Lipomatoza pankreasa - šta je to

Lipomatoza je patološki proces tokom koga dolazi do kršenja stvaranja i rasta masnih ćelija. Stanje karakterizira stvaranje višestrukih lipoma, koji se mogu lokalizirati ne samo u potkožnom masnom tkivu, već i u unutrašnjim organima. Lipomatoza pankreasa izražava se zamenom tkiva organa masnim ćelijama - adipocitima. Stanje može dugo biti asimptomatsko.

O patologiji

Zamjena tkiva gušterače mastima naziva se lipomatoza ili steatoza. Histološki naziv ove patologije je masna degeneracija gušterače. Tijekom nestanka stanica žlijezde gube svoje funkcije što prati smanjenje proizvodnje tvari potrebnih za probavu. Takve promjene su nepovratne.

Osnova zamjene tkiva masnim ćelijama je upalni proces. Dugotrajna upala uzrokuje oštećenje ćelija gušterače, koje se nakon toga zamjenjuju adipocitima. Neke bolesti mogu biti dodatni pokretači koji ubrzavaju razvoj steatoze. Endokrine patologije, uključujući dijabetes melitus, značajno povećavaju rizik od degeneracije pankreasa. Kao što znate, u patogenezu dijabetesa uključen je gušterača, koji proizvodi inzulin. Nedostatak korekcije nivoa šećera dovodi do povećanja funkcije organa, što uzrokuje oštećenja i, kao rezultat, zamjenu masnog tkiva. Oštećenje tkiva žlijezde nastaje zloupotrebom alkohola ili kroničnom intoksikacijom drugim tvarima. Ozljede žlijezde, za koje nije provedeno pravovremeno i cjelovito liječenje, također uzrokuju lipomatozu.
Pored ovih razloga, postoji niz faktora koji mogu utjecati na razvoj patoloških promjena:
• akutni i hronični pankreatitis,
• prekomjerna težina,
• nizak nivo hormona štitnjače.
Nije isključena nasljedna predispozicija koja se može pratiti kroz više generacija.
Međutim, ne postoji konsenzus o uzroku nastanka ove patologije.

Zbog činjenice da gušterača stvara komponente potrebne za probavu, prvi simptomi su povezani s kršenjem funkcije probave. Blaga nelagoda nakon jela može biti jedini simptom patologije na koju pacijenti u pravilu ne obraćaju dužnu pažnju. Uz to, bolest duže vrijeme možda nema kliničke manifestacije, što znatno otežava proces dijagnoze.
Prvi simptomi su dispeptična manifestacija. Grupa ovih simptoma uključuje:
• mučnina nakon jela masne ili pržene hrane,
• osjećaj težine u stomaku,
• pojava nadutosti, koja nije povezana s prijemom proizvoda za pojačavanje gasa.
S progresijom bolesti pojavljuje se bol u trbuhu, koja može biti i trajna i privremena, nakon jela određenu hranu. Nakon toga dodaje se promjena u dosljednosti stolice u smjeru ukapljivanja, povećanje njegove učestalosti. Nedovoljna proizvodnja probavnih enzima dovodi do nepotpunog razgradnje masnih kiselina, pa stoga stolica sadrži masti i stječe osebujni sjaj.
Pored probavnih enzima, gušterača proizvodi i hormone. Iz tog razloga, kršenje u radu organa utječe ne samo na probavni, već i na endokrini sistem. Učinak endokrinih poremećaja povezan je s kršenjem metabolizma ugljikohidrata i povećanjem glukoze u krvi.

Klasifikacija

Trenutna klasifikacija razlikuje 3 stepena lipomatoze pankreasa.
• Na prvom stepenu nije zahvaćeno više od 30% ćelija žlezde. U pravilu, u ovoj fazi patologija nije praćena kliničkim manifestacijama.
• Stupanj 2 karakterizira oštećenje na 30-60% organa i pojava trajnih poremećaja u probavnom sistemu. Većina pacijenata počinje primjećivati ​​manifestacije u ovoj određenoj fazi, što ih prisiljava da potraže medicinsku pomoć.
• Lezije na 3 stepena pokrivaju više od 60% tkiva, i zbog toga žlezda ne može proizvesti dovoljno hormona. Značajno smanjena proizvodnja inzulina koja se izražava u stvaranju dijabetesa.

Dijagnostika

S obzirom na to da se bolest nastavlja dugo vremena bez izraženih kršenja, dijagnoza se provodi uz značajne promjene u organu. Glavna metoda preliminarne dijagnoze je ultrazvuk, koji vam omogućuje otkrivanje promjena u strukturi organa. U ovom istraživanju primjećuje se povećanje u tijelu zbog rasta masnog tkiva, kao i prisustvo čvorova u parenhimu žlijezde. Konačna dijagnoza postavlja se na temelju biopsije organskog tkiva, koja vam omogućava da vidite stanični sastav s pretežnim sadržajem adipocita.

Liječenje lipomatoze pankreasa

U početnoj fazi liječenje bolesti može se provesti bez operacije. Prioritetna područja terapije su korekcija prehrane i upotreba lijekova. Zbog činjenice da je patologija karakteristična za kasni period liječenja, ove metode se, kao neovisne, koriste vrlo rijetko.

Puna terapija lipomatoze može se provesti samo hirurški, metode lijeka usmjerene su na smanjenje simptoma patologije. Hirurški tretman sastoji se u izrezu oštećenog tkiva, što vam omogućava da ostavite samo zdrav i funkcionirajući dio organa. Ova metoda zaustavlja napredovanje bolesti, ali nije jedini način da se ispravi patologija.
Da bi se tijelo u potpunosti obnovilo potrebno je provesti složenu terapiju koja uključuje:
• korekcija životnog stila i prehrambenih navika,
• isključenja alkohola,
• upotreba lijekova koji ispravljaju razinu šećera i uklanjaju simptome bolesti.
Važna faza liječenja je dijeta i frakcijska prehrana. Preporučuje se obavljati 6 obroka dnevno, ne prelaziti dnevni unos kalorija, isključiti masnu i prženu hranu.

Prevencija lipomataze

Značaj prevencije bolesti diktira složenost njenog liječenja i nepovratno oštećenje tkiva žlijezde. Da biste smanjili rizik od patologije, potrebno je kontrolirati tjelesnu težinu, smanjiti količinu konzumiranog alkohola i isključiti stresne situacije i ozljede žlijezda. Ako se pojave prvi simptomi, potrebno je konzultirati stručnjaka i proći potrebni pregled.

Kao što je gore spomenuto, željezo je uključeno u probavu, stvarajući potrebne enzime. S tim u vezi, s povećanim opterećenjem hrane dolazi do iscrpljivanja ćelija i oštećenja organa. Da biste isključili i popravili ovo stanje, treba se pridržavati medicinske ishrane. Preporučeni proizvodi: nemasno meso i riba, mliječni proizvodi, žitarice i povrće. Sva jela trebaju biti kuhana na pari ili kuhana, isključujući upotrebu ulja i drugih masti. Takođe biste trebali ograničiti količinu brzih ugljenih hidrata - muffine, čokoladu, gazirana pića. Ova mjera omogućava vam smanjenje rizika od dijabetesa i lipomatoze gušterače.

Patološka karakteristika

Lipomatoza pankreasa je proces u kojem se mijenja struktura organskih tkiva. Njene ćelije koje obavljaju potrebne funkcije zamjenjuju se masnim ćelijama koje ne nose nikakva funkcionalna opterećenja. To dovodi do neispravnog rada gušterače, zbog čega pati cijeli probavni sistem tijela.

Bolest se odlikuje postepenim razvojem i sporim napredovanjem. Za pojavu promjena potreban je niz štetnih faktora koji utiču na tkiva organa. S razvojem patologije, struktura tkiva gušterače se postepeno mijenja. Stanice organa umiru, na njihovom mjestu se formiraju lipomi (masne ćelije).

Što se tiče metoda liječenja i dijeta, preporučujemo da se upoznate s komentarima liječnika u bolnici Botkinskaya za konkretnu dijagnozu pacijenta: https://health.mail.ru/consultation/2289709/.

Etiologija bolesti

Glavni razlog pojave patološkog procesa od 2019. godine nije utvrđen, međutim, postoje nepovoljni faktori koji značajno povećavaju rizik od razvoja lipomatoze. Među ove faktore ubrajamo:

  1. Upalni procesi koji utječu na tkivo gušterače (pankreatitis),
  2. Hronične bolesti probavnog sistema,
  3. Sistematsko pijenje
  4. Smanjiva se nasljednošću (ako su najbliži rođaci osobe imali slične probleme),
  5. Endokrine patologije (npr. Dijabetes melitus),
  6. Hronično oštećenje jetre (hepatitis u jednom ili drugom obliku),
  7. Poremećaj hormonske pozadine (posebno, nizak nivo hormona štitnjače).

Klinički tok patologije

Klinička slika bolesti direktno ovisi o stupnju oštećenja organa, to jest o stadijumu razvoja patologije.

Faze razvojaKarakteristični simptomiMoguće komplikacije
1. faza, u kojoj se ne mijenja više od 30% tkiva gušterače.Patologija u ovoj fazi razvoja često ima asimptomatski tijek, pacijent može osjetiti samo malu nelagodu i težinu nakon jela. U većini slučajeva patologija se otkriva prilikom sveobuhvatnog pregleda.U nedostatku liječenja, patološki procesi zamjene tkiva gušterače se nastavljaju, bolest prelazi u stupanj 2 svog razvoja. U ovoj fazi nema drugih komplikacija.
Faza 2, u kojoj je oštećeno 30-60% tkiva organa.Simptomi poput:

  1. Bol lokalizirana u lijevom hipohondriju i u sredini trbuha. Sindrom boli je blag, ali često se pogoršava noću,
  2. Nadimanje, nadimanje. Ostaci ne probavljene hrane nakupljaju se u crijevu, s vremenom počinju truliti, to dovodi do pojave ovog znaka,
  3. Beljenje i žgaravica, loš ukus u ustima nakon jela,
  4. Neznatno pogoršanje blagostanja, slabost i mučnina (bez povraćanja) nakon jela,
  5. Na tijelu pacijenta može se pojaviti potkožno masno tkivo - bezbolni plombi koji imaju čvrstu strukturu.
U ovoj fazi razvoja patologije mogu se opaziti različite komplikacije. Na primjer, ako masno tkivo zauzima velike površine organa, pacijentovo tijelo možda neće prihvatiti hranu koja ulazi u želudac. Ovo se odnosi samo na teške obroke (npr. Začinjena, masna, pržena hrana). Kao rezultat toga, osoba ima značajno pogoršanje blagostanja, povraćanje i slabost nakon obroka.Treća faza, koju karakterizira gotovo potpuna zamjena tkiva organa.U ovoj fazi kliničke manifestacije patologije postaju sve izraženije, simptomi poput:

  1. Sistematične bolove u trbuhu koji ne ovise o unosu hrane,
  2. Promjena stolice, kod koje se zatvor zatvori s obilnom prolivom,
  3. Promjena sastava izmeta u kojoj se mogu otkriti elementi masnoće,
  4. Mučnina popraćena povraćanjem
  5. Suva koža, pojava iritacija, pilinga,
  6. Jaka žeđ
  7. Pojačani apetit, pojava viška kilograma,
  8. Kršenje procesa mokrenja (smanjuje se broj mokraća i količina oslobađenog urina).
Glavna i najopasnija komplikacija je prijetnja dehidracijom koja, u nedostatku odgovarajuće terapije, može dovesti čak i do smrti. S razvojem lipomatoze 3. faze ne pati samo probavni sustav, već i endokrini sistem. Sve to dovodi do oštrog pogoršanja zdravlja i dobrobiti.

Dijagnostičke metode

Prilično je teško identificirati patologiju u ranoj fazi jer nema karakterističnih simptoma poremećaja. Ako bolest pređe u 2. ili 3. stadij, za postavljanje dijagnoze potrebni su procjena kliničkih manifestacija, kao i anamneza (utvrđivanje uzroka razvoja bolesti, procjena prehrambenih sklonosti pacijenta, njegov životni stil, proučavanje povijesti bolesti i nasljednosti).

Da bi se dobila detaljnija slika, koriste se dodatne dijagnostičke metode. Ovo je:

  1. Ultrazvuk probavnog sistema za utvrđivanje lokacije i veličine telesne masti,
  2. Koprogram za određivanje sastava izmeta (s razvojem lipomatoze u njemu se otkrivaju masni elementi po kojoj je moguće prosuditi stepen oštećenja),
  3. Krvni test na hormone za otkrivanje oštećenja gušterače i organa endokrinog sistema.

Režim lečenja

Terapija pankreasne lipomatoze je složena. Postoje 3 vrste terapijskih mera, kao što su:

  1. Promjena prehrane i korekcije načina života,
  2. Liječenje lijekovima koji ima za cilj uklanjanje uzroka i manifestacija patologije,
  3. Hirurška operacija koja se propisuje tokom razvoja uznapredovalog oblika bolesti, kada je oštećeno više od 60% organa, a konzervativne metode terapije ne daju očekivani rezultat.

Korekcija prehrane i načina života

Da biste uklonili manifestacije patologije i normalizirali gušteraču, potrebno je:

  1. Odbiti alkohol
  2. Slijedite pravila frakcijske prehrane (5-6 obroka u malim obrocima),
  3. Isključite teška hrana za probavu. To su, na primer, začinjena i pržena hrana, kiseli krastavci, hrana bogata masnoćama,
  4. Jedenje niskokalorične hrane.

Liječenje lijekovima

Ovisno o simptomima, pacijentu su propisani sljedeći lijekovi:

  1. Sredstva protiv bolova
  2. Lijekovi koji olakšavaju proces probave,
  3. Lijekovi protiv dijareje,
  4. Lijekovi za uklanjanje mučnine,
  5. Antispazmodike.

Hirurško liječenje

S brzim razvojem patologije, velikim operativnim oštećenjima organa, potrebna je operacija. Ovisno o veličini i lokaciji, stupnju njegove fuzije s tkivima organa, koriste se takve metode uklanjanja masnog tkiva:

  1. Mrzenje kad se masni tumor pažljivo odvoji od zdravih tkiva organa. Ova metoda je manje invazivna i ima bolje prognoze ozdravljenja,
  2. Resekcija pankreasa. Ova metoda se koristi kada je tumor čvrsto narastao zajedno sa organima. Tijekom operacije, liječnik uklanja ne samo masno patološko tkivo, već i djelomično tkivo gušterače. Takva se operacija smatra složenijom, zahtijeva duže razdoblje oporavka.

Karakteristike lijekova koji se koriste

Obavezni trenutak u liječenju lipomatoze je lijek, koji uključuje davanje sredstava različitih grupa.

ImeOpisPrimjenaCena
Ibuprofen

Lijek u obliku tableta pomaže eliminirati bol i upalu u zahvaćenim tkivima.Lijek se uzima oralno, bez žvakanja i pijenja puno vode. Djeci se preporučuje uzimanje 1 tablete 3 puta dnevno, odraslima - 2 tablete 3-4 puta dnevno. Trajanje - oko 5 dana.35-45 rub. za 10 tableta. Pankreatin

Dostupan je u različitim oblicima: tablete sa gustom ljuskom, kapsule, dražeje.Sastav lijeka uključuje aktivne enzime neophodne za kvalitetnu probavu hrane. Djelovanje ima za cilj nadoknađivanje nedostajućih enzima i olakšavanje procesa probave.Lijek se uzima oralno, bez kršenja integriteta ljuske tablete, ispire se velikom količinom tekućine. Doziranje se bira pojedinačno, ovisno o stupnju oštećenja probavnog sustava, starosti i karakteristikama pacijentovog tijela (najčešće se propisuju 2-4 tablete dnevno).230-250 rub. Loperamid

Dostupno u obliku bijelih tableta. Aktivna supstanca je loperamid hidroklorid. Lijek ima učinak na crijeva, smanjuje njegovu pokretljivost i opušta zidove, što pomaže u smanjenju manifestacija dijareje, uklanja nadimanje i nelagodu.Deci je propisano 0,5 tableta nakon svakog slabog stolca, odraslima 2 tablete dnevno i 1 posle defekacije. Tijek liječenja je do 5 dana.15 rub za 10 kom. Metoklopramid

Dostupno u obliku malih bijelih tableta s ravnim ivicama. Lijek doprinosi aktiviranju pokretljivosti crijeva, omogućujući vam da brzo gurnete ustajalu hranu. Zbog toga se smanjuju mučnina, žgaravica i drugi neugodni osjećaji povezani sa oštećenim kretanjem hrane.Temeljito žvakati tabletu, a zatim je progutati sa vodom. Doziranje je 20-60 MG. dnevno (ova norma je podijeljena u 3 doze). Trajanje kursa određuje se individualno.40 rub za 10 kom.

Korekcija ishrane

Dijeta je važna točka u liječenju lipomatoze. Pacijent će morati u potpunosti pregledati svoju prehranu, namećući stroga ograničenja sebi.

DozvoljenoZabranjeno
  1. Dijetalno meso (piletina, zec),
  2. Povrće
  3. Voće bez ukusa
  4. Ljekoviti mliječni proizvodi
  5. Žitarice od žitarica s malo mlijeka,
  6. Zeleni čaj, voda, sušena voćna pića,
  7. Jaja od bjelanjaka (u ograničenim količinama)
  1. Alkohol i alkoholna pića,
  2. Dimljeno meso i kiseli krastavci,
  3. Začini
  4. Svježa peciva, peciva,
  5. Hrana bogata masnoćama
  6. Jak čaj ili kafa,
  7. Čokolada

Približna dijeta za tjedan dana

Sedmična dijeta pacijenta (morate odabrati 1 od opcija):

  1. Doručak: kuhano pusto meso, kaša na vodi s malo količine mlijeka, parne kotlete s prilogom od pirjanog povrća, kašica od bundeve. Od pića - čaj sa mlijekom ili zeleni čaj,
  2. Ručak: proteinski omlet, pečeno voće, skuta s malo masti. Piće - sok razrijeđen vodom ili bobica,
  3. Ručak: povrtna ili mliječna supa, kuhano dijetalno meso ili nemasna riba s prilogom od povrća, čaj,
  4. Snack: obrani jogurt, nezaslađeno voće, žele,
  5. Večera: pirjano povrće s piletinom, parna pita sa prilogom od žitarica ili tjestenine, povrtni pire, biljni čaj,
  6. Prije odlaska u krevet: 1 šalica kefira bez masti bez šećera.

Pogledajte video: Sta su lipomi, masna tkiva, kako se postavlja dijagnoza i kako se lece (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar