Lijek Noliprel forte: sastav, svojstva, indikacije i kontraindikacije

Latinski naziv: Noliprel A forte

ATX kôd: C09BA04

Aktivni sastojak: perindopril arginin (perindopril arginin) + indapamid (indapamid)

Proizvođač: Laboratories Servier Industry (Francuska), Serdix, LLC (Rusija)

Ažuriranje opisa i fotografije: 27.11.2018

Cijene u ljekarnama: od 564 rubalja.

Noliprel A forte je kombinirani antihipertenzivni lijek, uključujući inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin (ACE) i diuretik.

Oblik i sastav

Lijek je dostupan u obliku filmom obloženih tableta: duguljasti, bijeli (u polipropilenskim bocama s dozatorom: 14 ili 29 kom., U kartonskoj kutiji s prvom kontrolom otvaranja 1 boca, 30 kom., U kartonskoj kutiji s prvom kontrolom otvaranja 1 ili 3 boce, u pakovanjima za bolnice - 30 boca u kartonskim paletama, u kartonskim kutijama 1 paleta i uputstva za upotrebu Noliprel A forte).

1 tableta sadrži:

  • aktivne tvari: perindopril arginin - 5 mg (ekvivalentno sadržaju 3.395 mg perindoprila), indapamid - 1.25 mg,
  • pomoćne komponente: laktoza monohidrat, koloidni silicijum dioksid bezvodni, maltodekstrin, natrijum karboksimetil škrob (tip A), magnezijum stearat,
  • sastav premaza za film: premiks za bijeli film premaz SEPIFILM 37781 RBC hipromeloza, makrogol 6000, glicerol, titanijum dioksid (E171), magnezijum stearat, makrogol 6000.

Lijek "Noliprel forte": sastav i oblik oslobađanja

Lijek je dostupan u obliku tableta obloženih zaštitnim filmom. Ovaj lijek uključuje nekoliko aktivnih tvari odjednom, koje daju njegov kombinirani učinak. Svaka tableta sadrži 10 mg perindoprila arginina (ta količina odgovara 6,79 mg perindoprila) i 2,5 ml indapamina.

U proizvodnji lijeka, kao pomoćna sredstva koriste se i tvari poput magnezijevog stearata, bezvodni koloidni silicijev dioksid, laktoza monohidrat, maltodekstrin, hipromeloza, makrogol 6000, glicerol i neki drugi.

Farmakološka svojstva lijeka

Naravno, svojstva lijeka "Noliprel forte" povezana su prije svega s utjecajem na tijelo njegovih pojedinih komponenti. Ali za početak, vrijedi napomenuti da lijek ima izražen hipotenzivni učinak, i utječe i na sistolički i dijastolički pritisak. Jačina efekta u ovom slučaju ovisi o dozi. Trajni rezultati se pojavljuju najkasnije mjesec dana nakon početka liječenja.

Perindopril je jedna od glavnih komponenti lijeka. Ova supstanca je inhibitor određene vrste enzima. Povećava krvne žile i obnavlja strukturu njihovih zidova. Brojna su istraživanja pokazala da perindropril snižava krvni tlak, a povlačenje lijekova ne vodi do oštrog skoka. Druga aktivna supstanca, indapamid, po svojstvima je slična tiazidnim diureticima. Ova komponenta inhibira apsorpciju kalijum jona u nefronu, što dovodi do povećane diureze i izlučivanja hlora i natrijum jona sa urinom.

Perindopril se izlučuje u urinu. Njegova maksimalna koncentracija opaža se 3-4 sata nakon davanja. Što se tiče indapamida, on počinje aktivno djelovati nakon sat vremena, a izlučuje se zajedno s urinom i izmetom.

Farmakodinamika

Noliprel A forte je hipotenzivni lijek, čiji je učinak posljedica antihipertenzivnih svojstava perindoprila i indapamida, pojačanih kao rezultat njihove kombinacije.

Perindopril je ACE inhibitor koji je odgovoran za pretvorbu angiotenzina I u vazokonstriktivnu supstancu angiotenzin II. Pored toga, ACE (ili kininaza II) pretvara bradikinin u neaktivni heptapeptid. Bradikinin u tijelu ima vazodilatacijski efekat. Kao rezultat inhibicije ACE, lučenje aldosterona smanjuje se, započinje proces negativne povratne veze koji povećava aktivnost renina u krvnoj plazmi. Zbog manjeg prednaprezanja i naknadnog opterećenja, funkcija miokarda se normalizira. Dugotrajna primjena perindoprila pomaže u smanjenju ukupnog perifernog vaskularnog otpora (OPSS), što se uglavnom zahvaljuje njegovim učinkom na žile u mišićima i bubrezima. Učinci se postižu bez odgađanja natrijevih i tečnih iona ili razvojem refleksne tahikardije.

Utvrđeno je da u slučaju hroničnog zatajenja srca (CHF), perindopril omogućava smanjenje tlaka punjenja u lijevoj i desnoj komori srca, smanjenje brzine otkucaja srca, porast rada srca i porast mišićnog perifernog krvotoka.

Indapamid je sulfonamid čija su farmakološka svojstva slična tiazidnim diureticima. Inhibira reakpsorpciju natrijum jona u kortikalnom segmentu Henleove petlje, povećavajući izlučivanje hlorida, natrijuma, i u manjoj mjeri magnezijeve i kalijeve ione kroz bubrege. To povećava diurezu i uzrokuje smanjenje krvnog pritiska (BP).

Antihipertenzivni učinak Noliprel A forte je po prirodi ovisan o dozi, dok se stajanje i ležanje jednako očituje u odnosu na dijastolički i sistolički krvni tlak. Nakon uzimanja tablete, efekat lijeka traje 24 sata. Terapeutski učinak dostiže stabilnost nakon 30 dana liječenja.

Prekid terapije nije praćen sindromom povlačenja.

Uz primjenu Noliprel A forte, dolazi do smanjenja OPSS-a, smanjenja stupnja hipertrofije lijeve komore (GTL) i poboljšanja elastičnosti arterija. Lijek ne utječe na metabolizam lipida i sadržaj ukupnog kolesterola, kolesterola, lipoproteina visoke gustoće (HDL) i lipoproteina niske gustine (LDL) ili triglicerida.

S arterijskom hipertenzijom i GTL-om, u slučaju kombinacije perindoprila i indapamida, primjećuje se značajniji pad indeksa mase lijeve klijetke (LVMI) i antihipertenzivni učinak u usporedbi s enalaprilom.

Ispitivanje učinka Noliprel A Forte na glavne makro i mikrovaskularne komplikacije kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 provedeno je kao dodatak i standardnoj terapiji za kontrolu glikemije i strategiji intenzivne kontrole glikemije (IHC) (ciljna HbA1c manje od 6,5%). U istraživanju je sudjelovala skupina pacijenata čiji su prosječni pokazatelji bili: dob 66 ​​godina, krvni pritisak - 145/81 mm Hg, indeks težine mase - 28 kg na 1 m 2 tjelesne površine, HbA1c (glikozilirani hemoglobin) - 7,5%. Većina bolesnika bila je na hipoglikemijskoj i istodobnoj terapiji (uključujući antihipertenzive, hipolipidemiju, antiagregacijske lijekove).

Rezultati istraživanja (trajanje promatranja bilo je oko 5 godina) pokazali su 10% smanjenja relativnog rizika od kombinirane učestalosti makro- i mikrovaskularnih komplikacija u IHC grupi (prosječna HbA1c 6,5%) u odnosu na standardnu ​​kontrolnu grupu (srednja HbA1c 7,3%).

Značajno smanjenje relativnog rizika pripisano je smanjenju za 14% kod glavnih mikrovaskularnih komplikacija, 21% za pojavu i napredovanje nefropatije, 9% za mikroalbuminuriju, 30% za makroalbuminuriju i 11% za razvoj bubrežnih komplikacija.

Prednosti antihipertenzivne terapije nisu ovisile o prednostima koje su postignute sa IHC.

Antihipertenzivna efikasnost perindoprila potvrđena je za lečenje arterijske hipertenzije bilo koje težine. Nakon jedne oralne primjene, maksimalan učinak Noliprel A Forte postiže se nakon 4-6 sati i traje 24 sata. Izražena rezidualna (oko 80%) inhibicija ACE uočena je 24 sata nakon primene.

Perindopril ima hipotenzivni učinak sa niskom i normalnom aktivnošću renina u plazmi.

Kombinacija s tiazidnim diureticima povećava ozbiljnost antihipertenzivnog učinka, smanjujući rizik od hipokalemije zbog unosa diuretika.

Kombinirana terapija s ACE inhibitorom i antagonistom receptora angiotenzina II (ARA II) u bolesnika s anamnezom kardiovaskularne ili cerebrovaskularne bolesti, bolesnika s dijabetesom tipa 2 (s potvrđenim oštećenjem ciljnih organa), dijabetesom tipa 2 i dijabetičkom nefropatijom nije klinički značajan pozitivan učinak na pojavu bubrežnih i / ili kardiovaskularnih događaja ili stopu smrtnosti. No, nakon uspoređivanja s monoterapijom, ustanovljeno je da se na pozadini kombinacije ACE inhibitora i ARA II povećava rizik od razvoja hiperkalemije, akutnog zatajenja bubrega i / ili arterijske hipotenzije.

Uzimajući u obzir da su unutargrupska farmakodinamička svojstva ACE inhibitora i ARA II slična, ovi se rezultati mogu očekivati ​​kombinacijom perindoprila i ARA II.

Ne preporučuje se istodobna primjena ACE inhibitora i ARA II kod pacijenata s dijabetičkom nefropatijom.

Dodavanje aliskirena dijabetes melitusu tipa 2 i hroničnoj bolesti bubrega i / ili kardiovaskularnim bolestima standardnoj terapiji ACE ili ARA II povećava rizik od nepovoljnih ishoda, uključujući kardiovaskularnu smrt, moždani udar, razvoj hiperkalemije, arterijsku hipotenziju i oslabljenu funkciju bubrega. .

Primjena indapamida u dozama koje imaju minimalan diuretski učinak uzrokuje smanjenje OPSS, poboljšava elastična svojstva velikih arterija, što mu omogućava antihipertenzivni učinak. Bez utjecaja na razinu lipida u krvnoj plazmi (trigliceridi, ukupni kolesterol, LDL, HDL) i metabolizam ugljikohidrata (uključujući bolesnike sa šećernom bolešću), indapamid pomaže u smanjenju GTL-a.

Farmakokinetika

Farmakokinetičke karakteristike svojstvene monoterapiji sa svakim od lijekova ne mijenjaju se kombinacijom perindoprila i indapamida.

Nakon oralne primjene, apsorpcija perindoprila događa se brzo, njegova bioraspoloživost može biti od 65 do 70%. Oko 20% apsorbirane količine lijeka se biotransformira u aktivni metabolit perindoprilat. Njegova maksimalna koncentracija (Cmaks) u krvnu plazmu se postiže nakon 3-4 sata. Istodobno uzimanje smanjuje konverziju perindoprila u perindoprilat bez značajnih kliničkih posljedica.

Nakon brze apsorpcije indapamida iz gastrointestinalnog trakta u cjelini na uzetu dozu, njegov Cmaks u krvnu plazmu se postiže u roku od 1 sata od trenutka gutanja.

Vezanje proteina u plazmi: perindopril - manje od 30%, indapamid - 79%.

Disocijacija perindoprilata vezanog za ACE je usporena, dakle, efektivni poluživot (T1/2) perindopril - 25 sati. Ravnotežno stanje dostiže se nakon 96 sati.

Perindopril prelazi placentarnu barijeru.

Redovan unos Noliprel A forte ne dovodi do nakupljanja u tijelu njegovih aktivnih sastojaka.

Perindoprilat se izlučuje bubrezima, T1/2 Prolazi 3-5 sati.

T1/2 indapamid u prosjeku iznosi 19 sati. Izlučuje se u obliku neaktivnih metabolita: kroz bubrege - 70% uzete doze, kroz creva - 22%.

Klirens perindoprilata tokom dijalize je 70 ml / min.

Sa bubrežnom i srčanom insuficijencijom, kao i kod starijih bolesnika, izlučivanje perindoprilata usporava se.

Uz cirozu jetre, jetreni klirens perindoprila smanjuje se za 2 puta, ali to ne utječe na količinu perindoprilata, pa prilagođavanje doze nije potrebno.

U bolesnika s bubrežnim zatajenjem farmakokinetika indapamida se ne mijenja.

Kontraindikacije

  • ozbiljno zatajenje jetre, uključujući kompliciranu encefalopatijom,
  • ozbiljno zatajenje bubrega sa klirensom kreatinina (CC) manjim od 30 ml / min,
  • bilateralna stenoza bubrežne arterije,
  • prisutnost jednog funkcionalnog bubrega,
  • upotreba hemodijalize,
  • hipokalemija
  • neizliječeno dekompenzirano zatajenje srca,
  • istodobna terapija lijekovima koji produžavaju interval QT,
  • kombinacija s antiaritmičkim lijekovima koji mogu uzrokovati ventrikularne aritmije poput "pirouette",
  • istodobna upotreba s lijekovima koji sadrže aliskiren kod pacijenata sa šećernom bolešću ili oštećenom funkcijom bubrega (GFR manji od 60 ml / min na 1,73 m2 tjelesne površine),
  • sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze, galaktozemije, nedostatak laktaze,
  • nasljedni ili idiopatski angioedem,
  • indikacija povijesti angioedema u povijesti, uključujući upotrebu ACE inhibitora,
  • period trudnoće
  • dojenje
  • starost do 18 godina
  • utvrđena preosjetljivost na druge ACE inhibitore ili sulfonamide,
  • pojedinačna netolerancija na komponente lijeka.

S oprezom se preporučuje da se noliprel A forte prepisuje pacijentima sa hroničnom srčanom insuficijencijom IV funkcionalne klase prema NYHA klasifikaciji (New York Heart Association), anginom pektoris, renovikularnom hipertenzijom, stenozom aortnog ventila, hipertrofičnom opstruktivnom kardiomiopatijom, depresijom hemopoeze koštane srži (smanjenim volumenom krvi) (uključujući kao rezultat uzimanja diuretika, nakon dijeta bez soli, s povraćanjem, proljevom ili hemodijalizom), cerebrovaskularnim abolevaniyami, dijabetes, zatajenje jetre, sistemske bolesti vezivnog tkiva (uključujući i sklerodermija, sistemski eritemski lupus), sa labilnost krvnog pritiska, hiperurikemija (posebno u pratnji urata giht i nefrolitijaze), kod starijih osoba, kao i profesionalnih sportista i pacijenti crnaca.

Uz to se preporučuje oprez pri korištenju imunosupresiva, litijumskih preparata, hemodijalizi uz upotrebu membrana visokog protoka, desenzibilizaciji, pre afereznog postupka LDL, anesteziji i transplantaciji bubrega.

Nuspojave

  • iz centralnog nervnog sistema: često - glavobolja, vrtoglavica, vrtoglavica, astenija, parestezija, rijetko - labilnost raspoloženja, poremećaj sna, vrlo rijetko - zbunjenost, učestalost nije uspostavljena - nesvjestica,
  • iz limfnog i krvožilnog sistema: vrlo retko - leukopenija, neutropenija, trombocitopenija, agranulocitoza, aplastična anemija, hemolitička anemija, anemija (nakon transplantacije bubrega, hemodijaliza),
  • iz kardiovaskularnog sustava: često - izražen pad krvnog pritiska (uključujući ortostatsku hipotenziju), vrlo rijetko - srčane aritmije (uključujući bradikardiju, ventrikularnu tahikardiju, atrijsku fibrilaciju), anginu pektoris, infarkt miokarda, učestalost nije utvrđena - aritmija tipa pirouette, uključujući fatalne,
  • iz senzornih organa: često - zujanje u ušima, oslabljen vid,
  • iz respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa: često - prolazni suvi kašalj (usled duže upotrebe perindoprila), kratkoća daha, retko - bronhospazam, veoma retko - rinitis, eozinofilna pneumonija i dr.
  • iz probavnog sistema: često - kršenje osjetljivosti ukusa, suva oralna sluznica, smanjen apetit, mučnina, povraćanje, epigastrična bol, bol u trbuhu, zatvor, proliv, dispepsija, veoma rijetko - pankreatitis, angioedem crijeva, holestatska žutica, citolitik ili kolestatski hepatitis, učestalost nije utvrđena - jetrena encefalopatija (sa istodobnim zatajenjem jetre),
  • alergijske reakcije: rijetko - urtikarija, angioedem lica, usana, jezika, udova, sluzokože glasnica i / ili grkljana, u slučaju predispozicije za bronhijalnu opstrukciju i alergijske reakcije - reakcije preosjetljivosti,
  • dermatološke reakcije: često - svrbež, osip na koži, makulopapularni osip, rijetko - pogoršanje akutnog oblika sistemskog eritematoznog lupusa, purpura, vrlo rijetko - toksična epidermalna nekroliza, multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, fotoosjetljivost i sl.
  • iz mišićno-koštanog sistema: često - grčevi mišića,
  • iz reproduktivnog sistema: retko - impotencija,
  • iz mokraćnog sistema: rijetko - zatajenje bubrega, vrlo rijetko - akutno zatajenje bubrega,
  • laboratorijski pokazatelji: rijetko - hiperkalcemija, učestalost nije utvrđena - povećanje QT intervala na elektrokardiogramu, porast razine glukoze i mokraćne kiseline u krvi, povećanje aktivnosti jetrenih enzima, hipokalemija, hiponatremija, hipovolemija, hiperkalemija, lagano povećanje koncentracije kreatinina u urinu i u plazmi krvi,
  • opće reakcije: često - astenija, rijetko - pojačano znojenje.

Predoziranje

Simptomi: izrazito sniženje krvnog pritiska praćeno mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom, pospanost, grčevima, zbunjenošću, oligurijom, ponekad pretvaranjem u anuriju kao rezultat hipovolemije, poremećajem vodno-elektrolitne ravnoteže (hiponatremijom i hipokalemijom).

Liječenje: trenutno ispiranje želuca, imenovanje aktivnog ugljena, obnavljanje vode-elektrolitne ravnoteže. S ozbiljnom hipotenzijom pacijenta treba staviti na leđa i podići noge. Da bi se osiguralo pažljivo praćenje stanja pacijenta, sa hipovolemijom - da se provede iv (infuzija) infuzija 0,9% rastvora natrijum hlorida.

Možda je upotreba dijalize.

Posebna uputstva

Primjena Noliprel A forte popraćena je nuspojavama karakterističnim za monoterapiju s perindoprilom i indapamidom u najnižim terapijskim dozama. U bolesnika koji prethodno nisu primali terapiju s dva antihipertenzivna lijeka, postoji povećan rizik od idiosinkrazije, pa je potreban pažljiv nadzor da bi se taj rizik sveo na najmanju moguću mjeru.

Ako se tijekom terapije pronađu laboratorijski znakovi funkcionalnog zatajenja bubrega, liječenje lijekom treba prekinuti. Za nastavak kombinirane terapije preporučuje se upotreba malih doza svakog lijeka ili propisivanje samo jednog od njih. U ovom slučaju, pacijentima je potrebno redovno praćenje nivoa kalijuma i kreatinina u serumu. Studije se provode 14 dana nakon početka liječenja, a zatim 1 put u 60 dana.

U bolesnika s teškom hroničnom srčanom insuficijencijom i početno oslabljenom funkcijom bubrega (uključujući stenozu bubrežne arterije), zatajenje bubrega javlja se češće.

Iznenadni razvoj arterijske hipotenzije najvjerojatnije je kod početne hiponatremije, posebno u bolesnika sa stenozom bubrežne arterije. Stoga je nakon proljeva ili povraćanja potrebno uzeti u obzir moguću dehidraciju tijela i smanjenje sadržaja elektrolita u krvnoj plazmi. S ozbiljnom arterijskom hipotenzijom indicirano je iv primjena 0,9% -tne otopine natrijevog klorida.

Prolazna arterijska hipotenzija nije razlog za prekid terapije. Nakon obnove BCC-a i krvnog pritiska, liječenje se može nastaviti niskim dozama dvije aktivne komponente ili jedne od njih.

Liječenje treba pratiti redovnim nadzorom kalijuma u krvnoj plazmi, posebno kod šećerne bolesti i zatajenja bubrega.

Korištenje Noliprel A Fort treba prekinuti 24 sata prije početka desenzibilizacije.

Prije svakog postupka afereze LDL korištenjem dekstran sulfata, primjena ACE inhibitora treba privremeno prekinuti.

Kod pacijenata koji su podvrgnuti terapiji perindoprilom, membrane velikog protoka se ne mogu koristiti tokom hemodijalize. Treba ih zamijeniti drugim membranama ili pacijentu treba propisati alternativnu antihipertenzivnu terapiju primjenom lijekova druge farmakoterapijske grupe.

U dijagnozi suvog upornog kašlja koji je nastao tokom terapije, treba imati na umu da je upotreba ACE inhibitora možda uzrok njegovog pojavljivanja.

Zbog visokog rizika od razvoja neutropenije, agranulocitoze, trombocitopenije i anemije, posebna pažnja treba biti propisana prilikom propisivanja perindoprila pacijentima sa sistemskim bolestima vezivnog tkiva koji istodobno uzimaju imunosupresive, prokainamid ili alopurinol, posebno s početno oštećenom funkcijom bubrega. Ovi pacijenti su pod visokim rizikom od razvoja teških infekcija, često otpornih na intenzivnu antibiotsku terapiju. Upotreba Noliprel A Forte u ovoj kategoriji bolesnika preporučuje se pratiti periodičnim nadzorom broja leukocita u krvi. Treba ih obavijestiti o potrebi da se odmah obrate ljekaru ako postoji grlobolja, groznica i drugi simptomi zarazne bolesti.

S padom elektrolita u krvnoj plazmi i teškom hipovolemijom, u početku niskim krvnim tlakom, stenozom bubrežne arterije, hroničnom srčanom insuficijencijom ili cirozom jetre s edemom i ascitesom može doći do značajne aktivacije renin-aldosteron-angiotenzinskog sustava (RAAS) zbog blokade ovog sustava perindoprilom. Stanje pacijenta može biti popraćeno naglim padom krvnog pritiska, povećanjem kreatinina u krvnoj plazmi, razvojem funkcionalnog zatajenja bubrega. Ti se fenomeni najčešće primećuju tokom prvih 14 dana terapije. Preporučuje se nastavak uzimanja lijeka sa nižom dozom.

Kod hipertenzije u bolesnika sa koronarnom srčanom bolešću (CHD), cerebrovaskularnom insuficijencijom, teškim zatajenjem srca i / ili dijabetesom tipa 1, liječenje treba započeti malim dozama. Pacijenti s koronarnom bolešću trebaju uzimati ACE inhibitore zajedno s beta-blokatorima.

Zbog rizika od razvoja anemije kod pacijenata koji su podvrgnuti transplantaciji bubrega ili su podvrgnuti hemodijalizi, liječenje treba pratiti hematološkim testovima.

Prije opsežnog zahvata, Noliprel A Fort treba prekinuti 24 sata prije početka opće anestezije.

Treba imati na umu da je kod bolesnika negroidne rase antihipertenzivni učinak perindoprila manje izražen.

U slučaju oštećenja funkcije jetre, indapamid može izazvati razvoj jetrene encefalopatije, što zahtijeva trenutno prekid lijeka.

Imenovanje Noliprel A forte treba obaviti uzimajući u obzir rezultate ispitivanja vode-elektrolitne ravnoteže (uključujući sadržaj natrijumovih, kalijevih i kalcijumovih jona u krvnoj plazmi) pacijenta, nakon čega je potrebno redovito laboratorijsko nadziranje.

Hipokalemija u starijih bolesnika, neuhranjeni bolesnici, bolesnici sa zatajenjem srca, koronarnom srčanom bolešću, cirozom (s edemom ili ascitesom) pojačavaju toksični učinak srčanih glikozida i povećavaju rizik od aritmija.

Tijekom diuretičke terapije, povišena razina mokraćne kiseline u plazmi može povećati učestalost napada gihta.

Učinkovitost terapije tiazidom i diureticima sličnim tiazidima može se u potpunosti garantovati samo s normalnom ili blago oslabljenom funkcijom bubrega. Koncentracija kreatinina u plazmi kod odraslih pacijenata treba biti ispod 2,5 mg / dL ili 220 μmol / L. Za starije pacijente prilagođava se dobi, spolu i težini pomoću Cockcroft formule. Standardni pokazatelj koncentracije kreatinina u plazmi kod muškaraca određuje se množenjem razlike (140 minus dob) s težinom pacijenta u kilogramima i dijeljenjem rezultata s koncentracijom kreatinina u plazmi (µmol / L), pomnoženo sa 0,814. Da bi se odredio ovaj pokazatelj za žene, konačni rezultat mora se pomnožiti sa 0,85.

Za pacijente s normalnom funkcijom bubrega pojava prolaznog funkcionalnog zatajenja bubrega nije opasna. S početnim zatajivanjem bubrega, smanjenje GFR-a, porast koncentracije uree i kreatinina u krvnoj plazmi mogu imati izraženiji karakter i ozbiljne posljedice.

Zbog rizika reakcija fotoosjetljivosti tijekom upotrebe Noliprel A Forte, preporučuje se izbjegavanje izlaganja izravnoj sunčevoj svjetlosti ili umjetnom ultraljubičastom zračenju.

Treba imati na umu da prilikom provođenja doping kontrole kod sportaša indapamid može dati pozitivnu reakciju.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Noliprel A forte ne uzrokuje kršenje psihomotornih reakcija. Međutim, zbog postojećeg rizika od nastanka štetnih događaja koji se javljaju u pozadini smanjenja krvnog pritiska ili tijekom korekcije terapije, preporučuje se oprez pri upravljanju vozilima i složenim mehanizmima, posebno na početku terapije.

Trudnoća i dojenje

Upotreba Noliprel A Forte je kontraindicirana tokom gestacije i dojenja.

Prilikom planiranja trudnoće ili u slučaju začeća tijekom terapije, lijek treba prekinuti i propisati hipotenzivno sredstvo odobreno za upotrebu tijekom trudnoće.

Primjena ACE inhibitora u II - III tromjesečju trudnoće može uzrokovati ozbiljno narušavanje razvoja fetusa (smanjena bubrežna funkcija, odgođena osifikacija kostiju lubanje, oligohidramnios) i razvoj komplikacija kod novorođenčadi (zatajenje bubrega, arterijska hipotenzija i / ili hiperkalemija).

Uz to, dugotrajna terapija tiazidnim diureticima u III tromjesečju trudnoće negativno utječe na utero-placentni protok krvi i uzrokuje hipovolemiju u majke.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Upotreba Noliprel A Forte je kontraindicirana kod teškog zatajenja bubrega (CC manje od 30 ml / min).

Kod bubrežnog zatajenja u bolesnika s CC 30-60 ml / min, imenovanje kombiniranog lijeka treba obaviti nakon preliminarne monoterapije sa svakom aktivnom komponentom. Potrebno je koristiti doze koje omogućavaju postizanje najprihvatljivijeg terapeutskog efekta.

Kod bubrežnog zatajenja sa CC od 60 ml / min i iznad, propisane su uobičajene doze Noliprel A forte, koje prate liječenje uz redovito praćenje razine kreatinina u kaliju i plazmi.

Interakcija lijekova

  • Litijumski preparati: kombinacija ACE inhibitora i litijumskih preparata povećava rizik od reverzibilnog povećanja koncentracije litijuma u krvnoj plazmi i razvoja toksičnih efekata. Prisutnost tiazidnih diuretika samo pogoršava nastajuće procese. Istodobna terapija sa litijumskim preparatima se ne preporučuje. Ako je potrebno provesti kombiniranu terapiju, potrebno je redovito praćenje sadržaja litija u krvnoj plazmi,
  • baklofen: pojačava hipotenzivni efekat. Za pravovremeno prilagođavanje doze lijekova treba pratiti rad bubrega i krvni pritisak.
  • nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) (uključujući dnevnu dozu acetilsalicilne kiseline veće od 3 g): inhibitori ciklooksigenaze-2 (COX-2), neselektivni NSAID i protuupalne doze acetilsalicilne kiseline smanjuju antihipertenzivni učinak perindoprila i povećavaju rizik od zatajenja bubrega i povećavaju rizik od zatajenja bubrega. povećati sadržaj kalijuma u serumu (posebno kod početno smanjene funkcije bubrega)
  • triciklički antidepresivi, antipsihotici (antipsihotici): istodobnom primjenom Noliprel A forte pojačavaju hipotenzivni učinak, povećavajući rizik od ortostatske hipotenzije,
  • kortikosteroidi, tetrakozaktid: uzrokuju smanjenje antihipertenzivnog efekta. Djelovanje kortikosteroida potiče zadržavanje tečnih i natrijevih jona,
  • ostali antihipertenzivni lijekovi i vazodilatatori: mogu pojačati hipotenzivni učinak lijeka. Nitroglicerin, nitrati i vazodilatatori mogu dodatno sniziti krvni pritisak,
  • diuretici koji čuvaju kalijum (uključujući amilorid, spironolakton, eplerenon, triamteren), kalijske pripravke, zamjene za jestivu sol koja sadrže kalij: ova sredstva mogu prouzrokovati značajno povećanje razine koncentracije kalija u serumu u krvi, uključujući fatalne. S tim u vezi, uz potvrđenu hipokalemiju, njihova kombinacija s lijekom mora biti praćena redovitim nadzorom sadržaja kalija u krvnoj plazmi i parametrima EKG-a,
  • estramustin: povećava se rizik od razvoja angioedema i sličnih štetnih događaja
  • derivati ​​insulina i sulfonilureje (oralni hipoglikemijski agensi): kod pacijenata sa dijabetesom može se pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i derivata sulfonilureje,
  • alopurinol, imunosupresivna i citostatička sredstva, kortikosteroidi za sistemsku upotrebu, prokainamid: kombinacija sa ovim sredstvima može povećati verovatnoću razvoja leukopenije,
  • lekovi za opštu anesteziju: upotreba lekova za opštu anesteziju pojačava antihipertenzivni efekat,
  • tiazidni i petlji diuretici: velike doze diuretika mogu dovesti do hipovolemije i arterijske hipotenzije,
  • linagliptin, sitagliptin, vildagliptin, saksagliptin (gliptini): povećavaju rizik od angioedema,
  • simpatomimetičari: moguće slabljenje antihipertenzivnog efekta,
  • preparati zlata: na pozadini davanja zlatnih preparata, mogu se razviti nitratne reakcije (hiperemija kože lica, arterijska hipotenzija, mučnina, povraćanje),
  • kinidin, disopiramid, hidrokvinidin (antiaritmički lijekovi klase IA), ibutilid, amiodaron, dofetilid, bretilija tozilat (antiaritmički lijekovi klase III), sotalol, klorpromazin, ciamemazin, levomepromazin, tioridazin, neurofilptin, tioridazin, trifluopeid, trifluopeid, trifluopeid, trifluopeid, trifluopeid, trifluopeid, trifluopeid, trifluopeid, trifluopeid, trifluopeid, trifluopeid, trifluopel droperidol, haloperidol, pimozid, bepridil, difenil metil sulfat, cisaprid, eritromicin i vinkamin (iv), misolastin, moksifloksacin, pentamidin, halofantrin, sparfloksacin, metadon, terfenadin, astemizole: indapamid može doprinijeti smanjenju kalija u krvnoj plazmi i pojavi aritmija tipa pirouette. Ako je potrebno propisati ta sredstva, mora se posebno paziti na kontrolu sadržaja kalija u krvnoj plazmi i intervala QT,
  • amfotericin B (iv), sistemski glukokortikoidi i mineralokortikoidi, tetrakozaktidi i laksativi koji potiču crevnu pokretljivost: povećavaju rizik od hipokalemije,
  • srčani glikozidi: treba imati na umu da hipokalemija može pojačati toksični učinak srčanih glikozida, stoga se preporučuje kontrola sadržaja kalija u krvnoj plazmi i parametara EKG-a i odgovarajuća korekcija terapije,
  • metformin: treba razmotriti prisutnost funkcionalnog zatajenja bubrega tijekom uzimanja diuretika koji u kombinaciji s metforminom povećava rizik od laktične acidoze. Ako koncentracija kreatinina u krvnoj plazmi kod muškaraca prelazi 15 mg / l, a kod žena - 12 mg / l, metformin se ne smije propisati,
  • Kontrastna sredstva koja sadrže jod: velike doze kontrastnih sredstava koje sadrže jod na pozadini dehidracije (usled unosa diuretskih lekova) tela povećavaju rizik od akutnog zatajenja bubrega, što zahteva kompenzaciju za gubitak tečnosti pre upotrebe kontrastnih sredstava koje sadrže jod,
  • kalcijeve soli: moguće je smanjenje izlučivanja kalcijumovih jona putem bubrega, što povećava rizik od razvoja hiperkalcemije,
  • ciklosporin: koncentracija ciklosporina u krvnoj plazmi se ne mijenja, ali moguće je povećati kreatinin u krvnoj plazmi, uključujući s normalnim sadržajem vode i natrijevih jona.

Analozi Noliprel A forte su: Noliprel, Noliprel A Bi-forte, Perindopril PLUS Indapamid, Co-Parnavel, Indapamid / Perindopril-Teva, Co-Perineva, Co-Preness, Perindapam, Perindid, Perindopril-Indapamide Richter.

Opis tableta

Sastav tableta uključuje Perindopril i Indapamid. Obe supstance imaju izražen antihipertenzivni efekat, ali spuštaju tonometar na različite načine.

Perindopril je ACE inhibitor, a Indapamid spada u klasu sulfonamidnih diuretika. U kombinaciji, ove komponente pojačavaju međusobno delovanje.

Propisati lijek za simptomatsko smanjenje pritiska. Često liječnik uključuje Noliprel u liječenje kronične hipertenzije.

Maksimalni hipotenzivni učinak razvija se nakon mjesec dana primjene i traje dugo. Ovaj lijek je efikasan čak i kada drugi antihipertenzivni lijekovi ne pomažu.

U isto vrijeme, cijena tableta je relativno niska. Mnogi ljudi kupuju Noliprel, ali ne znaju kako ga uzeti. Zbog toga se često pojavljuju pritužbe da proizvod ne radi ili previše smanjuje tonometar.

Recenzije o Noliprel A Fort

Recenzije o Noliprel A Fort su pozitivne. Pacijenti s iskustvom u liječenju arterijske hipertenzije navode da je prelazak na uzimanje Noliprel A forte omogućio normalizaciju krvnog tlaka, a redoviti unos osigurao im je stabilnost. Ukazujući na efikasnost lijeka, korisnicima se savjetuje da ne počinju uzimati lijek bez konsultacije s liječnikom.

Doziranje noliprela

Noliprel se objavljuje u više oblika. Korisno je da pacijenti i ljekari razumiju takav asortiman.

Noliprel A Bi-Forte

Razlikuju se sledeće sorte kombinovanih tableta:

  • Noliprel (sadrži 2 mg perindoprila i 0,625 mg diuretika),
  • Noliprel Forte (doza indapamida je 1,25 mg, a perindoprila 4 mg),
  • Noliprel A Forte (indapamid - 1,25 mg, perindopril - 5 mg),
  • Noliprel A Bi-Forte (perindopril se sadrži u dozi od 10 mg, a diuretik - 2,5 mg),
  • Noliprel A (2,5 mg perindoprila i 0,625 mg indapamida).

Noliprel A Bi-Forte propisuje se najčešće zbog velike doze. Ako je ove doze puno, liječnik odabire tablete s nižim sadržajem perindoprila i indapamida.

Lijek Noliprel A, A Bi-Forte i A Forte sadrži aminokiselinu arginin koja ima blagotvoran učinak na kardiovaskularni sistem.

Stoga, ako postoje problemi sa srcem, vrijedi koristiti gore navedene lijekove. Za svakog pacijenta doziranje se odabire pojedinačno, uzimajući u obzir istodobne patologije, dob. Hipertenzivnim pacijentima starije životne dobi preporučuje se započinjati liječenje jednom tabletom.

Kako piti tablete noliprel?

Kombinovani lek se uzima jednom dnevno. Vrlo je povoljno, posebno za zaposlene i ometane ljude.

Ako je liječnik propisao Noliprel, kako uzimati ovaj lijek prije ili nakon jela, vruće je pitanje za mnoge pacijente.

Zvanično uputstvo ne daje odgovor. Navedeno je samo da se lijek treba piti ujutro.

Liječnici preporučuju upotrebu lijeka prije doručka. Preporučljivo je istodobno uzimati tablete. Tada će efekat tretmana biti izraženiji i neće se pojaviti nuspojave.

Što se tiče doze, doktor prvo propiše jednu tabletu dnevno. No, ako se mjesec dana nakon početka liječenja ne dobije željeni rezultat, propisuje se Noliprel Forte s dozom od 4 mg perindoprila i 1,25 indapamida. Ponekad ljekari propisuju druge lijekove. Na primer, dodaju se antagonisti kalcijuma. U tom slučaju je doziranje antihipertenzivnog sredstva blago smanjeno.

Ako je doza previsoka, primjećuju se sljedeći simptomi:

  • mučnina i povraćanje
  • pospanost
  • apatija
  • vrtoglavica
  • slabost
  • bradikardija
  • grčevi
  • nesvijest
  • hladan znoj
  • snažan pad krvnog pritiska,
  • prekid urina ili učestalo mokrenje.

Ako se pojave takvi znakovi, odmah biste trebali pozvati hitnu pomoć. A kad se osjećate bolje, morate zakazati sastanak sa svojim liječnikom kako biste mu prilagodili dozu.

Prijem u trudnoći

Tokom planiranja trudnoće, ne može se roditi dijete uzimati Noliprel.

Ako je žena ranije koristila takve tablete, tečaj treba završiti i posavjetovati se s liječnikom kako bi propisao drugi lijek.

Ispitivanja učinka ACE inhibitora na trudnice nisu provedena. Još uvijek nije poznato kako lijek utječe na razvoj fetusa.

Stoga se mora voditi računa. Uostalom, postoji rizik da aktivne tvari lijeka mogu negativno utjecati na stvaranje kostiju lobanje, rad bubrega novorođenčadi. Ujedno povećava verovatnoću arterijske hipotenzije.

Ovaj lijek je takođe kontraindiciran kod dojenja, jer inhibira dojenje i smanjuje količinu majčinog mlijeka u mladoj majci. Na pozadini uzimanja takvih lijekova, beba može imati hipokalemiju, žuticu.

Trajanje tretmana

Noliprel je obično glavni lijek koji se koristi za liječenje hipertenzije.

Tablete su dozvoljene duže vrijeme, ali preporučljivo je napraviti kratke pauze. U protivnom, lijek može nepovoljno uticati na rad bubrega i jetre.

Koliko dugo treba piti Noliprel, doze - sve bi to trebao odlučiti liječnik, s obzirom na stanje pacijenta.

Lijek je kontraindiciran kod pacijenata s ozbiljnim zatajenjem bubrega. S umjerenom bubrežnom insuficijencijom, doza ne smije biti veća od jedne tablete dnevno.

U nekih bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega dok uzimaju lijek, pojavljuju se laboratorijski znakovi insuficijencije ovog organa. U tom slučaju liječenje se prekida. U budućnosti je dozvoljeno nastaviti kombiniranu terapiju, ali u najnižoj mogućoj dozi i kratkom tečaju.

Dugotrajno lečenje Noliprelom ne preporučuje se za takve bolesti:

  • angina pektoris ,,
  • skleroderma,
  • hiperuricemija
  • dijabetes melitus
  • sistemski eritematozni lupus,
  • hipertrofična kardiomiopatija,
  • stenoza aortnog ventila,
  • zatajenje srca hronični kurs.

Lijek pomaže u održavanju pritiska na razini od 130-140 / 80-90 mm. Hg. Čl. i ispod.

Stoga je rizik od moždanog udara, srčanog udara i zatajenja bubrega sveden na minimum. Učinkovitost lijeka potvrđuju ljekari.

Ljekari primjećuju da vam alat brzo omogućava stabiliziranje tonometra i obično ne izaziva nuspojave. Većina problema koji nastaju kod hipertenzivnih pacijenata tokom uzimanja Noliprela povezana je s činjenicom da pacijenti ne uzimaju tablete pravilno, ne slijede preporuke liječnika.

Pacijenti s hipertenzijom primjećuju da je Noliprel cjenovno prihvatljiv, može ga se kupiti u bilo kojoj ljekarni. Ali ponekad se tablete ne prodaju. U ovom su slučaju dozvoljeni analogi. Na primjer, Co-perineva, Prestarium, Perindopril i Indapamide Forte, Co-prenes, Quinard, Mipril, Lysopres, Capotiazide, Iruzid. Također dostojna zamjena je Ena sandoz, koja je pogodna za liječenje esencijalne hipertenzije, hroničnog zatajenja srca, kao i prevenciju infarkta miokarda.

Srodni videozapisi

Ovaj video detaljno opisuje lijek za hipertenziju Noliprel. Oni kažu kome je propisano i u kojim dozama:

Dakle, jedan od modernih efikasnih kombinovanih antihipertenzivnih lijekova je Noliprel. Lijek nježno, ali brzo stabilizira pritisak. Dostupno u različitim dozama. Zahvaljujući tome, mnogo je lakše odabrati najprikladniju dozu. Ali, ne može se baviti samo-lekovima. Liječnik treba propisati tablete i to tek nakon potpunog pregleda pacijenta.

  • Eliminira uzroke poremećaja pritiska
  • Normalizira pritisak u roku od 10 minuta nakon primjene

Noliprel Forte: sastav i oblik oslobađanja

Za normalizaciju pritiska koriste se lijekovi različitog djelovanja. U osnovi, to su diuretici - diuretici koji uklanjaju višak tečnosti i natrijumove soli iz krvi, smanjujući njegovu količinu i poboljšavajući protok krvi. Oni su također kombinirani s tvarima čije je djelovanje usmjereno na obuzdavanje aktivnosti enzima koji angiotenzin I pretvara u angiotenzin II.

S padom bubrežnog pritiska stvara se prorenin, koji se, prilikom ulaska u krvnu plazmu, pretvara u renin, veže se na angiotenzinogen, formirajući angiotenzin I. Ovaj spoj aktivira angiotenzin II u djelovanju enzima krvi. Istovremeno krvne žile postaju suže, otkucaji srca se smanjuju, simpatički središnji živčani sustav, koji je odgovoran za pritisak, postaje pobuđen, stvara se aldosteron koji zadržava soli i vodu, ponovno povećavajući opterećenje na krvožilni sustav. Ovaj postupak vas prisiljava da uzimate antihipertenzivne lijekove iznova i iznova.

Noliprel A Forte (Noliprel Forte) - moderno sredstvo kombiniranog djelovanja: diuretičko i inhibitorno djelovanje enzima koji pretvara angiotenzin. Povećava efikasnost terapije, smanjuje nuspojave i komplikacije.

Ovaj lijek je dostupan i u smanjenoj koncentraciji aktivnih sastojaka nazvanih Noliprel A. Indiciran je pacijentima za koje je nemoguće provoditi terapiju s pojačanim djelovanjem.

Lijek sadrži dvije aktivne komponente:

  • indapamid (1,25 mg),
  • perindopril arginin (5 mg).

  • natrijum karboksimetil škrob (2,7 mg),
  • silika (0,27 mg),
  • laktoza kao monohidrat (71,33 mg),
  • magnezijum stearat (0,45 mg),
  • maltodekstrin (9 mg).

Lijek se izrađuje u obliku konveksnih ovalnih bijelih tableta. Pakirano u plastične boce s dozatorom i poklopcem nepropusnim za vlagu od 14 ili 30 kom.

Ljekovito djelovanje

Indapamid i Perindopril su antihipertenzivni lijekovi različitih grupa, ali se uspješno kombiniraju u složenoj terapiji. Supstance su sinergističke, pojačavaju međusobno djelovanje, pomažući u smanjenju doziranja i smanjenju nuspojava.

Pripada sulfonamidima, diuretska supstanca. Inhibirajući apsorpciju natrijum jona u krvi, brzo ih uklanja do bubrega zajedno s viškom plazme, pojačavajući mokrenje. Takvim djelovanjem moguće je brzo sniziti pritisak tekućine u posudama, poboljšavajući protok krvi, usporavajući rad srca.

Indapamid smanjuje osjetljivost vaskularnih zidova na djelovanje angiotenzina II. Uz to, tvar smanjuje koncentraciju kalcijuma u krvi zbog izlučivanja mokraćom, što smanjuje% njegovih spojeva koji ulaze u tkivo miokarda.

Kalcijum uzrokuje da se mišići snažno stežu, što dovodi do ubrzanog rada srca i povećanog pritiska.

Indapamid smanjuje stvaranje radikala bez kisika, koji uzrokuju starenje tijela i pojavu neoplazmi.

Supstanca se brzo apsorbuje vezanjem na proteine ​​u plazmi, mišićni elastin. Izlučuje se uglavnom bubrezima. Oko 30% uklanja jetra u obliku metabolita ili početnog stanja.

Indapamid ima efekat ovisan o dozi, stoga je propisan u toku liječenja.

Perindopril

Komponenta koja sprečava pojavu angiotenzina II - moćan vazokonstriktor. Takođe ima i druge efekte koji pozitivno utiču na održavanje stabilnih pokazatelja krvnog pritiska:

  • smanjuje proizvodnju aldosterona,
  • povećava aktivnost renina,
  • smanjuje rad otkucaja srca bez da mijenja ritam.

Perindopril poboljšava protok krvi, smanjuje opterećenje srčanog mišića, smanjuje rizik od srčanog udara, sprečavajući razvoj hiperplazije ili hipertrofije mišićnog tkiva srca, ispoljavajući kardio- i angioprotektivni efekat.

Za snižavanje krvnog pritiska tvar se uzima jednokratno - rezultat se javlja nakon 4 sata i traje jedan dan - i tok. Svakodnevnom upotrebom izražen terapeutski efekat očituje se nakon mesec dana i traje dugo.

Primjena u trajanju od 6 mjeseci ili više značajno smanjuje opterećenje na srce i krvne žile i povećava fizičku izdržljivost kod pacijenata s kroničnim zatajenjem srca. Perindopril ne izaziva ovisnost.

Kada se uzima, brzo se apsorbuje, slabo veže na proteine ​​u krvi, metaboliše jetra, izlučuju bubrezi i izmet.

Lijek je propisan za liječenje esencijalne hipertenzije - sistematsko (3-4 puta dnevno) povišenje pritiska iznad 140/90. Najčešće se dijagnosticira kod pacijenata starih 35-40 godina i nema izraženih razloga.

Redovita kursna primjena lijeka "Noliprel Forte" u ranim fazama bolesti u stanju je potpuno normalizirati pritisak. U teškoj, trećoj fazi, kada krvni tlak poraste na 180/110, održava nisku razinu, smanjujući rizik od krvarenja i srčanog udara.

Lijek je indiciran za upotrebu kod pacijenata sa istodobno progresivnom hipertenzijom i dijabetes melitusom tipa 2, kao sredstvo zaštite od komplikacija bolesti zglobova.

Noliprel tablete Forte

Lijek je veoma efikasan u borbi protiv hipertenzije. Zbog jedinstvenog sastava lijeka, uspješne kombinacije glavnih komponenti (perindoprila, indapamida), Noliprel brzo stabilizira krvni tlak i uklanja višak tekućine iz tijela. Stabilni terapeutski učinak Noliprela javlja se nakon 3-4 tjedna od početka liječenja i nije praćen tahikardijom. Lijek je propisan za liječenje kod kuće, uz periodično praćenje od strane liječnika radi prilagođavanja doze.

Sastav noliprela

Lijek je dostupan u duguljastim bijelim tabletama. Noliprel ima nekoliko vrsta koje sadrže različite doze glavnih supstanci: perindopril, indapamid. Kompletan sastav lijeka predstavljen je u tabeli:

Koncentracija perindoprila, u mg

Koncentracija indapamida, u mg

laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, hidrofobni koloidni silicijum, arginin (uključeno u oblik oslobađanja s prefiksom „A“)

Noliprel A Bi-Forte

Noliprel A Forte

Farmakološko djelovanje

Lijek Noliprel je kombinacija dvije glavne tvari koje imaju svoja specifična svojstva i imaju različite učinke:

  • Perindopril. Snižava krvni tlak na normalnu razinu, smanjuje otpornost na krvnim žilama, čini zidove arterija elastičnijima, stabilizira srčani mišić, smanjuje hipertrofiju lijeve komore, značajno smanjuje opterećenje na srčani mišić.
  • Indapamid. Uklanja suvišnu tekućinu putem bubrega, ima diuretski i vazokonstriktivni učinak.

Indikacije za upotrebu

Tablete za pritisak Noliprel se koristi kao jedina indikacija za terapiju - esencijalna (primarna) arterijska hipertenzija. Ovu bolest izazivaju bolesti štitne žlijezde, bubrega. Međutim, prema uputama, lijek se može propisati u profilaktičke svrhe u liječenju vaskularnih patologija kod pacijenata posebnih skupina (jaka hipertenzija, šećerna bolest tipa II).

Smjerovi Noliprel Forte

Pozitivna strana lijeka je što se mora uzimati jednom dnevno. Ovo je pogodno za starije osobe koje često pate od zaborava. Najbolje vrijeme za uzimanje lijeka je jutro. 1 tabletu treba progutati (ne žvakati, ne deliti na dve doze) prije obroka, piti puno tekućine. Djelovanje tableta očituje se 2-5 sati nakon upotrebe i traje 24 sata. Nakon mjesec i pol uzimanja lijeka, liječnik prilagođava dozu.

Tokom trudnoće

Upotreba lijeka Noliprel protiv pritiska strogo je zabranjena tijekom rađanja i dojenja. Pri planiranju ili trudnoći antihipertenzivna terapija treba odmah prekinuti. Aktivne tvari Noliprela mogu negativno utjecati na razvoj ploda, uzrokujući:

  • zatajenje bubrega
  • smanjenje volumena amnionske tečnosti,
  • smanjena bubrežna funkcija kod beba,
  • kašnjenje u razvoju fetusa povezano s fetotoksičnošću,
  • usporavanje formiranja kostiju lubanje djeteta,
  • arterijska hipertenzija.

Tokom dojenja, Noliprel treba prekinuti. Komponente lijeka smanjuju količinu majčinog mlijeka i inhibiraju dojenje. Uz to, Noliprel može štetno uticati na zdravlje bebe, uzrokujući žuticu ili hipokalemiju. Ako je lijek važan za zdravlje majke i nema šta da ga zamijeni, beba mora biti privremeno prebačena na umjetnu prehranu.

U detinjstvu

Noliprel se ne preporučuje u lečenju dece i adolescenata mlađih od 18 godina. Učinak, nuspojave i efikasnost lijeka na dječji organizam nisu utvrđeni. Ignoriranje ove kontraindikacije može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta i trenutne hospitalizacije radi vraćanja pacijentovih vitalnih znakova.

Uslovi prodaje i skladištenja

Lijek se prodaje na recept. Ne postoje posebni uslovi skladištenja, morate čuvati Noliprel van dohvata djece na temperaturi ne višoj od 30 stepeni. Rok trajanja lijeka nije veći od 3 godine.

S obzirom na visoku cijenu Nolirela i opsežnu listu kontraindikacija, terapija se može zamijeniti drugim analogima. Odluku o odabiru određenog alata za smanjenje krvnog pritiska trebao bi donijeti ljekar. Uspješna kombinacija indapamida i perindoprila aktivno se koristi u takvim lijekovima:

  • Ko-Perineva,
  • Perindopril-Indapamid Richter,
  • Perindapam,
  • Co Parnawel
  • Perindid
  • Noliprel A
  • Indapamid Perindopril-Teva,
  • Egyptipres
  • Iruzid,
  • Ekvatator
  • Dalneva.

Upute za upotrebu lijeka

Prirodno, doziranje u ovom slučaju treba biti individualno, jer ovisi o dobi i stanju pacijenta, kao i bolesti koja je dijagnosticirana kod njega. Međutim, postoje opće preporučene doze i korisna pravila. Tablete noliprel najbolje je uzimati ujutro - na taj način efekat će se pojaviti brže i trajat će duže, a povećani pritisak neće ometati uobičajeni tijek dana.

Što se tiče količine, odraslima se savjetuje da uzimaju jednu tabletu dnevno. Ako je potrebno, liječnik, naravno, može promijeniti dozu ili režim.

Lijek "Noliprel forte": kontraindikacije

Uz to, teško zatajenje jetre i hipokalemija također se primjenjuju na kontraindikacije. Zabranjeni su i pacijenti s teškim bubrežnim bolestima. I, naravno, lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od 18 godina. A kako proizvod sadrži laktozu monohidrat, nije propisan osobama koje pate od nedostatka laktoze i nekih drugih bolesti povezanih s poremećajem metabolizma ugljikohidrata.

Zato ne biste trebali zaboraviti da ovaj lijek može propisati samo dežurni ljekar nakon što primi sve rezultate testova i studija. Ako postoje kontraindikacije, posljedice terapije mogu biti opasne po zdravlje, pa čak i život.

Moguće neželjene reakcije

Povremeno lijekovi dovode do kršenja dišnog sustava - može se pojaviti suv kašalj, bronhospazam, rinoreja. U rijetkim slučajevima primjena lijeka može dovesti do angine pektoris, aritmija, moždanog udara, srčanog udara, akutnog zatajenja bubrega.

Ponekad postoje mučnina, povraćanje, poremećaji stolice, suha usta. Vrlo rijetko liječenje dovodi do razvoja pankreatitisa ili žutice.

Dodatne informacije

Vrijedi napomenuti da prva doza lijeka može izazvati nagli pad krvnog tlaka - nema potrebe da se plašite, to je normalno, naročito u prvih nekoliko dana. Ali takav bi pacijent trebao biti pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja.

Uz to, potrebno je povremeno uzimati testove tokom terapije - to pomaže u praćenju nivoa kreatinina i kalija u krvi, budući da su odstupanja od norme moguća pod utjecajem lijeka.

Liječnici također ne preporučuju vožnju tokom terapije, rad sa različitim mehanizmima koji zahtijevaju maksimalnu koncentraciju i brzu reakciju. Prije početka liječenja, obavezno obavijestite svog liječnika o lijekovima koje uzimate, jer lijek Noliprel Forte u kombinaciji s drugim lijekovima može biti opasan.

Recenzije potrošača

Sa druge strane, droga "Noliprel forte" ima određene nedostatke. Za početak, valja napomenuti njegov trošak - ova cijena nije prikladna za sve, pogotovo kada je u pitanju dugotrajna terapija. Osim toga, neki pacijenti koji su uzimali lijek duže vrijeme (2-3 mjeseca) razvili su prilično neugodnu nuspojavu - gubitak kose. U prisustvu takvih kršenja, morate odmah konzultirati liječnika: možda će vam trebati analog Noliprela (na primjer, Enap N). Usput, možete kupiti proizvode koji sadrže glavne aktivne komponente lijeka (perindopril i indapamid) - njihovo uzimanje pomoći će da se postigne približno isti učinak, ali rizik od ćelavih mrlja će biti mnogo manji.

Režim lečenja

Preporučuje se uzimanje lijeka 1 tableta ujutro prije doručka. Jedna doza Noliprel Fortea dovoljna je za održavanje terapijskog učinka tokom dana.

Pokazano je da pacijenti sa šećernom bolešću, bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom započinju terapiju lijekom "Noliprel A".

Tačno doziranje i preporuke za uzimanje lijeka daje lekar koji radi. Ako se poštuju sve upute, rizik od komplikacija i neželjenih reakcija izuzetno je nizak, a efikasnost liječenja maksimalna.

U nekim slučajevima, ukoliko je nemoguće odabrati dozu, lijek se zamjenjuje monokomponentnim lijekovima, a indapamid i perindopril propisuju se u pojedinačnim omjerima.

Neželjene reakcije

Negativne reakcije tijela ne bi trebale pratiti proces terapije. Ako promjena stanja uzrokuje jaku nelagodu ili opasnost po život i zdravlje, obavezno obavijestite svog liječnika. On će prilagoditi doziranje ili zamijeniti lijek.

Najčešće pritužbe pacijenata su:

  • intrakranijalni bol, vrtoglavica,
  • vanjske manifestacije alergija - hiperemija, urtikarija, svrab, piling,
  • pojava zujanja u ušima, smetnje vida,
  • pojava ortostatske hipotenzije je suprotan efekat,
  • povećana suvoća sluzokože usta i grla, kašalj,
  • opća slabost, grčevi u mišićima.

Manje su česti takvi poremećaji kao nemirni san, aritmija, tahikardija, edemi, pojava teških alergijskih reakcija, pojačano znojenje.

Zbog promjena koncentracije u krvi, lijek može utjecati na performanse pojedinih komponenti. Zbog toga se preporučuje redovno laboratorijsko ispitivanje njegovog sastava.

Lijek "Noliprel Forte" ima dokazano terapijsko djelovanje u liječenju esencijalne hipertenzije.

Kod pacijenata koji uzimaju lijek primjećuje se:

  • trajni terapeutski efekat nakon 2-3 nedelje primene,
  • smanjenje veličine hipertrofirane leve komore,
  • poboljšanje općeg stanja i dobrobiti,
  • potpuna normalizacija krvnog pritiska u tretmanu početnog stadija hipertenzije.

Općenito, Noliprel se lako podnosi, a u slučaju netolerancije zamjenjuje se drugim lijekom sličnog djelovanja.

Lijek možete kupiti u ljekarni. Izdaje se samo na recept. Prijem je dozvoljen nakon konsultacije sa stručnjakom. Prosječna cijena lijeka je 680 rubalja po pakovanju od 30 kom.

Pogledajte video: Kudzu - niezwykły preparat skuteczny na uzależnienia - Jadwiga Kalinowska - (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar