Salata od krastavca

Ovo je savršena ljetna salata. Ima ugodan kremast ukus i osvježavajuću notu mente. Salata ima puno različitih ukusa, što je čini posebno zanimljivom i pikantnom. Jednostavno kombinira sočnost krastavaca, laganu kiselost limuna i svježinu metvice. A svi ti ukusi kombinirani su s ugodnom mekoćom kremastog jogurtova preljeva.

Salata se dobro slaže s jelima od ribe ili mesa. Ali može se poslužiti i u nezavisnom obliku. Preporučujemo da ga poslužite kao prilog za ribu pečenu sa krumpirom. Možete pripremiti tako srdačno jelo s receptom s naše web stranice. Ali možda imate svoj omiljeni recept za ribu. U svakom slučaju, salata od turskog krastavca bit će joj sjajan dodatak.

Osnovni proizvodi

  • krastavac - 8 kom.
  • kopar - 1 hrpa
  • metvica - 1 gomila
  • luk - 1 kom (crveni)
  • Grčki jogurt - 200 gr
  • kisela pavlaka -2 kašike
  • limunov sok -1 kašika
  • beli luk -2 luka
  • sol, biber po ukusu
  • prstohvat šećera
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • voda - 1 kašika

Započnite s kuvanjem

  1. Ogulimo krastavce, narežemo repove i narežemo na tanke kriške (krugove ili kriške). Prebacujemo ih u zdjelu.
  2. Ogulite luk i isecite na tanke polukruse, malo ga drobite rukama i dodajte krastavcima.
  3. Samljeti pripremljeni kopar i metvicu, dodati ostalim proizvodima.
  4. U malu šoljicu stavljamo jogurt, dodajemo kiselu pavlaku, limunov sok, češnjak (prošao kroz presu), sol, biber, šećer, maslinovo ulje i vodu. Sve dobro promiješajte.
  5. U pripremljeni proizvod dodajte preliv i izmešajte. I sve, salata je spremna, možete je poslužiti za sto.

Kliknite "Sviđa mi se" i dobijte samo najbolje postove na Facebooku ↓

Nekoliko savjeta za salatu od krastavca

Možda će neko reći da u salati nema ništa posebno - povrće, bilje, luk. Svaka domaćica će se nositi s njenom pripremom, ali gorivo je ovdje presudno.

Možete ga začiniti domaćom majonezom, što ne pozdravljam, jer okus majoneze gubi svu draž svježeg povrća. Ljubitelji majoneza, ispravite me - ova hrana nije za djecu, nije pravilna i dijetalna.

Kisela pavlaka je već zanimljivija, ali imajte na umu da takvo jelo treba jesti što prije. U pravilu je malo dodamo. Kao rezultat toga, salate sa kiselom kremom brzo se odvode. Postoji izlaz - kuhanu salatu ne solite kiselim vrhnjem, već stavite sol na stol, nudeći je soli po ukusu u obrocima.

Kao preljev, upravo će biljno ulje i nekoliko kašika nerafiniranog proizvoda diverzificirati takvo povrtno jelo dajući mu bogat okus i aromu.

Pikantni preljevi su možda najbolji dodatak salati. Oni ukrašavaju salate neobičnog ukusa, objedinjujući sve komponente u originalan i svijetao buket. U takvim se prelivima koriste ulje, soja sos, vinsko sirće, limun, češnjak, aromatično bilje itd.

Način kuhanja:

Isperite sve povrće i bilje pod tekućom vodom, ocijedite, ogulite beli luk

Izrežite rajčice

Ne režite povrće veoma fino, najbolje u velikim kriškama - da bi bolje zadržali sok i svežinu

Sjeckajte slatku papriku

Plavi luk nasjeckajte na pola prstena

Sjeckajte sitno svježi peršin

Izbor i količina zelenila po vašem ukusu - peršun, kopar, kilantro, celer, regana, itd. Ali, ipak više volim povrće u salati, samo malo naglašavajući okus bilja.

Naseckati sitno beli luk

Sve sastojke stavite u duboku posudu, prelijte uljem, sojinim sosom

Prilikom dodavanja ovom jelu uzmite u obzir slanost sojinog sosa, kao i prisutnost belog luka prema receptu!

Istisnite malu količinu limunovog soka i izmiješajte

Poslužite jelo svježe do stola!

Kako napraviti osvježavajuću salatu od krastavaca sa dresingom od paprike

Sastojci:

Krastavac - 1 kom. dugo
Kivi - 1 kom.
Menta - 5 kašika
Feta - 40 g
Peršun - 3 grane
So ukus
Češnjak - 1 zub.
Biljno ulje - 1,5 kašike kašike

Kuhanje:

Izrežite dugi krastavac ili dva srednja kruga. Možete koristiti rezač ili rezati oštrim nožem. Kriške ne moraju biti vrlo tanke, isječene tako da je zgodno jesti.

Ogulite kivi i narežite na tanke kriške. Što je kivi gušće, to će biti kiselije. Vrlo meko voće, naprotiv, previše je slatko za ovaj recept, pa odaberite kivi srednje mekoće i zrelosti. Kivi ne možete stavljati u ovu salatu, ako vam se ne sviđa ovo voće.

Stavite kriške krastavca i kivija na ravno tanjur, naizmenično ih. Ako ima vremena i želje, možete položiti narezane kriške u obliku cvijeta.

Zgnječite feta sir rukama s vrha. Solite i popaprite po želji.

Ne zaboravite probati sir - ako je slan, onda razmislite o tome prilikom pripreme preljeva.

U malu zdjelu blendera stavite iščupane listove oprane metvice i peršuna. Imajte na umu da što je manje blende u blenderu, to je teže pobijediti do homogene mase.

Dodajte češanj belog luka i biljno ulje.

Ako nema miksera, možete koristiti mort sa peteljkom ili zelje vrlo sitno iseći nožem.

Sve tucite mikserom. Ako se masa dobro ne usitni, možete dodati čajnu kašiku vode. Soli po ukusu i uzimajući u obzir slanost fete.

Malom žlicom prelijte preljev za salatu. Gusti preljev se uvijek može malo razrijediti biljnim uljem ili vodom.

Ohladite salatu oko 10-15 minuta i poslužite jela od mesa. Pepermint savršeno osvježava i prigušuje težinu masnih jela, tako da je ova osvježavajuća salata od krastavaca sa paprenom metvicom odlična za roštilj.

Pogledajte video: TAJNA UKUSNE SALATE OD KRASTAVCA IZ RESTORANA - GURKEN SALAT AUS SERBISCHE UND KROATISCH RESTAURANT (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar