Kako ubodati Humulin: upute za uporabu i preporučene doze

Opis važan za 29.04.2015

  • Latinsko ime: Humulin redovan
  • ATX kod: A10AB01
  • Aktivna supstanca: Genetski inženjer inzulina (biosintetski rastvorljiv u insulinu)
  • Proizvođač: Eli Lilly East S.A. (Švicarska)

1 ml rastvora uključuje 100 IU rekombinantni humani inzulin - aktivni sastojak.

Manji sastojci: metakrezol, hlorovodonična kiselina, glicerol, voda d / i, natrijum hidroksid.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lijek Humulin Regular (Humulin P) je kratko delujući inzulin. Glavni efekti očituju se smanjenjem plazme nivo glukoze, jačanjem intracelularni transportpovećanje penetracija tkiva i asimilacijapojačavši se glikogenogeneza, lipogenezareplikacija proteina, smanjena stopa proizvodnje glukoza jetra (smanjenje propadanja glikogen) itd.

Uz pomoć sc, početak efikasnosti insulin Humulin Redovnik se opaža nakon 20-30 minuta, dobije se najviše 1-3 sata i važi 5-8 sati. Trajanje djelovanja određuje se dozi lijeka, mjesto i načinom njegove primjene i znatno varira ovisno o pojedinačnim karakteristikama tijela.

Potpunost apsorpcije je takođe izvrsna i ovisi o doziranju, načinu ponašanja ubrizgavanja (v / m, s / c), području davanja (stražnjica, bedro, trbuh, rame), sadržaju insulin u drogi itd. Inzulin je neravnomjerno raspoređen u tkivima, ne prodire placentna barijerai ne ističe se majčinim mlijekom. Izlučuje se bubrezima.

Indikacije za upotrebu

Indikacije za upotrebu inzulina Humulin Regular služi dijabetes melitus 1. tip, kao i drugi tip sa:

  • parcijalni pojedinac otpor hipoglikemijski lekovi za oralnu primenu (u složenom lečenju),
  • pojedinac otpor hipoglikemijski lekovi za oralnu primenu,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetesformiranih u periodu trudnoće (u slučaju kvara dijetalna terapija),
  • hiperosmolarno i ketoacidotska koma,
  • infekcije s groznicom (sa dijabetes za povremenu upotrebu),
  • metabolički poremećaji
  • rođenjepovrede operacije (u svrhu pripreme pacijenta sa dijabetes),
  • prelazak na dalju terapiju insulin više nego duga akcija.

Nuspojave

  • hipoglikemijska koma, hipoglikemija,
  • alergijske manifestacije (kratkoća daha, urtikarija, groznicasnižavanje krvnog pritiska, angioedem),
  • dijabetička acidoza i hiperglikemija (protiv pozadine infekcija i vrućice, uz propuštenu injekciju, male doze, kršenje ishrane),
  • oštećenje vida (javlja se na početku terapije i prolazno je),
  • oslabljena svest (sa mogućim prekomat i komatoza stanje)
  • unakrsne reakcije na humani inzulinimunološka priroda
  • lipodistrofijasvrbež hiperemija u oblasti uvoda,
  • povećanje titra antitijela protiv inzulina s daljim formiranjem glikemija.

Upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Uputa za Humulin Regular uključuje pojedinačni odabir doze i načina primjene prema plazmi nivo glukoze, stepena glukozurije i priroda toka bolesti.

Inzulin injekcije se preporučuju 15-30 minuta pre obroka ili 1-2 sata posle.

Dopustite davanje lijeka s / c, i / m, pa čak i i / v, najčešće prakticiraju s / c injekciju.

Tokom hirurških zahvata, dijabetička koma i dijabetička ketoacidoza pribegavaju a / m ili / na putu uprave.

Mnoštvo uvoda insulin Humulin Redovit kada se koristi u monoterapiji, u pravilu - 3 puta u 24 sata (ako je potrebno, 5-6 puta je moguća primjena). Područje ubrizgavanja kako bi se izbjeglo stvaranje lipodistrofijamenjati svaki put.

Dnevna prosječna doza za odrasle obično je 30-40 jedinica. Djeci se, u većini slučajeva, preporučuje početak liječenja u dozi od 8 jedinica u roku od 24 sata, nakon čega se prenose u dnevnu prosječnu dozu od 30-40 jedinica ili 0,5-1 jedinica / kg. Injekcije se provode s učestalošću 1-3 puta (moguće 5-6 puta).

U slučaju prekoračenja dnevne doze od 0,6 PIECES / kg, potrebne su injekcije insulin dva puta ili čak više puta jednom na razna mjesta u tijelu.

Kombinacija Humulina redovito sa insulin više negodugotrajno izlaganje.

Da biste izdvojili rastvor insulin uklonite aluminijsku kapicu iz bočice, obrišite gumenom čepom alkoholnom maramicom i sterilnom iglom pričvršćenom na špricu probušite čep i izvucite preporučenu dozu insulin.

Kada koristite patrone, za pravilno ubrizgavanje, potrebno je pridržavati se uputa proizvođača olovke za špriceve.

Predoziranje

Simptomi predoziranja smatraju se manifestacijom hipoglikemijaposmatrano kao slabostiblijedost kože hladan znojotkucaji srca nervoza, drhtavica, glad, glavobolje, parestezija u udovima, jeziku, usnama. Takođe je moguće grčevi i hipoglikemijska koma.

U slučaju blaga hipoglikemija, pacijenta za njegovo samo-uklanjanje mora uzimati oralno šećer ili hrana bogata lako probavljivom ugljeni hidrati.

U slučaju težih simptoma, indicirano je i / m ili i / v davanje glukagon ili iv ubrizgavanje rastvora dekstroza. At hipoglikemijska koma preporučujemo iv ubrizgavanje od 20-100 ml 40% dekstrozadok pacijent ne ode koma.

Interakcija

Farmaceutski nije kompatibilan s otopinama drugih lijekova.

Somatropinglukagon oralni kontraceptiviglukokortikoidi, estrogeni, BMKK, petlja i tiazid diuretici, Heparinhormoni štitnjače Sulfinpirazon, simpatomimetičari, triciklički antidepresivi, Danazol, Klonidin, Diazoksidantagonisti kalcijuma Morfijnikotin marihuana, fenitoinblokatori H1-histaminskih receptora, Epinefrin smanjuje hipoglikemijsku efikasnost insulin.

Pentamidin, Reserpinebeta blokatori, Octreotide mogu oslabiti ili pojačati hipoglikemijske efekte lijeka.

Posebna uputstva

U slučaju zamućenja otopine, pojave sedimenata ili stranih tijela, upotreba lijeka nije dopuštena.

Uvesti insulin moguće kada rastvor dostigne sobnu temperaturu.

Potreba za prilagođavanjem doze javlja se kada zarazno bolesti Addisonova bolestpatologije štitna žlijezda, hipopituitarizam, neuspjehbubreg i stariji od 65 godina (sa dijabetes).

Faktori razvoja hipoglikemija zagovornik: predoziranja inzulina, propusta u dijetnoj terapiji, zamjeni lijekova, povraćanjefizički stres prolivspuštanje patologija insulin potreba (trčanje bolest jetre i bubreghipofunkcija hipofizakora nadbubrežne žlezde, štitna žlijezda), interakcija s lijekovima, promjena područja ubrizgavanja.

Primjećeno je smanjenje glukoza u plazmi prilikom zamene životinjski inzulin na ljudski insulin Takva zamjena uvijek treba biti medicinski opravdana i odvijati se isključivo pod nadzorom liječnika.

Predispozicija pacijenta za hipoglikemija može negativno utjecati na njegovu sposobnost upravljanja automobilom i obavljanje opasnih ili preciznih radova.

Hipoglikemija blage se mogu zaustaviti samostalno, zbog čega se pacijentima preporučuje uvijek nositi šećer (najmanje 20 g) i na prvi znak predstojeće hipoglikemije uzmite oralno. O onome što se dogodilo hipoglikemija Obavezno obavestite svog lekara o mogućem prilagođavanju doze.

Tokom terapije insulin s primijećenom kratkom akcijom u rijetkim slučajevima lipodistrofija (povećanje ili smanjenje masnog tkiva) u području ubrizgavanja. Ovo se može izbjeći često mijenjanjem mjesta ubrizgavanja.

Pacijenti koji koriste više od 100 IU lijeka u 24 sata, prilikom zamjene insulin moraju biti hospitalizirani.

  • Actrapid MS,
  • Insulin MK,
  • Apidra,
  • Monosuinsulin (MK, MP),
  • Pensulin (SR, Češka),
  • NovoRapid,
  • Humalogue,
  • Humodar R.
  • Actrapid NM,
  • Vozulim R,
  • Biosulin P,
  • Gansulin r,
  • Rinsulin P,
  • Insuran P,
  • Rosinsulin P,
  • Humodar R 100 Rijeke,
  • Monoinsulin CR.

Humulin Regular propisan je djeci uzimajući u obzir preporučene doze.

U trudnoći (i dojenju)

At trudnoće potrebno je uzeti u obzir smanjenje (I tromjesečje) ili povećanje (II-III tromjesečja) u insulin. Odmah nakon porođajkao i tokom njih, došlo je do naglog smanjenja potreba za inzulinom.

Na početku dojenje, nekoliko mjeseci svakodnevno potrebno praćenje stanja medicinske sestre, sve do stabilizacije potrebe za inzulinom.

Recenzije o insulin Humulin Regular nije mali, ali uglavnom je pozitivan. Lijek se dobro nosi s onim bolnim stanjima (prema indikacijama) za liječenje kojih je, ustvari i stvoreno. Ne izaziva teške ili opasne nuspojave, osim u slučajevima preosjetljivost na njegove sastojke i predoziranje.

Dakle, ako vaš ljekar smatra primjerenim ovo koristiti insulinHumulin Regular vjerovatno će pokazati pozitivne rezultate terapije.

Način primjene


Predmetni lijek propisan je za poremećaj probavljivosti ugljikohidrata prve i druge vrste.

U pravilu, primjena Humulina je poželjno u fazi rezistencije na hipoglikemijske lijekove namijenjene oralnoj primjeni.

Humulin se preporučuje i za ketoacidozu, ketoacidotsku i hiperosmolarnu komu, endokrini poremećaj koji je karakteriziran lošom probavljivošću ugljikohidrata, a koji se pojavio tijekom trudnoće (uz apsolutnu neučinkovitost posebne prehrane). Također je potrebno i pacijentima s dijabetesom, koji su nastali kao rezultat ozbiljnih zaraznih bolesti.

Važno je napomenuti da se potkožna primjena provodi u regiji podlaktice, nadlaktice, stražnjice ili trbuha. Mjesto ubrizgavanja potrebno je stalno mijenjati.

Što se tiče načina primjene Humulina, doza i način upotrebe određuju se individualno za svakog pacijenta. U svakom slučaju, na temelju prisutnosti šećera u krvi prije jela i šezdeset minuta nakon toga, bira se potrebna količina lijeka. I dalje su važni trenuci stupnja glukozurije i značajke tijeka bolesti.


Lijek se obično primjenjuje pod kožom ili intramuskularno. Injekcija se mora učiniti pola sata prije direktnog obroka.

U osnovi, mnogi preferiraju potkožni put primjene.

U prisustvu dijabetičke ketoacidoze ili u dijabetičkoj komi, Humulin se može davati intravenski ili intramuskularno. To se odnosi i na period hirurške intervencije.

U pravilu liječnik odabire dozu Humulina. Često stručnjaci propisuju terapiju inzulinom koja se temelji na upotrebi jednog lijeka. Treba napomenuti da je Humulin Regular dopušteno davati čak i bez drugih vrsta inzulina. Takođe možete koristiti više injekcija svaki dan.

Humulin NPH, Humulin L, Humulin Ultralente mogu se koristiti kao injekcije bez drugih vrsta umjetnog hormona pankreasa. Dovoljno dva puta dnevno.

Liječenje s nekoliko lijekova na bazi inzulina je da je, ako je potrebno, moguća kombinacija predmetnog lijeka sa sličnim lijekovima. Prilikom kombiniranja komponenti važno je zapamtiti da se inzulin kratkog djelovanja prvo mora uvući u štrcaljku, pa ga se preporučuje ubrizgati odmah nakon miješanja.

No sredstva iz skupine Humulin M smatraju se gotovim mješavinama. Dvije injekcije ovog lijeka dovoljne su dnevno.

U pravilu, za svako davanje, doza ne smije biti veća od 40 jedinica.

Prelazak sa drugih proizvoda koji sadrže inzulin zahtijeva pažljiv pristup.

Pri prebacivanju nekih bolesnika s dijabetesom iz inzulina životinjskog podrijetla u Humulin, može biti potrebno značajno smanjenje početne doze ili čak promjena u omjeru lijekova različitog trajanja izloženosti.

Smanjenje količine inzulina može se izvesti odmah ili uzastopno. Obično druga metoda traje nekoliko tjedana. Vjerojatnost smanjenja šećera u krvi tijekom prelaska s jedne vrste inzulina na drugu je izuzetno mala. To je relevantno samo ako je dnevna doza manja od 40 jedinica.

Prijelaz s jedne vrste lijeka na drugu kod pacijenata endokrinologa koji primaju inzulin isključivo u dnevnoj dozi većoj od 100 jedinica, trebao bi se obaviti samo u bolnici.


Potreba za insulinom može se povećati tijekom razdoblja zarazne bolesti ili s jakim stresom emocionalne prirode.

Takođe, može biti potrebna dodatna doza za vrijeme upotrebe drugih lijekova. Na primjer, kada osoba uzima oralne kontraceptive, kortikosteroide, kao i hormone štitnjače.

Akutna potreba za nadomještanjem hormona gušterače može se smanjiti u prisustvu bolesti organa izlučujućeg sustava i jetre, kao i unošenjem lijekova s ​​hipoglikemijskim učinkom. Po pravilu, ovi drugi uključuju MAO inhibitore i neselektivni BAB.

Obično se može zahtijevati korekcija dnevne doze inzulina ako je pacijent uključen u oslabljene fizičke aktivnosti ili ako promijeni način prehrane.

Tokom razdoblja nošenja bebe, potreba za inzulinom postepeno opada. To je jasno vidljivo tokom prvog tromesečja trudnoće. Ali dodatna doza hormona pankreasa potrebna je u drugom i trećem tromjesečju.

Nuspojave

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Pacijent može osjetiti neželjene reakcije kao što su:

  • urtikarija
  • angioedem,
  • groznica
  • kratkoća daha
  • pad pritiska do kritične tačke,
  • hipoglikemija,
  • blijedost kože lica, tijela, ruku i nogu,
  • pojačano znojenje,
  • znojenje
  • drhtanje gornjih i donjih ekstremiteta,
  • uzbuđenje
  • uporna anksioznost
  • parestezija u ustima,
  • glavobolja
  • pospanost
  • teške poremećaje sna
  • strah
  • depresivni uslovi
  • razdražljivost
  • atipično ponašanje
  • nesigurnost pokreta
  • oštećen govor i sposobnost vida
  • hipoglikemijska koma,
  • hiperglikemija
  • dijabetička acidoza.

Posljednji simptom obično se primjećuje uvođenjem malih doza predmetnog lijeka. Može se pojaviti i kada propustite sljedeću injekciju.

Vrlo je važno stalno pratiti dijetu koju vam je propisao ljekar. Pošto, ako se ne poštuje dijeta, može se primjetiti pospanost, gubitak apetita i hiperemija lica.

Pored popratnih simptoma, može se razmotriti povreda svijesti, koja se manifestuje u obliku razvoja prekomatoznog i komičnog stanja. Čak je i pacijent na samom početku liječenja primijetio višestruke edeme i oslabljenu refrakciju. Važno je napomenuti da su ovi simptomi nedosljedni i potpuno nestaju s nastavkom posebne terapije.

Interakcija lijekova


Odmah valja napomenuti da je nemoguće koristiti ovu vrstu supstituta za ljudski hormon gušterače sa hipoglikemijom i prisutnošću preosjetljivosti na inzulin ili na jednu od aktivnih komponenti predmetnog lijeka. Humulin također nije kompatibilan s otopinama drugih lijekova.

Njegovo snažno hipoglikemijsko dejstvo pojačano je sulfonamidima (uključujući hipoglikemijske lekove namenjene oralnoj primjeni).

Takođe, glavni efekat ovog leka su pojačani takvim lekovima kao što su MAO inhibitori (Furazolidon, prokarbazin i selegilin), inhibitori karbohidrata, inhibitori ACE, NSAID, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrate, ketokonazol, piridoksin, hlorokinin.


Glavni utjecaj lijeka minimizira Glucagon, Somatropin, GCS, oralni kontraceptivi, tiazidni i petlji diuretici, BMCC, hormoni štitnjače, Sulfinpirazon, simpatomimetici, triciklički antidepresivi, klonidin, antagonisti kalcijuma, sredstva za blokiranje H1.

Ali što se tiče beta blokatora, kao što su Reserpin, Octreotide, Pentamidin može i povećati i umanjiti glavne hipoglikemijske akcije razmatranih supstanci hormona pankreasa za osobu.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja


Od velikog značaja tokom porođaja je održavanje odgovarajuće razine šećera u serumu u krvi.

Ovo se odnosi samo na one koji se leče insulinom.

Važno je zapamtiti da žene s ovim endokrinim poremećajem moraju obavijestiti svog liječnika o svojoj namjeri da rode dijete. Pomno nadgledanje nivoa glukoze u krvi od vitalnog je značaja za sve trudnice.

U žena s poremećajem endokrinog poremećaja tijekom dojenja, možda će biti potrebno regulirati količinu inzulina ili prehranu.

Srodni videozapisi

Upute za uporabu i recenzije lijeka Humulin u videu:

Važno je zapamtiti da se svaka zamjena vrste ili marke umjetnog hormona gušterače, koja je potpuno identična ljudskom, treba provoditi pod strogim nadzorom liječnika. Ni u kojem slučaju ne birajte vlastite lijekove, jer možda nisu prikladni za određeno stanje bolesti. Kompetentan pristup liječenju maksimalno će se zaštititi od dijabetesa.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Suspenzija za potkožno davanje1 ml
aktivna supstanca:
humani inzulin100 ME
pomoćni sastojci: metakrezol - 1,6 mg, glicerol - 16 mg, tečni fenol - 0,65 mg, protamin sulfat - 0,244 mg, natrijum hidrogen fosfat - 3,78 mg, cinkov oksid - 0,011 mg, voda za injekcije - do 1 ml, 10% rastvor solne kiseline - qs do pH 6,9–7,8, 10% rastvora natrijum hidroksida - q.s. do pH 6,9–7,8

Obrazac za puštanje

Suspenzija za potkožno davanje, 100 IU / ml. 10 ml lijeka u neutralnim staklenim bočicama. 1 sp. smešteno u pakovanje kartona.

3 ml svaki u neutralnom staklenom ulošku. 5 uložaka se stavljaju u blister. 1 bl. postavljaju se u kartonsku kutiju ili se uložak ubacuje u olovku za QuickPen ™ špricu. 5 olovki za šprice postavljeno je u kartonsko pakovanje.

Proizvođač

Produciraju: Eli Lilly i kompanija, SAD. Lilly Corporate Center, Indianapolis, Indiana 46285, Sjedinjene Američke Države.

Pakirano: ZAO "ORTAT", 157092, Rusija, Kostromski kraj, Susaninski okrug, s. Sjeverni, mikrorodni. Kharitonovo.

Uložak, QuickPen ™ olovka za štrcaljke , proizvela kompanija Lilly France, Francuska. Zona Industrialiel, pukovnik Lilly, 2 ruke, 67640 Fegersheim, Francuska.

Pakirano: ZAO "ORTAT", 157092, Rusija, Kostromski kraj, Susaninski okrug, s. Sjeverni, mikrorodni. Kharitonovo.

Lilly Pharma LLC ekskluzivni je uvoznik Humulin ® M3 u Rusku Federaciju

Farmakološko djelovanje

Humulin NPH je humani rekombinantni DNK inzulin.

Glavno djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanjem sinteze proteina i povećanjem potrošnje aminokiselina, ali dolazi do smanjenja glikogenolize glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Farmakokinetika

Humulin NPH je preparat inzulina srednjeg djelovanja. Početak djelovanja lijeka je 1 sat nakon primjene, maksimalni učinak je između 2 i 8 sati, trajanje djelovanja je 18-20 sati. Pojedinačne razlike u aktivnosti inzulina ovise o faktorima kao što su doza, izbor mjesta ubrizgavanja, fizička aktivnost pacijenta itd.

Potpunost apsorpcije i početak učinka inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), dozi (volumen ubrizgavanog inzulina), koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno se raspoređuje po tkivima, ne prelazi placentarnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30-80%).

Trudnoća i dojenje

Za vrijeme trudnoće, posebno je važno održavati dobru kontrolu kod pacijenata koji primaju inzulinsku terapiju (s dijabetesom ovisnim o inzulinu ili s gestacijskim dijabetesom). Potreba za inzulinom obično se smanjuje tijekom prvog tromjesečja i povećava se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Pacijentima s dijabetesom savjetuje se da obavijeste svog liječnika o trudnoći ili planiranju trudnoće.

Pacijentici sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će trebati prilagoditi dozu inzulina, dijetu ili oboje.

Nuspojava

Alergijske reakcije: pacijenti mogu osjetiti lokalne alergijske reakcije u obliku crvenila, oteklina ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Te reakcije obično prestaju u periodu od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s inzulinom, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija. Sistemske alergijske reakcije izazvane inzulinom javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije. Oni se mogu očitovati generaliziranim svrbežom, kratkoćom daha, nedostatkom daha, sniženim krvnim pritiskom, povećanom brzinom otkucaja srca i pretjeranim znojenjem. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život. U rijetkim slučajevima teške alergije na Humulin NPH potrebno je trenutno liječenje. Možda će vam trebati promjena inzulina ili desenzibilizacija.

Na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija.

Značajke aplikacije

Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom trebao bi se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (redovno, M3, životinjski inzulin) mogu dovesti do prilagođavanja doze.

Nekim pacijentima može biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin. To se može dogoditi već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina ili postepeno u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci nakon prijenosa. Simptomi prekursora hipoglikemije tokom primjene humanog inzulina kod nekih bolesnika mogu biti manje izraženi ili se razlikuju od onih koji su primijećeni tijekom primjene životinjskog inzulina. Na primjer, normalizacijom razine glukoze u krvi, kao rezultat intenzivne inzulinske terapije, mogu nestati svi ili neki simptomi prekursora hipoglikemije o kojima bi bolesnike trebalo obavijestiti. Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti manje izraženi s produljenim dijabetesom melitusom, dijabetičkom neuropatijom ili liječenjem lijekovima poput beta blokatora. Nepravilni odgovori hipoglikemije ili hiperglikemije mogu dovesti do gubitka svijesti, kome ili smrti. Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze (stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život).

Liječenje ljudskim inzulinom može uzrokovati stvaranje antitijela, ali titri antitijela su niži nego u odnosu na pročišćeni životinjski inzulin.

Potreba za insulinom može se smanjiti sa insuficijencijom nadbubrežne žlezde, hipofize ili štitne žlezde, sa bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom.

S nekim bolestima ili s emocionalnim stresom, potreba za inzulinom može se povećati.

Korekcija doze inzulina može se također zahtijevati povećanom fizičkom aktivnošću ili promjenom uobičajene prehrane.

Kada se tiazolidindioni upotrebljavaju u kombinaciji s inzulinom, povećava se rizik od nastanka edema i zatajenja srca, posebno kod pacijenata sa istodobnim srčanim bolestima.

Mjere sigurnosti

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tijekom hipoglikemije, pacijent može smanjiti koncentraciju i brzinu psihomotornih reakcija. Ovo može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti naročito neophodne (na primjer, upravljanje automobilom ili rad sa strojevima).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi izbjegli hipoglikemiju tokom vožnje. To je posebno važno za bolesnike s blagim ili odsutnim simptomima, prekursorima hipoglikemije ili s čestim razvojem hipoglikemije. U takvim je slučajevima potrebno procijeniti izvodljivost pacijenta koji vozi automobil.

Humalog što je inzulin? Da li je dugačak ili kratak?

Ovo je ultrahortni hormon, jedan od najbržih. Počinje djelovati gotovo odmah - najkasnije 15-20 minuta nakon injekcije. Ovo je korisno u situacijama kada morate brzo ugasiti visoki šećer u krvi. Međutim, mogu doći do problema kod dijabetičara koji slijede dijetu koja sadrži niske udjele ugljenih hidrata. Zato što Humalog, koji je uveden prije obroka, počinje djelovati brže nego što se hrana sa niskim udjelom ugljikohidrata apsorbuje. Kao rezultat toga, šećer kod dijabetičara može pretjerano pasti.

Možda je Humalog najbrži od svih vrsta inzulina. Iako se proizvođači analoga koji konkuriraju njemu malo se vjerojatno slažu s ovom tvrdnjom. Tvrdit će da njihovi lijekovi Apidra i NovoRapid počinju djelovati ne manje brzo. Ne postoje tačne informacije o ovom pitanju. Za svakog dijabetičara različite vrste inzulina djeluju različito. Pravi podaci mogu se dobiti samo pokušajem i pogreške.

Kako odabrati dozu Humalog inzulina po jedinici hljeba (XE)?

Što više ugljikohidrata dijabetičari planiraju jesti, više inzulina će morati ubrizgati prije jela. Posluživanje ugljikohidrata može se mjeriti u jedinicama hljeba ili u gramima. Specifični omjer broja jedinica za hljeb i potrebne doze Humaloga možete pronaći ovdje.

Vaš će šećer u krvi biti puno bolji ako idite na dijetu s malo ugljikohidrata. Nema smisla da dijabetičari koji slijede ovu dijetu broje ugljikohidrate u jedinicama kruha. Jer ukupni dnevni unos ugljikohidrata ne prelazi 2,5 XE, a za djecu još manje.

Dr Bernstein preporučuje brojanje ugljenih hidrata u gramima, a ne XE. Humalog je ultrazvučni inzulin koji djeluje prebrzo i naglo. Loše je kompatibilna sa zdravim dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata. Razmislite o prelasku s njega na Actrapid.

Što se tiče djece, ima smisla prebaciti dijete dijabetičara na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata, koristiti Actrapid ili neki drugi kratki lijek umjesto Humalog insulina, a također odbijaju koristiti inzulinsku pumpu. Pročitajte članak „Dijabetes kod djece“ za više informacija.

Kako i koliko to ubodeti?

Vjerovatno ćete ubrizgati Humalo 3 puta dnevno prije jela. Međutim, doza i raspored ubrizgavanja inzulina za svakog dijabetičara moraju biti odabrani pojedinačno. Upotreba gotovih šema ne može pružiti dobru kontrolu poremećenog metabolizma glukoze. Pročitajte detaljno članak „Proračun doze kratkog i ultra kratkog inzulina pre obroka“.

Službena medicina preporučuje korištenje Humaloga i njegovih analoga kao brzi inzulin prije jela. Injekcije se rade otprilike 15 minuta prije jela. Međutim, za bolesnike s dijabetesom tipa 1 i 2 koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, bolje je ubrizgati kratki inzulin, na primjer, Actrapid, nego ultra-kratak prije jela. Jer se brzina djelovanja kratkih pripravaka bolje podudara s asimilacijom dozvoljenih i preporučenih proizvoda. Pročitajte više u članku “Vrste inzulina i njihovo djelovanje”.

Humalog brže od ostalih lijekova može normalizirati visoki šećer u krvi. Stoga je idealno imati ga sa sobom u slučaju nužde. Međutim, malo dijabetičara je voljno koristiti i kratki i ultra kratki inzulin. Ako kontrolirate metabolizam glukoze dijetom koja sadrži ugljikohidrate, vjerovatno ćete dobiti lijek kratkog djelovanja.

Koliko traje svaka injekcija?

Svaka injekcija lijeka Humalog traje otprilike 4 sata. Dijabetičari koji slijede dijetu koja sadrži niske ugljikohidrate zahtijevaju vrlo male doze ovog inzulina. Često ga treba razrijediti da biste precizno ubrizgali dozu manju od 0,5-1 jedinica. Humalog se može razrijediti ne samo za djecu s dijabetesom tipa 1, već i za odrasle pacijente. Jer je vrlo moćna droga. Kada koristite male doze, inzulin prestaje djelovati brže nego što je navedeno u službenim uputama. Možda će injekcija završiti za 2,5-3 sata.

Nakon svake injekcije ultra kratkog pripravka izmerite šećer u krvi najkasnije 3 sata kasnije. Jer do ovog trenutka primljena doza inzulina nema vremena da pokaže svoj puni učinak. U pravilu dijabetičari daju injekciju brzog inzulina, jedu i potom mjere šećer prije sljedećeg obroka. Osim u situacijama kada pacijent osjeća simptome hipoglikemije. U takvim slučajevima morate odmah provjeriti razinu glukoze u krvi i, ako je potrebno, poduzeti mjere.

Kakva je razlika između Humalog i Humalog Mix-a?

Humalog Mix 25 i 50 dodan je neutralni protamin Hagedorn (NPH), koji usporava djelovanje inzulina. Ove vrste inzulina razlikuju se u sadržaju NPH. Što je ta supstanca više, to je i produženje dejstva injekcije veće. Ovi lijekovi su popularni jer mogu smanjiti dnevni broj injekcija, pojednostaviti režim terapije inzulinom. Međutim, ne mogu pružiti dobru kontrolu šećera u krvi. Zbog toga ih dr. Bernstein i endocrin-patient.com ne preporučuju.

Hagedorn-ov neutralni protamin često izaziva alergijske reakcije i druge probleme. Za više detalja pogledajte članak „Vrste inzulina i njihovo dejstvo”. Primjena Humalog Mix 25 i 50 izravan je put do akutnih i hroničnih komplikacija dijabetesa. Ove vrste inzulina mogu biti pogodne samo za starije dijabetičare koji imaju nizak životni vijek ili imaju razvijenu demenciju. Sve ostale kategorije bolesnika trebaju koristiti samo čisti Humalog. I bolje je prijeći na dijetu s malo ugljikohidrata i pokušati ubrizgati Actrapid prije jela.

Koji je insulin bolji: Humalog ili NovoRapid?

Možda ne postoje tačne informacije za odgovor na ovo pitanje, koje pacijenti često postavljaju. Jer različite vrste inzulina utječu na svakog dijabetičara pojedinačno. I Humalog i NovoRapid imaju mnogo obožavalaca. U pravilu pacijenti ubrizgavaju lijek koji im se daje besplatno.

Alergija primorava neke da prelaze sa jedne vrste inzulina na drugu. Ponavljamo da ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, bolje je koristiti lijek kratkog djelovanja, poput Actrapida, umjesto ultra kratkog Humalog, NovoRapid ili Apidra, kao brzog inzulina prije obroka. Ako želite odabrati optimalne vrste produženog i brzog inzulina, tada ne možete bez pokušaja i pogreške.

Analozi inzulina Humalog (lispro) su Apidra (glulisin) i NovoRapid (aspart). Struktura njihovih molekula je različita, ali za praksu to nije važno. Doktor Bernstein tvrdi da je Humalog brži i jači od svojih kolega. Međutim, ne potvrđuju svi pacijenti ove podatke. Na forumima dijabetičara koji govore ruski jezik možete pronaći oprečne izjave.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2 koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata mogu pokušati zamijeniti inzulin lyspro lijekovima kratkog djelovanja. Na primjer, na Actrapidu. Iznad je detaljno napisano zašto je to vrijedno učiniti. Štaviše, kratki inzulin je jeftiniji. Jer je na tržište ušao mnogo godina ranije.

10 komentara na Humalogu

Naše dijete od 7 godina nedavno je razvilo dijabetes tipa 1. Dobio sam Humalog inzulina, pripremajući se za početak ubrizgavanja. Molim vas objasnite kako izračunati doze u praksi? Koliko XE treba jesti dijete dijabetičara po jedinici ovog inzulina? Shvaćam da je to sve pojedinačno, ali barem otprilike. Je li istina da Humalog počinje djelovati 10 minuta nakon injekcije, a vrhunac mu se javlja u 1 sat? Da li je bolje davati ga prije ili nakon obroka? Koliko oštro djeluje na samom početku?

Je li istina da Humalog počinje djelovati 10 minuta nakon injekcije, a vrhunac mu se javlja u 1 sat?

Ova web stranica promovira dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 1. Pogodan je i preporučuje se ne samo odraslima, već i djeci. Dijabetičari koji su prešli na ovu dijetu zahtijevaju relativno niske doze inzulina. A za djecu - općenito "homeopatske", možda od 0,25-0,5 jedinica odjednom. Sigurno ćete morati naučiti kako razrijediti inzulin.

Pri tako malim dozama počinje djelovati kasnije i završava se brže nego inače. Točne informacije možete dobiti samo često mjerenje šećera u krvi kod djeteta nakon injekcije, s vremenom praćenja. Na primjer, možete najprije unijeti 0,25 jedinica i provjeriti šećer nakon 15, 30, 45 i 60 minuta. Malo je vjerovatno da će 0,25 jedinica stupiti na snagu prije nego nakon 15 minuta.

Koliko XE treba jesti dijete dijabetičara po jedinici ovog inzulina?

Dijabetičari na dijeti s malo ugljikohidrata računaju svoje ugljikohidrate ne u jedinicama hljeba, već u gramima

Shvaćam da je to sve pojedinačno, ali barem otprilike.

Za sedmogodišnje dijete koje je slijedilo dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, započeo bih ubrizgavati 0,25 jedinica, a zatim nježno povećao dozu prema potrebi. Previsoko
početna doza može izazvati hipoglikemiju. Preporučljivo je da se to spreči.

Ako je moguće, bolje je koristiti ne ultrazlog Humalog, već kratki inzulin, na primjer, Actrapid.

Da li je bolje davati ga prije ili nakon obroka?

Pogledajte http://endocrin-patient.com/raschet-insulin-eda/. Pažljivo proučite. Šta ostaje nije jasno - pitajte.

Koliko oštro djeluje na samom početku?

Vrlo oštro, jer preporučujem početak od 0,25 jedinica. To može biti 2,5 JEDINICE inzulina razrijeđenog 10 puta. Ili čak 5 jedinica ako se razrijedi 20 puta.

Imam CD1 već 11 godina, starosti 22 godine, visina 177 cm, težina 69 kg. Potrebno je prebaciti s NovoRapid inzulina na Humalog, jer NovoRapid se više ne daje besplatno. Kako se doza obično mijenja tokom ove tranzicije?

Kako se doza obično mijenja tokom ove tranzicije?

Ovo je individualno za svakog pacijenta. Kod većine doza se ne mijenja. Prvo možete ubrizgati novi inzulin 10-20% manje, povećavajući dozu prema potrebi. Ili odmah stavite istu dozu.

Dijete od 10 godina, SD od 7 mjeseci, nekada se stavljalo Humalog jer su mu dali besplatno, danas su izdali NovoRapid. Je li opasno mijenjati inzulin, koje doze izračunati?

ranije stavili Humalog, jer ga je besplatno dobio, danas su izdali NovoRapid. Je li opasno mijenjati inzulin, koje doze izračunati?

U pravilu se doze ne mijenjaju, ali sve je to individualno. Možete početi ubrizgavati novi inzulin s dozom od 15-20% niže, a zatim ga povisite po potrebi.

72 godine. Dijabetes tipa 2. Uvek se propisao Humalog Mix 25. Danas je Humalog Mix 50 greškom propisan.Molim vas da mi kažete da li da promenim dozu insulina.

Molim vas da mi kažete da li da promenim dozu

Doktor Bernstein ne preporučuje nikakve miješane pripravke inzulina, uključujući Humalog Mix.

Imam 70 godina, dijabetes tipa 2 od 2010. Pio sam različite tablete: dijabetes, glukovane, glukonorm itd. Šećer je polako rastao. Poslednje tablete grupe Trazhenta, onglisa. Noću sam ubrizgavao Lantus 16-18 jedinica. Šećer se čuvao u rasponu od 8-10. Nažalost, pojavili su se ozbiljni problemi sa zglobovima, zatim sa crevima. Na osnovu tih manifestacija doktor me prebacio u humalogni miks 25 od 20 jedinica ujutro i naveče. Međutim, šećerna ruža - 14 na prazan stomak, nakon dva sata 15. Možda je ovo mala doza, trudim se jesti niskokaloričnu hranu. Lantus je otkazan. Mišljenje će, nadam se, dovesti do daljnje analize. Hvala

Nažalost, pojavili su se ozbiljni problemi sa zglobovima, zatim sa crevima.

Tipična priča o dijabetičaru koji je postao invalid zbog standardnog liječenja, a sada se priprema za odlazak u grob.

Pogledajte video: Magnezij 375 DIRECT (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar