Gliformin za dijabetes

Međunarodno ime lijeka je Metformin. Gliforminske tablete imaju izraženu sposobnost snižavanja glukoze u krvi.

Ovaj lijek se preporučuje u liječenju dijabetes melitusa neovisnog o inzulinu (dijabetes tipa II) u slučaju da terapija dijetom nema vidljiv učinak. Kao pomoćni lijek, Glyformin se koristi i kod dijabetesa tipa 1 (o inzulinu).

Učinak Gliformina na ljudsko tijelo očituje se na dva načina: s jedne strane on inhibira stvaranje glukoze u jetri, s druge strane inhibira apsorpciju tvari u crijevnom traktu. Istovremeno se intenzivira proces iskorištavanja glukoze u mišićima i povećava se osjetljivost tkiva na učinke inzulina.

Upotreba u djetinjstvu

Upotreba lijeka za liječenje moguća je samo kod pacijenata starijih od 10 godina u obliku monoterapije i u kombinaciji s inzulinom. Aktivna supstanca ne utječe na rast i razvoj maloljetnog pacijenta. Zbog nedostatka podataka tijekom puberteta potrebno je strogo nadziranje doziranja lijeka. Naročito djeca od 10-12 godina.

Početna doza (prva 3 dana) ne prelazi 500/850 mg / dan. U roku od dvije sedmice, ljekar prilagođava termin, na osnovu rezultata ispitivanja koncentracije šećera u krvi. Maksimalna doza nije veća od 2000 mg.

Kako bi se smanjio negativan utjecaj metformina na probavni trakt, dnevna norma podijeljena je u 2-3 doze za vrijeme ili nakon obroka.

Trudnoća i dojenje

Djelomičnom kompenzacijom dijabetesa tipa 2, trudnoća se nastavlja patologijama: moguće su urođene malformacije, uključujući perinatalnu smrt. Prema nekim izvještajima, primjena metformina ne izaziva razvoj urođenih abnormalnosti u plodu.

Ipak, u fazi planiranja trudnoće preporučljivo je preći na inzulin. Da bi se spriječila odstupanja u razvoju djeteta, važno je da trudnice kontroliraju glikemiju za 100%.

Trudnicama kao i dojiljama u periodu prirodnog hranjenja upotreba Gliformina zabranjena je. Ispitivanja u vezi s prisutnošću metformina u majčinom mlijeku nisu provedena.

Pri planiranju trudnoće uzimanje Glyformina zamjenjuje se inzulinskom terapijom.

Kontraindicirane kombinacije

Kontrastni markeri rendgenskih zraka, koji sadrže jod, sposobni su da izazovu laktacidozu kod dijabetičara sa bubrežnim disfunkcijama. Kod pregleda korištenjem takvih lijekova pacijent se prebacuje na inzulin na dva dana. Ako je stanje bubrega zadovoljavajuće, dva dana nakon pregleda možete se vratiti na prethodni režim liječenja.

Interakcija lijekova

Lijek Gliformin Prolong, ruska farmaceutska kompanija Akrikhin, proizvodi se u obliku filmom obloženih tableta sa učinkom sa produženim oslobađanjem.

Svaka bikonveksna žuta tableta sadrži 750 mg aktivne komponente metformin hidroklorida i pomoćnih sastojaka: silicijum dioksid, hipromeloza, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat.

Pakirane tablete od 30 ili 60 kom. u plastičnu futrolu sa olovkom sa vijčanom kapom i upravljačkom zaštitom prvog otvora. Plastično pakovanje se postavlja u kartonsku kutiju. Rok trajanja lijeka na suhom, tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi, je 2 godine. Za Gliformin Prolong 1000 cijena na Internetu je od 477 rubalja.

Ako trebate zamijeniti lijek, liječnik može upotrijebiti analoge s istom osnovnom supstancom:

  • Formmetin
  • Metformin
  • Glucofage,
  • Metformin Zentiva
  • Gliformin

Ako je dijabetičar već uzeo lijekove na bazi Metformina, koji imaju učinak normalnog oslobađanja, tada se prilikom njihove zamjene Gliforminom Prolongom treba usredotočiti na prethodnu dnevnu dozu. Ako pacijent uzima redovno metformin u dozi većoj od 2000 mg, prelazak na produženi gliformin je nepraktičan.

Ako je pacijent koristio druga hipoglikemijska sredstva, onda se prilikom zamjene lijeka Gliforminom Prolong vodi prema standardnoj dozi.

Metformin kod dijabetesa tipa 2 se takođe koristi u kombinaciji sa inzulinom. Početna doza gliformina Prolong uz takav kompleksni tretman je 750 mg / dan. (jedan prijem u kombinaciji s večerom). Doziranje inzulina bira se uzimajući u obzir očitanja glukometra.

Najveća dopuštena doza produžene varijante iznosi 2250 mg (3 kom.). Ako dijabetes nije dovoljan za potpunu kontrolu bolesti, prelazi se u vrstu lijeka sa konvencionalnim oslobađanjem. Za ovu opciju maksimalna doza je 3000 mg / dan.

Ako su rokovi propušteni, prvo morate uzimati lijek. Nemoguće je udvostručiti normu u ovom slučaju: lijeku je potrebno vrijeme da bi ga tijelo moglo pravilno apsorbirati.

Gliformin se ne smije propisati za ketoacidozu, kronične bolesti jetre, dijabetičku komu, srce, plućni zatajenje, za vrijeme trudnoće, dojenje, infarkt miokarda, prekomjernu osjetljivost na komponente lijeka.

Izuzetno pažljivo uzimajte lijek za bolesti infektivne etiologije, prije nego što provedite ozbiljno hirurško liječenje.

Pojačava hipoglikemijski učinak jednokratne upotrebe metformina sa derivatima:

  • sulfonilureje,
  • insulin
  • akarboza,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi,
  • inhibitori aminoksidaze ovisne o FAD i enzim koji transformira angiotenzin,
  • ciklofosfamid
  • oksitetraciklin.

Moguće neželjene posljedice za vrijeme liječenja trebaju se uzeti u obzir u kombinaciji s lijekovima:

  • Gliformin Prolong tablete ne smeju uzimati pacijenti koji sadrže rendgenske supstance koje sadrže jod.
  • Zabranjeno je kombinirati terapiju s alkoholnim pićima ili lijekovima koji sadrže alkohol.
  • Gliformin Prolong je nepoželjno kombinirati s GCS-om, tetrakozaktidima, β-2-adrenergičkim agonistima, kloprozaminom i drugim lijekovima s indirektnim hiperglikemijskim učinkom. Ako je potrebno, takve kombinacije zahtijevaju prilagođavanje doze.
  • Istodobna primjena diureticima izaziva laktičnu acidozu.
  • Kombinacija metformina sa salicilatima, inzulinom, sulfonilurejom potiče hipoglikemiju.

Ako su tijekom liječenja Gliforminom Prolong pacijentu propisani bilo koji lijekovi, potrebno je razjasniti značajke njihove kompatibilnosti.

Gliformin se preporučuje upotrebljavati ili s hranom ili nakon uzimanja, piti tablete s puno obične vode.


U prve dvije sedmice liječenja (početni stadij terapije), korištena dnevna doza ne smije biti veća od 1 g. Doza se postepeno povećava, ali uzima se u obzir ograničenje - doza održavanja lijeka ne smije biti veća od 2 g dnevno, podijeljeno u dvije ili tri doze dnevno.

Ako je pacijent stariji od 60 godina, tada maksimalna doza lijeka nije veća od 1 g dnevno.

Kako se efikasno prijaviti

Gliformin Prolong je namenjen za unutrašnju upotrebu. Pilula se pije jednom - uveče, uz večeru, bez žvakanja. Doziranje lijeka određuje liječnik, uzimajući u obzir rezultate testova, fazu dijabetesa, prateće patologije, opće stanje i individualnu reakciju na lijek.

Kao početna terapija, ako dijabetičar prethodno nije uzimao lijekove na bazi metformina, preporučuje se propisati početnu dozu u roku od 750 mg / dan. kombiniranje lijekova s ​​hranom.

Za dvije sedmice već je moguće procijeniti učinkovitost odabrane doze i po potrebi izvršiti prilagodbe. Spora titracija doziranja pomaže tijelu bezbolno da se prilagodi i smanji broj nuspojava.

Standardna norma lijeka je 1500 mg (2 tablete), koje se uzimaju jednom. Ako ne možete postići željenu efikasnost, možete povećati broj tableta na 3 (ovo je maksimalna doza). Oni se takođe uzimaju u isto vreme.

Gliformin se koristi strogo prema receptu liječnika u dozama koje su usko vezane za pacijentovo stanje i njegovu specifičnu razinu glukoze.

Važno! Kršenje doze lijeka može dovesti do povećanih nuspojava i smanjenja terapijskog učinka lijeka.

Gliformin započinje s malim dozama, nakon nekog vremena povećava se količina lijeka, postepeno dolazi do održavajuće doze.

Tablete treba uzimati cijele, bez drobljenja i žvakanja, s hranom ili odmah nakon jela. Lijek treba isprati čašom vode. Da bi se smanjio negativan učinak lijeka na probavni sistem, dnevna doza se dijeli 2-3 puta (ovisno o obliku lijeka).

Simptomi dijabetesa - video

Indikacije za upotrebu lijeka su dijabetes melitus tipa 2, kada stroga dijeta i lijekovi iz skupine sulfoniluree nemaju željeni učinak. Gliformin se takođe propisuje kod dijabetesa tipa 1 kao dodatak injekcijama inzulina.

Tijekom liječenja mora se pratiti rad bubrega, preporučuje se barem svakih 6 mjeseci uzeti analizu kako bi se utvrdio laktat u krvnoj plazmi.

Tablete se mogu piti tokom obroka ili nakon jela, tačno doziranje mora liječnik pojedinačno propisati, uzimajući u obzir rezultate testa šećera u krvi:

  • na početku terapije, doza nije veća od 1 grama dnevno,
  • nakon 15 dana iznos sredstava povećava se.

Standardna doza održavanja ne smije biti veća od 2 grama dnevno, mora se ravnomjerno rasporediti po nekoliko doza. Dijabetičarima starije dobi dnevno preporučuje se uzimanje najviše 1 gram lijeka.

Ne preporučuje se upotreba lijeka kod pacijenata starijih od 60 godina koji izvode teške fizičke radove, a što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze u njima. U starijih bolesnika preporučena dnevna doza ne smije biti veća od 1 g.

Lekar koji radi, određuje pojedinačnu dozu leka na osnovu ispitivanja nivoa glukoze u krvi.

Početna doza na početku terapije je 500-1000 mg / dan. Nakon 2 tjedna, može se povećati ovisno o razini glikemije. Uobičajena doza je 1,5–2 g / dan, maksimalna 3000 mg. Kako bi se minimizirao negativni učinak lijeka na probavni trakt, doza je podijeljena u 2-3 doze.

Gliforminske tablete uzimaju upute za upotrebu kod uzimanja hrane - najbolje uveče. Tablete je zabranjeno gristi, drobiti - moraju se progutati cijele. Doziranje i trajanje terapijskog tečaja određuje se zasebno za svakog pacijenta u skladu s pokazateljima glukoze u krvi.

Preporučena početna doza za jednu dozu je 500 mg, broj doza se određuje pojedinačno (dopušteno je piti do 3 puta dnevno ili uzimati Gliformin 1000 mg u jednoj dozi). Dozvoljeno je povećati doziranje na 850 mg x 1-2 p./d. Ako doktor smatra da je potrebno, tada se lijekovi postepeno povećavaju na maksimalne razine - 2-3 g dnevno.

Monoterapija za djecu

Lijek je nepoželjan za djecu mlađu od 18 godina. U slučaju imenovanja, doza može biti za djecu stariju od 10 godina 500-850 mg dnevno za jednu dozu.

Moguće je i imenovanje 500 mg x 2 p. / d

Ako je potrebno, moguće je postupno povećavanje doze. 10-15 dana nakon početka davanja, neophodno je izvesti korekciju količine lekova u skladu s očitavanjima nivoa glukoze u krvi.

Uz složenu terapiju, zajedno s inzulinom, početna doza Gliformina je 500-850 mg s učestalošću davanja 2-3 r / s. Količina inzulina kontrolira se očitanjem glukoze.

Tokom trudnoće i dojenja

Poznato je da dekompenzirani dijabetes melitus tijekom gestacije predstavlja prijetnju razvoju urođenih abnormalnosti i patologija u plodu, smrt u perinatalnom razdoblju.

Lijek je dizajniran za kontrolu dijabetesa tipa 2, posebno za odrasle pacijente s prekomjernom težinom, ako izmjena načina života ne osigurava 100% glikemijsku nadoknadu.

Lijek se koristi kako u monoterapiji tako i u složenom liječenju drugim antidijabetičkim tabletama ili insulinom u bilo kojem stadijumu bolesti.

Kontraindikacije za upotrebu Gliformina mogu biti:

  • postojeći poremećaji u jetri i bubrezima,
  • prisutnost dijabetičke kome, laktacidoza ili ketoacidoza (uključujući anamnezu)
  • zatajenje srca ili disanja,
  • akutni infarkt miokarda,

Kontraindikacija za upotrebu Gliformina je akutno kršenje moždane cirkulacije

Liječenje lijekovima ne može se provesti ako su pacijentu dijagnosticirane sljedeće bolesti:

  • zatajenje srca, cerebrovaskularna nesreća, respiratorni zastoj i infarkt miokarda,
  • dijabetička prekoma i koma,
  • laktacidoza
  • dijabetička ketoacidoza,
  • teški zarazni procesi, dehidracija i hipoksija.

Pacijent se ne smije liječiti lijekovima ako postoji povećana osjetljivost na aktivnu tvar. Upotreba lijeka tijekom hirurških intervencija uz imenovanje inzulinske terapije nije preporučljiva.

- šećerna bolest tipa 2 s neučinkovitošću dijetalne terapije (posebno kod bolesnika s pretilošću) kao monoterapije ili u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Lijek ima sljedeće kontraindikacije:

  • Ketoacidoza je opasno stanje koje se razvija potpunim ili relativnim odsustvom inzulina,
  • Dijabetička koma - gubitak svijesti i nedostatak reakcije,
  • Laktacidoza je prekomerno nakupljanje mlečne kiseline,
  • Patologije i bolesti bubrega, jetre,
  • Srce, plućni zastoj,
  • Infarkt miokarda,
  • Dojenje i trudnoća
  • Zarazne bolesti, velike povrede,
  • Uskoro su zakazane ozbiljne operacije.

Uz nisku efikasnost, dijetetska terapija propisana je pacijentima koji pate od dijabetesa tipa 2. Gliformin se dokazao u borbi protiv gojaznosti. Moguće je koristiti lijek kao monoterapiju, kao i u kombinaciji s drugim lijekovima koji smanjuju razinu šećera u plazmi.

  • dijabetička koma, prekoma,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • bolesti koje izazivaju hipoksiju tkiva (akutni infarkt miokarda, plućni zastoj),
  • oslabljena funkcija bubrega i jetre,
  • hirurške intervencije kod kojih je terapija insulinom kontraindicirana,
  • teške povrede
  • alkoholizam zbog rizika od akutne intoksikacije,
  • trudnoća i dojenje
  • pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kcal dnevno),
  • povećana osjetljivost na komponente lijeka.

48 sati prije radioloških ispitivanja pomoću kontrastnih sredstava (iv), lijek se zaustavlja. Nastavlja se dva dana nakon zahvata prema rezultatima nivoa šećera u krvi.

Lijek je zabranjeno propisivati ​​pacijentima koji imaju:

  • Visok nivo osetljivosti na sastavne elemente lekova
  • Komplikacije dijabetesa (ketoacidoza, prekoma, koma)
  • Zatajenje jetre i / ili bubrega
  • Akutna stanja koja mogu izazvati oslabljenu funkciju bubrega, složene zarazne bolesti
  • Pogoršanje bolesti kod kojih postoji rizik od hipoksije tkiva (uključujući akutni infarkt miokarda, zatajenje srca i sl.)
  • Prisutnost hirurških operacija i ozljeda u kojima je propisana inzulinska terapija
  • Nedostatak funkcije jetre
  • Alkoholizam, teško trovanje alkoholom
  • Trudnoća
  • Laktacidoza prisutna u vreme primene ili u istoriji
  • Primjena kontrastnih sredstava s jodom za vaskularnu primjenu
  • Mlađe od 18 godina (zbog nedovoljnog poznavanja dejstva droga na osobe iz ove kategorije).

Primjena Gliformina je kontraindicirana u prisustvu sljedećih patologija kod pacijenta:

  • hipoglikemijska stanja, n. dijabetička koma
  • ketoacidoza povezana sa hipoglikemijom,
  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • trudnoća i dojenje.

U prisustvu somatskih i zaraznih bolesti u akutnom stadiju, treba obratiti veliku pažnju na izbor potrebne doze.

Nuspojave

Metformin je jedan od najsigurnijih lijekova testiranih vremenom i brojnim studijama. Mehanizam njegovog djelovanja ne stimulira proizvodnju vlastitog inzulina, stoga hipoglikemija tijekom monoterapije ne uzrokuje Glyformin Prolong.

Najčešći neželjeni događaj su poremećaji gastrointestinalnog trakta, koji ovise o individualnim karakteristikama tijela i prođu nakon adaptacije bez medicinske intervencije. Učestalost nuspojava procjenjuje se u skladu sa ljestvicom SZO:

  • Vrlo često - ≥ 0,1,
  • Često od 0,1 do 0,01,
  • Rijetko - od 0,01 do 0,001,
  • Rijetko - od 0,001 do 0,0001,
  • Vrlo rijetko -

Ostavite Svoj Komentar