Altar lijeka: upute za upotrebu

Bez obzira na to koliko bismo željeli uzgajati dobar usjev bez ijednog hemijskog tretmana, nažalost, to još uvijek nije uvijek moguće.

Najčešće s insektima štetočinama i bolestima usjeva morate se boriti sa insekticidima - posebnim hemijskim spojevima, koriste za ubijanje insekata, njihovih larvi, njihovih jaja, kao i nematoda i krpelja.

Insekticid „Alatar“: opće informacije

Sredstvo "Alatar" spada u grupu lijekova s ​​kontaktno-crijevnim djelovanjem. Idealno je prilagođen za suzbijanje vrta i povrća, pouzdano štiti mjesto od bolesti. Lijek pomaže u suzbijanju lisnih uši, lišća, moljaca, cvjetnih buba, kupusnog molja, tinitsa, maline i jagode kao i ostalih nepozvanih gostiju.

Opisani insekticid kreće u prodaju u obliku koncentrirane emulzije postavljene u ampule od 5 ml ili u bočice od 25 ml. Za pripremu radne otopine sadržaj ampule se razrjeđuje u maloj količini vode (oko 2-3 l), a zatim se dodaje više tečnosti dok se ne postigne ova norma. Svaka kultura treba svoju vlastitu količinu Alatara, kako je opisano u uputama za njezinu upotrebu. Svejedno ukupna zapremina rastvora treba biti 10 l (rastvor mora biti mešan).

Aktivni sastojak i mehanizam delovanja

Ako vjerujete recenzijama ljetnih stanovnika, onda "Alatar" se sa zadacima mnogo efikasnije nosi s drugim sličnim sredstvima. Bilo je moguće postići slične rezultate zbog prisustva dvije moćne tvari u njegovom sastavu: cipmetrin i malation. Malathion (ili karbofos) pripada klasi organofosfornih spojeva sa širokim spektrom djelovanja. "Alatar" savršeno štiti biljke od lisnih uši (naime, najčešće je domaćin tog mjesta), a također sprečava masovne napade insekata i krpelja.

Drugi sastojak je kontaktno-crijevni insekticid, koji se odlikuje velikom početnom aktivnošću i izaziva paralizu nervnog sistema štetočina, kako kod odraslih, tako i kod larvi. Pored toga, Alatar uključuje i posebno ljepilo koje izvodi poseban zadatak - sprječava da se otopina otkotrlja sa lišća ili ispere kišom (Informacije o tome mogu se naći u uputstvu za upotrebu koja je u prilogu lijeku, ili u uputstvu s mreže).

Upute za upotrebu lijeka "Alatar" za hortikulturne kulture

Kao što smo ranije napomenuli, različite kulture zahtijevaju različitu količinu opisanog lijeka, pa prije nego što nastavite sa razrjeđivanjem radne tečnosti, trebate odrediti dozu. Govoreći o proizvodu Alatar i njegovim uputama za upotrebu, nećemo stvarati nijednu tablicu, već ćemo jednostavno opisati doziranje najobičnijih kultura koje se danas uzgajaju.

Kupus, krompir, luk, mrkva, jagode

Kupus se prska Alatarom samo tokom aktivne vegetacijske sezone. Za pripremu radne otopine sadržaj ampule (5 ml) se razrjeđuje u 4 litre vode, nakon čega se biljke prskaju dobivenim sastavom. Potrošnja lijeka u ovom slučaju je 4 litre na 100 m². Obrada kupusa koristi se za otklanjanje problema bijelog putera, kupusnih moljaca, lopatara, tripika, lisnih ljuspica.

Prskanje pripravkom krumpira treba izvoditi samo s masovnom pojavom štetočina. Kao i u prethodnom slučaju, za 100 m² trebat će vam 4 litre radne tekućine, a rok za ručni rad je 10 dana. Insekticid se koristi u borbi protiv Colorado buba krumpirova moljac i krava.

Priprema se i radna otopina prema istoj shemi za prskanje luka, šargarepe i jagoda: 5 ml lijeka se mora razrijediti u 4 litre vode. U tim će slučajevima Alatarin pesticid (prema uputama) pomoći da se riješite mrkva list lana, luk muha i zaštiti jagode od malina-jagoda plodonosna.

Prskanje vrtne jabuke, a s njom kruške i dunja, obavlja se tokom aktivne vegetacijske sezone drveća, nakon razblaživanja 5 ml lijeka u 10 l vode. U prosjeku se na jedno stablo potroši oko 5 litara radnog sastava: 3 l - za mlade primerke i 6-8 l - za sadnju odraslih. Najčešći neprijatelji stabla jabuke su moljac, cvjetne bube, listne uši, moljac, moljac, pile, listovi crve, a Alatar se odlično snalazi s njima.

Za liječenje ribizle i gusjenice mora se 5 ml lijeka razrijediti u 5 l vode.

Brzina protoka radne tekućine iznosi do 1 litre po grmu, što pomaže da se riješite lisnih uši.

Ukrasna stabla, grmlje i cvjetni usjevi

Rješenje Alatara pomaže i da se riješite štetočina pri uzgoju ukrasnih grmlja i stabala na svom području. Takvim biljkama je potrebna posebna njega, pa se prskaju tri puta: prije i nakon cvatnje, kao i tokom vegetacijske sezone. Potrošnja gotove otopine iznosi 1,5 litara na 10 m², a prskanje je najbolje obaviti u ranim jutarnjim satima ili kad uveče (nakon zalaska sunca), po mirnom i suhom vremenu. Sve lišće biljke potrebno je ravnomjerno navlažiti, 4-6 sati prije očekivane kiše.

Optimalna temperatura za postupak smatra se + 12 ... + 25 ° S. „Alatar“ za kontrolu insekata štiti ukrasna stabla od sisanje i štetočine na lišću, difteri i nepokriveni gosti (to je naznačeno i u uputama). Za liječenje takvih biljaka, 5 ml lijeka (jedna ampula) se razrijedi u 3,5 l vode.

"Alatar" je pogodan i za obradu sobnih biljaka, iako preporučena doza cvijeća u saksiji nije navedena u uputama za upotrebu, mogu se prskati istim sastavom koji koristite za obradu ukrasnog grmlja.

Prednosti upotrebe lijeka "Alatar" za suzbijanje insekata

Svi hemijski spojevi koji se danas koriste imaju određena korisna svojstva, ali što se tiče Alatara, u usporedbi s konkurentima Ima sledeće prednosti:

  • Poseduje visoku efikasnost, što je najvećim delom posledica postojanja dve moćne komponente koje doprinose potpunom uništavanju i najotpornijih na kemikalije štetočina,
  • sadrži posebno ljepilo koje sprečava ispiranje ili slučajno uklanjanje lijeka s lišća tretiranih biljaka,
  • ima duži period upotrebe, što se objašnjava niskom potrošnjom proizvoda (najčešće je dovoljno 10 ml tečnosti za jednu ampulu od 5 ml).

Mjere sigurnosti prilikom rada s lijekom

Pri radu s bilo kojim hemikalijama uvijek se treba pridržavati sigurnosnih mjera opreza. Prvo, bolje je izvoditi obradu u mirnom vremenu ili tako da malo vjetra dolazi od vas. Drugo, obavezno prekrijte odjećom sve izložene dijelove tijela (stavite rukavice i šešir). Naočare i respirator neće biti suvišni, jer možete u potpunosti zaštititi oči, probavni trakt i disajne organe. Također pripazite da prilikom izvođenja postupka u blizini nema ljudi ili životinja.

Ne pušiti i ne jesti dok prskate. Ako, unatoč svim mjerama predostrožnosti, kemikalija još uvijek upadne u oči ili na kožu, moraju se oprati s puno čiste tekuće vode. Ako sastav uđe u tijelo kroz usta, temeljito ga isperite vodom, popijte nekoliko čaša tople vode ili mlijeka i uzmite aktivni ugalj brzinom od 1 g na 1 kg tjelesne težine. Nakon toga, iritacijom zadnjeg ždrijelnog zida, povraćanje je potrebno.

Nakon završetka posla, odmah operite ruke sapunom, a ako je moguće, bolje je istuširati se.

Uslovi skladištenja i rok trajanja Alatara

"Alatar" kao lijek protiv lisnih uši, buba, krpelja i drugih štetočina isporučuje se u obliku ampula (5 ml) ili 25 ml bočica. U svakom slučaju, rok trajanja sastava ne smije biti veći od dvije godine. Sve to vrijeme pakovanje s lijekom treba biti u suhoj, zatamnjenoj prostoriji, s temperaturnim pokazateljima od -5 ° C ... + 25 ° C, odvojeno od prehrambenih proizvoda i lijekova. Pored toga, ni djeca ni kućni ljubimci ne bi trebali imati pristup tome. Također, proizvod mora biti zaštićen od požara.

Naravno, rad u vrtu i u vrtu ne može se nazvati lakim zadatkom, osim toga, konačni rezultat ne ovisi uvijek o marljivosti. Pored ljudskog faktora, vremenske i klimatske prilike igraju značajnu ulogu, ali to ne znači da se morate nositi sa tim. Nakon obrade biljaka s Alatarom pomoći ćete im da se nose sa jednim od najvećih problema - štetočinama i zdravim usjevima mogu bolje podnijeti hladan vjetar ili kišu.

Način primjene

Daljnje povećanje doze ne uzrokuje porast terapijskog učinka, ali u izoliranim slučajevima se maksimalna dnevna doza može povećati na 6 mg. Cjelokupna dnevna doza uzima se istodobno tijekom glavnog (prvog) obroka. Tablete moraju biti isprane dovoljnom količinom tečnosti. Ako 1 mg glimepirida uzrokuje razvoj hipoglikemije, najvjerojatnije će takvom bolesniku u liječenju dijabetesa biti dovoljna adekvatna prehrana. Tijekom liječenja možda će biti potrebno smanjiti dozu glimepirida, što je povezano s poboljšanim metabolizmom i povećanom osjetljivošću tkiva na inzulin.
Lijek Altar može se koristiti i kao monoterapija, te u kombinaciji s inzulinom ili metforminom.

Nuspojave

Neželjeni efekti upotrebe lijeka Oltar mogu se javiti iz krvožilnog sustava: rijetko - leukopenija, trombocitopenija, granulocitopenija, agranulocitoza, hemolitička anemija, pancitopenija. Svi uslovi su obično reverzibilni.
Sa imunološkog sistema: u izoliranim slučajevima se primjećuju reakcije preosjetljivosti, koje se očituju arterijskom hipotenzijom, gušenjem, anafilaktičkim šokom. Vrlo rijetko se može primijetiti alergijski vaskulitis, kao i unakrsna alergijska reakcija na sulfonamide, derivate sulfoniluree ili slične supstance.
Kao dio glavnog metabolizma: rijetko hipoglikemija.
Sa strane vizualnog analizatora: na početku liječenja može se zabilježiti reverzibilno oštećenje vida zbog fluktuacija razine glukoze u krvi.
Iz probavnog sistema: povraćanje, mučnina, proliv, bol u trbuhu, osećaj punoće stomaka. Ovi simptomi zahtijevaju prekid lijeka.
Iz hepatobilijarnog sistema: povećana aktivnost jetrenih enzima. Vrlo rijetko - žutica, kolestaza, zatajenje jetre, hepatitis.
Sa kože: svrab, urtikarija, egzantemija, veoma retko - fotosenzibilnost.
Poremećaji elektrolita: veoma retko - hiponatremija.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Oltar su: ketoacidoza, dijabetes melitus tipa I, dijabetička koma, teške bolesti jetre i bubrega, preosjetljivost na glimepirid i druge sulfonilureje. Preosjetljivost na pomoćne komponente oltara.

Interakcija s drugim lijekovima

Dok je uzimao drogu Oltar s nekim drugim lijekovima može se primijetiti slabljenje ili nepoželjno povećanje njegovih hipoglikemijskih svojstava. Glimepirid djeluje kroz citokrom P450 2C9. Dokazano je da kombinirana upotreba aktivatora (na primjer, rifampicin) i inhibitora citokroma P450 2C9 (flukonazol) utječe na metabolizam glimepirida.
Povećanje hipoglikemijskih svojstava lijeka Altar primjećeno je kada se primjenjuje istovremeno s fenilbutazonom, azapropazonom, oksifenbutazonom, sulfinpirazonom, oralnim antidijabetičkim lijekovima, inzulinom, sulfanilamidima s produljenim djelovanjem, tetraciklinima, salicilatima i PASA, muškim lijekovima, anaboličkim lijekovima i anaboličkim lijekovima , kloramfenikol, probenicid, kumarinski antikoagulansi, mikonazol, fenflura mine, pentoksifilin (per os u visokim dozama), fibrati, tritokvalin, ACE inhibitori, fluoksetin, alopurinol, simpatolitik, ciklofosfamid, trofosfamid, ifosfamid, flukonazol. Smanjenje hipoglikemijskih svojstava lijeka Oltar primjećuje se kada se primjenjuje istodobno s estrogenima i progestogenima, salureticima, tiazidnim diureticima, agensima koji potiču funkciju štitne žlijezde, GCS, derivatima fenotiazina i klorpromazina, epinefrinom i simpatomimeticima, nikotinskom kiselinom i njenim derivatima , finitoin, diazoksid, glukagon, barbiturati, rifampicin, acetazolamid. Blokatori adrenergike i blokatori receptora H2, rezerpin i klonidin mogu ili oslabiti ili pojačati hipoglikemijska svojstva lijeka Altar. Pod utjecajem simpatolitika kao što su rezerpinski, gvanetidinski, klonidin i β-adrenergički blokatori, učinak kompenzacijske adrenergičke regulacije smanjenja razine glukoze može biti oslabljen ili izostati. Glimepirid slabi ili pojačava efekte derivata kumarina.

Predoziranje

Tu su i tremor, hipertoničnost, mdrijaza, poremećaj spavanja, endokrini psihosindrom (poremećaji ponašanja - na primjer, agresivnost, razdražljivost, slaba koncentracija pažnje, depresija, zbunjenost), nedostatak samopouzdanja u pokrete, primitivni automatizam (hvatajući pokreti, stezanje, anticcerija), žarišni simptomi (hemiplegija, diplopija, afazija), konvulzije, pospanost, koma, oslabljena nervna regulacija respiratornog i krvožilnog sistema.
Lečenje. Prije svega, poduzimaju se mjere za uklanjanje uzetih lijekova iz tijela: izazivanje povraćanja, ispiranje želuca, uporaba natrijum sulfata i aktivnog ugljena. Hipoglikemija bez gubitka svijesti može se eliminirati oralnim davanjem 20 g glukoze, šećera ili voćnog soka. Kod težih oblika hipoglikemije, praćene gubitkom svijesti, potrebna je hitna ugradnja venskog katetera nakon čega se daje 20% -tna otopina glukoze (40-100 ml). Ako kateter nije postavljen, 1-2 ml glukagona može se dati subkutano ili intramuskularno. Nakon potpunog oporavka svijesti za prevenciju recidiva, potrebno je uzimati 20-30 g ugljikohidrata svakih 2-3 sata unutra, 24-48 sati. Nakon prestanka hipoglikemijskog stanja, glukoza se prati 48 sati .U slučajevima kada gubitak svijesti potraje, provodi se daljnja infuzija 5-10% glukoze. Ako klinička slika ostane nepromijenjena, morate razmišljati o drugom, koji nije povezan s hipoglikemijom, uzrokom gubitka svijesti. Paralelno s tim, potrebno je provoditi i terapiju za cerebralni edem (sorbitol, deksametazon) i nadzirati pacijentovo stanje.

Obrazac za puštanje

1 mg tablete broj 30, 60, 90, 120.
2 mg tablete br. 30, 60, 90, 120.
3 mg tablete br. 30, 60, 90, 120.

1 tableta sadrži glimepirid 1, 2 ili 3 mg.
Ostali sastojci: monohidrat laktoze, kukuruzni škrob, glikolat natrijum škroba (tip A), polisorbat 80, povidon, talk, magnezijev stearat.

Opis lijeka Alatar

Alatar je lijek povezan sa efikasnim insekticidima širokog djelovanja.Zbog složenog učinka dvije komponente lijeka malathion i cypermetrin, alat brzo eliminira štetočine 28 najčešćih vrsta.

Budući da se ove dvije komponente uspješno nadopunjuju, međusobno se djeluje, Alatar se uspješno bori s prvim pojavama buba, velikih populacija i širenjem kolonija.

Sastav i oblik oslobađanja

Kako bi povećao efikasnost Alatara, njegov sastav uključuje glavne i pomoćne komponente:

  • Milatonin, srodan organskim fosfatnim spojevima. Komponenta ima otrovno djelovanje na većinu insekata koji se hrane povrćem, voćem i ukrasnim biljkama,
  • Cipermetrin je pirteroidna supstanca koja brzo djeluje, a čije djelovanje izaziva paralizu kod štetočina,
  • Površinski aktivna jedinjenja za poboljšanje efekata prva dva aktivna elementa,
  • Dodatna otapala, stabilizirajuće tvari i komponente antioksidanata.

Mehanizam djelovanja na štetočine

Lijek, zbog aktivnog i brzog djelovanja dvije aktivne komponente odjednom, ulazi u crijeva insekta, ili ličinke djeluju na nervni sistem, izazivajući paralizu. Kao rezultat imobilizacije i nemogućnosti jesti, štetočina dovoljno brzo umire.

Osim toga, Alatar ima posebne pomoćne elemente za lepljenje, zahvaljujući kojima se otrov dugo vremena čvrsto drži na površini lišća i stabljika. Ni nakon obilnog zalijevanja ili kiše, efekt Alatara ne prestaje, jer zbog ljepljivih karakteristika ostaje na lišću nakon kontakta s vodom.

Farmakodinamika

Supstanca glimepirid efikasno snižava razinu šećera. Lijek se koristi u terapiji dijabetesa ovisnog o insulinu. Aktivna komponenta djeluje uglavnom stimulirajući oslobađanje inzulina iz p-stanica pankreasa. Do ove akcije dolazi zbog povećanja reakcije β-stanica na stimulaciju fiziološkim putem šećerom.

Glimepirid pomaže izlučivanju inzulina utječući na kalijeve kanale, koji ovise o ATP elementima (koji se nalaze unutar membrane β-ćelija). Uz to, tvar ima ekstrapankreasni učinak, povećavajući osjetljivost perifernih tkiva u odnosu na inzulin, kao i smanjujući brzinu jetrene apsorpcije inzulina.

Farmakokinetika

Nakon gutanja, glimepirid pokazuje potpunu bioraspoloživost. Jedenje lagano utječe na apsorpciju lijeka - njegov stupanj se u tom slučaju malo smanjuje. Najveće vrijednosti seruma primjećene su nakon 2,5 sata nakon gutanja tablete iznutra. Vršne vrijednosti unutar krvnog seruma linearno su u korelaciji s veličinama doze lijeka.

Glimepirid ima nizak pokazatelj volumena raspodjele (oko 8,8 l), što je slično onome u albuminu. Supstanca takođe ima visoku razinu sinteze proteina (više od 99%) i nisku stopu klirensa (48 ml / minutu).

Poluvrijeme seruma u krvi je prosječno oko 5-8 sati. Nakon jednokratne doze lijekova zabilježeni su sljedeći nivoi radioaktivnosti: u mokraći 58%, a u izmetu 35%. U ovom slučaju, nepromijenjena aktivna komponenta nije primijećena u urinu.

Interakcije s drugim lijekovima

Pri kombiniranju lijeka s pojedinačnim drugim lijekovima moguće je smanjenje ili nepoželjno povećanje njegovog hipoglikemijskog učinka. Glimepirid djeluje na tijelo uz pomoć hemoproteina P450 2C9. Otkriveno je da na metaboličke procese ove supstance utiču aktivatori koji se koriste u kombinaciji (poput rifampicina) ili inhibitori (kao što je flukonazol) hemoproteina P450 2C9.

Porast hipoglikemijskog učinka Altare događa se u slučaju kombinacije s sulfinpirazonom, a uz to oksifenbutazon, azapropazon i fenilbutazon. Isti učinak nastaje kod kombiniranja lijekova s ​​oralnim hipoglikemijskim lijekovima, tetraciklinima, MAOI, sulfonamidima (s produženom izloženošću), inzulinom, PASK-om i salicilatima. Osim toga, uz spolne hormone (muške) i anabolička sredstva, antibakterijske lijekove iz kategorije derivata kinolona, ​​kao i probenicid, kloramfenikol, fenfluramin, kumarinski antikoagulanti i mikonazol s pentoksifilinom (velike doze). Na ovom su popisu ACE inhibitori, fibrati, fluoksetin s tritokvalinom, simpatolitikima, alopurinol, trofosfamid i ciklofosfamid, kao i flukonazol i ifosfamid.

Slabljenje hipoglikemijskog dejstva lekova događa se u slučaju kombinacije progestogena i estrogena, kao i tiazidnih diuretskih lekova, saluretika, lekova koji stimulišu rad štitnjače, epinefrina i GCS, kao i simpatomimetika i derivata fenotiazina sa klorpromazinom. Također u kombinaciji s niacinom i njegovim derivatima, fenitoinom, laksativima (uz njihovu dugotrajnu upotrebu), glukagonom i diazoksidom, kao i s rifampicinom, barbituratima i acetazolamidom.

Lijekovi koji blokiraju β-adrenergičke receptore i H2-terminacije, a klonidin s rezerpinom može i pojačati i oslabiti hipoglikemijski učinak lijeka. Pod utjecajem simpatolitika (među njima klonidin s rezerpinom, lijekovi koji blokiraju β-adrenergičke receptore, kao i gvanetidin), učinak kompenzatornog adrenergičkog učinka, koji pridonosi smanjenju vrijednosti glukoze, može se smanjiti ili potpuno nestati.

Glimepirid pogoršava ili pojačava efekte derivata kumarina.

, ,

Neželjene reakcije

Sljedeća klasifikacija koristi se za procjenu učestalosti nuspojava: vrlo često> 1/10, često:> 1/100 i 1/1000 i 1/10 000 i 1)

1) Može se uočiti trombocitopenija, leukopenija, eritrocitopenija, granulocitopenija, agranulocitoza, hemolitička anemija, pancitopenija koja u pravilu nestaje nakon prekida lijeka.

2) Umjerene alergijske reakcije mogu se razviti u ozbiljne reakcije s razvojem kratkoće daha, arterijske hipotenzije, a ponekad i s razvojem šoka.

3) Hipoglikemijske reakcije se najčešće javljaju odmah, mogu biti teške i nije ih uvijek lako ispraviti.

4) Prolazno oštećenje vida može se posebno primijetiti u početnoj fazi liječenja i uzrokovano je promjenom koncentracije glukoze u krvi.

5) Žalbe na probavnom traktu ponekad uzrokuju prekid terapije.

6) Hepatitis može uzrokovati zatajenje jetre.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Nema dovoljno podataka o primjeni glimepirida za trudnice, pa ga ne treba koristiti tijekom cijelog razdoblja.

Nepoznat, glimepirid prelazi u majčino mleko. Zbog činjenice da i druge sulfonilureje prodiru u majčino mlijeko, postoji opasnost od hipoglikemije kod beba, stoga prilikom primjene glimepirida dojenje treba prekinuti.

Glimepirid se ne smije koristiti kod djece zbog nedovoljnog iskustva.

Umorni od deratizacije?

U zemlji ili u stanu vuku se žohari, miševi ili drugi štetočine? Treba se boriti sa njima! Oni su nosioci ozbiljnih bolesti: salmoneloze, bjesnoće.

Mnogi se ljetni stanovnici suočavaju sa štetočinama koji uništavaju usjev i oštećuju biljke.

U takvim slučajevima naši čitatelji preporučuju upotrebu najnovijeg izuma - Pest Reject repeller.

Ima sledeća svojstva:

  • Ublažava komarce, žohare, glodare, mrave, bube
  • Siguran za djecu i kućne ljubimce
  • Napajanje, napajanje nije potrebno
  • Nema zarazni učinak na štetočine
  • Velika površina uređaja

Značajke aplikacije

Tablete treba koristiti neposredno prije ili uz obroke.

Uz nepravilnu konzumaciju hrane ili ako je hrana preskočena, primjena glimepirida može dovesti do hipoglikemije. Mogući su simptomi hipoglikemije: glavobolja, jaka glad, mučnina, povraćanje, pojačani umor, pospanost, poremećaji spavanja, pobuđeno stanje, agresivnost, oslabljen raspon pažnje, produženo vrijeme reakcije, depresija, zbunjenost, poremećaji govora i vida, afazija, drhtanje i dr. pareza, poremećaji osjetila, vrtoglavica, bespomoćnost, gubitak samokontrole, delirijum, grčevi, pospanost i gubitak svijesti sa razvojem prekoma i kome, plitko disanje, bradikardija.

Pored toga, mogu se pojaviti simptomi poput znojenja, gnojne kože, tjeskobe, tahikardije, arterijske hipertenzije, palpitacije srca, angine pektoris i poremećaja srčanog ritma. Klinički prikaz teške hipoglikemije može ličiti na klinički prikaz moždanog udara.

Stanje hipoglikemije gotovo se uvijek može brzo ukloniti konzumiranjem ugljikohidrata (šećera). Umjetna zamjena za šećer nisu prikladna za to.

Iz iskustva s drugim lijekovima za sulfonilureju poznato je da se hipoglikemija može ponoviti uprkos uspješnim početnim rezultatima. Teška ili dugotrajna hipoglikemija, privremeno kontrolirana primjenom šećera, zahtijeva trenutno liječenje lijekovima i, eventualno, hospitalizaciju.

Sljedeći faktori mogu pridonijeti razvoju hipoglikemije: pacijentova nespremnost ili nesposobnost za suradnju s liječnikom (posebno starijim osobama), loš, neredovit obrok, preskakanje obroka ili gladovanje, neusklađenost između fizičke aktivnosti i unosa ugljikohidrata, promjene prehrane, upotrebe alkohola, posebno u kombinaciji sa preskakanjem obroka, oslabljenom funkcijom bubrega, oslabljenom funkcijom jetre, predoziranjem glimepirida, nekim nekompenziranim bolestima endokrinog sistema, metabolizam ugljikohidrata ili djeluju kao regulator regulacije hipoglikemije (neke disfunkcije štitne žlijezde, insuficijencija prednjeg dijela hipofize ili nadbubrežne kore), istodobna primjena drugih lijekova.

Tijekom liječenja glimepiridom potrebno je redovito nadgledanje sljedećih parametara: razine šećera i urina u krvi, razine glikoziliranog hemoglobina, pokazatelja funkcije jetre, krvne slike (posebno broja leukocita i trombocita).

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama

U bolesnika sa šećernom bolešću, kao rezultat mogućih stanja hipo- ili hiperglikemije, kao i u vezi s mogućim oštećenjem vida, sposobnost koncentracije može se smanjiti, što može biti opasno tokom vožnje automobila ili servisiranja mehaničkih sredstava. Zbog toga ih treba savjetovati da poduzmu potrebne mjere opreza koje isključuju mogućnost hipoglikemije tokom vožnje. Ovo je posebno važno za one bolesnike koji često imaju epizode hipoglikemije ili smanjenu ili općenito odsutnu percepciju simptoma koji su znaci hipoglikemije. U takvim slučajevima treba razmisliti o prikladnosti vožnje.

Farmakološka svojstva

Farmakološki Glimepirid je efikasno hipoglikemijsko sredstvo koje se koristi u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu.

FarmakokinetikaUsisavanje. Biološka raspoloživost glimepirida nakon završetka njegove oralne primjene. Jelo ne utječe značajno na apsorpciju, ali brzina apsorpcije lagano opada. Maksimalna koncentracija u serumu (C maks ) nakon što se postigne unos nakon 2,5 sata (prosječno 0,3 µg / ml uz opetovano davanje u dozi od 4 mg dnevno), te se opaža linearni odnos između doze i C maks kao i područje ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC).

Distribucija. U glimepiridu je prilično mala zapreminska distribucija (oko 8,8 litara) približno jednaka onoj u albuminu, visokom stupnju vezivanja proteina (> 99%) i malom klirensu (oko 48 ml / min).

Metabolizam i eliminacija. Poluvrijeme seruma je oko 5-8 sati. Nakon jednokratne doze glimepirida s radioaktivnom oznakom, pojavila se radioaktivnost u urinu (58%) i izmetu (35%). Aktivni sastojak u urinu se nije očitovao. U urinu i izmetu su identifikovana dva metabolita: hidroksi derivat i karboksipochidne glimepirid. Nakon uzimanja glimepirida, krajnji poluživot ovih metabolita bio je 3-6 sati, odnosno 5-6 sati, respektivno. Kada se uspoređuju jednokratni unosi dnevno i pojedinačne i ponovljene značajne razlike nisu otkrivene, a raspon fluktuacija pojedinca nije bio jako velik. Nije primećena značajna kumulacija. Slična farmakokinetika se primjećuje i kod muškaraca i kod žena, kao i kod bolesnika mlađe dobi i bolesnika starijih od 65 godina.

Proizvođači

Proizvodnja u rasutom stanju:

Lokacija. X-17 / X-18, O.I.D.Ts., Mahatma Gandhi Udiog Nagar, Dubhel, Daman 396210, Indija.

Proizvodnja u rasutom stanju, finalno pakovanje, serijska proizvodnja:

A.Menarini Manufacturing Logistics & Services S.r.l.

Lokacija. Via Campo di Pile 67100 L'Aquila (AK), Italija.

A. Menarini Manufacturing Logistics & Services S.r.l.

Lokacija. Via Sete Santi 3, 50131 Firenca (FI), Italija.

Propisivanje Alatara

Alatar ima prilično širok spektar djelovanja, štetan je za kolorado, ogrtače moljaca, bjelje, školjke, lisnate gliste, lisne uši, grlobolje, bjeličarke, belorepe, školjke, krpelja i mnoge druge insekte koji štete raznim vrtnim i domaćim biljkama. Upotreba lijeka može se podijeliti na liječenje sobnih biljaka, hortikulturnih kultura.

Za sobne biljke

Tretman unutarnjeg cvijeća i ukrasnih kućnih grmova vrlo je učinkovito proveden nanošenjem Alatara. Ali obrada zahtijeva posebne mjere opreza, jer se postupak izvodi u zatvorenom prostoru s ograničenom ventilacijom.

Alatar obrada sobnih biljaka vrši se za:

  • Riješite se lisnih uši, uboda, moljaca i drugih insekata koji se hrane domaćim cvijećem i grmljem,
  • Za borbu protiv insekata koji proždiru ukrasne grmlje koje rastu u zatvorenom prostoru,
  • Kako bi se spriječilo pojavljivanje hladnokrvnih i isključio njihov povratak.

Za hortikulturne kulture

U dačama i povrtnjacima Alatar koristi gotovo svaki drugi iskusni vrtlar, jer se s njim rješavaju takvi problemi s cvijećem, povrćem i voćem i bobicama:

  • Nanesite alat za brzo istrebljenje krompi iz Kolorada,
  • Da biste riješili drveće koji proždiru moljce i letke,
  • Da biste isključili pojavu i borili se protiv običnih, specifičnih i ribizlnih lisnih uši,
  • Ubijanje insekata koji štete grmlju voća i bobica, kao što su weevils,
  • Za istrebljenje štetočina koji proždiru povrtlarske kulture, nalik na kašičicu kupusove muhe, bjelanjka, moljac i listove plaka,
  • Da bi se osigurao preventivni efekat pojave ili povratka svih nabrojenih insekata i mnogih drugih.

Stope potrošnje

Ovisno o tome koji je zadatak postavljen prilikom upotrebe insekticida, također će se promijeniti stopa njegove potrošnje tijekom prskanja.

Glavni standardi primjene za preradu različitih biljnih kultura:

  • Za borbu protiv kolorada, kivija i drugih insekata koji se hrane povrtarskim kulturama ampula od 5 ml razrijeđena je sa 4 litre vode. Prskanje se obavlja tijekom cvatnje, s potrošnjom od 4 litre pepela na 100m2.
  • Za progon luka luka već su izvedena dva tretmana istim rješenjem kao i za kolorado.
  • Istrebljenje stabljike i listića uključuje obradu s jednom ampulom droge, razrijeđenom u 10 litara vode.Isprskajte 5 litara za vrijeme cvatnje stabla.
  • Da bi se uništile listne uši, 5 ml lijeka se otopi u 5 litara vode. Obrada se treba odvijati tokom vegetacijske sezone brzinom od 1 litre po grmlju.
  • Zaštita i tretiranje ukrasnog cvijeća i grmlja obavlja se otopinom u omjeru 10 litara vode prema jednoj tikvici. Jedan grm iznosi više od 5 litara pepela na 100 m². zasađeno područje.

Liječenje lijekovima

Kad se pripremi otopina potrebna za biljku, oni prelaze na hladnokrvni progon.

Upute za prskanje biljaka Alatarom:

  • Pažljivo promatrajući stepen prskanja lijekom, lišće biljke se tretira pištoljem,
  • Prskanje se obavlja u suhim danima i nakon zalijevanja,
  • Treba uzeti u obzir smjer vjetra, jer se lijek ne smije prskati po biljkama,
  • Na ulici ne bi trebalo biti toplije od 25 stepeni (ili niže od 12 stupnjeva topline), jer nepoštivanje temperaturnog režima loše utječe na trajanje djelovanja aktivnih spojeva.

Mjere sigurnosti

Za vrijeme prskanja osoba bi trebala imati zatvoreno odijelo s dugim rukavima za pričvršćivanje. Lice mora imati masku ili respirator i naočare, jer kontakt toksične tvari sa sluznicom ili očima može ostaviti lagane opekotine.

Ako Alatar dospije na kožu ili sluznicu ili oči - ta područja treba odmah isprati s puno tople vode.

Gdje kupiti i koliko lijeka?

Kupiti Alatar nije teško, samo se raspitajte o dostupnosti lijeka u bilo kojoj specijaliziranoj trgovini. Štoviše, cijena proizvoda je vrlo demokratska, jer za bocu s 25 ml morat ćete platiti ne više od 70-80 rubalja.

Ili možete pronaći drogu na internetu. Dovoljno velik broj web lokacija pruža priliku ne samo naručiti lijek kod kuće, već i pružiti savjet o njegovoj upotrebi. Cijena u mreži će se kretati od 40 do 70 rubalja za 25 ml Alatara.

Farmakološko djelovanje

Aktivna supstanca je glimepirid - efikasno hipoglikemijsko sredstvo koje se koristi za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću. Glimepirid stimulira oslobađanje inzulina od β-stanica pankreasa. Taj je učinak povezan s povećanim odgovorom β stanica na prirodnu stimulaciju glukozom. Glimepirid ima potpunu bioraspoloživost nakon oralne primjene. Jelo ne utječe značajno na apsorpciju lijeka, postoji samo neznatan pad stupnja apsorpcije. Maksimalna koncentracija lijeka u serumu zabilježena je 2,5 sata nakon oralne primjene. Primjećuje se linearni odnos između doze glimepirida i njegove maksimalne koncentracije u krvnom serumu. Glimepirid ima malu zapreminsku zapreminu (približno 8,8 L), što odgovara volumenu albumina, visok stepen vezivanja na proteine ​​u plazmi (više od 99%) i nizak klirens (48 ml / min).

Poluvrijeme seruma prosječno je 5-8 sati. Jednom primjenom glimepirida s radioaktivnom oznakom zabilježena je radioaktivnost urina (58%) i izmeta (35%). Nepromenjena aktivna supstanca u urinu nije određena. Pri usporedbi višestrukih i pojedinačnih doza, farmakokinetika lijeka nije se značajno promijenila, a pojedinačni raspon fluktuacija nije se značajno razlikovao. Također se ne primjećuje značajna kumulacija. Kod muškaraca i žena, kao i kod ljudi mlade i starije dobi (preko 65 godina), primijećena je slična farmakokinetika ljekovite supstance. Uočena je tendencija smanjenja koncentracije glimepirida u serumu u krvi kod osoba sa niskom razinom kreatinina, što može biti povezano s bržim eliminacijom aktivne tvari (zbog niskog stupnja vezivanja na proteine ​​u plazmi). Čini se da ne dolazi do povećanog nakupljanja lijeka u ovoj skupini bolesnika.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom lijeka Altar s nekim drugim lijekovima može se primijetiti slabljenje ili nepoželjno povećanje njegovih hipoglikemijskih svojstava. Glimepirid djeluje kroz citokrom P450 2C9. Dokazano je da kombinirana upotreba aktivatora (na primjer, rifampicin) i inhibitora citokroma P450 2C9 (flukonazol) utječe na metabolizam glimepirida.
Povećanje hipoglikemijskih svojstava lijeka Altar primjećeno je kada se primjenjuje istovremeno s fenilbutazonom, azapropazonom, oksifenbutazonom, sulfinpirazonom, oralnim antidijabetičkim lijekovima, inzulinom, sulfanilamidima s produljenim djelovanjem, tetraciklinima, salicilatima i PASA, muškim lijekovima, anaboličkim lijekovima i anaboličkim lijekovima , kloramfenikol, probenicid, kumarinski antikoagulansi, mikonazol, fenflura mine, pentoksifilin (per os u visokim dozama), fibrati, tritokvalin, ACE inhibitori, fluoksetin, alopurinol, simpatolitik, ciklofosfamid, trofosfamid, ifosfamid, flukonazol.

Smanjenje hipoglikemijskih svojstava lijeka Oltar primjećuje se kada se primjenjuje istodobno s estrogenima i progestogenima, salureticima, tiazidnim diureticima, agensima koji potiču funkciju štitne žlijezde, GCS, derivatima fenotiazina i klorpromazina, epinefrinom i simpatomimeticima, nikotinskom kiselinom i njenim derivatima , finitoin, diazoksid, glukagon, barbiturati, rifampicin, acetazolamid.
Blokatori adrenergike i blokatori receptora H2, rezerpin i klonidin mogu ili oslabiti ili pojačati hipoglikemijska svojstva lijeka Altar. Pod utjecajem simpatolitika kao što su rezerpinski, gvanetidinski, klonidin i β-adrenergički blokatori, učinak kompenzacijske adrenergičke regulacije smanjenja razine glukoze može biti oslabljen ili izostati. Glimepirid slabi ili pojačava efekte derivata kumarina.

Pogledajte video: Kings of Cannabis Full Length Documentary (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar