Glucophage Long 500 za mršavljenje - upute za uporabu i sastav, oblik oslobađanja i cijenu

Glucophage Long: upute za uporabu i recenzije

Latinski naziv: Glucophage long

ATX kôd: A10BA02

Aktivni sastojak: Metformin (Metformin)

Proizvođač: Merck, KGaA (Njemačka), Merck Sante, s.a.s. (Francuska)

Ažuriranje opisa i fotografije: 23.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 205 rubalja.

Glukofag Long - lek sa hipoglikemijskim efektom.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja otpuštanja Glucofage Long - tablete s produljenim oslobađanjem: kapsule, dvokonveksne, gotovo bijele ili bijele, s jedne strane graviranje "500", "750" ili "1000" (ovisno o doziranju), 750 i 1000 mg svaka s druge strane, Merckovo graviranje (7 kom u blisterima, 4 ili 8 blistera u kartonskom pakovanju, 10 kom u blisteru, 3 ili 6 blistera u kartonskom snopu, 15 kom u blisterima, u pakovanju od 2 ili 4 kartona blister, na mjehuru i kartonskoj kutiji radi zaštite od neovlaštenog kršenja označenog simbolom "M").

Sastav 1 tableta:

  • aktivna tvar: metformin hidroklorid - 500, 750 ili 1000 mg,
  • pomoćne komponente (500/750/1000 mg): natrijum karmeloza - 50 / 37,5 / 50 mg, mikrokristalna celuloza - 102/0/0 mg, hipromeloza 2208 - 358 / 294,24 / 392,3 mg, hipromeloza 2910 - 10/0/0 mg, magnezijum stearat - 3,5 / 5,3 / 7 mg.

Farmakodinamika

Glukofag Long je među oralnim hipoglikemijskim lijekovima iz grupe biguanida, koji snižavaju bazalnu i postprandijalnu razinu glukoze u plazmi.

Metformin ne potiče lučenje inzulina i ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Povećava osjetljivost perifernih receptora inzulina i iskorištavanje glukoze u stanicama. Zbog inhibicije glikogenolize i glukoneogeneze smanjuje proizvodnju glukoze u jetri. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

Metformin, deluje na glikogen sintetazu, stimuliše sintezu glikogena. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze.

Supstanca blagotvorno deluje na metabolizam lipida: snižava trigliceride, lipoproteine ​​niske gustine (LDL) i ukupni holesterol.

Za vreme terapije, pacijentova težina ili ostaje stabilna ili se umereno smanjuje.

Farmakokinetika

Apsorpcija metformina nakon oralne primjene Glucofage Long-a u usporedbi s tabletama s konvencionalnim oslobađanjem je spora. Tmaks (vrijeme postizanja maksimalne koncentracije tvari) nakon uzimanja 500 mg iznosi 7 sati (pri uzimanju 1500 mg Tmaks može varirati između 4-12 sati), Tmaks za tablete sa konvencionalnim oslobađanjem - 2,5 sata.

U ravnoteži, Cmaks (maksimalna koncentracija neke tvari) i AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) povećavaju se ne proporcionalno dozi. Nakon jednokratne doze od 2000 mg metformina u obliku tableta sa produženim oslobađanjem, AUC je sličan onome nakon primjene 1000 mg metformina 2 puta dnevno u obliku tableta s uobičajenim oslobađanjem.

Kod nekih pacijenata fluktuacije Cmaks i AUC u slučaju uzimanja Glucofage Long slični su onima u slučaju uzimanja tableta s normalnim profilom otpuštanja.

Apsorpcija metformina iz tableta produženog djelovanja ne ovisi o unosu hrane.

Vezivanje tvari na proteine ​​plazme je zanemarivo. Cmaks u krvi ispod plazme Cmaks a dostiže se nakon otprilike istog vremena. Srednja Vd (zapremina distribucije) je u rasponu od 63 do 276 litara.

Kumulacija metformina u višestrukim dozama do 2000 mg dnevno se ne opaža.

Nisu pronađeni metaboliti.

T1/2 (poluživot eliminacije) nakon oralne primjene je oko 6,5 sati. Izlučuje se bubrezima nepromenjeno. Bubrežni klirens tvari je> 400 ml / min (metformin se izlučuje zbog tubularne sekrecije i glomerularne filtracije).

Klirens metformina u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, T1/2 u ovoj skupini bolesnika raste, što može uzrokovati povećanje njegove koncentracije u plazmi.

Kontraindikacije

    oslabljena bubrežna funkcija ili zatajenje bubrega (klirens kreatinina 10% - vrlo često,> 1% i 0,1% i 0,01% i 5 mmol / l, povećani omjer laktata / piruvata i povećani anionski jaz. Ako se sumnja na laktičnu acidozu Glucofage Long otkazano odmah.

Lijek treba prekinuti 48 sati prije planiranih hirurških operacija. Nastavak terapije moguć je nakon 48 sati, pod uslovom da je tokom pregleda renalna funkcija prepoznata kao normalna.

Prije početka liječenja i redovito u budućnosti potrebno je utvrditi klirens kreatinina: u nedostatku poremećaja, barem 1 puta godišnje, kod starijih bolesnika, kao i u bolesnika s klirensom kreatinina u nižim normalnim rasponima, od 2 do 4 puta godišnje. S klirensom kreatinina manjim od 45 ml / min primjena Glucofage Long je kontraindicirana.

U slučaju mogućeg oštećenja bubrežne funkcije na pozadini kombinirane primjene antihipertenzivnih lijekova, diuretika ili nesteroidnih protuupalnih lijekova u starijih bolesnika, potrebno je obratiti posebnu pažnju.

Veći rizik od hipoksije i zatajenja bubrega opažen je kod pacijenata sa zatajenjem srca. Ova skupina pacijenata tokom terapije treba redovito nadzirati rad srca i funkcionalno stanje bubrega.

Pacijentima se savjetuje da nastave dijetu s ravnomjernim unosom ugljikohidrata tijekom dana.

Uz prekomjernu težinu, trebali biste i dalje pridržavati hipokalorične prehrane (ali ne manje od 1000 kcal dnevno). Takođe, pacijenti moraju redovno vežbati.

Bilo kakve zarazne bolesti (infekcije mokraćnih puteva i dišnih puteva) i liječenje treba prijaviti svom ljekaru.

Za kontrolu dijabetesa trebalo bi redovno obavljati rutinske laboratorijske pretrage.

Uz monoterapiju, Glucophage Long ne uzrokuje hipoglikemiju, ali preporučuje se oprez kada se koristi u kombinaciji s inzulinom ili drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima. Glavni simptomi hipoglikemije: pojačano znojenje, slabost, vrtoglavica, glavobolja, palpitacije, oslabljena koncentracija pažnje ili vida.

Neaktivne komponente Glucofage Long mogu se izlučiti kroz crijeva nepromijenjene, što ne utječe na terapijsku aktivnost lijeka.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije

  • oštećena bubrežna funkcija (klirens kreatinina manji od 60 ml / min), akutna stanja s rizikom oštećenja bubrežne funkcije (uključujući dehidraciju u teškoj / kroničnoj dijareji, opetovani napadi povraćanja), teške zarazne bolesti, šok: Glukofage Long je kontraindiciran,
  • zatajenje bubrega (klirens kreatinina 45–59 ml / min): terapiju treba sprovoditi s oprezom.

Interakcija lijekova

Radiološka studija koja koristi radioaktivne agense koji sadrže jod za funkcionalno zatajenje bubrega kod pacijenata sa šećernom bolešću može dovesti do razvoja laktacidoze. 48 sati prije ispitivanja, Glucophage Long treba otkazati. Ako se tijekom pregleda utvrdi da je funkcija bubrega normalna, terapija se može nastaviti nakon 48 sati.

Zbog pozadine unosa etanola povećava se vjerovatnoća za laktičnu acidozu tijekom akutne alkoholne intoksikacije, posebno u slučaju zatajenja jetre, kao i u slučaju niskokalorične prehrane i neuhranjenosti. Lijekovi koji sadrže etanol se ne smiju koristiti tijekom liječenja.

Pažljive kombinacije:

  • diuretici, danazol, beta2-adrenomimetici, klorpromazin (u dozama od 100 mg dnevno), lijekovi s indirektnim hiperglikemijskim učinkom (posebno glukokortikosteroidi i tetrakozaktidi za lokalnu / sistemsku upotrebu): može biti potrebno češće praćenje koncentracije glukoze u krvi, posebno na početku terapije, ako je potrebno, tijekom liječenja, doza Glucofage Long može se prilagoditi,
  • Diuretici „petlje“: razvoj laktične acidoze (povezan sa mogućim funkcionalnim zatajivanjem bubrega),
  • derivati ​​sulfonilureje, inzulin, akarboza, salicilati: razvoj hipoglikemije,
  • nifedipin: povećana apsorpcija i Cmaks metformin
  • na dlijeto: povećanje koncentracije metformina u krvi u plazmi (porast AUC bez značajnog povećanja Cmaks),
  • kationski lijekovi (kinin, triamteren, ranitidin, kinidin, amilorid, digoksin, prokainamid, morfij, vankomicin i trimetoprim) koji se izlučuju u bubrežne tubule: konkurencija metforminu za tubularne transportne sisteme, što može uzrokovati porast njegovog Cmaks.

Analozi Long Glucophage su: Formin, Metformin, Metadiene, Formina Pliva, Diasfor, Bagomet, Gliformin, Glucofage, Sofamet i drugi.

Princip djelovanja tableta

Farmakološki učinak glavnog aktivnog sastojka - metformina, usmjeren je na smanjenje koncentracije glukoze u ljudskom tijelu, koja se može znatno povećati nakon obroka.

Proces podizanja šećera u krvi nakon jela sasvim je prirodan čak i za svaku zdravu osobu i u njemu je uvijek uključen gušterača, osiguravajući potrebnu proizvodnju hormona inzulina. Cilj hormona je razgradnju šećera na masne komponente.

Ovaj lijek ima jednu zanimljivu nuspojavu - pruža gubitak težine ne samo za dijabetes tipa 2, već i kod zdravih ljudi koji ga uzimaju.

Dakle, kakve je efekte očekivati ​​od lijeka dugog djelovanja? Uzimanje tableta pruža sljedeće:

  • Stabilizacija metabolizma lipida u tijelu.
  • Kontrolirajte razgradnju ugljikohidrata i njihovu pretvorbu u masno tkivo.
  • Normalizacija holesterola u krvi.
  • Smanjite i stabilizirajte šećer na pravoj razini.
  • Poboljšanje funkcionalnosti gušterače.
  • Smanjen apetit, gubitak interesovanja za slatku hranu.

Kada se opazi smanjenje koncentracije šećera, molekuli glukoze preusmjeravaju se na samo mišićno tkivo. Tamo se slegnu, šećer „izgara“, primećuje se oksidacija masti, inhibira se proces apsorpcije ugljenih hidrata.

Kao rezultat toga, dolazi do činjenice da je otkriven pad apetita, masne ćelije se više ne akumuliraju, odnosno ne odlažu se na različitim dijelovima tijela.

Indikacije za upotrebu

Glavna indikacija za uporabu Glucofage Long 500 mg je liječenje šećerne bolesti tipa 2, ako pacijenti nemaju potreban terapijski učinak dijetalne terapije.

U velikom se većini slučajeva ovaj lek često preporučuje pacijentima koji na pozadini hronične bolesti takođe pate od gojaznosti. Tablete se mogu preporučiti kao monoterapijska metoda liječenja, odnosno kao jedini lijek.

Ili su propisani u sveobuhvatnom režimu liječenja, koji uključuje i druge hipoglikemijske lijekove za oralnu primjenu, ili inzulin.

Pregledi pacijenata pokazuju učinkovitost lijeka. Oni napominju da lijek zaista ima izražen efekat, apetit je potisnut, a žudnja za slatkišima nestaje. Što se tiče smanjenja šećera, ovaj se proces odvija postepeno, a glukoza se vremenom stabilizira na potrebnoj razini.

Lijek produljenog djelovanja možete kupiti u ljekarnama, ljekarnama na kiosku ili u specijaliziranim mrežnim trgovinama.

Cijena Glucofage Long 500 mg (u pakovanju od 60 tableta) je oko 550 rubalja.

Upute za upotrebu

Prije nego što izravno prijeđete na upute za uporabu lijeka, treba ga ponovo napomenuti. Unatoč činjenici da je lijek mnogima pomogao da se riješe viška kilograma, nema potrebe da se bavite samoupravom.

Ova vrsta lijeka namijenjena je liječenju dijabetesa, ali ne i za gubitak kilograma. Stoga, ako je lijek pomogao da izgubi težinu - to je samo nuspojava, ali ništa više.

Lijek produljenog djelovanja preporučuje se uzimati oralno. Tablete treba progutati čitave, ne možete žvakati lijek niti ga mljeti na bilo koji drugi način. Doza se propisuje pojedinačno, a ovisi o početnoj koncentraciji šećera u krvi.

Značajke upotrebe lijeka:

  • U pravilu je standardna doza jedna tableta od 500 mg jednom dnevno, tokom večernjih obroka.
  • Ako je pacijent prebačen iz redovnog Glucofage u Glucofage Long, doza treba biti jednaka dnevnoj dozi glukofaga.
  • Ovisno o dinamici smanjenja šećera u krvi, doziranje lijeka se postepeno povećava jednom za 500 mg do maksimalne doze dnevno.
  • Maksimalna doza je uzimati 4 tablete dnevno tijekom večernjeg obroka.

Lijek glukofag mora se uzimati svaki dan, ne možete praviti intervale između njegovih prijema. Ako pacijent samostalno otkaže lijek ili ga ne može uzeti iz bilo kojeg razloga, obavezno je o tome obavijestiti liječnika.

Važno: ako je propušten lijek, onda se sljedeća doza uzima kao i obično, ne možete piti dvije tablete odjednom.

Analozi lijeka

Kao što je već spomenuto, lijek za liječenje dijabetesa pomogao je mnogim pacijentima, ali veliki popis kontraindikacija ne omogućava uvijek njegovo propisivanje u određenoj situaciji.

U ovom ostvarenju, lekar može preporučiti slične lekove kako bi se izborio s velikom koncentracijom šećera u krvi. Razmislite o najčešćim i najefikasnijim tabletama za snižavanje šećera u krvi.

Bagomet - lijek za liječenje dijabetes melitusa, koji uključuje dvije aktivne tvari odjednom: metformin i glibenklamid. Tablete su propisane za liječenje dijabetesa ako pacijent nema tendenciju razvoja ketoacidoze kod dijabetesa tipa 2. Cijena lijeka je oko 250 rubalja.

  1. Gliminfor - lijek koji pomaže smanjiti koncentraciju šećera u krvi, spada u skupinu biguanida. Ima brojne kontraindikacije i nuspojave, doziranje se propisuje pojedinačno. Prosječna cijena je 300 rubalja.
  2. Metfogamma 500 mg - lijek za liječenje dijabetesa, dostupan je u obliku tableta za oralnu primjenu. Lijek spada u skupinu biguanida, povećava osjetljivost mekih tkiva na šećer, smanjuje tjelesnu težinu. Cijena u regiji od 600-700 rubalja.

Zaključno, treba reći da je u ogromnoj većini slučajeva recenzija Glucophage Long-a bila pozitivna. Ali da biste postigli željeni terapeutski učinak, morate odabrati pravu dozu, a to može učiniti samo liječnik.

Koje lijekove uzimate za liječenje dijabetesa? Da li vam je preporučen glukofag i kakav je bio efekat toga? Podijelite svoje komentare kako biste maksimalizirali recenziju sa stvarnim recenzijama.

Izvodljiva nuspojava

Mnogi pacijenti koji bi mogli uspešno nadoknaditi dijabetes metmetinom su primorani da ga napuste u prvim nedeljama lečenja. Na to ih tjeraju probavni poremećaji koji su nuspojave lijeka.Njihov se rizik može umanjiti laganim povećanjem doze, uzimanjem metformina istovremeno s hranom i to samo uveče. Prema recenzijama, neugodni simptomi postepeno slabe i do kraja prvog mjeseca liječenja najčešće nestaju.

Ako gastrointestinalni efekti ometaju normalan život ili traju dugo, endokrinolozi preporučuju uzimanje dugotrajnog glukofaga ili njegovih analoga. U polovici slučajeva promjena lijeka prati nestanak ili značajno slabljenje nuspojava.

Lista i učestalost (u%) mogućih gastrointestinalnih efekata:

Neželjeni događajiGlukofagGlukofag Long
Proliv143
Mučnina42
Dispepsija32
Nadimanje1
Zatvor1
Bol u trbuhu14
Bilo kakve nuspojave209

Ostala uputstva nazivaju preostale neželjene nuspojave Glucofage-a veoma rijetkim, a prema proizvođačima ih susreće manje od 0,01% pacijenata:

  • alergijske reakcije najčešće se ispoljavaju u obliku svrbeža i urtikarije,
  • poremećaj jetre, rast jetrenih enzima. Ova nuspojava obično ne zahtijeva liječenje i nestaje sama od sebe nakon povlačenja lijeka Glucofage Long,
  • manjak vitamina B12 kod dugotrajne terapije,
  • laktacidoza se javlja najčešće s zatajivanjem bubrega, što dovodi do poremećenog mokrenja metformina. Rizik od laktacidoze povećava se hipoksijom, alkoholom, produženim postom.

Sastav lijeka, oblik oslobađanja, uvjeti skladištenja i prodaje

Lijek proizvodi farmakološka industrija samo u obliku tableta.

Spolja tableta ima duguljasti oblik, na jednoj strani na kojem je ugravirano 500 mg, što znači sadržaj glavne aktivne komponente, a na poleđini je ugravirano ime proizvođača.

Tablete, pored glavnog aktivnog aktivnog spoja, uključuju i pomoćna hemijska spoja.

Sljedeće komponente igraju pomoćnu ulogu u Glucofage Long 500:

  • hipromeloza,
  • magnezijum stearat,
  • povidone
  • karmeloza natrijum,
  • celuloza u mikrokristalima.

Ovaj lijek se uglavnom koristi kod dijabetesa tipa 2. Pomoću ove dijagnoze pomogao je mnogim pacijentima da smanje nivo šećera u krvi normalizujući unos glukoze u njihove ćelije. Također, lijek ima pozitivan učinak na proces gubitka kilograma pacijenta, a taj problem se često nalazi kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Treba napomenuti da alat ima pozitivne kritike, što ukazuju da nije samo najefikasniji terapijski lijek, već također nanosi minimalnu štetu organizmu. Recenzije o lijeku ukazuju da pozitivan učinak uzimanja lijeka značajno prevladava nad pojavom mogućih nuspojava i nanosi minimalnu štetu organizmu.

Farmodinamika i farmakokinetika lijeka

Ako se detaljno upoznate sa uputama za upotrebu lijeka, postaje jasno koje su prednosti upotrebe ovog lijeka, kao i na koji način on djeluje na ljudsko tijelo.

Glavno farmakološko djelovanje tvari koja je sadržana u glukofagu dugačkom 500 ima za cilj učinkovito smanjenje razine šećera u ljudskoj krvi.

Metformin, koji je dio lijekova, nije u stanju stimulirati proizvodnju dodatnog inzulina beta ćelijama. Iz tog razloga, uzimanje lijeka ne provocira razvoj hipoglikemijskog stanja u tijelu. Djelovanje aktivne komponente usmjereno je na aktiviranje receptora inzulinski ovisnih tkiva tijela smještenih na staničnoj membrani ćelija.

Nakon uzimanja Glucofage Long 500, uočeno je povećanje osjetljivosti ćelijskih receptora na inzulin, što dovodi do povećanja stupnja iskorištenosti glukoze iz krvne plazme.

Uz to, dolazi do značajnog smanjenja količine sintetizovane glukoze u ćelijama jetre uslijed aktiviranja procesa inhibicije glikogenolize i glukoneogeneze.

Metformin, koji je dio tableta, uzrokuje odlaganje apsorpcije glukoze iz lumena gastrointestinalnog trakta od strane stanica crevne stjenke. Koji smanjuje unos ugljikohidrata u krvnu plazmu. To dodatno smanjuje koncentraciju ugljikohidratnih spojeva u tijelu.

Metformin aktivira procese odgovorne za proizvodnju glikogena. Aktivacija nastaje usled dejstva metformina na glikogen sintetazu.

Prodiranje aktivne komponente u organizam povećava kapacitet bilo kojeg membranskog transportera glukoze.

Većina pacijenata koji uzimaju Glucofage Long pokazuju da im je lijek pomogao u normalizaciji razine šećera.

Osim toga, alat potiče pravilno mršavljenje, što je važan faktor u liječenju dijabetesa.

Uz to, lek doprinosi:

  • normalizacija metaboličkih procesa,
  • kontroliraju proces cijepanja ugljikohidrata koji u organizam unose hranu,
  • normalizacija prirodnog mehanizma proizvodnje inzulina, uslijed čega se smanjuje nivo ugljikohidrata,
  • kontrola holesterola u krvi.

U prilog tome zvuči pacijent koji zvuči, na primjer, da sam, kažu, pio ili pio Glucofage i kao posljedica toga, moja tjelesna težina se vratila u normalu.

Prilikom uzimanja Glucofagea dolazi do smanjenja apetita, što smanjuje brzinu nakupljanja masti u tijelu.

Smanjenje apetita doprinosi normalizaciji telesne težine pacijenta sa dijabetesom.

Nuspojave i interakcije s drugim lijekovima

Pozitivna svojstva koje je Glucophage Long 500 već opisala.

Sada trebate razjasniti koje negativne posljedice može imati ovaj lijek, a također u kojim slučajevima je bolje odbiti liječenje ovim lijekom.

Dakle, pod kojim je okolnostima bolje ne uzimati lijek:

  • period trudnoće žene, kao i period kada majka doji dijete,
  • s prekomjernom konzumacijom alkohola,
  • kada postoje očiti problemi sa jetrom,
  • koma kod dijabetičara
  • sa problemima mokrenja koji su povezani sa patologijom bubrega,
  • nakon infarkta miokarda,
  • kada postoje problemi sa kardiovaskularnim sistemom,
  • posttraumatsko ili postoperativno stanje.

U svim tim situacijama bolje je odbiti liječenje ovim lijekom. Istovremeno, također ne koristite analoge ovog lijeka. Uticaj glavne aktivne tvari na organizam u gore navedenim situacijama može nanijeti nepopravljivu štetu ljudskom zdravlju.

Naravno, postoje mnogi slučajevi kada je neki lijek zaista pomogao pacijentu, ali postoje i dokazi da on može biti štetan za zdravlje.

Pogotovo se posljednja činjenica događa u situacijama kada pacijenti zanemaruju savjet liječnika i započnu sami liječiti.

Upute za upotrebu lijeka

Efekat koji pomaže normalizaciji šećera u organizmu pacijenta nastaje kada pacijent precizno poštuje dozu tokom lečenja i režim leka.

Zbog činjenice da lijek sadrži jedinjenje dugog djelovanja, dovoljno je uzimati tablete jednom dnevno. I najbolje je to raditi noću.

Ako se terapija provodi u skladu s uputama za uporabu, tada je naznačeno - razdoblje uzimanja lijeka traje od 10 do 20 dana. Nakon toga pravi se kratka pauza koja traje jedan do dva mjeseca, a nakon toga se terapija nastavlja u skladu s uputama lekara.

Svakom pojedinom pacijentu može se propisati individualni režim liječenja, uzimajući u obzir karakteristike njegovog tijela i glavnu dijagnozu. Obično je ovaj režim liječenja propisao endokrinolog, koji u početku provodi sveobuhvatni pregled pacijenta, a tek nakon toga propisuje željeni tijek liječenja.

To je posljedica činjenice da svaki dijabetičar ima svoje individualne karakteristike tijela. Drugim riječima, u prirodi ne postoji takav drugi organizam koji bi imao identične karakteristike. Stoga se režim liječenja uvijek propisuje osobno od strane liječnika i može se razlikovati od onih preporuka koje liječnik daje drugom pacijentu.

U vezi s tim, nije teško zaključiti da ne biste trebali početi sami piti lijek. Prvo se morate posavjetovati s iskusnim endokrinologom.

Ovaj lijek, kao i njegovi analozi, koji uključuju i Metformin Long, propisuju se za takve dijagnoze:

  • dijabetes tipa 2 kod mladih pacijenata,
  • liječenje šećerne bolesti bez upotrebe drugih lijekova za snižavanje šećera (monoterapija),
  • za pacijente starije od 18 godina, lek se koristi u kombinovanoj terapiji sa inzulinskom terapijom,
  • kada dijeta i vježbanje nisu pomogli nadoknađivanje viška šećera u tijelu,
  • sa problemima sa tjelesnom težinom (za efikasno mršavljenje).

Na temelju tih podataka postaje jasno da se lijek uglavnom koristi dijabetičarima, koji na pozadini osnovne bolesti imaju očigledne probleme s prekomjernom težinom.

Vrijedi napomenuti da opis lijeka koji se nalazi u uputama daje detaljne informacije o tome kako lijek djeluje na tijelo i na koje osnovne životne procese utječe.

Svaki pacijent treba uzimati lijek dugog djelovanja strogo u skladu s dozama koje preporučuje liječnik i strogo u skladu s režimom liječenja koji je razvio endokrinolog.

Pregledi lijekova i savjet liječnika

Lijek kao što je Glucofage Long 500 je lijek nove generacije. Pogodan je za one pacijente koji traže dugotrajno djelovanje. Pomaže u vrlo efikasnom smanjenju pacijentovog šećera u krvi. poboljšati unos glukoze i normalizovati sintezu inzulina.

Ali ovo su samo glavna svojstva Glucophage Long 500 uputstva za upotrebu također sugeriraju da lijek vrlo dobro pomaže kod dijabetesa i pretilosti.

Ali, naravno, kako bi on stvarno pomogao pacijentu, prvo morate proći sveobuhvatan pregled i saznati pravu dijagnozu pacijenta. To će vam pomoći propisati ispravan režim liječenja i, ako je potrebno, odabrati lijekove koji će se uzimati u kombinaciji s ovim lijekom. Važno je također isključiti moguće kontraindikacije za određenog pacijenta.

Jasno je da danas postoje analozi ove terapijske supstance. Ali trebate ih odabrati samo po savjetu liječnika, ne možete sami odlučiti koji su analozi propisanog lijeka bolji i promijeniti postojeći režim liječenja.

Što se tiče recenzija u stilu „Glukofag, zauvijek sam se spasio od prekomjerne težine“ ili „Pio sam samo ovaj lijek već duži niz godina i moja težina je normalna“, mogu se ispostaviti da su zaista istiniti, ali samo ako ovaj pacijent ima problemi s apsorpcijom šećera, drugim riječima dijabetes. Uzmite lijek samo za mršavljenje, bez prethodnog pregleda od strane liječnika nemoguće.

Mnogi pacijenti su zadovoljni troškovima lijekova. Treba napomenuti da je cijena robe vrlo razumna, pa to mogu mnogi pacijenti priuštiti. Naravno, postoje analozi ovog lijeka, samo liječnik koji ga preporučuje treba preporučiti. Ne biste trebali riskirati i samostalno odabrati jedan ili drugi lijek za sebe, bolje je vjerovati stručnjaku.

Farmakološko djelovanje glukofaga opisano je u videu u ovom članku.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Da biste smanjili moguće toksične efekte Glucofage-a i izbjegli neželjene efekte, preporučuje se ne kombinirati upotrebu dijetalnih tableta s određenim lijekovima. Tu spadaju:

  • lijekovi za snižavanje šećera, ako ih liječnik ne koristi zajedno,
  • antipsihotici, antidepresivi, stimulansi,
  • alkohol i lijekovi koji ga sadrže,
  • diuretici petlje
  • antihipertenzivni lijekovi (smanjuju pritisak),
  • kationski lijekovi izlučeni u bubrežnim tubulima (Digoksin, Kinin, Kvinidin, Morfij),
  • derivati ​​sulfonilureje, akarboze, salicilati (moguće razvoj hipoglikemije).

Kome je lijek kontraindiciran

Laktacidoza je veoma opasno stanje. Procenat smrti u bolesnika sa šećernom bolešću s laktacidozom mnogo je veći u usporedbi s drugim akutnim komplikacijama dijabetesa. Metformin povećava količinu laktata u tijelu, stoga, u kontraindikacije za njegovu primjenu, upute uključuju sva stanja u kojima je povećan rizik od laktacidoze. To su sve bolesti koje uzrokuju hipoksiju: ​​zatajenje srca, bubrega i disanja, anemija, dehidracija zbog povraćanja ili proljeva, teške infekcije, posebno infekcije respiratornog i mokraćnog sustava. Ne možete uzimati Glucophage Long s nedovoljnim unosom kalorija (manje od 1000 dnevno), alkoholizmom, akutnom alkoholnom intoksikacijom. Imajte na umu da djelovanje metformina traje duže od jednog dana, tako da ne možete ujutro popiti pilulu i piti alkohol.

Kontraindikacije uključuju bilo koja akutna stanja kod dijabetičara tijekom kojih je nemoguće kontrolirati glikemiju tabletama, a terapija inzulinom je neophodna. Sve su to akutne komplikacije dijabetesa bez obzira na njihov stadijum, opsežne povrede, opekotine, planirane i hitne hirurške intervencije koje zahtijevaju opću anesteziju.

Glukofag Long zabranjeno je uzimati u djetinjstvu, jer proizvođač još nije proveo studije koje bi dokazale njegovu sigurnost. Normalni glukofag je dozvoljen od 10 godina.

Upotreba trudnoće

Metformin je u stanju da prodre iz krvi majke u krv ploda. Međutim, ne uzrokuje urođene malformacije, ne povećava intrauterinu smrtnost. Postoje prijedlozi da lijek može dovesti do nuspojava kod djeteta, ali oni nisu pronađeni u postojećim studijama. U Rusiji je trudnoća apsolutna kontraindikacija za metformin. Sudeći prema recenzijama, čak i ako se lijek nije primjenjivao prema indikacijama (za poboljšanje funkcije jajnika), otkazuje se s početkom trudnoće. U Europi je metformin odobren za gestacijski dijabetes.

Supstanca može proći u majčino mlijeko, a iz njega u probavni trakt i krv bebe. S dojenjem, upute vam omogućuju da uzimate Glucofage Long i analoge lijeka s oprezom i samo ako je njegova korist značajno veća od potencijalne štete za dijete. Ovo može biti visoka otpornost na inzulin u kombinaciji s pretilošću, i, shodno tome, potreba za ogromnim dozama inzulina. Za mršavljenje nakon porođaja ili za smanjenje blago povećane glikemije, metformin se obično ne koristi tokom dojenja.

Kombinacija s drugim lijekovima

Neke tvari mogu utjecati na farmakokinetiku glukofaga Long, povećavajući rizik od nuspojava:

SupstanceNeželjeni učinak na delovanje metformina
Zabranjene kombinacije sa metforminomRendgenski kontrastni pripravci sa sadržajem jodaOva kombinacija povećava rizik od pojave laktacidoze. Ako se sumnja na zatajenje bubrega, metformin se ukida 2 dana prije početka ispitivanja. Prijem se može nastaviti kada se radiopakirajuća supstanca potpuno eliminira (2 dana) i samo ako bubrežna disfunkcija nije potvrđena.
Neželjeno je uzimati s metforminomEtanolIntoksikacija alkoholom povećava rizik od laktične acidoze. Posebno je opasno u kombinaciji sa zatajenjem organa, uz neuhranjenost.Endokrinolozi preporučuju prilikom uzimanja Glucofage Long da se suzdrže ne samo od alkoholnih pića, već i od lijekova na bazi etanola.
Potreban je oprezDiuretici u petljiFurosemid, Torasemid, Diuver, Uregit i njihovi analozi mogu pogoršati stanje bubrega u slučaju njihove insuficijencije.
Lijekovi za snižavanje šećeraPogrešnim odabirom doze moguća je hipoglikemija. Posebno su opasni insulin i sulfonilurea, koji se najčešće propisuju kod dijabetesa.
Kationski pripravciNifedipin (Cordaflex i analozi), Digoksin, Novokainamid, Ranitidin povećavaju nivo metformina u krvi.

Pogledajte video: Na koji način metformin djeluje u organizmu? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar