Postoji li mjesto za šećer u prehrani dojeće majke

Žene tijekom dojenja mogu imati različite razloge zbog kojih odbijaju koristiti šećer. Najčešće je nespremnost naštetiti bebi, za probavu koje je povećana količina šećera štetna. Beba se može naviknuti na dobivanje slatkog mlijeka, a teško će mu se prilagoditi običnoj hrani.

Također, prilika za ograničavanje upotrebe slatkiša je višak kilograma, koji se lako stekne tokom trudnoće i hranjenja djeteta zbog promjena u prehrani i metaboličkih nedostataka. Drugi razlog su bolesti koje zahtijevaju potpuno uklanjanje saharoze iz prehrane.

Na tržištu je dostupan širok spektar zaslađivača, ali neki su sintetički i zabranjeni za upotrebu u dojenju. Od korisnih zamjena za biljni šećer izdvaja se stevija. Mogu li dojeće majke zamijeniti redoviti šećer stevijom?

Porijeklo

„Slatka trava“ raste u Južnoj Americi, jede ga od davnina i koristi u medicinske svrhe. Rod stevije obuhvaća preko 200 vrsta biljaka i grmlja, njihovi listovi se obrađuju kako bi se dobio vodeni ekstrakt koji služi kao zaslađivač.

Medna stevija uzgaja se komercijalno - sirovina je za proizvodnju prehrambenih aditiva i prehrambenih proizvoda namijenjenih bolesnicima sa šećernom bolešću i za prekomjernu tjelesnu težinu.

Sastav biljke uključuje tvari s jedinstvenim svojstvima - steviozid, rebaudiosidi. Pružaju slatkoću medene trave, prelazeći slatkoću saharoze za 200-400 puta i nula kalorijskih sadržaja. To omogućava upotrebu stevije za liječenje bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i gojaznosti.

Korisna svojstva

Proizvodi od slatke trave travno su skuplji od šećera, ali uključuju se u vašu svakodnevnu prehranu radi poboljšanja zdravlja, jer:

  • šećer u krvi ne raste
  • probava se poboljšava
  • žgaravica prestaje
  • visoki krvni pritisak se smanjuje
  • mišići koji pumpaju krv postaju jači
  • Koncentracija mokraćne kiseline opada, što smanjuje rizik od artritisa i bolesti bubrega.

Potencijalne štete i kontraindikacije

Važno je biti oprezan prilikom upotrebe ovog zaslađivača u hrani. Kod ljudi alergičnih na složene biljke, proizvodi sa stevijom mogu izazvati alergijsku reakciju. Stevi je kontraindicirana primjena kod hipotenzije, jer pomaže snižavanju krvnog pritiska.

Moguća je pojedinačna netolerancija na steviju koja se očituje u obliku vrtoglavice, mučnine, bolova u mišićima, osjećaja ukočenosti u mišićima. Prije uključivanja zaslađivača u prehranu, preporučuje se konzultirati liječnika, posebno ako postoje kronične bolesti koje zahtijevaju uzimanje lijekova.

Specijalista će utvrditi da li je sigurno koristiti steviju, jer se ovaj zaslađivač ne može koristiti ako osoba uzima droge za snižavanje šećera u krvi, lijekove koji normaliziraju nivo litijuma, lijekove za hipertenziju.

Nehranjiv zaslađivač

Zaslađivač može biti dio dijetalnih slastičarskih proizvoda, ali najčešće se koristi u sljedećem obliku:

  • tablete - prikladno je izračunati dozu, tablete se brzo rastvaraju, ako je potrebno, od njih možete napraviti prah, samo mljevenjem u mlincu za kafu, prikladno je nositi pakovanje
  • sirup - pravi se ključajući vodeni ekstrakt, ima visoku koncentraciju, pa se dodaje hrani kapi,
  • prah - steviozid je gotovo čist, najveću koncentraciju tvari treba dodati hrani ili pićima u minimalnim količinama na vrhu noža,
  • biljni čajevi - medna trava u filter vrećicama koristi se za spravljanje slatkog napitka koji pomaže poboljšati crijevnu pokretljivost i gubitak kilograma.

Zaslađivač i hranjenje beba

Nisu provedena ispitivanja sigurnosti stevije za novorođenčad. Stevija tijekom dojenja nema temeljne kontraindikacije, ali treba se sjetiti mogućnosti alergijske reakcije.

Kada razmišljate o tome može li se ovaj zaslađivač konzumirati za vrijeme dojenja, ne treba zaboraviti da je u stanju zasladiti majčino mlijeko, pa je važno pažljivo koristiti steviju u hrani. Zahvaljujući steviji, dojilja dobije priliku da se ponekad prepušta slatkom, a da pritom ne dobije višak kilograma.

Sastav šećera i njegova korisna svojstva

Poznato bijeli rafinirani šećer proizvodi se iz povrća korijena repe. Kao rezultat prerade i pročišćavanja proizvoda gubi sve svoje vitamine, enzime i druge korisne komponente. Ostaju samo čisti ugljeni hidrati (saharoza - glavna komponenta šećera - uključuje glukozu, laktozu i fruktozu) koji su u stanju pružiti ljudskom tijelu potrebnu energiju. Dakle, jedna žličica šećera sadrži oko 16 kcal.

Rafinirani bijeli šećer dobija se tokom prerade usjeva šećerne repe

Ovaj hranjivi proizvod ima mnoga korisna svojstva:

  1. Daje vitalnost, pomaže u vraćanju snage nakon fizičkog i mentalnog stresa (što je vrlo važno za dojilje koja je iscrpljena rađanjem i brigom o djetetu).
  2. Poboljšava aktivnost mozga, jer hrani moždane ćelije.
  3. Povećava nivo hormona serotonina (poznatog kao "hormon sreće"), zbog kojeg se raspoloženje poboljšava, a stres nestaje.
  4. Otklanja grčeve i bolove.
  5. Pomaže normalizaciji sna.
  6. Štiti jetru i slezinu od štetnog djelovanja toksina.
  7. Sprečava artritis.
  8. Poboljšava cirkulaciju krvi, čini krvne žile elastičnijima.
  9. Podstiče apsorpciju vitamina B grupe, kao i gvožđa i kalcijuma.

Šećer izaziva proizvodnju serotonina u tijelu - hormona sreće

Glukoza, laktoza i fruktoza (sastojci šećera) neophodni su ne samo majci koja doji, već i bebi za njen normalan razvoj. Dakle, laktoza („mliječni šećer“) podržava normalno funkcioniranje crijeva, prevencija je disbioze, a galaktoza (njen derivat) igra ulogu u stvaranju mozga.

Šteta od zloupotrebe šećera

Sva korisna svojstva šećera pojavljuju se samo uz njegovu umjerenu upotrebu. Prekomjerna apsorpcija ovog proizvoda prepun je mnogih neugodnih posljedica, što je posebno opasno za tijelo dojilje i majke. Među mogućim nevoljama:

  1. Poremećaji u endokrinom i imunološkom sistemu.
  2. Stomatološki problemi - šećer izaziva razvoj karijesa (povećava se kiselost u ustima - uništava se caklina).
  3. Debljanje
  4. Rizik od pojave dijabetes melitusa (posebno ako postoji nasljedna predispozicija za njega).
  5. Iako unos šećera podiže razinu kalcija u krvi, razina fosfora opada. A ove tvari moraju biti u ljudskom tijelu u omjeru 2,5: 1 (Ca i P). Stoga se kalcijum, koji se ne može apsorbirati, izlučuje urinom ili se taloži u tkivima.
  6. Višak šećera se dugo probavlja i teško je probaviti: to je veliko opterećenje za bebinu nezrelu probavu. Kao rezultat toga, mogu se pojaviti kolike i nadutost..
  7. Alergijske reakcije kod novorođenčadi: osip na koži, crvenilo, oticanje, svrbež.
  8. Beba se može naviknuti na slatki okus mlijeka i tada ne želi uzimati običnu svježu hranu.
  9. Tehnologija prerade sirovina u proizvodnji šećera ne isključuje uvijek upotrebu kemikalija, a to može imati štetan utjecaj na djetetovo tijelo.

Upotreba slatkiša od strane dojilje je čest uzrok dijateze kod djeteta

Nijanse šećera tokom laktacije

Naravno, dojena majka ne bi smela sebi oduzimati slatkiše tokom ovog teškog perioda svog života. Umjereno, upotreba šećera neće naštetiti ni ženi ni djetetu.

U prvih nekoliko mjeseci života bebe ovaj proizvod je najbolje izbjegavati ako je moguće. Nakon ovog perioda, možete početi polako da se veselite slatkišima. Prvi put možete svojoj majci dojilja dodati pola žličice šećera. Bolje je provesti degustaciju ujutro, zatim dva dana pratiti stanje bebe. Ako beba ima alergije (dijateza na obrazima, svrbež itd.) Ili probleme sa želucem, trebalo bi da odbijete upotrebu šećera (možete je pokušati unijeti u jelovnik tek nakon mesec dana - detetovo telo postaće jače).

Degustacija dojilja trebala bi početi dodavanjem pola čajne žličice šećera u čaj

Ako je sve dobro prošlo, onda možete postepeno povećavati dnevnu porciju - žena može popiti nekoliko šalica čaja s jednom žlicom šećera dnevno ili se prepustiti sigurnim slastičarnama. Tokom dojenja su takve opcije pogodne:

  • bijeli marshmallows
  • pastila
  • Istočne delicije (na primjer, turska slastica, halva, kozinaki od sjemenki),
  • zobene kaše
  • tamna čokolada
  • sušeno voće (datulje i suve šljive, grožđice i suhe marelice),
  • voće (najsigurnije su jabuke, kruške i banane),
  • domaći džem i džem,
  • domaći sokovi i kompoti.

Svaki proizvod s ove liste također treba unositi u prehranu s oprezom: započnite s malom porcijom i pažljivo pratite stanje djeteta.

Važno je. Apsolutne zabrane uključuju slatku brašnastu hranu koju je teško probaviti: kolače i peciva s vrhnjem, bijelu i mliječnu čokoladu, sladoled itd., Kupljeni nektari i sode.

Što se tiče specifične količine šećera koji se konzumira dnevno (uključujući i dio slatkiša) tokom dojenja, to je pojedinačno pitanje. Da biste odredili optimalnu dozu, dobro je da mama ima poseban dnevnik osmatranja. Tamo treba zabilježiti koliko je šećera ili određenih konditorskih proizvoda pojelo određenog dana i kako se beba osjećala u isto vrijeme. Ako dijete u nekom trenutku počne da bude uznemireno, na primjer, plinovima ili drugim simptomima, tada majka treba smanjiti dozu slatkiša. U svakom slučaju, nemojte jesti više od 50 g ovih proizvoda dnevno (na primjer, težina jednog marshmallow-a je oko 30 grama).

Cane šećer

Divna alternativa proizvodu od cvekle je šećer iz trske, dobiven iz biljke koja se zove šećerna trska koja izgleda poput bambusa. Za razliku od bijelog šećera, ima manje teških ugljikohidrata, pa ga je lakše probaviti bez opterećenja probavnog trakta djeteta. Uz to, proizvod sadrži vitamine i korisne minerale (posebno, kalijum i kalcijum, magnezijum i gvožđe, fosfor) - to je važna prednost.

Međutim, šećer iz trske je jednako kaloričan koliko i njegov bijeli pandan, stoga izaziva debljanje kod dojilja. Prekomjerna upotreba uzrokuje poremećaje metabolizma.

Trsni šećer sadrži vitamine i minerale, ali i visok je u kalorijama.

Neko povrće, a posebno voće, sadrži prirodni šećer - fruktozu. Ima nekoliko prednosti u odnosu na saharozu (potonja može biti prisutna i u ovim proizvodima, ali u manjem obimu):

  1. Ima nizak kalorični sadržaj, dakle, ne provocira pojavu viška kilograma.
  2. Siguran za zube.
  3. Povećava imunitet, izaziva manje alergijskih reakcija.
  4. Ima slađi okus od saharoze, pa brzo izaziva osjećaj punoće, tonizira tijelo i ne izaziva fluktuacije u nivou šećera u krvi (što je izuzetno važno za dijabetes melitus).
  5. Budući da fruktoza duže zadržava vlagu, pogodna je i za kuhanje slatkih namirnica (uključujući marmeladu, džem): duže će zadržati svježinu.

Ako se na fruktozi peku pite, onda bi temperatura pećnice trebala biti niža nego kod korištenja običnog šećera.

Neko je voće posebno bogato fruktozom - dojena majka bi trebalo da im posveti posebnu pažnju.

Najbolja opcija za dojilje nije kupovati gotovu fruktozu u trgovini, već je dobiti od voća, bobica i meda (ako na to nema alergije). Med će dodatno pružiti organizmu vrijedne aminokiseline, a voće i bobice čitav niz vitamina.

Fruktozu je najbolje dobiti iz voća, bobica i meda, a ne kupovati u trgovini.

Međutim, fruktoza i dalje ima svoje nedostatke:

  1. Ako više od 30 g tvari uđe u organizam dnevno, to je puno problema sa kardiovaskularnim sistemom, oštećenim normalnim funkcioniranjem jetre i acidobaznom ravnotežom.
  2. Prekomjerna upotreba zaslađivača opasna je kod dijabetesa.
  3. Komponente fruktoze apsorbiraju se vrlo lako, zbog čega osjećaj punoće brzo prolazi, a žena želi ponovo jesti.

Drugi analog šećera biljnog porijekla je stevija. Rodno mjesto ove "slatke trave" je Južna Amerika. Listovi biljke koriste se za proizvodnju ekstrakta slatke vode. Iako bilje bilje ima više od 200 sorti, stevija meda uzgaja se u industriji: iz nje se prave aditivi za hranu i proizvodi za pacijente s pretilošću i dijabetesom.

Zamjena za bijeli šećer izrađena je od lišća stevije

Zaslađivač se koristi u sljedećim oblicima:

  1. Rastvorljive tablete. Prikladni su za doziranje, pakiranje možete ponijeti sa sobom, a po potrebi tabletu usitnite u prah.
  2. Sirup Dobiva se ključanjem ekstrakta vode, ima veću konzistenciju, pa se dodaje hrani u kapi.
  3. Prašak (steviozid). Ima maksimalnu koncentraciju, dodaje se hrani i pićima na vrhu noža.
  4. Biljni čajevi. Vrećice za filtriraju se kipućom vodom da bi se dobio zdravi slatki napitak.

Foto galerija: oblici upotrebe stevije

Iako su proizvodi stevije skuplji od običnog šećera, on ima nekoliko prednosti:

  1. Ne podiže šećer u krvi.
  2. Blagotvorno deluje na probavu, ne izaziva žgaravicu.
  3. Snižava krvni pritisak.
  4. Jača srčani mišić.
  5. Smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline u tijelu: to sprečava razvoj artritisa i bolesti bubrega.
  6. Ne izaziva debljanje.

Međutim, ovaj proizvod trebate koristiti s dojiljama s oprezom iz nekoliko razloga:

  1. Biljka može izazvati alergije.
  2. Trava je kontraindicirana kod hipotenzije.
  3. Kada se konzumira isključivo kao stevija kao slatko, može doći do hipoglikemije - pada glukoze u krvi do kritične razine.
  4. Pojedinačna netolerancija na biljku može se očitovati u obliku mučnine i vrtoglavice, bola i ukočenosti u mišićima.

Prije uključivanja stevije u prehranu, dojilja treba savjetovati se s liječnikom, posebno u slučaju kroničnih bolesti.

Industrijski zaslađivači

Postoje moderni nadomjesci šećera koji se proizvode industrijski - uglavnom od kemikalija. I ovi proizvodi mogu nanijeti veliku štetu majci i djetetovom tijelu, a negativno utječu na bebinu probavu, uzrokujući alergijske reakcije i teško trovanje.

Aspartam i druge industrijske zamjene šećera strogo su zabranjene dojiljama.

Tabela: štetno djelovanje na tijelo industrijskih zaslađivača

NaslovPotencijalna šteta
Saharin300-400 puta slađi od šećera, ima karakterističan metalni ukus. U velikim dozama uzrokuje pogoršanja žučne kamenac, karcinoma mozga i druge vrste onkologije. Izuzetno štetno za probavni sustav novorođenčadi.
Saharin zabranjen u SAD-u i Kanadi, službeno je priznat kao kancerogen.
AspartamKada se zagreva, toksična supstanca postaje (zato ne bi trebalo da bude prisutna u vrućim posudama), raspada se pri visokim temperaturama vazduha (na primer, u zemljama sa vrućim klimom). Već na 30 stepeni aspartam se razgrađuje u metanol i formaldehid. Kada se redovno koristi, izaziva probavu, glavobolju, alergije, povećani otkucaj srca, depresiju, nesanicu, a u nekim slučajevima i rak mozga.
Sorbitol (sintetizovan iz plodova biljaka)1,5 puta više kalorija od šećera, dakle nije prikladno za majke koje prate svoju figuru. Ima laksativni efekat. S povećanjem doze (više od 30 g na dan), to često uzrokuje mučninu, nadimanje i porast razine mliječne kiseline u krvi.
KsilitolKarakterizira ga laksativni i choleretic učinak. U velikim dozama izaziva upalu žučne kesice (a ponekad i karcinom).

Uprkos svim nedostacima industrijskih zaslađivača, oni imaju neke prednosti:

  1. Pomažu u gubitku težine i održavanju na pravom nivou (osim sorbitola).
  2. Ne povećavajte šećer u krvi, što je važno za dijabetes.
  3. Kako su mnogi od njih puno slađi od šećera, koriste se u malim dozama.
  4. Neke tvari imaju konzervativna svojstva: produžuju rok trajanja proizvoda.
  5. Neki sprječavaju propadanje zuba (npr. Ksilitol).
  6. Ako osoba pati od konstipacije, tada će ksilitol i sorbitol pomoći u rješavanju ovog problema (glavna stvar je ne prekoračiti dnevnu dozu od 50 grama).

Video: koristi i štete zaslađivača

Naravno, zloupotreba šećera je loša za dojilju (kao i za sve ostale ljude). Međutim, u ograničenim količinama, koristi će ženskom tijelu. Ovo je prekrasan način za prevladavanje stresa, borbu protiv umora i povećanje ukupnog tonusa tijela. Uobičajeni bijeli rafinirani proizvod u svojoj prehrani treba kombinirati s njegovim prirodnim nadomjestcima (šećer iz trske, stevija, fruktoza). Ali kemijske analoge tijekom laktacije treba kategorički napustiti.

Šta je stevija?

„Slatku travu“ su odavno otkrili paragvajski i brazilski Indijanci. Koristi se ne samo kao zaslađivač, već i u medicinske svrhe. Poznato je više od 200 vrsta ove biljke, ali medonosni stevar stevije uzgaja se za masovnu upotrebu.

Na bazi slatke trave prave se aditivi u hrani i proizvodi za dijabetičare i osobe s prekomjernom težinom.

Zahvaljujući steviozidima i rebaudiozidima stevije, koji su dio biljke, 200-400 puta je slađi od šećera i ne sadrži kalorije. Stoga su proizvodi sa stevijom naznačeni za:

"Slatku travu" odavno su otkrili paragvajski i brazilski Indijanci. Koristi se ne samo kao zaslađivač, već i u medicinske svrhe. Poznato je više od 200 vrsta ove biljke, ali medonosni stevar stevije uzgaja se za masovnu upotrebu.

Vrste zaslađivača

Nazivaju se prirodnim, jer su proizvedeni od biljnih proizvoda hemijskom obradom.

Naučnici su naučili da izrađuju zaslađivače od proizvoda koji ne postoje u prirodi. Tako dobiveni zaslađivači su sintetski. Njihova glavna i najvjerojatnija jedina prednost je nizak sadržaj kalorija. Najčešća sintetička sladila su:

Ako osoba ne zamisli život bez slatkiša: slatkiša, jetre, halve, preporučuje se zamijeniti ga proizvodima koji sadrže prirodne zaslađivače.

Mogu li dojeće majke šećer zamijeniti stevijom? Da li će naštetiti zdravlju bebe?

Nekoliko je razloga zbog kojih žene u periodu dojenja odbijaju šećer i koriste njegove zamjene. Neko je zabrinut za zdravlje bebe, neko preko dodatnih centimetara, a nekima je zbog zdravstvenih razloga jednostavno kontraindicirana saharoza.

Konzumiranje malih količina šećera neće naštetiti ni mami ni njenoj bebi. Zato prilikom dojenja možete dozvoliti jednu ili dvije šalice čaja s jednom žličicom šećera dnevno, pa čak i malim komadom čokolade ili drugim slatkišima.

Sljedeći slatkiši mogu se koristiti za dojilje:

  • White Marshmallow
  • Istočne delicije (turski užitak, halva, kozinaki, pastila),
  • Tamna prirodna čokolada,
  • Nekvasni i ovseni kolačići,
  • Sušeno voće (suve šljive, suhe marelice, grožđice, posebno korisni - datumi),
  • Voće (banane, jabuke i kruške najsigurnije su pri dojenju),
  • Prirodni kompoti i sokovi,
  • Domaći džem i džem.

Ali ne možete zloupotrebljavati šećer i slatkiše dok dojite! Višak ovog proizvoda dovodi do mnogih negativnih posljedica, uključujući kršenje endokrinog i imunološkog sustava, propadanje zuba, pojavu karijesa i dijateze, debljanje i rizik od dijabetesa.

Velika količina šećera se dugo probavlja i teško je probavlja, što negativno utječe na još uvijek krhku probavu bebe. Kao rezultat toga, bebina kolika se pojačava i povećava se stvaranje gasova, a pojavljuju se i stomačni bolovi.

Najčešća reakcija novorođenčadi na višak šećera su alergije. Na djetetovoj koži pojavljuju se osip i crvenilo, svrbež i oteklina. Pogotovo se to često događa zbog prejedanja konditorskih proizvoda.

Značajke prehrane za HS

Prije svega, treba se pridržavati dijeta jer konzumirani proizvodi ulaze u mlijeko, a samim tim i u djetetovo tijelo. Pošto gastrointestinalni trakt još nije u potpunosti formiran, većina proizvoda koji dolaze s mlijekom uzrokuju kolike kod beba.

Dojilja se mora odreći slane, paprike, vrlo slatke, pržene i dimljene hrane i prebaciti se na svježu. Ali ponekad zaista želite ugoditi sebi slatko, jer glukoza ipak podiže vaše raspoloženje, a to je potrebno u prvim mjesecima majčinstva.

U početku biste mogli pomisliti da nema potrebe odustati od šećera i prelaziti na nadomjestke. Ali nekoliko je razloga zbog kojih žena može još uvijek da ga odbije:

  • prisutnost visoke glukoze u krvi majke koja njeguje i stalna potreba za njenim mjerenjem,
  • bolesti mozga ili kardiovaskularnog sistema, visoki krvni pritisak,
  • pretjerano debljanje tokom trudnoće, strah od pretilosti,
  • umjetni zaslađivači ne štete zubima i ne uništavaju caklinu.

Recepti za deserte i pića sa stevijom umjesto šećera

Suprotno uvriježenom mišljenju, fruktoza ne može samo zasladiti pića, već se može upotrebljavati i u pečenju.

Korisna slatkoća može se nazvati halva. Ova delicija rođena je na Istoku. Sada se raširila po cijelom svijetu. Halva je karakteristična po svojoj jednostavnosti pripreme, malom setu sastavnih proizvoda i, što je najvažnije - karakterističnom ukusu.

Fruktoza Halva

  • 2 šolje oguljenih sjemenki suncokreta,
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja fruktoze
  • ¼ šolja suncokretovog ulja,
  • ¼ šolja vode.
  1. Brašno pržite na laganoj vatri (15 minuta).
  2. Dodajte semenke i pržite još 5 minuta.
  3. U loncu pomiješajte vodu i fruktozu, stavite da proključa i kuhajte dok se ne zgusne.
  4. Dodati ulje, staviti da prokuha, ostaviti da se ohladi.
  5. Nakon 20 minuta, sipajte brašno i sjemenke u sirup, promiješajte, ostavite da se stvrdne.
  1. Umutite žumanjke.
  2. Maslac izgnječite do kisele pavlake.
  3. Izmešajte žumance, brašno, ulje, fruktozu, sodu i limunsku kiselinu.
  4. Zamesite testo. Uvaljajte u sloj.
  5. Kolačom oblikujte kolač, stavite u posudu za pečenje.
  6. Pecite na 170 stepeni 15 minuta.

Ako slijedite dijetu i kontrolirate kalorije koje ulaze u tijelo, zaista želite da ponekad poželite sebi nešto ukusno. Štaviše, razne dobrote ne samo da donose zadovoljstvo, već također doprinose proizvodnji posebnih hormona potrebnih za normalno funkcioniranje moždanih stanica.

Kukuruzni keksi

Zamjena šećera zaslađivačem može napraviti sjajne kukuruzne kekse. Da biste to učinili, pomiješajte čašu običnog i kukuruznog brašna s dvije kašike zaslađivača u prahu. U dobijenu smešu izmiješajte jaje i 2 kašike biljnog ulja.

Zatim se ulije malo manje od jedne žlice đumbira u prahu, žličicu praška za pecivo, vanilin i koricu jednog limuna. Sve se temeljito izmiješa. Tijesto se ne bi trebalo raspadati u vašim rukama, pa ako se pokaže da je rastresito, dodajte malo vode ili mlijeka.

Zobene kaše

Sa stevijom možete kuhati i svoje omiljene kolače od zobene kaše. Za 1,5 šalice zobene kaše potrebno vam je 1-2 kašike steviozida u prahu ili sirupu, banana i šaka suhog voća (suhe marelice ili suhe šljive).

Pahuljice, suho voće i banane prvo se usitne odvojeno, a zatim pomešaju sa dodatkom zaslađivača. Nakon primanja tečne mase, potrebno je dodati još zdrobljenih pahuljica. Kuglice od tijesta staviti će se na lim i poslati u rernu, zagrijane na prethodno stepeni od svih namutova.

Za razliku od šećera, stevija ne uzrokuje žeđ, pa se iz nje dobivaju ukusna osvježavajuća pića. Iz listova biljke dobija se odličan čaj. Da biste ga pripremili, potrebna vam je 1 čajna kašika trave da prelijete čašu kipuće vode i pustite da piće vari. Steviju možete zakuhati s pola žličice običnih listova čaja ili zelenog čaja.

Da biste pripremili složeniji napitak, morat ćete skuhati 700 ml vode i u njemu prokuhati 10 minuta tri četvrtine čaše nasjeckanog đumbira. Tečnost se filtrira. Zatim dodajte vaniliju, kašiku ekstrakta limuna i četvrtinu čajne kašike steviozida u prahu. Piće treba čuvati u hladnjaku i piti rashlađeno.

Mnoge žene nakon porođaja suočavaju se sa problemom prekomjerne težine. Za nekoga se pojavljuje čak i tokom trudnoće, za nekoga - nakon porođaja.

  • A sada više ne možete priuštiti da nosite otvorene kupaće kostime i kratke šorc ...
  • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu figuru.
  • Svaki put kada se približite ogledalu, čini vam se da se stara vremena nikada neće vratiti.

Ali postoji efikasan lijek za višak kilograma! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg za 2 mjeseca.

Ako slijedite dijetu i kontrolirate kalorije koje ulaze u tijelo, zaista želite da ponekad poželite sebi nešto ukusno. Štaviše, razne dobrote ne samo da donose zadovoljstvo, već također doprinose proizvodnji posebnih hormona potrebnih za normalno funkcioniranje moždanih stanica.

Dijeta na dojkama

Nesumnjivo je da proizvodi koje koristite trebaju biti apsolutno sigurni za dijete, jer tvari koje sadrže u njima prirodno ulazi u mlijeko. Naravno, dijeta bi trebala doprinijeti vašem brzom mršavljenju i obnovi metaboličkih procesa u tijelu. Treba izbjegavati masnu hranu, prženu hranu, pa čak i mliječne proizvode u velikim količinama, jer mnoge bebe u početku možda ne podnose kravlje mlijeko.

Prilikom dojenja morate biti oprezni kod šećera. Prvo, može dovesti do alergijskih reakcija na koži deteta, i drugo, takođe može naštetiti vašoj figuri.

Ali na kraju krajeva, toliko često želite priuštiti sebi slatko, da razveselite sebe. Pozitivan stav je jednostavno potreban u prvim teškim mjesecima nakon porođaja.

Kako zamijeniti šećer

Pa šta je sa slatkišima? Svi znaju za postojanje raznih zaslađivača. Među njima morate odabrati bezopasne prirodni zaslađivači. Imajte na umu da hemijske zamjene šećera ne bi trebale biti prisutne u prehrani dojene majke.

Mnoge namirnice koriste umjetna zaslađivača koja su štetna i za bebu i majku. Njihova upotreba je kontraindicirana.

  • Aspartam - ako se zagreva, pretvara se u otrovne materije, povećava rizik od nastanka raka mokraćnog mjehura
  • Ciklamat - zabranjen u zemljama EU ima loš učinak na rad bubrega i opasan je tokom trudnoće
  • Saharin - štetan za gastrointestinalni trakt, može se nakupiti u organizmu deteta, zabranjen je u mnogim zemljama
  • Acesulfam K - Može izazvati probleme sa kardiovaskularnim sistemom.

Upotreba nekih prirodno dostupnih zaslađivača također nije uvijek sigurna.

  • Ksilitol - u velikim količinama može izazvati probavne smetnje
  • Sorbitol - nepovoljan za crevnu funkciju, može prouzrokovati dijareju
  • Fruktoza poput šećera utiče na glukozu u krvi, ne smanjuje rizik od pretilosti

Najbolji izbor zaslađivača

Možda jedini pristupačni i apsolutno siguran zaslađivač danas je ekstrakt stevije. Stevia je jedinstvena biljka s prirodnom slatkoćom i širokim rasponom korisnih svojstava. Doprinosi normalizaciji metabolizma ugljikohidrata u tijelu i uklanjanju različitih štetnih tvari iz krvi.

Stevia je apsolutno bezopasna prilikom dojenja, a istovremeno donosi priželjkivanu slatkoću. Krimska stevija dostupna je u obliku tekućih ekstrakata, topivih tableta, a dio je prirodnih zdravih čajeva i zbirki ljekovitih biljaka.

Pogledajte video: VOLIM OVO MJESTO - KLADANJ (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar