Sredstva za suzbijanje dijabetesa tipa 2: lista lijekova

Za dijabetes tipa 2, liječnik propisuje dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, optimalni sportski trening i tablete za snižavanje šećera, koji pomažu u održavanju koncentracije glukoze u krvi na potrebnoj razini.

Trenutno je veliki izbor lijekova za snižavanje šećera nove generacije koji se moraju uzimati sa dijabetesom druge vrste. Svi se razlikuju u mehanizmu djelovanja, imaju vlastite indikacije i kontraindikacije, negativne reakcije.

Savremene tablete biraju se pojedinačno, uzimaju se u obzir mnogi faktori kao što su starost pacijenta, „iskustvo“ patologije, prateća oboljenja i postojeće komplikacije.

Treba razmotriti klasifikaciju lijekova za snižavanje šećera koji se koriste kod dijabetesa tipa 1 i 2. Otkrijte koji su lijekovi nove generacije najefikasniji i na čemu se zasniva njihova djelotvornost?

Klasifikacija lijekova

Preporučljivo je propisati tablete za snižavanje šećera kada pacijent ima stalnu visoku razinu šećera u tijelu, kao i u kasnoj dijagnozi dijabetesa.

Ili na pozadini nedostatka rezultata duži period nakon terapijskog kursa, što je ranije bilo preporučeno.

Imajte na umu da se ovi lijekovi ne koriste za liječenje dijabetesa tipa 1, pa se preporučuju s posebnom pažnjom tokom trudnoće.

Klasifikacija lijekova za dijabetes tipa 2:

  • Derivati ​​sulfonilureje pomažu u smanjenju razine glikogena u jetri, osiguravaju povećanu proizvodnju hormona (inzulina) sa sljedećim ciljem obnove stanica gušterače.
  • Biguanidi i tiazolidindioni su lijekovi koji povećavaju osjetljivost tkiva u tijelu na hormon, dok usporavaju apsorpciju šećera u crijevima.
  • Meglitinidi imaju sposobnost povećanja proizvodnje inzulina pankreasa.
  • Inhibitori alfa glukozidaze preporučuju se za smanjenje šećera u tijelu, povećanje aktivnosti varenja ugljikohidrata u crijevima i smanjenje tjelesne težine smanjenjem apsorpcije ugljikohidrata.

Zapravo je klasifikacija lijekova za snižavanje šećera mnogo veća od gore navedene. Trenutno se lista može dopuniti lijekovima četvrte generacije - Galvus, Januvia.

Kombinacijom ovih lijekova s ​​drugim lijekovima moguće je značajno smanjiti koncentraciju glukoze u tijelu.

Sulfonilureje

Lijekovi ove kategorije koriste se u medicinskoj praksi više od pola vijeka i uživaju dobru reputaciju zbog svoje efikasnosti. Imaju naglašen efekat snižavanja šećera, jer direktno utiču na ćelije gušterače.

Biokemijske reakcije koje se događaju u ljudskom tijelu doprinose "oslobađanju" inzulina, uslijed čega hormon ulazi u čovjekov krvožilni sustav.

Lijekovi ove skupine pomažu u povećanju osjetljivosti mekih tkiva na šećer, pomažu u održavanju pune funkcionalnosti bubrega i smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih patologija.

Međutim, na osnovu prednosti derivata sulfoniluree, mogu se razlikovati negativni efekti od njihove upotrebe:

  1. Iscrpljivanje beta ćelija žlezde.
  2. Alergijske reakcije tijela.
  3. Debljanje
  4. Kršenje probavnog trakta.
  5. Povećani rizik od hipoglikemije.

Tijekom liječenja ovim lijekovima pacijent mora pridržavati dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, a unos tableta treba biti vezan uz jedenje hrane. Derivati ​​sulfonilureje nisu propisani za liječenje dijabetesa gušterače, kao i tokom trudnoće i dojenja.

Popularni lijekovi za snižavanje šećera za dijabetes u ovoj grupi:

  • Maninil je tableta sa različitim nivoima aktivnog sastojka u dozi, može se preporučiti u svim fazama razvoja patologije. Prijem lijeka osigurava smanjenje šećera od 10 do 24 sata.
  • Glikvidon karakteriše minimum kontraindikacija, a preporučuje se starijim pacijentima, kao i onima koji nisu pomogli pravilnu prehranu. Lijek je propisan čak i za oslabljenu funkciju bubrega, jer oni ne učestvuju u njegovom eliminaciji iz organizma.
  • Amaril je jedan od najboljih lijekova za drugu vrstu bolesti. Ne izaziva povećanje tjelesne težine, i ne daje negativan efekat na kardiovaskularni sistem.
  • Diabeton pokazuje visoku efikasnost u prvoj fazi proizvodnje hormona. A dodatno omogućava zaštitu krvnih žila od negativnih učinaka visoke glukoze u tijelu.

Cijena tableta Maninil varira od 150 do 200 rubalja, Amaril košta 300 rubalja za 30 komada, a Glycvidon košta oko 450 rubalja. Cijena Diabetona je 320 rubalja.

Meglitinidna terapija

Mehanizam djelovanja ove kategorije lijekova je za stimuliranje proizvodnje hormona u žlijezdama. Učinkovitost lijeka direktno je povezana s koncentracijom šećera. Što je veći, to će se proizvesti više hormona.

Glavni predstavnici ove grupe su NovoNorm i Starlix, koji se odnose na tablete posljednje generacije, a odlikuje ih kratak efekat. Lijek morate uzeti nekoliko minuta prije jela.

U pravilu se u velikoj većini slučajeva ovi lijekovi preporučuju kao dio složenog liječenja. Oni imaju manje nuspojave poput bolova u trbuhu, proliva, alergijskih reakcija.

Značajke upotrebe i doziranja lijekova:

  1. Doziranje NovoNorma uvijek se bira pojedinačno. Obično se propisuje da se uzima 3 do 4 puta dnevno, neposredno prije obroka. Lijek djeluje nesmetano, tako da je vjerovatnoća za nagli pad glukoze svedena na nulu.
  2. Maksimalna koncentracija aktivne tvari Starlixa uočena je u krvi 1 sat nakon uzimanja tableta. U ovo vrijeme se bilježi marginalni učinak lijeka koji traje do osam sati.

Starlix ne doprinosi debljanju, ne utiče negativno na rad i stanje bubrega, a takođe ne utiče na jetru. Doziranje lijeka ovisi o individualnim karakteristikama pacijenta i njegovoj zdravstvenoj anamnezi.

Cijena NovoNorma varira od 180 do 200 rubalja, Starlix je prilično skup lijek, a 120 tableta koštaće gotovo 15.000 rubalja.

Liječenje biguanidima i tiazolidindionima

Lijekovi ove grupe, posebno biguanidi, ne dopuštaju oslobađanje glukoze iz jetre, istovremeno osiguravajući bolju probavljivost i transport šećera na staničnoj razini i u mekim tkivima ljudskog tijela.

Ovi lijekovi se nikad ne propisuju za liječenje šećerne bolesti tipa 2 kod pacijenata koji imaju povijest bubrežnih ili srčanih zatajenja.

Trajanje djelovanja lijekova varira od 6 do 16 sati, a istovremeno ne doprinose oštrim promjenama glukoze u tijelu. Najčešće nuspojave su mučnina, probavni problemi i promjene ukusnih pupoljaka.

Iz grupe biguanida, lijekova koji smanjuju šećer, kod dijabetesa tipa 2, lista je sljedeća:

  • Siofor je prvi lijek koji se preporučuje pacijentima bilo koji u fazi pretilosti ili s velikom tjelesnom težinom, jer omogućava mršavljenje. Maksimalna doza dnevno je tri grama i mora se podijeliti na nekoliko doza.
  • Metformin pomaže usporavanju apsorpcije šećera u crijevima, a podstiče i njegovu upotrebu u perifernim tkivima. Kontraindikacije: oslabljena bubrežna funkcija, rehabilitacijski period nakon operacije.

Cijena sredstava ovisi o proizvođaču, broju tableta u pakovanju i varira od 200 do 300 rubalja.

Tiazolidindioni djeluju na istom principu kao i bigvanidi. Međutim, odlikuje se time što su one puno skuplje, dok imaju veliku listu negativnih efekata.

Ovu grupu mogu predstavljati sledeći lekovi:

  1. Actos se može propisati kao monoterapija za liječenje bolesti drugog tipa. Od nedostataka lijeka primjećuje se povećanje tjelesne težine tijekom njegove primjene.
  2. Avandia je lijek čije je djelovanje usmjereno na poboljšanje metaboličkih procesa, smanjenje koncentracije šećera, kao i povećanje osjetljivosti tkiva inzulina.

U velikoj većini slučajeva Avandia se propisuje kao dio kombiniranog liječenja, a rijetko kao pojedinačni lijek. Strogo je zabranjena upotreba tokom porođaja, u djetinjstvu, kod problema s kardiovaskularnim sistemom.

Prosječna cijena u ljekarnama za Avandia iznosi 600-800 rubalja. Actos će koštati pacijenta od 3000 rubalja.

Inhibitori alfa glukozidaze

Ovi lijekovi za dijabetes pomažu u blokiranju određenog crijevnog enzima koji rastvara složene ugljikohidrate. Zbog toga proces apsorpcije polisaharida postaje znatno sporiji.

Inhibitori alfa-glukozidaze savremeni su lekovi za snižavanje šećera u krvi, praktično nemaju negativne efekte i ne izazivaju kršenje probavnog i gastrointestinalnog trakta.

Tablete treba uzeti odmah uz "prvi gutljaj hrane". Pregledi pacijenata pokazuju da se lijek efikasno nosi sa zadatkom snižavanja šećera u krvi, dok nema gušterače na gušterači.

Lijekovi iz ove kategorije mogu se uspješno kombinirati sa drugim tabletama za snižavanje šećera, kao i s inzulinom. Međutim, to povećava vjerovatnoću od razvoja hipoglikemije.

Najpopularniji i najefikasniji predstavnici ove grupe:

  • Glukobaj se propisuje kada dođe do naglog skoka šećera odmah nakon jela. Dobro ga podnosi pacijent, ne utiče na tjelesnu težinu. Tablete se preporučuju kao dodatni tretman koji nadopunjuje dijetu sa niskim ugljikohidratima. Maksimalna doza dnevno je 300 mg, što je podijeljeno u tri primjene.
  • Miglitol je lijek propisan za liječenje dijabetesa tipa 2, kada prehrana i fizička aktivnost nisu dali željeni terapeutski učinak.

Doziranje Miglitola se u principu bira pojedinačno, kao i učestalost njegove upotrebe. Ne može se propisati u periodu rađanja djeteta, u djetinjstvu, sa hroničnim oboljenjima gastrointestinalnog trakta, kao i uz prisustvo velikih kila.

Cijena Glucobai-a varira od 500 do 800 rubalja, Miglitol košta oko 600 rubalja.

Lijekovi nove generacije

Farmaceutska industrija ne miruje, svake godine se sintetišu novi lijekovi za borbu protiv dijabetesa tipa 2. U posljednje vrijeme pojavili su se takozvani inhibitori dipeptidil peptidaze, koji pomažu u pojačanju sinteze inzulina, ali istodobno se usmjeravaju prema količini šećera u krvi.

U bilo kojem zdravom tijelu, više od 75% hormona proizvodi se pod utjecajem specifičnih hormona, koji su kombinirani u klasi inkretena.

Takve tvari pokreću proces, koji pomaže oslobađanju glukoze iz jetre i stvaranju hormona ćelijama gušterače. Najnoviji lijekovi se mogu koristiti kao monoterapija i mogu se uključiti u kompleksni tretman.

Lijek se mora uzimati tokom obroka ili nakon njega. Pacijenti ih dobro podnose. Sjajni predstavnici ove grupe su takve tablete:

  1. Januvia je lijek sa obloženim tabletama. Tablete se uzimaju jednom dnevno, ne izazivaju porast tjelesne težine, pomažu u održavanju normalnog šećera na glasu, a također i nakon jela. Primijećeno je da lijek inhibira napredovanje patologije, smanjuje vjerojatnost komplikacija.
  2. Galvus je lijek koji potiče funkcionalnost gušterače. Preporučuje se kao monoterapeutski tretman, nadopunjuje wellness dijetu i optimalnu fizičku aktivnost. Može se propisati u kombinaciji.

Cijena tableta Januvius kreće se od 3000 rubalja, ovisno o proizvođaču i broju tableta u pakovanju, cijena može porasti. A na Galvusu je cijena 800-1600 rubalja.

Tablete i trudnoća

Kao što gornje informacije pokazuju, mnogi lijekovi kao kontraindikacije nazivaju vrijeme rađanja djeteta. A činjenica je da aktivne komponente mogu prodrijeti kroz placentu, odnosno utječu na razvoj buduće bebe.

Ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 2, a ona je uzimala lijekove za snižavanje šećera, tada joj se preporučuje inzulinska terapija u trudnoći. I to se događa na pozadini redovitog praćenja od strane liječnika, šećer se stalno mjeri.

Hormon je propisao ljekar u dozi u kojoj je djevojka ili žena prethodno uzimala tablete za snižavanje šećera u organizmu. Od male važnosti za normalno stanje je i terapija dijetama.

Pridržavanje svih preporuka liječnika spriječit će mnoge ozbiljne komplikacije koje proizlaze iz visokog sadržaja šećera u tijelu.

Video u ovom članku daje pregled lijeka koji smanjuje šećer Amaryl.

Pogledajte video: Cimet - 8 razloga zbog kojih ćete od sada uvek koristiti (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar