Prehrana za dijabetes insipidus: šta dijabetičari mogu jesti?

Dijabetes insipidus (dijabetes insipidus) oblik je bolesti koja je praćena čestim mokrenjem i ispuštanjem velike količine bezbojnog urina. Nastaje zbog neispravnosti stražnjeg dijela hipofize i onih dijelova mozga koji reguliraju količinu vode u tijelu. Dijabetes insipidus se razvija nakon povreda glave, infekcija i upala. Karakteristični znakovi bolesti su uporna suha usta i žeđ, česte glavobolje, gubitak snage i gubitak težine. Osoba je bolesna dugi niz godina i rijetko se oporavlja, ali dijabetes insipidus ne prijeti životu. Dijagnosticira se vanjskim znacima, rezultatima pretraga krvi i urina, najbolje sredstvo koje se koristi za liječenje dijabetesa insipidusa dijeta.

Tokom pregleda uzimaju se uzorci krvi s ograničenjem količine konzumirane tekućine, određuje se specifična težina i sastav urina.

Glavni uzroci dijabetesa insipidusa su:

  • Tumor hipotalamusa ili hipofize.
  • Komplikacije nakon operacije, gripa, SARS-a i drugih infekcija.
  • Upala mozga (encefalitis).
  • Ozljede glave.
  • Kršenje dovoda krvi u mozak.
  • Maligni tumori u mozgu.
  • Kongenitalna bolest
  • Oštećenja medule bubrega ili mokraćnih kanala.
  • Smanjena razina kalijuma ili kalcijuma u krvi.
  • Anemija srpaste ćelije.
  • Policistična ili amiloidoza bubrega.
  • Zatajenje bubrega.
  • Uzimanje diuretika.
  • Oslabljeno tijelo, časna dob.

Razlog za trećinu slučajeva ostaje misterija, a istraživanje ne otkriva nijednu bolest ili faktor koji bi mogao izazvati razvoj bolesti. Jedina metoda kojom se dijabetes insipidus može pobijediti je dijeta kombinirana s lijekovima. I to, i drugo mora biti usklađeno s lekarom.

Znakovi dijabetes insipidus

Bez obzira na uzrok, simptomi dijabetes insipidusa su isti u svim slučajevima, njihova ozbiljnost ovisi o osjetljivosti receptora nefronskih tubula na vazopresin i količini antidiuretskog hormona koje proizvodi tijelo.

Prvi znakovi bolesti mogu se pojaviti naglo ili postepeno - to je polidipsija (jaka žeđ) i poliurija (učestalo mokrenje) danju i noću. Pacijent izlučuje 3-15 dnevno, ponekad i do 20 litara urina.

Ako osoba ima dijabetes i ne slijedi dijetu, pojavljuju se i drugi znakovi:

  • Dehidracija - suha sluznica i koža, gubitak težine.
  • Istezanje, spuštanje stomaka.
  • Poremećaj probavnog trakta - smanjenje apetita, zatvor, razvoj kolitisa ili gastritisa.
  • Nadimanje mjehura.
  • Smanjeno znojenje.
  • Ponekad - iznenadna mučnina i povraćanje, groznica, enureza (urinarna inkontinencija).
  • Kršenje krvnog pritiska i rada srca.
  • Umor
  • Emocionalni i mentalni poremećaji uzrokovani nedostatkom odmora.
  • Glavobolja i nesanica.
  • Razdražljivost i smanjena mentalna aktivnost.v
  • Smanjen libido i potencija kod muškaraca, menstrualne nepravilnosti i rizik od pobačaja - kod žena.

Simptomi dijabetes insipidus kod djece su isti kao i kod odraslih.

Liječenje dijabetes insipidus je uklanjanje uzroka bolesti. Desmopresin je propisan za zamjenu antidiuretskog hormona, propisani su karbamazepin, hlorpropamid, itd. Za stimulaciju vazopresina.

Povećava se šansa za poraz dijabetes insipidus dijeta, koja uključuje smanjenje opterećenja na bubrezima i sadrži minimum proteinske hrane.

Kompetentna upotreba lijekova, dijeta i drugih lijekova i dalje djeluje i sprječava razvoj drugih oblika bolesti: dijabetes insipidus ne predstavlja opasnost za život.

Apitonus P - kompleks vitamina za dijetu

Svaka terapijska dijeta za dijabetes insipidus samo će dočekati uključivanje svih potrebnih vitamina i minerala. Tijelo ima posebnu potrebu za vitaminima i mineralnim tvarima kod bolesti povezanih sa stalnom proljevom ili čestim mokrenjem.

Moguće je spriječiti gubitak vitalnih vitamina i minerala uz pomoć prirodnog pripravka Apitonus P, koji je sama priroda stvorila da nadoknadi nedostatak mikronutrijenata i izvor prirodnih antioksidanata.

Pored toga, za normalizaciju moždane cirkulacije i vraćanje funkcija hipofize preporučuje se uzimanje prirodnog lijeka Memo-Vit.

Zbog stalnog pijenja i bogate enureze s dijabetesom insipidusom, može se poremetiti rad srca. Stoga će biti korisno uzeti drugi prirodni lijek "Cardioton" kako biste obnovili pravilno funkcioniranje miokarda i ublažili opterećenje uzrokovano opisanom bolešću.

Dijabetes insipidus dobro se liječi prirodnim maslačkom P, koji ima i svojstvo prirodnog reducirajućeg sredstva.

Kako biste smanjili simptome bolesti, pomoći će vam Motherwort P, dodatni prirodni lijek za liječenje dijabetesa insipidusa.

O PRIRODNIM PROIZVODIMA ZA VEĆU O SPORTSKOJ HRANI ZA DALJINU O VEZI ZA VEĆU

Kako liječiti dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus nije baš česta pojava i stoga je malo poznat širokom krugu ljudi. Incidencija je samo 3 na 100 tisuća ljudi i podjednako često pogađa žene i muškarce, uglavnom mlade.

Ponekad patologija pogađa djecu, adolescente i starije osobe. Ali njegova učestalost u populaciji stalno raste. Sve se teže rješavati to, zbog čega ljekari traže nove načine rješavanja ovog problema kako bi poboljšali kvalitetu života pacijenata.

Uz dijabetes insipidus, liječenje se bira ovisno o vrsti bolesti i težini simptoma.

Dijabetes insipidus se razvija s relativnim ili apsolutnim nedostatkom antidiuretskog hormona u tijelu, kao rezultat toga pacijent ima najvažnije kliničke znakove: povećani udio urina i izrazita žeđ.

U slučaju apsolutnog nedostatka hormona uslijed nedostatka njegove proizvodnje od strane hipotalamusa, razvija se centralna vrsta dijabetes insipidusa. Relativni nedostatak vazopresina nastaje kada bubrežni tubuli postanu neosjetljivi na njegovo djelovanje. Ovaj oblik bolesti naziva se nefrogen.

Kao rezultat masovnog gubitka tekućine, u tijelu se razvijaju simptomi dehidracije.

Glavni pristupi u liječenju dijabetesa insipidusa

Prije početka liječenja ove bolesti potrebno je provesti diferenciranu dijagnozu od psihogene polidipsije i razlikovati sam oblik dijabetes insipidusa. Uostalom, prema svima se različito postupa.

U nedostatku osjetljivosti na vazopresin s nefrogenim oblikom patologije, njegovi će pripravci biti neučinkoviti, a uz psihogenu žeđ, potrebna je psihoterapija i propisivanje lijekova, na primjer, antidepresiva.

Da razlikujem različite vrste bolesti s dijabetesom insipidusom, koristim test sa prehranom suhim hranom i testom na desmopresin.

Prije nego što govorimo o metodama liječenja ove bolesti, treba napomenuti da se bez uklanjanja neposrednog uzroka ne mogu liječiti samo simptomi.

Na primjer, kod tumora u mozgu je potrebna hirurška intervencija, a u slučaju infektivnog procesa propisuju se antibiotici. Autoimuna geneza bolesti zahtijeva uporabu glukokortikosteroida.

U slučaju leukemijske patologije neophodna je hemoterapija citostaticima.

U svim slučajevima nedovoljne proizvodnje antidiuretskog hormona indicirana je nadomjesna terapija hormonima. Ali osim odgovarajućeg lijeka, propisana je i korekcija prehrane i nadopunjavanje vode.

Dijeta i režim pijenja

Uz blagi tijek dijabetesa insipidusa, čiji je kriterij poliurija do 4 l / dan, korekcija pacijentovog stanja moguća je samo uz pomoć dijetalne prehrane i pravilnog režima pijenja.

Količina pića trebala bi odgovarati gubitku tekućine u poliuriji. Pacijentima se savjetuje da piju ne samo vodu, već i voćne napitke, sokove i voćne napitke iz bobica i suhog voća.

Osušeno voće može povećati proizvodnju endogenog antidiuretskog hormona zbog visokog sadržaja kalija.

Takođe, da biste smanjili diurezu, unos soli treba ograničiti na 5 g dnevno (1 kašika). U procesu kuhanja sol se ne smije dodavati jelima jer je tako lako predozirati ga. Pacijent treba malo po malo dodati gotove obroke.

Prehrambene preporuke uključuju ograničenja količine konzumiranih proteina (ne više od 1 g / kg dnevno), dok ishrana treba biti obogaćena ugljikohidratima i mastima. Protein stvara veliko opterećenje mokraćnog sistema. Potrebno je odustati od viška šećera u ishrani i, ako je moguće, uopće ne jesti slatku hranu, jer povećavaju osjećaj žeđi.

Pažnja! Zabranjena su alkoholna pića, pržena, dimljena, masna, kisela hrana, kao i praktična hrana.

Kalorični sadržaj dnevne prehrane varira ovisno o tjelesnoj aktivnosti pacijenta, ali uglavnom bi trebao biti najmanje 2500-3000 kcal. Obroci uključuju malu porciju i učestalost od najmanje 5-6 puta dnevno.

Hrana se kuha na pari, peče, pirja u vodi ili kuhana. Meso i riba trebaju biti prisutni u količini do 150 g dnevno. Dozvoljeno je jesti žitarice (izuzete mahunarke), povrće i voće, mliječne i kiselo-mliječne proizvode, biljna ulja.

Dozvoljeno je do 1-2 jaja na dan bez proteina ili u cjelini sa smanjenjem količine mesa i ribe u ishrani tog dana.

Liječenje lijekovima

Prije svega, kada se dijagnosticira nedostatak vazopresina, dok su hormoni osjetljivi na antidiuretski hormon, provodi se nadomjesno liječenje hormona dijabetesa insipidusa. Ne postoji toliko mnogo priprema za njegovu provedbu:

  • Adiurekrin,
  • Adiuretin
  • Desmopresin (Minirin).

Dostupne su u različitim farmakološkim oblicima, a propisuje ih samo liječnik endokrinolog, uz individualni odabir potrebne doze nekoliko dana.

Adiurekrine

Ovaj proizvod napravljen je na bazi ekstrakta hipofize goveda u obliku praška za intranazalnu upotrebu (inhalaciju). Doza za jednokratnu upotrebu kretala se u rasponu od 0,03 do 0,05 g, što je omogućilo da se antidiuretski efekat održi do 8 sati. Dakle, lijek treba davati do 2-3 puta dnevno. Za djecu je Adiurekrin bio dostupan u obliku masti.

Pored antidiuretskog dejstva, lek ima izražen vazopresorski efekat na žile. Uz postojeće patološke procese na sluznici nosa, lijek se vrlo slabo apsorbira, pa se više nije primjenjivao.

Alat je sintetički analog antidiuretskog hormona koji za razliku od prethodnog lijeka ima bolju kliničku toleranciju i nema sporedne efekte vazopresorina. Proizvodi se u kapi, koje bi se trebale koristiti 2 do 3 puta dnevno u količini do 4 kapi.

Desmopressin

1-desamino-8-D-arginin-vazopresin ili desmopresin je sintetičko sredstvo koje je po dejstvu slično kao antidiuretski hormon. Selektivno djeluje na V2 receptore u bubrezima, a ne komunicira s receptorima glatkih mišićnih stanica u zidovima krvnih žila. Dakle, lijek nema vazopresorski učinak i lišen je tipičnih nuspojava.

Trgovački nazivi desmopresina su Minirin, Uropress, Adiupressin, D-Void, Desmopressin.

Minirin i njegovi analozi imaju duži i jači antidiuretski učinak u odnosu na prethodnike.

Lijek s aktivnom supstancom u obliku desmopresina dostupan je u različitim oblicima:

  • injekcioni rastvor
  • sprej za nos i kapi,
  • kapi za oči
  • tablete za oralnu i sublingvalnu primjenu.

Najpovoljniji je farmakološki oblik Minirina u obliku tableta od 0,1 i 0,2 mg. Postoji i doza Minirin taline u obliku liofiliziranih tableta od 60, 120 i 240 mcg, koje se uzimaju sublingvalno (ispod jezika). U pakovanju je 30 komada tableta.

Doza varira ovisno o kliničkom učinku, koji bi trebao procijeniti liječnik za nekoliko dana promatranja.

Lijek se obično uzima 1 tabletu 2 do 3 puta dnevno 30 minuta prije jela ili 2 sata nakon nje. Sat vremena prije uzimanja lijeka i još sat vremena nakon njega, morate se suzdržati od pijenja.

Dnevna doza se kreće od 0,1 do 0,4 mg. Vrijedno je napomenuti da starost pacijenta u smislu sredstava za doziranje nije presudna.

Učinkovitost lijeka je da značajno smanji dnevnu količinu urina (do 2 l), poveća prosječnu specifičnu težinu mokraće, smanji žeđ, poboljša blagostanje i kvalitetu života pacijenata. Lijek je poželjniji u obliku tableta kod raznih akutnih respiratornih virusnih infekcija, kada se pojavi rinitis i nije moguće učinkovito primijeniti kapi za nos ili sprej.

Nuspojave su vrlo rijetke. Ponekad se javlja hiponatremija, čija manifestacija je vrtoglavica, glavobolja, bol u trbuhu, povraćanje, grčevi, debljanje.

Rijetko pacijenti sa istodobnom koronarnom bolešću imaju povećanu učestalost napada boli u grudima.

Ponekad, na pozadini upotrebe Minirina, dolazilo je do kršenja gastrointestinalnog trakta, poremećaja raspoloženja, nesanice, glavobolje, alergijskih manifestacija i povećanog krvnog pritiska.

Kontraindikacije za upotrebu leka:

Takođe možete pročitati: Šta je dijabetes insipidus

  • psihogena polidipsija,
  • alkoholizam
  • zatajenje bubrega
  • snižavanje nivoa natrijuma u krvnoj plazmi,
  • zatajenje srca koje zahteva diuretsku terapiju,
  • preosjetljivost na desmopresin,
  • sindrom neprimjerenog izlučivanja vazopresina.

Pitressin tannat

Ovaj lijek je vazopresin dugog djelovanja. Hemijska struktura je tannatna sol antidiuretskog hormona, koja se proizvodi u obliku masne emulzije za intramuskularnu primjenu.

Učinak lijeka traje od 18 sati do 5 dana, pa je učestalost njegove primjene prilično niska - 1 put u 3-5 dana. Daje se u dozi od 1 do 10 IU.

Odabir doze vrši se neko vrijeme ovisno o kliničkoj učinkovitosti.

Nehormonski lijekovi

Da bi povećali proizvodnju vlastitog vazopresina koriste se različiti lijekovi:

Karbamazepin pripada skupini antikonvulziva, ali pored glavnog djelovanja teži podsticanju izlučivanja antidiuretskog hormona. 0,2 g se nanosi 2 ili 3 puta dnevno. Može se kombinovati sa hlorpropamidom.

Karbamazepin se dobro podnosi, ali ponekad može izazvati alergijske reakcije, glavobolju, mučninu i pospanost.

Klorpropamid je oralni hipoglikemijski lijek sulfonamidne skupine i posebno je indiciran za pacijente s kombiniranim tijekom dijabetesa insipidusa i dijabetesa.

Dobro se bori s poliurijom i uklanja žeđ s dijabetesom insipidusom koji se pojavio nakon zarazne bolesti ili nasljednog.

Lijek je gotovo neefikasan u posttraumatskom porijeklu centralnog oblika ove patologije.

Izraženi klinički efekat klorpropamida uočava se na samom početku bolesti i traje nekoliko mjeseci.Nakon toga opada i njegova klinička efikasnost. Lijek se koristi 1 ili 2 puta dnevno u jednoj dozi od 0, 125 do 0,25 g.

Pažnja! Nuspojava klorpropamida je sposobnost izazivanja smanjenja glukoze u krvi, pa glikemiju treba redovno pratiti tokom liječenja ovim sredstvom.

Lijek se ne koristi za dijabetes insipidus nefrogene prirode zbog svoje neefikasnosti.

Miskleron, ili klofibrat, sredstvo je za snižavanje holesterola u krvi za liječenje i sprečavanje ateroskleroze.

Lijek je dostupan u obliku kapsula od 0,25 g, koje se moraju uzimati 1 puta s višestrukim 2 ili 3 puta dnevno.

Miskleron se ne može koristiti sa antidijabetičkim sredstvima sulfanilamida, na primjer, klorpropamidom zbog rizika od hipoglikemije. Lijek je neefikasan kod bubrežnog dijabetesa insipidusa.

Liječenje insipidusa bubrežnog dijabetesa

Za liječenje nefrogenog oblika bolesti koriste se diuretici tiazidne skupine, na primjer, hipotiazid. Unatoč činjenici da je lijek namijenjen pojačavanju diureze, lijek smanjuje razinu filtracije u bubrežnim glomerulama i izlučivanja natrija, što paradoksalno dovodi do smanjenja poliurije.

Doza hipotiazida za liječenje nefrogenog dijabetesa insipidusa kreće se od 0,025 do 0,1 g dnevno. Tokom upotrebe hipotiazida povećava se rizik od hipokalemije, jer se povećava izlučivanje kalija u urinu.

Stoga biste trebali kombinirati njegovu primjenu s preparatima s kalijem (Asparkam, Panangin). Takođe je potrebno povremeno provjeravati stanje acidobazne ravnoteže i sastav elektrolita u pacijentovoj krvi.

Pacijent tijekom liječenja hipotiazidom trebao bi konzumirati puno hrane bogate kalijem (suho voće, banane, pečeni krompir u kore).

Hipotiazid nije podjednako efikasan za sve pacijente i možda neće pružiti odgovarajući antidiuretski efekat tokom vremena.

Pomažu i nesteroidni protuupalni lijekovi (acetilsalicilna kiselina, Ibuprofen) koji povećavaju osmolarnost urina i smanjuju diurezu.

Važno! Nesteroidni protuupalni lijekovi mogu s razvojem krvarenja izazvati ulcerativne lezije probavnog sustava pa se prepisuju samo u nedostatku bolesti želuca, jednjaka i crijeva.

S jakim iscrpljenjem organizma preporučuje se uzimanje anaboličkih lijekova (kalijum orotat, proizvodi na bazi karolita, Nerobol, L-karnitin). U složenoj terapiji osigurava se unos složenih vitamina (Supradin).

Alternativni tretman

Pored tradicionalnih lijekova i metoda, mnogi pacijenti koji imaju dijabetes insipidus pokušavaju liječiti bolest nekonvencionalnim lijekovima kod kuće. Učinkovitost takvog liječenja sa stajališta medicine utemeljene na dokazima nije proučena, ali od biljne medicine neće biti štete ako njezinu upotrebu odobri endokrinolog.

Pažnja! Nijedan narodni lijek ne može zamijeniti hormonsku terapiju ako je indiciran u određenom slučaju.

Evo nekoliko savjeta za upotrebu bilja i biljaka za dijabetes insipidus:

  • Korijen lomova osušenog i nasjeckanog (3 kašike) mora se preliti sa litrom kipuće vode i ostaviti u termosici da noć insistira. Nakon procijeđivanja, uzimati infuziju od 120 ml do 5 puta dnevno prije jela.
  • 2 kašike korijena mulleina treba preliti sa 500 ml kipuće vode, posudu čvrsto zatvoriti poklopcem i umotati krpom, ostaviti da stoji 2 sata. Uzimajte 125 ml do 5 puta dnevno prije jela.
  • U čaši kipuće vode inzistirajte na 1 sat 1 kašika sjeckanog suvog bilja ljekovite verbene. Nakon procijeđivanja, koristite infuziju od 2 kašike prije svakog obroka 20 minuta prije njega.
  • Gospina trava, guska morska trava, pastirska vreća, trn bez kosti i korijen šljunka uzimaju se u jednakim omjerima i miješaju. Potom se 1 kašika ove mješavine izlije u 500 ml vode i kuha 5 minuta. Uzimajte dekociju od 1 čaše 2 puta dnevno.
  • Matičnjak, irođa, trava cvjetače i korijen angelike uzimaju se u jednakim dijelovima i uzimaju se po 250 ml 2-3 puta dnevno.
  • Da biste smanjili anksioznost, normalizirali raspoloženje i poboljšali san, možete koristiti naknade na osnovu umirujućeg bilja (melem limuna, metvice, korijen valerijane).
  • Grašak se melje u mlincu za kafu u brašno, koje sadrži glutaminsku kiselinu. Pomaže u poboljšanju moždane cirkulacije i normalizira metabolizam. 1 kašika kašike grašak od graška se uzima do 5 puta dnevno prije jela i ispere vodom ili dekocijom jabuka, šipka ili ribizle, koji povećavaju efikasnost graška.

Pomoću dekocija i infuzija ljekovitog bilja možete ukloniti neugodne simptome dijabetesa insipidusa i nadoknaditi gubitak tečnosti

Uz liječenje fitoterapijskim narodnim lijekovima, može se koristiti i apiterapija - učinak na tijelo pčelinjih proizvoda:

  • Tinktura propolisa - 30 kapi 30–70% tinkture rastvoreno je u 125 ml mleka i uzimalo se 60 minuta pre svakog obroka.
  • Prirodni propolis - žvakati 5 g 3 do 5 puta dnevno, a zatim progutati.
  • Za 200 g bilo kog meda uzima se 10 g polena, izmiješano. Uzimati proizvod treba biti 1 čajnu žličicu 2 puta dnevno tokom jedne sedmice.
  • Apilak - 1 tableta 2-4 puta dnevno.

Stoga bi liječenje dijabetesa insipidusa trebalo biti sveobuhvatno i dugotrajno. Obavezno se provodi pod nadzorom endokrinologa uz kontrolu laboratorijskih ispitivanja.

Pogledajte video: Kako liječiti šećernu bolest tipa 2? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar