Da li je moguće jesti lingonves sa dijabetesom tipa 2

Mnogi ljudi s visokim šećerom u krvi zainteresirani su za pitanje je li moguće jesti lingonije od dijabetesa tipa 2. Liječnici odgovaraju pozitivno, preporučujući decokcije i infuzije limunadnice u liječenju dijabetesa. Listovi i bobice ove biljke imaju choleretic, diuretik učinak, protuupalna svojstva i pomažu u jačanju imuniteta. Da bi aplikacija bila korisna, potrebno je pravilno pripremiti napitke, uzimati ih strogo prema njihovoj namjeri.

Hranjiva vrijednost bobica

Lingonberry za dijabetičare vrijedan je po tome što sadrži glukokinine - prirodne tvari koje efikasno povećavaju inzulin. Prisutne i u bobicama:

  • tanini i minerali,
  • karoten
  • vitamini
  • skrob
  • dijetalna vlakna
  • arbutin
  • organske kiseline.

100 grama bobica sadrži oko 45 kcal, 8 g ugljikohidrata, 0,7 g proteina, 0,5 g masti.

Prednosti i štetnosti lingonberry-a za dijabetičare

Lingonberry sa dijabetesom tipa 2 korisna je uz redovnu upotrebu u obliku dekocija, infuzija ili biljnog čaja. Njegovi listovi koriste se kao restorativni, hladni, antiseptik, diuretik, tonik. Takođe su poznati dezinfekcijski, choleretic, efekti zarastanja rana.

Kod dijabetesa lingonberry obnavlja funkciju gušterače, uklanja toksine iz tijela i regulira lučenje žuči. Propisan je za prevenciju ateroskleroze, hipertenzije, pomaže smanjenju šećera u krvi kada se konzumira na prazan stomak.

  • ne preporučuje se tokom trudnoće, prisutnost alergija, individualna netolerancija,
  • može prouzrokovati žgaravicu, učestalo noćno mokrenje dok pijete prije spavanja.

Dekocija brusnice protiv dijabetesa

Bobice za liječenje treba biti crvene, zrele, bez bijelih ili zelenih bačvi. Prije kuhanja, bolje ih je mijesiti da se istakne zdravi sok.

  1. Masnu bobicu izlijte u tavu sa hladnom vodom, pričekajte da prokuha.
  2. Kuhajte 10-15 minuta, isključite peć.
  3. Inzistiramo na poklopcu 2-3 sata, filtriramo kroz slojeve gaze.

Uzmite takvu dekociju nakon što ste pojeli cijelu čašu nakon doručka i za ručak. Uveče je bolje da se ne pije infuzija zbog njenih diuretičkih i toničnih svojstava.

Dekocija brusnice protiv dijabetesa

Listove listova borovnice za dijabetes melitus tipa 2 treba koristiti u osušenom obliku, nabaviti ih sami ili kupiti u ljekarni. Ne preporučuje se čuvanje pripremljene infuzije za budućnost, bolje je svaki put kuhati svježe.

  • kašika zdrobljenih sušenih listova,
  • 1 šolja ključale vode.

  1. Listove jagoda stavite u kipuću vodu, uključite šporet, pričekajte da prokuha.
  2. Kuvati oko 20 minuta, filtrirati.
  3. Cool, uzimajte 1 kašiku 3 puta dnevno na prazan stomak.

Obavezno se držite posebne prehrane za vrijeme liječenja, uzimajte sve lijekove i lijekove koje je propisao ljekar. Lingonberry s dijabetesom tipa 2 djeluje samo kao pomoćnik, samo uz njegovu pomoć nemoguće je pobijediti bolest.

Ostavite Svoj Komentar