Ateroskleroza koronarnih arterija

Ateroskleroza koronarnih (koronarnih) žila je hronična patologija, za koju je karakteristično stvaranje kolesteroloških plakova u arterijama srca. Pojava i rast ovih plakova povezan je s povećanom količinom u krvi takozvanih "loših" masti u tijelu - holesterola i lipoproteina niske gustoće. Kako se razvija patološki proces, kolesterol i lipoproteini su slojeviti, plak se povećava u veličini, što dovodi do postepenog sužavanja lumena koronarnih arterija. Otuda i svi simptomi i komplikacije bolesti. Razmotrimo uzroke i liječenje koronarne ateroskleroze detaljnije.

Uzroci ateroskleroze srčanih sudova

1. Starost (muškarci stariji od 55 godina, žene starije od 65 godina). Ateroskleroza se razvija postepeno tokom nekoliko godina, a poraslom dobi promjene krvnih žila postaju izrazite. Zato se sve kliničke manifestacije ateroskleroze javljaju u ovoj dobi.

2. Muški rod.
Ovo je takođe specifičan (nepromenljiv) faktor rizika za koronarnu aterosklerozu, koji nam je priroda dala. Muškarci su po zdravlju manje zaštićeni od bolesti od žena. Ženski spolni hormoni (estrogeni) pouzdana su zaštita krvnih žila od raznih ozljeda. Proizvode se iz masnog tkiva i zato je faktor viška kilograma za njih manje kritičan u pogledu rizika od ateroskleroze nego za muškarce.

3. Nasljednost.
Porodična predispozicija (prisustvo u porodici rođaka s dijagnosticiranom aterosklerozom mlađom od 55 godina kod muškaraca, do 65 godina kod žena) dodatni je i takođe nepromijenjen faktor rizika za razvoj koronarne arterioskleroze.

Sljedeći uzročni čimbenici za razvoj ateroskleroze su promjenjivi (stoga su uključeni u program prevencije ove bolesti).

4. Pušenje.
Nikotin sužava krvne žile, a dugotrajno pušenje dovodi do trajnog sužavanja istih, što pogoršava sliku ateroskleroze i povećava rizik od njegovih komplikacija.

5. Gojaznost.
Prekomjerna težina povezana je s poremećajem metabolizma masti i rizikom stvaranja plakova u arterijama. Također, prekomjerna težina povećava opterećenje na srce, doprinosi povećanju krvnog tlaka, što zauzvrat pogoršava pacijentovo stanje i ubrzava razvoj patološkog procesa razvoja ateroskleroze.

6. Hipodinamija.
Hipodinamija (nedostatak motoričke aktivnosti) je faktor rizika za gojaznost i faktor koji doprinosi stvaranju krvnih ugrušaka u arterijama. Sva ova tri procesa - neaktivnost, gojaznost i tromboza usko su povezani i sastavni su dio patogeneze (mehanizma razvoja) ateroskleroze.

7. Hipertenzija.
Visoki krvni pritisak može imati puno razloga, uključujući i one povezane s aterosklerozom. S druge strane, visok krvni pritisak predstavlja dodatno opterećenje za srce, promjene na zidovima arterija i, shodno tome, dodatni faktor u razvoju ateroskleroze i njenih komplikacija.

8. Dijabetes melitus.
Dijabetes melitus brzo dovodi do patoloških promjena na zidu arterije, pa se smatra jednim od najozbiljnijih faktora rizika za razvoj ateroskleroze, a posebno njenih kliničkih oblika.

9. Dislipidemija (povećana vrijednost količine lipoproteina niske gustine u krvi, na pozadini smanjenja lipoproteina visoke gustoće). Ovo stanje je direktan uzrok pojave i rasta masnih plakova na zidovima arterija.

10. Zloupotreba šećera.
Dnevni unos šećera je 25 grama. Šećer dobijamo ne samo u njegovom čistom obliku, već i konditorskih proizvoda, peciva, pića. Šećer ima direktan štetan učinak na zidove arterija. Na mjestima oštećenja nakuplja se holesterol, a naknadno se stvara plak i sužava se žila.

Simptomi ateroskleroze srčanih žila

Ateroskleroza koronarnih arterija glavni je uzrok razvoja koronarne srčane bolesti koji se može smatrati glavnim oblikom manifestacije ateroskleroze. Bolest se razvija postepeno, valovito i postojano.

Akumulacija holesterola u stijenci arterije dovodi do stvaranja aterosklerotskog plaka. Plak raste u veličini i postepeno dovodi do usporavanja protoka krvi u arterijama. Nakon transformacije plaka u nestabilan oblik (sa pukotinama i suzama) pokreće se mehanizam aktiviranja trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka na površini ovog plaka. Smanjenje površine lumena arterije dovodi do pojave simptoma koronarne bolesti srca.

Oblici koronarne bolesti srca:

1. Asimptomatski ("glupi") oblik bolesti. Prolazi bez simptoma.
2. Angina pectoris. Ovo je hronični oblik, koji se očituje kao kratkoća daha i bol iza sternuma tokom vežbanja i stresa.
3. Nestabilna angina pektoris. Pojava napada boli i kratkoće daha, bez obzira na specifične uzroke, koja se očituje povećanjem broja i težine simptoma tijekom vremena.
4. Aritmijski oblik koronarne bolesti srca. Ovaj se oblik pojavljuje u obliku srčanih aritmija, najčešće u obliku atrijske fibrilacije.
5. Infarkt miokarda. To je oblik u kojem dolazi do smrti dijela srčanog mišića. Najčešći i neposredni uzrok srčanog udara je odvajanje krvnog ugruška sa zida koronarne arterije i začepljenje njenog lumena.
6. Iznenadna srčana smrt. To je srčani zastoj, čiji je uzrok oštro smanjenje količine krvi koja se isporučuje srcu kao rezultat potpune blokade lijeve koronarne arterije.

Glavni simptom miokardijalne ishemije je bol iza sternuma.

S obzirom na težinu, ona može biti različita - od blage nelagode, osjećaja pritiska, pečenja u grudima do nepodnošljivih bolova sa infarktom miokarda. Bol i nelagoda pojavljuju se iza sternuma, u sredini grudnog koša i unutar njega. Bol zrači (daje) u levu ruku, ispod leve lopatice ili dole, u područje solarnog pleksusa. Također mogu povrijediti čeljust i rame. Napad angine pektoris obično je uzrokovan fizičkim (rjeđe psihoemocionalnim) stresom, djelovanjem prehlade, velikom količinom hrane pojedene - tj. sve što uzrokuje porast opterećenja na srcu.

Napad angine pektoris zaustavlja se u mirovanju, sam od sebe ili uzimanjem nitroglicerina.

Angina pektoris se također naziva i stabilna angina pektoris. Ovaj oblik karakterizira prisustvo napada difuzne pritiska boli iza sternuma zračenjem na lijevu ruku tokom fizičkog ili emocionalnog stresa.

Manje uobičajeno, prva manifestacija koronarne srčane bolesti postaje infarkt miokarda ili iznenadna koronarna smrt. Infarkt miokarda očituje se kompleksom tipičnih simptoma: akutna oštra bol iza sternuma zračenjem u lijevu ruku i leđa, vrtoglavica, slabost, nesvjestica, pad krvnog pritiska, rijedak slab puls. Bol može nestati nakon nekoliko minuta ili sati.

Aritmijski oblik bolesti u obliku atrijske fibrilacije ili ekstrasistole nije tipičan znak ishemije. Ali kod pacijenata s koronarnom srčanom bolešću, često se nalazi ekstrasistola tijekom fizičkog napora.

Simptomi ishemijske kardiomiopatije karakteristični su za zatajenje srca bilo kojeg drugog porijekla. Obično je to kratkoća daha (osećaj nedostatka vazduha tokom vežbanja ili u mirovanju), bol iza sternuma.

Liječenje ateroskleroze srčanih sudova

Liječenje ateroskleroze krvnih žila srca treba biti sveobuhvatno, individualno i sistemsko. Kompleks terapijskih mjera trebao bi biti usmjeren na kontrolu i minimiziranje faktora rizika, držanje aterosklerotskih plakova pod kontrolom i pravovremenu primjenu metode hirurškog liječenja.

Životni stil

U modifikaciji životnog stila od presudnog su značaja: odbacivanje loših navika, razvoj individualne prehrane, minimiziranje stresnih situacija, razvoj individualnog programa tjelesne aktivnosti, normalizacija pacijentove hronobiologije, izrada programa za kompenzaciju štetnih vanjskih (okolišnih) faktora.

Razvijen je na temelju rješavanja problema smanjenja ukupne energetske vrijednosti dnevne prehrane, odabira namirnica s anti-sklerotičnim učinkom, osiguravanjem adekvatnog funkcioniranja sustava autofagije i antioksidacijskom obranom tijela.

U antisklerotičnoj prehrani masti ne bi trebalo biti više od 20-25% dnevne prehrane. Unos zasićenih masnih kiselina je ograničen. Potpuno se eliminira uporaba tikva (hidrogeniziranih masti), kao i proizvoda koji ih sadrže u malim količinama (konditorski proizvodi, peciva, itd.).

Ishrana povećava sadržaj mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina (perad, riba, kikiriki puter, maslinovo ulje, suncokretovo ulje itd.). Preporučeno povećanje ishrane nezasićenih masnih kiselina iznosi 15-20% dnevne prehrane.

Posebno je važno riješiti se lako probavljivih ugljikohidrata (proizvodi od brašna, šećer, kafa, džem) i dodati u prehranu "složene" ugljikohidrate (povrće, bilje, nezaslađeno voće). U prehranu je potrebno dodati i povrće koje sadrži veliku količinu vlakana i gruba vlakna (sirova mrkva, repa, kupus i zelje).

Dozirana fizička aktivnost

Takvo opterećenje povećava izdržljivost srčanog mišića, povećava vaskularni tonus, normalizira krvni pritisak, aktivira metabolizam holesterola. Adekvatno vrijeme dinamičnih vježbi - 30-40 minuta 1 put dnevno. Vrste fizičke aktivnosti: hodanje u dozi, vježbanje na biciklu, mirisne vježbe, terapijska masaža.

Liječenje lijekovima od ateroskleroze srčanih žila

U terapijskoj praksi za lečenje ateroskleroze srčanih sudova koristi se nekoliko grupa lekova: lekovi koji snižavaju holesterol u krvi (statini), sekvestracije žučnih kiselina, produženi oblici nikotinske kiseline, fibrati, antiagregaciona sredstva, vitamini, antisklerotični lekovi, simptomatski lekovi.

Hirurško liječenje koronarne ateroskleroze

Uz sužavanje lumena koronarnog žila za više od 70%, u prisustvu nestabilne angine, infarkta miokarda, koriste se hirurške metode liječenja. Najviše korištene vrste hirurške intervencije na žilama srca: transluminalna koronarna angioplastika, aortno-koronarna arterijska bypass-graft, stentiranje posude, neinvazivne metode uklanjanja plakova, krvnih ugrušaka i povećanja lumena posude.

Narodni lijekovi za liječenje ateroskleroze srčanih sudova

Tradicionalne metode se koriste s velikom pažnjom i tek nakon odobrenja od strane lekara. Evo nekoliko popularnih recepata.

1. Sipajte kašiku plodova koromača čašom kipuće vode, zagrejte u vodenoj kupelji, ohladite, procijedite, iscijedite i dovedite volumen na 200 ml. Uzimajte po 1 kašiku 3-4 puta dnevno.

2. Med sa hromom sa izraženom ishemijom treba piti ujutro, jedan sat prije obroka. Trebate pomiješati jednu žličicu naribanog hrena sa jednom žličicom meda (po mogućnosti vapnom). Uzmite smjesu sa vodom. Mešati samo pre upotrebe. Da bi se spriječila ishemija, hren treba koristiti u roku od 1-1,5 mjeseci, najbolje u proljeće i jesen.

3. Pomiješajte 2 bjelanjka, razmućena sa 2 kašike kisele pavlake i 1 kašikom meda. Jedite svako jutro na prazan stomak.

4. U slučaju angine pektoris: 10 g močvarne trave močvarne trave prelijte čašom kipuće vode, grejte u vodenoj kupelji 15 minuta, ohladite sat vremena, a zatim procijedite, iscijedite i dovedite volumen na 200 ml. Pijte 1 / 3-1 / 2 čaše nakon obroka.

5. Jednu kašiku gustina skuhajte u 1,5 šoljica kipuće vode i pustite da se pirja. Koristite pripremljenu infuziju tokom dana sa anginom pektoris.

6. Uzmite 6 kašika ploda gloga i 6 kašika matičnjaka, prelijte 7 šolja ključale vode. Nakon toga se posuda s glogom i matičnjakom toplo zamota i stavi na inzistiranje jedan dan. Procijedite, iscijedite i uzimajte 1 čašu 3 puta dnevno. Da biste poboljšali ukus, možete pomiješati sa juhom od divlje ruže, koja se uzgaja na isti način.

Šta je patologija?

U medicini se ateroskleroza koronarnih arterija naziva vaskularna bolest koja je praćena stvaranjem gustih lipidnih naslaga na intimi žila. Patologija se razvija postepeno i u većini slučajeva otkriva se u kasnijim fazama. U središtu problema je promjena metabolizma lipida u kojem se velika količina lipoproteina visoke gustoće nakuplja u krvi. Vremenom se ove tvari naseljavaju na unutrašnjem zidu posude - intimu, zbog čega se njegov lumen sužava.


U pravilu ateroskleroza počinje u aorti koronarnih žila, to jest u najvećim odjeljcima krvotoka. Lipidni naslage nalaze se bliže granama. Patološki proces otežava protok krvi, zbog čega srce ima nedostatak kisika i hranjivih sastojaka. Budući da je rad organa kontinuiran i prilično intenzivan, to uzrokuje uočljive kliničke simptome.

Ateroskleroza aorte koronarnih arterija razvija se od malih nogu. Međutim, s obzirom na to da je rast lipidnih naslaga spor, manifest (prvo pogoršanje) bolesti događa se bliže dobi umirovljenja - u dobi od 50-55 godina. Zato se bolest često smatra prirodnim suputnikom starosti. Međutim, posljednjih godina medicinska statistika pokazuje tendenciju povećanja ishemije srca i smrtnosti zbog odvojenih ugrušaka u mladih.

Kardiolozi toplo preporučuju provjeru njihovih sudova na aterosklerozu, počevši od 30. godine života, te postoji li predispozicija za bolest mnogo ranije.

Razvoj bolesti

Uz pažljivu brigu o sopstvenom zdravlju, osoba može otkriti prve simptome ateroskleroze koronarnih arterija mnogo prije starosti. To je, prema mišljenju stručnjaka, norma, posebno imajući u vidu način života modernih ljudi. Predisponira raniju pojavu masivnih kolesteroloških plakova u posudama koje hrane srčani mišić.

U svom razvoju bolest prolazi kroz nekoliko stadija, od kojih svaki može trajati decenijama:

  1. Početni do kliničkog stadija praćen je blagim taloženjem kolesterola u obliku masne mrlje na zidovima žila. To se obično događa tamo gdje je intima arterije oštećena. Vremenom se lipoproteinsko mesto pretvara u uzdužne ili poprečne trake, čija debljina ne prelazi nekoliko mikrona. Klinički znakovi koronarne ateroskleroze u ovoj fazi izostaju.
  2. Drugi klinički stadij ateroskleroze krvnih žila srca prati porast lipidnih naslaga. Zbog povećanja njihove debljine primjetno je smanjenje opskrbe krvi srcem, posebno ako je pacijent u stanju aktivnosti. U ovoj fazi mogu se formirati fibrinska vlakna, crvena krvna zrnca na holesterolove, te se može stvoriti prilično veliki krvni ugrušak. Stručnjaci nazivaju ovaj proces multifokalnom aterosklerozom koronarnih arterija, što je često komplicirano odvajanjem tromba i smrću. Simptomi su u ovoj fazi već prilično izraženi: postoji otkucaji srca i nedostatak daha tokom vježbanja, opaža se aritmija.
  3. Treći završni stadij koronarne i koronarne arterioskleroze praćen je sabijanjem plaka zbog dodatka kalcijuma u njega.Lumen arterija istovremeno se sužava, stijenke arterija se deformišu, postaju manje elastične i guste. Stanje prate oštri bolovi ispod sternuma tokom napora bilo kojeg intenziteta, aritmija, periodični srčani udar, opća slabost.

Unatoč činjenici da suvremena medicina ima veliki potencijal za otklanjanje ateroskleroze, liječenje je efikasnije u otkrivanju bolesti u početnim fazama.

Dijagnostika

Otkrivanje koronarne ateroskleroze u većini slučajeva događa se prilikom rutinskih pregleda srca. Liječnik može posumnjati na patologiju prema rezultatima EKG-a: znakovi ishemije će biti jasno vidljivi na njoj. Da bi se potvrdila dijagnoza pomoću složenih metoda za dijagnozu koronarne ateroskleroze. Obično uključuju:

  • stresna scintigrafija koja omogućava utvrđivanje lokacije lipidnih naslaga, njihovu veličinu i stupanj protruzije u lumen žile,
  • Dopplerografija krvnih sudova u kombinaciji sa intravaskularnim ultrazvukom koronarnih arterija, što je neophodno za identifikaciju područja arterija s oštećenim protokom krvi i kontraktilnom funkcijom,
  • radiografija krvnih sudova srca s kontrastom (koronarografija), koja je osmišljena da utvrdi lokaciju i opseg aterosklerotskih žarišta,
  • ehokardiografija sa stresom koja vam omogućava da prepoznate kršenja kontraktilnosti srca i promjene u protoku krvi koje se pojavljuju periodično, na primjer, tijekom emocionalnih ili fizičkih napora.

Osim toga, provodi se niz laboratorijskih ispitivanja koja vam omogućavaju da uspostavite koncentraciju lipoproteina visoke gustoće u krvi.

Bolest rijetko pogađa jedan dio krvožilnog sistema. Kada se dijagnosticira koronarna ateroskleroza, može biti potrebna studija drugih grupa žila (glava, donji udovi, trbušna šupljina i tako dalje).

Metode liječenja

Pristup liječenju bolesti u potpunosti ovisi o fazi aterosklerotskih promjena i prisutnim simptomima. U početnoj fazi ateroskleroze koronarnih arterija, lečenje podrazumeva konzervativni tretman. Za sprečavanje daljeg razvoja bolesti dovoljno je promijeniti način života:

  • prestati pušiti i alkohol,
  • normalizirati prehranu, prije svega, isključite životinjske masti i slatkiše sa menija, zamjenjujući ih svježim povrćem i voćem, bijelim dijetalnim mesom i ribom,
  • redovno se bavite izvodljivim sportovima - plivanjem, jogom, gimnastikom ili trkačkim hodanjem (optimalan sport i stepen stresa odredit će lekar).

Osim što će ojačati krvne žile i normalizirati nivo štetnih lipoproteina u krvi, ove će mjere pomoći da se normalizira težina.

Indiciran je za aterosklerozu koronarnih arterija srca i lijekove. Pacijentima s takvom dijagnozom propisuje se kompleksna terapija za smanjenje štetnih lipida u krvi. Pored posebne prehrane, koriste se statini: Atorvastatin, Rosuvastatin, Pitavastatin i njihovi analozi. Lijekovi ove skupine aktivno inhibiraju enzime odgovorne za sintezu štetnih masnih spojeva u hepatocitima. Uz to, doprinose obnavljanju unutarnjih obloga krvnih žila. Zbog ovog svojstva neophodni su u početnim fazama ateroskleroze.

Statini se ne propisuju pacijentima sa ozbiljnim oštećenim funkcijama jetre: sa hepatozom, hepatitisom, zatajenjem jetre, cirozom.


Osim toga, pacijentima s koronarnom aterosklerozom propisuju se lijekovi koji smanjuju potrebu za miokardnim kisikom, smanjuju ozbiljnost ishemijskih promjena i smanjuju rizik od tromboze. U tu svrhu koriste se lijekovi iz nekoliko grupa:

  • preparati koji sadrže beta blokatore - Bisoprolol, Nebilet, Betalok, Anaprilin,
  • Lijekovi za blokiranje ACE - Enalapril, Lisinopril, Perindopril,
  • inhibitori kalcijumovih kanala - Amlodipin, Amlotop, Diltiazem, Cardilopin,
  • sredstvo za razrjeđivanje krvi i prevencija tromboze - Clopidogrel, Aspicore, Aspirin Cardio.

Doziranje i kombinaciju lijekova liječnik odabire pojedinačno, uzimajući u obzir trenutno stanje pacijenta, rezultate ispitivanja i postojeće popratne bolesti.

Ako pacijent ima znakove stenotske ateroskleroze koronarnih arterija, pribjegava kirurškoj intervenciji. Tokom operacije koriste se različite metode:

  • obilaženje presada koronarnih arterija da bi se stvorio umjetni krevet koji zaobilazi zahvaćena područja arterije,
  • balonska angioplastika za prisilno širenje lumena arterije,
  • stentiranje arterije radi širenja njenog lumena.

Ovakve metode mogu radikalno riješiti problem u naprednim slučajevima, ali ne otkazuju doživotni unos prethodno nabrojenih lijekova.

Prognoza koronarne ateroskleroze u potpunosti ovisi o pravovremenom otkrivanju bolesti i usklađenosti pacijenta sa svim propisima kardiologa. Uz adekvatnu i kompetentnu terapiju prognoza je povoljna, dok napredni slučajevi ateroskleroze srca često završavaju teškim komplikacijama i smrću.

Uzroci ateroskleroze

Glavni razlog za razvoj koronarne ateroskleroze je prisutnost povišenog holesterola (oko 6 mmol / l ili više) u krvi. Šta može dovesti do takvog stanja:

  • Konzumiranje životinjskih masti u velikim količinama.
  • Smanjena metabolička aktivnost.
  • Neuspjeh crijeva u smislu uklanjanja tvari koje sadrže masti.
  • Prisutnost nasljedne predispozicije za koronarnu arteriosklerozu.
  • Preopterećenje psiho-emocionalne prirode i stresne situacije.
  • Dijabetes melitus.
  • Hormonski neuspjeh u pozadini.
  • Brzo debljanje, tj. Pretilost.
  • Kršenja centralnog nervnog sistema.
  • Neaktivni način života (tj. Fizička neaktivnost).
  • Ne zaboravite na dob pacijenata i rodni faktor. Nije tajna da što je osoba starija, to je sporiji metabolizam. Do 60 godina bolest se češće dijagnosticira kod muškaraca, kod žena rizik se od razvoja bolesti povećava nakon početka menopauze.

  • Visoki krvni pritisak (tj. Hipertenzija).

Napomena! Ateroskleroza koronarne aorte može biti pokrenuta istim faktorima kao što je gore opisano. Podsjetimo: aorta je najveća krvna žila koja se nalazi iznad aortnog zaliska. Iz njega odlaze dvije glavne arterije (desna i lijeva) koronarnog krvotoka.

Mehanizam razvoja ateroskleroze krvnih sudova

Polazna točka razvoja ateroskleroze aorte koronarnih žila i arterija je oštećenje endotela kao rezultat autoimunih patologija, izloženosti virusima i bakterijama, kao i alergijskih reakcija. Upravo na tim mjestima nastaju masne naslage (plakovi). S vremenom ih postaje sve više i više jer postoji stalni protok novih količina "građevinskog materijala". Kao rezultat, u lezijama nastaje vezivno tkivo, što uzrokuje sužavanje lumena aorte i koronarnih žila, njihovo začepljenje, neuspjeh lokalnog procesa krvotoka i, kao rezultat toga, ozbiljne bolesti kronične prirode (na primjer, koronarnu bolest srca ili infarkt miokarda), pa čak i smrt . To jest, u prisutnosti kolesteroloških plakova, postoje dvije mogućnosti za razvoj patologije: prva - žila je polako, ali sigurno začepljena do konačne blokade, druga - tromb, postignuvši svoj maksimum u volumenu, jednostavno se rupturira i na taj način blokira svako kretanje krvi kroz arteriju. Oboje su jako loši.

Ko je u riziku

Ko je predisponiran za aterosklerozu aorte koronarnih cerebralnih sudova i arterija? Postoji određena grupa ljudi koja ima sve šanse da se slična patologija razvije u njihovom tijelu. Ova kategorija uključuje one koji:

  • Vodi sjedilački način života, odnosno stalno ili sjedi ili laže. Kao rezultat toga, u tijelu nastaje stagnacija krvi i, kao rezultat, holesterol se taloži na zidovima arterija.
  • Ima visok holesterol.

Zapamti! Što je više holesterola u krvi, veći je rizik od nastanka ugrušaka u krvi.

  • Pate od dijabetesa. Metabolizam je jedan od glavnih uzroka patologije.
  • Ima višak kilograma.

  • Ne jede nepravilno. Odnosno, u ishrani je prisutna velika količina soli i životinjskih masti.
  • Ima visok pritisak (ovo doprinosi oštećenju zidova krvnih žila).
  • Često puno puši.

Simptomi bolesti

Svi znakovi da cirkulacija krvi u srcu nije standardna podijeljena su u dvije kategorije - ishemijske i opće. Prvi su direktno povezani s radom srčanog mišića, a drugi su povezani s pogoršanjem protoka krvi u različite dijelove tijela.

Od ishemijskih simptoma vrijedi istaknuti sljedeće:

  • Prisutnost ritma srčanog mišića koji se donekle razlikuje od normalnog. To se dešava kao rezultat činjenice da s nedostatkom krvi srce počinje raditi u praznom hodu.

  • Dolazi do povećanja krvnog pritiska uslijed zagušenja u koronarnim arterijama.
  • Napadi straha kod pacijenta uzrokovani problemima sa srčanim mišićem. Povećava se puls, a povećava se priliv testosterona, što samo pogoršava situaciju.

Simptomi koronarne ateroskleroze opšte prirode:

  • Kratkoća daha, koja je uočena u početnoj fazi napada.
  • Vrtoglavica koja nastaje zbog nedovoljnog krvnog pritiska.
  • Zastoj centralnog nervnog sistema.
  • Prisutnost boli (peckanja i ugnjetavanja) u sternumu, koja može dati lijevom ramenu ili leđima. U pravilu nastaju tokom fizičkog napora, a povezane su sa nedostatkom kisika u srcu.

  • Pojačana nervoza.
  • Gubitak svijesti.
  • Hladnoća se osjećala u udovima (nogama i rukama).
  • Oticanje.
  • Letargija i slabost.
  • Mučno stanje, ponekad se pretvara u povraćanje.
  • Crvenilo kože.

Važno! U početnoj fazi razvoja ateroskleroza sudova koronarnih arterija se ni na koji način ne manifestira. Prvi simptomi pojavljuju se tek u trenutku kada se plakovi počinju povećavati i zastiravaju dio lumena žila. Zbog toga je potrebno redovno podvrgavati ispitivanju, posebno ljudima koji su u riziku.

Glavni stadiji ateroskleroze

Glavne faze razvoja bolesti mogu trajati desetljećima i u nedostatku bilo kakve borbe protiv bolesti mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Postoji pet stadija ateroskleroze:

  • Dolipidna faza. Karakterizira ga određeno nakupljanje proteinskih spojeva i lipida u glatkim mišićima. Tijekom ovog razdoblja dolazi do deformacije međućelijskih membrana, stvaranja krvnih ugrušaka (po svojoj strukturi je mekano), gubitka mišićne elastičnosti, kao i stvaranja kolagena u tijelu. U ovoj je fazi moguće vratiti se u normalu ako se pridržavate pravilne prehrane i zdravog načina života.
  • Lipoidna faza. Pacijent ne pokazuje nikakvu anksioznost uprkos činjenici da dolazi do daljnjeg rasta vezivnog tkiva. Tokom ovog perioda primećuje se nagli porast telesne težine.
  • Faza liposkleroze. Potpuno kompletan oblik vlaknastih plakova.

  • Faza ateromatoze. U ovoj fazi dolazi do uništavanja aterosklerotskih plakova, krvnih žila, mišićnog tkiva i vezivnog tkiva. Kao rezultat toga nastaju poremećaji u radu centralnog nervnog sistema. Moguća su krvarenja u mozgu.
  • Faza kalcinacije. Na plakovima se primjećuje tvrdi plak, a posude postaju krhke i potpuno gube elastičnost i oblik.

Ateroskleroza koronarnih moždanih žila

Bolest se može dugo razvijati potpuno asimptomatsko ili sa blagim manifestacijama. Klinika se počinje primjećivati ​​tek kad plakovi aterosklerotske naravi već ometaju cerebralnu cirkulaciju izazivajući ishemiju i vaskularno oštećenje mozga (to jest discirkulatorna encefalopatija). Kao rezultat toga, dolazi do privremene disfunkcije ili ozbiljnog oštećenja tkiva.

Postoje tri stadija ateroskleroze aorte koronarnih moždanih žila:

  • Prvo. To je početna faza, koju karakteriziraju simptomi kao što su opća slabost, umor, letargija, glavobolja, nemogućnost koncentracije, zujanje u ušima, smanjena mentalna aktivnost i razdražljivost.
  • Drugi. Ovo je progresivna faza, koju karakterizira porast psiho-emocionalnih poremećaja. Pacijent razvija depresivno stanje, drhtavi prstiju ili glave, zapažaju se problemi sa pamćenjem, sluhom i vidom, glavobolje, stalni zujanje u ušima, nekoordinirani pokreti, zamagljen govor, sumnjičavost i tjeskoba.
  • Treća. U ovoj fazi pacijent ima uporno kršenje govorne funkcije, potpunu ravnodušnost prema svom izgledu (to jest apatiju), propadanje pamćenja i gubitak vještine samoozljeđivanja.

Liječenje cerebralne arterioskleroze je dug proces i ne može dovesti do potpunog izlječenja. Istina, kao rezultat redovite i složene terapije može se postići određeno usporavanje razvoja patologije.

Postoji nekoliko hirurških postupaka za lečenje bolesti:

  • Bypass operacija (tj. Plastična abdominalna operacija) koja omogućava protok krvi da zaobiđe zahvaćeno područje žila.
  • Endarterektomija, tijekom koje dolazi do uklanjanja aterosklerotskog plaka i promijenjenog tkiva stijenke žila.
  • Ekstra-intrakranijalna anastomoza (to jest povezanost unutrašnjeg sistema karotidne arterije sa njegovom vanjskom komponentom).
  • Uklanjanje zahvaćenog područja arterije (tj., Blokirano aterosklerotskim plakom) i vraćanje njenom ugradnjom umjetne proteze (tj., Protetika brahiocefalnog debla).
  • Karotidna endarterektomija. Kao rezultat hirurških mjera nastaje resekcija unutarnje površine karotidne arterije.

Prevencija

Da se ne bi naknadno pozabavili liječenjem koronarne ateroskleroze, moraju se poduzeti brojne preventivne mjere:

  • Redovno opterećujte tijelo umjerenim fizičkim naporima (na primjer, hodanje, plivanje, vježbanje jutra ili jednostavno kopanje kreveta u vašem ličnom vrtu). Najvažnije je više pokreta.
  • Pravovremeno lečite bilo koju patologiju koju imate. Bilo bi lijepo kad biste posjećivali kardiologa jednom u nekoliko godina.

  • Pokušajte izbjegavati stresne situacije ili ih barem apstrahirati. Svako psihoemocionalno preopterećenje štetno je za zdravlje.
  • Ako imate višak kilograma, svakako se borite s tim.
  • Pokušajte izmjeniti fizičku aktivnost s opuštanjem.
  • Pravilna prehrana je ključ zdravlja. Šta treba učiniti? Odbijajte životinjske masti, jaja, maslac, mliječne proizvode sa visokim postotkom masnoće, kisele pavlake, kao i meso i ribu masnih sorti. Povrće i voće su dobrodošli.
  • Prestanite pušiti i konzumirati jaka pića.
  • Redovno šetajte na svežem vazduhu.
  • Koristite recepte tradicionalne medicine.

Napomena! Ako se ateroskleroza već razvila, onda pokušajte usporiti njen napredak. Pridržavajte se preporuka svog ljekara u pogledu lijekova i načina života. Ako je operacija neizbježna, onda ne odlažite.

Opis ateroskleroze koronarnih arterija

Proces stvaranja lipidnih plakova direktno je povezan s prekomjernim sadržajem loših masti u tijelu - holesterola, koji imaju tendenciju nakupljanja i taloženja na zidovima krvnih žila.

Kad je previše tih slojeva, lumen u žilama se počinje sužavati, zbog čega se krvotok krvi poremećuje i dolazi do ishemije tkiva - nedostatak kisika i hranjivih sastojaka.

Ateroskleroza se može pojaviti u različitim vrstama posuda:

  • torakalne i trbušne aorte,
  • mozak
  • bubrežne arterije,
  • žile donjih ekstremiteta.

Međutim, najopasniji je poraz koronarnih žila, jer nastaje razvoj angine pektoris, uslijed čega može doći do infarkta miokarda.

Razvoj ateroskleroze uključuje nekoliko faza:

  1. Stadij masnih mrlja - masti se počinju odlagati u stijenci arterije ako se pojave mikrotvorbe i uspori protok krvi. Vaskularna membrana zbog toga počinje nabubrivati ​​i popuštati - to se događa na mjestima razgranavanja žila. Trajanje pozornice je različito, njegove manifestacije možete pronaći čak i kod jednogodišnje djece. Mrlje se mogu ispitati pod mikroskopom.
  2. Stadij liposkleroze - na područjima masnih naslaga počinje rasti mlado vezivno tkivo, formira se aterosklerotski plak. U ovoj fazi plak i dalje ima tečnu konzistenciju i može se rastopiti, ali to nije opasno, jer labava površina može puknuti, a fragment plaka može začepiti lumen arterije. Na mjestu gdje je bila fiksirana plaketa, posuda postaje ulcerirana i neelastična, što može dovesti do tromboze.
  3. Stadijum aterokalcinoze - s vremenom plak počinje postati gušći i u njemu se talože kalcijeve soli. To je posljednja faza formiranja plaka - sada ona stabilno i sporo raste, što utječe na postepeno pogoršanje krvotoka.

Ateroskleroza se razlikuje po stepenu suženja arterija:

  • nestenoziranje - kada se lumen sužava za manje od 50%,
  • stenoziranje - lumen se sužava za više od 50% i to se očituje simptomima.

Ovisno o tipu arterija i njihovih grana, razlikuju se sljedeće vrste ateroskleroze:

  • debla lijeve koronarne arterije,
  • desna koronarna arterija,
  • prednja interventrikularna grana lijeve koronarne arterije,
  • grana ovojnice lijeve koronarne arterije.

Glavni razlozi

Uzroka koji mogu uzrokovati nastanak ateroskleroze koronarnih arterija je nekoliko stotina, ali sljedeći se smatraju najčešćim, koji se mogu podijeliti u nekoliko skupina:

  1. Fatalno - na njih ne može utjecati medicinsko izlaganje:
    • starosna dob - najčešće se bolest formira kod muškaraca starijih od 45 godina,
    • genetska predispozicija - na primjer, slabo razvijeni sudovi, aritmija i ostale nepravilnosti,
    • spol - žene su manje podložne aterosklerozi, jer imaju estrogen, hormon koji pomaže u zaštiti krvnih sudova. Ali kada dođe menopauza, situacija se drastično mijenja, a žena je također u riziku da razvije bolest.
  2. Za jednokratnu upotrebu - najčešće su to navike i stil života osobe, na koju on može dobro utjecati i promijeniti situaciju:
    • loše navike - direktno utiču na stvaranje ateroskleroze koronarnih arterija, nikotin ima posebno negativan efekat,
    • loša prehrana - ateroskleroza se razvija mnogo brže ako čovjek konzumira veliku količinu životinjskih masti,
    • nedostatak vježbe - sjedeći rad, sjedeći način života nepovoljno utječe na metabolizam masti, što uzrokuje pretilost, dijabetes i vaskularnu aterosklerozu.
  3. Djelomično ukloniti - to su bolesti ili poremećaji koji se mogu ispraviti ili liječiti:
    • dijabetes - destabilizira sve procese u tijelu,
    • arterijska hipertenzija - ako pacijent ima visok krvni pritisak, vaskularni zidovi počinju biti zasićeni masnoćama, zbog čega počinju stvarati plakove,
    • infekcije i intoksikacije - doprinose razvoju ateroskleroze, štetno delujući na zidove krvnih sudova,
    • dislipidemija - dolazi do povećanja holesterola, triglicerida i lipoproteina, što dovodi do kršenja metabolizma masti i stvaranja ateroskleroze.

Prije nego što pacijent razvije bilo kakve kliničke manifestacije, bit će prisutan asimptomatski period duže vrijeme, jer se vjeruje da od 30. godine većina ljudi ima aterosklerotske promjene.

Simptomi ateroskleroze koronarne arterije uključuju sljedeće manifestacije:

  • oštra i goruća bol u grudima, koja se može čuti u leđima ili levom ramenu,
  • dispneja koja prethodi bolu
  • vrtoglavica
  • proliv
  • povraćanje

Ovi se simptomi mogu otkriti u 50% bolesnih ljudi prije srčanog udara. Ozbiljniji simptomi uključuju:

  • aritmija - promjena stepena provođenja impulsa u srcu,
  • angina pektoris - nastaje u prisustvu fizičkog napora i emocionalnog stresa,
  • kardioskleroza - stvaranje vezivnog tkiva, koje postepeno zamjenjuje mišićno tkivo, što izaziva kontraktilnost miokarda.

Terapija lijekovima

Terapija lijekovima uključuje upotrebu određenih grupa lijekova, koje uključuju:

Lijekovi za snižavanje lipida - Njihov glavni cilj je smanjenje količine holesterola u krvi. Iz ove grupe lijekova mogu se propisati:

    Statini - Najefikasniji lijekovi za snižavanje holesterola jer smanjuju njegovu proizvodnju u organizmu. Ovi lijekovi se koriste noću, jer se povećava proizvodnja holesterola noću. Njihova upotreba može dovesti do oslabljene funkcije jetre.
    Propisani su simvastatin, Pravastatin i Lovastatin - lekovi s prirodnim sastavom, čija je glavna komponenta vitalni proizvod gljive.
    Propisani su i fluvastatin, Atorvastatin i Rosuvastatin - to su sintetičke droge. Imaju izražen hipolipidemski efekat.
    Statini takođe imaju niz prednosti:

  • rastvaraju kamenje holesterola,
  • smanjiti prijanjanje trombocita,
  • smanjuju adheziju ćelije.
  • Dugotrajni oblici nikotinske kiseline - imaju efekat snižavanja lipida. Kontraindiciran je osobama sa bolestima jetre (nikotinska kiselina, niacin, enduracin).
  • Fibrates - sprečavaju proizvodnju vlastitih masti u tijelu. Redovan unos ovih lekova dovodi do povećanja brzine oksidacije lipida, vaskularne ishrane i sprečava pucanje holesterola. Sledeće generacije ovih lekova postoje:
    • Gemfibrozil i bezafibrat,
    • Fenofibrata i ciprofibrata,
    • Poboljšani oblik fenofibrata.
  • Sekvestracije žučnih kiselina - su alternativa netoleranciji na statine. Odnosi se na polimerne ionske smole. U crevima formiraju ne-apsorbirajuće komplekse sa holesterolom i žučnom kiselinom, što smanjuje apsorpciju (apsorpciju) holesterola u probavnom traktu.
    Kao nuspojave, moguća je nadutost ili zatvor. Sequestrants se preporučuje uzimati 4 sata prije jela ili jedan sat nakon (kolestiramin, kolestipol).
  • Hemoragični lekovi - koriste se ne samo za prorjeđivanje krvi, već i za poboljšanje mikrocirkulacije krvi u perifernim žilama, kao i za poboljšanje moždane cirkulacije (Curantil, Warfarin, Fenilin).

    Antihipertenzivi - treba ih odabrati pažljivo, jer su neki u stanju negativno utjecati na metabolizam lipida. Pogodan za lečenje, na primer, Olmesartan - ima antiaterosklerotsko dejstvo u različitim fazama bolesti, bez obzira na starost pacijenta.

    Ateroskleroza klasifikacije koronarnih arterija

    Ovisno o stupnju suženja arterija, postoje sljedeće vrste ateroskleroze:

    • nestenozirajuća (lumen žile je sužen za manje od 50%, ne manifestira se klinički),
    • stenoziranje (lumen žile je sužen za više od 50%, postoje kliničke manifestacije).

    Važno je razumjeti da, u stvari, ova klasifikacija nije kliničkog značaja, jer se pacijenti najčešće obraćaju liječniku radi pomoći kod već izraženih simptoma koronarne srčane bolesti, odnosno s stenozirajućom aterosklerozom. Također treba napomenuti da se slična dijagnoza može postaviti tek nakon instrumentalnih studija, uz izravnu vizualizaciju plaka.

    Ovisno o arterijama i njihovim granama, koje su podložne aterosklerotskim promjenama, razlikuje se anatomska klasifikacija:

    • ateroskleroza trupa lijeve koronarne arterije,
    • ateroskleroza prednje interventrikularne grane leve koronarne arterije,
    • ateroskleroza ovojnice grane leve koronarne arterije,
    • ateroskleroza desne koronarne arterije.

    Razlikuje se prevalencija ateroskleroze:

    • lokalizirano (gornji, srednji, donji dio posude),
    • difuzno.

    Uzroci ateroskleroze, faktori rizika

    Nedvosmislen uzrok ateroskleroze nije utvrđen, ali postoji direktna povezanost između bolesti, smrtnosti od koronarne bolesti srca i povećanja holesterola. Dakle, klinički je važno povećanje ukupnog nivoa holesterola više od 5 mmol / L i lipoproteini niske gustine veće od 3 mmol / L.

    Jednako je važno prisustvo kardiovaskularnih faktora rizika koji zajedno sa dislipidemijom dovode do razvoja koronarne srčane bolesti uslijed koronarne arterioskleroze. U nastavku su prikazani najznačajniji faktori rizika.

    Oni koji nisu modifikovani:

    • starost (muškarci stariji od 55 godina, žene starije od 65 godina),
    • muški rod
    • opterećena porodična anamneza (prisustvo u porodici rođaka sa dijagnosticiranom aterosklerozom mlađom od 55 godina kod muškaraca, do 65 godina kod žena).

    Oni koji su modifikovani:

    • pušenje
    • gojaznost
    • nedostatak vježbanja
    • arterijska hipertenzija
    • dijabetes melitus
    • dislipidemija (porast lipoproteina niske gustine sa smanjenjem lipoproteina visoke gustine),
    • konzumiranje alkohola.

    Ateroskleroza u kontroli uređaja

    Danas postoji mnogo uređaja koji mogu mjeriti krvnu sliku kod kuće. Svi znamo o glukometrima koji mjere šećer u krvi, a posebno su vrijedni za osobe s dijabetesom, o brzim testovima za utvrđivanje količine hemoglobina u anemiji. Ali za pacijente s kardiološkim profilom s aterosklerozom, odnosno za ljude koji se pridržavaju dijeta i kontroliraju dolaznu količinu masti, razvijen je prijenosni multifunkcijski analizator krvi koji, uz gore navedene pokazatelje, određuje razinu ukupnog kolesterola, lipoproteine ​​niske gustine i trigliceride. No, tehnologije laboratorijskog pripitomljavanja ne prestaju, na primjer, inženjeri sa Sveučilišta Cornell u SAD-u izmislili su pametnu karticu i stvorili aplikaciju koja omogućuje mjerenje kolesterola s pametnog telefona pomoću bioloških tekućina poput krvi, sline i znoja. Ovaj uređaj uključuje pametnu karticu koja se pričvršćuje na kameru i test trake smartfona. Pametna kartica ima ugrađenu bljeskalicu koja ravnomjerno osvjetljava test traku koja je umetnuta u uređaj.

    Aplikacija instalirana na telefonu kalibrira zasićenost i stupanj promjene boje na prugama i pretvara ove podatke kao rezultat na ekran smartfona. Programeri tvrde da ovaj uređaj s velikom preciznošću određuje nivo holesterola, zahtijevajući za to najmanje truda i vremena - za samo 1 minutu. Tako će takav aparat pozitivno utjecati na sprečavanje ateroskleroze, njegovu ranu dijagnozu i kontrolu liječenja - svako može provjeriti razinu kolesterola dok leži na kauču.

    Liječenje ateroskleroze koronarne arterije

    Ateroskleroza je bolest koja se može spriječiti ili odgoditi vrijeme njenog pojavljivanja. To se lako može postići ako se pridržavate jednostavnih metoda prevencije, kao i liječenja ateroskleroze:

    • aktivno pratiti i minimizirati faktore rizika,
    • predvidjeti i kontrolirati aterosklerotske plakove, reagirati na vrijeme na njihovo odvajanje,
    • kvalitetna i blagovremena hirurška intervencija.

    U zaključku

    Vodite računa o svom zdravlju, naročito o svom srcu. Štoviše, takva patologija kao što je ateroskleroza koronarnih arterija, pokazuje se u svoj svojoj slavi isključivo u kasnijim fazama. Ovu bolest je teško liječiti, ali može se zaustaviti, a ponekad se može postići pozitivna dinamika. Zapamtite: glavno je na vrijeme započeti s liječenjem koronarne arterioskleroze. Zdravlje vama i vašim najmilijima!

    Stenting

    Ovaj postupak se koristi za obnavljanje prohodnosti arterija. Sten - okvir je vrlo tanka žica cilindričnog oblika, koja je izrađena od visokokvalitetnih i visokotehnoloških medicinskih legura. Kad se ugradi unutar sužene arterije, stent proširuje lumen i obnavlja vaskularni ležaj. Prednosti postupka su:

    • postupak je gotovo bezbolan i manje traumatičan,
    • pomaže poboljšati prognozu većine kardiovaskularnih bolesti,
    • provedena kroz mali proboj, što pozitivno utječe na oporavak,
    • nakon operacije samo su vam potrebna 1-2 dana boravka u bolnici.

    Ako operacija nije bila hitno zakazana, pacijent mora proći niz medicinskih studija radi utvrđivanja mogućih kontraindikacija.

    Tada se balon ispuhuje i uklanja zajedno s kateterom, a ispravljeni stent ostaje, čime se sprječava da se posuda ponovno suži i osigura puna cirkulacija. U slučaju da se otkrije nekoliko pogođenih posuda, instalira se i nekoliko stenta. Na kraju punkcije na kraju operacije nanosi se sterilni preljev za pritisak.

    Nakon operacije pacijentu je potreban odmor nekoliko sati. U slučaju pozitivne dinamike, pacijenta mogu otpustiti sljedeći dan.

    Bypass operacija

    Ovo je postupak čija je svrha šivanje posebnih vaskularnih proteza s ciljem bolje opskrbe krvi srcem. Pomaže u stvaranju dodatnih puteva dotoka krvi u srce.
    Postoji nekoliko metoda za izvođenje koronarne bypass operacije - sa i bez zastoja srca. Da bi se razumjelo koliko plakova ima u tijelu pacijenta, izvodi se koronarna angiografija.

    Trajanje operacije je 4-5 sati, ovisno o broju arterijskih bajpasa. Nakon što se pacijent anestezira, kirurzi počinju pripremati arterije koje će se koristiti za šantu.

    Postoji nekoliko vrsta njih - najčešće se koristi torakalna arterija, ali može biti i radijalna. Ako se koristi drugi tip, tada će nakon operacije pacijent morati uzimati blokatore kalcijevih kanala nekoliko mjeseci, jer ovi lijekovi pomažu u održavanju arterije otvorenom.

    Nakon što kirurg završi spuštanjem šanta, aparat za umjetno disanje se isključuje i srce počinje kucati samostalno. Prije nego što se grudima zatvori posebnom žicom, privremene se elektrode naliježu na srce radi električne stimulacije srca dok ponovo ne dobije svoj ritam. Nakon operacije pacijent je prebačen na intenzivnu njegu ili intenzivnu njegu i drži se pod nadzorom još 2 dana.

    Narodni recepti

    Za liječenje ateroskleroze koristi se i tradicionalna medicina:

    • Grejpfrut posjeduje antisklerotička i tonička svojstva, a pektin, koji se nalazi u vlaknastom septumu grejpa, pomaže u snižavanju holesterola i otvaranju začepljenih arterija.
    • Divlja jagoda. Uklanja suvišnu sol i holesterol.Uzmite 20 g mljevenih listova jagode, prelijte čašom ključale vode i kuhajte 5-10 minuta, pa ostavite da se kuha 2 sata i procijedite. Uzimajte po kašiku tri puta na dan.
    • Melissa - Korisno u svježem ili osušenom obliku, možete pripremiti i dekociju. Za njega uzmite 1 kašiku trave i prelijte jednu čašu kipuće vode, pustite da malo provrije, nakon čega možete piti jednom dnevno.

    Komplikacije i prognoze

    Sa aterosklerozom mogu se pojaviti sledeće komplikacije:

    • infarkt miokarda
    • moždani udar
    • gangrena, trofični čir,
    • cerebrovaskularna nesreća,
    • angina pektoris, zatajenje srca.

    Prognoza takođe zavisi od lokacije i težine. Vrlo često to ovisi o životnom stilu pacijenta. Ako sledite određena pravila i preporuke, uklonite moguće faktore rizika, uzimate lijekove, tada prognoza poprima pozitivnu boju. Ako se dogodi razvoj poremećaja cirkulacije, tada se prognoze pogoršavaju.

    Pogledajte video: 15 Načina za Prirodno Lečenje i Čišćenje Krvnih Sudova (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar