Halva za dijabetes: osobine upotrebe

Nije svaka halva na listi odobrenih proizvoda za pacijente sa šećernom bolešću. Istočni slatkiši ne bi trebalo da sadrže šećer. Postoje ograničenja u korištenju deserta. Bolje je kupiti halvu u specijaliziranim prodavaonicama ili je sami kuhati. Analiziraćemo detalje u članku.

Koju halvu možete jesti sa dijabetesom

Dobro je poznato da su proizvodi koji sadrže šećer kontraindicirani pacijentima koji imaju bolest sa šećerom. Halva nije izuzetak. Istočna delicija visoko je kalorični desert s visokim glikemijskim indeksom (GI halva jednaka 70). Smanjenje ovog pokazatelja moguće je zamjenom šećerne melase, kao glavnog sastojka halve, fruktozom.

Orijentalni desert trebali biste kupiti u specijaliziranim prodavaonicama za dijabetičare. Fruktoza je zamjena za šećer. Ne utiče na povećanje glukoze u krvi. Hrana na bazi fruktoze postaje manje hranjiva.

Kada steknete orijentalnu slatkoću, pažljivo pročitajte sastav. Koncentrirane tvari, arome, bojila ne smiju biti u halvi.

Dopušteni dijabetički sastojci deserta:

Dijabetička halva sadrži optimalnu količinu vitamina, minerala i prirodnih kiselina. U isto vrijeme, to ostaje prilično kalorični proizvod - 520 kcal na 100 g deserta. Odnos masti i ugljikohidrata je 30:50 u gramima.

Prednosti dijabetičke halve

Hranjive tvari i fruktoza korisne su komponente orijentalnog deserta za dijabetes. Upotreba malog dijela halve pomaže u potpunom nedostatku bitnih elemenata u tragovima.

Pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 dozvoljeno je koristiti dijabetičku halvu. Pacijenti ovisni o inzulinu morat će se posavjetovati sa svojim liječnikom. Sve ovisi o individualnim karakteristikama tijela i složenosti tijeka bolesti.

Obična (ne-dijabetička) halva zabranjena je za jelo!

Orijentalni desert u prihvatljivim standardima ima blagotvoran učinak:

  • normalizacija kiselosti želuca,
  • povećati imunitet
  • aktiviranje odbrambenih organa tela
  • poboljšanje srca i krvnih sudova,
  • protivljenje razvoju ateroskleroze,
  • normalizacija funkcionalnog nervnog sistema,
  • sedativni efekat
  • ubrzanje procesa regeneracije kože,
  • poboljšavajući strukturu kose i noktiju.

Halva se pravi na bazi orašastih plodova i uljarica. Ovisno o glavnom sastojku, proizvod varira u sastavu i korisnim svojstvima.

Desert od suncokreta posebno je popularan među dijabetičarima. Zbog prisutnosti vitamina PP, B1 i F1 u strukturi proizvoda, pacijenti imaju poboljšanje stanja kose i vlasišta. Takav mineralni sastav sprječava gubitak kose u stresnim situacijama, štiti od agresivnih efekata i pomaže pomladiti organizam.

Desert od badema razlikuje se niskim udjelom kalorija. Sadrži povećani sadržaj aminokiselina na pozadini male količine ulja. Egzotična slatkoća obnavlja pacijentovo tijelo vitaminom D, zbog čega su kosti i kralježnica ojačane. Koža je pod pouzdanom zaštitom od ultraljubičastog zračenja.

Desert od kikirikija zahvaljujući prisutnosti linoleinske kiseline, vitamina B2 i PP pomaže u stabilizaciji funkcioniranja živčanog sustava i mozga. Sistematsko jedenje proizvoda poboljšava pamćenje. Više o koristima kikirikija pročitajte ovdje.

Desert od sezama napravljeno od začinjene uljarice. Slatkiši sadrže mangan, fosfor, kalcijum, cink, vitamine grupe B, antioksidante. Mali komad halve sezama nadopunit će pacijentovu energiju za naredni dan. Mineralni sastav pomaže usporiti proces starenja i ojačati kosti.

Značajke upotrebe

Prilikom odabira orijentalne slatkoće, bolesnici sa šećernom bolešću trebaju ispitati sastav i kvalitet proizvoda. Halva ne bi trebala sadržavati štetne pomoćne sastojke.

Umjesto šećera, orijentalni proizvod sadrži fruktozu, što egzotični desert čini apsolutno sigurnim za dijabetičare. Prirodna halva se prodaje u vakuum paketu.

Obratimo pažnju na datum isteka. Struktura svježe slatkoće je prskava. Desert s istekom roka trajanja potamni i postaje tvrd. Proizvodi kojima je istekao rok akumulacije štetne materije. Najopasnije kadmijumnakupljanje u ustajaloj halvi suncokreta. Toksični element doprinosi destabilizaciji funkcionalnog tijela.

Pravila za upotrebu orijentalnih slatkiša za dijabetes:

  1. Dijetna halva se ne kombinira sa proizvodima kao što su čokolada, sir, meso, mlijeko, jogurti, kefir i drugi mliječni proizvodi.
  2. Oboljeli od alergije mogu je jesti ne više od 10 grama dnevno kako bi se izbjegla reakcija tijela.
  3. Maksimalna posluživanje za dijabetes je 30 grama.

Očuvanje korisnih svojstava halve moguće je kod skladištenja proizvoda u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi koja ne prelazi 18°C. Da se desert ne bi osušio, nakon raspakiranja stavite ga u staklenu teglu s poklopcem.

Ne preporučuje se čuvanje poslastica u plastičnoj posudi kako bi se izbjegli gubitak ukusa i zdravih svojstava.

Ne zaboravite izmjeriti nivo glukoze u krvi prije i nakon konzumiranja halve, kao i prilagoditi dozu primijenjenog inzulina!

Domaća halva za dijabetičare

Domaći desert odlikuje se posebnom kvalitetom i sigurnošću u uporabi. Pripremit ćemo halvu na bazi sjemenki suncokreta s dodatkom zobene kaše, meda, vode i biljnog ulja.

Skuhajte sirup. Pomiješamo 6 ml vode sa tekućim medom u zapremini 60 ml i pošaljemo na vatru. Kuvajte, neprestano miješajući, dok se ne dobije homogena konzistencija.

U tavi pržite 80 grama zobene kaše dok ne postane kremasto. Sastojk počinje emitirati orahe. Sipajte u brašno 30 ml putera i dobro ga umutite. U dobijenu masu ulijemo 200 grama sjemenki, usitnjenih u blenderu. Pomiješajte i pržite ne više od pet minuta.

Sjedinite medni sirup sa sadržajem tepsije. Desert stavite u kalup pod presu na dvanaest sati. Gotovu poslasticu preporučuje se jesti u malim komadima, opranu zelenim čajem.

Po želji dodajte malo lanenih sjemenki sjemenkama suncokreta. U kratkom videu domaćica jasno pokazuje redoslijed pripreme dijetalne halve bez šećera:

Šteta i kontraindikacije

Sjemenke i orasi su najjači alergen. Ako pacijent ima netoleranciju na jednu od komponenti halve, morat ćete odbiti slatkiše.

Orijentalni desert sam po sebi je težak za probavu. Kod bolesnika sa šećernom bolešću pati gušterača. Prekomjerna upotreba proizvoda dovodi do destabilizacije probavnog sustava.

Visokokalorični slatkiši doprinose debljanju. Šta je paradoks? Unatoč slatkom ukusu i visokoj energetskoj vrijednosti, halva je apetit. Ako ne kontrolirate proces obroka, višak hrane možete "baciti" u stomak.

Fruktoza je sigurna samo u tolerancijama. Zloupotreba aditiva može izazvati učinak šećera. Otuda i zaključak - pratimo stopu potrošnje.

Orijentalni desert je kontraindiciran za šećerne bolesnike sa pratećim bolestima:

  • alergijska reakcija na komponente proizvoda,
  • individualna netolerancija,
  • pretežak
  • poremećaji u probavnom sistemu
  • upala pankreasa,
  • zatajenje bubrega.

Za pacijente sa dijabetesom preporučljivo je koristiti proizvode izrađene ručno. Ako se ne želite gnjaviti u kuhinji, kupite halvu u specijaliziranim prodavaonicama. Nabavite samo svježe deserte. Stručnjaci preporučuju jesti halvu od suncokreta češće. I ne zaboravite da izmerite nivo šećera.

Pogledajte video: Coconut Oil - Coconut Oil:Healthy Or Unhealthy? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar