Upotreba lijekova protiv bolova za pankreatitis

Pankreatitis je upalni proces u pankreasu. Tri je tipa:

Gušterača potiče proizvodnju enzima koji pomažu u probavi i razgradnji hrane u stomaku. A uz to proizvodi inzulin za razbijanje glukoze, a ako nije dovoljan, razvija se dijabetes. Zbog toga je vrlo važno pratiti pravilno funkcioniranje probavnog sustava kako bi se izbjegli neželjeni efekti i upale. U akutnoj boli potrebno je odmah posavjetovati se s liječnikom koji liječi, samo-lijek kod kuće, naravno, pomoći će, ali u budućnosti može sakriti pravi uzrok pojave nelagode. Prioritet za pogoršanje je analgezija, ali prvo morate utvrditi uzrok boli.

Glavni uzroci boli

  • jesti začinjenu, prženu, dimljenu, slanu i masnu hranu,
  • zloupotreba alkohola
  • trovanje
  • česta upotreba lijekova (antibiotika, hormona),
  • pogoršanje gastrointestinalne indije,
  • poremećen metabolizam zbog neuravnotežene ili neuhranjenosti,
  • emocionalna nestabilnost (stres),
  • nasljednost.

U pravilu se bol osjeti 30 minuta nakon obroka, to je nakon toga što gušterača podliježe velikom opterećenju.

Tehnike ublažavanja akutnog pankreatitisa

Ne preporučuje se samostalno ublažavati bol sa pankreatitisom prije dolaska hitne pomoći, jer po dolasku liječnik mora pronaći uzrok boli. Ako je bol nepodnošljiva, tada je samo-lijek dopušten samo po preporuci vašeg ljekara, koji će u potpunosti biti upoznat s tokom vaše bolesti. Ako sumnjate na ponovni povratak, trebate odmah pozvati hitnu pomoć.

Simptomi pogoršanja bolesti:

  • oštra bol u trbuhu,
  • mučnina, u nekim slučajevima gotovo neprekidna,
  • proliv, često s jakim nadimanjem,
  • snažno povećanje telesne temperature,
  • slabost, letargija.

Ako primjetite manifestaciju gore navedenih simptoma, tada se prije dolaska hitne pomoći bol može ublažiti. Osoba treba ležati na ravnoj površini na leđima. Na mjesto lokalizacije bola mora se primijeniti nešto hladno ili smrznuto, poput leda. Dozvoljeno je uzimanje lijekova iz grupe analgetika ili antispazmodika. Popis lijekova koji mogu privremeno ublažiti napad pankreatitisa:

  • Drotaverin
  • Maxigan
  • No-Shpa
  • Fentanil,
  • Spazmalgon,
  • Festal
  • Mezim
  • Tramadol
  • Pankreatin

Ovi lijekovi mogu brzo ublažiti bol, ali privremeno. Prijem drugih lijekova protiv bolova za pankreatitis može dati suprotan učinak, odnosno samo povećati neugodne senzacije pacijenta.

Često stručnjaci pacijentima propisuju antidepresive. To je zbog činjenice da s čestim bolovima pacijenti osjećaju pogoršanje emocija koje nepovoljno utječu na ukupno zdravlje.

Pomoć kod hroničnog ili pogoršavajućeg pankreatitisa?

Uz pogoršanje hroničnog pankreatitisa potrebno je biti oprezan s lijekovima. Bol može biti uzrokovan i zbog drugih bolesti, a uzimanje antispazmodika otežat će utvrđivanje pravog uzroka. Ako ste sigurni da je bol uzrokovana pogoršanjem pankreatitisa, dozvoljeni su sljedeći lijekovi:

Ispravna akcija u napadu

Ljekari ne preporučuju samoliječenje, ali postoje situacije kada osoba sa akutnim pankreatitisom ne može doći na kliniku za nekoliko sati ili čak dana. Pred čovjekom se postavlja zadatak: kako ublažiti bol? U takvim slučajevima, stručnjaci savjetuju da djeluju na sljedeći način:

  • Prvih nekoliko dana pacijentu je kontraindicirano uzimanje bilo koje hrane. Možete negativno piti negaziranu vodu: svakih pola sata, četvrtinu šalice. Ako ne slijedite ove preporuke, možete izazvati pojačanu proizvodnju probavnih enzima od gušterače, što će samo pojačati bol osobe.
  • Za mučninu ne koristite otopine koje pomažu čišćenje gastrointestinalnog trakta. Najsigurniji način izazivanja povraćanja je pritiskanje na korijen jezika s dva prsta.
  • Za ublažavanje bolova, odnosno uklanjanja upalnog procesa i oticanja gušterače, led treba staviti na deo tela između grudnog koša i pupka (epistragal regija). Hitno ublažavanje bolova samo je privremena mjera.
  • Pacijentu je dozvoljeno uzimanje lijekova iz grupe analgetika i antispazmodika. Ako su dostupne, dajte injekcije (npr. Novokain).

Pogoršanje

Osoba bi trebala razumjeti da tablete protiv bolova u gušterači nisu izlaz iz te situacije. Budući da je akutni pankreatitis ili njegova relapsa često rezultat teške ili masne hrane, zloupotrebe alkohola, trebalo bi se pridržavati zdravog načina života, jer ćete to značajno smanjiti rizik od napada.

Prevencija bolesti ne podrazumijeva upotrebu lijekova na prvi znak relapsa, već korekciju dnevne prehrane i prehrane:

  • Iz prehrane izbacite kupus, jabuke, mahunarke, zelenu papriku. Ostale vrste voća i povrća dozvoljene su za konzumaciju.
  • Osobi sa bolešću „pankreatitisom“ treba uglavnom proteinska hrana da bi se održale vitalne funkcije organizma. Meso niske masnoće (kunić, piletina, teletina) treba uključiti u svakodnevnu prehranu.
  • Takođe se preporučuje isključiti iz upotrebe masne mlečne proizvode. Mliječni proizvodi bez masnoće, naprotiv, preporučuju se za konzumaciju, jer pozitivno i umirujuće djeluju na funkcionalnost gastrointestinalnog trakta i mogu spriječiti nelagodu ili anestezirati.

Glavni lijekovi protiv bolova za akutni pankreatitis

S bolovima u gušterači oslobađaju se upalni posrednici koji destruktivno djeluju na ostale organe probavnog sustava: simptom raste, može trajati nekoliko dana ako se ne pruži hitna pomoć. Anestetici se propisuju što je brže moguće, jer ne pati samo fizičko zdravlje pacijenta, već i njegovo psihičko stanje.

Ako je potrebno, za anesteziju kako bi se pacijentu brzo ublažilo stanje koristi se bilo koji lijek iz sljedećih grupa:

  • miotropni antispazmodik,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID),
  • ne-opojni ili opojni analgetik,
  • anestetik.

Anestezija prije dolaska vozila hitne pomoći dopuštena je uzimanjem antispazmodika. Takav lijek djelomično će ublažiti bol i neće podmazati sveukupnu kliničku sliku bolesti.

Prikladno sredstvo za ublažavanje bolova za gušteraču je No-shpa (Drotaverinum): odrasla osoba može sam dati injekciju. U ovom stanju nema smisla piti tabletu, jer je izražen simptom boli praćen mučninom i povraćanjem.

Narkotički analgetici i anestetici propisuju se isključivo u stacionarnim uslovima pod nadzorom lekara. Koriste se kod neuspjelog pokušaja da se zaustavi bol antispazmodicima i NSAID, koji su netoksična lijeka protiv bolova.

Fentamil ili Promedol propisuju se u slučaju težih komplikacija (na primjer, kod nekroze) i pojačanih bolova. Prisutnost indikacija i stacionarnih stanja omogućava anesteziju opojnim lijekovima protiv bolova.

Anestezija uključuje upotrebu lijekova serije novokaina (Novocain, Lidocaine). To provode specijalisti medicinskog profila, uvjet za provođenje je da se pacijent nalazi na hirurškom odjeljenju ili na odjelu intenzivne njege. Ponekad se prokainska blokada solarnog pleksusa provodi u uvjetima gastroenterologije.

Akutna upala sa jakim bolovima mora se ukloniti parenteralnim davanjem lijekova: s ovom metodom primjene djeluju gotovo odmah. Tablete za anesteziju protiv bolova u pankreasu koriste se u slučaju neizraženog pogoršanja ili kod hroničnog toka bolesti.

Sredstva protiv bolova za hronični pankreatitis

Za kronični pankreatitis karakteristična je i bol. Ali u većini slučajeva, to ovisi o tome koliko je izražen upalni proces. Pojačanje boli je intenziteta inferiorno onom koji prati akutni pankreatitis. Visoka temperatura može biti odsutna, povraćanje nije uvek. Stoga je u nekim slučajevima moguće uzimati bilo koji lijek u obliku tableta:

  1. No-shpa, papaverin, Duspatalin (Meteospasmil) - anestezija s tim antispazmodicima je efikasna čak i ako su uključeni drugi obližnji probavni organi - želudac, žučni mjehur, jetra te pogoršani gastritis i holecistitis.
  2. Analgin, Baralgin, - analgetici, čija je upotreba dozvoljena ako je bolest hronična, sa umjerenim simptomom boli.
  3. Indomethacin, Movalis, Ketanov - NSAID, njihova kućna administracija omogućava vam da dobro anestezirate, čak i ako ne date injekciju, ali uzmete tabletu.

Ako tableta ne uzrokuje željeni rezultat, lijek se propisuje kao intramuskularna, intravenska injekcija ili infuzija. Ova metoda primjene ima prednosti: brzo i učinkovito moguće je ublažiti bol bilo kojeg intenziteta.

Nakon uklanjanja oštrih bolova propisani su pripravci na bazi enzima: Pancreatin, Creon, Panzinorm.

Lijekovi protiv bolova protiv pankreatitisa kod odraslih

Ako se egzacerbacija pankreatitisa ne provede u bolnici, tada je odraslima dopušteno da lijekove u tabletama i kapsulama uzimaju kod kuće. Lijek u ovom obliku ima dobar analgetski učinak kod umjerenih bolova. Da bi se postigao rezultat, lijekove treba uzimati samo prema uputama liječnika. Uz to treba uskladiti doziranje i trajanje davanja. Potrebno je strogo pridržavanje preporuka stručnjaka kako bi se izbjegle komplikacije.

Paracetamol

Osim toga, nisu svi lijekovi iz gore navedenih skupina prikladni za liječenje pankreatitisa. Na primjer, paracetamol, koji se široko koristi u kući i čak je odobren za upotrebu kod djeteta, nije pogodan za liječenje pankreatitisa. Lijek spada u skupinu NSAID-a, dobro snižava temperaturu, ponekad smanjuje osjećaj boli. To je zbog mehanizma djelovanja:

  • utiče na zonu termoregulacije, kontrolirajući na taj način prenos toplote pankreasa,
  • blokira sintezu tvari u središnjem živčanom sustavu koje uzrokuju bol.

Ali s njegovom upotrebom željezo može još više upaliti, a simptom boli koji je s pankreatitisom drugačije prirode, lijek ne može prestati.

Poznato je da se u upalnom procesu, ovisno o uzrocima, pankreasni sok, koji u svom sastavu ima ogroman broj enzima, ne može evakuirati iz pogođenog organa zbog oštećenog odljeva. Gvožđe se nabubri, javlja se njegova samo-probava, a kasnije - nekroza tkiva, poremećeno snabdevanje krvlju i opskrba kisikom (ishemija). Ovo je popraćeno intenzivnim bolovima. Paracetamol ne može utjecati na edeme, što uzrokuje istezanje kapsule i bol, kao i smanjenje proizvodnje aktivnih enzima.

Od NSAID-a često se propisuje Ketonal. Aktivna supstanca je ketoprofen. Lijek ima prednost u odnosu na ostale lijekove iz ove grupe:

  • učinkovito ublažava bol bilo kojeg porekla,
  • normalizuje temperaturu
  • značajno smanjuje upalu.

No, s pogoršanjem pankreatitisa nije uvijek propisan. Pored gušterače, upala se širi i na ostale probavne organe. Lijek je kontraindiciran kod gastritisa ili peptičnog čira: može izazvati pogoršanje, stvaranje erozije ili čira na želucu. Ketonal se ne smije uzimati duže od 3 dana.

Ostali NSAID

Nekoliko drugih predstavnika grupe NSAID-a ne preporučuje se za upotrebu kod bolova: Diklofenak, Nise, Ibuprofen:

  • brojne nuspojave
  • izražen simptom boli u hipohondriji jednokratnom primjenom ne djeluje.

Liječnici nisu propisani za pankreatitis: koriste se antispazmodici i analgetici, koje je pogodno uzimati kod kuće. Izbor lijekova protiv bolova ostaje na stručnjaku.

Značajke analgetika

Primjena nesaronskih analgetika dopuštena je kod kuće prema uputi liječnika. Baralgin se smatra jednim od najboljih. To je kombinirani alat, ima složen sastav:

Stoga ublažava grčeve i brzo anestezira, posebno kod parenteralne primjene. Čak i ako je nemoguće napraviti injekciju, a lijek nije dostupan u obliku tableta, otopinu možete piti iz ampule: učinak će doći za 10-20 minuta.

Slično djeluje i Maxigan. Koriste se 1-2 tablete tri puta dnevno, ovisno o težini simptoma boli.

Mivalgan - ima slične karakteristike, ali je kontraindiciran kod agranulocitoze, jer i sam uzrokuje takve promjene u krvi, posebno kod nekontroliranog unosa.

Nospaz je još jedan kombinirani lijek koji na duže vrijeme ublažava bol. U sastavu - analgetski i antispazmodik. Kontraindiciran je osobama s bronhijalnom astmom i skloni alergijskim reakcijama.

Tramadol je opioidni netoksični analgetik sa mješovitim mehanizmom djelovanja. Ima snažno i trenutno analgetsko dejstvo, uporedivo sa opojnim, ima centralni efekat i utiče na kičmenu moždinu. Pripada listi broj 1 snažnih supstanci Stalnog odbora za kontrolu droga Ministarstva zdravlja. Izdaje se na recept s dva pečata.

Narkotičke droge

Ovi lijekovi se uzimaju zadnji. Uprkos trenutnom dejstvu, imaju mnoge ozbiljne nuspojave, najteža je zavisnost (sindrom odvikavanja). Stoga se imenuju na kratko vrijeme u stacionarnim uvjetima. Mehanizam djelovanja je blokiranje receptora za bol i oslobađanje endorfina i enkefalina.

Od lijekova iz ove skupine, ne upotrebljava se samo morfij: on izaziva grč glatkih mišića kanala pankreasa i žučnog mjehura, boli još više i upalni proces se pogoršava.

Koristi: Promedol, Fentanil.

Antispazmodike

Lijekovi prve linije za ublažavanje boli zbog:

  • opuštanje glatkih mišića pankreasnih kanala,
  • proširenje njihovog očistka
  • smanjuju hipertenziju i edeme.

Posebno je djelotvoran u blokiranju kalkulusa zajedničkim žučnim kanalom koji uzrokuje upalu. Pod utjecajem antispazmodika otvaraju joj se usta, kamen ulazi u lumen dvanaestopalačnog crijeva, prestaje bol.

No-spa savršeno ublažava grčeve i napad bolova, ali djeluje kratko vrijeme. Zbog toga se u bolnici koriste lijekovi s dužim poluživotom.

Papaverin je sličan No-Spee, kratkog djelovanja. Stoga se u bolničkoj ustanovi propisuje 4 puta dnevno u obliku injekcija.

Platifillin je najefikasniji i dugo djeluje među antispazmodicima. Trajanje njegove cirkulacije u krvi je 12 sati. Propisuje se dva puta dnevno pod nadzorom medicinskog osoblja, jer ima brojne nuspojave.

Duspatalin je antispasticno slabo toksično sredstvo koje djeluje opuštajuće na sfinkter Oddija i normalizuje odliv pankreasnog soka. Ublažava bol, pogodan je za upotrebu kod kuće. Uzima se 30 minuta prije jela, dva puta dnevno, 1 tableta (200 mg). Ne žvakati se, ispirati s puno vode. Kontraindicirano trudnicama i dojiljama tokom vožnje automobila. Ne utiče na nivo krvnog pritiska, za razliku od drugih antispazmodika.

Metode ublažavanja bolova bez lijekova

Kod pogoršanja pankreatitisa boli koriste se nefarmakološke metode izloženosti: hladnoća, glad i odmor:

  1. Prije dolaska liječnika osigurajte potpuno odmaranje: naslonjen ili u položaju u koljenu (lakat pojačava se). Bol će se smanjiti smanjenjem pritiska edematoznog gušterače na solarni pleksus. Ne možete se kretati ili pokazati druge fizičke aktivnosti.
  2. Na stomak nanesite topliji led.
  3. Odbacite hranu (gladujte 3 dana). Pijte samo čistu negaziranu vodu.

Upotreba lijekova protiv bolova nema uvijek pozitivan rezultat. Liječenje u svim slučajevima treba biti pod nadzorom stručnjaka.

Narodne metode

Nemoguće je liječiti pankreatitis isključivo narodnim lijekovima, ali dekocije i infuzije mogu se koristiti za hranjenje vašeg tijela korisnim tvarima. Većina odraslih ne veruje lekovima i pokušava ih zameniti vremenski testiranim narodnim receptima. Postoje sorte ljekovitog bilja čija korisna svojstva mogu umirujuće utjecati na gušteraču, te u skladu s tim ublažiti ili spriječiti bol. Važno je znati da je liječenje pankreatitisa samostalno (kod kuće) moguće samo kroničnim tokom. Koje se bilje može koristiti za dekocije, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom.

Zob bez tradicionalne medicine preporučuje se za dijetalnu prehranu, ali ovu žitaricu možete koristiti i za infuziju. Recept je prilično jednostavan: kilogram zobene kaše prelijte sa 1 litrom ključale vode i ostavite da se natapa sat vremena. Nakon sat vremena procijedite juhu kroz sito ili gazu. Uzimajte pola čaše (125 ml) ne više od 3 puta dnevno.

Sredstva protiv bolova

Lijekovi protiv bolova za pankreatitis mogu se propisati drugačije. Ovo je složena bolest dvosmislene prirode. U skladu s tim, liječenje ili jednostavno ublažavanje simptoma neminovno zahtijeva sveobuhvatan pristup. Jedan lijek je pogodniji za jednog pacijenta, za drugog - više. Istovremeno je moguće da treći uopće može bez lijekova, ograničavajući se narodnim lijekovima.

Budući da je dotična bolest povezana s disfunkcijom žučnih kanala, efikasno ublažavanje bolova događa se sljedećim pristupima:

  • upotreba ne-opojnih analgetika,
  • uzimanje miotropnih antispazmodika,
  • stentiranje
  • litotripsija unutar kanala,
  • litoekstrakcija.

Takođe, lijekovi protiv bolova sa drugačijim principom djelovanja pomažu u liječenju autoimunog pankreatitisa:

  • kortikosteroidi
  • ursodeoksiholna kiselina,
  • sredstva za stendiranje žučnih kanala.

Ako postoji bolest bilijarnog tipa, tada liječnici najčešće preporučuju s jakim bolovima da se okrenu sljedećim metodama:

  • jaki antispazmodici,
  • visoki dozi enzima pankreasa,
  • neuroliza
  • derivati ​​ursodeoksiholne kiseline,
  • nesteroidna protuupalna terapija (npr. Movalis),
  • anestetici.

Lijekovi za akutni pankreatitis

Za nekontrolisanu medicinsku upotrebu, spazmolitiici i analgetici su bolji od ostalih. Lijekovi ovih skupina mogu se bez problema kupiti u bilo kojoj ljekarni, njihovo djelovanje je prilično jasno i usmjereno, što eliminira neočekivane efekte.

Međutim, najprihvatljivije rješenje u svakom slučaju je savjetovanje s liječnikom. Za jasne upute potrebno je posavjetovati se s liječnikom u slučaju pogoršanja sindroma boli. Ako se bol nastavi i pored uzimanja lijekova, možda će tada liječnik smatrati potrebnom hospitalizaciju i naknadno bolničko liječenje.

Analgetici

Klasični predstavnici ove grupe lijekova su preparati Analgin, kao i paracetamol. Poznati su mnogim ljudima, a njihova se učinkovitost dokazala tijekom godina. Analgetici blokiraju gotovo bilo koju vrstu boli. Istovremeno trebate shvatiti da je uzimanje paracetamola za pankreatitis, kao i analgin, moguće samo za otklanjanje tegoba. Ovo je simptomatski tretman koji nema uticaja na bolest.

Uz pankreatitis, paracetamol i analgin uzimaju se u standardnoj dozi, koja se u nedostatku analgetskog efekta može udvostručiti, ali ne više.

Također je vrijedno uzeti u obzir da je paracetamol hepatoksični lijek. Ako osoba pati paralelno s problemima jetre, tada mora napustiti paracetamol kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja.

Ozbiljniji analgetici opojne prirode, kao i anestetici, mogu se uzimati s pogoršanjem pankreatitisa isključivo u bolnici, uz pažljivi medicinski nadzor.

Bolničko lečenje

Hospitalizacija može biti odluka lekara ili neophodna mera prilikom kontaktiranja pacijenta sa hitnom pomoći.

Teški napad pankreatitisa zahtijeva liječenje ozbiljnim lijekovima. Pošto s akutnom boli, uzimanje pilula i okretanje analgeticima postaje beskorisno, ljekari se okreću injekcijama. Ako postoje odgovarajuće medicinske indikacije, mogu se propisati anestetici (Lidokain ili Novokain), opojni anestetici (Fentamil ili Promedol). Uvode se u bolnicu na odeljenju intenzivne nege, ređe na gastroenterološkom odeljenju.

Često, pankreatitis dovodi do razvoja teškog edema. Terapija diuretikom pomaže u njihovom uklanjanju.

Lijekovi za kronični pankreatitis

Hronični tijek bolesti ima svoje specifičnosti terapije lijekovima. Ni u kojem slučaju osoba ne smije potpuno odbiti medicinsku pomoć. Normalno blagostanje, kao i potpuno funkcionisanje gušterače i probavnog trakta u cjelini moraju se održavati uz pomoć posebnih sredstava.

Jedan unos pržene ili masne hrane, alkohola ili čak nervni šok može odjednom dovesti do napada boli, mučnine (ili čak povraćanja) i povećanja tjelesne temperature. Da biste zaustavili ove očekivane simptome, potrebno je uzimati lijek odmah nakon obroka.

Gore opisani analgetici, kao i antispazmodici, će uspjeti. Baralgin takođe dobro djeluje kod pankreatitisa hronične prirode. Ljekari preporučuju da svaki pacijent neovisno prati učinkovitost određenih određenih lijekova, bira najefikasnije i koristi ih stalno.

Kod hroničnog pankreatitisa, koji je popraćen akutnim napadima, moćni lijekovi su bolji - Ketanov, Indometacin, Movalis. Štoviše, kod kuće se mogu uzimati i u obliku tableta, i u obliku injekcija (ovisno o lijeku - intravenski, intramuskularno, infuzija). Naravno, injekcije se mogu dati samostalno samo ako se odvijaju relevantna iskustva i određeno znanje. U suprotnom, možete stvoriti rizik od infekcije, pojave dodatnih negativnih simptoma.

Druga opcija za ublažavanje napada boli kod pankreatitisa je uporaba enzimskih pripravaka. Tu se uključuju Creon, Panzinorm, Pancreatin. To su lijekovi koji uz redovnu upotrebu mogu pozitivno uticati na probavni sistem, pomažući izliječenju.

Kao tretman, nekim se pacijentima predlaže da smanje aktivnost pankreasa uzimanjem blokatora za H2 receptore. Odlično im idu s najnovijom generacijom lijekova - Zantac, Famotidine. Ovo je moderan pristup ljekara u liječenju hroničnog pankreatitisa.

Zaključno, vrijedno je spomenuti niz kućnih lijekova koji će vam pomoći smanjiti bol u akutnom pankreatitisu prije dolaska hitne pomoći ili će vam omogućiti da odete liječniku. Najčešći led umotan u tkivo, u određenom smislu, je antispazmodik i analgetik, i veoma efikasan. Na mesto lokalizacije bola led treba staviti nekoliko minuta. Takođe, protiv napada može se koristiti aktivna masaža pacijentovih nogu.

Prije otklanjanja akutne boli, važno je odbiti hranu, ograničavajući se na vodu, dekocije borovice ili metvice, nezaslađeni čaj i jogurt s malo masnoće. Za blage bolove možete piti i svježe sokove (najbolje od šipak ili mrkve). Korisno će se okrenuti preventivnim preparatima kalcijuma, kao i magnezijuma.

Dijagnoza

Za propisivanje kompetentne terapije važno je pravovremeno postaviti dijagnozu. Da biste to učinili, morate znati kako se kronični pankreatitis manifestuje. Simptomi, dijagnoza, liječenje su poznati liječnicima, ali pacijenti moraju sami razumjeti razlog slabog zdravlja.

Na primjer, kod akutne upale pojavljuje se jak trbušni bol. Mogu biti oštri ili dosadni. Osim toga, pankreatitis karakterizira kršenje probavnog sustava (može početi dijareja ili zatvor), belching, suha usta i groznica. Hronični oblik bolesti može biti čak i asimptomatski. Ali u većini slučajeva napadi boli se izmjenjuju s periodima remisije.

Tačna dijagnoza može se postaviti u bolnici tek nakon niza pregleda. Pacijent se šalje na ultrazvuk, urin, izmet i krvne pretrage.

Izbor taktike liječenja

Kod pankreatitisa potreban je poseban režim terapije. Preporučljivo je da kvalificirani liječnik propiše lijekove. Liječenje pankreatitisa obično počinje gladovanjem. U ovo vrijeme propisani su snažni analgetici koji mogu otkloniti bol. Pacijent bi trebao biti u bolnici pod nadzorom ljekara. U akutnom periodu, posebni inhibitori enzima daju se intravenski. To mogu biti takvi lijekovi kao što su "Contrikal", "Gordoks". Primjenjuju se i plazme, fiziološke otopine, Reopoliglyukin, albuminski pripravci.

U akutnom napadu je potrebno trodnevno post. Tokom ovog perioda dozvoljeno je piti samo vodu bez plina, goveđi juh ili nezaslađeni čaj. Istovremeno se provodi održavajuća terapija. Nakon toga je propisana stroga dijeta.

Lijekovi za pankreas u liječenju pankreatitisa biraju se ovisno o stanju pacijenta. Ako je potrebno, koristite lijekove protiv bolova. Uz to su potrebni lijekovi koji regulišu gušteraču.

Restorativni preparati

Jedan od glavnih zadataka je normalizacija rada pankreasa. Za to se koriste posebni lijekovi. Pankreatitis se liječi antacidima. Dizajnirani su za ublažavanje simptoma boli i zaštitu sluzokože želuca i crijeva. U ove svrhe koristite lijekove kao što su Fosfalugel, Maaloks, Gaviscon.

Receptori koji su odgovorni za proizvodnju klorovodične kiseline, poput Ranitidina, Omeprazola, blokiraju. S padom njegove sekrecije prestaje stimulacija gušterače. Potrebno ih je uzimati najmanje dvije sedmice. U bolnicama se Ranitidin daje intramuskularno po 50 mg tri puta dnevno. Moguće je i ubrizgavanje intravenski. Kada se stanje ublaži, prelaze na uzimanje tableta. U pravilu se propisuje 150 mg Ranitidina dva puta dnevno.

Ali omeprazol se daje jednom dnevno. Dosta 40 mg, razrijeđenog u fizioterapiji. Lijek se daje intravenski. Vremenom je moguć prelazak na iste kapsule ili tablete. Potrebno je uzimati 20 mg dva puta dnevno.

Dodatna sredstva

Pored analgezije i zaustavljanja stimulacije gušterače, važno je organizirati i funkcioniranje cijelog probavnog sustava. U te svrhe se ne koriste samo posebni lijekovi za liječenje pankreatitisa. Koje lijekove treba uzimati, osim antispazmodika i lijekova koji smanjuju lučenje klorovodične kiseline, trebao bi objasniti lekar.

Dakle, često se preporučuju enzimska sredstva. Često propisani lijek "Pancreatin". Ovo je enzimatsko sredstvo bez žučnih kiselina, koje sadrži posebne enzime pankreasa - amilazu, proteazu, lipazu. Pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije u dvanaesnik glavnih hranjivih sastojaka.

Umesto pankreatina mogu se propisati drugi lekovi. Liječenje pankreatitisa provodi se i uz pomoć lijekova poput "Creon", "Mezim", "Festal".

Antibakterijski tretman

U nekim slučajevima se hronični pankreatitis pogoršava reaktivnom upalom žučnih kanala. Istovremeno, antibakterijska sredstva ne mogu se izostaviti.

Može se propisati lijek poput Cefuroxime. Daje se intramuskularno po 1 g tri puta dnevno. Takođe u ovom slučaju, efikasan je lek "Doksiciklin". Dodijelite 0,1 g tri puta dnevno. Liječenje treba trajati od 7 do 10 dana.

Ali ne možete sami pokrenuti antibiotike bez potvrđene dijagnoze. U svakom slučaju, pankreatitis treba lečiti lekovima samo pod nadzorom lekara. Narodni lijekovi također se primjenjuju samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Alternativne metode

Decokcije i infuzije raznog bilja dobro djeluju na gušteraču. Gotove naknade možete pronaći u ljekarni ili sami nadoknaditi. Važno je samo razumjeti koja kombinacija ljekovitog bilja najbolje utječe na stanje gušterače.

Efektivna se smatra tinktura od kleka, metvice i stringova. Zbirka se prelije kipućom vodom (brzinom 100 ml vode na 1 kašika L.) i kuha 3 minute. Čorba se može piti 1/3 šalice na prazan stomak dva puta dnevno.

Postoje i drugi narodni lijekovi i metode za liječenje pankreatitisa. Iscjelitelji često savjetuju miješanje šargarepe, potkornjaka, struna, žalfije, pelina, elekmapana, korijena ladika, cvjetova kamilice i nevena. Kašika iseckanog izmiješanog bilja prelije se čašom ključale vode. Nakon što se zbirka zakuha, možete je popiti. Dovoljno je konzumirati 100 ml tri puta dnevno prije jela.

Također, na stanje gušterače pozitivno utječu posebne vježbe disanja. Namijenjena je nježnoj masaži svih unutarnjih organa. Potrebno je zadržati dah i istisnuti / uvući stomak.

Treba se složiti da loše navike ozbiljno narušavaju rad svih unutrašnjih organa. Većina štetnih ovisnosti pogodila je gušteraču. Štetan način života vodi do njegove upale. Na jeziku ljekara ta se bolest naziva pankreatitis. Pacijent ima čitav niz neugodnih senzacija, kao što su mučnina, povraćanje. Ali najneugodnije manifestacije koje prate pankreatitis su bolovi. Kako liječiti patologiju? I šta se može učiniti kod kuće?

Patološka karakteristika

Gušterača je važan unutarnji organ koji vam omogućava da pravilno apsorbujete hranu koja ulazi u ljudsko tijelo. Izlučuje mnoge hormone i enzime, uključujući inzulin i glukagon.

Upalni proces koji se javlja u gušterači naziva se pankreatitisom. Stagnacija enzima u tijelu dovodi do oticanja i iritacije. Taj se fenomen može pojaviti iznenada, ali može se razvući godinama.

Ovu patologiju opisuje istorija bolesti. Pankreatitis, prema toku, može biti akutni ili hronični.Međutim, u svakom slučaju, takva bolest dovodi do postepenog uništavanja organa važnog za probavni sistem.

Glavni uzroci patologije

U početku razmatramo koji izvori dovode do razvoja bolesti poput pankreatitisa. Napadi se, po pravilu, dešavaju kada se ti faktori pogoršaju. No, nažalost, nije uvijek moguće utvrditi uzroke koji dovode do patologije u kojoj gušterača praktično probavlja.

Ljekari daju sljedeće čimbenike, kao rezultat kojih se pankreatitis najčešće dijagnosticira:

  1. Nepravilna prehrana. Zlouporaba bezvrijedne hrane (začinjena, masna, pržena) može izazvati napad pankreatitisa. Šta učiniti u ovom slučaju? Odbacite nezdravu dijetu i posavjetujte se s dijetom. Masna hrana izuzetno slabo se apsorbuje u organizam. Kao rezultat toga, dolazi do kršenja odliva pankreasnog soka. Istovremeno se mijenja i njegov sastav. Takvi faktori izazivaju mučninu, bol.
  2. Ozljeda gušterače. Oštećenje organa može biti uzrokovano snažnim udarcem u trbuh, prometnom nesrećom, padom s visine, nožem ili ranom od vatrenog oružja. Ponekad je ova situacija potrebna hirurška intervencija.
  3. Uzimanje nekih lijekova. Određeni lekovi mogu negativno da utiču na rad pankreasa. Antibiotici, imunosupresivi, kortikosteroidi prilično lako mogu izazvati napad pankreatitisa. Šta učiniti pacijentu? Odbacite ove lijekove i slijedite dijetu.
  4. Zloupotreba alkohola. Pića koja sadrže alkohol imaju izuzetno negativan učinak na većinu organa. Pankreas nije izuzetak. Ista slika zapažena je i sa neuhranjenošću. Odliv soka pankreasa ozbiljno je narušen u tijelu, uslijed čega se bolest razvija.
  5. Pothranjenost. U ovom slučaju se misli na proteinsku hranu. Ako tijelo redovno pati od nedostatka tih tvari, osoba počinje razvijati pankreatitis.
  6. Kamenje. Povećanje, krećući se putem žučnih kanala, doprinosi kršenju odliva soka i izaziva oticanje organa. Kao rezultat toga, pacijent osjeća mučninu, povraćanje, bol, vrtoglavicu.
  7. Gastrointestinalna patologija. Ponekad razne bolesti mogu izazvati neugodan napad.

Simptomi napada

S ovom patologijom pacijenti primjećuju prilično karakteristične znakove. Gotovo svaka anamneza sadrži takve simptome. Pankreatitis se manifestuje jakim bolovima. U tom slučaju nelagodnost može trajati satima.

Sledeći simptomi su karakteristični za pankreatitis:

  1. Bol u trbuhu. Najosnovniji i najčešći simptom. Pojavljuje se kod gotovo 80-95% pacijenata. Bol može biti stalna ili ponavljajuća, peckanje ili bol, spastična ili akutna. Nelagoda je lokalizirana u gornjem lijevom dijelu trbuha i u epigastričnoj regiji. Tako se manifestuje akutni pankreatitis. Napadi se najčešće pojačavaju nakon konzumiranja hrane (nakon 20-30 minuta). Najviše neugodnosti pacijent doživljava nakon što jede prženu, masnu, začinjenu, dimljenu hranu ili pije alkohol. Bol se može proširiti na leđa, levu ključnicu, rame, ruku. Vrlo često nelagodnost napada. Gladom se ova simptomatologija značajno smanjuje. Prisilno držanje također pomaže u smanjenju nelagode: pacijentu je lakše podnijeti bol dok sjedi, lagano se naginjući naprijed.
  2. Proliv Takav simptom je primijećen kod polovine bolesnika. Stolica ima neugodan miris, ima neuobičajenu konzistenciju. U izmetu se primećuju neprebavljene masti.
  3. Gubitak kilograma Prilično uobičajeni simptomi. Može karakterizirati napade hroničnog pankreatitisa. U pravilu se opaža u posljednjim fazama bolesti.
  4. Mučnina, povraćanje. Takva simptomatologija pacijentu ne donosi olakšanje. Istovremeno, u kombinaciji s prolivom, ozbiljno dehidrira organizam. Elastičnost kože opada, oblozi postaju vrlo suvi. Primjećuje se usmjeravanje crta lica.
  5. Opstrukcija žučnih kanala. "Crvene kapljice" pojavljuju se na površini trbuha i grudi. Nakon pritiska oni ne nestaju. Ponekad postoji požutljivost sluznice i kože kao rezultat stiskanja kanala otečenom žlijezdom.
  6. Groznica, zimica, nedostatak daha. Takvi simptomi ukazuju na upalni proces u tijelu. U tom slučaju potrebno je odmah započeti adekvatno liječenje. Svako odlaganje može dovesti do prilično ozbiljnih komplikacija.

Nakon niza takvih napada, bolest postaje hronična. U tom slučaju pacijent periodično doživljava sve simptome karakteristične za pankreatitis. No, najneugodnije je postupno uništavanje organa.

Prva pomoć

Adekvatnu terapiju propisuje samo liječnik. Samo-lijek, pogotovo ne znajući pravu dijagnozu, izuzetno je opasan. Istovremeno, zapamtite da se jaka nelagoda u trbuhu nikada ne smije tolerirati i gušiti analgeticima. Čak i ako znate kako ublažiti napad pankreatitisa kod kuće, svakako biste trebali biti pregledani. To će zaštititi od razvoja krajnje neugodnih komplikacija.

Ako osjetite nelagodu u trbuhu, trebate potražiti pomoć gastroenterologa. Ako pacijent doživi akutne „uvijajuće“ bolove, potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć. Međutim, dok ljekarski tim putuje, moguće je ublažiti situaciju pacijenta koji ima napad pankreatitisa.

Prva pomoć uključuje sledeće preporuke:

  1. Prijem antispazmodika. Takvi lijekovi mogu ublažiti grčeve. Dakle, za osiguravanje odliva u lumen crijeva pankreasni sok. U ovom slučaju preporučuje se upotreba ne tableta, već intramuskularnih injekcija. Oni će djelovati mnogo efikasnije i brže. Najefikasniji lijek je No-shpa.
  2. Lijekovi za probavu. Pacijentu se preporučuje piti enzimske pripravke: Festal, Mezim, Pancreatin. Ova sredstva pomažu poboljšanju probave i mogu ublažiti bol.
  3. Hladnoća na stomaku. Takav postupak će uvelike olakšati stanje pacijenta. Međutim, nemojte koristiti ledenu hladnoću. U tom slučaju, umjesto olakšanja, možete pogoršati problem. Preporučljivo je koristiti podlogu za grijanje napunjenu hladnom vodom, ili ledom umotanom u vreću i krpu. Ovaj će događaj ne samo ublažiti nelagodnost bola, već će ublažiti upalu.

Ljekari, objašnjavajući kako olakšati napad pankreatitisa, posebno inzistiraju na isključenju bilo koje hrane. Pacijent samo treba piti. U ovom slučaju, savjetuje se davanje obične čiste vode ili mineralne vode bez plina.

Kućno lečenje

U težim slučajevima pacijentu će biti potrebna hospitalizacija. Ali ponekad, nakon temeljnog pregleda, liječnik pacijentu propiše odgovarajući tretman i ne odvede ga u bolnicu. U ovom je slučaju izuzetno važno znati ljude u blizini pacijenta kako se ublažiti napad pankreatitisa kod kuće. Poželjno je da su lijek No-Shpa i enzimski lijekovi uvijek pri ruci.

Sasvim jednostavne preporuke omogućavaju vam izbjegavanje ponovljenih napada:

  1. Glad. Digestivni trakt mora biti potpuno oslobođen. U tom slučaju željezo će prestati da proizvodi enzime koji mu štete. Zbog toga je pacijentima tijekom prvih nekoliko dana dozvoljeno da konzumiraju samo vodu, čaj i krekere.
  2. Hladnoća. Zagrijavanje gušterače strogo je zabranjeno. Ovaj postupak dovest će do pojačane upale i doprinijet će uništavanju gušterače vlastitim hormonima. Zapamtite: lijevi hipohondrijum "bira" prehladu! Zbog toga se na gušteraču treba nanositi topli led.
  3. Mir. Patologija može vrlo lako dovesti do razvoja ozbiljnih posljedica. Stoga liječnici toplo preporučuju da iskrcate cijelo tijelo što je više moguće. Pacijentima se savjetuje da poštuju krevet dok simptomi akutnog pankreatitisa potpuno ne nestanu.

Komplikacije bolesti

Šta je opasan pankreatitis? Napadi ne prođu bez traga i vrlo često dovode do neugodnih komplikacija.

Tu spadaju:

  • infekcija
  • cista
  • nekrotično tkivo žlezde.

Za kritične poremećaje pacijentu će biti potrebna hirurška intervencija. Nakon operacije, pacijentu se često propisuje insulin za regulaciju nivoa glukoze u krvi. Uz to se preporučuju posebni lijekovi koji sadrže enzime koji osiguravaju normalnu probavu masti i proteina.

Ništa manje važna nije i dijetalna ishrana, koju će kod hronične patologije pacijent morati paziti cijeli život. I potpuno odustati od bilo kakvog alkohola.

Hronični pankreatitis može izazvati sljedeće komplikacije:

  • blokada krvnih sudova
  • nakupljanje tečnosti u području žlezde,
  • periodične bolove
  • blokada tankog creva i žučnih kanala,
  • rizik od razvoja karcinoma pankreasa.

Prehrana nakon akutnog napada

Pacijentima se preporučuje dijeta br. 5 za pankreatitis. Međutim, nakon što ste pretrpjeli akutni napad nekoliko dana, uglavnom biste trebali isključiti upotrebu hrane.

Dijetičari preporučuju sljedeća pravila:

  • 2-4 dana pacijentu je uglavnom zabranjeno uzimati hranu. Preporučuje se upotreba samo mineralnih ljekovitih voda, poput Borjomi, Essentuki br. 4. Trebali biste piti u malim količinama u malim gutljajima.
  • 5. dan Vrlo pažljivo dozvoljeno je proširiti meni. U tom slučaju treba znati da je pacijentu propisana tablica za pankreatitis br. 5P.
  • 6-7 dan. Dijeta uključuje sluzave supe, žele, tekuće žitarice, kefir, parne kotlete od govedine, piletine i ribe. Dopušteno: pire krompir, povrće. Sva jela s pankreatitisom treba pirjati ili kuhati. Pacijent može piti slab čaj, pire od jabuka, kolačiće, juhu od divlje ruže.

Ova patologija ima jedno neprivlačno ime - predijabetes. Nažalost, kada je u pitanju hronični pankreatitis, šanse za razvoj tako ozbiljne bolesti su velike. Kako bi izbjegli pojavu dijabetes melitusa, pacijentima je propisana dijeta br. 5 za pankreatitis. Ovu dijetu treba pratiti tokom života.

Osnove ishrane su sledeći proizvodi:

  • mlijeko, kefir, blagi sir, jogurt, kisela skuta,
  • tjestenina, žitarice (riža, zob, heljda),
  • povrće (repa, tikvice, mrkva, bundeva, krompir),
  • bijeli ustajali hljeb, krekeri od pšenice,
  • riba s niskom masnoćom
  • meso (puretina, zec, piletina, teletina),
  • voćni žele, pečene jabuke, bobica sos,
  • dekocije zobi, voćnih napitaka, čaja od kamilice, nekiselinskih voćnih sokova,
  • juhe od pire-masla, povrtne juhe.

Iz prehrane treba isključiti:

  • svježi kupus, kiselo voće, mahunarke,
  • kislica, rotkvica, špinat, rotkvica,
  • svježi kruh, slatkiši, muffini,
  • začini i ljuti začini,
  • konzervirana hrana, dimljeno meso, kobasice, jaja,
  • riba, mesne juhe, borsch, supa od kupusa,
  • soda soda, alkohol,
  • sladoled, pavlaka, pavlaka,
  • pržena hrana.

Ova dijeta uključuje jedenje oko 6 puta dnevno, u malim porcijama. Tako ćete izbjeći rizik prejedanja.

Mišljenja pacijenata

Začudo, s ovom patologijom, svim pacijentima preporučuje jedno: obratite se gastroenterologu i ne odgađajte liječenje! O čemu svjedoče pacijenti kojima je dijagnosticiran pankreatitis? Pregledi pacijenata govore o značajnom poboljšanju blagostanja nakon uzimanja lijekova koje je propisao liječnik i pridržavanja propisane prehrane.

Većina pacijenata tvrdi da su se nakon dužeg liječenja čak mogli vratiti normalnoj prehrani. A istovremeno više ne doživljavaju karakteristične bolne simptome.

Zaključak

Istorija daje više od jednog primjera, kada su čak i neizlječive bolesti potpuno eliminirane. Stoga se naoružajte strpljenjem, snagom volje i u potpunosti slijedite sve upute liječnika. Želim vam zdravlja i sreće!

Neispravnosti u radu pankreasa uzrokuju mnogo neprijatnosti osobi, ometaju normalan život. Pankreatitis se dijagnosticira u akutnom ili hroničnom obliku. Bol sa pankreatitisom može dostići visoki intenzitet, prate ih gubitak apetita, gubitak težine, nemogućnost normalnog sjedenja, hodanja. Važno je znati kako dijagnosticirati pankreatitis i biti u mogućnosti nositi se sa bolom kod kuće i u bolnici.

Mehanizam boli kod pankreatitisa

Upalni i degenerativni procesi koji se javljaju u gušterači nazivaju pankreatitis. Sljedeći procesi koji se događaju u gušterači utječu na mehanizam pojave bola:

  • Blokada (začepljenje) duktalnog sistema žlijezde zbog zastoja pankreasnog soka i žuči u kanalima. Zastoj nastaje kao posljedica oštrog grča u kanalima žlijezde, promjene konzistencije (povećanje viskoznosti uslijed zloupotrebe alkohola, trovanja tijela) soka gušterače ili zbog pojave tumora, kamenja, rada kanala (parazita (glista)) u kanalima.
  • Kršenje mikrocirkulacije tkiva. Kada se pojavi pankreatitis, dolazi do smanjenog protoka krvi u žlijezdi, čije stanice se slabo opskrbljuju krvlju.
  • Distrofične promjene gušterače. Tkiva korodiraju pankreasni enzimi koji se nakupljaju u većim količinama nego što je potrebno.
  • Upalni procesi kod kojih nastaje oticanje tkiva i potporna stroma (strukture) žlijezde. Kao rezultat toga, dolazi do povećanja i oticanja gušterače.

Provokativni faktori

Specijalisti identificiraju mnoge razloge nastanka i napredovanja pankreatitisa. Prema statističkim podacima, u 30% pacijenata ne može se utvrditi uzrok nastanka upale pankreasa. Pankreatitis može biti uzrokovan:

  • Upotreba alkohola u prekomjernim dozama. Alkohol je jedan od glavnih uzroka pankreatitisa, uz redovno pijenje željeznih pića prestaje normalno funkcionirati, što je izrazito negativno po zdravlje cijelog organizma.
  • Greške u ishrani. Masna, pržena i začinjena hrana, sistematsko prejedanje, dovodi do prekomjerne proizvodnje želučanog soka i oštećenja žlijezde.
  • Anomalije u radu žučne kesice (žučna bolest). Gušterača i žučni mjehur imaju zajednički izlučni kanal u dvanaesniku. Ako se kanal blokira kamenjem, dolazi do zastoja probavnog sekreta, što izaziva upalu ili uništavanje žlijezde.
  • Stresne situacije, nervno naprezanje.
  • Ozljede, trbušne operacije, ozljede trbuha, trbušne šupljine, u kojima se može oštetiti gušterača.
  • Dijabetes melitus.
  • Hormonski poremećaji.
  • Infekcije (grip, zaušnjak, prehlada, virusni hepatitis).
  • Neoplazme u peritoneumu.
  • Nasljedna predispozicija.
  • Povišen krvni pritisak.
  • Upalne bolesti gastrointestinalnog trakta i dvanaestopalačnog creva. Gastritis, duodenitis, čir mogu nepovoljno uticati na oslobađanje crevnog soka.
  • Negativni efekti medicinskih sredstava. Mnogi lijekovi imaju antibiotike, hormone, nesteroidne protuupalne lijekove koji negativno djeluju na gušteraču i mogu izazvati upalu.

Priroda i lokalizacija boli u pankreatitisu

Osjećaji boli kod pankreatitisa su različiti, svakodnevno se ponavljaju i ovise o anatomskom mjestu fokusa - području lezije pankreasa (glava, tijelo, rep), vrsti upalnog procesa. Priroda boli kod pankreatitisa je različita:

Kod hroničnog pankreatitisa nema jasne lokalizacije bola, može biti različitog intenziteta, javlja se periodično (grčeviti tip). Intenziviranje bolova javlja se noću. Kod hronične upale žlijezde bol je lokalizirana u:

  • gornji i srednji trbuh,
  • lumbalna regija, u obliku punog pojasa ili djelomičnog - na lijevoj strani,
  • područje leđa
  • donji deo grudnog koša (područje donjeg rebra).

Kod akutnog pankreatitisa pacijenti osećaju potezna, nepodnošljiva, akutna, kompresivna, akutna i bolna pojava, koja je lokalizovana u:

  • lijevi trbuh
  • nazad
  • lijevi hipohondrijum,
  • trbušne šupljine.

Kako prepoznati akutni pankreatitis

Pri akutnom napadu pankreatitisa gušterača ne počinje probavljati hranu, već samu sebe. Ako ne potražite liječničku pomoć na vrijeme, ne započnite slijediti pravila prehrane, dolazi do oticanja i upale vlakana oko gušterače. U naprednim slučajevima može se razviti nekroza žlijezde. Simptomi akutnog pankreatitisa su lako prepoznati:

  • mučnina
  • nadimanje
  • palpitacije srca,
  • značajno smanjenje krvnog pritiska,
  • odbojnost prema bilo kojoj hrani i vodi za piće,
  • vrtoglavica
  • oštra bol ispod desnog rebra,
  • nadutost
  • izbijaju griz i nečistoće žuči,
  • blijedo žućkasta koža
  • akutna bol u pojasu sa pankreatitisom, koji se smanjuje u sjedećem ili ležećem položaju, ako savijete koljena.

Kako ublažiti bol kod akutnog pankreatitisa

Akutna upala pankreasa pojavljuje se iznenada, često pacijentu mora pružiti prvu pomoć na poslu ili kod kuće. Terapija ovog oblika pankreatitisa provodi se isključivo u bolnici pod nadzorom liječnika. Kod akutnih bolova u pojasu morate pozvati hitnu pomoć i izvršiti sljedeće korake:

  • Omogućite pacijentu mir - kako fizički (nagli pokreti uzrokuju bol), tako i emocionalan.
  • Skinite ili otkopčajte odjeću koja ometa normalno disanje ili sužava stomak.
  • Da biste umanjili bol, potrebno je da oboljelog sjednete naginjući tijelo naprijed ili preporučite ležanje u položaju embriona.
  • Pacijent treba svako četvrt sata piti četvrtinu šalice kuhane vode ili mineralne vode bez plina.
  • Hladnoća ublažava bol. Na 10-15 minuta možete staviti na ledja topliju, ohlađenu vrećicu s gelom ili bocu smrznute vode (na području lokalizacije bolova).
  • Dajte pacijentu da uzme antispazmodik - No-shpa, Papaverin ili Drotaverin, ako je moguće, dajte intramuskularnu injekciju jednog od ovih lijekova.

Samo doktori mogu utvrditi vrstu upale. Da se ne bi pogoršalo stanje čak i prije dolaska ljekara, u akutnom napadu oboljelom je zabranjeno:

  • Duboko udahnite - pojačavaju bol.
  • Jedite hranu.
  • Uzmite lijekove protiv bolova (Spazmalgon, Analgin, Baralgin) - umanjuju bol i mogu spriječiti stručnjake da pravilno dijagnosticiraju bolest.
  • Uzimajte enzimske pripravke (Mezim, Creon, Festal), koji mogu pogoršati stanje pacijenta.
  • Kad povraćate, nemojte koristiti otopine ili lijekove za pročišćavanje stomaka.
  • Zagrijavanje trbušne regije - to može dovesti do oteklina i sepse.

Terapija bola kod hroničnog pankreatitisa

Liječenje kronične upale usmjereno je na detoksikaciju tijela, uklanjanje bolova, ublažavanje upalnog procesa i normalizaciju probave. Nakon sveobuhvatnog pregleda peritoneuma i u prisustvu rezultata ispitivanja, gastroenterolog za svakog pacijenta pojedinačno razvija režim liječenja koji uključuje upotrebu lijekova, antienzimskih pripravaka, vitamina i prehrane. Od lijekova liječnici propisuju:

  1. Inhibitori sekreta gušterače - koriste se za privremenu inhibiciju (zatvaranje) žlijezde. Lijekovi ove grupe uključuju Gordoks, Kontrikal, Kontriven, Aprokal. Ovi lijekovi:
    • usporiti funkcioniranje proteaze ćelijskih elemenata i krvne plazme,
    • sprečiti nekrozu pankreasa,
    • smanjiti kinin-kallikreinovoy sistem (KKS).
  2. Hormonski lijek Somatostatin ili njegovi analozi (Octreotide) - koristi se za smanjenje boli kod hroničnog pankreatitisa, suzbija lučenje serotonina u žlijezdi.
  3. Enzimski lijekovi (Panzinorm, Mezim, Festal, Pancurmen, Creon, Enzistal Pancreatin) - imaju sljedeće efekte na zdravstveno stanje pacijenta:
    • olakšati proces prerade hrane,
    • smanjuju intenzitet boli
    • normalizirati rad i smanjiti opterećenje gušterače,
    • doprinose pravilnoj apsorpciji organskih supstanci.
  4. Blokatori H2 histaminskih receptora (Famotidin, Nizatidin, Cimetidin) - dizajnirani su tako da inhibiraju lučenje u žlijezdi gušterače inhibiranjem proizvodnje klorovodične kiseline u crijevima.
  5. Blokatori (inhibitori) protonske pumpe - Ezokar, Omeoprazol, Rabeprazole. Glavni cilj ovih lijekova je da osiguraju inhibiciju oslobađanja klorovodične kiseline blokadom protonske pumpe u parijetalnim ćelijama.
  6. Diuretski lijekovi - Diakarb, Triampur, Furosemid.
  7. Antihistaminici (Pipolfen, Suprastin, Peritol, Difenhidramin) - propisani su za smanjenje oticanja tkiva žlijezde.
  8. Antacidi (Fosfalugel, Palmagel, Maalox, Altacid) - dizajnirani su za neutralizaciju klorovodične kiseline, koju luči želudac.
  9. Antispazmodici (Drotaverin, Papaverin, Eufillin, No-shpa, Riabal, Spazmolin) - propisani su za ublažavanje bolova.
  10. Antibakterijski lijekovi (Amoksilav, Azitromicin, Abactal, Sumamed) - koriste se za uklanjanje bakterijske mikroflore, koja može izazvati infekciju. Antibiotici u potpunosti uništavaju cjelokupnu mikrofloru u crijevima, pa se koriste u kombinaciji sa probioticima (Linex).
  11. Hinoliziti - hlorozin, metacin, platifillin, antopit. Lijekovi ove grupe normaliziraju rad probave.
  12. Antisekretorni lijekovi - Omeprazol, Lansoprazol, Omez. Lijekovi značajno smanjuju bol, inhibiraju lučenje klorovodične kiseline i smanjuju upalne procese.

Simptomi pankreatitisa

Gušterača sintetiše probavne enzime i hormone koji regulišu metabolizam proteina, masti, ugljikohidrata - inzulin, glukagon, somatostatin. Organ ima duguljast oblik i nalazi se u gornjem dijelu trbuha, iza želuca, u uskom je kontaktu sa dvanaesnikom. Gvožđe teži oko 70 g, dužina varira od 14 do 22 cm, širina - od 3 do 9 cm, debljina - 2-3 cm.

Upala pankreasa može se pojaviti u akutnim i hroničnim oblicima, čija su kliničke manifestacije različite. Akutni pankreatitis je smrtonosan, jer toksini mogu izazvati nekrozu tkiva žlijezde i drugih organa, infekcije, gnojne procese. Čak i pri pravovremenom liječenju savremenim sredstvima, smrtnost iznosi 15%.

Ne postoji jasna klinička slika u akutnom pankreatitisu, stoga su za postavljanje tačne dijagnoze potrebna dodatna ispitivanja. U akutnom obliku bolesti često se stvaraju lažne ciste u gušterači, koje uzrokuju bol u drugim organima, ometaju kretanje hrane kroz želudac i crijeva. Pored toga, patologija se manifestuje sljedećim simptomima:

  • akutna bol u gornjem dijelu trbuha, koja se proteže na levu stranu, leđa,
  • mučnina
  • povraćanje žuči, što ne donosi olakšanje,
  • nadimanje
  • dehidracija
  • može se razviti žutica praćena požutjenjem kože, tamnim urinom, svijetlim izmetom,
  • u nekim se slučajevima plavičaste mrlje pojavljuju u blizini pupka ili na lijevoj strani trbuha, ponekad sa žutim nijansama.

Kod kronične upale gušterače događaju se nepovratne promjene. Stisne se, kanali se sužu, stanice se zamjenjuju vezivnim tkivom, zbog čega organ prestaje ispunjavati svoje funkcije, pa smanjuje sintezu probavnih enzima i hormona. Za hronični pankreatitis karakteristična je zamagljena klinička slika, njeni simptomi se lako mogu pobrkati s drugim bolestima probavnog sustava.

Bolest se razvija postepeno i dugo se ne osjeća. Patologija se manifestuje kao stalna ili periodična bol u trbuhu, u blizini lijevog hipohondrija, može dati u donji dio leđa. Bolest prati mučnina, povraćanje, podrigivanje, žgaravica, neugodan kiseli okus u ustima. Proliv se može naizmenično zatvoriti zajedno sa zatvorom, a iz fekalija izlaze čestice neprobavljene hrane. Mogući je nagli gubitak težine, pojava vaskularnih fleka. Budući da pankreas sintetiše inzulin, hronični pankreatitis često prati šećerna bolest.

Lijekovi za pankreatitis odraslih

Otkrivši simptome tipične za upalu gušterače, morate hitno konzultirati liječnika i podvrgnuti se istraživanju. Tada će, prema rezultatima testova, lekar propisati režim lečenja. Predviđa akcije usmjerene na:

  • ublažavanje simptoma boli,
  • uklanjanje upale gušterače i obližnjih organa,
  • otklanjanje simptoma koji prate insuficijenciju enzima gušterače,
  • prevencija komplikacija.

Što prije započnete liječenje, veća je i šansa za uspjeh. Sve lijekove za pankreatitis kod odraslih treba uzimati prema uputama liječnika u propisanoj dozi. Za liječenje gušterače propisani su antispazmodici, antacidi, antienzimski pripravci i N-2 blokatori. Sredstva koja dobro sadrže aprotinin polipeptid. Paralelno s uzimanjem lijekova, propisani su postupci za čišćenje organizma pankreasnih enzima, dijeta.

Enzimi i antienzimski pripravci za pankreatitis

Da bi se normalizirala kiselost želudačnog soka, liječnik propisuje lijekove koji sadrže tvari koje zamjenjuju probavne enzime koje proizvodi gušterača. Ovo je amilaza koja doprinosi preradi škroba u šećere, kao i proteazu i lipazu (prva razgrađuje spojeve između aminokiselina u proteinima, druga - masti). Enzimski pripravci za pankreatitis podržavaju gušteraču, pomažu u izbjegavanju njenog iscrpljivanja, pravilnom probavljanju hrane, uklanjanju proljeva, mučnine, nadimanja, nadimanja.

Za liječenje pankreasa propisani su enzimski lijekovi koji sadrže pankreatin. Razgrađuje masti, proteine ​​i ugljene hidrate, zamenjujući amilazu, lipazu, proteazu:

  • Festal. Osim pankreatina u sastavu - hemiceluloza, ekstrakt goveđeg žuči. Lijek potiče ne samo probavu i apsorpciju hrane, već i razgradnju vlakana, poboljšanje izlučivanja žuči i aktiviranje lipaze. Doza: 1 tableta dnevno poslije ili za vrijeme obroka.
  • Creon. Oblik oslobađanja - kapsule 150, 300, 400 mg pankreatina. Doziranje ovisi o kliničkoj slici bolesti uzeto tijekom ili nakon obroka.
  • Panzinorm 10000 i 20000. Proizvodi se u kapsulama, pijte 1 tabletu s obrokom tri puta dnevno.
  • Digestal. Formular za puštanje - dražeje. Uzimajte nakon ili za vrijeme obroka 1-2 kom. tri puta dnevno.
  • Mezim 10000 i 20000. Proizvodi se u tabletama, kapsulama, dražejama. Uzimajte prije ili nakon obroka od 1-2 kom. jedan do tri puta dnevno.

Uz edem gušterače, njegovu aktivnost treba potisnuti. Da bi to učinila, lekar propisuje intravensku primenu antienzimskih preparata. Među njima treba razlikovati Contrique ili njegov analogni Aprotinin. Oni inaktiviraju proteinazu, inhibiraju kallikrein-kinin sistem - grupu proteina koji aktivno učestvuju u upalnim procesima, zgrušavanju krvi i bolovima.

Upala gušterače uzrokuje da želudac luči velike količine klorovodične kiseline. Povećana kiselost korodira okolna tkiva, uzrokuje jake bolove, neutralizira probavne enzime. Kako bi poboljšali učinak enzimskih pripravaka i spriječili oštećenja na zidovima želuca, ljekari propisuju antacide, čiji je zadatak neutralizirati solnu kiselinu. Lijekove ove skupine karakterizira učinak koji obuhvata, štite od štetnih učinaka, poboljšavaju sintezu bikarbonata i sprečavaju nadutost.

Glavni aktivni sastojci antacida koji se koriste u liječenju upaljenog gušterače su magnezijum i aluminij spojevi. Takvi lijekovi smanjuju nivo klorovodične kiseline, imaju choleretic, lokalni anestetski učinak, imaju laksativni učinak, poboljšavaju lučenje žuči i eliminiraju stvaranje plina. Lijekove u obliku tableta prije upotrebe potrebno je temeljito usitniti ili žvakati. Za stabilizaciju acidobazne ravnoteže propisana su sljedeća sredstva:

  • Gel Almagel. Odraslim je propisano da uzimaju 1-2 žličice. dnevno pola sata prije jela i prije spavanja. Maksimalna dnevna doza je 16 tsp. Kurs liječenja je 2-3 sedmice.
  • Suspenzija i tablete Maalox. Ima analgetski efekat, zaustavljajući bolove u gornjim gastrointestinalnim traktima. Doziranje - 2-3 tablete ili 15 ml suspenzije sat vremena nakon jela i prije spavanja. Kurs lečenja je 2-3 meseca.
  • Gastracid tablete. Doziranje: 1-2 tablete 4 puta dnevno nakon obroka i prije spavanja. Kurs terapije nije duži od tri tjedna.
  • Alumag tablete. Pijte 1,5 sati nakon obroka. Kurs lečenja je mesec dana.
  • Gel i tablete Palmagel. Doziranje: 2-3 tablete ili 5-10 ml suspenzije sat i pol nakon obroka. Kurs terapije je 2-3 mjeseca.

H2 blokatori

U liječenju pankreatitisa istovremeno s antacidima moraju se propisati inhibitori sekrecije, blokatori H2-histaminskih receptora. Ovi lijekovi čine neosjetljive receptore želudačnih stanica na histamin koji stvaraju solnu kiselinu. Time se smanjuje njegova sinteza i ulazak u lumen želuca, što doprinosi liječenju pankreatitisa. Ovaj učinak blokatora na tijelo nije ograničen na: inhibitori sekrecije čine želudačnu sluznicu otpornijom na agresivne faktore, doprinose njenom zacjeljivanju.

H2-blokatore treba uzimati pažljivo, u doziranju koju strogo propiše liječnik, jer mogu izazvati mnoge nuspojave. Većina komplikacija su lekovi 1 generacije. Za liječenje upalne gušterače propisani su sljedeći lijekovi:

  • Cimetidin. Lijek se uzima prije ili za vrijeme obroka. Maksimalna koncentracija u krvi opaža se nakon 2 sata. To je lijek prve generacije, dakle može izazvati mnoge nuspojave iz različitih organa. Među njima - proliv, nadimanje, glavobolje, lezije centralnog nervnog sistema, promene u sastavu krvi, smanjen imunitet. Nakon jednog dana, 48% aktivne supstance napušta organizam.
  • Ranitidin. Lijek pripada drugoj generaciji. Njegova aktivnost je 60 puta veća od cimetidina. Lijek se uzima bez obzira na hranu. Alat daje manje komplikacija, a karakterizira ih duže trajanje djelovanja. Brzo se apsorbira u krvotok, maksimalna koncentracija opaža se nakon 2 sata. Četrdeset posto aktivne tvari napušta tijelo nakon jednog dana.
  • Famotidin tablete. Lijek treće generacije, dakle znatno efikasniji od Ranitidina, ima manje nuspojava i dobro se podnosi. Alat se može uzimati bez obzira na obrok. Maksimalna razina se opaža nakon sat vremena, poluživot je 3,5 sata, učinkovitost traje 12 sati.

Nedavna istraživanja pokazala su da blokatori H2 histaminskih receptora imaju mnogo nedostataka. Oni nisu u stanju da održe željenu razinu kiselosti više od 18 sati, nakon tretmana dolazi do mnogih relapsa, tijelo se brzo navikne na lijek i može izdržati, a navikava se na lijekove.Najveći nedostatak blokatora je taj što njihova uporaba može potaknuti razvoj pankreatitisa ili njegovo pogoršanje.

Inhibitori protonske pumpe

U posljednje vrijeme, blokatori receptora H2-histamina počeli su zamjenjivati ​​efikasnije i sigurnije lijekove - inhibitore protonske pumpe (PPI). Njihovo djelovanje usmjereno je na blokiranje rada enzima, poznatih kao "protonska pumpa", koji su direktno uključeni u sintezu klorovodične kiseline. Prednost IPP-a je što ne ovise nakon otkazivanja, nisu u stanju isprovocirati razvoj pankreatitisa, uzrokovati mali broj nuspojava.

Svi inhibitori protonske pumpe su derivati ​​benzimidazola, stoga ih karakteriše isti mehanizam djelovanja. Aktivna supstanca lijekova selektivno se nakuplja u sekretornim tubulima, gdje se, pod utjecajem visoke kiselosti, pretvara i aktivira, blokirajući rad enzima. IPP-ovi su u mogućnosti da kontroliraju sintezu klorovodične kiseline tokom dana, bez obzira što stimuliše njeno oslobađanje.

Najviše proučavano sredstvo ove grupe je omeprozol, čija jednostruka doza omogućava brzu inhibiciju sinteze klorovodične kiseline. Kod akutne upale gušterače lijek je propisan u dozi od 20 mg jednom dnevno, s ponavljajućim - 40 mg / dan, hroničnim - 60 mg / dan. Nakon upotrebe Omeprozola, proizvodnja klorovodične kiseline smanjuje se za 50%. Smanjenje kiselosti započinje nakon 2 sata, maksimalni efekat se primećuje četvrti dan.

Učinkovit lijek za pankreatitis je Pantoprazol, koji se prodaje pod imenima Nolpaza, Sanpraz, Ulsepan. Pantap. Lijek je efikasan bez obzira na obrok, ali je bolje uzimati 10 minuta prije obroka. Maksimalna koncentracija lijeka u krvi se primjećuje nakon 2,5 sata, efekat traje jedan dan. Trajanje liječenja određuje ljekar.

Za liječenje pankreatitisa, kao kompleksna terapija koristi se Rabeprazol (analozi - Pariet, Razo, Khairabesol). PPI počinje inhibirati proizvodnju klorovodične kiseline u roku od sat vremena nakon uzimanja lijeka. Maksimalno smanjenje kiselosti u stomaku zabilježeno je nakon dva do četiri sata nakon prve doze, stabilan učinak nakon 3 dana liječenja. Prvog dana indeks kiselosti se smanjuje za 61%, osmog dana lečenja - za 88% od početnog broja.

Ostali lijekovi za pankreatitis

U nekim slučajevima, s kroničnom upalom gušterače, liječnici propisuju sedative, koji imaju smirujući učinak na nervni sistem i smanjuju emocionalni stres. Ovi lijekovi ne samo da smanjuju depresiju, već i pojačavaju efekat lijekova protiv bolova za pankreatitis. Među tim lijekovima se mogu prepoznati:

Kod upale gušterače, doktor može propisati hormonsku terapiju. Za suzbijanje proizvodnje pankreasnog i želučanog soka koristi se Octreotide - analog hormona somatostatin, koji se koristi za liječenje tumora. Kortikosteroidi (npr. Prednizon) propisuju se ako je hronična upala pokrenuta autoimunom bolešću. Hormonska terapija kroz određeni vremenski period, jer dugotrajno liječenje može izazvati mnoge nuspojave.

Kod hroničnog pankreatitisa često se opaža probavna probava, praćena dijarejom. Manjak enzima usporava varenje hrane zbog čega hrana kasni u probavnom traktu, a u njoj se naseljavaju bakterije koje uzrokuju procese propadanja, što izaziva proliv i nadimanje. Sorbenti se mogu nositi s tim problemom. Smecta s pankreatitisom neutralizira ove procese, uklanjajući nelagodu i stabilizira stolicu. Lijek stvara zaštitnu membranu na sluznici, obavija toksine i bakterije i prikazuje ih zajedno s izmetom.

Antibiotici se koriste za uništavanje patogenih bakterija koje su izazivale zarazne komplikacije: ruptura pankreasnog kanala, stagnacija žuči, upale žučnih kanala, pojava cista i bakterijska infekcija. Lijekovi za akutni pankreatitis propisuju se injekcijama, jer egzacerbacije trebaju djelovati brzo. Antibiotike treba uzimati samo prema uputama liječnika, jer sami mogu oštetiti stanice pankreasa i izazvati upalu. Među tim lijekovima treba istaknuti:

  • Ceftriakson, cefotaksim iz grupe cefalosporina,
  • Amoksiklav iz penicilinske grupe,
  • Thienam iz grupe thienamycin,
  • Ampioks - kombinirani lijek s antibioticima Ampicillin i Oxacillin,
  • Vankomicin iz grupe tricikličkih glikopeptida.

Kako bi spriječili edem gušterače, uklonili suvišne enzime i otrove iz tijela, liječnici propisuju diuretike - diuretike. Uz pankreatitis, Furosemid i Diacarb propisuju se u kombinaciji sa preparatima kalijuma. Piti diuretike treba biti strogo prema uputama liječnika, jer nepravilna upotreba može uništiti stanice gušterače, izazvati porast kreatinina i uree u krvi, jak pad krvnog tlaka i druge reakcije.

Značajke uzimanja lijekova za pankreatitis

Ljekar bi trebao propisati režim liječenja i objasniti koje lijekove za gušteraču treba piti nakon kojih, za vrijeme obroka. Na primjer, enzimski lijekovi za pankreatitis piju se istodobno s jelom, dok se antibiotici uzimaju nakon, inhibitori protonske pumpe jednom dnevno. Sredstva protiv bolova mogu se uzimati ako je potrebno u bilo koje vrijeme, strogo poštujući dozu navedenu u uputama.

Sve tablete protiv pankreatitisa treba oprati puno čiste vode za piće. Za vrijeme bolesti alkohol je strogo zabranjen, čiji su toksini destruktivni za sve stanice tijela, uključujući i gušteraču. Kombinacija lijekova s ​​etanolom povećaće opterećenje jetre, bubrega i drugih organa probavnog trakta, što dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Bilo koji lijek može izazvati nuspojave i ima kontraindikacije, pa prije upotrebe obavezno pročitajte upute i obavijestite liječnika o bilo kojim kroničnim bolestima. Ako je lijek za pankreatitis izazvao komplikacije i ozbiljne nuspojave, to treba odmah otkazati, zamijenivši lijek drugom aktivnom supstancom.

Trajanje tečaja liječenja za svaki određeni lijek propisuje liječnik. Na primjer, antibiotici se ne mogu piti više od dvije sedmice, jer bakterije postaju ovisne, a lijekovi postaju neučinkoviti. Nemoguće je prekinuti propisanu terapiju, jer to ne samo da može umanjiti efikasnost liječenja, već i izazvati ponovni nastanak bolesti.

Da bi tretman bio efikasan, svakako biste trebali slijediti dijetu. U akutnom obliku bolesti prva dva dana je indiciran štrajk glađu, nakon čega možete početi jesti niskokalorična jela. Zabranjena je masna, začinjena, slana, paprika, dimljena hrana, druga jela koja potiču izlučivanje želudačnog soka, stvaranje gasova u crijevima. U hroničnom obliku bolesti njihova upotreba je također ograničena. Posuđe treba kuhati na pari, možete pirjati, kuhati, peći. Jedite male obroke 5-6 puta dnevno.

Aspenova kora

Ova kora čisti gušteraču od toksičnih tvari i normalizira probavni trakt i jetru. Važno je koristiti koru mlade aspene. Recept: stavite oko 300 g kore u tepsiju, nalijte je vodom tako da sloj vode malo sakrije gornji sloj drveta. Kora treba kuhati 30 minuta, nakon čega juha treba ubrizgati 12 sati. Nakon 12 sati, namočite infuziju u sterilnu teglu i uzimajte 50 ml svako jutro ujutro i prije spavanja.

Ako se narodni recepti koriste više od dva mjeseca, onda ih treba mijenjati kako bi se postigao bolji učinak i izbjeglo da se tijelo navikne na njih.

Pazite na svoje zdravlje i brinite se o njemu. Ne zaboravite da je, umjesto da se bavite nesnosnim bolovima, bolje spriječiti njihovu pojavu.

Pogledajte video: KAKO ELIMINISATI OTROVE IZ GUŠTERAČE - PRIRODNO ČIŠĆENJE! Prof. dr Mihajlović (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar