Hirudoterapija za dijabetes tipa 2: shema na koju treba staviti pijavice

Dobar dan dana! Moje ime je Halisat Suleymanova - fitoterapeutkinja sam. S 28 godina izliječila se od raka materice biljem (više o mom iskustvu izlječenja i zašto sam postala travarica pročitajte ovdje: Moja priča). Prije liječenja prema narodnim metodama opisanim na Internetu, posavjetujte se sa stručnjakom i liječnikom! Tako ćete uštedjeti vaše vrijeme i novac, jer su bolesti različite, bilje i načini liječenja su različiti, ali postoje i popratne bolesti, kontraindikacije, komplikacije i tako dalje. Za sada nema šta dodati, ali ako vam je potrebna pomoć u odabiru biljaka i metoda liječenja, možete me naći ovdje na kontaktima:

Šta je dijabetes?

Danas se ova bolest smatra 3 na listi bolesti endokrinog sustava u globalnom rangu po prevalenciji. Njegov izgled povezan je s poremećajem u metabolizmu. Što za posljedicu dovodi do poremećaja cijelog endokrinog sustava.

Uz to, s vremenom bolest nepovoljno utječe na krvne žile, vid i uništava nervni sistem.

  • Glavni faktor bolesti je nasljednost. Stoga su u riziku osobe čiji su rođaci ranije imali bolest. Oni bi trebali obratiti posebnu pažnju na svoju prehranu i zaštititi nervne stanice.
  • Stresne situacije. Tokom ozbiljnih stresova utječe imuni sistem što može biti prvi podsticaj za razvoj bolesti.
  • Neuspjeh u metabolizmu ugljikohidrata.
  • Poremećaji procesa pankreasa.
  • Problemi sa viškom kilograma.

Učinci medicinskih crva na dijabetes

Ova terapija donosi stvarnu pomoć. Ali propisuje se kao pomoćna metoda u borbi protiv bolesti, jer kao glavno liječenje neće dati vidljive rezultate.

Naučnici su dokazali da terapija pijavicama kod dijabetesa tipa 1 i 2 smanjuje glikemiju. Ali lečenje teških oblika bolesti negativno je uticalo na ljudski organizam.

Paraziti utiču na aktivne tačke, poboljšavaju cirkulaciju krvi, imaju pozitivan učinak na limfni sistem. Oni također lansiraju svoju ljekovitu pljuvačku čija je supstanca slična ljudskom inzulinu.

Liječenje lišajeva može pomoći u sprečavanju i sprečavanju bolesti i njenih komplikacija.

Često pacijenti pate od sindroma dijabetičkog stopala. Ova tehnika se efikasno bori protiv ovog problema. Ova metoda liječenja dobro obnavlja oštećeno tkivo.

Hirudoterapija za dijabetes melitus tipa 2, šema

Prije nego što se odlučite za ovaj postupak, morate pronaći visoko kvalificiranog doktora. Ne prepisujte sami terapiju. Mora ga propisati vaš ljekar. To je zbog činjenice da terapeut poznaje sve individualne karakteristike pacijenta. Može sa sigurnošću reći da li je pacijentu uopće potrebna terapija pijavicom.

Prije sjednice, ne preporučuje se upotreba aromatiziranih higijenskih sredstava i dima.

Hirudoterapijska seansa za dijabetes odvija se u sljedećem slijedu:

  • koža je podmazana antiseptikom,
  • krvopija se polože na biološki aktivne točke rukama ili uz pomoć epruvete,
  • za 1 sesiju preporučuje se korištenje do 5 parazita, no u prvom postupku jedan će biti dovoljan,
  • krvolok zagrize kroz kožu i počne piti krv. Prema riječima pacijenata, poznato je da se bol osjeća upravo u trenutku ujeda, što liči na komarca. Nakon toga ona nestaje. To se događa zbog tajne parazita, u kojoj ima anestetik,
  • sesija završava nakon što je crv potpuno zasićen krvlju i propadne sam. Do ovog trenutka zabranjeno je uklanjanje pijavica. Ako sesiju treba prekinuti, krvopija je natopljena slanom tečnošću,
  • Nakon zahvata rane se podmazuju antiseptikom i prelijevi se sterilnim zavojem. Krv može curi iz rane oko dva dana. U ovom trenutku mjesto uboda treba podmazati nezavisno, povremeno mijenjajući oblogu.

Pijavice

Postoje određeni punktovi na koje možete staviti pijavice za dijabetes:

  • Na mjestima u gornjoj regiji križnice i potkoljenice.
  • Između prvog lumbalnog i dvanaestog torakalnog kralješka.
  • Između jedanaestog i dvanaestog torakalnog kralješka.
  • U regiji kifoida spušta se nekoliko cm prema dolje.
  • U predjelu jetre.

Koji efekat treba očekivati?

Nakon terapije, nivo glukoze u pacijenata postaje niži. Ponekad postoje znakovi hiperglikemije. Pozitivni rezultati zabilježeni su i kod pacijenata s bolešću prvog tipa koja se pojavila u vezi s pretilošću. Njihova težina je opadala.

Često usredotočena na pozitivan utjecaj blagostanja i povećane aktivnosti.

Pitanje da li se pijavica može koristiti u dijabetes melitusu ima definitivan odgovor - to je ne samo moguće, nego je i potrebno, jer terapija ima učinak na bubrege, krvne sudove i vid. Zajedno, ovi pokazatelji omogućavaju sprečavanje komplikacija bolesti. Često je moguće obustaviti vaskularnu bolest na nogama. Ovo omogućuje njihovo spašavanje tako što se riješite gangrene u ranoj fazi.

Treperenje pred očima i zamagljen vid prestali su da uznemiravaju neke pacijente, a vidna oštrina im se poboljšala, što je pozitivno uticalo na lečenje.

Kontraindikacije za terapiju glistama

Hirudoterapija za dijabetes tipa 2 je kontraindicirana u takvim slučajevima:

  • žene na položaju
  • hemofilija
  • anemija
  • sa niskim krvnim pritiskom,
  • sa sklonošću alergijskim reakcijama i individualnoj netoleranciji na komponente sekreta parazita,
  • u prisustvu tumora u tijelu,
  • djeca mlađa od 18 godina
  • pacijenti s ugrađenim pejsmejkerom.

Kako i gde staviti pijavice

Pijavice kod šećerne bolesti i drugih bolesti trebale bi biti prosječne dobi, odnosno mladi ili stari crvi za to mogu biti neefikasni. Težina jedne takve pijavice obično je 1-5 g. Treba ih čuvati u staklenoj, staklenoj posudi ili drugoj posudi u koju se ulijeva obična voda, dok temperatura vode treba biti sobna temperatura.

Prije pijavica za dijabetes ili neku drugu bolest, crvi se moraju provjeriti. Svaka pijavica koja se koristi u medicinske svrhe ima zdrav izgled. Obično se provjeravaju laganim pritiskom na tijelo ne-oštrim predmetom - pijavica treba reagirati na dodir pritiskom. Oni bi trebali biti svježi, odnosno ne zasićeni krvlju.

Prije početka postupka sva područja izloženosti kože obrađuju se posebnim alatom. Da biste to učinili, koristite sredstvo za čišćenje bez mirisa, jer se u suprotnom pijavica neće lijepiti za tijelo. Da bi se olakšao postupak mamanja, na dijelove kože ponekad se nanosi slatka voda ili sirup.

Ako na koži ima dlačica, potrebno ih je ukloniti. Hirudoterapija za dijabetes provodi se u području posebnih biološki aktivnih točaka. Zabranjeno je postavljanje pijavica na mjesta u blizini vidljivih vena, karotidnih arterija i drugih krvnih žila. Uključujući da se ne stavljaju na debelu kožu i lice.

  1. Radi praktičnosti i održavanja aktivnosti, pijavice se stavljaju u odvojene epruvete. Često se u te svrhe koristi široka medicinska štrcaljka iz koje je odsječen gornji dio. Pijavica se postavlja unutra, nakon čega se šprica ili epruveta iznose otvoreno na površinu kože. Dalje lagano pritisnite klip da biste pomogli da se crv usisa do željene tačke.
  2. Ako se pijavica uspješno usisala, učinit će primjetne kretnje poput talasa. Nakon što su utvrdili, ispod pijavice su stavili komad čistog pamuka.
  3. Važno je da se postupak izvodi samo u sterilnim uslovima. Liječenje dijabetesa hirudoterapijom izvodi se u posebnoj prostoriji pomoću sterilnih rukavica za jednokratnu upotrebu.
  4. Jedna seansa obično traje 5-40 minuta, ovisno o preporukama liječnika i mjestu pijavica. U toku jedne sesije liječenja dozvoljeno je istovremeno staviti od 1 do 10 crva. Obično započinju s minimalnom količinom, pri svakom sljedećem postupku povećavajući se na preporučeni.
  5. Nakon što je pijavica u potpunosti zasićena krvlju nestat će sama. Na mjestu crva ostat će manje rane. Pijavica koja otpada nakon sesije terapije stavlja se u posudu sa slanom vodom.


Mora se zapamtiti da ni u kojem slučaju ne možete kidati pijavice s kože, to može ozlijediti kožu i uzrokovati ozbiljna krvarenja. Da bi glista otišla, ako vam treba vremena, dio glave zalijevamo slanom vodom.

Morate biti spremni na činjenicu da će rane nakon postupka krvariti određeno vrijeme zbog aktivnosti hirudina, što se smatra normalnim. Iz tog razloga, pacijentu se mora dati sterilni preljev kako infekcija ne bi procurila u rane.

Ako je potrebno, nakon određenog vremena, nanese se dodatni preljev, stari ostaje na tijelu. Sledeći postupak hirudoterapije može se provesti za pet dana.

U liječenju raznih bolesti pijavica se stavlja samo na određena mjesta, dok se za izlaganje ne koriste želudac, noge i vrat. Inače, područje ugriza postaje vrlo crveno, svrbež i natečen.

Prvog dana ne trebate stavljati što više pijavica u nadi da ćete postići najbolji i najbrži ljekoviti učinak. Nepoštivanje preporuka ljekara može uzrokovati kršenje odliva krvi u krvnim žilama, nagli skok krvnog tlaka, glavobolje, osjećaj slabosti, nesvjestica.

Obično režim liječenja započinje s 1 pijavicom koja se ugrađuje u kokciks, drugi dan se postupak jača.

Kome je hirudoterapija ukazana i kontraindicirana

Savremena medicina koristi hirudoterapiju za:

  • hipertenzivna bolest srca,
  • varikozne vene,
  • dijabetes
  • tromboflebitis
  • zastoj cirkulacije
  • ateroskleroza,
  • koronarna bolest srca
  • infarkt miokarda, moždani udar,
  • reumatske bolesti
  • patologije nervnog sistema,
  • očne bolesti
  • bolesti gastrointestinalnog trakta,
  • urolitijaza.

Također, metoda liječenja naširoko se primjenjuje u kozmetologiji za uklanjanje celulita, natečenosti, ožiljaka, hematoma i kako bi se pomladio. Metoda je efikasna u liječenju ekcema, akni, psorijaze, furunculoze, neurodermatitisa i drugih kožnih bolesti. U ginekologiji kolpitis, endometrioza i upala jajnika leče se pijavicama.

Prije nego što započnete liječenje pijavicama dijabetes melitusa ili drugih bolesti, potrebno je da se posavjetujete s liječnikom i uvjerite se da nema kontraindikacija. Uprkos visokoj efikasnosti, terapija je strogo kontraindicirana kod:

  1. hemofilija
  2. akutni moždani udar
  3. trudnoća
  4. teška anemija,
  5. uporna hipotenzija,
  6. leukemija
  7. hemoragična dijateza,
  8. individualna netolerancija,
  9. akutni infarkt miokarda,
  10. maligne novotvorine.

Metoda pijavice se ne koristi ako pacijent ima pejsmejker. Takođe, pijavica se ne daje deci mlađoj od 12 godina i ženama tokom menstruacije.

Liječenje dijabetesa


Prije svega, pijavica je mogući način poboljšanja općeg stanja pacijenta i glikemijskih parametara, ali on ne ublažava potpunu bolest, stoga nije u stanju potpuno zamijeniti tradicionalno liječenje lijekom. U kompleks je uključena hirudoterapija, koja uključuje i upotrebu lijekova za snižavanje šećera, unošenje inzulina, vježbanje i posebnu dijetu.

Kod šećerne bolesti tipa 2, pijavica ima vrlo pozitivan terapeutski učinak. Na mjestu gdje je crv instaliran, aktivira se proces lokalnog imuniteta, što uzrokuje smanjenje venske zastoje. Takođe se poboljšavaju sveukupni energetski procesi u svim unutrašnjim organima.

Ako na mjesto energetskog centra postavite pijavicu, povrat energije se vraća. Ovo je stanje slično postupku akupunkture na ljudskom telu. Odnosno, pijavice u ovom slučaju djeluju kao žive igle.

Tijekom terapije, aktivne aktivne tvari ulaze u tijelo, pijavice unose u krvne žile korisne biološki aktivne komponente, što povoljno utječe na zdravstveno stanje.

Uz to, uz pomoć hirudoterapije, metabolički procesi se normaliziraju, poboljšava se rad izlučnih žlijezda, aktivirajući krvotok. U pljuvačici crva postoje određene tvari koje su po sastavu i djelovanju slične insulinu. Stoga se ova metoda terapije posebno cijeni kod dijabetičara. Jednom u krv slina pijavica smanjuje šećer u krvi i olakšava pacijentovo stanje.

Dakle, pijavica kod šećerne bolesti:

  • Normalizira krvni pritisak
  • Aktivirajte imunitet
  • Imaju antitrombotski efekat,
  • Anestezirati na mestu uboda,
  • Niži holesterol
  • Obnavlja krvne sudove
  • Rastvara ranije formirane ugruške krvi,
  • Poboljšava trofički proces,
  • Ublažava simptome vaskularne encefalopatije.


Često se postupak propisuje dijabetičarima u profilaktičke svrhe kako bi se izbjeglo ometanje krvnih žila i spriječilo krvarenje u očnoj jabučici.

Nakon jedne ili dvije sesije, pacijent osjeća učinak tretmana, poboljšava se cirkulacija krvi, donji udovi prestaju postajati tupi i teži. Metoda je posebno efikasna u liječenju dijabetičkog stopala jer pijavice ne samo da zaustavljaju uništavanje tkiva, već pomažu oštećenim ćelijama da se oporave i ublažavaju jake bolove.

Da bi postupak imao najbolji učinak, pijavice treba instalirati u skladu sa sljedećom shemom:

  1. Na području karlice - vrh kokciksa i gornji delovi križnika,
  2. U području kralježnice između 11. i 12. torakalnog kralješka, između 1 lumbalnog i 12. torakalnog kralješka,
  3. U predjelu grudnog koša 4 cm ispod kifoidnog procesa sternuma,
  4. U desnoj donjoj granici grudnog koša područje jetre.

Za dijabetičare se lečenje pijavicama provodi 7-10 sesija. Postupak se izvodi u razmaku od pet dana. U jednoj sesiji u pravilu je dovoljno tri do četiri pijavice. Da bi održali dobro zdravlje, kurs liječenja ponavlja se svakih šest mjeseci. Šta je hirudoterapija za dijabetes - u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Krv od Kornjace Pijavice Pijenje Sopstvene Mokrace LECENJE Na Tradicionalan Nacin (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar