Pravila za izračunavanje hlebnih jedinica za dijabetes

Za svaku osobu liječenje dijabetesa započinje savjetovanjem s liječnikom tokom kojeg liječnik detaljno govori o karakteristikama bolesti i preporučuje bolesniku određenu prehranu.

Ako postoji potreba za terapijom inzulinom, tada se odvojeno raspravlja o njegovoj dozi i primjeni. Osnova liječenja često je svakodnevno istraživanje broja hljebnih jedinica, kao i kontrola šećera u krvi.

Da biste se pridržavali pravila liječenja, morate znati izračunati CN, koliko jela od hrane koja sadrži ugljikohidrate. Ne bismo trebali zaboraviti da se pod utjecajem takve hrane šećer u krvi povećava nakon 15 minuta. Neki ugljeni hidrati povećavaju ovaj pokazatelj nakon 30-40 minuta.

To se odnosi na brzinu asimilacije hrane koja je ušla u ljudsko tijelo. Dovoljno je lako naučiti „brze“ i „sporo“ ugljene hidrate. Važno je naučiti kako pravilno izračunati dnevnu stopu, s obzirom na kalorijski sadržaj proizvoda i prisutnost štetnih i korisnih svojstava u njima. Da bi se olakšao ovaj zadatak, stvoren je izraz pod nazivom „jedinica za hleb“.

Ovaj se termin smatra ključnim za pružanje kontrole glikemije kod bolesti poput dijabetesa. Ako dijabetičari ispravno razmotre XE, to optimizira proces kompenzacije disfunkcija u izmjeni tipa ugljikohidrata. Pravilno izračunata količina ovih jedinica zaustavit će patološke procese povezane s donjim ekstremitetima.

Ako uzmemo u obzir jedinicu hleba, onda je to jednaka 12 grama ugljikohidrata. Na primjer, jedan komad raženog hljeba teži oko 15 grama. To odgovara jednom XE. Umjesto izraza "jedinica za hljeb" u nekim se slučajevima koristi definicija "jedinica ugljikohidrata", a to je 10-12 g ugljikohidrata s lako probavljivom.

Treba napomenuti da s nekim proizvodima koji sadrže mali omjer probavljivih ugljikohidrata. Većina dijabetičara je hrana koja je dobra za dijabetičare. U ovom slučaju, ne možete računati jedinice za hljeb. Ako je potrebno, možete koristiti vagu ili konzultirati posebnu tablicu.

Treba napomenuti da je stvoren poseban kalkulator koji omogućava ispravno brojanje jedinica za hljeb kada situacija to zahtijeva. Ovisno o karakteristikama ljudskog tijela u šećernoj bolesti, omjer inzulina i unosa ugljikohidrata može se značajno razlikovati.

Ako dijeta uključuje 300 grama ugljikohidrata, tada ova količina odgovara 25 jedinica kruha. U početku, nisu svi dijabetičari uspjeli izračunati XE. Ali uz stalnu praksu, osoba će nakon kratkog vremena moći „okom“ odrediti koliko jedinica u određenom proizvodu.

Vremenom će merenja postati što tačnija.

Jedinica hljeba je mjera koja se koristi za određivanje količine ugljikohidrata u hrani. Predstavljeni koncept uveden je posebno za takve bolesnike s dijabetesom koji primaju inzulin da bi sačuvali svoje vitalne funkcije. Govoreći o tome šta su jedinice za hljeb, obratite pažnju na to da:

  • ovo je simbol koji se može uzeti kao osnova za pravljenje jelovnika čak i osobama sa odličnim zdravstvenim stanjima,
  • postoji posebna tablica u kojoj su ti pokazatelji naznačeni za različite prehrambene proizvode i cijele kategorije,
  • Proračun jedinica za hljeb može se i treba obaviti ručno prije jela.

S obzirom na jednu jedinicu hljeba obratite pažnju na činjenicu da je ona jednaka 10 (bez dijetalnih vlakana) ili 12 grama. (uključujući balastne komponente) ugljikohidrati.

Istovremeno, potrebno mu je 1,4 jedinice inzulina za brzu i nesmetanu asimilaciju tijela. Uprkos tome što su jedinice za hljeb (tablica) javno dostupne, svaki dijabetičar bi trebao znati kako se izračunavaju, kao i koliko je ugljikohidrata u jednoj jedinici za hljeb.

Konvencionalno, XE je ekvivalent 12 grama probavljivih ugljikohidrata (ili 15 grama, ako je sa dijetnim vlaknima - voćem ili sušenim voćem). Toliko je pronađeno u oko 25 grama običnog bijelog hljeba.

Zašto je ta vrijednost potrebna? Uz njegovu pomoć izračunava se doza inzulina.

Na primjer: s dijabetesom tipa 1 (to jest, kada se inzulin uopće ne proizvodi u tijelu), za normalnu apsorpciju 1 XE (ovisno o fiziološkim parametrima pacijenta), bit će potrebne do 4 jedinice inzulina. Kod dijabetesa tipa 2, od 1 do 4 jedinice.

Također, računovodstvo jedinica za hljeb omogućava vam planiranje "prave" prehrane za dijabetes. Kao što znate, dijabetičarima se savjetuje da se drže dijelne prehrane, a obroci bi trebali biti najmanje 5 na dan, ali u malim obrocima.

U ovom slučaju dnevna norma za XE ne smije biti veća od 20 XE. Ali onda opet - ne postoji univerzalna formula koja može precizno izračunati koja je dnevna stopa XE za dijabetes.

Glavno je zadržati razinu šećera u krvi unutar 3-6 mmol / l, što odgovara pokazateljima odrasle osobe. Sa dijetom bez ugljikohidrata, XE norma općenito opada na 2 - 2,5 jedinica hljeba dnevno.

Optimalna prehrana treba biti kvalificirani liječnik (endokrinolog, ponekad i nutricionista).

Izbornik dijeta i dijeta za dijabetičare

Postoje odvojene grupe proizvoda koji ne samo da ne štete tijelu s dijabetesom, već mu pomažu u održavanju inzulina na odgovarajućoj razini.

Jedna od korisnih grupa proizvoda za dijabetičare su mliječni proizvodi. Najbolje od svega - sa niskim udjelom masti, pa bi iz prehrane trebalo isključiti integralno mlijeko.

A druga grupa uključuje proizvode od žitarica. Pošto sadrže puno ugljikohidrata, vrijedi prebrojati njihov XE. Razno povrće, orašasti plodovi i mahunarke takođe imaju pozitivan efekat.

Oni smanjuju rizik od komplikacija dijabetesa. Što se tiče povrća, bolje je koristiti one u kojima ima najmanje škroba i najniži glikemijski indeks.

Tačno je reći da je dijeta za dijabetes najvažnija komponenta liječenja. Štaviše, ovo važno stanje mora se promatrati za bilo koju vrstu dijabetesa, bez obzira na dob, težinu, spol i razinu tjelesne aktivnosti osobe.

Druga stvar je da će dijeta za sve biti isključivo individualna i da osoba mora kontrolirati situaciju svojom prehranom, a ne ljekar ili neko drugi. Važno je zapamtiti da osoba odgovornost za svoje zdravlje snosi lično.

Pomaže u kontroli prehrane i, u skladu s njom, izračunati potrebnu količinu inzulina kratkog djelovanja za svako uvođenje, izračunati hljebne jedinice. XE je konvencionalna jedinica koju su razvili njemački nutricionisti i koristi se za procjenu količine ugljikohidrata u hrani.

Vjeruje se da jedan XE predstavlja 10-12 grama ugljikohidrata. Za apsorpciju 1 XE potrebno je 1,4 jedinice.

Zašto računati jedinice hljeba kod dijabetesa

Jedinica hljeba proizvoda znači količinu ugljikohidrata u njemu i pomaže izračunati dozu inzulina pacijentu. Glavni izvor energije u tijelu je unos ugljikohidratne hrane. Za njegovu apsorpciju potreban je inzulin. Pošto se vlastiti hormon ne formira ili na njega nema osjetljivosti, propisane su injekcije. Potrebni su im svi pacijenti koji imaju bolest tipa 1.

S tipom 2, terapija inzulinom koristi se kada nije moguće postići željeni rezultat tabletama (dijabetes koji zahtijeva inzulin), trudnoću, operacije, ozljede, infekcije.

U zdrave osobe probavni sustav "sudjeluje" u analizi hrane; gušterača izlučuje pravu količinu inzulina kao odgovor na dolazne ugljikohidrate. Kod dijabetesa morate biti u mogućnosti osigurati dozu hormona samo-računom. Jedinica za hljeb ili skraćeno XE koristi se za praktičnost takvih izračuna.

Iako je na prvi pogled sustav nerazumljiv dijabetičarima, ali obično nakon 1 tjedna, pacijenti su u stanju pravilno i brzo odrediti potrebne vrijednosti.

I ovdje je više o prehrani za dijabetes tipa 2.

Uračunate ugljene hidrate u proračunima

Svi ugljeni hidrati u prehrani dijele se na probavljive i „prolazne“. Potonji je najvrjednija komponenta prehrane koju predstavljaju dijetalna vlakna. Biljna vlakna, pektin, guar upijaju i uklanjaju sve nepotrebne, metaboličke proizvode, višak holesterola i šećera, toksine. Ne uzimaju se u obzir pri određivanju doze inzulina, jer oni ne povećavaju šećer u krvi.

Barem 40 g vlakana dnevno je važno. za održavanje normalnog metabolizma ugljikohidrata i čišćenje organizma, sprečavajući aterosklerozu.

Svi ostali ugljikohidrati su probavljivi, ali prema brzini ulaska u krv dijele se na brze i sporo. Prvo su čisti šećer, med, grožđice, grožđe, voćni sokovi. Oni se mogu koristiti samo kod oštrog smanjenja glukoze u krvi - hipoglikemijskog stanja.

Dijabetičarima su potrebne sporo probavljive - žitarice, hljeb, bobice, voće, mliječni proizvodi. Smatraju ih jedinicama hljeba, jedan je 10 g čistih ugljikohidrata (na primjer fruktoza) ili 12 g u kombinaciji s vlaknima (mrkva, repa).

Kako računati XE proizvode

Ova se jedinica naziva hljebom jer ako kruh narežete na obične komade (otprilike 25 g svaki), tada će jedna takva kriška povećati šećer za 2,2 mmol / l, da biste je koristili potrebno je unijeti 1-1,4 jedinice pripravka kratkog djelovanja. Ovo pravilo odražava prosječne vrijednosti, jer je potrebna količina hormona za svakoga različita, ovisi o:

  • starost
  • "Iskustvo" dijabetesa,
  • pojedinačne reakcije na hranu i lijekove,
  • doba dana.

Stoga će glavni kriterij za ispravno doziranje biti pokazatelj glukoze u krvi 2 sata nakon jela. Ako ostane unutar preporučene norme, tada nije potrebno povećanje doza.

Posebne tablice pomažu u izračunavanju količine XE. Oni označavaju težinu proizvoda koja je jednaka 1 XE.

Proizvod ili jelo

Težina ili približna veličina posluživanja 1 XE

Piće kiselo mleko, mleko

Syrnik

Knedle

Palačinka

Hleb peci

Juha od rezanci

4 kašike

Škrob, brašno (sirovo)

1 kašika

Jakni krompir

Pire od krumpira

3 kašike za desert

Suva tjestenina

3 kašike za desert

Leća, pasulj, slanutak, grašak

Orasi, lješnjaci, kikiriki

Banana, kruška, šljiva, trešnja, breskva

Jagode, ribizla, borovnice

Mrkva, bundeva

Cvekla

Kotleta

Kobasice

Jabučni sok

Pizza

Hamburger

Kada kupuju proizvode u trgovini, vode se količinom ugljikohidrata koji su u njima naznačeni. Na primjer, 100 g sadrži 60 g. To znači da porcija težina 100 g iznosi 5 (60:12) XE.

Kako je sistem jedinica za hljeb za dijabetes

Prilikom sastavljanja dijeta uzimaju se u obzir sljedeća pravila:

  • Potrebno je 18-22 XE dnevno ovisno o stupnju fizičke aktivnosti, s pretilošću se ne preporučuje prelaziti 8 XE, uz sjedeći način života i povećanu težinu - 10 XE,
  • glavni obrok sadrži 4-6 (ne viši od 7) i dvije užine od 1-2 XE,
  • pri povišenom nivou šećera pored izračunatih se dodaju dodatne jedinice inzulina, a kod niskih se oduzimaju.

Primjer: pacijentu se preporučuje održavanje glukoze u krvi do razine do 6,3 mmol / L. Merio je 30 minuta prije obroka, a mjerač je pokazao 8,3 mmol / L. Za ručak su predviđene 4 jedinice za hljeb. Doza hormona je: 1 jedinica prije normalizacije krvi i 4 tijekom obroka, odnosno ubrizgava 5 jedinica kratkog inzulina.

Do podneva trebate jesti glavnu količinu ugljikohidrata, a do večeri bi njihova razina trebala biti manja, unos hormona je prema tome manji. Doze lijeka se zaokružuju ujutro, a u manjim nakon večere.

Većina dijabetičara na terapiji inzulinom koriste dvije vrste lijekova - kratko i dugo. Takva se shema naziva pojačanom i ne zahtijeva tako pažljivo izračunavanje količine XE i doze hormona. Ipak, izuzetno je važno isključiti izvore jednostavnih ugljikohidrata i znati točnu količinu proizvoda ugljikohidrata u prehrani, a ne prelaziti jednokratnu količinu.

Glavna preporuka za efikasnu kontrolu dijabetesa je smanjivanje konzumacije bezvrijedne hrane, što brzo povećava šećer u krvi, narušava metabolizam masti, sadrži puno konzervansa i boja. Uključuje većinu proizvoda koji se industrijski prerađuju, uključujući slatkiše za dijabetičare.

Zagovornici „besplatne ishrane“ (čak i uz tačan izračun doze hormona) imaju veću vjerovatnoću da obole od vaskularnih komplikacija nego dieteristi.

Kod dijabetesa koji ne zahtijeva unos inzulina (tip 2, skriveni), uporaba tablica s jedinicama kruha omogućava vam da spriječite prekoračenje preporučene norme ugljikohidrata. Ako odaberete proizvode samo s niskim glikemijskim indeksom (stopa povećanja šećera), smanjite količinu ugljikohidratne hrane na 8-10 XE, tada će to pomoći u gubitku kilograma bez obzira na prisutnost bolesti i njezinu ozbiljnost.

I ovdje je više o prevenciji dijabetesa.

Jedinice za hljeb potrebne su za regulaciju količine ugljikohidrata u prehrani. Jedan XE jednak je 10-12 g i zahtijeva unošenje jedne jedinice inzulina za obradu. Proračun se vrši prije svakog obroka prema posebnim tablicama, ne smije biti veći od 7 za glavni unos hrane. Uz pojačani režim inzulinske terapije i drugu vrstu bolesti uz upotrebu tableta važno je kontrolirati dnevni unos ugljikohidrata.

Kako računati

Jedna jedinica za hljeb je oko 10-15 g ugljikohidrata ili 25 g hljeba. Za dijabetičare je najvažnije da prate količinu konzumiranih ugljikohidrata - što ih je manje, hrana je zdravija. Jedna jedinica za hljeb povećava količinu glukoze u krvi za oko 1,5-2 mmol / l, stoga za njeno razgradnju treba otprilike 1-4 jedinice inzulina. Ova je usklađenost posebno važna za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1. Znajući količinu pojedenih ugljikohidrata, pacijenti mogu unositi pravu količinu inzulina i izbjeći ozbiljne komplikacije.

Jedna kriška crnog ili bijelog (ne maslaca) hljeba je 1 XE. Koliko ih ostaje nakon sušenja. Iako se broj jedinica hljeba ne mijenja, dijabetičarima je ipak povoljnije jesti krekere, mada i dalje sadrže ugljikohidrate. Isti broj XE sadrži:

  • kriška lubenice, ananasa, dinje,
  • 1 velika repa
  • 1 jabuka, narandža, breskva, persimon,
  • pola grejpa ili banane,
  • 1 kašika. l kuvane žitarice
  • 1 krumpir srednje veličine
  • 3 mandarine, marelice ili šljive,
  • 3 šargarepe,
  • 7 tbsp. l mahunarke
  • 1 kašika. l šećer.

Prebrojavanje broja krušnih jedinica u malom voću i bobicama je lakše provesti, prevodeći u volumen tanjura. Glavna stvar je da se sastojci nanose bez klizača. Dakle, 1 XE sadrži jedan tanjur:

Slađi i sitniji plodovi mogu se mjeriti pojedinačno. Na primjer, 1 XE na 3-4 grožđa. Pogodnije je mjeriti broj jedinica za hljeb u pićima po čašama. 1 XE sadrži:

  • 0,5 tbsp. sok od jabuke ili drugo manje slatko voće,
  • 1/3 Art. sok od grožđa
  • 0,5 tbsp. tamno pivo
  • 1 kašika. lagano pivo ili kvas.

Nema smisla računati broj jedinica za hljeb u nezaslađenim pićima, ribi i mesu, jer ne sadrže ugljikohidrate. Suprotno je primijećeno kod slatkiša. Sadrže samo ugljikohidrate, i to jednostavne. Dakle, u porciji sladoleda od 100 g sadrži 2 jedinice hljeba. Kada kupujete proizvode u trgovini, izračunavanje XE za dijabetes melitus tipa 1 (i drugi previše) se provodi na sljedeći način:

  1. Pročitajte informacije na naljepnici u odjeljku o hrani.
  2. Pronađite količinu ugljikohidrata u 100 g, pomnožite je s masom proizvoda. Glavna stvar je izvršiti proračune u jednoj jedinici, tj. kilograme će biti potrebno pretvoriti u grame.Kao rezultat množenja, dobit ćete broj ugljikohidrata po proizvodu.
  3. Nadalje, dobivena vrijednost mora se podijeliti na 10-15 g - to je količina ugljikohidrata u 1 XE. Na primjer, 100/10 = 10 XE.

Koliko jedinica hljeba pojesti dnevno

Prosječna dnevna norma jedinica za hljeb je 30, ali postoje faktori koji smanjuju ovu količinu. Jedan od njih je način života, uključujući stepen fizičke aktivnosti. Što se manje osoba kreće, to će manje konzumirati jedinice hljeba:

XE norma dnevno

Zdrava osoba bez metaboličkih poremećaja i gojaznosti. Fizička aktivnost je odlična, moguće je baviti se profesionalnim sportom.

Zdrave osobe sa umjerenom fizičkom aktivnošću. Životni stil ne bi trebao biti sjedeći.

Osoba mlađa od 50 godina koja periodično posjećuje teretanu. Postoje bilo kakvi metabolički poremećaji: metabolički sindrom bez jake gojaznosti, lagani višak indeksa tjelesne mase.

Osoba starija od 50 godina. Stepen aktivnosti je nizak. Telesna težina je normalna ili je gojaznost 1 stupanj.

Dijabetes melitus, gojaznost 2 ili 3 stepena.

Postoji ovisnost unosa ugljikohidrata o vremenu dana. Dnevna norma podijeljena je u nekoliko obroka od kojih svaki mora imati strogo definiran broj jedinica za hljeb u proizvodima. Većina ih ostaje za prve obroke. Ne preporučuje se konzumiranje više od 7 XE odjednom, inače će se razina šećera u krvi naglo povećati. Broj jedinica za hljeb za svaki obrok:

Što se događa u tijelu pri uzimanju ugljikohidrata

Bilo koja hrana koju čovjek pojede prerađuje se u makro i mikro komponente. Ugljikohidrati se pretvaraju u glukozu. Ovaj proces pretvaranja složenih proizvoda u „male“ supstance kontrolira insulin.

Postoji neraskidiva veza između unosa ugljikohidrata, glukoze u krvi i inzulina. Ugljikohidrati koji ulaze u tijelo prerađuju se probavnim sokovima i u krv unose u obliku glukoze. U ovom trenutku, na "kapiji" tkiva i organa koji zavise od insulina, hormon koji kontrolira unos glukoze je u pripravnosti. Može proći u proizvodnju energije, a može se kasnije odlagati u masno tkivo.

Kod dijabetičara je fiziologija ovog procesa narušena. Ili se proizvodi nedovoljno insulina ili ćelije ciljnih organa (inzulinski ovisne) postaju neosjetljive na njega. U oba slučaja je iskorišćena glukoza oslabljena i tijelu je potrebna pomoć izvana. U tu se svrhu primjenjuju inzulin ili hipoglikemijski lijekovi (ovisno o vrsti dijabetesa)

Međutim, jednako je važno kontrolirati ulazne tvari, pa je dijetalni tretman jednako potreban kao i uzimanje lijekova.

Što pokazuju XE

  1. Broj jedinica hljeba odražava koliki dio uzete hrane proizvodi glukozu u krvi. Znajući koliko se povećava koncentracija glukoze u mmol / l, možete preciznije izračunati dozu potrebnog inzulina.
  2. Prebrojavanje jedinica hljeba omogućava vam da procijenite vrijednost hrane.
  3. XE je analogan mjernom uređaju, koji vam omogućava da uporedite različite namirnice. Pitanje na koje jedinice hljeba odgovaraju: u kojoj će količini određenih proizvoda biti tačno 12 g ugljikohidrata?

Dakle, s obzirom na jedinice za hljeb, lakše je slijediti dijetalnu terapiju za dijabetes tipa 2.

Kako koristiti XE?

U tablici je evidentiran broj jedinica hljeba u raznim proizvodima. Njegova struktura izgleda ovako: u jednom su stupcu nazivi proizvoda, a u drugom - koliko grama ovog proizvoda je 1 XE. Na primjer, 2 žlice najobičnijih žitarica (heljda, riža i druge) sadrže 1 XE.

Drugi primer su jagode. Da biste dobili 1 XE, trebate pojesti oko 10 srednjih plodova jagoda. Za voće, bobice i povrće tabela najčešće prikazuje kvantitativne pokazatelje u komadima.

Još jedan primjer s gotovim proizvodom.

100 g kolačića „Jubilee“ sadrži 66 g ugljenih hidrata. Jedan kolačić težak je 12,5 g. Dakle, u jednom će kolačiću biti 12,5 * 66/100 = 8,25 g ugljikohidrata. To je nešto manje od 1 XE (12 g ugljikohidrata).

Stopa potrošnje

Koliko jedinica hljeba trebate jesti za jedan obrok i za cijeli dan, ovisi o dobi, spolu, težini i fizičkoj aktivnosti.

Preporučuje se računati vaš obrok tako da sadrži oko 5 XE. Neke norme hljebnih jedinica dnevno za odrasle:

  1. Osobe s normalnim BMI (indeks tjelesne mase) sa sjedećim radom i sjedilačkim načinom života - do 15-18 XE.
  2. Osobe s normalnim BMI zanimanja koje zahtijevaju fizički rad - do 30 XE.
  3. Bolesnici s prekomjernom težinom i pretili s niskom tjelesnom aktivnošću - do 10-12 XE.
  4. Osobe s prekomjernom težinom i visokom fizičkom aktivnošću - do 25 XE.

Za djecu, ovisno o dobi, preporučuje se korištenje:

  • za 1-3 godine - 10-11 XE dnevno,
  • 4-6 godina - 12-13 XE,
  • 7-10 godina - 15-16 XE,
  • 11-14 godina - 16-20 XE,
  • 15-18 godina - 18-21 XE.

Istovremeno, dječaci bi trebali primiti više nego djevojčice. Nakon 18 godina, proračun se vrši u skladu s vrijednostima za odrasle.

Proračun jedinica inzulina

Jelo krušnim jedinicama nije samo izračunavanje količine hrane. Takođe se mogu koristiti za izračun broja jedinica inzulina koje se daju.

Nakon obroka koji sadrži 1 XE, glukoza u krvi raste za oko 2 mmol / L (vidi gore). Za istu količinu glukoze potrebna je 1 jedinica inzulina. To znači da prije jela morate izračunati koliko je jedinica kruha u njemu, te unijeti što više jedinica inzulina.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Preporučljivo je izmjeriti glukozu u krvi. Ako se otkrije hiperglikemija (> 5,5), tada trebate unijeti više i obrnuto - s hipoglikemijom je potrebno manje inzulina.

Prije večere, koja sadrži 5 XE, osoba ima hiperglikemiju - glukozu u krvi od 7 mmol / L. Da biste smanjili glukozu na normalne vrijednosti, morate uzeti 1 jedinicu inzulina. Uz to, ostalo je 5 XE-ova koji dolaze s hranom. Oni su "neutralizirali" 5 jedinica inzulina. Stoga osoba mora prije ručka unijeti 6 jedinica.

Tabela vrijednosti

Tabela jedinica za hljeb osnovnih proizvoda za dijabetičare:

ProizvodKoličina u kojoj se nalazi 1 XE
Raženi hleb1 kriška (20 g)
Beli hleb1 komad (20 g)
Žitarice

(heljda, riža, biserni ječam, zob itd.)

kuhana30 g ili 2 kašike. kašike Kukuruz½ uha Krompir1 gomolj (srednje veličine) Banana½ komada Dinja1 komad Jagode10-15 kom Maline20 kom Trešnje15 kom Narandžasta1 kom Apple1 kom Grožđe10 kom Šećer10 g (1 komad ili 1 kašika žlice bez klizača) Kvass1 kašika Mleko, kefir1 kašika Mrkva200 g Rajčice2-3 kom

Mnogo povrća (krastavci, kupus) sadrži najmanje probavljivih ugljikohidrata, tako da ih ne morate uključivati ​​u XE proračun.

Brojanje jedinica hljeba kod dijabetesa nije tako teško kao što se možda čini na prvi pogled. Pacijenti se navikavaju da broje XE vrlo brzo. Štoviše, puno je lakše nego izračunati kalorije i glikemijski indeks za dijabetičare.

Ostavite Svoj Komentar