Mogu li piti vodu prije darivanja krvi za šećer?

Ljekari upozoravaju da prije darivanja krvi ne možete piti tekućinu koja mijenja koncentraciju glukoze. Prije svega, pića koja sadrže ugljene hidrate nazivaju - voćni sok, soda, žele, pirjano voće, mlijeko i, naravno, slatki čaj i kafa. Pogotovo ako se istovremeno donira krv za šećer i holesterol. No, je li moguće piti vodu prije davanja krvi, nema naznaka.

Međutim, u čistoj vodi nema masti, proteina i ugljikohidratnih spojeva, u stvari ne bi trebalo mijenjati krvnu formulu, sadržaj glukoze. Zbog toga, mnogi ljekari dopuštaju pacijentima da piju na prazan stomak malo čiste vode.

Koja je voda pogodna za piće, kako i kada je piti:

  • dopušteno je piti malo vode 2 sata prije uzimanja testa za šećer,
  • uzimajte samo čistu, filtriranu vodu,
  • piti ne više od 1 šolje,
  • pijte vodu samo ako ste žedni, jer u suprotnom možete bez viška tečnosti,
  • odaberite mirnu vodu.

Isključite pića koja sadrže boje, zaslađivače, arome. Infuzije bilja nisu dozvoljene. Ovo posebno vrijedi kada želite popiti vodu prije nego što darujete krv za šećer, ako je ograda napravljena iz vena.

Šta se ne bi trebalo raditi prije analize

Dozvoljeno je piti malo čiste vode, ali kad nema žeđi, onda to nije potrebno. Osjećaj žeđi može škoditi i dijagnozi, kao i višak pijane vode.

Mnogi ljudi imaju naviku da na prazan stomak piju ne vodu, već samostanski čaj za dijabetes. Na dan uzorkovanja krvi mora se napustiti jer će se to negativno odraziti na učinak testa krvi.

Ali čak i kada pacijent odluči da li treba piti vodu prije nego što dariva krv za šećer, i popije malo čiste vode, trebao bi znati da postoje i drugi zahtjevi za pripremu dijagnoze dijabetesa, kako bi se izbjeglo narušavanje rezultata ispitivanja.

Pravila pripreme:

  • uveče ne pijte nikakve lijekove, posebno hormonske,
  • isključiti emocionalne nevolje,
  • večera treba da bude najkasnije do 18 sati,
  • ručajte laganim, ne masnim jelima,
  • 2 dana prije testa nemojte jesti slatkiše, ne pijte alkohol, ne pušite,
  • preskočite lekciju u teretani
  • analiza ne odustaje dan nakon složene dijagnoze - FGDS, kolonoskopija, rendgen s kontrastom, angiografija,
  • preskočite masažu, akupunkturu, fizioterapiju jedan dan prije testa
  • Ne idite u kupaonicu, saunu, solarijum.

Ne preporučuje se čak ni pranje zuba pastom, jer sadrži arome i zaslađivače. Iz istih razloga uklonite žvakaću gumu. Imajte na umu da prije darivanja krvi za šećer možete popiti samo malo čiste vode.

Tijelu je potrebna pročišćena voda, a neće imati vidljiv učinak na sastav krvi. Opasniji je nedostatak vode, posebno za pacijente s dijabetesom. Dehidracija zgušnjava krv, što će očito povećati koncentraciju glukoze. Stoga, ako se riješi pitanje za dijabetičara, je li moguće piti vodu prije darivanja krvi za kolesterol i šećer, rezultat je nedvosmislen: da, i čak ako postoji žeđ.

Često se radi pojašnjenja dijagnoze uzima krv iz vene za biohemiju i šećer kako bi se provjerila tolerancija na glukozu. Ova analiza provodi se dva puta - ujutro na prazan stomak, zatim nakon 2 sata, kada pacijent ima vremena popiti posebnu otopinu sa 75 grama glukoze. Na osnovu rezultata analiza sastavi se krivulja šećera, ona nosi dovoljno informacija liječniku.

Ocijenite autora materijala. Članak je već ocijenila jedna osoba.

Provođenje istraživanja i priprema za njega

Krvni test za šećer omogućava vam da utvrdite koncentraciju glukoze u njemu u trenutnom trenutku, i što je najvažnije, sposobnost tijela da reagira na povećane razine šećera trenutnom proizvodnjom inzulina. Patološki poremećaj u bilo kojoj fazi ovog procesa dovodi do pogoršanja dobrobiti čovjeka, a bolest koja je prešla u kronični stadij može uzrokovati nepovratne promjene u radu nekih organa. U pravilu pacijenti koji se obraćaju endokrinologu pate od hiperglikemije, koja može biti uzrokovana nepravilnom prehranom, endokrinopatijom ili predijabetičkim stanjem, kao i dijabetesom prvog ili drugog tipa. Međutim, postoje situacije kada klinički znakovi ukazuju na hipoglikemijsko stanje, izraženo niskim šećerom u krvi.

Stručnjaci preporučuju da se radi prevencije redovno pregleda (jednom godišnje) radi analize šećera u krvi i drugih pokazatelja, ali u većini slučajeva test se propisuje na osnovu simptoma koji se tiču ​​pacijenta. Kod hiperglikemije obratite pažnju na sljedeća odstupanja:

  • poliurija
  • polidipsija
  • hronični umor i pospanost,
  • vrtoglavica
  • zamagljen vid
  • trajne zarazne ili druge upalne bolesti,
  • poremećaji spavanja i apetita.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Postoji više načina za procjenu koncentracije glukoze u krvi koji se razlikuju u metodologiji i fokusu ispitivanja. Najjednostavniji i najčešći test krvi je onaj u kojem se otkriva trenutna razina šećera, ali specifičnijom analizom smatra se GTT - test tolerancije na glukozu. On je u velikoj većini slučajeva propisan za dijagnozu dijabetesa, pa je lista pravila treninga usmjerena na osiguranje optimalnih uvjeta za isporuku GTT-a. Suština testa je u procjeni brzine i volumena u kojem je tijelo u mogućnosti odgovoriti proizvodnjom inzulina na naglo povećanje glukoze u krvi.

GTT se izvodi po sledećoj šemi: pacijent, dođe ujutro kod lekara, krv daje na prazan stomak, koja mjeri šećer, a zatim pije glukozu razrijeđenu u čaši obične vode. Tečnost je jako slatka, a osetljive osobe mogu patiti zbog mučnine (u ovoj se situaciji glukoza daje intravenski). U sljedeća dva sata liječnik mjeri razinu šećera nekoliko puta s razmakom od pola sata, a test rezultira krivuljom smanjenja koncentracije glukoze u krvi, što odražava funkcionalnost gušterače (odgovorna za sintezu inzulina). Često je punopravni GTT nepotreban ako su nakon prvog sata indikatori očito previsoki za normu, ili očito odgovaraju normi zdrave osobe.

Osiguravanje objektivnog rezultata određuje se stupnjem odgovornosti s kojom je pacijent pristupio pripremi za analizu. Proces započinje dva dana prije odlaska liječniku: od ovog trenutka osobi je naređeno da slijedi jednostavna, ali važna pravila:

  • fizička aktivnost treba biti prosječna, poznata pacijentu (bez nepotrebnog stresa ili pretjeranog odmora),
  • potrebno je izbjegavati jake nemire ili stres koji utječu na šećer u krvi,
  • potpuno biste se trebali odreći upotrebe alkohola u bilo kojem obliku,
  • morate prestati uzimati lijekove koji mogu iskriviti podatke ispitivanja (nakon savjetovanja s liječnikom).

Uveče uoči analize preporučuje se odmor i ne zloupotreba hrane, međutim, ne bi trebali gladovati: posljednji obrok bi trebao biti najkasnije do 18 sati, nakon čega je zabranjeno završavanje studije. Tokom tog perioda, također biste trebali prestati pušiti duvan ili slične proizvode, te oprati zube bez upotrebe paste za zube, koja može sadržavati zaslađivače.

Mogu li piti vodu prilikom darivanja krvi za šećer?

Budući da je pacijentu propisano da gladuje 14–15 sati prije analize, postavlja se pitanje je li moguće piti vodu prije darivanja krvi za šećer i je li moguće piti nešto drugo osim vode. Naravno, pitka voda nije samo moguća, već je i neophodna kako bi se spriječila dehidracija tijela i promjene biokemijskih svojstava krvi, ali bitno je bitno da to bude jednostavna voda bez plinova - kuhana, mineralna ili jednostavno pročišćena. Stoga će trebati napustiti mineralnu vodu s plinom, slatkim pićima ili čak čajem, a da ne spominjemo sokove i alkohol. Ujutro prije odlaska na kliniku dovoljno je popiti jednu čašu vode da biste utažili žeđ i ne kršili liječničke recepte.

Za razliku od pića koja sadrže glukozu ili fruktozu, čista voda neće uticati na nivo šećera u krvi, omogućujući laboratoriji da objektivno procijeni pacijentovo stanje.

Zašto se krvni test uzima na prazan stomak?

Na povećanje razine glukoze u krvi izravno utječu ugljikohidrati sadržani u hrani, tako da je zabrana konzumiranja hrane usmjerena na sprječavanje slične situacije prije GTT-a. Liječnik mora približiti sastav krvi što je više moguće prirodnom stanju, nepromijenjen ugljikohidratima apsorbiranim u gastrointestinalnom traktu, tako da unesena glukoza tada ima potpuno očekivani učinak.

Ugljikohidrati različitih vrsta nalaze se u gotovo svakom proizvodu, iako ih je neki više, a drugi gotovo nikakav, ali kako ne bi riskirali objektivnost rezultata dobivenih tijekom GTT-a, liječnici radije potpuno zabrane pacijentu da jede pola dana. Ovo je još više opravdano činjenicom da je nemoguće da svaki pacijent na osnovu tablica objasni koje proizvode treba u potpunosti zabraniti prije ispitivanja, a koji u malim količinama neće ozbiljno utjecati na analizu. Važna je i psihološka točka: pacijent kojem je propisano da postuje uveče prije GTT-a bit će discipliniraniji oko ostatka recepata za pripremu testa šećera u krvi.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOGIST sa iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Kako uzeti?

Priprema za darivanje krvi prilično je jednostavna. Sastoji se od sljedećeg:

  • ne pijte kafu i alkohol tokom 24 sata,
  • ne jesti 12 sati prije ispitivanja,
  • pijte običnu vodu
  • pokušaj ne brinuti
  • ne perite zube prije analize,
  • ne koristite žvakaće gume.

Danas medicina poznaje dvije metode za proučavanje glukoze u krvi. Prva je klasična laboratorijska metoda, kada se krv uzima iz prsta ili vene. Drugi - upotreba glukometra - poseban uređaj za provođenje brzog ispitivanja krvi na šećer, kad se plazma uzima i s prsta.

Broj venskih krvi veći je od šećera u prstima. Mala doza krvi dovoljna je za određivanje sadržaja glukoze. Ključno je za tačnost analize odustati na prazan stomak. Čak i minimalna količina hrane poništiće rezultat.

Glukometeri takođe trpe zbog nedostatka tačnosti. Mogu se koristiti za dijabetičare kod kuće. To omogućava kontrolu krvnih slika kao prvu aproksimaciju.

Krvni test kod kuće

Ne tako davno, krv za šećer donirana je samo u medicinskim ustanovama. Sada se situacija promijenila. Dijabetičari imaju mogućnost kontrole razine šećera kod kuće. Postupak analize može biti različit, ali glavni zahtjev su čiste ruke.

Rezultat može imati grešku, pa morate uzeti u obzir. Moguću grešku možete procijeniti pročitajući upute za mjerač i test trake, koji ukazuju na moguća odstupanja u točnosti. Neki brojili mogu dati grešku do 20%. Pogoršanje tačnosti mjerenja često je uzrokovano primjenom testnih traka loše kvalitete koje su oštećene dodirom sa zrakom.

Glukometar je elektrohemijski i fotometrijski. Kap krvi padne na test traku sa indikatorom. Posljednja u nekoliko sekundi prikazat će informacije o glikemiji koja će se prikazati na zaslonu uređaja.

Norma i njena kršenja

Za odrasle osobe analiza koja se obavlja na prazan stomak, sadržaj šećera od 3,88–6,38 mmol / l smatra se normom. Ovaj pokazatelj za novorođenčad je gotovo jedan i pol puta manji. Djeca starija od 10 godina trebaju imati šećer u rasponu od 3,33–5,55 mmol / L. Svaka laboratorija može imati svoj standard, minimalno različit od ostalih.

Da biste osigurali tačnost rezultata, morate više puta kontrolirati krv na raznim mjestima. Možete dobiti potpuniju sliku bolesti tako što napravite krvni test s opterećenjem.

Povećanje šećera u većini situacija ukazuje na dijabetes. Međutim, ovaj razlog nije jedini. Slična odstupanja u sastavu krvi mogu biti uzrokovana i drugim patologijama i situacijama.

Glavni su:

  • jesti prije testa,
  • stanje stresa
  • fizički stres
  • disfunkcije endokrinog sistema,
  • epilepsija
  • patologija pankreasa,
  • trovanje.

Nedostatak glukoze može uzrokovati:

  • dugotrajna neuhranjenost
  • zloupotreba alkohola
  • predoziranje insulinom
  • bolesti probavnog sistema,
  • neuspjesi u metaboličkim procesima,
  • bolest jetre
  • pretežak
  • vaskularne patologije
  • nervne bolesti.

Ako je kontrolni test otkrio smanjenje šećera, o mogućim uzrocima morate obavijestiti liječnika. U slučaju da ne znate takve razloge, morat ćete proći sveobuhvatni pregled koji će vam omogućiti da shvatite šta je uzrokovalo patologiju.

Hitno povećanje glukoze pomoći će jednom pojedenom slatkišu, malom dijelu šipke čokolade. Uspješno podiže šećer pijan šalicu čaja sa šećerom ili suhim voćem.

Ostali testovi krvi na šećer

Da bi se utvrdilo prisustvo latentnog dijabetesa ili predijabetesa, pacijente treba dodatno pregledati. Ovo je poseban oralni test na šećer ili test tolerancije na glukozu koji potvrđuje ili odbija dijagnozu dijabetesa. Preporučuje se ako klasična analiza daje rezultat na rubu povećanja.

Prije davanja krvi, tri dana morate dobro jesti, uzimajući najmanje 150 g ugljikohidrata dnevno na uobičajenoj razini fizičke aktivnosti. Istovremeno se test prvo izvodi na prazan stomak, a zatim se osobi odmah daje otopina glukoze i pije se test nakon dva sata. Zatim odredite prosjek.

Pored analize tolerancije na glukozu, postoji i analiza koja određuje glikozilirani hemoglobin. Normalno, ona bi trebala biti 4,8–5,9% ukupne količine hemoglobina u tijelu. Prije uzimanja testa ne jedi ništa. Analiza vam omogućuje tačan odgovor na pitanje da li je šećer porastao prethodnih mjeseci.

Pogledajte video: COLON CLEANSE 1 (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar