visoku efikasnost lijeka, dobru toleranciju pacijenata i odličnu probavljivost antibiotika. Od najčešćih nuspojava, ljekari primjećuju alergijske reakcije, dysbiosis i pojavu trbušnjaka. Gastrointestinalni poremećaji uz pravilnu primjenu lijeka su izuzetno rijetki.

Recenzije pacijenata uglavnom su pozitivne, primjećujući brzi učinak lijeka, jednostavnost upotrebe, potpuni oporavak na kraju tijeka primjene, relativno nisku cijenu. Negativni pregledi obično se povezuju s činjenicom da antibiotik ne utječe na određene vrste bakterija i stoga ne donosi olakšanje od bolesti. Zbog toga je prije upotrebe antibakterijskog lijeka poželjno izvršiti analizu osjetljivosti na uzročnika infektivnog i upalnog procesa.

amoksicilin pripada grupi

penicilini i ima širok spektar djelovanja. Inhibira aktivnost bakterija štetnih za ljudski organizam, poput stafilokoka,

i mnogi drugi. Amoksicilin uništava ove mikrobe delujući na zidove njihovih ćelija. Međutim, sam lijek se uništava u tijelu pod utjecajem enzima penicilinaza (beta-laktamaza). Nisu sve bakterije osjetljive na učinke amoksicilina, postoje i one koje ostaju neosjetljive na njegovo djelovanje.

Obrasci za izdavanjeAmoksicilin je dostupan u sljedećim oblicima:1. Kapsule od 250 mg (16 komada po pakovanju).

2. Kapsule od 500 mg (16 komada po pakovanju).

3. Granule u boci (za pripremu suspenzije).

Svi oblici amoksicilina uzimaju se oralno, nije predviđeno unošenje ovog antibiotika u obliku injekcija (injekcija).

Amoksicilin - upute za upotrebu

Amoksicilin se efikasno koristi u sledećim slučajevima:

  • U slučaju infekcija respiratornog trakta (faringitis, sinusitis, traheitis, laringitis, bronhitis, upala pluća).
  • Sa infekcijama ENT organa (tonzilitis, otitis media).
  • S infekcijama mokraćovoda i genitalija (cistitis, uretritis, pijelonefritis, endometritis, gonoreja i dr.).
  • Uz infekcije kože (impetigo, erizipele).
  • Uz brojne crijevne infekcije (dizenterija, salmoneloza, tifusna groznica i paratifidna groznica).
  • Sa meningitisom.
  • Sa sepsom.
  • Kod infekcija poput listerioze, leptospiroze, borelioze.

  • Alergijske bolesti (senena groznica, bronhijalna astma, alergija na penicilin),
  • zatajenje jetre
  • infektivna mononukleoza,
  • disbioza,
  • limfocitna leukemija
  • dojenje bebe.

1. Alergijske reakcije (alergijski rinitis,

, u rijetkim slučajevima - teže manifestacije alergija, pa i do

2. Negativni utjecaj na probavne organe (disbioza, mučnina, povraćanje, poremećaj okusa, stomatitis, glositis, proljev i dr.).

3. Uticaj na nervni sistem (nesanica, uznemirenost, anksioznost, depresija, glavobolja, vrtoglavica, konvulzije).

Neželjeni efekti amoksicilina, posebno reakcije nervnog sistema su prilično rijetki.

Lečenje amoksicilinomKako uzimati amoksicilin? Amoksicilin u bilo kojem obliku uzima se oralno. Jelo ne utječe na apsorpciju lijeka iz gastrointestinalnog trakta, pa ga možete uzimati i prije jela i nakon njega, u vrijeme pogodno za pacijenta.

Doziranje amoksicilina Uobičajena doza amoksicilina za odrasle i djecu starije od 12 godina (s tjelesnom težinom većom od 40 kg) je 500 mg 3 puta dnevno. Ali u svakom slučaju dozu određuje liječnik, a po potrebi (u slučaju ozbiljnijih bolesti) može se povećati na 750-1000 mg 3 puta dnevno, pa i više. Maksimalna dopuštena dnevna doza za odrasle je 6 g.

Za neke bolesti koristi se nestandardno doziranje amoksicilina. Na primjer, kod akutne gonoreje muškarcima se propisuje jedanput 3 g lijeka, za žene se ista doza propisuje dva puta. Kod tifusne groznice, amoksicilin se koristi u velikim dozama: 1,5-2 g 3 puta dnevno. Uz leptospirozu se koriste i velike doze lijeka: 500-750 mg 4 puta dnevno.

Nakon nestanka vanjskih znakova bilo koje bolesti, liječenje amoksicilinom traje još 2-3 dana, kako bi se izbjegao ponovni razvoj infekcije. Prosječni tijek liječenja je od 5 do 12 dana.

Upute za upotrebu amoksicilina kod dece

Amoksicilin se široko koristi u liječenju djece različite dobi, uključujući

i preuranjena. Istovremeno, za djecu mlađu od 5 godina koristi se amoksicilin u obliku suspenzije.

Suspenzija amoksicilina priprema se kod kuće: dodajte ohlađenu, prokuhanu vodu u bocu sa granulama

(do oznake na boci) i protresite. Formira se gusta žućkasta tekuća masa mirisa i ukusa.

. Dobiveni lijek može se čuvati 14 dana na sobnoj temperaturi. Protresti svaki put pre upotrebe. Jedna odmjerena (ili obična žličica) kašika sadrži 5 ml suspenzije, sadržaj amoksicilina u takvoj količini suspenzije je 250 mg.

Amoksicilin se obično propisuje djeci u ambulantnom stanju, tj. u lečenju blagih oblika raznih bolesti, najčešće sa

sa bakterijskim komplikacijama, na primer:

  • Kod akutnog otitisa.
  • Uz faringitis, traheitis, bronhitis.
  • Za kožne infekcije (impetigo).
  • Uz blage oblike crevnih infekcija.
  • Ponekad - za liječenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i za prevenciju recidiva ove bolesti.

  • Individualna netolerancija na lijek,
  • alergijska dijateza i druge alergijske bolesti,
  • crevna disbioza,
  • infektivna mononukleoza,
  • limfocitna leukemija
  • teške bolesti jetre.

Mora se biti oprezan u liječenju djece s povećanim krvarenjem i oštećenom funkcijom bubrega amoksicilinom.
Doziranje amoksicilina za decu

Amoksicilin, kao i svaki drugi antibiotik, deci treba propisati samo lekar. Propisao je i dozu lijeka, ovisno o starosti i težini djeteta, te o težini bolesti.

Prosječne doze amoksicilina za djecu su sljedeće:1. Djeca mlađa od 2 godine - 20 mg / kg tjelesne težine / dan. Ova doza je podijeljena u 3 doze.

2. Djeca 2-5 godina - 125 mg (tj. 1/2 kašičice suspenzije) 3 puta dnevno.

3. Djeca 5-10 godina - 250 mg (1 kašičica suspenzije) 3 puta dnevno.

Liječnik propisuje amoksicilin strogo pojedinačno, u maloj dozi, s produženim intervalima između doza lijeka za novorođenčad i prijevremeno rođenu djecu.

Amoksicilin tokom trudnoće

Žene u periodu

Amoksicilin je propisan samo ako nameravana korist ovog leka za majku premašuje mogućnost štete za plod. Iako nema slučajeva negativnih efekata amoksicilina na trudnoću i

, ali kvalificirano istraživanje o ovoj temi nije provedeno. Zbog toga ljekari radije ne rizikuju.

A za vreme dojenja majčin amoksicilin je kontraindiciran: prelazi u majčino mleko i može kod beba imati alergijske reakcije ili oštećenu crevnu mikrofloru.

Amoksicilin sa anginom

Kod gnojnih oblika angine (folikularne i lakunarne), amoksicilin se često propisuje kao efikasan lijek s malim brojem nuspojava. Učinkovitost amoksicilina kod angine rezultat je činjenice da je ova bolest najčešće uzrokovana

- mikroba osjetljiva na učinke ovog antibiotika.

Iako se kod ostalih bolesti, amoksicilin propisuje pacijentu bez obzira na unos hrane, uz anginu, ovaj lijek treba uzimati nakon jela, kako bi se produžio njegov direktni učinak na upaljene krajnike.

Više o grlobolji

Amoksicilin i alkohol Alkohol nije kompatibilan s amoksicilinom. Kombinacija ovih supstanci može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju, sve do smrti pacijenta. Uz to, i alkohol i amoksicilin imaju snažan toksični učinak na jetru. Rad ovog tijela može biti paraliziran. Čak i nakon završetka liječenja amoksicilinom, trebate se suzdržati od pijenja alkohola 7-10 dana.
Amoksicilin + klavulanska kiselina (Amoksiklav)

Postoji takav lijek u kojem se amoksicilin kombinira s klavulanskom kiselinom. Ovaj lijek se zove

amoksicilin klavulanat , ili

Augmentin . Sjetimo se da amoksicilin u ljudskom tijelu nije dovoljno otporan zbog djelovanja enzima penicilinaze. Klavulanska kiselina ima svojstvo blokiranja ovog enzima, zbog čega se amoksicilin ne razgrađuje i duže nego što je uobičajeno deluje na štetno

. Amoksiclav se smatra snažnijim lijekom od amoksicilina.

Indikacije za upotrebu Amoksiklava:

  • Bakterijske infekcije donjih disajnih puteva (upala pluća, bronhitis, apsces pluća, pleuralni empiem).
  • Infekcije uha, grla i nosa (otitis media, tonzilitis, tonzilitis, sinusitis, frontalni sinusitis).
  • Infekcije mokraćnih i genitalnih organa (pijelonefritis, pielitis, prostatitis, salpingitis, apsces jajnika, endometritis, postporođajna sepsa, septički pobačaj, gonoreja, blagi šankrut i dr.).
  • Infekcije kože i mekih tkiva (apsces, flegmon, erysipelas, zaražene rane).
  • Osteomijelitis
  • Postoperativne infekcije i njihova prevencija.

Oblici oslobađanja Amoxiclav:1. Tablete od 375 mg i 625 mg (sadržaj amoksicilina je naveden u mg).

2. Prašak za suspenziju koncentracije 156 mg / 5 ml i 312 mg / 5 ml.

3. Prašak za inhalaciju 600 mg po pakovanju i 1,2 g po pakovanju.

Doziranje amoksiklava izračunato prema amoksicilinu, pošto je upravo ovaj antibiotik aktivna supstanca u leku.

Više o Amoxiclavu

Analozi analogima amoksicilina, tj. medikamenti, aktivna supstanca u kojima je amoksicilin, uključuju sledeće lekove:

  • Amoksicilin Solutab (proizvođač - Rusija, Norton),
  • Amoksicilin trihidrat (proizvođač - Rusija),
  • Amoksicilin-Ratiopharm (proizvođač - Nemačka),
  • Amoksicilin-Teva (Izrael),
  • Amoksicilin Sandoz (Austrija),
  • Amoksilat (Nemačka),
  • Apo-Amoksi (Kanada),
  • Amosin (Rusija),
  • Amoksisar (Rusija),
  • Bactox (Francuska),
  • Gonoform (Austrija),
  • Grunamox (Njemačka),
  • Danemox (Indija),
  • Ospamox (Austrija),
  • Taisil (Bangladeš),
  • Flemoksin solutab (Holandija),
  • Hikontsil (Slovenija),
  • Ecobol (Rusija),
  • E-Mox (Egipat).

Flemoksin solutab (Holandija) - ove su tablete ugodnog ukusa zasluženo popularne. Mogu se uzimati kao pogodne za pacijenta: gutati, žvakati, rastopiti u vodi, mlijeku, soku, čaju. Aromatični dodatak marelice vanile ima hipoalergenska svojstva (tj. Smanjuje mogućnost alergijskih reakcija).
Recenzije

Gotovo sve recenzije dostupne na internetu o antibiotiku amoksicilinu su pozitivne. Pacijenti primjećuju brzi učinak uzimanja lijeka, jednostavnost upotrebe (prijem ne ovisi o vremenu jela), potpuni oporavak od postojećih bolesti na kraju tijeka liječenja.

Mali procenat negativnih pregleda u kojima se pacijenti žale da lijek „nije pomogao“ nastaje zbog činjenice da amoksicilin, iako je antibiotik širokog spektra, nije svemoćan i nisu sve bakterije osjetljive na njegovo djelovanje. Stoga se preporučuje obaviti pregled pacijenta prije propisivanja ovog antibiotika: izolirati uzročnika bolesti i provjeriti njegovu osjetljivost na lijek. Ali ta su istraživanja potrebna prilično dugo, i izvode se obično u stacionarnim uvjetima. U praksi, lekar, pokušavajući ublažiti pacijentovo stanje, propisuje lečenje bez pregleda, delom „nasumično“, a ponekad i pogreši. Pacijent smatra da je nedostatak efekta liječenja nedostatak lijeka - ovo mišljenje je pogrešno.

Gdje kupiti amoksicilin?

Amoksicilin, ili jedan od njegovih mnogih analoga, može se kupiti u gotovo svakoj ljekarni, ali dostupan je na recept.

Amoksicilin nije skup lijek.Njegova cijena u kapsulama, ovisno o doziranju, kreće se od 37 do 99 rubalja.

Cijena granula za pripremu suspenzije amoksicilina u različitim ljekarnama kreće se od 89 do 143 rubalja.

PAŽNJA! Informacije objavljene na našoj web stranici su informativne ili su popularne te se pružaju širokoj publici na raspravu. Propisivanje lijekova treba provesti samo kvalificirani stručnjak, na temelju medicinske anamneze i dijagnostičkih rezultata.

Iz ovog medicinskog članka možete se upoznati s lijekom Amoxicillin. Uputa za upotrebu objasnit će u kojim slučajevima možete uzimati lijek, u čemu pomaže, koje indikacije postoje za upotrebu, kontraindikacije i nuspojave. Napomena prikazuje oblik lijeka i njegov sastav.

U članku liječnici i potrošači mogu ostaviti samo stvarne recenzije o amoksicilinu, iz kojih možete saznati je li lijek pomogao u liječenju upale pluća, bronhitisa, pijelonefritisa i drugih zaraznih patologija kod djece i odraslih. U uputama su navedeni analozi Amoksicilina, cijene lijeka u ljekarnama, kao i njegova upotreba u trudnoći.

Amoksicilin je polusintetički antibiotik penicilinske grupe koji ima široki antibakterijski učinak.

Oblik i sastav izdavanja

Amoksicilin se proizvodi u sljedećim oblicima:

  1. 250 mg i 500 mg tablete,
  2. 250 mg i 500 mg kapsule
  3. granule za pripremu suspenzije (sirupa) od 250 mg su dečji oblik oslobađanja.

Kapsula sadrži aktivni sastojak amoksicilin (kao trihidrat u lijeku). Slična je aktivna supstanca u sastavu tableta, kao i granula iz kojih se priprema suspenzija.

Injekcije se ne puštaju.

Farmakološka svojstva

Amoksicilin je antibakterijsko sredstvo širokog spektra, rezistentno na bakterijske kiseline, iz grupe polusintetičkih penicilina. Inhibira transpeptidazu, ometa sintezu peptidoglikana (potpornog proteina stanične stijenke) u periodu podele i rasta i prouzrokuje lizu bakterija.

Aktivan je protiv aerobnih gram-pozitivnih i aerobnih gram-negativnih bakterija. Mikroorganizmi koji proizvode penicilinazu rezistentni su na amoksicilin.

Učinak Amoksicilina počinje pola sata nakon primjene i traje 6-8 sati, dakle, za održavanje konstantne koncentracije lijeka u tijelu se propisuje tri puta dnevno. Lijek je efikasan protiv većine patogena, s izuzetkom sojeva koji stvaraju penicilinazu.

Šta pomaže amoksicilin

Indikacije za upotrebu uključuju liječenje bakterijskih infekcija uzrokovanih osjetljivom mikroflorom:

  • prevoz salmonele,
  • Lajmska bolest (borelioza),
  • endokarditis (prevencija),
  • listerioza
  • salmoneloza
  • infekcije kože i mekih tkiva (erizipele, impetigo, sekundarno zaražene dermatoze), leptospiroza,
  • infekcije respiratornog trakta i ENT organa (sinusitis, faringitis, tonzilitis, akutni otitis, bronhitis, upala pluća),
  • infekcije genitourinarnog sistema (pijelonefritis, pielitis, cistitis, uretritis, gonoreja, endometritis, cervicitis),
  • sepsa
  • dizenterija
  • meningitis
  • infekcije gastrointestinalnog trakta (peritonitis, enterokolitis, tifusna groznica, holangitis, holecistitis).

Upute za upotrebu

Amoksicilin treba uzimati oralno s vodom. Možete uzimati antibiotik bez obzira na unos hrane.

Odraslim pacijentima i djeci koja već imaju 12 godina u pravilu se propisuje 500 mg amoksicilina tri puta dnevno. Međutim, doziranje ovisi o bolesti i prepisu liječnika u svakom slučaju. Kod težih bolesti doza se može povećati na 750-1000 mg, najveća dopuštena doza dnevno je 6 g.

Visoke doze leka propisuju se kod tifusne groznice (1,5-2 g tri puta dnevno), kod leptospiroze (500-750 mg četiri puta dnevno). Tablete ili kapsule još dva ili tri dana treba uzimati čak i nakon nestanka znakova bolesti. U većini slučajeva liječenje traje od 5 do 12 dana.

Šema za lečenje bolesti

  • Sa leptospirozom za odrasle - 0,5-0,75 g 4 puta dnevno 6-12 dana.
  • Uz prevoz salmonele za odrasle - 1,5-2 g 3 puta dnevno tokom 2-4 nedelje.
  • Za prevenciju endokarditisa manjim hirurškim intervencijama za odrasle - 3-4 g 1 sat prije postupka. Ako je potrebno, propisana je ponovljena doza nakon 8-9 sati, a kod djece se doza smanjuje za 2 puta.
  • Kod akutne nekomplicirane gonoreje propisuje se 3 g jednom, u liječenju žena preporučuje se ponovno uzimanje navedene doze.
  • Kod akutnih zaraznih bolesti gastrointestinalnog trakta (paratifoidna groznica, tifusna groznica) i žučnih puteva, kod ginekoloških zaraznih bolesti za odrasle - 1,5-2 g 3 ili 1-1,5 g 4 puta dnevno.

Nuspojava

Prema uputama, lijek Amoksicilin može izazvati takve negativne reakcije kao što su:

  • zbunjenost,
  • groznica
  • superinfekcija (posebno kod pacijenata sa hroničnim bolestima ili smanjenom otpornošću tijela),
  • tahikardija
  • bolovi u zglobovima
  • konjuktivitis
  • povraćanje, mučnina,
  • eritem
  • angioedem,
  • anemija
  • promjena ponašanja
  • disbioza,
  • proliv
  • Stevens-Johnsonov sindrom
  • urtikarija
  • leukopenija, neutropenija,
  • uzbuđenje
  • anafilaktički šok,
  • glavobolja, vrtoglavica,
  • depresija
  • eozinofilija
  • nesanica
  • rinitis
  • hiperemija kože,
  • anksioznost
  • stomatitis, glositis.

Tokom trudnoće i dojenja

Treba imati na umu da supstanca amoksicilin može probiti placentarnu barijeru. No ipak, tokom trudnoće, prema indikacijama, ovaj je lijek propisan ženama za upalne bolesti. Propisan je za bakterijske infekcije.

Lijek može izazvati razvoj disbioze, alergijske reakcije, aktiviranje gljivične mikroflore. Recenzije o amoksicilinu tijekom trudnoće uglavnom ukazuju na njegovu učinkovitost i rijetku manifestaciju nuspojava.

Za vrijeme laktacije lijek se ne smije uzimati, jer prelazi u majčino mlijeko. Ako je potrebno liječenje upalnih procesa tokom laktacije, propisuje se drugi lijek ili zaustavlja prirodno hranjenje.

Interakcija s drugim lijekovima

Pojačava apsorpciju digoksina. Povećava učinkovitost indirektnih antikoagulansa (suzbijanje crevne mikroflore, smanjuje sintezu vitamina K i protrombinski indeks). Praćenje vremena protrombina treba obaviti uz istodobnu primenu antikoagulansa.

Smanjuje efikasnost oralnih kontraceptiva, estrogena, lekova, u procesu metabolizma od kojih se formira para-aminobenzojeva kiselina, etinil estradiol - rizik od krvarenja "proboj". Smanjuje klirens i povećava toksičnost metotreksata.

Antibakterijska aktivnost opada uz istodobnu upotrebu s bakteriostatskim kemoterapeutskim sredstvima, povećava se u kombinaciji sa aminoglikozidima i metronidazolom. Primećena je potpuna unakrsna rezistencija ampicilina i amoksicilina.

Antacidi, glukozamin, laksativi usporavaju i smanjuju, a askorbinska kiselina povećava apsorpciju. Izlučivanje kasni probenecid, alopurinol, sulfinpirazon, acetilsalicilna kiselina, indometacin, oksifenbutazon, fenilbutazon i drugi lekovi koji suzbijaju tubularnu sekreciju.

Posebni uslovi

Pacijenti s gonorejom u trenutku postavljanja dijagnoze trebaju proći serološke pretrage na sifilis. Kod pacijenata koji su primali amoksicilin, naknadno serološko praćenje sifilisa treba obaviti nakon 3 mjeseca. Koristite s oprezom kod pacijenata sklonih alergijskim reakcijama.

Tijekom dugotrajne terapije potrebno je pratiti stanje funkcije krvi, jetre i bubrega. Moguće je razviti superinfekciju uslijed rasta mikroflore koja je na njega neosjetljiva, što zahtijeva odgovarajuću promjenu u terapiji antibioticima. Kada se propisuje pacijentima sa sepsom, rijetko je moguć razvoj bakteriolize.

Analozi lijeka Amoxicillin

U sastavu postoje sljedeći strukturni analozi:

  1. Amoksicilin Sandoz.
  2. Amoxisar.
  3. Amosin.
  4. Amoksicilin trihidrat.
  5. Grunamox.
  6. Gonoform.
  7. Ospamox.
  8. Danemox.
  9. Hikontsil.
  10. Flemoksin Solutab.
  11. Ecobol.

U ljekarnama, cijena tableta Amoksicilin (Moskva) u dozi od 500 mg doseže 66 rubalja, kapsula - 102 rubalja. Granule za pripremu suspenzije za oralnu primjenu od 250 mg / 5 ml koštaju 106 rubalja po 100 ml bočici.

Pogledajte video: SZ103-Caj i ulje divljeg origana (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar