Kako prepoznati pankreatitis: određivanje akutnih i hroničnih oblika

Pacijent s upalom gušterače (pankreatitis) ima veću vjerojatnost od ostalih da pozove hitnu pomoć zbog jakih bolova. Bolest prolazi u akutnom ili hroničnom obliku. Pregled ljekara nije dovoljan da dijagnosticira pankreatitis.

Pored karakterističnih simptoma, zasniva se na rezultatima ispitivanja, što omogućava prosudbu stupnja oslabljene funkcije organa. Samo integrirani pristup identificiranju patologije omogućava vam odabir optimalnog liječenja za pacijenta.

Kako prepoznati pankreatitis simptomima?

Znakovi pankreatitisa najčešće nastaju nakon preopterećenja gušterače bogatom masnom i mesnom hranom, začinjenim jelima i alkoholnim pićima. U pravilu, pankreatitis kod odraslih prati ili prethodi problem sa izlučivanjem žuči uzrokovan kolelitijazom, holecistitisom i diskinezijom žučnih kanala. Povezanost nastaje zbog anatomske lokacije pojedinačnog otvora u dvanaesniku. Simptomi akutne i hronične bolesti variraju u intenzitetu.

Načini dijagnoze pankreatitisa

Uspjeh u liječenju ove bolesti direktno ovisi o pravovremenom pregledu i ispravnoj dijagnozi. Pri postavljanju dijagnoze specijalista se oslanja ne samo na podatke istraživanja, već i na znakove koji prate bolest. Tu spadaju:

  • akutna bol u abdomenu pojasa,
  • stalni osjećaj mučnine i povraćanja koji ne donosi olakšanje,
  • opća slabost
  • nagli pad pritiska,
  • pojačano znojenje i blijedost kože,
  • skokovi tjelesne temperature,
  • poremećaji stolice
  • suha usta, izgled bijelog premaza na jeziku.

U medicinskoj praksi postoji nekoliko načina za utvrđivanje pankreatitisa bez upotrebe instrumentalnog pregleda zasnovanog samo na karakterističnim simptomima. To omogućava dijagnosticiranje odrasle osobe u ranoj fazi. Ovi simptomi uključuju:

  1. u prisustvu pankreatitisa, pacijent ne osjeća puls aorte u stomaku.
  2. pojava plavih mrlja u trbušnom zidu tokom dizajna gušterače.
  3. plave mrlje u pupčanoj regiji. Njihova manifestacija povezana je s djelovanjem produkata propadanja gušterače na tkiva organa i mišića.
  4. bol na mestu gušterače.
  5. pojava boli tokom palpacije od strane specijalističkog mesta na levoj strani sternuma, na mestu spajanja rebara sa kralježnicom.
  6. bol pri tapkanju o pankreasu. Pojava boli povezana je s upalnim procesom organa.
  7. jaka bol kada se dlan ubaci duboko u trbušni zid, povezana s iritacijom peritoneuma.

Znakovi i dijagnoza hroničnog pankreatitisa

Da bi odredio hronični pankreatitis, liječnik mora obratiti pažnju na simptome prisutne kod pacijenta. Za ovu bolest su karakteristični sledeći simptomi:

  1. periodična bol ispod rebara na lijevoj strani kralježnice,
  2. širenje boli iz pankreasa u leđa,
  3. pojava bolova nakon konzumiranja dimljene, pržene ili masne hrane, kao i konzumiranja alkohola,
  4. stalni osjećaj mučnine
  5. karakteristična dijareja,
  6. nagli gubitak težine povezan s oštećenjem hranjivih tvari u tijelu iz hrane.

Liječenje hroničnog pankreatitisa može dugo potrajati. Tijekom razdoblja liječenja moguće je pogoršanje ili remisija bolesti, pa je tako važno pravilno dijagnosticirati .. Za tako dugotrajne bolesti karakteristični su sljedeći simptomi:

  • slabost, vrtoglavica, nedostatak daha, oštećenje pamćenja,
  • povećani šećer, dijabetes tipa 2,
  • neispravnost probavnog sistema, proliv ili zatvor, mučnina i povraćanje,
  • povećanje gušterače uzrokuje začepljenje slezalne vene,
  • zastoj žuči u organizmu i pojava žutice.

Hemija krvi

Ovo je prva analiza koja se postavlja pacijentima u određivanju bolesti pankreasa. Prilično je jednostavan i informativan. Prema njegovim rezultatima određuje se vrsta bolesti organa. Uz pankreatitis, biohemijski test krvi može otkriti sljedeća odstupanja od norme:

  • povećana razina alfa-amilaze. Ovo je enzim koji proizvodi gušterača i potiče razgradnju škroba u tijelu. Njegov visoki nivo ukazuje na bolest organa. Međutim, samo na osnovu ovog pokazatelja nije moguće točno postaviti dijagnozu,
  • povećanje nivoa lipaze, enzima potrebnog za razgradnju masti u hrani,
  • pad inzulina i, kao rezultat, povećanje glukoze
  • pad nivoa proteina u krvi, posebno albuminskih proteina,
  • nagli porast aktivnosti c-reaktivnog proteina,
  • povećanje uree u krvi u slučaju oslabljene funkcije bubrega.

Elektrolitička i vodena analiza krvi

Povrede gušterače podrazumijevaju promjene u sastavu krvi, kao i količini tekućine koja je prisutna u krvi. To može dovesti do začepljenja krvnih sudova i krvnih ugrušaka.

Pankreatitis dovodi do smanjenja nivoa minerala u krvi, kao što su kalijum, kalcijum i natrijum. minerali utiču na normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Instrumentalne metode dijagnostike

Instrumentalne metode za istraživanje pankreasnih bolesti sastavni su dio dijagnoze. U procesu instrumentalnog istraživanja omogućava se vizualizacija žlijezde, kao i prepoznavanje učinaka pankreatitisa i njegovog utjecaja na druge organe.

Najčešći instrumentalni metodi istraživanja su sljedeći:

Ultrazvučna dijagnostika

Ovo je najefikasnija metoda za utvrđivanje bolesti gušterače, kao i otkrivanje promjena u tkivima organa, prisustvo upale. Ultrazvuk ima priliku da se vidi stanje žučnih kanala, prisutnost gnojnih apscesa i tečnosti.

Važno je napomenuti i da pacijent mora znati kako ide priprema za ultrazvuk pankreasa, kako bi studija bila što informativnija.

Tomografija

Informativna metoda za dijagnosticiranje bolesti pankreasa. Uz njegovu pomoć možete odrediti veličinu organa, prisustvo mrtvog tkiva i upalu. Međutim, ova metoda se rijetko koristi zbog velike cijene i prisustva tomografa u velikim klinikama.

Uspjeh liječenja pankreatitisa ovisi o pravovremenoj dijagnozi, dijagnozi i poštivanju svih uputstava liječnika. Doktor se oslanja na laboratorijske podatke, simptome bolesti.

Kako odrediti pankreatitis? Znakovi pankreatitisa su akutni bolovi u trbušnoj šupljini, stalni bolovi mučnine, povraćanje, nerazumna slabost, nagli pad krvnog pritiska, promjene tjelesne temperature, prekomjerno znojenje, pretjerana blijedost kože.

Zbog zastoja žuči u pankreasu, uočava se požutjelost kože, smetnje u probavnom procesu, ne isključuje se razvoj šećerne bolesti tipa 2, hiperglikemija.

Karakteristične manifestacije upalnog procesa u pankreasu su:

  1. bijeli premaz na jeziku,
  2. nelagodnost tokom palpacije organa,
  3. bol na mestu spajanja kičmenog stuba sa rebrima.

Prvi znakovi biće česti zatvor, praćen natečenjima, jačinom nakon jela, mučninom i nelagodom u gornjem dijelu trbuha. Neki se pacijenti žale na bolove u lijevoj strani, drugi na desnoj, a kod drugih boli usred trbušne šupljine.

Lokalizacija boli ovisi o tome koji je dio gušterače upaljen. Kada je glava organa oštećena, boli s desne strane, sa upalom cijelog tijela žlijezde, bol se osjeća u sredini, a kada je povreda zahvatila rep, bol se pojavljuje na lijevoj strani. Ista osoba povremeno povrijedi.

Ljekari znaju metode za utvrđivanje pankreatitisa, koje pomažu u postavljanju dijagnoze u ranoj fazi bolesti. Ako se žlijezda upala, pacijent ne osjeća pulsiranje aorte u blizini želuca, a prilikom dizajniranja organa u trbušnoj regiji vidljive su plave mrlje. Ovaj simptom je povezan s opasnim učincima produkata propadanja na mišićno tkivo i unutrašnje organe.

Nagli gubitak težine, oslabljena apsorpcija hranjivih sastojaka, česta dijareja s neugodnim neugodnim mirisom pomoći će u prepoznavanju bolesti. Uz produljeni tijek bolesti pacijent pati od jake slabosti, respiratornog zatajenja, slabljenja pamćenja i nemogućnosti koncentracije. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na pacijente tokom trudnoće, njihovi simptomi su izraženiji.

Laboratorijska istraživanja

Biohemijski test krvi pomaže otkriti upalu u pankreasu, ovo je prvo istraživanje koje ljekar propisuje. Analiza je jednostavna, informativna, pomaže razumjeti vrstu bolesti.

Ako dođe do pankreatitisa, krv će pokazati povećanu količinu alfa-amilaze, lipaze, smanjenje nivoa inzulina (prema ovoj pozadini, razine glukoze, stanja predijabetesa), proteina u krvi (albumina), rasta uree i c-reaktivne aktivnosti proteina.

Alpha amilazu proizvodi gušterača kako bi razgradio škrob, a povišena razina tvari pomaže da se postavi tačna dijagnoza. Povećanje koncentracije uree takođe ukazuje na kršenje bubrega.

Prepoznati nepravilnosti u tijelu pomoći će vodeni i elektrolitički test krvi. Poznato je da neispravnosti u radu pankreasa dovode do takvih problema:

  • promena u sastavu krvi,
  • povećana tečnost u krvotoku,
  • začepljenje krvnih žila
  • krvnih ugrušaka.

Različiti znakovi hroničnog pankreatitisa od akutne upale gušterače

Akutni i hronični pankreatitis su upravo te bolesti kod kojih upalni proces zahvaća gušterača.

Važno je znati da je ovaj organ od vitalnog značaja za ljudski organizam, obavljajući jednu od najznačajnijih funkcija u probavnom traktu i metabolizmu.

To je gušterača koja proizvodi posebne enzimske komponente koje pomažu u osiguravanju razgradnje masti i bjelančevina koje ulaze u tijelo zajedno s hranom.

Štaviše, omogućava proizvodnju tako važnog hormona kao što je inzulin, koji je neophodan za apsorpciju glukoze. Daljnje metode liječenja i vjerojatnost oporavka ovise o obliku patološkog kršenja funkcije žlijezde. Kakva je razlika između hroničnog pankreatitisa i akutnog ako su uzroci njihove pojave isti? O tome ćemo govoriti u ovom pregledu.

Glavne razlike između patologija

U zdrave osobe procesi probave pod utjecajem enzimskih komponenti koje proizvodi gušterača započinju u crijevima, prolazeći kroz pankreasne kanale.

Ali, s razvojem patološkog kršenja funkcionalnosti parenhimskog organa, aktiviranje djelovanja enzima pankreasa može se dogoditi i prije nego što se pojave u crijevu, odnosno u samoj gušterači.

To će doprineti daljem napretku procesa samo-probave žlijezde i smrti pogođenih područja.

Takvi poremećaji uzrokuju sljedeće simptomatske manifestacije:

  • pojava boli akutne i oštre prirode strujanja u trbuhu, lijevom ili desnom hipohondriju i trbušnoj šupljini,
  • razvoj osjećaja mučnine i žgaravice, što je često praćeno prolaskom povraćanja,
  • probavne smetnje
  • nadimanje i nadimanje.

Prilikom vizualnog pregleda dolazi do lagane žutnje kože i otečenog trbuha uz izrazito smanjenje tjelesne težine pacijenta. Ovo je patologija pankreasa.

Dakle, koja je razlika između akutnog i hroničnog pankreatitisa? Glavna karakteristika ovih oblika patologije je njihova priroda razvoja.

Akutni pankreatitis pojavljuje se neočekivano i ima trend brzog razvoja. Obično njegovo trajanje razvoja od prvog napada do ishoda patologije ne prelazi 2 tjedna.

Ovim oblikom patologije pacijent tijekom određenog razdoblja osjeća bol i bol u epigastričnoj regiji nepodnošljive prirode manifestacije, ali nakon uzimanja posebnih lijekova i drugih metoda liječenja u kombinaciji s postom i daljnjim pridržavanjem prehrane opće zdravstveno stanje može se potpuno normalizirati . Oštećenja gušterače su mala, tako da organ može nastaviti s daljnjim funkcioniranjem ako se u potpunosti uklone svi faktori koji provociraju ovu patologiju. Ponekad je potrebno hospitalizirati pacijenta na odeljenju intenzivne njege ili hirurškom odeljenju kako bi se provele potrebne mjere za otklanjanje bolesti.

Uz neblagovremenu medicinsku njegu, akutni pankreatitis može izazvati smrt. Ali u većini slučajeva pacijenti se mogu potpuno izliječiti od ove bolesti.

Razvoj hroničnog oblika patologije gušterače može se nastaviti kroz tjedan, mjesec, pa čak i nekoliko godina, njegov glavni razlog za postepeno napredovanje je sporiji tempo procesa samo probave žlijezde.

Takav tijek bolesti dovodi do ozbiljne narušene funkcionalnosti i drugih sistema unutarnjih organa.

Simptomatologija bolesti možda se ni na koji način ne može manifestirati, a pacijent će dugo ostati u zadovoljavajućem stanju, dok će oštećenje parenhima na parenhimskom organu postupno napredovati i razvijati se. Sve to može dovesti do sledećih komplikacija:

  • pojava unutarnjeg krvarenja,
  • razvoj cističnih lezija pankreasa,
  • opća intoksikacija celog organizma, posebno srca, bubrega i plućnog sistema organa.

Nije moguće u potpunosti eliminirati razvoj kroničnog oblika gušterače, gdje se gušterača gustože većine slučajeva.

Stoga ljudi koji pate od ove bolesti trebaju čitav život pridržavati se strogog režima prehrane, održavati funkcionalnost lijekova za pankreas i ne kršiti pravila zdravog načina života.

Važno je zapamtiti da i najmanja opuštenost, odnosno proboj popraćen odstupanjem od gornjih pravila kod kroničnog pankreatitisa, može biti temeljni uzrok teškog pogoršanja patologije, naglog pogoršanja općeg blagostanja i razvoja ozbiljnih komplikacija, čije posljedice mogu biti opasne ne samo za zdravlje ljudi, već i za njegov život .

Provokativni faktori

Akutni oblik gušterače, gušterača, može se otkriti nekoliko puta tokom života kod istog pacijenta. Provocirajući faktori ove patologije su:

  1. Neuravnotežena, a ne prava prehrana, obogaćena je upotrebom začinjenih, masnih, prženih i slanih jela koja u većini slučajeva služe kao oblik napada pankreasa.
  2. Zloupotreba pića koja sadrže alkohol.
  3. Razvoj kolelitijaze, tokom kojeg kamenci nastali začepljuju pankreasne organe parenhimskog organa, nadražujuće djeluju na njih i doprinose nastanku upalnog procesa, pogoršan intenzitetom aktivnosti enzima koje proizvodi gušterača.
  4. Pol Prema statističkim podacima, muška polovina čovječanstva više je izložena razvoju ove patološke bolesti koja prelazi u težem obliku od slabijeg spola. Sve je to zbog činjenice da žene, za razliku od muškaraca, konzumiraju manje pića koja sadrže alkohol, masnu i prženu hranu, a također pokušavaju pravovremeno zatražiti medicinsku pomoć kod prvih simptomatskih manifestacija gušterače.

Uz pogoršanje pankreatitisa osoba prvo počinje osjećati bol u epigastričnoj regiji, nadimanje i nadimanje. Tada nastaje neodoljiv osjećaj mučnine, što dovodi do prolaska povraćanja.

Tjelesna temperatura raste na 40 stepeni, a raste i ritam pulsiranja. Ako se razvije akutni proces intoksikacije, tada lezija pogađa bubrežni sistem organa, jetru kao i cijeli kardiovaskularni sistem.

Dolazi do snižavanja krvnog pritiska i razvoja znakova dehidracije.

Sve to može dovesti do unutrašnjeg krvarenja u pankreasu, a bez hitnih hirurških mjera može dovesti do smrti.

Hronični oblik gušterače kod gušterače se javlja u pozadini utjecaja istih provocirajućih čimbenika kao i akutni tijek patologije.

Te se patologije razlikuju po tome što akutna bolest može bespovratno prestati nakon 3-4 dana u slučaju da je napad pankreasa imao blagu manifestaciju i 6-8 dana nakon određenih terapijskih mjera sa prosječnim oblikom pogoršanja.

U slučaju da se očitovanje simptomatskih znakova akutnog oblika patologije i dalje pojavljuje na pozadini neusklađenosti s liječenjem lijekovima i pratećim preporukama kvalificiranog stručnjaka, tada će razvoj akutnog pankreatitisa nužno preći u kronični oblik.

Hronično oštećenje parenhimskog organa upalne prirode tijeka često se javlja kod muškaraca u dobi od 30-40 godina sa ovisnošću o alkoholu.

Ali, u nekim situacijama, uzrok ove bolesti možda nije zloupotreba proizvoda koji sadrže alkohol i nasljedna predispozicija.

Zaista, čak i kod vrlo malih pacijenata može se otkriti lažna cista ili urođena opstrukcija gušterače, što kasnije dovodi do samouništenja pogođenog organa.

Nasljedni oblik hronične patologije može imati latentni oblik razvoja i ne očitovati se 3 ili više godina. Njegova identifikacija obično se događa slučajno tijekom dijagnostičkog pregleda u blizini organa koji se nalaze ili kada dođe do naglog pogoršanja.

Akutni pankreatitis i hronični pankreatitis imaju iste simptomatske manifestacije, ali s hroničnim oblikom mogu se pojaviti, proći nakon određenog razdoblja i nakon mjesec dana, dva ili tri ponovno se osjete.

Važno je napomenuti da prateće bolesti mogu biti provocirajući faktor u razvoju hronične patologije, među kojima su istaknuti:

  • nenormalni razvojni procesi u samom parenhimskom organu,
  • progresivni stadij cistične fibroze,
  • pojava hipokalcemije ili snižavanja lipida,
  • autoimuni patološki procesi,
  • izloženost određenim lijekovima.

Nasljedni uzrok razvoja hronične bolesti može nastupiti samo ako nekoliko članova porodice ima istu bolest.

Razlike u simptomatskim manifestacijama

Nema karakterističnih razlika između dva oblika ovog patološkog kršenja funkcionalnosti gušterače. Jedino je što na pozadini hroničnog pankreatitisa bolne senzacije neprestane manifestacije s porastom intenziteta nakon konzumiranja hrane ili obavljanja fizičkih poslova.

Na pozadini djelomične lezije parenhimskog organa, proizvodnja potrebnih enzima za probavu mnogo je manja od normalne, stoga se kod kronične patologije pacijenti žale na konstantan osjećaj mučnine, što je razlog za naknadno pražnjenje povraćanja i primjetno smanjenje tjelesne težine.

Štaviše, laboratorijski testovi izmeta pokazuju prisustvo velike količine ne probavljene hrane.

Opasnost od ovih bolesti

Lezija gušterače parenhima, koja ima upalnu prirodu toka, može biti korijenski uzrok smrti ili razvoja ozbiljnih kršenja funkcionalnosti drugih unutrašnjih organa čovjeka.

Razmotrimo glavne vrste komplikacija akutnog i hroničnog pankreatitisa:

  1. Oštećenje plućnog sustava organa može dovesti do razvoja hipoksije, što zahtijeva hitne mjere hospitalizacije, tokom kojih će se pacijentu, ako je potrebno, osigurati umjetna opskrba kisikom.
  2. Zarazni procesi koji se razvijaju u pozadini masivne lezije žlijezde i opsežnog krvarenja.
  3. S intenzivnim padom proizvodnje inzulina, razvoj dijabetesa počinje napredovati.

Rezimirajući, možemo izvući sljedeće zaključke da se razvoj tako ozbiljnog patološkog procesa u ljudskom tijelu pojavljuje na pozadini pogrešnog načina života, neodgovornog odnosa prema sebi i nedostatka kontrole nad korisnošću hrane i pića.

Stoga, da biste spriječili pojavu oštećenja gušterače gušterače, potrebno je potpuno isključiti uporabu proizvoda koji sadrže alkohol i pratiti prehranu, jer u protivnom možete sebe osuđivati ​​na stalne patnje zbog simptomatskih znakova upalnog procesa na području parenhimskog organa.

Dijagnoza pankreatitisa: kako utvrditi analizom

Za početak liječenja - potrebno je provesti dijagnozu. Postoji veliki broj bolesti čiji su simptomi blagi pa ih nije moguće prepoznati. U takve bolesti spada i pankreatitis.

Laparoskopija

Ova metoda je ujedno i dijagnoza i liječenje bolesti. Provedite ovu studiju u posebno opremljenim sobama ili operacijskim salama.

Laparoskopijom se u stvarnom vremenu mogu otkriti patologije organa i, u nekim slučajevima, poduzeti mjere za smanjenje njihovog utjecaja na organizam. Ova metoda se koristi u ekstremno teškim slučajevima bolesti.

Endoskopija

Ova metoda istraživanja omogućava vam da vidite sve promjene u gušterači i dvanaesniku. Da bi se to postiglo, endoskop sa instaliranom kamerom se ubacuje kroz jednjak i pregledava se organ.

Kao rezultat endoskopije moguće je utvrditi nivo sekrecije i njen uticaj na gušteraču.

Diferencijalna dijagnoza pankreatitisa

Za pankreatitis, glavni karakteristični simptomi su bol u trbuhu, što daje leđa, proliv i povraćanje. Međutim, niz drugih probavnih bolesti ima slične simptome.

Ponekad čak i rezultati analiza možda ne daju potpunu sliku, tako da specijalist pouzdano dijagnosticira. Potrebno je razlikovati pankreatitis od mogućih drugih bolesti.

Razlika između pankreatitisa i perforiranog čira

Dosta često pankreatitis ima slične simptome s perforiranim čirom. Ove su bolesti okarakterizirane jakim bolovima i rezultiranim šokom bola, smanjenim otkucajima srca i napetošću zidova trbuha.

Međutim, postoje značajne razlike koje je važno primjetiti prilikom postavljanja dijagnoze i propisivanja liječenja. Pacijent s perforiranim ulkusom pokušava zauzeti jedan položaj u kojem će se bol manje osjećati. Takođe, sa takvom bolešću, povraćanje se javlja retko.

Kod pankreatitisa pacijent se ponaša nelagodno. Ne može da nađe nijedan položaj za spavanje. Takođe, bolest prati stalno povraćanje. Kao posljedica bolesti, može biti narušena periferna opskrba krvlju.

Razlika između pankreatitisa i holecistitisa

Ove dvije bolesti imaju vrlo slične simptome. Često je holecistitis posljedica bolesti osobe s pankreatitisom. Kolecistitis karakterizira pojava bola sa desne strane trbuha i prijelaz bola u desno rame. Na ultrazvuku je upalni proces izražen.

Osim toga, čitatelj će na stranicama naše stranice pronaći korisne informacije o tome što je holecistitis i kako ga liječiti.

Razlika između pankreatitisa i akutne crevne opstrukcije

Pankreatitis prati dinamička opstrukcija creva. Bol u crijevima se javlja oštro, povraćanje, nadutost, nakon čega neko vrijeme zatvor, sve to su simptomi pankreatitisa.

Možete razlikovati ovu bolest od opstrukcije creva po krvnim rezultatima. Ako je razina hlorida u krvi niska, to ukazuje na crijevnu opstrukciju. Visoka razina hlorida i dijastaza ukazuje na prisutnost pankreatitisa kod pacijenta.

Akutne manifestacije

U akutnom pankreatitisu ili tokom pogoršanja hronične bolesti glavni znakovi upale su:

  • Intenzivna bol u epigastričnoj regiji s ozračenjem u leđima, duž donjih rebara, u lopaticu, grudi. Bolovi su trajni, ne ublažavaju ih lijekovi protiv bolova i antispazmodici. Pacijenti su uzbuđeni, vrište, u slučaju teškog tijeka moguć je šok s gubitkom svijesti.
  • Ponavljano i bolno povraćanje, ne pruža olakšanje pacijentu, pojačava slabost.
  • Napuhanost, poteškoće u pražnjenju plina, stolica.
  • Pacijenti imaju karakterističan izgled: mogući su natopljeni oči, blijeda boja, plavkaste usne, plavo-crvene mrlje na koži zadnjice.
  • Povećanje temperature ukazuje na zaraženi oblik akutnog pankreatitisa. Obično se drži na 38 stepeni, na osnovu ove pozicije određuje se slab puls, izražena tahikardija. Oštri "skokovi" i pad temperature ukazuju na gnojnu infekciju u susjednim tkivima, peritonitis.
  • Pacijenti imaju tendenciju da fluktuiraju krvni pritisak.

Moguće su žalbe na suva usta (nedostatak pljuvačke), izražen bijeli premaz na jeziku.
Bolnički hirurzi obično očekuju da pacijenti dolaze navečer i noću na praznike

Kako prepoznati pankreatitis: određivanje akutnih i hroničnih oblika

Uspjeh liječenja pankreatitisa ovisi o pravovremenoj dijagnozi, dijagnozi i poštivanju svih uputstava liječnika. Doktor se oslanja na laboratorijske podatke, simptome bolesti.

Kako odrediti pankreatitis? Znakovi pankreatitisa su akutni bolovi u trbušnoj šupljini, stalni bolovi mučnine, povraćanje, nerazumna slabost, nagli pad krvnog pritiska, promjene tjelesne temperature, prekomjerno znojenje, pretjerana blijedost kože.

Zbog zastoja žuči u pankreasu, uočava se požutjelost kože, smetnje u probavnom procesu, ne isključuje se razvoj šećerne bolesti tipa 2, hiperglikemija.

Karakteristične manifestacije upalnog procesa u pankreasu su:

  1. bijeli premaz na jeziku,
  2. nelagodnost tokom palpacije organa,
  3. bol na mestu spajanja kičmenog stuba sa rebrima.

Prvi znakovi biće česti zatvor, praćen natečenjima, jačinom nakon jela, mučninom i nelagodom u gornjem dijelu trbuha. Neki se pacijenti žale na bolove u lijevoj strani, drugi na desnoj, a kod drugih boli usred trbušne šupljine.

Lokalizacija boli ovisi o tome koji je dio gušterače upaljen. Kada je glava organa oštećena, boli s desne strane, sa upalom cijelog tijela žlijezde, bol se osjeća u sredini, a kada je povreda zahvatila rep, bol se pojavljuje na lijevoj strani. Ista osoba povremeno povrijedi.

Ljekari znaju metode za utvrđivanje pankreatitisa, koje pomažu u postavljanju dijagnoze u ranoj fazi bolesti. Ako se žlijezda upala, pacijent ne osjeća pulsiranje aorte u blizini želuca, a prilikom dizajniranja organa u trbušnoj regiji vidljive su plave mrlje. Ovaj simptom je povezan s opasnim učincima produkata propadanja na mišićno tkivo i unutrašnje organe.

Nagli gubitak težine, oslabljena apsorpcija hranjivih sastojaka, česta dijareja s neugodnim neugodnim mirisom pomoći će u prepoznavanju bolesti. Uz produljeni tijek bolesti pacijent pati od jake slabosti, respiratornog zatajenja, slabljenja pamćenja i nemogućnosti koncentracije. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na pacijente tokom trudnoće, njihovi simptomi su izraženiji.

Hronični pankreatitis: simptomi, dijagnoze i karakteristike liječenja

Hronični pankreatitis je patologija gušterače povezana sa razvojem hroničnog upalnog procesa. Bolest se dijagnosticira češće kod žena srednjih godina i starijih osoba.

Bolest može biti posljedica akutnog pankreatitisa, ali često se razvija postepeno na pozadini hroničnih patologija probavnog trakta.

Potrebno je detaljnije razmotriti šta je hronični pankreatitis, njegove simptome, koja dijagnoza i liječenje su potrebni.

Uzroci razvoja hroničnog pankreatitisa

Gušterača sintetiše probavne enzime u neaktivnom obliku. To štiti ćelije organa od njihovog djelovanja. Naknadna aktivacija enzima događa se samo u lumenu dvanaesnika. Međutim, neki faktori mogu poremetiti opisanu ravnotežu i pokrenuti kaskadne mehanizme.

Razlikuju se sledeći provokativni faktori:

  • Začinjena, masna hrana koja povećava opterećenje gušterače,
  • Zloupotreba alkohola. Ovo ima toksičan uticaj na organ za varenje, sok pankreasa menja svoj sastav,
  • Pušenje
  • Trovanje toksičnim spojevima,
  • Patologija jetre i žučne kesice (žučna bolest, hepatitis, holecistitis). Bolesti dovode do povećanja opterećenja na gušterači i do razvoja bilijarno ovisnog pankreatitisa,
  • Uklanjanje žučnog mjehura
  • Aterosklerotska vaskularna bolest,
  • Patologija dvanaestopalačnog creva,
  • Ozljede koje vode kršenju integriteta žlijezde,
  • Česte stresne situacije.

Ti faktori dovode do oštećenja ćelija gušterače, razvoja aseptičkog upalnog procesa, specifičnih simptoma. Patološki procesi uzrokuju smanjenje funkcionalnosti organa, postepenu zamjenu žljezdanog tkiva vezivnim tkivom. Kao rezultat toga, bolest uzrokuje progresivno smanjenje sekretorne sposobnosti probavne žlijezde.

Klasifikacija hroničnog pankreatitisa

Ovisno o podrijetlu, hronični pankreatitis je izoliran primarni (toksični, alkoholni) i sekundarni (bilijarni). U zavisnosti od kliničke slike, postoje takvi oblici bolesti:

  • Bolno (ponavljajuće ili trajno)
  • Pseudotumorozni (s portalnom hipertenzijom, kolestatskom, s djelomičnom duodenalnom opstrukcijom),
  • Latentni. Simptomi su odsutni
  • Kombinovano Za bolest je karakteristično prisustvo više simptoma.

Prema morfološkoj slici, hronični pankreatitis je klasifikovan u:

  • Opstruktivni
  • Calcifying
  • Upalni
  • Induktivni.

Klinička slika

Kod hroničnog pankreatitisa razvijaju se sljedeći simptomi:

  • Jaka bol. Bol može biti tup ili rezan, a u nedostatku pravovremene medicinske njege može doći do šoka boli. Bol je lokalizirana u epigastričnoj regiji s desne strane, ako se upala razvije u glavi gušterače, kada je uključena u upalni proces tijela, u epigastričnoj regiji s lijeve strane, a u slučaju oštećenja repa na lijevom hipohondriju. Opsežnu patologiju karakteriše bol u pojasu,
  • Povraćanje Tijekom egzacerbacije pacijenti se žale na povraćanje pomiješano sa žuči. Tokom tog perioda potrebno je potpuno odbacivanje hrane,
  • Kršenje stolice. Karakterističan je razvoj dijareje, izmet ima oštar miris, sadrži ne probavljivu hranu. Manja je vjerojatnost da će se zatvor javiti na pozadini nadimanja,
  • Kršenje mišića. Tokom napada mišići u trbuhu prestaju se stezati, što uzrokuje jak nadimanje,
  • Nestabilnost temperature i krvnog pritiska. Tokom napada dobro se pogoršava pacijentovo stanje. Skokovi krvnog pritiska uzrokuju poremećaje u srcu, razvija se kratkoća daha, pojavljuje se ljepljiv znoj, žućkasti premaz na jeziku,
  • Promjenjivanje boje kože. Koža postaje blijeda i poprima zemljani ton,
  • Krvarenje. Karakteristično je stvaranje modrica u pupčanoj regiji i na donjem dijelu leđa. Koža poprima mramorni ton. Razlog ovih promjena je prodor krvi iz žlijezde ispod kože,
  • Razvoj opstruktivne žutice. Koža i sklere poprimaju žućkasti ton. Stanje je povezano s pritiskom žučnog kanala na upaljena tkiva gušterače.

Također, pacijenti se žale na smanjeni apetit, suha usta, tutnjave u trbuhu. Za kronični pankreatitis karakteristično je trajno prisustvo dispeptičkih simptoma.

Laboratorijska dijagnostika

Da bi razjasnio dijagnozu, ljekar će trebati laboratorijsko istraživanje izmeta, urina i krvi:

  1. Opšti test krvi Studija tijekom pogoršanja pokazuje sliku nespecifičnog upalnog procesa: povećava se broj leukocita i ESR-a,
  2. Biohemijski test krvi. Analiza nam omogućava razlikovanje bolesti. S povećanjem lipaze, amilaze, glukoze, aktivnosti C-reaktivnog proteina na pozadini smanjenja ukupnog proteina i albumina u krvi, može se posumnjati na prisutnost upale gušterače.
  3. Analiza mokraće Povećanje koncentracije amilaze u urinu (više od 17 jedinica / h) govori o razvoju pankreatitisa.
  4. Coprogram. Određuju se visoka masna, ne probavljena vlakna i mišićna vlakna.

Korištenje instrumentalnih metoda

Kao dio instrumentalne dijagnoze kroničnog pankreatitisa koriste se metode za vizualizaciju gušterače, posljedice razvoja pankreatitisa za tijelo. Sljedeće metode su široko korištene:

  1. Ultrazvučna dijagnostika. Ovo nije invazivna i efikasna studija. Omogućuje vam određivanje stanja organa i njegovih kanala, veličina, prisutnosti tekućine iza peritoneuma, koja je gnojna ili nekrotična masa.
  2. Roentgenogram. Koristi se za određivanje kamenja lokaliziranog u žlijezdi ili u njenim kanalima. Metoda vam omogućava da utvrdite prisutnost indirektnih znakova pankreatitisa: izljev u pleuralnu šupljinu, nadimanje.
  3. Kompjuterska tomografija. Metoda spada u najinformativnije, ali veoma skupe vrste istraživanja. Tomografija vam omogućava da utvrdite prisutnost nekroze organa, njegovu veličinu, prisustvo tekućine u pleuralnoj i trbušnoj šupljini.
  4. Laparoskopija Ova tehnika omogućuje ne samo dijagnosticiranje patologije, već i provođenje hirurškog liječenja. Zahvaljujući posebnom uređaju (laparoskopu), liječnik dobija priliku da pažljivo pregleda organ, procijeni razmjere upalnog procesa. Laparoskopija se propisuje samo u teškim slučajevima.

Diferencijalna dijagnoza

Za vreme pankreatitisa, pacijent razvije simptome koji su karakteristični za “akutni trbuh”. Zbog toga je, kao dio dijagnoze, potrebno isključiti sljedeće hirurške patologije:

  • Perforacija čira. Karakterizira razvoj bodežnog bola, koji je povezan s prodorom u trbušnu šupljinu sadržaja želuca ili crijeva. To dovodi do refleksne napetosti trbušnog zida, pacijent se boji kretanja. Ovakvi simptomi nisu karakteristični za pankreatitis. S razvojem napada karakteristična je akutna bol iz koje osoba žuri u krevet, tj.
  • Akutni holecistitis. Diferenciranje s ovom bolešću može uzrokovati određene poteškoće. Međutim, kod holecistitisa bolovi su lokalizovani na desnoj strani, zračeći u desno rame,
  • Akutna opstrukcija creva. Za patologiju je karakterističan razvoj grčevitih bolova. Pankreatitis uzrokuje stalne bolove. Kao deo rendgenskog pregleda, slika će pokazati naduveno crevo bez Kloiberovih zdjelica,
  • Mezotromboza. Bolest se razvija u starosti kod ljudi koji imaju povijest patologije kardiovaskularnog sistema. Simptomi brzo rastu, nema veze s unosom hrane.

Organizacija medicinske ishrane

Kako liječiti pankreatitis u hroničnom obliku? Terapija bolesti uključuje smanjenje rizika od pogoršanja i održavanje probavne žlijezde. Zbog toga posebnu važnost treba posvetiti pravilnoj prehrani.

U prvim danima pogoršanja morate potpuno isključiti unos hrane. Kao prehrana, potrebna je intravenska glukoza; upotrijebite 1% otopinu sode bikarbone.

Od 3-4 dana, možete postupno povećavati kalorični sadržaj hrane. Svakodnevnu prehranu (2-2,5 litara tečnosti) treba podijeliti u 8 doza. Dozvoljeno je uzimati nezaslađenu hranu koja sadrži jednostavne ugljene hidrate, vitamin C, grupu B, puno tečnosti. Dozvoljeni: voćni sokovi, med, džem, decokcije (crna ribizla, šipak), voćni napici.

Petog dana možete raznolikost prehrane prilagoditi hranom koja sadrži malu količinu biljnih i mliječnih proteina. Samo od 7. dana dopušteno je konzumiranje masti. Hranu treba pirjati, kuhati na pari ili kuhati. Iz pacijentove prehrane treba isključiti proizvode koji stimulišu proizvodnju želučanog i pankreasnog soka. Tu spadaju:

  • Decokcije od mesa i ribe,
  • Svježe povrće i voće,
  • Gljive
  • Alkohol i gazirana pića,
  • Čokolada, kafa, kakao,
  • Mahunarke
  • Začinjena, pržena i slana jela,
  • Crni i svježi bijeli hljeb,
  • Jaja
  • Voćni sokovi od povrća i kiselog voća,
  • Pavlaka
  • Bilo koji slatkiši i peciva,
  • Dimljena i konzervirana hrana,
  • Začini.

Brojna istraživanja dokazala su da potpuna količina proteina u ishrani dovodi do poboljšanja pacijentovog stanja. Stoga bi pacijenti trebali konzumirati do 140 g proteina dnevno, od čega je većina životinjskog porijekla.

Definicija akutnog i hroničnog pankreatitisa

Hronični pankreatitis je skupina kroničnih bolesti gušterače različite etiologije, uglavnom upalne prirode, s fazno-progresivnim žarišnim, segmentalnim ili difuznim degenerativnim, destruktivnim promjenama u svom egzokrinom dijelu, atrofijom žljezdanih elemenata (pankreatitisom) i zamjenom njihovog vezivnog (vlaknastog) tkiva, promjenama u kanalima dukata Gušterača, stvaranje cista i kalkula i različitog stepena kršenja egzokrinih i endokrinih funkcija. Morfološke promjene koje se razviju u gušterači sa CP traju i nakon prestanka etiološkog faktora.

OP je voluminozni nozološki oblik koji uključuje širok raspon kliničkih i patoloških znakova i karakterizira ga akutno oštećenje akinarnih ćelija s razvojem lokalnih i općih upalnih reakcija. Na početku bolesti proces je pretežno autolitičke prirode, praćen upalom. Poraz može napredovati (sve do razvoja nekroze), neovisno se riješiti i ponoviti.

Ima svestrano funkcionalno i humoralno, primarno i sekundarno patološko dejstvo na pacijentovo telo, što često dovodi do značajnog oštećenja vitalnih organa, stvara osnovu za razvoj hitnog i čak kritičnog stanja kod pacijenta sa OP. To može biti neovisna bolest ili komplikacija drugih patoloških stanja.

U velikoj većini slučajeva razvija se jednostavan edematski oblik OP-a, u kojem je proces ograničen na gušteraču, dok se njegov poraz smatra reverzibilnim. U relativno malom dijelu slučajeva primjećuje se fulminantni tijek edematoznog OP-a, patološki proces napreduje u gušterači s razvojem njegove nekroze (pankreasna nekroza), što dovodi do zatajenja više organa i smrti pacijenta.

Upravljanje bolovima

U tu svrhu se široko koriste lijekovi sa sljedećim mehanizmom djelovanja:

  • Blokatori receptora H2-histamina (Famotidin, Ranitidin). Oni smanjuju proizvodnju klorovodične kiseline blokirajući histaminske receptore koji se nalaze u zidu želuca,
  • Blokatori protonske pumpe (Omeprazol, Pantoprazol, Lansoprazol, Rabeprazol, Esomeprazole). Sredstva izazivaju inhibiciju sinteze klorovodične kiseline i indirektno smanjuju aktivnost pankreasa,
  • Antispazmodični lijekovi (No-shpa, Mebeverin, Spazmolgon). Sindrom boli s pankreatitisom razvija se s povećanjem pritiska unutar kanala, antispazmodici mogu otkloniti neugodan simptom.

Značajke nadomjesne terapije

Upala gušterače uzrokuje poremećaj u proizvodnji probavnih enzima, što negativno utječe na kvalitetu probave hrane. Stoga terapija pankreatitisa uvijek treba uključivati ​​upotrebu enzimskih pripravaka (Mezim, Pancreatin, Creon, Pangrol, Festal). Za normalizaciju probave važno je odabrati pravu dozu.

Svi pripravci na bazi enzima imaju poseban premaz koji se rastvara samo u crijevima. Tablete se uzimaju s hranom, ne mogu se žvakati.

Hirurško liječenje

Hirurgija može biti potrebna za:

  • Purulentne komplikacije
  • Ciste
  • Stenoza sfinktera Oddija,
  • Zapreka kroz žučne kese i gušterače,
  • Teške promjene željeza,
  • Teški pankreatitis, kada bolest nije podložna konzervativnim metodama terapije.

Primjena tradicionalne medicine

Dodatnu upotrebu alternativnih recepata treba dogovoriti sa svojim liječnikom. Postoje sljedeći efikasni lijekovi:

  • Za normalizaciju izlučivanja žuči. U jednakim omjerima (po jedna žlica svaka) pomiješajte korijenje maslačka, peruti, knotwe, kamilice i immortelle. Smjesa se skuva u 1 litri ključale vode i utapa se 2 sata. Dekocija se uzima 200 ml 30 minuta nakon svakog obroka,
  • Da biste smanjili bol. Pomiješajte i samljejte travu zapnika, maslačka, matičnjaka, rotkvica, kamilice, jagoda, plantaže i cimeta. 2 kašike mješavine preliti sa 500 ml kipuće vode, ostaviti 8 sati. Lijek se uzima prije spavanja,
  • Da bi se smanjila upala. Iz sveže trave biljke trebate iscijediti sok. Uzima se u čajnu žličicu prije svakog obroka tokom 30 dana.

Komplikacije hroničnog pankreatitisa

Bolest dovodi do postepenog poremećaja rada mnogih organa tijela. Među ranim komplikacijama razlikuju se sljedeće patologije:

  • Portalna hipertenzija,
  • Opstruktivna žutica,
  • Krvarenje uzrokovano perforacijom šupljih probavnih organa
  • Zarazne bolesti.

Pankreatitis doprinosi razvoju sistemskih komplikacija:

  • DIC
  • Encefalopatija
  • Zatajivanje više organa.

Ako pacijent tačno slijedi preporuke liječnika, pankreatitis ima povoljnu prognozu. U nedostatku terapije i kršenju dijetalne prehrane, bolest može dovesti do smrti.

Prevencija bolesti

U okviru primarne prevencije preporučuje se obavljanje sljedećih koraka:

  • Jedite uravnoteženu prehranu
  • Odbiti loše navike (pušenje, konzumiranje alkohola),
  • Pije puno tekućine
  • Adekvatna terapija patologija organa za varenje.

Hronični pankreatitis je uobičajena patologija. Ova bolest izaziva nepovratne promjene u strukturi gušterače, zahtijeva odgovorno liječenje.

Akutni i hronični pankreatitis: razlike, dijagnoza, liječenje

Pankreatitis je bolest koja pogađa tkivo pankreasa. Akutni i hronični pankreatitis razlikuju se ovisno o obliku. Da bi se izveo pravilan tretman, potrebno je provesti sveobuhvatnu dijagnozu. Pojava hroničnog oblika bolesti često je povezana s akutnim oblikom bolesti.

Oblici bolesti

Akutni pankreatitis je patološki proces gušterače, tokom kojeg može doći do autolize - uništavanja stanica žlijezde vlastitim enzimima.

Hroničnim oblikom bolesti smatra se bolest s izraženim upalnim promjenama tkiva koje ne prođu nakon što je eliminiran uzrok bolesti.

Rezultat ovog oblika pankreatitisa bit će skleroza gušterače sa suzbijanjem njenog funkcioniranja.

Simptomi bolesti

Gušterača je malih dimenzija, ali obavlja važne funkcije u tijelu, glavna je izlučivanje prehrambenih enzima za pravilan probavni proces i proizvodnju inzulina, a nedostatak posljednjeg dovodi do šećerne bolesti. U procesu akutnog pankreatitisa simptomatologija se može očitovati na isti način kao i kod teškog trovanja. Enzimi koje proizvodi žlijezda ostat će unutar nje ili njenih puteva, te će uništiti sam organ, a jednom u krvotoku izazvat će simptome općeg trovanja.

Simptomi akutnog pankreatitisa

Akutni pankreatitis je upala unutar gušterače sa različitim zahvaćenjima tkiva i drugih organa i sistema. Uobičajeni simptomi takvog pankreatitisa uključuju:

  1. Bol Najizraženiji simptomi. Intenzivna neprekidna bol tokom pankreatitisa rezne ili mutne prirode. Ako na vrijeme pružite medicinsku njegu i ne eliminirate bol kod pacijenta, počinje šok. Koncentrirajte se u blizini hipohondrija, ovisno o mjestu oštećenja gušterače.
  2. Groznica, smanjenje ili porast krvnog pritiska. Tijekom oštrog tijeka upale, pacijentovo se stanje znatno pogorša, temperatura raste do velikih stopa.
  3. Nijansa lica. U procesu pankreatitisa pacijentovo lice postaje oštrije, koža u početku postaje blijeda, a s vremenom će nijansa postati sivo-zemljana boja.
  4. Štucanje, mučnina. Simptomi kao što su suha usta, štucanje, belching i mučnina karakteristični su za bolest.
  5. Gag refleks. Povraćanje žuči ne donosi značajno olakšanje. Stoga je u početnoj fazi akutnog pankreatitisa zabranjeno jesti hranu, a u takvoj situaciji štrajk glađu je glavni uvjet za naknadnu terapiju.
  6. Proliv ili zatvor. U ovoj je fazi stolica prilično česta sa groznim mirisom. Javljaju se i zatvor i natečenost, trbušni mišići se učvršćuju, što postaje početni signal približavanja akutnom pankreatitisu.
  7. Kratkoća daha.Nastaje zbog gubitka elektrolita tokom gag refleksa. Pacijenta uznemirava redovna kratkoća daha, pretjerano znojenje, a na žućkastom jeziku postoji intenzivan plak.
  8. Napuhanost. Gastrointestinalni trakt tijekom pogoršanja pankreatitisa ne smanjuje se, stoga tijekom pregleda specijalista otkriva primjetno nadubljenje, prilikom sondiranja ne osjeća se napetost trbušnih mišića.
  9. Plavi ton kože. Plave mrlje pojavljuju se u blizini pupka ili donjeg dijela leđa, koje daju koži mermernu boju, u ingvinalnoj regiji koža postaje plavkast ton.

Tokom ovog simptoma akutnog pankreatitisa pacijent postaje gori svaki minut, ne gubite vrijeme u takvoj situaciji i morate pozvati liječnike.

Simptomi hroničnog pankreatitisa

Tijekom nastanka hroničnog oblika bolesti mogu se razlikovati 2 stadija, prvi traje godinama, koji se očituje kao karakteristični simptomi ili nestaje, drugi - kvarovi, teške lezije pankreasa se izražavaju i redovno alarmiraju pacijenta.

  1. U početnoj fazi pacijent osjeća samo kratkotrajne bolove koji se pojavljuju 15 minuta nakon jela i traju od 3-5 sati do 3-5 dana. Osjećaji boli često su koncentrirani u gornjem dijelu trbuha, blizu srca, lijevo od grudnog koša, donjeg dijela leđa, postoje pojasevi. To je zbog pretjeranog unosa masnih, prženih, alkoholnih pića ili sode, čokolade, kafe. Gušterača se teško može nositi s različitim vrstama proteina, masti i ugljikohidrata.
  2. Kod hroničnog pankreatitisa često je moguća dispepsija (povraćajni refleks, mučnina, uporna dijareja, natečenost, tankoća). Ako se provede odgovarajuća simptomatska terapija, rad tijela na proizvodnji enzima nije značajno narušen i pacijent vodi svoj dosadašnji način života do sljedeće disfunkcije.
  3. S produljenim kroničnim pankreatitisom uništava se struktura tkiva organa, smanjuje se proizvodnja enzima i hormona, a s vremenom nastaje nedostatak sekreta. Za vrijeme ove boli one se uopće ne mogu primijetiti ili se možda neće pojaviti, a dispeptični poremećaj postat će glavni simptom bolesti.
  4. Za hronični oblik pankreatitisa karakteristična je blaga žutica kože, sklera, ponekad na neko vrijeme nestane.
  5. U kasnijim fazama, kada se gušterača atrofira, razvija se dijabetes.

Lečenje pankreatitisa

Lijek lijekovima pankreasne bolesti glavni je u procesu eliminiranja akutnog i hroničnog pankreatitisa. Popis specijaliziranih lijekova za vrijeme liječenja bolesti je mali, ali sama terapija nije ograničena na njih, a nadopunjuju je različiti lijekovi drugih grupa - metabolički učinci, uklanjanje intoksikacije i uklanjanje upalnih pojava.

Terapija akutnog pankreatitisa

U fazi rane energetske i višekomponentne konzervativne terapije, većina oboljelih od akutnog pankreatitisa doživi oporavak u roku od tjedan dana od početka liječenja.

Potrebna je preuranjena hospitalizacija kako bi se izbjeglo napredovanje akutnog pankreatitisa, kako bi se spriječila pretvaranje edematskih oblika bolesti u nekrotične, kako bi se ograničilo širenje nekrotičnih promjena u žlijezdi.

U roku od 2-3 dana preporučuje se prehlada na epigastričnom području koja će inhibirati izlučujuće izlučivanje gušterače. Da bi se osigurala funkcionalna smirenost tijela, bolesnik mora gladovati tjedan dana.

Kada tečaj nije kompliciran nakon smanjenja težine bola, nastavlja se konzumiranje hrane. Mora se uzimati u malim dozama, ali često (5-6 puta dnevno).

Hrana treba da sadrži veliku količinu ugljikohidrata, bjelančevina i masti treba biti ograničena, što smanjuje lučenje enzima pankreasa.

U kliničkim se uvjetima ne koristi samo medicinski tretman, nego i u nekim situacijama kirurška intervencija.

Lečenje hroničnog pankreatitisa

Kompleksna terapija hroničnog oblika pankreatitisa sastoji se u rješavanju takvih problema:

  • pacijent bi trebao napustiti ovisnost o alkoholnim pićima i slijediti uravnoteženu prehranu,
  • enzimska nadomjesna terapija potrebna je za kompenzaciju egzokrine insuficijencije gušterače. Ove su mjere dizajnirane kako bi se spriječilo stvaranje štetnih učinaka i spriječilo ponovno nastajanje.

Terapija bez lijekova

Funkcionalni mir ovog tijela stvara se prvenstveno dijetalnom hranom, koja ograničava lučenje soka pankreasa i sprječava pojavu migracije sitnog kamenja. Kada se jaka egzacerbacija pankreatitisa pojavi nekoliko dana, propisana je tabela 0. Nakon 3-5 dana pacijent može preći na oralnu prehranu.

Trebalo bi biti redovno (do 4-6 puta dnevno), u malim dozama. Hrana mora biti pravilno mljevena, mora sadržavati veliki broj lako probavljivih i dobro probavljivih proteina. Ograničite potrošnju hrane, što može izazvati lučenje žlezde, posebno masti, kisele.

Pacijentu je zabranjeno konzumirati alkoholna pića, začinjenu hranu, konzerviranu hranu, soda, kisele voćne sokove.

Liječenje lijekovima

Terapija lijekovima kroničnog pankreatitisa provodi se sljedećim lijekovima:

  1. Za ublažavanje bolova tijekom pogoršanja hroničnog oblika pankreatitisa koriste se ne-opojni analgetici i miotropni antispazmodici.
  2. Za vrijeme liječenja koriste se antihistaminici koji inhibiraju lučenje žlijezde i aktivnost hidroliznih enzima.
  3. Kako bi se smanjio stimulativni učinak redovnih peptida na vanjsku sekreciju gušterače i želudačnu sekreciju, propisani su inhibitori protonske pumpe ili blokatori histaminskih H2 receptora.
  4. Antacidi pomažu neutralizirati HCI i snižavaju razinu sekreta, pružajući žlijezdu funkcionalnu smirenost.
  5. U kombinaciji se koriste agensi koji inhibiraju aktivnost enzima ovog organa koji ulaze u krvotok. Indikacija za upotrebu takvih lijekova biće izražena hiperfermentemija.
  6. U razdoblju pogoršanja kroničnog oblika pankreatitisa koji je praćen stvaranjem perifercreatitisa, holangitisa i drugih štetnih učinaka propisani su antibiotici širokog spektra djelovanja.

Zamjenska terapija

Kada se egzokrina funkcija gušterače smanji, simptomi malapsorpcije i steatorreje su prisutni u svrhu nadomjesnog liječenja, koriste se enzimatski agensi. Doziranje takvih lijekova ovisi o nivou insuficijencije gušterače.

Enzimski agensi ne smiju sniziti pH želučanog soka niti stimulirati lučenje pankreasa. Trajanje terapije kreće se od dobrobiti pacijenta.

Koriste se lijekovi koji smanjuju lučenje pankreasa: antacidi, antagonisti histaminskih H2 receptora, PPI, antiholinergički lijekovi. Kada postoji egzokrinska insuficijencija ovog organa, treba uzimati enzime.

Redovnim nadzorom od strane specijaliste, dijetalnom ishranom i pravilnim načinom rada i odmora značajno se smanjuje verovatnoća ponovne pojave akutnog i hroničnog oblika pankreatitisa. Remisija može biti dugačka, do 5-7 godina. Nakon određenog vremena treba provesti preventivnu terapiju, napustiti ovisnosti i konzumirati alkohol.

Epidemiologija pankreatitisa

Zbog velike raširenosti patologije, porasta morbiditeta, privremene invalidnosti i invaliditeta pacijenta, pankreatitis se smatra važnim socijalnim i ekonomskim problemom suvremene medicine. U strukturi incidencije organa gastrointestinalnog trakta njihov je udio od 5,1 do 9%, a u ukupnoj incidenciji od 0,2 do 0,6%.

Tokom posljednjih 30 godina širom svijeta je rasla tendencija da se udvojenost OP i CP više nego udvostruči. Ako su u 1980-ima. učestalost CP-a bila je 3,5–4,0 na 100 hiljada ljudi, u poslednjoj deceniji je došlo do stalnog porasta - 8,2–10 slučajeva na 100 hiljada ljudi godišnje. U SAD-u i Danskoj, KP je zabilježila 3,5-4 slučaja na 100 hiljada ljudi. Učestalost OP kreće se od 49,5 (u SAD) do 73,4 (u Finskoj), a u Europi iznosi 25,0-26,4 slučajeva na 100 hiljada ljudi.

Obično se hronična bolest razvija u srednjoj životnoj dobi (35-50 godina). U razvijenim zemljama je primjetno "mlađi": prosječna dob dijagnoze smanjena je sa 50 na 39 godina. Među pacijentima udio žena povećao se za 30%; primarna invalidnost pacijenata dostiže 15%.

U Rusiji je uočeno intenzivnije povećanje incidencije pankreatitisa među svim dobnim skupinama stanovništva. To iznosi 9-25 slučajeva kod djece i 27,4-50 na 100 hiljada stanovništva kod odraslih. Broj bolesti gušterače kod odraslih u Moskvi u posljednjih deset godina se utrostručio, a kod adolescenata - četiri i više puta. Smatra se da je ovaj trend povezan s pogoršanjem ekološke situacije u regiji, povećanjem potrošnje alkohola (uključujući nisku kvalitetu) i smanjenjem kvalitete hrane i životnog standarda.

Prevalencija bolesti neprestano raste, uključujući vezu s poboljšanjem dijagnoze, uvođenjem u kliničku praksu novih metoda vizualizacije gušterače visoke rezolucije, što omogućava provjeru OP i otkrivanje CP u ranijim fazama razvoja.

Bolest sa CP-om dovodi do značajnog pogoršanja kvalitete života i socijalnog statusa velikog broja pacijenata mlade i srednje (većine radne sposobnosti) starosti. Uz recidivirajući tijek CP-a u 30% slučajeva nastaju rane komplikacije (purulentno-septične, krvarenje iz ulceracije sluznice gastroduodenalne zone, tromboza u sustavu portalnih vena, stenoza dvanaestopalačnog crijeva itd.), A smrtnost doseže 5,1%.

Nakon početne dijagnoze CP, smrtnost dostiže 20% tokom prvih deset godina bolesti i više - 50%, nakon dvadeset godina - prosječno 11,9%. 15-20% pacijenata sa CP umire od komplikacija povezanih s napadima bolesti, ostatak zbog sekundarnih probavnih smetnji i zaraznih komplikacija. Prema obdukciji incidencija CP varira od 0,01 do 5,4% (prosječno 0,3-0,4%).

Smrtnost od OP-a neprestano raste. Dakle, 1995., 1996. i 1997. iznosio je, pak, 1,94, 1,98 i 2,08 na 1.000 stanovnika Ruske Federacije.

CP igra ulogu "kreveta" za razvoj karcinoma pankreasa. Dakle, ako imate povijest bolesti dvadeset godina, rizik od razvoja raka povećava se pet puta. Analiza statističkih podataka u Sjedinjenim Državama pokazala je trostruko povećanje smrtnosti od raka gušterače istovremeno sa učestalošću CP.

Simptomi hroničnog oblika

Hronični tijek bolesti izaziva probavne smetnje. Ono odražava oštećenje funkcije gušterače i manifestuje se:

  • tipična dijareja, kod koje se povećava masa izmeta, prekrivena je filmom neprobavljene masti, ima sivu boju i smrdljiv miris,
  • gubitak kilograma
  • bolovi u trbuhu koji se pojavljuju periodično nakon kršenja dijeta, nemaju jasnu lokalizaciju, mogu biti pojasni, kod nekih pacijenata su izostali,
  • periodična mučnina, jednokratno povraćanje.

Kod hroničnih bolesnika mogu se pojaviti znakovi povrede endokrine funkcije žlijezde (fluktuacija glukoze u krvi), pa drhtanje u tijelu, vrtoglavica, glad i žeđ, grčevi u mišićima udova. Simptomatologija pankreatitisa je vrlo slična drugim bolestima trbušne šupljine.

Potrebno je što prije dijagnosticirati pankreatitis, jer tijek progresivno pogoršava stanje gušterače, dovodi do raširene nekroze i fuzije tkiva i oštećenja drugih organa. Diferencijalna dijagnoza zahtijeva poznavanje karakterističnih karakteristika bolesti s sličnim kliničkim tokom.


Blizina gušterače drugim organima i solarni pleksus stvaraju efekat pojačane boli sa upalom

Koji testovi određuju funkciju gušterače?

Aktivnost upalnog procesa s pankreatitisom dijagnosticira se ne samo laboratorijskim, već i funkcionalnim testovima. Ispitivanja sonde - odnose se na najtačnije. Oni se sastoje u dobivanju pomoću gastroduodenalne sonde (izravna metoda) aspiracijom sadržaja dvanaestopalačnog crijeva i određivanjem enzima pankreasa i soli bikarbonata u njemu.

Biohemijski test krvi za pankreatitis

Sekretainpanreosimin test smatra se najinformativnijim. Neizravne metode (Lundov test) proučavaju efekte opterećenja hranom. Bebežni testovi - daju manje tačne informacije. Smatra se da je direktan određivanje sadržaja enzima u izmetu (himotripsin, elastaza).

Neizravne metode temelje se na brojanju tokom koprološke studije dnevne količine razgradnje prehrambenih proizvoda, oslobođenih masti. Slični testovi se vrše na dnevnom urinu (pankrelalauril, Schilling), izdisaju na zraku (trigliceridi, proteini, amilaza).

Šta daje panoramska radiografija?

Na slici trbušne šupljine otkriva se otečeni dio trbušnog creva, proizvodnja plinova u petlji tankog i debelog crijeva je značajno povećana protiv nekroze pankreasa. Moguće je identificirati kamenje u žučnoj kesici ili kanalima. Kod hroničnog pankreatitisa često su vidljive kalcifikacije (naslage kalcijumovih soli) u pankreasu.

Pregled grudnog koša otkriva indirektne znakove uzrokovane efektima pankreatitisa: tečnost u lijevoj pleuralnoj šupljini (rijetko s obje strane), kompresija donjeg režnja pluća, ograničena pokretljivost dijafragme. Konkretnije informacije dobivaju se rendgenski pregled želuca, dvanaestopalačnog crijeva s kontrastnom barijevom smjesom s holeciststografijom.


Ultrazvuk za hronični pankreatitis otkriva kalcifikacije u žučnim kanalima i parenhim žlijezde

Mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

Zaključak ultrazvuka za pankreatitis zasnovan je na identifikaciji:

  • uvećanje organa
  • jednolika linija obrisa u fazi edema i zamućenja, ukoliko upala pređe na tkivo gušterače,
  • svojstva ehogenosti parenhima su veća u fazi remisije, pada tijekom pogoršanja, s pankreasnom nekrozom najizraženije heterogenosti,
  • izmijenjena organska struktura, koja pokazuje pseudociste, područja ekspanzije središnjeg kanala.

Dodatne karakteristike su:

  • stiskanje velikih vena trbušne šupljine,
  • tečnost u stomaku
  • povećanje promjera zajedničkog žučnog kanala,
  • splenomegalija,
  • velikih limfnih čvorova u tkivu pankreasa.

S dugotrajnim kroničnim pankreatitisom, pankreas postaje jednoliko gust, smanjuje se zbog fibroze. Ultrazvuk u doplerskom režimu otkriva razlike između raka i pankreatitisa, određuje izmenjenu krvnu opskrbu u skladu sa vaskularnim obrascem. Dijagnostičar ispituje sve promjene uzimajući u obzir karakteristike povezane sa godinama.

Za cjelovitije istraživanje u specijalizovanim klinikama koriste se metode intraduktalnog ultrazvuka (zaključak o tonu, prohodnosti bilijarnog trakta), perkutana pankreatografija, laparoskopska ultrazvučna slika pod nadzorom ultrazvuka.

Što pokazuje računalno i magnetnorezonantno snimanje?

Ovim metodama najjasnije se dijagnosticira širenje upale iz gušterače na trbušne organe, retroperitonealni prostor i limfne čvorove.Otkrivaju se jasniji prekršaji nego kod ultrazvuka zbog edema parenhima, čak i neznatno povećanje veličine i infiltracije gušterače, okolnih prostora, pseudocista, deformacija glavnog kanala, kalcifikacija.

Kompjuterska angiografija omogućava vam da proučite prokrvljenost gušterače.
Studije magnetne rezonance ne ometaju pojačano stvaranje plinova u crevima

Endoskopske metode

Uz pomoć endoskopske retrogradne holangiopankreatografije otkrivaju se cistične formacije u žlijezdi, deformacija središnjeg kanala u određenom dijelu organa (rijetko u repu). Laparoskopija (pregled trbušne šupljine kroz mali rez) omogućava vam da primijetite vanjske promjene na organima (steatonekrotski masni plakovi na mezenteriji i crijevima), uzimate tekućinu iz trbušne šupljine i biomaterijal iz određenih područja žlijezde na analizu.

Infarkt miokarda

Bolest je uzrokovana trombozom koronarnih arterija. Bolovi su češće lokalizovani iza sternuma i imaju pritisni, "gori" karakter. Nije povezano sa prejedanjem, kolelitijazom. Gastralgička varijanta ne može se razlikovati od upale gušterače.

Ali dodatni testovi za pankreatitis pokazat će visoku leukocitozu, ESR, rast enzima pankreasa. Za oštećenje miokarda karakterističnije je povećanje aspartičke transaminaze, laktat dehidrogenaze, kreatin fosfokinaze. Nema promjena u urinu i izmetu. Rezultati EKG-a pomažu u provjeri dijagnoze.

Rak pankreasa

Definicija tumorskih markera (karcinom-embrionalni antigen i karboantigen) pomaže u razlikovanju od pankreatitisa. Lagano su povišene kod pankreatitisa i to s rakom desetak puta.

Metode ispitivanja pankreatitisa važne su ne samo za ispravnu dijagnozu, već i za procjenu terapijskih mjera, izbor indikacija za kirurško liječenje. Dispanzerno promatranje od strane gastroenterologa zahtijeva rutinsku provjeru stanja gušterače u hroničnom tijeku bolesti.

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis temelji se na probavi vlastitih enzima tkiva gušterače, s naknadnim pripojenjem upale.

Znakovi akutnog pankreatitisa su različiti, ovise o uzroku bolesti, o stanju tijela, starosti pacijenta i prisustvu dodatnih bolesti važnih organa: mozga, srca, jetre, bubrega.

  • Znakovi napada pankreatitisa sastoje se od sindroma naglo pojavljujućeg bola. Bol su prvi simptomi bolesti. Intenzitet bola je toliko jak da pacijenti padaju u nesvijest ili se pojavljuju samoubilačke misli. Takav napad boli naziva se "kolika pankreasa". Karakteristična karakteristika takvog sindroma boli je njegovo jačanje nakon jela, ali nema povećanja nakon kašljanja ili dubokog udaha tijekom pokreta. Bol daje sternum, u leđima, ispod lopatica, u desnom, levom hipohondrijumu, ponekad je podložan vezivanju. Zbog toga se vrlo često akutni pankreatitis pogrešno dijagnosticira sa infarktom miokarda, anginom pektorisom i holecistitisom. Važno! Za ispravnu dijagnozu i razlikovanje s drugim bolestima morate ići u bolnicu k liječniku koji će vam propisati posebne testove i studije.
  • Sljedeći karakteristični simptom akutnog pankreatitisa je ponavljano i opetovano povraćanje. Prvo povraćajte kriške hrane uzete uoči, a potom samo zelenu žuč i sluz. Nakon povraćanja, pacijentovo se stanje ne poboljšava, već, naprotiv, samo se pogoršava, olakšanje povraćanja ne donosi.
  • Snaga boli i povraćanja uzrokuje sljedeći vrlo čest simptom pankreatitisa - nervni slom: anksioznost, suzavac, razdražljivost. Međutim, nemojte brkati ove manifestacije sa simptomima hroničnog alkoholizma, jetrene encefalopatije, pankreatogene psihoze. Poslednja bolest razvija se kod pacijenata sa komplikovanim pankreatitisom, kada su pogođene žile mozga. Psihoza se u početku očituje pojačanim raspoloženjem, mučninom, drhtanjem na rukama, kasnije se to stanje zamjenjuje agitacijom halucinacijama (vidnim i slušnim), a čak i kasnije, u nedostatku medicinske pomoći, javlja se prigušenje svijesti, stupora. Važno! U ljudi s teškim popratnim bolestima srca, bubrega, jetre, mozga i kod senilnih, starijih bolesnika stanje se može pogoršati kao rezultat zatajenja više organa.
  • Kao rezultat gutanja velikog broja enzima iz gušterače u krvne žile, u žilama pokreće mehanizam tromboze. Krvni ugrušci formiraju se u žilama glave, plućima, crijevima i srcu. I sljedeći stadij takve tromboze naziva se „konzumna koagulopatija“, odnosno krv se ne zgrušava zbog nedostatka hemostatskih elemenata u njoj koji su potrošeni na stvaranje krvnih ugrušaka, a krvarenje nastaje iz mjesta potkožne, intravenske injekcije, katetera.
  • U prvim danima temperatura je normalna, praćen porastom. Ali raste u pravilu samo do subfebrilnih figura. Veći porast temperature (iznad 38 stepeni) karakterističan je za pankreatitis s razvojem komplikacija.
  • Indirektni znakovi pankreatitisa: boja kože se može promijeniti.

Koža može postati ledena u slučaju opstruktivne žutice, kada upaljena povećana gušterača sažima kanale zajedničke s jetrom ili kada kamen zatvori žučni kanal. Blijeda koža karakteristična je tijekom razvoja pankreatogenog šoka i intoksikacije, krvarenja iz čira na želucu i dvanaesniku. Plavkast nijansa kože i suhog dijela ruku, stopala, nosa javlja se sa zatajenjem disanja i teškim bolestima srca.

Cijanoza može biti uobičajena ili lokalna. Uz lokalnu cijanozu, cijanotičke mrlje pojavljuju se na stranama trbuha, oko pupka, na licu. Mogući su krvarenja na stražnjici i u blizini pupka. Izraženi plavkast ten prati teške oblike pankreatitisa sa intoksikacijom i oštećenjima krvnih žila. Pojava cijanoze na koži u epigastriju, lijevi hipohondrij ukazuje na nepovoljan tijek bolesti.

Lokalni simptomi pankreatitisa: u epigastričnoj regiji postoji bolan upalni jastuk - palpabilna infiltracija, natečenost, oteklina u donjem dijelu leđa, poremećen prolazak hrane koja se uzima u gornji gastrointestinalni trakt, uslijed funkcionalne pareza mišića želuca, dvanaestopalačnog creva, crijeva i pokretljivosti. Bol se primjećuje kod palpacije epigastrijuma, hipohondrija desne i lijeve i u uglu između lijevog XII rebra i kralježnice.

Vrste akutnog pankreatitisa

Postoje dvije vrste akutnog pankreatitisa: intersticijski i nekrotični (pankreasna nekroza). Kliničke manifestacije ova dva oblika su nešto drugačije.

Intersticijski (edematozni) pankreatitis karakterizira brzi početak, blaži tijek i dobar učinak od liječenja lijekovima. Svi klinički znakovi nestaju 5-7. Dana liječenja, a patološke promjene na oboljelom organu otklanjaju se 10-14. Dana. Kod intersticijskog pankreatitisa ne pojavljuju se komplikacije iz drugih organa. Bol i povraćanje kod takvog pankreatitisa nisu toliko bolni kao kod nekrotičnog pankreatitisa. Tjelesna temperatura ostaje unutar normalnog raspona.

Nekrotični pankreatitis karakterizira duži, teži tečaj. Uz nekrotični pankreatitis u pankreasu postoje mjesta nekroze (nekroze), tri su vrste: masna, hemoragična i mješovita. Kliničke manifestacije bolesti prisutne su i do 4 tjedna, a promjene na obolelom organu otkrivaju se već nakon 1.5 mjeseca od početka bolesti.

Sindrom boli je intenzivniji, bolan, trajan i povraća se ponavlja. Karakteristična je blijeda i mramornost kože, žućkaste nijanse sklera. Indirektni znakovi nekroze gušterače su: napetost trbušnih mišića, oticanje lumbalne regije (u kutu između kralježnice i XII rebra), nedostatak crijevne pokretljivosti i bolova prilikom osjećaja gornjeg dijela trbuha.

Neki pacijenti s ovim oblikom pankreatitisa imaju sliku pankreasnog šoka sa ozbiljnim poremećajima u radu srca, jetre, bubrega i pluća, s razvojem intoksikacijske psihoze.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar