Čarape za dijabetičare

Pacijenti s dijabetesom izloženi su razvoju sekundarnih bolesti na pozadini glavne dijagnoze, što može predstavljati ozbiljne prijetnje zdravlju. U većini slučajeva zahvaćene su noge.

Čarape za dijabetičare dizajnirane su tako da spriječe razvoj dijabetičkog stopala, čija pojava može izazvati opasno trovanje krvi, pa čak i amputaciju udova. Za ublažavanje negativnih manifestacija opasne bolesti treba koristiti sva raspoloživa sredstva.

Medicinsko rublje razlikuje se od terapije lijekovima u nedostatku štetnih učinaka sintetskih lijekova na tijelo, dok će noge biti zaštićene od komplikacija.

Čarape protiv dijabetesa

Čarape za dijabetičare

Čarape s dijabetesom imaju posebne prednosti koje ih razlikuju od uobičajenih koje se koriste svakodnevno. U tvornici postoji posebna tehnologija koja uzima u obzir sve potrebe bolesnika sa šećernom bolešću kako bi se osigurao terapeutski učinak i udobne čarape.

Posebnu pažnju treba obratiti na činjenicu da su takvi proizvodi uvijek izrađeni od posebne tkanine koju karakterizira povećana otpornost na habanje i sposobnost izmjene zraka, pa noge "dišu". To značajno smanjuje vjerojatnost pojave pelenskog osipa i nelagode.

Takvo donje rublje ima adaptivne temperaturne značajke i smanjuje stvaranje kukuruza, jer tkivo smanjuje trenje. Kvalitetne čarape, i nakon mnogih pranja, ostat će mekane i mekane, a nošenje ugodno.

Dijabetičke se vrste razlikuju od uobičajenih po nizu karakteristika:

  • materijal od kojeg se proizvodi mora biti hipoalergen,
  • proizvod ima antigljivična i antibakterijska svojstva zbog termoregulacije, mogućnosti uklanjanja vlage i prisustva antiseptika,
  • stvoren je povoljan temperaturni režim za noge, ni vruće ni hladno u čarapama,
  • vlaga izlazi i slabo prodire,
  • stopalo ima blagotvoran učinak zbog dodatnih svojstava masaže.

Trebam li koristiti čarape za dijabetes?

Kao što znate, problemi povezani sa stopalom pojavljuju se na pozadini dekompenziranog oblika bolesti. Na takve promjene utječe dijabetička neuropatija, angiopatija, kod koje je vaskularni sistem destabiliziran. Da biste isključili razvoj komplikacija, morate znati sve o tome kako pratiti vlastito zdravlje. Ovaj predmet uključuje nošenje posebnih čarapa.

Zajedno sa pojedinačnom dijetom dijabetesa preporučuje se sledeće:

  • hipoglikemijska imena,
  • injekcije hormonskih komponenti,
  • optimalna fizička aktivnost
  • kontrola nivoa krvi i drugi testovi (urin, holesterol),
  • identifikacija pokazatelja krvnog pritiska,
  • kursevi vitaminskih komponenti, mikro i makro elemenata.

Jednako je važno svake večeri pregledati kožu, pratiti zdravlje donjih ekstremiteta, ne zaboraviti na osobnu higijenu. Izvrsna pomoć u tom pogledu će biti proizvodi koji su pogodni za predstavnike muškog i ženskog spola.

Indikacije za upotrebu

Čarape protiv dijabetesa propisane su ne samo za liječenje i sprečavanje određene vrste komplikacija. S ovom bolešću mijenjaju se biokemijski parametri krvi, opaža se stanjivanje krvnih žila, imunitet je znatno oslabljen. Zbog toga je važno obratiti pažnju na izbor posteljine, koja može utjecati na zdravstveno stanje.

Samo proizvodi od njihovog visokokvalitetnog materijala mogu imati pozitivan terapeutski učinak. Obratite pažnju na donju tabelu gdje su naznačene bolesti u kojima ljekarima snažno savjetuje dijabetičare da koriste posebno donje rublje za udaljene dijelove donjih ekstremiteta.

Tabela 1. Bolesti kod kojih se dijabetičarima preporučuje nošenje specijalnih čarapa:

BolestKratak opisKarakteristična slika
Varikozne vene donjih ekstremitetaKod varikoznih vena opažaju se negativni fenomeni u obliku deformacije vena, krvnih ugrušaka, pojačanog taloženja holesterola i kalcija na venskim zidovima, uništavanja endotela itd. Kod dijabetesa venski zidovi postaju tanji, a manifestacije varikoznih vena povećavaju se. Varikozne vene donjih ekstremiteta
Patologija izločnog sistemaKršenje vodene ravnoteže uslijed poremećaja bubrega dovodi do pojačanog oticanja nogu, što stvara ne samo dodatno opterećenje, već i povećava rizik od razvoja drugih patologija, na primjer, varikoznih vena ili ulceroznih formacija. Zatajenje bubrega
Deformitet stopalaKod dijabetesa je regeneracija tkiva poremećena, pa ako postoje čirevi na stopalu, može se deformirati Hallux valgus
Razvoj mikoze i dermatitisaGljivične infekcije i dermatološke promjene u epitelnim slojevima stopala dovode do pojave hrapave kože, žutica, kukuruza, pukotina. Kod dijabetesa su takve pojave krajnje nepoželjne i mogu izazvati razvoj ozbiljnijih patologija, na primjer, formiranje nezacjeljujućih rana ili ulceroznih formacija. Gljiva stopala
Otvorene ranePrisutnost otvorenih rana je opasna pojava sama po sebi jer služi kao mjesto da razni infektivni agensi uđu u tijelo. Kod dijabetičara trovanje krvlju je nekoliko puta lakše zbog smanjenja zaštitnih mehanizama. Dijabetičko stopalo
Gnojne formacijeKada na koži postoje odsutni ili često prisutni apscesi, to ukazuje na slab imunitet ili narušeno funkcionisanje krvožilnog sistema, što dovodi do hipoksije i loše cirkulacije krvi. Što je veći razvoj dijabetesa, to je vjerojatnije stvaranje takvih formacija na donjim ekstremitetima Teška flegmona stopala

Vrste čarapa za dijabetičare

Masažne čarape (masirano stopalo)

Ako osoba ima dijabetes, važno je posvetiti još više pažnje i najmanjim detaljima. Stoga je izbor tako jednostavnog elementa odjeće kao čarape od velikog značaja u prevenciji različitih bolesti nogu, uključujući i dijabetičko stopalo.

Obratite pažnju. U visokokvalitetnim dijabetičkim čarapama ne bi trebalo biti desni kao na redovnoj obući. Proizvođači specijalizirani za proizvode ove vrste da drže nožne prste na donjim nogama koriste šuplju manžetnu jer na nogama ne bi trebalo biti pritiska. U suprotnom, protok krvi će biti oslabljen.

Kvalitetni proizvodi izrađeni su od prirodnih izdržljivih materijala. Tkanina u pravilu sadrži vlakna od bambusa, pamuka itd. Umjetni materijali, na primjer, sintetika, pokušavaju se koristiti u minimalnim količinama. Razmotrimo neke sorte detaljnije.

Pamučni proizvodi

Takve proizvode je lako nositi, jer prirodna tkanina diše i pruža dobru razmjenu zraka između nogu i okoline. Proizvodi su polusezonski.

Ostale inkluzije tkiva u materijalu su odsutne. Da bi se smanjila povišenost, šavovi na čarapama nalaze se izvana, što minimizira kontaktnu površinu i smanjuje trenje.

Postoje vrlo udobne manžete, koje su takođe napravljene od pamuka, ali se razlikuju u blago povećanoj elastičnosti i gustoći, što omogućava čarapama da dobro sjede na nozi, ne ometajući cirkulaciju krvi. Možete ih koristiti i u terapeutske i u profilaktičke svrhe.

Proizvodi od bambusa

Proizvod od bambusovih vlakana

Bambus je prilično jeftina biljka s vrlo dugim i gustim celuloznim vlaknima, tako da tropska trava ima sve prave karakteristike za upotrebu u industriji pletenja. S medicinskog stajališta, tkanine od bambusa imaju antimikrobna svojstva, proizvodi od njega praktičniji su u pogledu lične higijene i ne zahtijevaju dodatne antibakterijske tretmane.

Napomena Proizvodi koji sadrže bambusova vlakna imaju antiseptička svojstva.

Sa bakrenim navojem

Bakar ima sposobnost ubijanja bakterija i virusa, pa mu se dodaje u obliku tankih struna na tkanine od bambusovih vlakana. Pošto takve čarape imaju snažna antiseptička svojstva, preporučuje ih se nositi na stopalima zahvaćenim mikozama, nakon liječenja gljivičnim infekcijama i osobama s prekomjernim znojenjem stopala.

Tako se pojavljuje prevencija razvoja dermatoloških lezija na koži. Navoji izrađeni od metala značajno poboljšavaju habanje povećavajući čvrstoću proizvoda.

Napomena Postoji hipoteza da kontakt s bakrom može pozitivno utjecati na razinu glukoze u krvi, ali u medicinskoj literaturi nema pouzdano potvrđenih činjenica niti su objavljeni rezultati takvog istraživanja.

Sa srebrnim nitima

Nano dijabetičke čarape sa srebrom

Liječnici snažno preporučuju srebrne čarape dijabetičarima pacijentima koji imaju duge ne zacjeljujuće rane, pogotovo ako osoba istovremeno doživljava jake bolove i muke.

Odavno je poznato o ljekovitosti bijelog plemenitog metala zbog njegovih snažnih antiseptičkih svojstava. Prisutnost srebrnih niti u vlaknima tkiva doprinosi ubrzanom zaceljivanju rana različite težine.

Obratite pažnju. Prave visokokvalitetne čarape trebaju biti u potpunosti od prirodnih materijala. U pravilu su izrađene od samo 100% pamuka s tankim prugama srebra. Cijena takvih proizvoda je skupa.

Ovi proizvodi smatraju se najboljom kvalitetom iz slične serije proizvoda. Čarape sa srebrnim nitima preferiraju vodeći stručnjaci koji rade na polju stvaranja sredstava za borbu protiv dijabetesa i njegovih posljedica.

Srebrne čarape

Čarape ne možete upoređivati ​​sa pravim srebrom i njegovim nadomjestkom. Jedina prednost ovog proizvoda je niža cijena, ali efekat će biti vrlo drugačiji.

Ove čarape koriste drugačiji pristup i nećete naći nijednu srebrnu nit u sastavu vlakana. Nakon što su proizvodi gotovi, stave se neko vrijeme u tekuću otopinu zasićenu ionima srebra.

Dakle, čarapa je u potpunosti prekrivena mikroskopskim srebrnim ionima i sada je njegova korisnost za noge ista kao i kod pravog srebra. Međutim, nakon prvog pranja, srebrni ioni se isperu, uzimajući sa sobom sva korisna svojstva i sada će to biti uobičajena pletiva.

Važno je uzeti u obzir neke karakteristike koje je potrebno spomenuti. U područjima gdje su refleksogene zone smještene u nožnom prstu postoje posebni metalni umeci. To su čarape bez elastika za dijabetičare jer je umjesto njega, u predelu manžeta koncentrirana posebna tkanina s povećanim elastičnim svojstvima.

Izbor proizvoda

Čarape od dijabetičara Cupron

Ako pogledate broj marki koje se nude na tržištu, lako je primijetiti da je izbor medicinskog donjeg rublja za osobe koje pate od dijabetesa vrlo raznolik. Stoga nema smisla karakterizirati svaku marku zauzvrat, ali vrijedi se usredotočiti na one parametre (tablica 2) koji su važni pri odabiru medicinskih čarapa.

Tabela 2. Kriterijumi za izbor čarapa sa dijabetesom:

ParametarŠta tražiti
Od čega materijala je napravljen proizvod?Samo će proizvod od prirodnih materijala pružiti olakšanje. Prisutnost sintetskih elemenata smanjuje terapeutski učinak i može izazvati razvoj alergijskih reakcija.
Ima šava ili neProizvodi za dijabetičare neće imati unutarnje šavove ili će ih potpuno izostati. Loši proizvodi s šavovima iznutra će povećati trenje, što može uzrokovati ozljede epitelijskih tkiva, uzrokovati stvaranje rana i čira na nogama.
EraserČarape s dijabetesom ne bi trebale imati gumu jer komprimiraju ud i ometaju cirkulaciju krvi. Umjesto toga, može se koristiti manžetna ili traka od guste elastične tkanine.
SezonalnostU jesensko-zimskom periodu preporučljivo je birati čarape s visokim golfom kako biste održavali toplinu, a za vruća vremena preporučuje se upotreba s niskim - da biste smanjili znojenje nogu.
Prisutnost mrežastih površinaŠto više mrežastog tkiva ima u čarapi, bolje noga diše i vlaga se više oslobađa. Ovakvi proizvodi su dobri za upotrebu u ljetnim mjesecima.
DimenzijaČarape bi trebale biti iste veličine kao i noga. U suprotnom, može doći ne samo do neugodnosti tokom rada, već može prouzrokovati i ozljede: ako je veličina mala, kompresija se povećava, s velikom veličinom, valovi i nabori povećavaju trenje.

Neke marke koje u konkurenciji za kupca proizvode proizvode opremljene dodatnim uređajima koji su vrlo zgodni i koji imaju veliku potražnju, na primjer, čarape:

  • sa ojačanim viskozom na stopalu,
  • s masažnim jastučićima na potplatu,
  • dizajniran isključivo za dom.

Napomena Za hladnog vremena, neki proizvođači proizvode čarape s podlogom od poliestera. Ovaj materijal savršeno zadržava toplinu i uklanja vlagu vani.

Opcija zimske čarape

Pametne čarape

Predivne čarape za dijabetičare Izrael je počeo proizvoditi prije nekoliko godina. Proizvode je razvila posebna grupa naučnika sa hebrejskog univerziteta koja je uvrštena u top 100 vodećih istraživačkih centara svijeta.

Dijabetičari, pogotovo ako je bolest u srednjoj i kasnoj fazi, trebaju pomno nadzirati formiranje manifestnih procesa na nogama, jer ako se to ne učini, patologija može započeti i kao rezultat ostati potpuno bez noge. Poteškoća je u tome što osoba može otkriti pojavu čira nakon što se pojavi, ali nema sposobnost nadziranja negativnih procesa koji se događaju u donjim ekstremitetima.

Medicinski naučnici provodili su istraživanje na temelju lokalnog sveučilišta, čiji je rezultat bio izum jedinstvenih čarapa, u čiju su tkaninu ugrađeni mikrosenzori koji određuju najmanja kolebanja tlaka.

Primjetno je da ove pametne čarape u stvarnom vremenu redovito prate pritisak, a primljeni podaci šalju se na mobilni telefon s unaprijed instaliranom posebnom aplikacijom u kojoj su pohranjene sve primljene statistike. Vlasnika uređaja sada možete unaprijed obavijestiti o opasnosti od razvoja dijabetičke neuropatije, pojave čira ili dijabetičkog stopala.

Obratite pažnju. Ove "pametne" čarape mogu se prati u veš mašini, nakon čega rade u istom režimu.

Najzanimljivije je da ljudi koji su postavili cilj da naprave takve proizvode nisu slijedili sebične ciljeve, već su vjerovali da upotreba ovog uređaja može umanjiti troškove zdravstvene zaštite jer bi se na taj način moglo spriječiti pojava čira.

Zaključak

Stoga je preporučljivo osobama oboljelim od dijabetesa da nose posebne čarape jer će to pomoći da izbjegnu pojavu rana.Stvar je u tome da se s povećanjem razine glukoze smanjuju regenerativne sposobnosti tkiva donjih udova, pa čak ni mala rana ne zaraste vrlo dugo.

To predstavlja određenu opasnost jer se mogu razviti trofični čiri, može doći do trovanja krvi i u najgorem ishodu osoba izgubi nogu. Nošenje dijabetičkih čarapa štiti kožu od oštećenja, uklanja neprihvatljive mirise, smanjuje upalu i sprečava razvoj patogene mikroflore.

Sorte dijabetičkih čarapa

Postoji nekoliko vrsta sličnih proizvoda. Prve one vrijedne pažnje uključuju čestice dragocjenih materijala. Izrađene su od prirodne pamučne tkanine pomoću srebrnih niti. Obzirom na pružanje antibakterijskih i antifungalnih efekata možemo govoriti o smanjenju razvoja infekcija kože udova.

Predstavljene dijabetičke čarape izuzetno su izdržljive. Nakon jedinstvenog pranja uz dodatak sapuna ili običnog praha, svoja jedinstvena svojstva ne gube. To je zbog činjenice da su specifične strukture korištene za njihovu proizvodnju inertne, naime, ne reagiraju sa okolnim spojevima. Stvari s njihovim dodavanjem su izdržljive, jer materijal poput srebra povećava stupanj gustoće tkanina i produžuje rad proizvoda.

Sljedeća je sorta bambus u koji su često utkane bakrene niti. To je ono što pruža dugoročnu antimikrobnu zaštitu i antistatičke efekte. Mora se zapamtiti da:

  1. takva medicinska imena karakteriziraju visoki stupanj efikasnosti s pretjerano aktivnim znojenjem udova,
  2. nisu manje efikasni u slučaju često ispoljenih gljivičnih patologija,
  3. oni nisu inferiorni u snazi ​​od klasičnih materijala i stoga se uvjeti njihovog rada ne razlikuju.

Treća vrsta čarapa izrađena je od čistog mekog pamuka, koji ima pokazatelje visokog kvaliteta. Najčešće nemaju određene komponente. Prednost je završna obrada šavova, koji su ravni i izvedeni vrlo pažljivo, nalaze se izvana. Prst je optimalno zabrtvljen i povezuje se s glavnim dijelom u skladu s bešavnom tehnologijom te se stoga neće trljati ili kliznuti s uda.

Uska guma u takvim proizvodima zamijenjena je elastičnom pletenom tkaninom koja osigurava savršeno prijanjanje. Oni istovremeno ne destabiliziraju protok krvi i ne pritišću na strukture mekih tkiva. Pamučne čarape mogu se koristiti i za liječenje i za prevenciju komplikacija bolesti.

Zašto su vam potrebne dijabetičke čarape?

Da bismo razumjeli koliko su potrebne dijabetesne čarape za one koji pate od dijabetesa, dajemo mali sažetak statističkih podataka. Službeni medicinski izvori govore da se gangrena kod ljudi čije tijelo ne može samostalno regulirati količinu šećera u krvi, javlja 9 puta češće, a potreba za amputacijom - 6 puta.

Šta je razlog za to? Tako značajno povećanje rizika od takvih posljedica proizlazi iz činjenice da se u vezi s dijabetesom može primijetiti smanjenje protoka krvi u donjim ekstremitetima. Nošenje specijalnih čarapa jedna je od preporučenih mjera za značajno smanjenje rizika od bilo kakvih smetnji u nogama.

U skladu s tim, redovno nošenje dijabetičkih čarapa omogućava vam:

  • smanjiti verovatnoću trofičnih poremećaja u nogama,
  • sprečiti pojavu raznih zaraznih bolesti,
  • pasivno sprečavaju sindrom dijabetičkog stopala, koji se često javlja kod ljudi koji imaju dijabetes.

Mnogi ljekari preporučuju da dijabetičari nose posebne čarape za dijabetičare, jer omogućuju održavanje zdravih i lijepih nogu, uklanjajući strašne posljedice dijabetesa.

Na što paziti pri odabiru čarapa?

Budući da koža nogu s dijabetesom postaje sužija i sklonija pucanju i oštećenju, materijal čarapa trebao bi biti prirodan, mekan i gladak. U takvim proizvodima u pravilu nema unutrašnjih šavova ili nabora jer u suprotnom mogu dovesti do trljanja i narušavanja integriteta kože prilikom hodanja.

Čarape za osobe sa dijabetesom imaju sljedeće karakteristike:

  • u njihovoj proizvodnji koriste se najkvalitetniji i uglavnom prirodni materijali,
  • manžetna im je elastična, zbog čega se žile ne usitne i protok krvi ostaje slobodan,
  • peta u takvim proizvodima dodatno je zbijena, jer prilikom hodanja ima posebno opterećenje.
Manšeta na čarapama za pacijente s dijabetesom trebala bi biti besplatna kako ne bi začepili žile i protrljali kožu

Antiseptička impregnacija je korisna i u takvim čarapama, posebno ako na koži već postoje lagana ogrebotina i oštećenja. Zahvaljujući posebnoj tehnologiji nanošenja, ne pere se ni nakon pranja i pruža stabilan antibakterijski učinak. Čarape za dijabetičare trebaju biti izrađene od elastičnih niti tako da dobro pristaju nozi, ali istovremeno je ne stisnite.

Kakve bi trebale biti čarape za dijabetičare?

Zbog činjenice da se dijabetičke čarape mogu pripisati gotovo medicinskim proizvodima, određeni su zahtjevi vezani za njihovu kvalitetu. Razmotrite ih:

  • Antibakterijski i antifungalni učinak. Čuvanje mikroflore sigurno za stopalo jedan je od glavnih zadataka svih dijabetičkih čarapa. Da bi se to implementiralo koriste se različite tehnologije. Jedna od najpopularnijih je uporaba bambusovih niti. Glavna prednost takve tvari je da ima antibakterijska i antifungalna svojstva bez dodatnog liječenja.
  • Hipoalergeni. Često, tkivo kod dužeg taktilnog kontakta s kožom može izazvati iritaciju, pa su dijabetičke čarape napravljene od posebnih hipoalergenih vlakana. Potpuno isključuju svaki svrab i iritaciju koji mogu izazvati razvoj složenijih bolesti.
  • Termoregulacija. Visokokvalitetna termoregulacija je osnova za stvaranje optimalne mikroflore za kožu stopala. Ljeti čarape trebaju osigurati odgovarajuću ventilaciju kako se stopalo ne znoji, a zimi - zaštititi ga od izlaganja niskim temperaturama.
  • Mekoća. Elastika koja drži nožni prst na nozi treba biti izrađena od mekog tkiva koje ne gura nogu, ali istovremeno fiksira sam proizvod na potkoljenici. To je potrebno iz razloga što čak i lagano cijeđenje tkiva može dovesti do još većeg usporavanja protoka krvi, a samim tim i do bržeg razvoja nepoželjnih bolesti.

Dakle, za dijabetičke čarape postavljeni su prilično visoki zahtjevi za kvalitetom i proizvodnjom.

Ne zanemarite pažljiv odabir čarapa s dijabetesom, jer od njihove kvalitete ovisi ne samo vaša udobnost, nego i zdravlje. Prilikom odabira proizvoda obratite pažnju na njegov materijal i način izrade.

Po čemu se razlikuju od običnih proizvoda

Bez obzira na materijal, visokokvalitetne čarape za pacijente s endokrinim bolestima izrađuju se bez desni, jer mogu destabilizirati uobičajenu cirkulaciju i pritisnuti na sloj mekog tkiva. U takvim se dodacima obično zamijeni praznom manšetom s točno određenom pletenom pletenicom - zbog toga je isključenje stiskanja udova. Kao vodeći materijal obično se koriste bambusova ili pamučna vlakna.

Ništa manje značajna karakteristika naziva se i efikasnost proizvoda. Dakle, dizajnirani da isključe komplikacije, oni imaju antigljivične i zagrijavajuće efekte. Obratite pažnju na algoritam masaže, hipoalergeni, hlađenje i odbija vodu. Prikazani popis nadopunjuje:

  • proizvodi su prilagođeni bilo kojim vremenskim uvjetima,
  • indicirani su za bubrenje, podočnjake, gljivične infekcije, deformitet stopala, varikozne vene i čak natečenost navlake,
  • su neophodni u situaciji kada dijabetičar češlja u krv, može vidjeti svrabne rane, pukotine (bez obzira na veličinu).

Čarape sa srebrom

Jedna od sorti čarapa protiv dijabetesa su proizvodi sa srebrnim nitima ili česticama ovog metala. U čemu je osobina ove vrste čarapa? Srebro se dugo upotrebljava ne samo u tekstilnoj industriji, nego i u drugim industrijama kao antibakterijsko i protiv gljivično sredstvo. Prema tome, u dijabetičkim čarapama obavlja istu funkciju, štiteći stopalo od pojave gljivica i raznih bakterija.

Postoje dve vrste srebrnih čarapa:

  • Sa srebrnim nitima. Takvi proizvodi smatraju se skupljima. Sama struktura pamučne tkanine koristi prirodne srebrne niti koje su isprepletene s drugim vlaknima.
  • Sa česticama srebra. Jeftiniji proizvodi su čarape koje se jednokratno podvrgavaju otopini koloidnog srebra. Također vam omogućava da im date antibakterijska i antifungalna svojstva.

Pojedinosti o prednostima srebrnih čarapa za dijabetičare možete naći u sljedećem videu:

Vrijedi napomenuti da, osim svojih preventivnih svojstava, čarape sa srebrnim nitima imaju povećanu otpornost na habanje, što se ne može reći za proizvode koji su bili podvrgnuti samo jednokratnoj obradi. Osim toga, nakon prvog pranja gube svojstva.

Osim nabavke čarapa za dijabetičare, preporučujemo i izmjenu cipela u posebne ortopedske.

Čarape bez elastike

U posljednje vrijeme posebno su popularne dijabetičke čarape bez elastika. Glavna im je karakteristika da u svojoj proizvodnji ne koriste gumice za stezanje. Da bi se kompenzirao ovaj element i sam popravio proizvod na nozi, čarape su izrađene na način da se čvrsto prilegnu po cijeloj površini, a da ne zatežu meka tkiva nogu.

Proizvodi bez elastike u pravilu se preporučuju onima koji većinu vremena provode na nogama. Posebno ih često koriste dijabetičari koji se bave bilo kojom vrstom sporta.

Čarape bez elastičnog pojasa doprinose lakšem protoku krvi u stopalu, a mogu se upotrijebiti i kao prevencija varikoznih vena.

Preporučuje se i pročitati članak o tome kako pravilno brinuti za noge, jer u protivnom neće biti smisla samo od čarapa.

Učinkovito održavanje pacijentovog stanja u slučaju šećerne bolesti može se ostvariti samo integriranim pristupom, tako da ne zapostavljajte nošenje posebnih čarapa. Oni će vam pomoći da smanjite vjerojatnost bolesti donjih ekstremiteta, a njihova čarapa pozitivno će utjecati na opće stanje.

Kako odabrati prave čarape za dijabetičare

Da se ne pogrešimo u izboru, potrebno je prije svega obratiti pažnju na materijal čarapa. Sintetički modeli nisu baš pogodni, jer mogu izazvati alergijske reakcije. U isto vrijeme su dovoljno guste. U tom pogledu, najbolja opcija bio bi kombinirani proizvodni materijal. Odnos treba biti sljedeći: najmanje 90% pamuk, lan i 10% poliester, elastan ili likra.

Proizvodi su bešavni, jer će se na području spajanja dijelova tkivnih struktura stvoriti specifična brtva, koja daje neugodne senzacije dok hodate. Osim toga, ubodi se ubod, formira se corpus callosum, u koji nakon otvaranja često prodire prašina i prljavština. Ako postoje šavovi u čarapama bez elastike, moraju biti ravni i beznačajni.

Stalno nošenje ispravno odabranih proizvoda s vremena na vrijeme bi trebao postati jedna od komponenti poznatog načina života. Ovo će postići niz pozitivnih efekata:

  1. smanjenje stepena umora nogu tokom hodanja i s bilo kojim aktivnim pokretima,
  2. sprečavanje stvaranja gužve u nogama,
  3. antiseptički učinak, koji isključuje razvoj i povećanje broja gljivica i bakterijskih komponenti na koži.

Oni također obraćaju pažnju na činjenicu da se pod uslovom da su proizvodi pravilno odabrani, vjerojatnost rasta grube kože i gnojnih formacija smanjuje. Zajamčena je savršena termička regulacija, koja eliminira pojavu komplikacija i kritičnih posljedica.

Srebrne dijabetičke čarape

Ove čarape izrađene su od prirodnog pamuka sa dodatkom srebrnih niti. Zbog činjenice da ovaj plemeniti metal ima antibakterijski i antifungalni učinak, rizik od nastanka infekcije na koži nogu kada se koristi svodi se na nulu. Ovo je vrlo vrijedno u slučajevima kada je koža nogu sklona slabo zarastalim ranama ili je već oštećena. Srebro ubrzava regeneraciju kože i sprečava njihovu infekciju.

Ove čarape su vrlo izdržljive, ne gube svojstva ni nakon brojnih pranja sapunom ili deterdžentom. To je zbog činjenice da su metalizirane pređe inertne, odnosno da ne reagiraju s okolnim spojevima. Stvari s njihovim dodatkom ispadaju prilično izdržljive, jer srebro povećava gustoću tkanina i produžava vijek proizvoda.

Ove medicinske čarape mogu se izrađivati ​​i u jeftinijoj verziji, u kojoj se umjesto srebrnih niti koristi jednokratni tretman koloidnom otopinom ovog metala. No, uštede na kraju su vrlo sumnjive, jer se nakon prvog pranja gube sva korisna svojstva ovog proizvoda. S obzirom na trajnost antibakterijskog učinka i čvrstoću proizvoda sa srebrnim nitima, bolje je dati prednost upravo takvim čarapama.

Medicinske čarape DiaFit dizajnirane su posebno za bolesnike s dijabetesom i sadrže antimikrobne čestice srebra.

Čarape od bambusa za dijabetičare

Prednost bambusovih vlakana je što prirodno imaju antibakterijska i antifungalna svojstva, pa im nije potrebna dodatna obrada (za razliku od čistog pamuka, na primjer). Međutim, nemaju potrebnu elastičnost za čistu upotrebu u proizvodnji čarapa. Zbog toga je preporučljivo dodati malu količinu sintetičkih materijala (poliamid, elastan) kako biste poboljšali svojstva potrošača.

Bakrene niti su često utkane u čarape od bambusa, koje pružaju dodatnu antimikrobnu zaštitu i antistatički učinak. Ovi medicinski uređaji su visoko efikasni za pojačano znojenje nogu i često ponavljajuće gljivične bolesti. Što se tiče snage, oni nisu inferiorni čarapama od klasičnih materijala, pa se i njihov životni vijek ne razlikuje.

Čarape napravljene od bambusovih vlakana imaju prirodna antimikrobna svojstva, što je izvrsna prevencija razvoja dijabetičkog stopala

Pamučne čarape

Ove čarape izrađene su od čistog, visokokvalitetnog mekog pamuka bez ikakvih dodataka. Šavovi u njima su obično ravni, izrađeni su vrlo pažljivo i nalaze se vani.Prst je dodatno zapečaćen i povezan glavnim dijelom pomoću bešavne tehnologije, tako da se proizvod neće trljati i kliznuti s nogu.

Čvrsta elastika u tim čarapama zamijenjena je elastičnom pletenom tkaninom, što osigurava dobro prianjanje. Istovremeno, takve dijabetičke čarape ne remete protok krvi i ne vrše pritisak na meka tkiva nogu. Mogu se koristiti kako za liječenje tako i za prevenciju dijabetesnih komplikacija donjih ekstremiteta.

Da li je obavezno koristiti posebne čarape za dijabetes?

Budući da je kod dijabetes melitusa koža nogu i stopala vrlo ranjiva i sklona pucanju, ranama i čirima, upotreba posebno dizajniranih čarapa jednostavno je neophodna. Od ovog naoko beznačajnog detalja odjeće ponekad direktno ovisi stanje ljudskog zdravlja.

Dijabetičko stopalo - nevjerojatna komplikacija šećerne bolesti koja prijeti razvoju gangrene i amputacije udova

Stalna upotreba čarapa dijabetičarima trebala bi biti jedan od elemenata poznatog načina života. Imaju takav uticaj na organizam pacijenta:

  • smanjiti umor nogu dok hodate i krećete se,
  • sprečavaju stvaranje zagušenja u donjim ekstremitetima,
  • zahvaljujući antiseptičkom efektu sprečavaju razvoj i razmnožavanje gljivica i bakterija na koži nogu,
  • smanjiti vjerojatnost rasta grube kože i pojavu korna,
  • pružaju dobru termoregulaciju.

Da pacijent s dijabetesom ne bi bio zasjenjen ozbiljnim komplikacijama, osoba se mora pridržavati određenog načina života: kontrolirati šećer u krvi, na vrijeme uzimati propisane lijekove i slijediti dijetu. Važno je i nadgledati stanje nogu, tretirati najmanji ogrebotine i pukotine antisepticima na vrijeme, te svakodnevno voditi računa o higijeni. U kombinaciji s upotrebom visokokvalitetnih čarapa dijabetičarima, ovo će pomoći u održavanju zdravlja i sprečavanju ozbiljnih problema sa stopalima.

Pogledajte video: Čarobne Relax Čarape koje rješavaju probleme cirkulacije, otečenih i hladnih nogu! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar