Kako med čisti loš holesterol?

Visoka koncentracija holesterola u krvi osobe nastaje zbog neuhranjenosti, zasićene životinjskim mastima, prženom i slatkom hranom, prekomjernom težinom, sjedilačkim načinom života.

Činilo bi se da se situacija još više pogoršava konzumiranjem izuzetno slatkog meda.

Ipak, među liječnicima i nutricionistima postoji različito mišljenje da med ima mnogo pozitivnih svojstava i u umjerenim dozama tijelo samo vraća izvornom obliku. Ali, da li je med prikladan za visok holesterol ili se to odnosi samo na zdrav sastav krvi?

Sastav i svojstva proizvoda

Cvjetni med je cvjetni nektar prikupljen iz sokova cvjetova, dijelom probavljenih u pčelinjem zubu. Korisnost meda potvrđuje ne samo tradicionalna medicina, već i opetovana klinička ispitivanja. Pored svog jedinstvenog ukusa, u medicini je proizvod poznat po širokom sadržaju korisnih sastojaka i vitamina.

Potpuni sastav korisnih elemenata i energetska vrijednost meda.

Osnova proizvoda je:

Ovo su glavne komponente neophodne za normalno funkcioniranje živog organizma.

Istovremeno, med ne sadrži masti, odnosno u njemu jednostavno nema kolesterola i, prema tome, proizvod ne može utjecati na njegov nivo u krvi. Međutim, glavne komponente koje utiču na sastav krvi i rad kardiovaskularnog sistema su:

    B vitamini . Niacin (niacin, vitamin B3) uključen je u brojne redoks reakcije, kao i u metabolizmu lipida (uključujući masti). Niacin se često koristi u liječenju ateroskleroze, jer normalizira koncentraciju lipoproteina u krvi, snižava ukupni holesterol i povećava koncentraciju HDL. Niacin pomaže i u proširenju malih krvnih žila, poboljšanju cirkulacije krvi. Druga grupa vitamina B sadržana u medu je pantotenska kiselina (vitamin B5). Pantotenska kiselina normalizuje poremećeni metabolizam masnih kiselina, ugljenih hidrata i holesterola, potiče proizvodnju glukokortikoidnih hormona, što je čini efikasnim lijekom za kardiovaskularne bolesti.

Učinak flavonoida na kardiovaskularni sistem i organizam u celini.

Flavonoidi . Te tvari ne proizvodi ljudsko tijelo, ali ih sadrži u dovoljnim količinama u medu. Flavonoidi su odlični antioksidanti koji sprečavaju vaskularno starenje, čine ih elastičnijima i povećavaju lumen malih kapilara.

  • Hlapive . Prirodni antibiotik koji ima antibakterijsko, antiseptičko i protuupalno dejstvo. Potiče bržu obnovu oštećenih tkiva, uključujući i krvne sudove.
  • Nakon gutanja, med ulazi u probavni trakt, apsorbira se zidovima želuca, uslijed čega brzo ulazi u krvotok. Uprkos niskom sadržaju korisnih komponenti i vitamina, učinak je primjetan već nakon nekoliko sati. Maksimalni terapeutski učinak postiže se nakon nekoliko dana, nakon čega se trend nastavlja.

    Mogu li koristiti med sa visokim holesterolom?

    Ne samo narodna mudrost, već i klinička istraživanja dokazala su da se med još uvijek može konzumirati s visokim kolesterolom u krvi, a u umjerenim količinama on je čak koristan i ima terapeutski učinak (proizvod je uključen u prehranu posebno razvijene prehrane s hipohoterolom). Već smo opisali glavne pozitivne efekte konzumiranja proizvoda. Ustraju sa visokim holesterolom.

    Općenito, zbog redovite uporabe meda, nekoliko tjedana kasnije dolazi do smanjenja najaterogenih frakcija kolesterola (nanesenih na stijenke žila) i povećanja njegovih najmanje aterogenih frakcija za 2-5%.

    Međutim, važno je razumjeti da med kao jedini lijek nije u stanju osigurati snažno smanjenje holesterola i potpuno normalizirati sastav krvi. Ovaj se alat može koristiti samo u kombinaciji sa statinima i fibratima - lijekovima dizajniranim da značajno smanje proizvodnju holesterola u jetri.

    U liječenju ateroskleroze medom potrebno je strogo pridržavati se dijeta u kojoj je naznačena dozvoljena doza proizvoda, kao i promatrati doziranje recepata pomoću meda i slijediti preporuke liječnika koji će najpreciznije navesti normu proizvoda.

    Inače će samo štetiti, jer proizvod sadrži i dovoljnu količinu glukoze, fruktoze i saharoze.

    Njihov višak dovest će do povećanja šećera u krvi, debljanja, povećati rizik od dijabetesa.

    Ako ste alergični na pčelarski proizvod, morate odmah prekinuti njegovu upotrebu.

    Najbolji recepti

    Možete koristiti med u njegovom čistom obliku. Studije pokazuju da ako jedete 20 grama meda dnevno (oko 90% žlice) 30 minuta prije doručka, nekoliko sati kasnije nivo holesterola se smanjuje i metabolizam lipida se normalizira.

    Postoji mnogo zgodnijih i još korisnijih narodnih recepata s medom:

    1. Med i limun. Žlica nektara mora se razrijediti u čaši (250 ml) tople vode, a zatim iscijediti sok od 1 polovice limuna. Takođe morate piti svaki dan, 30 minuta prije doručka.
    2. Med, limun i beli luk. Da biste pripremili lijek, potrebno je samljeti 10 cijelih limuna zajedno sa korom i 10 glava bijelog luka. Dalje, treba dodati 1 kg kvalitetnog pčelarskog proizvoda u sastav, dobro promiješati i staviti u tamnu, suhu sobu. Nakon sedmice, proizvod je spreman za upotrebu. Čuvajte u hladnjaku i uzimajte čajnu žličicu sastava 4 puta dnevno prije jela.

    Med i cimet za čišćenje posuda od holesterola

    Cimet takođe ima vrlo pozitivan uticaj na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Direktno doprinosi snižavanju holesterola u krvi, širi krvne sudove i ubrzava cirkulaciju krvi. U narodnim receptima obično se dodaje slatkim formulacijama. Ali med i cimet su najefikasnija kombinacija za čišćenje krvnih sudova od holesterola.

    Recept je prilično jednostavan:

    1. U 1 šalicu (250 ml) vruće vode dodajte 1 kašika kašike. mljeveni cimet i ostaviti da se ukuva 30-40 minuta, potom filtrirati.
    2. Ostaje dodati 1 kašika. l med, nakon čega će lijek biti spreman za upotrebu.

    Dobiveni napitak mora se podijeliti na 2 jednaka obroka, prvi treba piti na prazan stomak, 30 minuta prije jela, drugi - 30 minuta prije spavanja. Sutradan, piće gubi svojstva, pa ga morate svakodnevno kuhati.

    Prije konzumiranja meda i cimeta obavezno je konzultirati liječnika zbog kontraindikacija. Pčelinji proizvodi se ne preporučuju kod dijabetesa, pretilosti, alergijskih reakcija. Liječnici ne preporučuju cimet trudnicama, kao ni za bolesti bubrega i jetre.

    Zašto je visok holesterol opasan?

    Prekomjerna razina kolesterola opasna je za krvne žile. Akumulira se u žilama, formirajući holesterolove. S vremenom oni postaju prepreka dotoku krvi u organe. A to je prepun različitih bolesti i stanja, posebno:

    • vaskularna ateroskleroza,
    • srčani udar ili moždani udar,
    • angina pektoris
    • iznenadni srčani zastoj
    • nedovoljna cirkulacija mozga,
    • povremena klaudifikacija.

    Svi bi se trebali sjetiti opasnosti, a posebno ljudi koji žive u velegradima i vode sjedeći način života. Pravilna prehrana i uključivanje meda u ishranu pomoći će smanjenju holesterola.

    Kako med utiče na holesterol?

    Med je nektar koji se skuplja i obrađuje iz cvjetova različitih biljaka. Njegove prednosti potvrđuju ne samo alternativna, već i službena medicina. Za osobe sa kardiovaskularnim bolestima posebno su relevantne informacije o odsustvu "lošeg" holesterola u medu. Proizvod ne povećava nivo ove materije u organizmu.

    Štaviše, med je koristan za snižavanje holesterola zbog svojih dragocjenih supstanci. Ovo je:

    • B vitamini - sudjeluju u metabolizmu lipida, redoks reakcijama. Vitamin B3 uobičajen je za liječenje cerebralne arterioskleroze, jer normalizira lipoproteine ​​u krvi, širi krvne sudove i potiče cirkulaciju krvi. Vitamin B5 takođe je koristan za vaskularne bolesti jer normalizuje metabolizam ugljenih hidrata, masnih kiselina i holesterola,
    • flavonoidi su odlični antioksidanti. Sprečavaju starenje krvnih žila, daju im mladost i elastičnost,
    • isparljivi - prirodni antibiotik koji neutralizira bakterije i ublažava upale. Pomaže tkivima i žilama da se brže oporave.

    Dakle, na pitanje da li je moguće jesti med sa visokim holesterolom, odgovor je da.

    Recepti tradicionalne medicine

    Med sa holesterolom možete jesti sami. Naučnici su ustanovili da ako 30 minuta prije doručka pojedete žlicu dnevno bez klizanja pčelinjih proizvoda, nivo lošeg holesterola u dva sata smanjuje se za 10-12%. Ali ono je najviše korisno u kombinaciji s drugim proizvodima. Postoji mnogo jednostavnih recepata za njegovu upotrebu.

    Začin sadrži biološki aktivne tvari koje normaliziraju rad želuca i povećavaju obrambene snage tijela.

    • čaša tople vode
    • 1 kašika kašike cimet u prahu
    • 1 kašika. l apiproduct.

    U čaši kipuće vode umiješajte cimet. Nakon što se smjesa ohladila, filtrirajte i dodajte nektar. Tečnost se pije u dvije doze. Prva porcija je ujutro prije jela, druga - pola sata prije spavanja. Terapija se sprovodi svakodnevno tokom najmanje mjesec dana.

    Smjesa je korisna u sezonama prehlade - u jesen i proljeće. Ne samo da snižava holesterol, već odolijeva virusnim bolestima. Potrebno je uzeti:

    Limunov sok iscijedi se u čašu tople vode i doda se apiprodukt. Pijte svako jutro na prazan stomak mesec dana.

    Sa belim lukom

    Najpopularnija smjesa protiv holesterola. Češnjak - poznato je antisklerotično sredstvo, efikasno čisti krvne sudove i pomaže u uklanjanju parazita iz tijela. Da biste ga pripremili potrebno je:

    • 5 limuna
    • 4 glavice belog luka,
    • 250 ml nektara.

    Citrusi se usitne zajedno sa korom, češnjak se iseče na njega i temeljno pomiješa sa medom. Inzistirajte na satu u frižideru, a zatim uzimajte kašiku tri puta dnevno. Lečenje traje mesec dana, a kurs se izvodi jednom godišnje.

    Sa valerijanom i koprom

    Efikasno očistite posude od kopar, valerijane i meda. Alat se lako priprema. Trebat će vam:

    • 100 g semenki kopra,
    • 2 žlice. l rizomi valerijane,
    • dvije žlice. l nektar
    • 2 litre ključale vode.

    Korijene valerijane melje se u prah i zajedno sa sjemenkama kopra prelije ključalom vodom. Inzistirajte 2-3 sata, a zatim dodajte pčelinji proizvod. Ostavi još jedan dan. Uzimajte veliku kašiku tri puta dnevno 30 minuta prije jela. Tretman traje 20 dana, nakon čega slijedi pauza od 10 dana.

    Sa crnom rotkvicom

    Korijen usjeva sadrži tvari koje pomažu u snižavanju kolesterola u krvi, pa je stoga neophodan za prevenciju krvnih žila i njihovo liječenje. U kombinaciji sa pčelinjim nektarom pojačava se njegovo djelovanje. Sastav:

    • rotkvica srednje veličine
    • 100 g meda.

    Oprani i oguljeni korijenski usjevi iscijede se na sokovnik. U dobijenu količinu soka dodajte istu količinu nektara. Pijte veliku kašiku ne više od tri puta na dan. Crna rotkvica sa medom uzima se 3 tjedna.

    Smjesa s lukom uobičajena je među bodibilderima. Ubrzava metabolizam, a zajedno s tim tijelo počinje aktivno oksidirati i apsorbirati kolesterol. Sastojci

    • 1 deo limuna
    • 2 dijela meda
    • 2 dijela luk.

    Oguljeni limun i luk mljeveni su u blenderu do kašaste konzistencije. Dodajte med i ostavite dva dana na sobnoj temperaturi. Pre upotrebe mešati. Da biste smanjili holesterol, uzimajte malu kašiku tri puta dnevno. Ujutro - bez prestanka na prazan stomak. Trajanje prijema je 3 uzastopna mjeseca. Nakon nekoliko mjeseci, primjena lijekova od luka može se ponoviti.

    Biljni dekocija

    Od holesterola je korisna biljna dekokcija u koju je dodan nektar. Uzmi:

    • 1 kašika. l sakupljanje bilja (kamilica, hipericum, jagoda i brezovi pupoljci),
    • 0,5 vode
    • 2 žlice. l dušo.

    Bilje se prelije kipućom vodom, inzistira na pola sata, filtrira. Podijeljen na dva dijela, u svaki od njih dodajte kašiku apiprodukta. Jedan deo pijte ujutru, drugi - pre spavanja. Kurs terapije je 2-3 sedmice.

    Kontraindikacije

    Ima li med za krvne žile i da li ga vrijedi jesti, saznali smo. Ali ne treba zaboraviti da med s visokim holesterolom nije koristan svima. Kao i drugi apiprodukti, ima svojstva zbog kojih treba biti oprezan prilikom upotrebe:

    • glukoza je prisutna u njegovom sastavu. To treba imati na umu dijabetičar, jer je sistematična upotreba meda prepuna porasta šećera u krvi,
    • to je alergični proizvod i ne preporučuje se osobama s netolerancijom na pčelarske proizvode,
    • unosio je kalorije. Njegova upotreba može dovesti do povećanja kilograma, što, pak, potiče tijelo na sintetizaciju vlastitog kolesterola.

    Lijekovi od cimeta kontraindicirani su tokom trudnoće, jer ovaj začin povećava tonus maternice i može dovesti do pobačaja ili prevremenog rođenja.

    Uz oprez, hipertoničari koriste nektar s cimetom, osobama koje imaju bolesti gastrointestinalnog trakta, a također se ne preporučuje uzimanje ih zajedno s antikoagulansima. Limun i češnjak su kontraindicirani kod bolesti stomaka u akutnoj fazi.

    U većini slučajeva visoki holesterol u krvi je posljedica neuhranjenosti i usporenog metabolizma. S tim u vezi, preporučljivo je kombinirati recepte sa medom uz uravnoteženu prehranu i povećan nivo tjelesne aktivnosti.

    Zašto je med potreban za visok holesterol?

    Malo ljudi zna da je holesterol sastavni dio našeg tijela. U određenom smislu, holesterol je koristan:

    • on je uključen u stvaranje ćelijskih membrana,
    • pozitivno djeluje na procese probave, rad reproduktivnog i hormonskog sustava.

    Ali sve se to odnosi na takozvani "dobar" holesterol. „Loša“ vrsta masnog alkohola je isti loš holesterol koji doprinosi stvaranju plakova na zidovima krvnih žila. Takve nakupine masti u krvnim kanalima izazivaju pojavu različitih kardiovaskularnih poremećaja.

    Nije ni čudo što ljekari upozoravaju na potrebu kontrole nivoa holesterola. Uz visok kolesterol, rizik od razvoja ateroskleroze, srčanog udara, moždanog udara, koronarne srčane bolesti, kao i puknuća aorte, koji je u velikoj većini slučajeva fatalan.

    Mnogo je načina za normalizaciju količine masnog alkohola u tijelu. To se može učiniti uz pomoć lijekova, i uz pomoć narodnih recepata.Najlakši i najsigurniji način snižavanja holesterola bez upotrebe skupih lijekova je konzumiranje meda.

    Pozitivan utjecaj prirodnih delicija u ovom slučaju objašnjava se njegovim bogatim kemijskim sastavom.

    Pčelinji proizvod sadrži supstance poput kalijuma, kalcijuma, natrijuma, B vitamina, askorbinske kiseline. Svaki od ovih mikroelemenata ima svojstvo snižavanja „štetnog“ holesterola u krvi. Med nakuplja pozitivne osobine ovih vitamina i minerala i najučinkovitije i brzo uklanja nepotrebne tvari iz krvnih žila, uklanjajući masne plakove i smanjujući rizik od razvoja opasnih bolesti.

    Kako ukloniti holesterol pčelinjim proizvodom?

    Ako redovno jedete med u malim količinama, to će već donijeti velike koristi cijelom tijelu u cjelini, a kardiovaskularnom sistemu posebno. Ali ako kombinirate prirodnu poslasticu s drugim proizvodima s mogućnošću uklanjanja kolesterola, ovo će poboljšati rezultat i normalizirati nivo masnog alkohola u krvi u najkraćem mogućem roku. Sledeći lijekovi se mogu koristiti za snižavanje holesterola:

    1. Med sa limunom. Od polovine 1 limuna morate iscijediti sok, a zatim dobijenu tekućinu pomiješati sa 1-2 kašike. l meda i 1 šolje tople vode. Proizvod piti svakodnevno prije doručka.
    2. Med sa cimetom. Ulijte 1 čajnu kašiku u 1 šolju vruće vode. mleveni cimet, insistirati 30 minuta, filtrirati. U malo toplu tečnost dodajte 1 kašiku. l nektar. Dobiveni proizvod podijeljen je u 2 obroka - jedan se mora piti ujutro na prazan stomak, a drugi uveče 30 minuta prije spavanja. Svaki dan morate pripremiti svježi napitak.
    3. Mešavina limuna i meda sa belim lukom. Samljeti u mljevenici za meso ili blenderu 5 srednjih limuna, zajedno s korom, 4 oguljene glavice (ne češnja!) Češnjaka. U masu dodajte 200 ml prirodnog meda, dobro promiješajte i prebacite u staklenu teglu. Alat se insistira u hladnjaku 1 tjedan, a zatim se pije 3 puta dnevno po 1 kašika. l

    Važno je uzeti u obzir da će med sa povišenim holesterolom imati koristi samo ako nema kontraindikacija o njegovoj upotrebi. Čišćenje posuda sa medom treba napustiti zbog pretilosti, dijabetes melitusa, individualne netolerancije na pčelinji proizvod. Cimet se ne preporučuje za upotrebu tokom trudnoće i bolesti jetre, a limun i češnjak su kontraindicirani kod ozbiljnih poremećaja probavnog trakta.

    Optimalno trajanje kursa čišćenja medom je 1 mjesec. Nakon takvog tretmana značajno se poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, a općenito se poboljšava zdravstveno stanje. Tečajevi se mogu povremeno ponavljati i nakon praćenja nivoa holesterola u krvi.

    Korisna svojstva meda

    Med sadrži tristo aktivnih spojeva. Takvo bogatstvo i raznolikost hranjivih sastojaka daju pčelinjem proizvodu rijetka terapijska i preventivna svojstva.

    Mi ćemo shvatiti u kojim slučajevima možete jesti med, i da li je efikasan za visok holesterol? Pčelinji proizvod pomaže poboljšanju stanja srca, krvnih sudova i liječi bilo koji poremećaj povezan s ovim sistemom. Med se širi, čisti krvne žile od naslaga, čini ih jakim, elastičnim. To daje pozitivan učinak u slučaju hipertenzije, nedovoljne opskrbe krvlju miokardom, srčane aritmije, cerebralne arterioskleroze i mnogih drugih bolesti.

    U velikim količinama lako probavljiva glukoza sadrži se u medu. Brzo se apsorbuje i ulazi u krvotok. Daje energiju svim mišićima čovjeka, uključujući i srce. Kao rezultat toga, ritam kontrakcija se normalizuje, poboljšava se cirkulacija krvi. Minerali aktivno utiču na sastav krvi, vraćaju prirodnu ravnotežu:

    • niži holesterol niske gustine,
    • povećati koncentraciju hemoglobina,
    • razrijedi krv.

    Sprječava razvoj anemije, tromboze i kao posljedica toga sprečava začepljenje krvnih žila i sve posljedice povezane s ovom pojavom. Postoji li holesterol u medu? Definitivno nije, ali sadrži dovoljno aktivnih spojeva koji imaju sposobnost uklanjanja viška ove materije iz tijela. Korisni hemijski elementi, ulazeći u krv, pomažu da se odvoje kolesterolni plakovi iz unutrašnjih stijenki krvnih žila, a zatim neutraliziraju preostala oštećenja na tim mjestima, ublažavaju upale i zacjeljuju.

    Zanimljive činjenice

    Med se sa hebrejskog prevodi kao „čarobna čarolija“. Pre nekoliko vekova, smatrana je izvrsnom delicijom koja se koristila kao „slatka“ valuta. Tokom Drugog svjetskog rata, kada nije bilo dovoljno lijeka, rane su liječene medom. Tako se ubrzala regeneracija tkiva, sprečio razvoj upale, apscesa.

    Med dugo zadržava svoja svojstva. Međutim, potpuno ih gubi jakim zagrijavanjem, iznad 40 0 ​​C. Danas se koristi u narodnoj medicini za snižavanje holesterola, kuhanje deserta, pića, konditorskih proizvoda.

    Sastav meda

    Okus proizvoda ovisi o biljci meda iz koje se sakuplja polen. Hemijski sastav sadrži više od tristo različitih sastojaka. Glavne aktivne tvari:

    • Lako probavljivi ugljikohidrati: glukoza, saharoza, fruktoza. Esencijalni izvori energije za tijelo. Povećajte efikasnost neophodnu za proizvodnju nukleotida. Medovi ugljikohidrati ne utječu na gušteraču, pa se ovaj proizvod može konzumirati kod dijabetesa.
    • Elementi u tragovima: kalijum, bor, sumpor, fosfor, magnezijum. Omjer ovih tvari gotovo je isti kao u ljudskoj krvi. Zbog toga imaju blagotvoran učinak na krvotok, krv, krvne sudove.
    • Organske kiseline: octena, glukonska, mliječna, limunska, oksalna. Oni poboljšavaju metabolizam, ubrzavaju eliminaciju toksina i toksina iz tijela. Oslobodite vazospazam, proširite ih. Mliječna kiselina usporava proces pretvorbe ugljikohidrata u trigliceride, sprječava taloženje aterosklerotskih plakova.
    • Enzimi: dijastaza, invertaza. Ubrzati metaboličke procese. Djeluju na određene skupine tvari sličnih po kemijskom sastavu.

    Prirodni proizvod sadrži alkaloide, isparljive tvari, flavonoide. U medu nema egzogenih holesterola, biljnih ili životinjskih masti. Tijelo se lako i u potpunosti apsorbuje.

    Po podrijetlu se med dijeli na cvjetni i žitni. Prva ima vrjedniji ukus. Proizvode ga pčele iz nektara cvjetnica. Druga vrsta sadrži više elemenata u tragovima, enzima. Insekti ga proizvode iz slatkih sekreta lisnih uši ili slatkog soka koji nastaje na lišću biljke, borovim iglicama. Med sa visokim holesterolom je korisniji. Sadrži elemente koji ubrzavaju izbacivanje opasnih lipida koji poboljšavaju stanje kardiovaskularnog sistema.

    Prednosti i kontraindikacije

    Brojna istraživanja naučnika potvrdila su korisna svojstva meda, proširujući opseg njegove primjene:

    • Pomaže kod prehlada, virusnih bolesti. Povećava imunitet. Ima antibakterijsko dejstvo. Ubrzava zarastanje rana, ublažava upale.
    • Podržava potrebnu razinu kalcijuma. Poboljšava rad srca, održava krvne sudove, kosti, zube zdravima.
    • Vitamina A, B, C manje je nego u voću, mesu ili mlijeku, a vitamina E, naprotiv, više. Pomaže u smanjenju koncentracije lošeg holesterola.
    • Sadrži flavonoide koji djeluju kao antioksidanti. Poboljšavaju vaskularni tonus, sprečavaju starenje stanica, normaliziraju rad srca, usporavaju aterosklerozu.

    Studije su pokazale da je kod ljudi koji su počeli redovito koristiti med, nivo holesterola smanjen za 2-5% nakon 3-4 tjedna. Ali s ozbiljnim poremećajima metabolizma, ovaj pčelarski proizvod ne može se smatrati jedinim lijekom.

    Upozorenje, zloupotreba meda uništava krvne sudove.

    Uprkos prednostima, slatki proizvod koristite pažljivo. Može izazvati alergije. Međutim, naučnici tvrde kako je preosjetljivost na med rijetka pojava. Alergijska reakcija najčešće se razvija na nekvalitetni proizvod koji sadrži mehaničke ili biološke nečistoće.

    Proizvod od meda je zdraviji od šećera, ali je hranjiviji. 100 g proizvoda sadrži 300-400 kcal. Dnevna norma za odrasle nije veća od 100 g, za djecu - ne više od 50 g, isključujući bilo koje druge slatkiše.

    Med sa cimetom

    Najčešći recept. Sastojci se uzimaju u jednakim omjerima, izmiješaju. Dobivena masa razrijeđena je toplom vodom. Na 2 žlice. l za smjesu će trebati 200 ml tekućine. Pijte dvaput prije doručka i ručka.

    Tjesteninu ne možete namazati vodom, već je raširite na osušenom tostu i pojedite je za vrijeme doručka.

    Da bi se smanjio visoki holesterol, piće se pije 2-3 sedmice. Ako je potrebno, kurs se može ponoviti nakon 3-4 mjeseca.

    Cimet nije preporučljivo koristiti tokom trudnoće, s hipertenzijom. Sadrži tvari koje pojačavaju mišićni tonus, povećavaju rad srca.

    Mešavina med-limun

    Za 100 ml meda uzmite 1 limun, polovinu oguljene glave češnjaka. Sve sjeckati blenderom. Uzimajte jednom ujutro, prije jela. Lečenje traje mesec dana.

    Ova mješavina pomaže za snižavanje holesterola, jačanje imuniteta. Zbog toga je preporučljivo koristiti ga u jesen ili proljeće, kada se virusne bolesti pogoršaju. Ne preporučuje se upotreba ovog sredstva kod bolesti probavnog trakta, povećane koncentracije želučanog soka.

    Medeno-biljno vaskularno čišćenje

    Infuzija kamilice, besmrtnice, matičnjak, brezove pupoljke s medom usporava aterosklerozu, čisti krvne sudove od plakova, uklanja višak holesterola. Za pripremu juhe uzmite 100 g svake biljke, prelijte 500 ml kipuće vode, inzistirajte 1 sat.

    Luk je podijeljen na dva dijela. U svaki dodajte 1 kašika kašike. dušo. Jedan deo se pije ujutro, a drugi uveče pre obroka. Tijek liječenja provodi se 1 put u tri godine, u trajanju od 2-3 tjedna.

    Prema riječima ljekara, med je najefikasniji u kombinaciji sa proizvodima koji pojačavaju njegovo djelovanje. Uz povišen holesterol, tečajevi terapije su dovoljni da se provode 2-3 puta godišnje, za održavanje vaskularnog tonusa i cijelog tijela - 1 put godišnje.

    Građa koju su pripremili autori projekta
    prema uređivačkoj politici stranice.

    Da li je moguće jesti med sa visokim holesterolom

    Med sa holesterolom se može i treba jesti, ali samo nakon konsultacija sa stručnjakom. Nectar duguje svoju efikasnost bogatom hemijskom sastavu. Gotovo svaka komponenta ima jedinstveno svojstvo da smanjuje količinu štetnog holesterola. Zahvaljujući njima, nepotrebna tvar brzo se uklanja iz krvotoka, protok krvi kroz vaskularni sistem se stabilizira, krvne žile se čiste od holesterola - uklanjaju se već formirani masni plakovi, a fitoncidi pomažu smiriti upalne procese na njihovom mjestu.

    Naučnici su sproveli niz studija o upotrebi meda sa visokim holesterolom. Utvrđeno je da je uzimanje nektara prije doručka u dozi od 20 grama tokom dva sata pomoglo da se nivo lošeg kolesterola u krvi smanji za 10-12%. Da biste postigli ovaj rezultat, med treba jesti sa ostalim proizvodima koji ispravljaju i pojačavaju njegovo djelovanje.

    Pogledajte video: Holesterol i trigliceridi nestaju (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar