Dijabetes melitus

  • Za šta su mahunarke korisne?
  • Prednosti konzerviranog graška
  • Jela sa zelenim graškom
  • Ostala pravila kuhanja

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Kod dijabetesa tipa 2, kao što je 1, upotreba zelenog graška je više nego prihvatljiva. Za dijabetičare je ovo korisno, međutim, kao i u bilo kojem drugom jelu, poželjno je koristiti grašak u ograničenoj količini. Prekomjerna upotreba, upotreba bez pristanka stručnjaka može biti vrlo štetna. Zato je potrebno unaprijed saznati sve o tome kako je grašak u konzervi i je li moguće.

Za šta su mahunarke korisne?

Korist mahunarki, na primjer grašak, grah, leća, zaslužuje posebnu pažnju. Činjenica je da upotreba jedne porcije tokom dana omogućava vam održavanje optimalne razine glikemije. Pored toga, kod dijabetesa tipa 2 smanjuje se verovatnoća napada angine pektoris, destabilizacija cerebralne cirkulacije.

Prema riječima stručnjaka, dijeta koja se temelji na upotrebi mahunarki je efikasna u borbi protiv visokog kolesterola, pa čak i glukoze u krvi. No, prije uživanja u zelenom grašku i njihovim svojstvima, dijabetičarima se savjetuje da saznaju više o svim njegovim karakteristikama.

Prednosti konzerviranog graška

Mahunarke općenito vodeće su u sadržaju ne samo proteina, nego i dijetalnih vlakana. Poređenje se vrši s nazivima biljaka, a osim toga, potrebno je uzeti u obzir i šta tačno u zelenom grašku:

  • sadrži vitamin b
  • prisutna je nikotinska kiselina, biotin i karoten,
  • ne manje značajne komponente su soli magnezijuma, gvožđa, fosfora i kalijuma,
  • Druga važna komponenta je škrob.

Stupanj sadržaja kalorija u proizvodu također ukazuje na dopuštenost njegove upotrebe. Pokazatelji nisu veći od 73 kcal na 100 g. proizvoda i zbog toga se može koristiti čak i kod pretilosti. Drugi kriterij je glikemijski indeks, koji iznosi samo 40 jedinica. Ovo je prosječna vrijednost, stoga je upotreba proizvoda dopuštena kod dijabetesa prvog i drugog tipa.

Korisna svojstva proizvoda uključuju usporavanje apsorpcije ugljikohidrata iz crijeva. Obratite pažnju na uklanjanje suvišnog omjera soli, sprečavajući zamagljivanje leće oka. Valja napomenuti i jačanje strukture koštanih tkiva i podsticanje aktivnosti crijeva.

Šta je dijabetes tipa 2 i njegovi uzroci

Dijabetes tipa 2 ili dijabetes koji nije ovisan o insulinu utječu na 85-90% svih dijabetičara. U srcu bolesti je smanjenje osjetljivosti unutrašnjih tkiva na inzulin. U početnoj fazi gušterača djeluje normalno, a hormon se sintetiše u normalnim količinama, ponekad čak i u višku, ali ne uspijeva da prodire u stanice, jer je osjetljivost mala.

Zbog toga raste i šećer u krvi. Vremenom, prekomjerna proizvodnja inzulina iscrpljuje gušteraču, on ne radi pravilno i prestaje ga proizvoditi u potpunosti. To dovodi do poremećaja metabolizma i doživotnih injekcija inzulina.

Ovo je nasledna bolest. Prema statističkim podacima, ranije je dijagnoza dijabetesa tipa 2 bila postavljena uglavnom ljudima starijim od 45 godina koji pate od gojaznosti. Trenutno je ta bolest puno mlađa. Postoje slučajevi kada su školska djeca, ljubitelji brze hrane i čipsa, pretili i imali rođake s istom dijagnozom postali dijabetičari tipa 2. Dakle, glavni faktori rizika su nasljednost i pretilost.

Po težini, mogu se razlikovati 3 oblika razvoja bolesti:

  • Jednostavno - smanjite razinu šećera zbog dijeta ili dijeta i jedne tablete lijekova za snižavanje šećera. Ovim razvojem pacijenti nemaju ozbiljne komplikacije i šteta za tijelo je minimalna.
  • Srednje - metabolički procesi se normalizuju zbog 2-3 tablete leka koji smanjuje šećer. Ovim razvojem bolesti pacijenti mogu osjetiti abnormalnosti u krvožilnom sistemu.
  • Teška - normalizacija glukoze u krvi se vrši zbog lijekova za snižavanje šećera i inzulina ili samo ubrizgavanja inzulina. Ovim oblikom bolesti pacijenti imaju ozbiljne probleme sa žilama, živčanim sistemom, oštećenjem očnih organa, bubrežnim bolestima.

Potrebno je pridržavati se dijeta bilo kojeg stupnja i oblika dijabetes melitusa i tipa 1 i 2.

Pravila prehrane za dijabetičare

Sniziti šećer čak i s lijekovima, ali bez pridržavanja dijeta za dijabetičare prilično je teško. Sa ovom bolešću glavni neprijatelj su ugljikohidrati sadržani u hrani. Odmah treba napomenuti da ih je nemoguće potpuno isključiti iz prehrane, jer će to izazvati suprotan učinak i pogoršati stanje pacijenta. Stoga bi ishrana trebala biti cjelovita, ali uzimajući u obzir karakteristike tijela dijabetičara.

Za praktičnost izračunavanja kalorija i dnevnih količina hrane možete koristiti različite tablice, na primjer, tablice jedinica s kruhom i glikemijske indekse. Da ih svaki put ne pogledate, najlakše je napraviti listu od 3 stavke:

  • Možete jesti u velikim količinama - većina povrća (kukuruz i krumpir ne može biti) svježe i po mogućnosti s minimalnom količinom masti, sokova i čaja bez šećera, još uvijek mineralne vode i biljnih čajeva.
  • Hrana umjerena umjereno su riba i nemasno meso, tvrdi sirevi sa sadržajem masti ispod 30%, mliječni proizvodi s niskim udjelom masti, mahunarke, većina voća, jaja, žitarica i krumpira, sušeni kruh ili tost.
  • Proizvodi koji su zabranjeni su rafinirani ugljikohidrati (šećer i slatkiši), hrana bogata masnoćom i alkoholom.

Prilikom izračunavanja dnevnog menija ne zaboravite da dnevna doza ugljikohidrata ne bi trebala biti veća od 20-80g. Ako govorimo o XE, tada broj jedinica za hljeb može biti od 8 do 28. Za održavanje normalne razine šećera treba pridržavati se sljedećih pravila:

  • Čitav volumen hrane podijeljen je u 5-6 prijema. Od toga 3 glavna, 5-8 XE i 2-3 grickalica, 1-2 XE.
  • Vreme između obroka ne bi trebalo da pređe 3-4 sata. Posljednja užina trebala bi biti 1,5-2 sata prije spavanja.
  • Između glavnih obroka trebali bi jesti voće, piti svježe pripremljene sokove ili jesti salate od svježeg povrća.
  • Ni u kojem slučaju ne smijete preskočiti doručak. To ne bi trebalo biti masnoće, najbolje je odabrati sir, zobene pahuljice s jabukama, posudu s voćem.
  • Prilikom odabira jela najbolje je dati prednost onima koja su pripremljena s malom količinom masnoće, ispečena u vlastitom soku, kuhana, na pari i svježi proizvodi. Ako je riječ o ptici, onda se koža mora ukloniti.

Sve se to uzima u obzir u prehrani br. 9, koja je posebno razvijena za ljude s dijagnozom dijabetesa melitusa obje vrste. Za bolesnike ovisne o insulinu i s teškim oblicima bolesti preporučuje se upotreba dijeta br. 9b.

Recepti iz prehrane br. 9

Osnova za pripremu većine prvih tečajeva za dijabetičare tipa 1 i 2 je bistra juha napravljena od teletine ili govedine s niskom masnoćom. Za 3 litre vode trebat će vam: 1 kg mesa na kosti i 200 g čiste pulpe, 1 mrkva i prokulica, pola gomile celera i peršuna, 4 graška crnog papra, lovorov list i sol. Kosti i meso preliju se hladnom vodom i stave na vatru da prokuha, pa potom izlije nastala tečnost, a umjesto nje prelije se vruća kuhana voda i ponovo se stavi na vatru.

Nakon ključanja dodati sol, miješati i ukloniti pjenu, kuhati 3 sata. Na kraju dodajte začine i sitno sjeckano povrće i začinsko bilje. Nakon toga ga ostave neko vrijeme da vadi, izvade meso i koriste ga odvojeno, tekućinu filtriraju kroz sitno sito i koriste za daljnju pripremu supa i borsch-a.

Da biste pripremili dijetalnu okrošku, trebat će vam: tvrdo kuhano jaje, 120 g slane govedine, 50 g mrkve i krumpira, 100 g svježih krastavaca, malo soli te začinite 40 g kisele pavlake ili laganu majonezu i pola litre kvasa kruha. Sve se isječe na kockice, posolite i izmiješajte. Preljev se dodaje neposredno prije posluživanja.

Za par možete kuhati pileće mesne okruglice. Da biste to učinili, uzmite 300 g bijelog pilećeg mesa, 20 g mlijeka i ustajljenog hljeba i 15 g putera. Kruh se namoči u mlijeku, a zatim se meso i perad mljeve u mlincu za meso, pa doda ulje i ponovo sjedini. Nakon toga oblikujte mesne okruglice, koje se pare. Poslužite najbolje uz jela od povrća.

Postoji puno recepata za pripremu jela za pacijente s dijabetesom tipa 2. Pomoću njih možete kuhati nešto novo i ukusno svaki dan, tada se dijeta neće činiti monotonom. Lijeni svakodnevno mogu napraviti salate od svježih, ali različitih proizvoda koristeći različite preljeve. Za desert se pripremaju svježi sokovi, kompoti i žele. Možete pržiti palačinke ili ispeći kolač poseban za dijabetičare.

Šta je dijabetes tipa 3: opis i simptomi bolesti

Takva ozbiljna i prilično uobičajena bolest kao što je dijabetes razvija se kada ne rade organi endokrinog sustava. Stoga dijagnozu i liječenje ove bolesti obavljaju specijalni specijalisti - endokrinolozi.

Prema standardnoj općeprihvaćenoj klasifikaciji znakova i simptoma razlikuju se dijabetes tipa 1 i 2. Ali postoji i drugi, vrlo poseban oblik ove bolesti koji objedinjuje simptome obje vrste istovremeno - dijabetes tipa 3.

U svom radu stručnjaci endokrinologije često su zabilježili zamagljenu kliničku sliku bolesti. Bilo je različitih kombinacija simptoma koji su otežavali točnu dijagnozu i odabir taktike liječenja. Ponekad su u jednakim omjerima prisutne manifestacije i prvog i drugog tipa. U ostalim su slučajevima dominirali znakovi prve vrste dijabetesa.

Budući da su metode liječenja i korišteni lijekovi potpuno različiti za svaku od sorti bolesti, bilo je vrlo teško odrediti način liječenja. Zbog toga postoji potreba za dodatnom klasifikacijom bolesti. Novi tip nazvan je dijabetesom tipa 3.

Važne informacije: Svjetska zdravstvena organizacija odbija da zvanično prizna treću vrstu dijabetesa.

Istorija pojave

Dijabetes melitus podijeljen je na prvi i drugi tip 1975. godine. No čak je i tada poznati znanstvenik Bluger napomenuo da je u medicinskoj praksi prilično uobičajena i vrsta bolesti koja se po svojim simptomima ne poklapa ni s prvom ni s drugom vrstom.

Kod prve vrste bolesti karakteristično je odsustvo inzulina u tijelu - mora se nadopunjavati injekcijama ili tabletama. Sa bolešću drugog tipa - taloženje masti u jetrenom tkivu.

Mehanizam ovog procesa je sljedeći:

  1. Ravnoteža ugljikohidrata i lipida u tijelu je poremećena.
  2. Količina masnih kiselina koje ulaze u jetru naglo raste.
  3. Vlast se ne može nositi sa njihovim raspolaganjem.
  4. Rezultat je masnoća.

Primijećeno je da se u slučaju šećerne bolesti tipa 1 taj proces ne događa. Ali ako se dijagnosticira dijabetes tipa 3, pacijent ima istovremeno oba simptoma.

Koja je razlika između ove vrste bolesti

Iako Svjetska zdravstvena organizacija ne priznaje ovu vrstu, ona zapravo postoji. Uglavnom, svi slučajevi bolesti mogu se pripisati njemu, kada je potrebno dodatno davanje insulina - čak i u malim dozama.

Ljekari odbijaju službeno dijagnosticirati dijabetes tipa 3. Ali ima mnogo slučajeva ove vrste bolesti. Ako prevladavaju znakovi tipa jedan, bolest se nastavlja u izuzetno teškom obliku.

Isto se može reći i za dijabetes s izraženim znakovima drugog tirotoksičnog tipa.

Važno: u medicini gotovo da nema podataka o prirodi i simptomima tireotoksičnog dijabetesa drugog tipa.

Zašto se bolest razvija?

Postoji hipoteza da se dijabetes tipa 3 počinje razvijati aktivnom apsorpcijom joda u crevima iz dolazne hrane. Poticaj za ovaj proces može biti svaka patologija unutarnjih organa:

  • Disbakterioza,
  • Upala crijevne sluznice,
  • Individualna netolerancija na žitarice,
  • Čirevi i erozije.

Pacijentima u ovom slučaju primjena joda je kontraindicirana.

Kao rezultat toga, nedostatak joda u tijelu i poremećeno funkcioniranje endokrinog sustava.

Lijekovi koji su propisani za liječenje bolesti prve dvije vrste se ne koriste.

Također, tijek liječenja lijekovima koji sadrže insulin ili sredstvima koja stimulišu funkciju gušterače ne daje nikakav efekat.

Značajke liječenja

Za uspješno liječenje ove vrste bolesti morate odabrati posebnu taktiku. Ovisno o kliničkoj slici ovog dijabetes melitusa i zabilježenih simptoma, koristi se kombinacija metoda i lijekova koji se koriste i za prvu i za drugu vrstu bolesti.

Poznato je kako liječiti dijabetes melitus tipa 2, a ako su sredstva za liječenje trećeg tipa odabrana po istom principu, morate obratiti pažnju na to da li je primijećeno prekomjerno povećanje tjelesne težine tijekom razvoja bolesti.

Pogledajte video: DIABETES MELLITUS secerna bolest - Dr Ljiljana Ljuboja (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar