Kakva je razlika između intravenske ili intramuskularne primjene Actovegina?

Actovegin je lijek koji aktivira metabolizam, poboljšava prehranu tkiva, smanjuje hipoksiju tkiva i potiče regeneraciju. Da li je moguće injektirati Actovegin intramuskularno? Ljekari bolnice Yusupov propisuju Actovegin u obliku intramuskularnih i intravenskih injekcija, infuzija. Lijek se može uzimati oralno u obliku tableta. Masti, kreme i Actovegin geli se nanose na kožu.

Lijek se koristi u endokrinologiji, neurologiji, vaskularnoj hirurgiji, akušerstvu i pedijatriji. Prije propisivanja actovegina intramuskularno u bolnici Yusupov, liječnici provode sveobuhvatni pregled pacijenta koristeći modernu dijagnostičku opremu vodećih proizvođača i laboratorijske dijagnostičke metode. Lijek se daje intramuskularno prema uputama za upotrebu Actovegina. Liječnici pojedinačno određuju put primjene lijeka, dozu i trajanje terapije.

Upute za upotrebu Actovegina

Rastvor Actovegina se daje intramuskularno, a to je u ampulama od 2 ili 5 ml. Ampule koje sadrže 10 ml ne koriste se za intramuskularnu injekciju, jer je maksimalna doza koja se može ubrizgati u mišić 5 ml, a sadržaj otvorene ampule se ne može pohraniti.

Jedan mililitar rastvora sadrži 40 mg glavnog aktivnog sastojka - pročišćenog ekstrakta krvi teleta, 2 ml –80 mg, 5 ml –200 mg. Aktivna supstanca Actovegina sadrži sledeće komponente:

  • Aminokiseline
  • Makrohranjiva
  • Elementi u tragovima
  • Masne kiseline
  • Oligopeptidi.

Pomoćni sastojak je voda za injekcije i natrijum hlorid. Otopina Actovegin je bistra, bezbojna ili žućkasta tečnost. Kada je oblačno ili formira ljuskice, lijek se ne daje intramuskularno.

Indikacije i kontraindikacije za intramuskularnu primjenu Actovegina

Actovegin ima složen mehanizam delovanja koji omogućava razna njegova farmakološka dejstva. Koristi se u lečenju mnogih bolesti. Njegovi ljekari u bolnici Yusupov propisuju, ako je potrebno, poboljšanje prehrane tjelesnih tkiva, povećanje njihove otpornosti na hipoksiju. Ovo osigurava minimalno oštećenje tjelesnih ćelija u uvjetima nedovoljne opskrbe kisikom.

Actovegin prema uputama, intramuskularno primjenjen u prisustvu sljedećih indikacija:

  • Prolazna cerebrovaskularna nesreća,
  • Ishemijski moždani udar
  • Discirkulatorna encefalopatija,
  • Cerebralna ateroskleroza,
  • Angiopatija
  • Dijabetička polineuropatija.

Intramuskularne injekcije Actovegina indikovane su za promrzline, opekotine, trofične čireve. Lijek se daje intramuskularno pacijentima koji pate od obliteracijskih bolesti perifernih žila, varikoznih vena, dijabetičke angiopatije. Ljekari propisuju intramuskularne injekcije Actovegina za blage ili umjerene težine bolesti.

Kako ući intramuskularno Actovegin

Kako injektirati Actovegin intramuskularno? Medicinske sestre bolnice Yusupov, kada se izvode intramuskularnom primjenom actovegina, strogo se pridržavaju uputa za upotrebu lijeka. Intramuskularne injekcije lijeka rade se prema algoritmu:

  • Prije nego što izvedu manipulaciju, temeljno isprati ruke sapunom i obraditi antiseptičkim otopinom,
  • Nosite sterilne rukavice za jednokratnu upotrebu
  • Ampula sa Actoveginom greje se u ruci, obriše alkohol,
  • Ampula se drži uspravno, laganim vrhovima prstiju na njoj, postižu da je celokupno rešenje u donjem delu, odvoje njegov vrh u liniji s crvenom tačkom,
  • Otopina se sakuplja u sterilnu štrcaljku za jednokratnu upotrebu, oslobađa se zrak,
  • Vizualno podijelite stražnjicu na 4 dijela i umetnite iglu u vanjski gornji kvadrat, nakon što kožu obradite pamučnim tamponom s alkoholom,
  • Lijek se primjenjuje polako
  • Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja začepljeno je ubrusom ili pamučnom kuglom namočenom alkoholom.

Preporučene doze Actovegina za intramuskularnu primjenu

Prema uputstvu za upotrebu Actovegina, 2-5 ml leka može se davati intramuskularno. Liječnik koji vodi liječnika, uzimajući u obzir indikacije, težinu tijeka bolesti i efikasnost liječenja, može promijeniti preporučenu dozu. Kod oboljenja centralnog nervnog sistema se obično primjenjuje 5 ml Actovegina dnevno tokom dvije sedmice. Tada liječnici propisuju tablete Actovegin u dozama za održavanje.

Da bi se ubrzao proces regeneracije tkiva sa ranama, promrzlinama i drugim ozljedama epidermisa, indicirane su svakodnevne intramuskularne injekcije 5 ml otopine Actovegina. Uz to se koriste takvi farmakološki oblici lijeka kao gel, mast ili krema. Actovegin se daje intramuskularno s blagim do umjerenim intenzitetom bolesti. U složenijim slučajevima ljekari propisuju intravensku injekciju ili infuziju lijekova.

Predostrožnosti za intramuskularnu primenu Actovegina

Da bi se osigurala maksimalna efikasnost i sigurnost u tretmanu Actoveginom, na početku terapije određuje se pojedinačna netolerancija na lijek. Za to se 2 ml lijeka daje intramuskularno 1-2 minute. Dugotrajna primjena omogućuje vam promatranje reakcije tijela na lijek i, s razvojem alergijskih reakcija, na vrijeme zaustavite injekciju. Prostori za liječenje u bolnici Yusupov opremljeni su protu-šok kompletom koji vam omogućava da odmah pružite pacijentu hitnu pomoć.

Upotreba špriceva za jednokratnu upotrebu, modernih antiseptičkih rješenja, omogućava vam da zaštitite pacijenta od infekcije patogenima zaraznih bolesti koje se prenose krvlju. Medicinske sestre tečno koriste intramuskularnu injekciju. Otvorena ampula koristi se odmah jer odsustvo konzervansa u otopini ne omogućava da se dugo čuva. Iz tog razloga, pacijentima se preporučuje kupovina ampula volumena koji se daju jednokratno.

Actovegin se čuva u frižideru. Prije upotrebe lijeka, ampula je lagano zagrijana na rukama kako bi se osiguralo ugodnije unošenje. Ne smeta se ili sadrži vidljivu otopinu taloga. Prema uputstvu za upotrebu Actovegina, deci se mogu dati injekcije leka intramuskularno već sa tri godine.

Mexidol i Actovegin mogu se davati intramuskularno zajedno. Režim lečenja određuje ljekar. Tokom liječenja lijekom Actovegin liječnici preporučuju pacijentima da odustanu od konzumiranja alkohola. Kako biste dobili savjet o korištenju Actovegina, nazovite nas.

Karakteristike Actovegin

Lijek koji omogućava aktiviranje i normalizaciju metaboličkih procesa u tkivima u tijelu, zasiti ćelije kiseonikom, ubrzavajući proces regeneracije.

Uvođenje Actovegina intravenski ili intramuskularno popularan je način upotrebe lijeka.

Lijek se zasniva na deproteinizovanom hemoderivatu sintetizovanom iz krvi mladih teladi. Uz to, uključuje nukleotide, aminokiseline, masne kiseline, glikoproteine ​​i druge komponente potrebne organizmu. Hemoderivativ ne sadrži vlastite proteine, tako da lijek praktično ne izaziva alergijske reakcije.

Za proizvodnju se koriste prirodne biološke komponente, a farmakološka učinkovitost lijeka se ne smanjuje nakon primjene kod pacijenata s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, s oštećenim metaboličkim procesima povezanim s starijom dobi.

Na farmaceutskom tržištu predstavljeni su različiti oblici ispuštanja lijeka, uključujućii otopine za injekcije i infuziju, pakovane u ampule od 2, 5 i 10 ml. 1 ml rastvora sadrži 40 mg aktivne komponente. Među pomoćne supstance su natrijum hlorid i voda.

Prema uputama proizvođača, ampule od 10 ml koriste se samo za kapalice. Za injekcije maksimalna dozvoljena doza lijeka je 5 ml.

Alat dobro podnosi različite kategorije pacijenata. Gotovo da nema nuspojava. Kontraindikacija za njegovu upotrebu je pojedinačna netolerancija na aktivnu tvar ili dodatne komponente.

U nekim slučajevima upotreba Actovegina može uzrokovati:

  • crvenilo kože,
  • vrtoglavica
  • slabost i otežano disanje,
  • porast krvnog pritiska i palpitacije srca,
  • probavni poremećaj.

Kada se Actovegin propisuje intravenski i intramuskularno?

Lijek pripada grupi potpornih sredstava. Karakterizira ga složen mehanizam djelovanja, poboljšava se prehrana tkiva, povećava njihova stabilnost u uvjetima nedostatka kisika. Koristi se za liječenje mnogih bolesti unutrašnjih organa i kože.

Indikacije za upotrebu proizvoda:

  • poremećaji u radu krvožilnog sistema,
  • metabolički poremećaj
  • nedostatak kiseonika unutrašnjih organa,
  • vaskularna ateroskleroza,
  • patologija sudova mozga,
  • demencija
  • dijabetes melitus
  • varikozne vene,
  • zračna neuropatija.

Na popisu indikacija za upotrebu lijeka, liječenje različitih rana, uključujući opekotine različitog porijekla, čirevi, slabo zacjeljujuće ozljede kože. Uz to, propisan je za liječenje plačnih rana i kvržica, u liječenju tumora kože.

Lijek se može koristiti za liječenje djece samo po preporuci stručnjaka i pod njegovim nadzorom. Najčešće se preporučuju intravenske injekcije Actovegina, jer je intramuskularna primjena prilično bolna.

Za žene tijekom trudnoće lijek se propisuje s oprezom, nakon procjene svih mogućih rizika za nerođeno dijete. Na početku terapije propisan je intravenski put primjene. Kada se pokazatelji poboljšaju, prelaze na intramuskularne injekcije ili uzimanje tableta. Dozvoljeno je uzimati proizvod tijekom dojenja.

Koji je najbolji način ubrizgavanja Actovegina: intravenski ili intramuskularno?

Ovisno o težini bolesti i stanju pacijenta, propisane su intramuskularne ili intravenske injekcije Actovegina. Liječnik treba odrediti način primjene lijeka, trajanje liječenja i doziranje.

Prije upotrebe lijeka, potrebno je izvršiti test kako bi se utvrdile moguće reakcije tijela na komponente koje čine sastav. Da biste to učinili, ubrizgajte u mišić ne više od 2-3 ml rastvora. Ako se u roku od 15-20 minuta nakon injekcije na koži ne pojave znakovi alergijske reakcije, može se koristiti Actovegin.

Ovisno o težini bolesti i stanju pacijenta, propisane su intramuskularne ili intravenske injekcije Actovegina.

Za intravensku primjenu lijeka koriste se 2 metode: kapaljka i tintni, koji se koriste u situacijama kada je potrebno brzo ublažiti bol. Prije upotrebe lijek se pomiješa sa fiziološkom otopinom ili 5% glukoze. Maksimalna dopuštena dnevna doza je 20 ml. Takve manipulacije treba provoditi samo u bolničkom okruženju.

Budući da lijek može uzrokovati nagli porast krvnog tlaka, intramuskularno se ne ubrizga više od 5 ml. Manipulaciju treba provoditi u sterilnim uvjetima. Otvorenu ampulu treba upotrebiti u potpunosti 1 put. Ne možete je pohraniti.

Pre upotrebe, ampulu držite uspravno. Laganim dodirom osigurajte da se sav njegov sadržaj nalazi na dnu. Odrežite gornji deo u području crvene tačke. Otopinu skupite u sterilnu štrcaljku i iz nje ispustite sav vazduh.

Shematski podijelite stražnjicu na 4 dijela i umetnite iglu u gornji dio. Prije ubrizgavanja, mjesto tretirajte alkoholnom otopinom. Lijek treba davati polako. Izvadite iglu držeći mjesto ubrizgavanja sterilnim brisom.

Terapeutski učinak se javlja u roku od 30-40 minuta nakon primjene lijeka. Da se na mjestima ubrizgavanja ne pojave modrice i pečati, preporučuje se pravljenje kompresa koristeći alkohol ili Magnesia.

Budući da lijek može uzrokovati nagli porast krvnog tlaka, intramuskularno se ne ubrizga više od 5 ml.

Primjena Actovegina u režimima liječenja je prihvatljiva jer nije utvrđena negativna interakcija s drugim lijekovima. Međutim, njegovo miješanje s drugim sredstvima u 1 bočici ili špricu je neprihvatljivo. Jedini izuzetak su infuzioni rastvori.

Uz pogoršanje hroničnih patologija koje uzrokuju ozbiljno stanje pacijenta, može se propisati istodobna primjena Actovegina intravenski i intramuskularno.

Pregledi pacijenata

Ekaterina Stepanovna, 52 godine

Mama je imala ishemijski moždani udar. U bolnici su propisane kapljice sa Actoveginom. Do poboljšanja je došlo nakon trećeg postupka. Propisalo ih je ukupno 5. Nakon otpuštanja liječnik je rekao da će se nakon nekog vremena kurs liječenja moći ponoviti.

Alexandra, 34 godina

Nije prvi put da je Actovegin propisan za liječenje vaskularnih poremećaja. Djelotvoran lijek. Nakon uzimanja, uvijek osjećam olakšanje. I nedavno, nakon pritužbi na buku u glavi, dijagnosticirana je encefalopatija. Doktor je rekao da će injekcije pomoći u rješavanju ovog problema.

Koji je najbolji način ubrizgavanja Actovegina intravenski ili intramuskularno?

Imenovanje parenteralnih injekcija Actovegina nastaje zbog ozbiljnosti patologije i stanja osobe. Liječnik treba odrediti način primjene, trajanje terapije i dozu lijeka. Prije upotrebe lijekova vrši se test kojim se utvrđuju vjerovatne reakcije tijela na njegove sastojke.

U tu svrhu se intramuskularno daje najviše 2-3 ml lijeka. Ako se nakon 15-20 minuta na koži pojave neke alergijske manifestacije (na primjer, oticanje, hiperemija itd.), Kontraindicirano je korištenje lijeka.

Actovegin se daje intravenski na 2 načina: kapanjem i curenjem, potonji se koristi ako trebate brzo zaustaviti sindrom boli. Prije nego što napravite injekciju, lijek se razrjeđuje u fiziološkoj otopini ili 5% glukozi. Dnevna doza ne smije biti veća od 20 ml. Ovakvi postupci se mogu izvoditi samo u bolnici.

Budući da ovaj lijek može izazvati nagli porast krvnog pritiska, u stražnjicu se može ubrizgati najviše 5 ml. Inače postupak se provodi u bolnici. Otvorena ampula treba odmah upotrebljavati, skladištenje otopine u otvorenom obliku je zabranjeno.

Prije nanošenja ampula se nalazi okomito. Laganim tapkanjem potrebno je pustiti da se otopina ispusti. Tada se odvoji gornji dio ampule u blizini crvene oznake. Tečnost se uvlači u sterilnu štrcaljku, a zatim se iz nje ispušta vazduh.

Mentalno, gluteusni mišić na jednoj strani podijeljen je u 4 dijela, igla se umetne u gornju vanjsku zonu. Prije injekcije mjesto ubrizgavanja mora se tretirati pamučnom vatom natopljenom u alkoholnoj otopini. Lijek se primjenjuje polako. Zatim iglu treba ukloniti pritiskom sterilnog brisa na mjesto ubrizgavanja.

Lijek počinje djelovati u roku od 30-40 minuta nakon primjene. Kako bi se izbjegla pojava modrica i sabijanja na mjestu ubrizgavanja, preporučuje se stavljanje obloga korištenjem alkohola ili Magnesia.

Dopušteno je imenovanje Actovegina u složenoj terapiji patoloških stanja jer nije utvrđen negativan učinak na tijelo uz paralelnu upotrebu s drugim lijekovima.Ali ubrizgavanje istodobno u istu štrcaljku ili miješanje s nekim lijekovima je zabranjeno. Izuzetak je samo upotreba infuzijskih rastvora.

Ako pacijent pogorša hroničnu bolest, što je dovelo do oštrog pogoršanja dobrobiti, liječnik ponekad propiše Actovegin istovremeno za injekcije u stražnjicu i venu.

Mehanizam djelovanja lijeka Actovegin

Lijek je svoju popularnost stekao zbog tri glavna kvaliteta, a to su:

  1. Visoka efikasnost.
  2. Široke farmakološke mogućnosti.
  3. Potpuna sigurnost lijeka.

Actovegin aktivno obavlja tako važne funkcije za tjelesne stanice kao što su:

  • Stimulacija aerobnog metabolizma - to se događa zbog povećane opskrbe ćelija hranjivim tvarima i poboljšavanja njihove apsorpcije. Doprinorajući poboljšanju propustljivosti ćelijskih membrana, Actovegin omogućava ćelijama da u potpunosti konzumiraju glavni građevinski materijal - glukozu. Ono što je važno u borbi protiv endokrinih bolesti.
  • Aktiviranje proizvodnje ATP-a (adenosin trifosforna kiselina), koji omogućava svakoj ćeliji da daje potrebnu energiju za život u uslovima hipoksije, usled povećane potrošnje kisika od neurona.
  • Normalizacija metabolizma i vitalnih procesa. Ovo je moguće zahvaljujući dodatnom stvaranju acetilkolina, najvažnijeg neurotransmitera našeg središnjeg živčanog sustava, bez kojeg se skoro svi procesi u tijelu usporavaju.

Pored toga, stručnjaci nazivaju Actovegin najmoćnijim od poznatih antioksidanata koji je u stanju pokrenuti proizvodnju glavnih enzima unutrašnjim sistemom tijela. Učinak lijeka na endokrini sistem sličan je djelovanju hormona inzulina, ali za razliku od njega Actovegin ne utječe na gušteraču i ne uzrokuje da njegovi receptori rade u intenzivnom režimu.

Najveći pozitivni učinak Actovegina je sljedeći:

  • na respiratorni sistem - pate od metaboličke insuficijencije,
  • aktivira metabolizam u moždanom tkivu,
  • aktivno obnavlja kretanje krvi u perifernim žilama, čak i sa teškim kršenjima,
  • stimulira proizvodnju proteina tkiva, doprinoseći procesima ozdravljenja i obnove,
  • efikasan kao imunostimulirajuća supstanca.

Indikacije - zašto se propisuje lek?

Sada ćemo direktno govoriti o onome što je Actovegin propisan. Liječnik može propisati Actovegin kao neovisno terapijsko sredstvo ili ga uključiti u razvijeni režim liječenja. Preporučuju se različiti oblici lijeka u situacijama kao što su:

  • sve vrste ozljeda, posjekotina i dubokih ogrebotina ili upalnih procesa na koži i sluznici, na primjer, toplotne, sunčane ili kemijske opekotine,
  • kako bi stimulirao regenerativne procese nakon opekotina velikog područja,
  • erozije i čirevi varikozne etiologije,
  • kako bi se spriječio razvoj čireva pod pritiskom kod ležećih i paraliziranih pacijenata,
  • za prevenciju ili lečenje radijacijskih bolesti,
  • kako bi se pripremili prije operacije transplantacije,
  • nakon traumatične ozljede mozga,
  • s kršenjima dovoda krvi u žilama mozga, poput sprečavanja razvoja moždanog udara ili njegovog liječenja,
  • s oštećenjem rožnice ili sklera očiju,

Oblici oslobađanja lijeka

Široka upotreba Actovegina u raznim oblastima medicine zahtijevala je puštanje ovog lijeka u nekoliko različitih oblika, pogodnih za upotrebu u određenom području.

Stoga je danas Actovegin dostupan u sljedećim formama:

  • tablete
  • masti, gelovi i kreme,
  • rastvor u ampulama za injekcije.

Izbor oblika lijeka ostaje samo na lekaru. Pri odabiru liječnika uzimaju se u obzir doziranje glavne aktivne tvari i priroda pomoćnih sastojaka. Tako, na primjer, masti su dostupne sa 5% sadržaja hemodijalize i gel s koncentracijom od 20%.

Rastvor Actovegina u ampulama za injekcije (injekcije)

Ogromna većina lekara svih specijalnosti radije prepisuje Actovegin upravo u injekcijama. Ovisno o težini bolesti i općem stanju pacijenta, upute za uporabu actovegina u ampulama predviđaju dvije vrste primjene lijeka, a to su:

  1. Intravenska primjena infuzijske otopine koja se sastoji od 5 ml aktivnog Actovegina i najmanje 250 ml pomoćne tvari (NaCl 2 - 0,9%, Glucozae - 5,0%, voda za injekcije). U slučaju nužde, prva infuzija može sadržavati Actovegin 10 ml ili čak do 20 ml aktivne tvari.
  2. Intramuskularna primjena lijeka uključuje upotrebu nerazrijeđene tvari duboko u mišićima, a mogu se propisati ampule od 2 - 5 ml.

Ampovegin rastvor ampula sadrži 40 mg aktivnog sastojka po ml, dostupne su sledeće opcije lekova:

  1. Actovegin za v / m ubrizgavanje:
    • Actovegin ampule 2 ml, 25 komada u jednom pakovanju,
    • 5 ml bočice s Actoveginom u 5 ili 25 komada u jednom pakovanju,
    • ampule od 10 ml Actovegina u 5 i 25 komada u jednom pakovanju.
  2. Actovegin za IV infuziju:
  • Rastvor NaCl - 0,9% sa 10% ili 20% Actovegina,
  • Otopina glukoze - 5,0% sa 10% aktveginom.

Indikacije u svrhu injekcija

Primjena lijeka ubrizgavanjem potrebna je za teška oštećenja tijela i posebna stanja koja zahtijevaju hitne mjere. Stoga je Actovegin u injekcijama propisan za sljedeće patologije:

  • Vaskularni i metabolički poremećaji mozga koji se razvijaju kao posljedica ishemijskog moždanog udara ili teške traume.
  • Patološki poremećaji perifernih vena i arterija, kao što su trofični čiri i arterijske angiopatije.
  • Polineuropatija dijabetičke etiologije.
  • Opsežna hemijska, termička ili opekotina od sunca.
  • Niska regenerativna sposobnost tijela s oslabljenim imunološkim sistemom.
  • Rekonstruktivni tretman nakon zračenja terapijom kože i sluzokože.
  • Čirevi, opekotine i druge povrede rožnice.

Ovisno o težini stanja pacijenta, otopina Actovegina može se davati intramuskularno, intravenozno, pa čak i intraarterijalno.

Preduvjet za uvod je spori tempo. Brzina bilo koje vrste infuzije ne smije prelaziti dva ml u minuti. Intramuskularne injekcije se takođe primenjuju veoma sporo, jer izazivaju jake bolove.

U tako teškoj situaciji kao što je moždani udar, dnevna primjena Actovegina može biti do 50 ml, odnosno oko 2000 mg aktivne tvari na 200 - 300 ml razrjeđenja. Takva se terapija provodi najmanje 7 dana, nakon čega slijedi smanjenje doze na 400 mg Actovegina. S očitim znakovima poboljšanja smanjuje se broj infuzija i postepeno se pacijent prebacuje u oblik tableta Actovegin.

U slučajevima sa drugim bolestima, režim liječenja liječnik odabire pojedinačno, ali uvijek se provodi iz maksimalnih doza do pažnje lijeka do minimalnih doza.

Otpuštanju Actovegina u kliničku praksu uvijek prethodi nekoliko ozbiljnih ispitivanja. Prema njihovim rezultatima i dugogodišnjem iskustvu upotrebe lijeka, dobro ga podnose gotovo svi pacijenti. Ipak, proizvođači smatraju svojim dugom upozoriti na teorijski moguće nuspojave.

Sa individualnom netolerancijom ili preosjetljivošću na komponente Actovegina, moguće su takve manifestacije kao što su:

  • crvenilo i osip na koži,
  • urtikarija
  • oticanje
  • droga groznica.

Actovegin od 5 ml ili više mora propisati samo liječnik, a prve injekcije moraju se provesti pod njegovom kontrolom. U slučaju da pacijent ne zna za njegovu netoleranciju na lijek, može se razviti anafilaktički šok.

  • plućni edem,
  • anuria
  • zatajenje srca
  • zatajenje bubrega.

Cijena otopine Actovegina ovisi o količini ampula u pakovanju, a može se kretati od 500 rubalja. do 1100 rub.

Oblik masti Actovegin koristi se za lokalnu upotrebu. Mehanizam djelovanja Actovegina aktivira stanice svih slojeva kože na regeneraciju i oporavak. Zbog takve sposobnosti kao što su život i normalno funkcioniranje u uvjetima manjka kisika, što daje Actovegin ćelijama, pomasti je neophodan za nastanak čireva pod pritiskom i njihovu prevenciju, kao i u liječenju različitih kožnih lezija.

Doziranje oslobađanja oblika masti Actovegin

Za vanjsku upotrebu, farmakološka kompanija proizvodi takve oblike masti kao što su:

  • Mast koja sadrži 5% koncentrata aktivne tvari u epruvetama od dvadeset do 100 grama.
  • Krema koja sadrži 5% koncentrata teleće krvi i pomoćne komponente.
  • Gel koji sadrži 20% koncentrata aktivne supstance.

Indikacije za upotrebu masti

Oblici masti iz lijeka naširoko se koriste i u raznim oblastima medicine. Upute za upotrebu Actovegin masti preporučuju ovaj lijek za lokalno izlaganje zahvaćenim područjima zajedno sa otopinom za ubrizgavanje ili drugim lijekovima. Propisan je u slučajevima:

  • Upalne manifestacije na koži traumatske prirode.
  • Sve vrste opekotina, uključujući opekotine koje pokrivaju velike dijelove kože.
  • Period oporavka nakon transplantacije pregiba kože.
  • Sporo obnavljanje tkiva nakon opekotina.
  • Sve vrste plačljivih čireva i erozije prouzrokovane poremećajima u prolaznosti perifernih žila.
  • Oftalmička patologija rožnice i mrežnice.
  • Prevencija i liječenje čireva od pritiska.
  • Oporavak nakon zračenja.

Upute za upotrebu Actovegin masti

Oblik masti Actovegin u velikoj većini slučajeva se koristi kao pomoćni lijek koji se koristi za ubrzavanje rasta epitela u značajnim područjima lezije ili oslabljenog imunološkog sistema. Standardna šema omogućava postupno, trostruko dejstvo na patološke žarišta. Ova šema je posebno efikasna za liječenje trofičnih čira i velikih ozljeda opeklina.

Prvih dana se na površinu rane nanosi gel sa 20% aktivnom komponentom, zatim se gel zamjenjuje kremom, a tek nakon toga aktivagin mast 5% se uključuje u djelovanje.

Kako bi se spriječile čireve pritiska, Actovegin mast može djelovati kao glavno sredstvo terapije. Ali s postojećim podlogama s oštećenjem kože, mast se koristi samo u kombinaciji s drugim lijekovima.

Mast se nanosi na površinu rane tankim ravnomjernim slojem ili se utrljava snažnim pokretima u rizičnu zonu.

Nuspojave i kontraindikacije

Negativna kožna reakcija na Actovegin mast je izuzetno rijetka. U izuzetnim slučajevima, kada osoba koja ima preosjetljivost na sastavne dijelove, nije posavjetovala s liječnikom, već se bavila samo-lijekovima, može se dogoditi:

  • ozbiljno crvenilo
  • lokalni porast temperature
  • rijetko urtikarija.

Budući da je Actovegin masti lokalni lijek, nema kontraindikacija za njegovu upotrebu tijekom trudnoće. Vanjsko izlaganje ograničenom području kože ne može naštetiti plodu.

Uslovi skladištenja i cena

Epruvete s mastima mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, ako ne prelazi 25 * C, na mjestu zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti. Rok trajanja ne smije prelaziti datum naveden na pakiranju.

Prosječna cijena obrasca za mast je 140 rubalja. neznatna razlika može biti posljedica regionalnih marži.

Oblik tablete Actovegin kao i otopina i mast pomažu poboljšanju trofizma tkiva, potiče metaboličke procese u ćelijama i poboljšava regenerativne sposobnosti tijela, istovremeno pomažući imunološki sustav.

Uputa za upotrebu tableta Actovegin preporučuje upotrebu istih samo prema uputu liječnika u preventivne svrhe ili kao posljednju fazu liječenja.

Sastav i doziranje proizvedenih tableta

Standardno pakovanje Actovegin tableta sadrži od 50 do 100 okruglih dražeja obloženih tamnožutom školjkom. Jedna tableta sastoji se od komponenti kao što su:

  • Suvi koncentrat ekstrakta iz krvi teladi - 200 mg.
  • Magnezijum stearat - 2.0.
  • Povidone K90 - 10 mg.
  • Talc - 3,0 mg.
  • Celuloza - 135 mg.

U svom sastavu ljuska dražeje sadrži takve komponente kao što su:

  • Glikolni planinski vosak.
  • Dietil ftalat.
  • Macrogol.
  • Povidone.
  • Saharoza.
  • Titan dioksid.
  • I druge supstance.

Upute za upotrebu tableta i doziranje

Tablete Actovegin propisuju se samo u preventivne svrhe ili kao jedna od komponenti složene terapije za bolesti poput:

  • Vaskularni poremećaji mozga bilo koje etiologije.
  • Napredni oblici perifernih krvožilnih bolesti i njihove manifestacije.
  • Dijabetička polineuropatija.
  • Period oporavka nakon operacije za uklanjanje varikoznih vena.

Izračun broja dražeja i njegovih prijema dnevno mora obaviti samo liječnik, uzimajući u obzir individualnost pacijenta i njegovo stanje. U standardnom režimu lečenja, ovisno o težini pacijenta, propisuju se ne više od 2 tablete, najviše tri puta dnevno.

Kako bi se poboljšao učinak lijeka, tablete Actovegin ne preporučuje se žvakati ili prethodno mljeti. I bolje je i piti puno vode. Lijek je potrebno uzimati prije jela.

Način skladištenja i interakcija sa drugim lijekovima

Tablete se mogu čuvati na sobnoj temperaturi, ali na mestu zaštićenom od sunčeve svetlosti. Važno je pratiti datum isteka koji je naveden na pakovanju. Nakon njegovog dovršetka uzimanje lijeka je zabranjeno.

Unatoč činjenici da Actovegin dobro podnosi gotovo svi pacijenti, on se ne može sam propisati. Posebnu pažnju na sve informacije u uputama treba obratiti osobama s oštećenom funkcijom bubrega. Prisutnost anurije ili kroničnog edema trebala bi biti upozorenje na oprezan stav sa actoveginom.

Fiksna cijena pripravka za tablete iznosi 1700 rubalja.

Actovegin je lijek na bazi prirodnih komponenti, zbog čega ima visoki stupanj sigurnosti i može se primjenjivati ​​kod ljudi različitih starosnih kategorija, čak i kod male djece.

Glavni aktivni sastojak Actovegina je deproteinizovani hemoderivativ teleta. Supstanca pripada antihipoksantima - lijekovima koji mogu spriječiti ili umanjiti negativan učinak gladovanja kisikom (nedovoljan sadržaj kisika u tkivima) na organizam.

Ime podrazumijeva da se tvar dobiva iz krvi mladih teladi i oslobađa je bjelančevina pomoću posebne tehnologije. Deproteinizovani hemoderivativ uzrokuje metaboličku aktivaciju normalizacijom i povećanjem transporta kisika kroz krv u sisteme i organe. Supstanca poboljšava metabolizam glukoze u tkivima i normalizuje njegovu apsorpciju, zbog čega se razina energije u stanicama u tijelu povećava zbog povećanja broja esencijalnih aminokiselina.

Deproteinizovani hemoderivat iz teleće krvi ubrzava procese oporavka i ozdravljenja u svim organima i tkivima, poboljšava njihovu opskrbu krvlju. Supstanca poboljšava provođenje živaca kod dijabetes melitusa i vraća osjetljivost pogođene kože.

Pomoćne tvari u otopini za injekcije su destilirana voda i natrijev klorid. U ampulama od 2 ml nalazi se 200 mg deproteinizovanog hemovirusa iz krvi tele, a u ampulama od 5 ml - 400 mg.

Injekcije Actovegina propisane su za takve vaskularne poremećaje mozga, kao što su:

  • discirkulatorna encefalopatija kod koje je poremećena dotok krvi u mozak,
  • spazam u mozgu
  • cerebralna aneurizma,
  • moždane žile
  • traumatične ozljede mozga

Actovegin je efikasan u:

  • cerebralna insuficijencija
  • ishemijski moždani udar
  • arterijska angiopatija,
  • termičke i hemijske opekotine,
  • transplantacija kože,
  • oštećenja kože, sluznice, nervnog tkiva,
  • čirevi različite etiologije, bedrensi,
  • oštećenje mrežnice
  • hipoksija i ishemija različitih organa i tkiva i njihove posljedice,
  • dijabetička polineuropatija.

Učinak Actovegina počinje se ispoljavati u roku od 10-30 minuta nakon primjene i dostiže svoj maksimum u prosjeku nakon 3 sata.

Injekcije Actovegina u obliku otopine za injekcije daju se intramuskularno, intravenski i intraarterijalno. U početku (ovisno o težini bolesti) daje se 10 do 20 ml otopine intramuskularno ili intraarterijski, a zatim 5 ml dnevno, ili nekoliko puta tjedno.

Kod različitih bolesti, doza lijeka i učestalost primjene otopine međusobno se razlikuju:

- u slučaju poremećaja opskrbe krvlju i metabolizma mozga, 10 ml otopine daje se intravenski dnevno tijekom 2 tjedna, zatim 5 do 10 ml nekoliko puta tjedno u trajanju od 1 mjeseca ili je Actovegin propisan u tabletama,

- kod ishemijskog moždanog udara, lek se daje intravenski kapanjem. Da biste to učinili, pripremite rastvor na sledeći način: 20-50 ml Actovegina razblaži se iz ampula sa 200-300 ml 5% rastvora glukoze ili 0,9% rastvora natrijum hlorida. Otopina se daje dnevno tokom 7 dana, zatim se doza smanjuje za 2 puta i daje se 14 dana dnevno. Nakon kursa liječenja injekcijama, Actovegin je propisan u tabletama,

- u slučaju dijabetičke polineuropatije, Actovegin se ubrizgava intravenski tokom 3 tjedna sa 50 ml lijeka, a zatim se propisuje Actovegin u tabletama. Opća stopa u ovom slučaju je do 5 mjeseci,

- s perifernim vaskularnim poremećajima i posljedicama u obliku čira i angiopatije, otopina se priprema na isti način kao i kod ishemijskog moždanog udara i ubrizgava se intravenski dnevno tokom mjesec dana,

- za prevenciju zračenja, svakodnevno se koriste injekcije od 5 ml između sesija zračenja,

- s sporim čirima i Actoveginom, injekcije se primjenjuju intravenski ili intramuskularno, 5 ili 10 ml dnevno ili nekoliko puta dnevno (učestalost primjene ovisi o težini lezije).

Doziranje, učestalost primjene i trajanje liječenja isključivo su informativne prirode. Sve parametre liječenja propisuje lekar, uzimajući u obzir težinu bolesti i pridružene bolesti pacijenta.

Prema uputama za upotrebu injekcija Actovegin, lijek ima sljedeće kontraindikacije:

  • plućni edem,
  • anurija (prestanak urina u mjehur),
  • oligurija (smanjenje količine mokraće izlučene bubrezima),
  • dekompenzirano zatajenje srca (stanje u kojem oštećeno srce ne daje tkivima i organima potrebnu količinu krvi),
  • zadržavanje tečnosti u tijelu.

Neželjeni efekti koji se mogu javiti tokom uzimanja Actovegina uključuju alergijske reakcije u obliku:

  • urtikarija
  • vrući bljeskovi
  • pojačano znojenje
  • povišena tjelesna temperatura.

U nekim slučajevima kada se uzima Actovegin primećuju se bolni osećaji, to je zbog povećanja sekretorne funkcije i smatra se normom. Međutim, ako je prisutna bol, ali lijek ne djeluje, liječenje se zaustavlja.

Uz oprez, lijek se propisuje za fazu II i III, trudnoću i dojenje.

Posebna uputstva

Uvođenje injekcija Actovegin mora se provesti s oprezom kako bi se spriječili neželjeni efekti u obliku anafilaktičkih reakcija. Prije početka liječenja preporučuje se testna injekcija.

Takve manipulacije provode se samo u bolničkim ili ambulantnim okruženjima, gdje je moguće provesti hitno liječenje u slučaju nepoželjnih manifestacija.

Otopine Actovegina u ampulama imaju blago izraženu žutu boju, čiji intenzitet može varirati u različitim serijama lijeka. To ovisi o karakteristikama polaznog materijala koji se koristi za dobivanje deproteinizovanog hemoderivata. Takve promjene u sjeni ne utječu na kvalitetu lijeka i njegovu djelotvornost.

Uz opetovano davanje lijeka, treba kontrolirati vodenu ravnotežu tijela i elektrolitni sastav seruma u krvi.

Eksperimentalne studije dokazuju da Actovegin ne uzrokuje nuspojave ili bilo kakve toksične efekte u slučaju predoziranja.

Otopina za injekcije Actovegin se mora čuvati na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi ne višoj od 25 stepeni. Rok trajanja lijeka je 5 godina.

Jeste li primijetili grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter da nas obavestite.

Sto posto čitajte za Zdravlje:

Ime: Actovegin (Actovegin)

Farmakološko djelovanje:
Actovegin aktivira stanični metabolizam (metabolizam) povećavajući transport i akumulaciju glukoze i kisika, pojačavajući njihovu unutarćelijsku iskorišćenost. Ovi procesi dovode do ubrzavanja metabolizma ATP (adenosin trifosforne kiseline) i povećanja energetskih resursa ćelije. U uvjetima koji ograničavaju normalne funkcije energetskog metabolizma (hipoksija / nedovoljna opskrba kisikom u tkivu ili oslabljena apsorpcija /, nedostatak supstrata) i povećana potrošnja energije (zacjeljivanje, regeneracija / obnova tkiva /), actovegin potiče energetske procese funkcionalnog metabolizma (metabolizam u tijelo) i anabolizam (proces asimilacije tvari u tijelu). Sekundarni efekat je povećana opskrba krvlju.

Sve o Actoveginu: proizvodnja, upotreba, mehanizam djelovanja na ljudsko tijelo

Indikacije za upotrebu:
Nedovoljnost cerebralne cirkulacije, ishemijski moždani udar (nedovoljna opskrbljenost moždanog tkiva kisikom zbog akutne cerebrovaskularne nesreće), traumatske ozljede mozga, periferni poremećaji cirkulacije (arterijska, venska), angiopatija (poremećaj vaskularnog tona), trofični poremećaji (neuhranjenost kože) s varikoznim venama širenje vena donjih ekstremiteta (promene vena koje karakteriziraju neravnomerno povećanje njihovog lumena s stvaranjem izbočenja zida zbog kršenja funkcije njihovog valvularnog aparata), čirevi različitog porijekla, čirevi na pritisku (nekroza tkiva uzrokovana dugotrajnim pritiskom na njih uslijed ležanja), opekotine, sprečavanje i liječenje radijacijskih ozljeda. Oštećenja rožnice (prozirna sluznica oka) i sklera (neprozirna sluznica oka): opeklina rožnice (s kiselinama, alkalijom, vapnom), čirevi rožnice različitog porijekla, keratitis (upala rožnice), uključujući transplantaciju rožnice (transplantacija) i abraziju rožnice. pacijenti s kontaktnim sočivima, prevencija lezija u odabiru kontaktnih sočiva kod pacijenata sa degenerativnim procesima u rožnjači (za uporabu očne mliječi), također za ubrzavanje zarastanja trofičnih čira (sporo zacjeljivanje oštećenja na koži), žetva (nekroza tkiva uzrokovana dugotrajnim pritiskom na njih usled ležanja), opekotine, radijacijske povrede kože itd.

Nuspojave Actovegina:
Alergijske reakcije: urtikarija, crvenilo, znojenje, groznica. Svrbež, peckanje u području primjene gela, masti ili kreme, prilikom upotrebe gela za oči - suzenje, ubrizgavanje sklera (crvenilo sklere).

Actovegin način primjene i doza:
Doze i način primjene ovise o vrsti i težini tijeka bolesti. Lijek se propisuje oralno, parenteralno (zaobilazeći probavni trakt) i topikalno.
Iznutra imenovati 1-2 tablete 3 puta dnevno prije jela. Drage se ne žvaču, ne ispiraju s malom količinom vode.
Za intravensku ili intraarterijsku primjenu, ovisno o težini bolesti, početna doza je 10-20 ml. Potom se propisuje 5 ml intravenski polako ili intramuskularno, 1 put dnevno svaki dan ili nekoliko puta sedmično. Intravenski se daje kap po kap 250 ml infuzijske otopine brzinom od 2-3 ml u minuti, jednom dnevno, svaki dan ili nekoliko puta sedmično. Također možete koristiti 10, 20 ili 50 ml otopine za injekcije, razrijeđene u 200-300 ml glukoze ili fiziološke otopine. Ukupno, 10-20 infuzija po toku liječenja. Ne preporučuje se dodavanje drugih proizvoda u otopinu za infuziju.
Parenteralno davanje actovegina treba provoditi s oprezom zbog mogućnosti razvoja anafilaktičke (alergijske) reakcije. Probne injekcije se preporučuju, uz sve to je potrebno osigurati uslove za hitnu terapiju. Ne može se davati više od 5 ml intravenski, jer rastvor ima hipertonička svojstva (osmotski tlak rastvora je veći od osmotskog pritiska u krvi). Kada se proizvod koristi intravenski, preporučuje se nadzirati pokazatelje metabolizma vode i elektrolita.
Lokalna primjena. Gel je propisan za čišćenje i liječenje otvorenih rana i čireva. Kod opekotina i ozljeda od zračenja gel se nanosi na kožu tankim slojem. U liječenju čireva gel se nanosi na kožu debljim slojem i prekriva oblogom Actovegin mazivom kako bi se spriječilo prijanjanje rane. Ogrtač se mijenja 1 puta tjedno, uz jake čireve - nekoliko puta dnevno.
Krema se koristi za poboljšanje zarastanja rana, takođe i plačnih rana. Koristi se za nastanak čireva pod pritiskom i sprečavanje zračenja.
Mast se nanosi u tankom sloju na koži. Koristi se za dugotrajno liječenje rana i čireva kako bi se ubrzala njihova epitelizacija (zacjeljivanje) nakon terapije gelom ili kremama. Kako bi se spriječile čireve od pritiska, mast se mora nanijeti na odgovarajuća područja kože. Za prevenciju radijacijskih ozljeda na koži, mast treba nanositi nakon ozračivanja ili između sesija.
Gel za oči 1 kapi gela se utisne direktno iz epruvete u zahvaćeno oko. Nanesite 2-3 puta dnevno. Nakon otvaranja paketa, gel za oči može se koristiti ne više od 4 tjedna.

Kontraindikacije za aktovegin:
Povećana osjetljivost na proizvod. Sa oprezom, propisujte proizvod tokom trudnoće. Tokom dojenja, upotreba Actovegina nije poželjna.

Uslovi skladištenja:
Na suhom mjestu pri temperaturi ne višoj od +8 * C.

Obrazac za puštanje:
Dragee forte u pakovanju od 100 kom. Rastvor za injekcije u ampulama od 2,5 i 10 ml (1 ml - 40 mg). Otopina za infuziju od 10% i 20% sa fiziološkom otopinom u bočicama od 250 ml. Gel 20% u epruvetama od 20 g. Krema 5% u epruvetama od 20 g. Mast 5% u epruvetama od 20 g. Gel za oči 20% u epruvetama od 5 g.

Actovegin sastav:
Ekstrakt bez proteina (deproteinizovani) (hemoderivativ) iz krvi tele. Sadrži 40 mg suve materije u 1 ml.

Pažnja!
Prije upotrebe lijekova morate se posavjetovati sa svojim liječnikom.
Upute su date samo da biste se upoznali sa "".

Antihipoksant. Actovegin ® je hemoderivativ, koji se dobija dijalizom i ultrafiltracijom (prolaze jedinjenja s molekulskom masom manjom od 5000 daltona). Pozitivno utječe na transport i iskorištenje glukoze, potiče potrošnju kisika (što dovodi do stabilizacije plazma membrana stanica tijekom ishemije i smanjenja stvaranja laktata), te tako ima antihipoksični učinak koji se počinje pojavljivati ​​najkasnije 30 minuta nakon parenteralne primjene i dostiže maksimum u prosjeku nakon 3 sata (2-6 sati).

Actovegin ® povećava koncentraciju adenosin trifosfata, adenozin difosfata, fosfokreatina, kao i aminokiselina - glutamata, aspartata i gama-aminobuterne kiseline.

Farmakokinetika

Korištenjem farmakokinetičkih metoda, nemoguće je proučiti farmakokinetičke parametre Actovegin®, jer se on sastoji samo od fizioloških komponenti koje su obično prisutne u tijelu.

Do danas nije došlo do smanjenja farmakološkog učinka hemoderivativa kod pacijenata s promijenjenom farmakokinetikom (na primjer, jetreno ili bubrežno zatajenje, promjene metabolizma povezane s starijom dobi, kao ni metaboličke značajke u novorođenčadi).

Uticaj Actovegina na organizam

Actovegin se proizvodi od prirodnih sastojaka i nema gotovo nikakvih kontraindikacija. Široko se koristi u medicini, kozmetologiji i sportu. Potiče zasićenje tkiva kisikom i unos glukoze, potiče metaboličke procese.

Koristi se u liječenju:

  • poremećaji cirkulacije u žilama mozga (uključujući i moždani udar),
  • čirevi različitog porekla,
  • perifernih živaca
  • varikozne vene
  • tromboflebitis
  • endarteritis,
  • bolesti mrežnice.

Osim toga, lijek se koristi za kožne grafte, ozljede od zračenja, za zacjeljivanje rana, opekotina i čireva od pritiska.

Značajke intravenske upotrebe lijeka

Actovegin je dostupan u ampulama od 2 ml, 5 ml i 10 ml. 1 ml sadrži 40 mg aktivne tvari. Intravenski se ubrizgava u vensku kapljicu ili tok (u slučajevima kada morate hitno ukloniti bol). Uz kapljicu, lijek se miješa sa fiziološkom otopinom ili glukozom. Za dan se ne smije davati više od 10 ml Actovegina, u težim slučajevima do 50 ml. Broj injekcija i dozu određuje lekar na osnovu pacijentove bolesti i reakcije organizma. Kurs traje najmanje sedmicu i dostiže se do 45 dana.

Kod dijabetesa liječenje se propisuje samo u kapi od 2 ml. Terapija traje oko 4 meseca.

Intravenske injekcije izvode samo kvalificirane medicinske sestre koje znaju pravila za pripremu lijeka za postupak.

Intravenske injekcije izvode samo kvalificirane medicinske sestre koje znaju pravila za pripremu lijeka za postupak.

Redoslijed ubrizgavanja:

  1. Pripremite špricu, pamučnu vunu, dezinfekcijsko sredstvo, štapić, lek.
  2. Zategnite štapić preko lakta - pacijent stisne šaku. Palpirajte venu.
  3. Tretirajte mjesto ubrizgavanja alkoholom i ubrizgavajte.
  4. Izvadite žicu i ubrizgajte ili podesite kapaljku.
  5. Nakon postupka, izvadite iglu i nanesite sterilni pamuk.
  6. Pacijent drži lakat savijen oko 4 minute.

Injekcija je jednostavna, ali to bi trebao učiniti specijalista kako bi se izbjegle neugodne posljedice i infekcije u krvotoku.

Obrazac za puštanje

Rastvor za infuziju (u rastvoru dekstroze) proziran je, bezbojne do blago žute boje.

Pomoćne tvari: dekstroza - 7,75 g, natrijum-hlorid - 0,67 g, voda d / i - do 250 ml.

250 ml - boce od bezbojnog stakla (1) - pakovanja od kartona.

U / kapljenjem ili u / u mlazu. 250-500 ml dnevno. Brzina infuzije treba biti oko 2 ml / min. Trajanje liječenja je 10-20 infuzija. Zbog potencijala za razvoj anafilaktičkih reakcija, preporučuje se provođenje testa prije početka infuzije.

Metabolički i vaskularni poremećaji u mozgu: na početku - 250-500 ml / dan iv tokom 2 tjedna, zatim 250 ml iv nekoliko puta tjedno.

Periferni vaskularni poremećaji i njihove posljedice: 250 ml iv ili iv dnevno ili nekoliko puta tjedno.

Zacjeljivanje rana: 250 ml iv, dnevno ili nekoliko puta tjedno, ovisno o brzini zarastanja. Možda je zajednička upotreba s Actoveginom u obliku lijekova za lokalnu upotrebu.

Prevencija i liječenje ozljeda kože i sluzokože: prosječno 250 ml iv dnevno prije i svaki dan tijekom terapije zračenjem, kao i u roku od dvije sedmice nakon njenog završetka.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost na Actovegin ® ili slične lijekove,
  • dekompenzirano zatajenje srca,
  • plućni edem,
  • oligurija, anurija,
  • zadržavanje tečnosti u tijelu.

S oprezom: hiperkloremija, hipernatremija, dijabetes melitus (1 bočica sadrži 7,75 g dekstroze).

Vrste, imena, sastav i oblici puštanja

Actovegin je trenutno dostupan u sljedećim doznim oblicima (koji se takođe ponekad nazivaju i sortama):

  • Gel za spoljnu upotrebu,
  • Mast za vanjsku upotrebu,
  • Krema za vanjsku upotrebu,
  • Otopina za infuziju (kapaljka) na dekstrozu u bocama od 250 ml,
  • Infuzijska otopina za 0,9% natrijum hlorida (u fiziološkoj fiziološkoj otopini) u bočicama od 250 ml,
  • Rastvor za injekcije u ampulama od 2 ml, 5 ml i 10 ml,
  • Tablete za oralnu primjenu.

Actovegin gel, krema, masti i tablete nemaju nijedan drugi uobičajeni pojednostavljeni naziv. Ali se oblici za ubrizgavanje u svakodnevnom životu često nazivaju pojednostavljenim nazivima. Dakle, često se naziva i injekcija "Actovegin ampule", "injekcije Actovegin"takođe "Actovegin 5", "Actovegin 10". U imenima "Actovegin 5" i "Actovegin 10", brojevi označavaju broj mililitara u ampuli sa otopinom spremnom za primjenu.

Svi dozni oblici Actovegina kao aktivne (aktivne) komponente sadrže deproteinizovani hemoderivat dobiven iz krvi uzete iz zdravih teladihrani se isključivo mlekom. Deproteinizirani hemoderivat je proizvod dobiven iz krvi teladi pročišćavanjem ga iz velikih molekula proteina (deproteinizacija). Kao rezultat deproteinizacije dobiva se poseban skup malih biološki aktivnih molekula krvi, koje su u stanju aktivirati metabolizam u bilo kojem organu i tkivu. Štoviše, takva kombinacija aktivnih tvari ne sadrži velike proteinske molekule koje mogu izazvati alergijske reakcije.

Deproteinizovani hemoderivativ iz krvi teladi normiran je za sadržaj određenih klasa biološki aktivnih tvari. To znači da hemičari osiguravaju da svaka frakcija hemoderivata sadrži istu količinu biološki aktivnih tvari, uprkos činjenici da su dobivene iz krvi različitih životinja. Prema tome, sve frakcije hemoderivata sadrže istu količinu aktivnih sastojaka i imaju isti terapeutski intenzitet.

Često se naziva aktivna komponenta Actovegina (deproteinizirani derivat) u službenim uputama "koncentrat Actovegin".

Različiti oblici doziranja Actovegina sadrže različite količine aktivne komponente (deproteinizovani hemoderivativ):

  • Actovegin gel - sadrži 20 ml hemoderivata (0,8 g u osušenom obliku) u 100 ml gela, što odgovara 20% koncentraciji aktivne komponente.
  • Masti i Actovegin krema - sadrže 5 ml hemoderivata (0,2 g u osušenom obliku) u 100 ml masti ili vrhnja, što odgovara 5% koncentraciji aktivne komponente.
  • Infuzijska otopina dekstroze - sadrži 25 ml hemoderivata (1 g u osušenom obliku) na 250 ml gotove otopine, što odgovara koncentraciji aktivne komponente od 4 mg / ml ili 10%.
  • Infuzijska otopina u 0,9% natrijum-hlorida - sadrži 25 ml (1 g osušenog) ili 50 ml (2 g osušenog) hemo-derivata po 250 ml otopine spremne za upotrebu, što odgovara koncentraciji aktivne komponente od 4 mg / ml ( 10%) ili 8 mg / ml (20%).
  • Otopina za injekciju - sadrži 40 mg suvog hemoderivata na 1 ml (40 mg / ml). Otopina je dostupna u ampulama od 2 ml, 5 ml i 10 ml. Prema tome, ampule sa 2 ml rastvora sadrže 80 mg aktivne komponente, sa 5 ml rastvora 200 mg i sa 10 ml rastvora 400 mg.
  • Oralne tablete - sadrže 200 mg suvog hemoderivata.

Svi oblici doziranja Actovegina (masti, krema, gel, otopine za infuziju, otopine za injekcije i tablete) spremni su za upotrebu i prije upotrebe ne zahtijevaju nikakve pripravke. To znači da se mast, gel ili krema mogu nanijeti odmah nakon otvaranja pakovanja, uzeti tablete bez pripreme. Infuzijski rastvori se daju intravenski (kapljično) bez prethodnog razblaživanja i pripreme, jednostavno stavljanjem boce u sistem.I otopine za injekcije također se primjenjuju intramuskularno, intravenski ili intraarterijalno bez prethodnog razrjeđivanja, jednostavno odabirom ampule s potrebnim brojem mililitara.

Otopina za injekcije u ampulama kao pomoćna komponenta sadrži samo sterilnu destiliranu vodu. Infuzijska otopina dekstroze sadrži destiliranu vodu, dekstrozu i natrijum-hlorid kao pomoćne komponente. Otopina za infuziju sa 0,9% natrijum-hlorida kao pomoćne komponente sadrži samo natrijum-hlorid i vodu.

Actovegin tablete kao pomoćne komponente sadrže sledeće supstance:

  • Glikolat planinskog voska
  • Titan dioksid
  • Dietil ftalat,
  • Arapska sušena guma,
  • Macrogol 6000,
  • Mikrokristalna celuloza,
  • Povidone K90 i K30,
  • Saharoza
  • Magnezijum stearat,
  • Talc,
  • Boja kinolin žuti lak aluminijum (E104),
  • Hipromelloza ftalat.

Sastav pomoćnih komponenti gela, masti i kreme Actovegin prikazan je u tabeli ispod:

Pomoćne komponente Actovegin gelaPomoćne komponente Actovegin mastiPomoćne komponente Actovegin kreme
Karmeloza natrijumBijeli parafinBenzalkonijum hlorid
Kalcijum laktatMetil parahidroksibenzoatGliceril monostearat
Metil parahidroksibenzoatPropil parahidroksibenzoatMacrogol 400
Propilen glikolHolesterolMacrogol 4000
Propil parahidroksibenzoatCetilni alkoholCetilni alkohol
Pročišćena vodaPročišćena vodaPročišćena voda

Krema, masti i gel Actovegin dostupni su u aluminijskim epruvetama od 20 g, 30 g, 50 g i 100 g. Krema i mast su homogena masa bijele boje. Actovegin gel je prozirna žućkasta ili bezbojna homogena masa.

Infuzijske otopine Actovegin na bazi dekstroze ili 0,9% natrijum-hlorida su bistre, bezbojne ili blago žute tečnosti koje ne sadrže nečistoće. Rješenja su dostupna u 250 ml bistrim staklenim bocama, koje su zatvorene čepom i aluminijskim poklopcem s prvom kontrolom otvaranja.

Otopine za injekciju Actovegin su dostupne u ampulama od 2 ml, 5 ml ili 10 ml. Zapečaćene ampule stavljaju se u kartonsku kutiju od 5, 10, 15 ili 25 komada. Otopine u samim ampulama su prozirna tečnost blago žute ili bezbojne boje s malom količinom plutajućih čestica.

Tablete Actovegin obojene su zeleno-žutom bojom, sjajne, okrugle bikonveksne. Tablete su upakovane u tamne staklene bočice od 50 komada.

Količina ampula Actovegin u ml

Otopina Actovegina u ampulama namijenjena je za proizvodnju intravenskih, intraarterijskih i intramuskularnih injekcija. Otopina u ampulama je spremna za upotrebu, stoga, da biste napravili injekciju, samo trebate otvoriti ampulu i utipkati lijek u špricu.

Trenutno je rješenje dostupno u ampulama od 2 ml, 5 ml i 10 ml. Štoviše, u ampulama različitih količina sadrži otopinu s istom koncentracijom aktivne tvari - 40 mg / ml, ali ukupni sadržaj aktivne komponente u ampulama različitih količina. Dakle, u ampulama s 2 ml otopine sadrži 80 mg aktivne tvari, u ampulama od 5 ml - 200 mg, a u ampulama od 10 ml - 400 mg, respektivno.

Terapeutski efekat

Opšti efekat Actovegina koji se sastoji u poboljšanju energetskog metabolizma i povećanja otpornosti na hipoksiju na nivou različitih organa i tkiva manifestuje se sljedećim terapijskim efektima:

  • Ubrzava se zarastanje bilo kojeg oštećenja tkiva. (rane, posekotine, posekotine, ogrebotine, opekotine, čirevi itd.) i obnavljanje njihove normalne strukture. Odnosno, pod djelovanjem Actovegina, bilo koje rane zacjeljuju brže i lakše, a ožiljak se formira sitno i neupadljivo.
  • Aktivirano je disanje tkiva, što dovodi do potpunijeg i racionalnijeg korištenja kisika koji se krvlju isporučuje do stanica svih organa i tkiva.Zbog potpunijeg korištenja kisika smanjuju se negativne posljedice nedovoljne opskrbe tkiva krvlju.
  • Potiče upotrebu glukoze od strane ćelijau stanju gladovanja kiseonikom ili metaboličkog smanjenja. To znači da, s jedne strane, koncentracija glukoze u krvi opada, a s druge strane, tkivna hipoksija opada zbog aktivne upotrebe glukoze za disanje tkiva.
  • Poboljšava se sinteza kolagenih vlakana.
  • Potiče se proces diobe stanica s njihovom naknadnom migracijom u područja gdje je potrebno obnoviti integritet tkiva.
  • Potaknut rast krvnih žila, što dovodi do poboljšanog dovoda krvi u tkiva.

Učinak Actovegina na povećanje iskorištavanja glukoze vrlo je važan za mozak, jer njegove strukture trebaju ovu supstancu više nego svi ostali organi i tkiva ljudskog tijela. Uostalom, mozak koristi glukozu uglavnom za proizvodnju energije. Actovegin takođe sadrži olizosaharide inozitol fosfata čiji je učinak sličan djelovanju inzulina. To znači da se pod djelovanjem Actovegina poboljšava transport glukoze u tkiva mozga i druge organe, a zatim tu supstancu brzo zarobljavaju stanice i koriste za proizvodnju energije. Tako Actovegin poboljšava energetski metabolizam u strukturama mozga i osigurava njegove potrebe za glukozom čime normalizira rad svih dijelova središnjeg živčanog sustava i smanjuje ozbiljnost sindroma cerebralne insuficijencije (demencije).

Pored toga, poboljšanje metabolizma energije i povećanje iskorištavanja glukoze dovodi do smanjenja težine simptoma poremećaja cirkulacije u bilo kojem drugom tkivu i organu.

Indikacije za upotrebu (Zašto se propisuje Actovegin?)

Različiti oblici doziranja Actovegin-a naznačeni su za upotrebu kod različitih bolesti, stoga ćemo ih, odvojeno, razmotriti.

Mast, krema i gel Actovegin - indikacije za upotrebu. Sva tri oblika doziranja Actovegina namijenjena za vanjsku upotrebu (krema, gel i mast) su naznačena za upotrebu u istim sljedećim uvjetima:

  • Ubrzanje zacjeljivanja rana i upalnih procesa na koži i sluznici (ogrebotine, posjekotine, ogrebotine, opekotine, pukotine),
  • Poboljšanje popravka tkiva nakon opekotina bilo kojeg porekla (topla voda, para, solarno itd.),
  • Liječenje plačljivih čireva na koži bilo kojeg podrijetla (uključujući varikozne čireve),
  • Prevencija i liječenje reakcija na učinke izloženosti zračenju (uključujući zračenje terapiju tumora) s kože i sluzokože,
  • Sprječavanje i liječenje čireva pod pritiskom (samo za Actovegin mast i kremu),
  • Za prethodnu obradu površina rana prije cijepljenja kože tijekom liječenja opsežnih i teških opekotina (samo za Actovegin gel).

Otopine za infuziju i injekcije (injekcije) Actovegin - indikacije za upotrebu. Otopine za infuziju (kapljice) i otopine za injekcije naznačeni su za upotrebu u istim sledećim slučajevima:
  • Liječenje metaboličkih i krvožilnih poremećaja mozga (na primjer, ishemijski moždani udar, posljedice traumatične ozljede mozga, poremećen protok krvi u moždanim strukturama, kao i demencija i oslabljena memorija, pažnja, sposobnost analize zbog vaskularnih bolesti centralnog živčanog sustava itd.)
  • Liječenje perifernih vaskularnih poremećaja, kao i njihove posljedice i komplikacije (na primjer, trofični čir, angiopatije, endarteritis itd.),
  • Liječenje dijabetičke polineuropatije,
  • Zacjeljivanje rana na koži i sluznici bilo koje prirode i porijekla (na primjer, ogrebotine, posjekotine, posjekotine, opekotine, čirevi od pritiska, čirevi itd.),
  • Prevencija i liječenje lezija kože i sluzokože pod utjecajem zračenja, uključujući zračenje terapijom malignih tumora,
  • Tretman termičkih i hemijskih opekotina (samo za injekcione rastvore),
  • Hipoksija organa i tkiva bilo kojeg porekla (ovo svedočenje je odobreno samo u Republici Kazahstan).

Actovegin tablete - indikacije za upotrebu. Tablete su naznačene za upotrebu u liječenju sljedećih stanja ili bolesti:
  • Kao dio kompleksnog liječenja metaboličkih i vaskularnih bolesti mozga (na primjer, cerebrovaskularnu insuficijenciju, traumatične ozljede mozga, kao i demenciju zbog vaskularnih i metaboličkih poremećaja),
  • Liječenje perifernih vaskularnih poremećaja i njihove komplikacije (trofični ulkusi, angiopatija),
  • Dijabetička polineuropatija,
  • Hipoksija organa i tkiva bilo kojeg porekla (ovo svedočenje je odobreno samo u Republici Kazahstan).

Mast, krema i gel Actovegin - upute za upotrebu

Različiti oblici doziranja Actovegina za vanjsku upotrebu (gel, krema i masti) koriste se u istim uvjetima, ali u različitim fazama ovih bolesti. To je zbog raznih pomoćnih komponenti koje daju različita svojstva gelu, masti i kremi. Zbog toga gel, krema i masti pružaju ožiljke rana u različitim fazama zarastanja, s različitom prirodom površina rana.

Izbor Actovegin gela, kreme ili masti i značajke njihove upotrebe za razne vrste rana

Actovegin gel ne sadrži masnoću zbog čega se lako ispire i doprinosi stvaranju granulacija (početnoj fazi zacjeljivanja) uz istovremeno isušivanje vlažnog pražnjenja (eksudata) sa površine rane. Zbog toga je preporučljivo koristiti gel za liječenje vlažnih rana sa obilnim iscjedakom ili u prvoj fazi liječenja bilo koje vlažne površine rane dok se ne prekriju granulacijama i ne postanu suhe.

Actovegin krema sadrži makrogole, koji na površini rane formiraju lagani film koji veže iscjedak iz rane. Ovaj oblik doziranja najbolje se koristi za liječenje vlažnih rana sa umjerenim iscjedakom ili za liječenje suvih ranih površina s tankom rastućom kožom.

Actovegin mast sadrži parafin, tako da proizvod tvori zaštitni film na površini rane. Stoga se mast optimalno koristi za dugotrajno liječenje suvih rana bez odvojivih ili već osušenih površina rana.

Generalno, Actovegin gel, kremu i masti preporučuje se upotreba u kombinaciji u sklopu terapije u tri faze. U prvoj fazi, kada je površina rane vlažna i ima obilno iscjedak, treba koristiti gel. Zatim, kad se rana osuši i na njoj se formiraju prve granulacije (kore), trebalo bi preći na upotrebu Actovegin kreme i upotrebljavati je dok površina rane nije prekrivena tankom kožom. Nadalje, do potpunog vraćanja integriteta kože, treba koristiti Actovegin mast. U principu, nakon što rana prestane da se navlaži i postane suha, možete koristiti ili kremu ili Actovegin mast do potpunog zarastanja, bez da ih mijenjate uzastopno.

Stoga je moguće sažeti preporuke za odabir doznog oblika Actovegina za vanjsku upotrebu:

  • Ako je rana vlažna s velikim iscjedakom, treba koristiti gel dok se površina rane ne osuši. Kada se rana osuši, potrebno je preći na upotrebu kreme ili masti.
  • Ako je rana umjereno vlažna, oskudna ili umjerena, treba koristiti kremu, a nakon što se površina rane potpuno osuši, prijeđite na upotrebu masti.
  • Ako je rana suva, bez odvojivih, tada treba koristiti mast.

Pravila za liječenje rana gel, kremom i Actovegin mazivom

Postoje razlike u upotrebi gela, kreme i masti za liječenje različitih rana i čireva na koži. Stoga ćemo u donjem tekstu pod pojmom "rana" značiti bilo kakvo oštećenje kože, s izuzetkom čira.U skladu s tim, zasebno ćemo opisati uporabu gela, kreme i masti za liječenje rana i čireva.

Gel se koristi za liječenje vlažnih rana s obilnim pražnjenjem. Actovegin gel se nanosi isključivo na prethodno očišćenu ranu (osim u slučajevima liječenja čira) iz koje se uklanja sve mrtvo tkivo, gnoj, eksudat itd. Potrebno je očistiti ranu prije nanošenja Actovegin gela jer pripravak ne sadrži antimikrobne komponente i nije u mogućnosti suzbiti početak infekcijskog procesa. Stoga, kako bi se izbjegla infekcija rane, prije liječenja Actovegin ljekovitim gelom, potrebno ga je oprati antiseptičkom otopinom (na primjer, hidrogen peroksidom, klorheksidinom itd.).

Na rane sa tečnim iscjedakom (osim čira) gel se nanosi u tankom sloju 2 do 3 puta dnevno. U ovom slučaju rana se ne može prekriti zavojem, ako tijekom dana nema rizika od infekcije i dodatnih ozljeda. Ako rana može biti kontaminirana, tada je bolje da se na nju nanese Actovegin gel redovitim prelivom od gaze i da se menja 2-3 puta dnevno. Gel se koristi sve dok rana ne postane suha i na njenoj površini se ne pojave granulacije (neujednačena površina na dnu rane, što ukazuje na početak procesa zarastanja). Štoviše, ako je dio rane prekriven granulacijama, tada ga počinju liječiti Actovegin kremom, a vlažna područja i dalje podmazuju gelom. Pošto se granulacije najčešće formiraju s rubova rane, nakon njihovog formiranja obod rane površine se maza kremom, a sredina gelom. U skladu s tim, kako se površina granulacije povećava, površina tretirana kremom povećava se i površina tretirana gelom. Kada cijela rana postane suha, maže se samo kremom. Tako se i gel i krema mogu nanositi na površinu iste rane, ali u različitim područjima.

Međutim, ako se liječe čirevi, onda se njihova površina ne može isprati antiseptičkom otopinom, već odmah nanesite Actovegin gel s debelim slojem i prekrijte gazastim zavojem natopljenim Actovegin masti. Taj se preljev mijenja jednom dnevno, no ako je čir previše vlažan i iscjedak obilniji, tada se tretman izvodi češće: 2 do 4 puta dnevno. U slučaju jakih ulkusa, preljev se mijenja kad se zavoj mokri. Osim toga, svaki put kada se na ulkus nanese debeli sloj Actovegin gela, a nedostatak je prekriven gazom za mazanje natopljenom Actovegin kremom. Kad površina ulkusa prestane da se navlaži, počinju ga tretirati Actovegin mazivom 1-2 puta dnevno, sve dok se defekt potpuno ne zacijeli.

Actovegin krema koristi se za liječenje rana s malom količinom odvojivih ili suvih površina rana. Krema se nanosi u tankom sloju na površinu rana 2 do 3 puta dnevno. Oblog za rane primjenjuje se ako postoji rizik od podmazivanja Actovegin kremom. Krema se obično koristi sve dok rana ne bude prekrivena slojem guste granulacije (tanka koža), nakon čega prelaze na upotrebu Actoveginove masti, koja tretira defekt dok se potpuno ne zacijeli. Kremu treba nanositi najmanje dva puta dnevno.

Actovegin mast primjenjuje se samo na suhe rane ili na rane prekrivene gustom granulacijom (tanka koža) u tankom sloju 2 do 3 puta dnevno. Prije upotrebe masti, rana se mora isprati vodom i tretirati antiseptičkom otopinom, na primjer, hidrogen peroksidom ili klorheksidinom. Preko masti se može nanijeti uobičajeni preljev od gaze ako postoji opasnost od podmazivanja lijeka s kože. Actovegin mast koristi se dok se rana u potpunosti ne zacijeli ili dok se ne stvori jak ožiljak. Alat treba koristiti najmanje dva puta dnevno.

Generalno je očigledno da se Actovegin gel, krema i mast koriste u fazama za liječenje rana koje se nalaze u različitim fazama zarastanja. U prvoj fazi kada se rana mokri, nanosi se odvojivi gel. Zatim se u drugoj fazi, kada se pojave prve granulacije, koristi krema.A onda, u trećem stupnju, nakon stvaranja tanke kože, rana se podmazuje mazivom dok se koža ne vrati u cjelovitost. Međutim, ako iz nekog razloga nije moguće tretirati rane sekvencijalno gelom, kremom i masti, tada možete koristiti samo jedan Actovegin, počevši ga upotrebljavati u odgovarajućoj fazi iz koje se preporučuje. Na primjer, Actovegin gel se može koristiti u bilo kojoj fazi zacjeljivanja rana. Actovegin krema počinje se nanositi od trenutka kada se rana osuši, može se koristiti dok se defekt potpuno ne zacijeli. Actovegin mast koristi se od trenutka kada se rana potpuno osušila do obnove kože.

Da biste sprečili zračenje pritiska i oštećenja na koži zračenjem, možete koristiti kremu ili Actovegin mast. U ovom slučaju izbor između krema i masti vrši se isključivo na osnovu individualnih sklonosti ili razmišljanja o praktičnosti upotrebe bilo kojeg drugog oblika.

Kako bi se spriječile bedre, na kremu se nanosi krema ili mast na čijem području postoji visoki rizik od nastanka potonjeg.

Kako bi se spriječilo oštećenje kože zračenjem, Actovegin krema ili mast se nanosi na cijelu površinu kože nakon radioterapije, a jednom dnevno, u intervalima između redovnih sesija zračenja.

Ako je potrebno liječiti teške trofične čireve na koži i mekim tkivima, tada se preporučuje kombiniranje Actovegin gela, kreme i masti s ubrizgavanjem otopine.

Ako se prilikom nanošenja Actovegin gela, kreme ili masti bol i iscjedak pojave na području oštećenja ili čira na rani, koža postaje u blizini crvena, tjelesna temperatura raste, to je znak infekcije rane. U takvoj situaciji trebate odmah prestati koristiti Actovegin i obratiti se liječniku.

Ako se, unatoč upotrebi Actovegina, rana ili ulcerozni defekt ne zaraste u roku od 2 do 3 tjedna, tada je također potrebno posavjetovati se s liječnikom.

Actovegin gel, krema ili mast za potpuno zarastanje oštećenja treba koristiti najmanje 12 dana uzastopno.

Actovegin tablete - upute za upotrebu (odrasli, djeca)

Tablete su namijenjene za uporabu u istim uvjetima i oboljenjima kao i otopine za ubrizgavanje. Međutim, ozbiljnost terapeutskog efekta kod parenteralne primjene Actovegina (injekcije i "kapaljke") je jača nego kod uzimanja lijeka u obliku tableta. Zbog toga mnogi ljekari preporučuju uvijek započinjanje liječenja parenteralnim davanjem Actovegina, nakon čega slijedi prelazak na uzimanje tableta kao fiksirajuće terapije. To jest, u prvoj fazi terapije, kako bi se postigao najočitiji terapeutski efekat, preporučuje se davanje Actovegina parenteralno (injekcijama ili "kapljicama"), a zatim dodatno piti lijek u tabletama kako bi se učvrstio učinak postignut injekcijama u dužem vremenskom razdoblju.

Međutim, tablete se mogu uzimati bez prethodne parenteralne primjene Actovegina, ako iz nekog razloga nije moguće uzimati injekcije ili stanje nije ozbiljno, za čiju normalizaciju je učinak tableta oblika lijeka sasvim dovoljan.

Tablete treba uzimati 15-30 minuta prije jela, gutajući ih čitave, da se ne žvaču, ne žvaču, ne lome i drobe na druge načine, već ih isperu s malom količinom negazirane čiste vode (dovoljno je pola čaše). Kao izuzetak, kada se koriste tablete Actovegin za decu, dopušteno ih je podeliti na polovine i četvrtine, koje potom otopiti u maloj vodi, a deci davati u razblaženom obliku.

Kod različitih stanja i bolesti preporučuje se odraslim osobama da uzimaju 1 do 2 tablete 3 puta dnevno tokom 4 do 6 tjedana.Za djecu se tablete Actovegin daju u 1/4 - 1/2, 2 do 3 puta dnevno tokom 4 do 6 tjedana. Navedene doze za odrasle i djecu su prosječne, indikativne i liječnik treba pojedinačno odrediti specifičnu dozu i učestalost uzimanja tableta za svaki slučaj, na osnovu težine simptoma i težine patologije. Minimalni tijek terapije trebao bi biti najmanje 4 tjedna jer se uz kraća razdoblja upotrebe ne postiže potreban terapijski učinak.

Kod dijabetičke polineuropatije Actovegin se uvek prvo daje intravenski, u količini od 2000 mg dnevno tokom tri nedelje. I tek nakon toga prelaze na uzimanje lijeka u tabletama od 2 do 3 komada, 3 puta dnevno, u trajanju od 4 do 5 mjeseci. U ovom slučaju uzimanje Actovegin tableta predstavlja potpornu fazu terapije, što vam omogućava da konsolidirate pozitivan terapeutski učinak postignut intravenskom injekcijom.

Ako na pozadini uzimanja tableta Actovegin osoba razvije alergijske reakcije, tada se lijek naglo ukida, a liječe se antihistaminicima ili glukokortikoidima.

Sastav tableta sadrži boja kinolin žuti aluminijumski lak (E104), koji se smatra potencijalno štetnim, pa je stoga tablete Actovegin zabranjene za upotrebu kod djece mlađe od 18 godina u Republici Kazahstan. Takvo pravilo zabrane unosa tableta Actovegin djeci mlađoj od 18 godina trenutno se nalazi samo u Kazahstanu među državama bivšeg SSSR-a. U Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji lijek je odobren za upotrebu kod djece.

Injekcije Actovegina - upute za upotrebu

Doziranje i opća pravila za upotrebu otopina Actovegin

Actovegin u ampulama od 2 ml, 5 ml i 10 ml namijenjen je za parenteralnu primjenu - odnosno za intravenske, intraarterijske ili intramuskularne injekcije. Uz to, može se dodati otopina ampula u gotove formulacije za infuziju ("kapi"). Rješenja za ampule su spremna za upotrebu. To znači da ih nije potrebno unaprijed uzgajati, dodavati ili ih na drugi način pripremati za upotrebu. Da biste koristili rješenja, samo morate otvoriti ampulu i utipkati njen sadržaj u štrcaljku potrebne količine, a zatim izvršiti injekciju.

Koncentracija aktivne komponente u ampulama od 2 ml, 5 ml i 10 ml je ista (40 mg / ml), a razlika između njih je samo u ukupnoj količini aktivne komponente. Očito je da je ukupna doza aktivne komponente minimalna u ampulama od 2 ml (80 mg), prosječna u ampulama od 5 ml (200 mg), a najveća u ampulama od 10 ml (400 mg). To se radi radi praktičnosti upotrebe lijeka, kad za injekciju trebate samo odabrati ampulu s takvom količinom otopine koja sadrži potrebnu dozu (količinu aktivne tvari) koju je propisao vaš liječnik. Pored ukupnog sadržaja aktivne tvari, ne postoji razlika između ampula s otopinom od 2 ml, 5 ml i 10 ml.

Ampule sa otopinom treba čuvati na tamnom i tamnom mjestu pri temperaturi zraka od 18 do 25 o C. To znači da se ampule moraju čuvati u kartonskoj kutiji u kojoj su prodane, ili u bilo kojem drugom dostupnom. Nakon otvaranja ampule, rastvor treba odmah koristiti, njegovo skladištenje nije dopušteno. Ne možete koristiti otopinu koja se čuvala u otvorenoj ampuli neko vreme, jer u nju mogu ući mikrobi iz okruženja, što će narušiti sterilnost leka i može izazvati negativne posledice posle injekcije.

Otopina u ampulama ima žućkasti ton, čiji intenzitet može biti različit u različitim serijama lijeka, jer to ovisi o karakteristikama sirovine. Međutim, razlika u intenzitetu boje otopine ne utječe na efikasnost lijeka.

Ne koristite otopinu koja sadrži čestice ili je nešto oblačno. Takvo rješenje treba odbaciti.

Budući da Actovegin može izazvati alergijske reakcije, preporučuje se započeti testnu injekciju prije početka terapije ubrizgavanjem 2 ml otopine intramuskularno. Nadalje, ako već nekoliko sati osoba nije pokazala znakove alergijske reakcije, terapija se može sigurno provesti. Otopina se daje u željenoj dozi intramuskularno, intraarterijalno ili intravenski.

Ampule sa rješenjima opremljene su prijelomnom točkom za lako otvaranje. Točka greške je jarko crvena na vrhu ampule. Ampule treba otvoriti na sledeći način:

  • Uzmite ampulu u ruke tako da je točka greške gore (kao što je prikazano na slici 1),
  • Prstom dodirnite čašu i lagano protresite ampulu tako da se rastvor složi od vrha do dna,
  • Prstima druge ruke odvojite vrh ampule u predelu tačke odmakući se od vas (kao što je prikazano na slici 2).


Slika 1 - Ispravno uzimanje ampule sa prelomom prema gore.


Slika 2 - Ispravno lomljenje vrha ampule da biste ga otvorili.

Doziranje i način primjene otopina Actovegin određuje ljekar. Međutim, morate znati da je za postizanje najbržeg efekta optimalno davati otopine Actovegina intravenski ili intraarterijalno. Nešto sporiji terapeutski učinak postiže se intramuskularnom primjenom. Intramuskularnim injekcijama ne možete davati više od 5 ml rastvora Actovegina odjednom, a intravenskim ili intraarterijskim injekcijama lek se može davati u mnogo većim količinama. To treba uzeti u obzir pri odabiru načina davanja.

Ovisno o težini tijeka bolesti i težini kliničkih simptoma, obično se prvog dana intravenozno ili intraarterijalno propisuje 10 do 20 ml otopine. Nadalje, od drugog dana do kraja terapije, daje se 5 do 10 ml otopine intravenski ili 5 ml intramuskularno.

Ako se odluči davati infuziju Actovegin (u obliku kapaljke), tada se 10–20 ml rastvora iz ampula (na primer 1–2 ampule po 10 ml) prelije u 200–300 ml infuzione otopine (fiziološka otopina ili 5% rastvor glukoze) . Zatim se uvedena otopina uvede brzinom od 2 ml / min.

Ovisno o vrsti bolesti kod koje se koristi Actovegin, trenutno se preporučuju sljedeće doze za injekciju:

  • Metabolički i vaskularni poremećaji u mozgu (kraniocerebralna trauma, insuficijencija cerebralne cirkulacije) - dnevno se u trajanju od dva tjedna daje 5 do 25 ml otopine dnevno. Nakon završetka kursa injekcije Actovegin prelazi na uzimanje lijeka u tabletama kako bi se održao i učvrstio postignuti terapeutski učinak. Pored toga, umjesto da se prebacite na potporno davanje lijeka u tabletama, možete nastaviti ubrizgavanje Actovegina, uvodeći intravenski 5 do 10 ml otopine 3-4 puta tjedno u trajanju od dvije sedmice.
  • Ishemijski moždani udar - ubrizgavajte infuziju Actovegin (kapaljka), dodajući 20-50 ml rastvora iz ampula u 200-300 ml fiziološke fiziološke otopine ili 5% rastvore dekstroze. U ovom doziranju infuzijski lijek se daje svakodnevno u toku jedne sedmice. Potom se u 200 - 300 ml infuzijske otopine (fiziološka otopina ili dekstroza 5%) doda 10 do 20 ml otopine Actovegina iz ampula i svakodnevno se primenjuje u ovoj dozi u obliku "kapljica", još dvije sedmice. Nakon završetka kursa "kapi" sa Actoveginom prelaze na uzimanje lijeka u obliku tableta.
  • Angiopatija (periferni vaskularni poremećaji i njihove komplikacije, na primjer, trofični ulkusi) - ubrizgavaju infuziju Actovegin ("kapaljka"), dodajući 20-30 ml otopine iz ampula u 200 ml fiziološke otopine ili 5% otopine dekstroze. Pri ovom doziranju lijek se ubrizgava intravenski dnevno tokom četiri sedmice.
  • Dijabetička polineuropatija - Actovegin se daje intravenski u 50 ml rastvora iz ampula, dnevno tokom tri tjedna.Nakon završetka kursa injekcije prelaze na uzimanje Actovegina u obliku tableta 4 do 5 mjeseci kako bi se održao postignuti terapeutski učinak.
  • Zacjeljivanje rana, čireva, opekotina i drugih oštećenja kože na koži - ubrizgavajte otopinu u ampulama od 10 ml intravenski ili 5 ml intramuskularno ili dnevno, ili 3-4 puta tjedno, ovisno o brzini zarastanja oštećenja. Pored injekcija, za ubrzavanje zarastanja rana može se koristiti Actovegin u obliku masti, kreme ili gela.
  • Prevencija i liječenje zračenja (tijekom zračenja terapija tumora) kože i sluzokože - Actovegin se daje 5 ml otopine iz ampula dnevno, u roku između sesija zračenja.
  • Zračni cistitis - ubrizgava se u 10 ml otopine iz ampula transuretralno (kroz uretru) dnevno. Actovegin se u ovom slučaju koristi u kombinaciji s antibioticima.

Pravila za unošenje Actovegina intramuskularno

Intramuskularno možete unositi najviše 5 ml rastvora iz ampula odjednom, jer u većim količinama lijek može imati snažan iritantan učinak na tkiva, što se očituje jakom boli. Stoga se za intramuskularnu primjenu trebaju koristiti samo ampule od 2 ml ili 5 ml otopine Actovegina.

Da biste proizveli intramuskularnu injekciju, prvo morate odabrati dio tijela gdje se mišići približavaju koži. Takva područja su bočna gornja bedra, bočna gornja trećina ramena, trbuh (kod gojaznih ljudi) i stražnjica. Zatim se područje tijela u koje se vrši injekcija obriše antiseptikom (alkohol, Belasept itd.). Nakon toga se ampula otvori, otopina se iz nje prenese u štrcaljku, a igla se okrene naopako. Nežno dodirnite površinu štrcaljke prstom u smjeru od klipa do igle da biste očistili mjehuriće zraka sa zidova. Zatim za uklanjanje zraka pritisnite klip šprice sve dok se na vrhu igle ne pojavi kapljica ili kapljica rastvora. Nakon toga, igla štrcaljke je okomita na površinu kože koja se ubrizgava duboko u tkivo. Zatim, pritiskom na klip, rastvor se polako oslobađa u tkivo i igla se uklanja. Mjesto ubrizgavanja ponovo se tretira antiseptikom.

Svaki put se bira novo mjesto za ubrizgavanje, koje treba biti udaljeno 1 cm sa svih strana od tragova prethodnih injekcija. Ne ubadajte dva puta na isto mjesto, fokusirajući se na preostalu kožu nakon injekcije.

Pošto su injekcije Actovegina bolne, preporučuje se mirno sjediti i pričekati dok se bol ne smiri 5 do 10 minuta nakon injekcije.

Actovegin rastvor za infuziju - upute za upotrebu

Infuzijske otopine Actovegin dostupne su u dvije vrste - u slanoj otopini ili u otopini dekstroze. Ne postoji temeljna razlika između njih, pa možete koristiti bilo koju verziju gotovog rješenja. Takvi rastvori Actovegin dostupni su u bočicama od 250 ml u obliku infuzije spremne za upotrebu (kapaljka). Otopine za infuziju primenjuju se intravenski ukapavanjem (kapaljkom) ili intraarterijalno (iz špriceva, kao intramuskularno). Kapljanje u venu treba izvesti brzinom od 2 ml / min.

Budući da Actovegin može izazvati alergijske reakcije, preporučuje se napraviti testnu injekciju prije „kapalice“, za koju se 2 ml otopine daje intramuskularno. Ako se nakon nekoliko sati alergijska reakcija nije razvila, tada možete sigurno nastaviti s uvođenjem lijeka intravenski ili intraarterijalno u potrebnoj količini.

Ako su se alergijske reakcije pojavile kod ljudi tijekom upotrebe Actovegina, tada treba prekinuti primjenu lijeka i započeti potrebnu terapiju antihistaminicima (Suprastin, Difenhidramin, Telfast, Erius, Cetirizin, Tsetrin itd.).Ako je alergijska reakcija vrlo jaka, tada se trebaju koristiti ne samo antihistaminici, već i glukokortikoidni hormoni (prednizolon, betametazon, deksametazon i dr.).

Otopine za infuziju obojene su žućkastom bojom, čija nijansa može biti različita za pripreme različitih serija. Međutim, takva razlika u intenzitetu boje ne utječe na efikasnost lijeka, jer nastaje zbog karakteristika sirovina koje se koriste za proizvodnju Actovegina. Ne smiju se koristiti mutne otopine ili otopine koje sadrže plutajuće čestice vidljive oku.

Ukupno trajanje terapije obično je 10 do 20 infuzija (kapalica) po kursu, ali ako je potrebno, lekar može povećati trajanje lečenja. Doze Actovegina za intravensku primjenu infuzije u različitim stanjima su sljedeće:

  • Krvožilni i metabolički poremećaji u mozgu (traumatične ozljede mozga, nedovoljno snabdijevanje mozga krvlju itd.) - 250 do 500 ml (1 do 2 boce) daje se jednom dnevno tijekom 2 do 4 tjedna. Nadalje, ako je potrebno, u svrhu konsolidacije dobivenog terapeutskog učinka, prelaze se na uzimanje Actovegin tableta ili nastavljaju davati otopinu intravenski u kapi od 250 ml (1 bočica) 2 do 3 puta tjedno tijekom još 2 tjedna.
  • Akutna cerebrovaskularna nesreća (moždani udar i sl.) - ubrizgava se u 250 - 500 ml (1-2 boce) jednom dnevno, odnosno 3-4 puta sedmično u trajanju od 2 do 3 sedmice. Zatim se, ako je potrebno, prelaze na uzimanje Actovegin tableta kako bi se učvrstio dobijeni terapeutski učinak.
  • Angiopatija (oslabljena periferna cirkulacija i njene komplikacije, na primjer, trofični čir) - primjenjuje se u 250 ml (1 bočica) jednom dnevno, ili 3-4 puta tjedno u trajanju od 3 tjedna. Istovremeno s „kapljicama“, Actovegin se izvana može koristiti u obliku masti, kreme ili gela.
  • Dijabetička polineuropatija - daje se 250 do 500 ml (1 do 2 bočice) jednom dnevno, 3-4 puta nedeljno, tokom 3 nedelje. Dalje, oni definitivno prelaze na uzimanje Actovegin tableta, kako bi se učvrstio dobijeni terapeutski efekat.
  • Trofični i drugi čirevi, kao i dugotrajne ne zaceljujuće rane bilo kojeg porekla, daju se u 250 ml (1 bočica) jednom dnevno, odnosno 3-4 puta sedmično, sve dok oštećenje rane ne zaraste u potpunosti. Istodobno s primjenom infuzije, Actovegin se može primijeniti lokalno u obliku gela, kreme ili masti kako bi se ubrzalo zarastanje rana.
  • Prevencija i liječenje ozljeda zračenja (tijekom zračenja terapija tumora) kože i sluzokože - ubrizgajte 250 ml (1 bočicu) jedan dan prije početka, a zatim svaki dan tokom čitavog tijeka zračenja, a takođe i dodatne dvije sedmice nakon posljednja sesija izloženosti.

Predoziranje

U ruskim službenim uputama za uporabu nema naznaka mogućnosti predoziranja bilo kojeg doznog oblika Actovegina. Međutim, u uputama koje je odobrilo Ministarstvo zdravlja Kazahstana, postoje naznake da se prilikom upotrebe tableta i otopina Actovegina može dogoditi predoziranje, što se očituje bolom u stomaku ili pojačanim nuspojavama. U takvim slučajevima preporučuje se prekid upotrebe lijeka, ispiranje želuca i provođenje simptomatske terapije koja ima za cilj održavanje normalnog funkcioniranja vitalnih organa i sustava.

Predoziranje gel, krema ili Actovegin masti je nemoguće.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Ni jedan oblik doziranja Actovegina (mast, krema, gel, tablete, otopine za injekcije i otopine za infuziju) ne utječe na sposobnost upravljanja mehanizmima, stoga na pozadini upotrebe lijeka u bilo kojem obliku osoba može biti uključena u bilo koju vrstu aktivnosti, uključujući i one koje zahtijevaju visoka brzina reakcije i koncentracije.

Interakcija s drugim lijekovima

Oblici Actovegina za spoljašnju upotrebu (gel, krema i masti) ne reagiraju na druge lijekove.Zbog toga se mogu koristiti u kombinaciji s bilo kojim drugim sredstvom za oralnu primjenu (tablete, kapsule) i za lokalnu upotrebu (krema, masti itd.). Samo ako se Actovegin koristi u kombinaciji s drugim vanjskim sredstvima (masti, kreme, losioni, itd.), Treba primijeniti polusatni interval između primjene dva lijeka, a ne razmazati se odmah jedan za drugim.

Otopine i tablete Actovegin takođe ne reagiraju na druge lijekove, tako da se mogu koristiti kao dio složene terapije bilo kojim drugim sredstvom. Međutim, mora se imati na umu da se otopine Actovegina ne mogu mešati u istoj štrcaljki ili u istoj „kapalici“ sa drugim lekovima.

Uz oprez, otopine Actovegin treba kombinovati sa preparatima kalijuma, diureticima koji čuvaju kalijum (Spironolakton, Veroshpiron, itd.) I ACE inhibitorima (Captopril, Lisinopril, Enalapril, itd.).

Ljekari pregledavaju Actovegin intravenski ili intramuskularno

Valeria Nikolaevna, neuropatolog iz Sankt Peterburga: „Uvek prepisujem ovaj lek pacijentima prema indikacijama. Pozitivnu dinamiku terapije potvrđuju i rezultati laboratorijskih ispitivanja. Glavna stvar u imenovanju je pravilno određivanje doze, a također i da se lijekovi ne ispostave „.

Vasily Aleksandrovich, ljekar opće prakse, Saratov: „Propisujem injekcije Actovegin pacijentima različitih dobnih skupina kao terapiju dijabetes melitusa, problema sa cirkulacijom i oštećenja na koži. Osim toga, propisujem starijim osobama sa demencijom. Takođe, droga je neophodna za moždane udare. Pacijenti dobro podnose ovaj lijek i on praktično nema kontraindikacije. Primjena Actovegina daje dobar rezultat u liječenju ljudi starije dobne kategorije ".

Ostavite Svoj Komentar