Neurontin - zvanična uputstva za upotrebu

Lijek Neurontin dostupan je u takvim oblicima:

  • Kapsule od 100 mg, 300 mg i 400 mg, van kapsule su bijele (100 mg), svijetložute (300 mg) ili sivo-narančaste (400 mg), označene plavo ili sivo (naziv lijeka, količina aktivne tvari i „PD "), Iznutra bijela ili gotovo bijela praškasta tvar,
  • Bijele obložene tablete od 600 mg i 800 mg, eliptične, naljepnice crne (600 mg) ili narančaste (800 mg).

I kapsule i tablete od 10 komada pakiraju se u blister pakovanja. Pakovanja su raspoređena u kartonske kutije od 2, 5 ili 10 komada.

Farmakodinamika

Gabapentin, aktivna supstanca Neurontina u stanju je da spreči konvulzije.

Struktura gabapentina je slična GABA, ali ne utječe na njegov metabolizam. Jednom u tijelu kombinira se s alfa-2-beta podjedinicama kalcijevih kanala ovisnih o naponu, što dovodi do smanjenja protoka jona kalcijumai smanjiti verovatnoću razvoja neuropatski bol.

Gabapentin smanjuje i nivo nervnih ćelija ovisnih o glutamatu, povećava stvaranje GABA i smanjuje oslobađanje neurotransmitera monoaminske grupe.

Farmakokinetika

Maksimalna razina bioraspoloživosti je 60%, ali smanjuje se s povećanjem doze. Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se nakon 2-3 sata nakon uzimanja lijeka. Gabapentin se gotovo ne veže za proteine ​​plazme (ne više od 3%).

Poluvrijeme života je otprilike 5-7 sati, bez obzira na uzetu dozu. Izlučuje se nepromijenjeno isključivo zbog rada bubrega.

Indikacije za upotrebu

Upotreba Neurontina je indicirana u takvim slučajevima:

  • neuropatski bol (lijek se može propisati samo osobama starijim od 18 godina),
  • djelomična grčevibez obzira na prisustvo sekundarne generalizacije (može se uzimati od 3 godine kao dodatak glavnom tretmanu, od 12. kao monoterapija).

Nuspojave

Tretman Neurontinom može izazvati neželjene efekte kod većine organa i sistema tela:

  • probavni sistem: poremećaji stolice, nadutostosjećajmučnina i povraćanjesuha usta, bol u trbuhu, zubne bolesti, nagli pad ili povećanje apetita,
  • Opšte stanje: slabost, glavobolje, sindrom nalik gripu, bol u raznim dijelovima tijela, edemi u perifernim dijelovima udova i lica, debljanje,groznicasmanjena otpornost na virusne infekcije,
  • nervni sistem: oslabljena memorija, govor, mišljenje, hod, osjetljivost, zbrka, pospanost, vrtoglavica, drhtavica, depresija, promjene raspoloženja, nesanicaneprijateljstvo
  • respiratorni sistem: kratkoća dahapreosjetljivost na zarazne bolesti respiratornog sistema,
    koža: osip, svrbež,
  • kardiovaskularni sistem: vazodilatacijavisok krvni pritisak
  • hematopoetski sistem: leukopenija, modrice, purpura,
  • mišićno-koštani sistem: bolovi u zglobovima, kičmi, mišićima, sklonost lomovima.

Neurontin, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Lijek se uzima oralno uz hranu ili u bilo koje drugo vrijeme.

Režim liječenja neuropatske boli u odraslih:

  • prvog dana - 1 doza lijeka od 300 mg,
  • drugi dan - 2 doze od 300 mg,
  • treći dan - 3 doze od 300 mg, u nekim slučajevima je ovo doziranje propisano od samog početka,
  • slijedećih dana - doza ovisi o učinku i stanju na organizam - ili se ostavlja nepromijenjena ili postepeno povećava (maksimalna doza - 3,6 g dnevno).

Djelomična doza napadaji u bolesnika od 12 godina odabran je prema shemi sličnoj opisanoj gore. Kako bi se spriječila obnovanapadaji potrebno je osigurati da interval između doza lijeka ne prelazi 12 sati.

Značajke liječenja djelomičnih napada u djece stare 3-12 godina:

  • potrebna doza izračunava se prema težini djeteta,
  • od prvog dana je imenovan trostruki sastanak, s intervalima ne dužim od 12 sati,
  • početna doza - 10-15 mg / kg dnevno,
  • u roku od tri dana doza od početne povećava se na efikasnu,
  • efektivna doza: za 3-5 godina - 40 mg / kg tokom dana, za 5-12 godina - 25-35 mg / kg / dan.

Ovisno o dostupnosti zatajenje bubregadoziranje može biti smanjeno. Prilikom ispravljanja potrebno je usredotočiti se na indikator razmaka kreatinin.

Predoziranje

Pojava takvih simptoma može ukazivati ​​na predoziranje:

  • vrtoglavica,
  • nejasan ili zbunjen govor,
  • dvostruki vid
  • pospanostčak i prije razvoja letargičan san,
  • proliv.

U slučaju predoziranja moraju se poduzeti mjere za ublažavanje simptoma. Ako osoba ne radi dovoljno dobro, pogotovo u teškim oblicimazatajenje bubregaprikazano držanje hemodijaliza.

Interakcija

Zajednička primjena Neurontina s drugim lijekovima ne izaziva klinički značajne reakcije tijela ili promjene u mehanizmu djelovanja lijekova.

Ako osoba uzima antacide koji sadrže aluminij i magnezijum, poželjno je održavati jaz od najmanje 2 sata između uzimanja ovog lijeka i Neurontina. Inače, bioraspoloživost gabapentina može se smanjiti za otprilike 20%.

Uz istovremeno korištenje sa Morfij povećanje praga boli je moguće, ali ovaj fenomen nema mnogo kliničkog značaja. Vrlo rijetko s ovom kombinacijom, ako doza Morfij i neurontin visok, pojavljuje se pospanost. U tom je slučaju potrebno smanjiti dozu jednog od lijekova.

Posebna uputstva

U liječenju starijih osoba i pacijenata sa zatajenje bubrega preporučljivo je smanjiti dozu. Ako se pacijent podvrgava hemodijaliza, treba napomenuti da se ovim postupkom gabapentin dobro izlučuje iz plazme, pa će možda biti potrebno prilagođavanje doze.

Neželjeno je upravljati vozilima ili raditi sa mehanizmima koji se kreću tijekom terapije Neurontinom.

Otkažite lijek ili postepeno smanjujte dozu. Naglo smanjenje doze u većini slučajeva uzrokujenesanica, znojenje, zabrinutostosjećaj mučnine, bolova u različitim dijelovima tijela, ponekad grčevi.

Tokom trudnoće i dojenja

Podaci o sigurnosti i efikasnosti za trudnoće ili za vrijeme dojenja nije dovoljno da se dođe do konačnog zaključka. Stoga se propisuje samo kad postoji veoma visoki rizik za zdravlje žene.

U majčinom mlijeku žena koje se liječe Neurontinom nalazi se gabapentin. Kako to utiče na bebu nije poznato, pa hranjenje mora biti zaustavljeno.

Kontraindikacije

Prema uputama, Neurontin je kontraindiciran djeci mlađoj od tri godine. Lijek se ne smije uzimati kod pacijenata koji imaju preosjetljivost na komponente lijeka. Recenzije o Neurontinu potvrđuju da ovaj lijek treba uzimati s oprezom u slučaju zatajenja bubrega.

Doziranje i primjena

Prema uputama, Neurontin se može koristiti bez obzira na unos hrane. Ako trebate promijeniti doziranje, sve promjene se provode postupno, glatko. Uz neuropatske bolove, početna doza Neurontina je 900 mg na dan, mora se podijeliti u tri doze. Ako je potrebno, doza se postepeno povećava na 3,6 g dnevno. Kod djelomičnih napadaja doza je ista - od 900 mg do 3,6 g dnevno. To se odnosi i na odrasle pacijente i za decu od dvanaest godina. Obično se doza dijeli na tri puta, ali interval između doza lijeka ne smije biti veći od dvanaest sati kako bi se izbjegle ponovljene konvulzije.

Za djecu od tri do dvanaest godina, doza treba biti 10-15 mg po 1 kg tjelesne težine dnevno. Također, lijek Neurontin daje se tri puta dnevno, doza se povećava postepeno, barem tokom tri dana.

Pacijenti sa zatajivanjem bubrega trebaju koristiti što manju dozu. Liječenje mora biti pod nadzorom liječnika.

Analozi Neurontina

Analogom se nazivaju lijekovi koji imaju isti hemijski sastav. Do danas su na domaćem farmaceutskom tržištu prisutni sledeći analozi Neurontina:

  • Gabagamma
  • Gabapentin
  • Hapentek
  • Katena
  • Convalis
  • Lepsitin
  • Tebantin
  • Egipentin
  • Eplirontin

Interakcija lijekova

Istovremena primjena Neurontina sa antacidima koji sadrže aluminij i magnezijum prati smanjenje bioraspoloživosti gabapentina.

U kombinaciji s hidrokodonom primjećuje se smanjenje njegove C max (maksimalne koncentracije u krvi) i AUC (ukupna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi) ovisno o dozi u usporedbi s monoterapijom hidrokodonom.

Oblik doziranja:

filmom obložene tablete

1 600 mg tableta sadrži:

Aktivna supstanca: 600,0 mg gabapentina.

Pomoćni sastojci: poloksamer 407 80,0 mg, kopovidon 64,8 mg, kukuruzni škrob 49,2 mg, magnezijum stearat 6,0 mg, omotač filma: bijela opadra YS-1-18111 24,0 mg talka 17,4 mg, hiproloza 6,6 mg, biljni vosak (kandelila) 0,6 mg.

1 tableta od 800 mg sadrži:

Aktivna supstanca: 800,0 mg gabapentina.

Pomoćni sastojci: poloksamer 407 106,7 mg, kopovidon 86,4 mg, škrob

kukuruz 65,6 mg, magnezijum stearat 8,0 mg, filmškoljka: bijela opadra YS-I-18111 32,0 mg talk, 23,2 mg, hidroproza ​​8,8 mg, biljni vosak (kandelila) 0,8 mg.

Doziranje 600 mg: bijele eliptične filmom obložene tablete, urezane s "NT" i "16". zarez između gravure na jednoj strani i ureza na drugoj strani.

Doziranje 800 mg: bijele eliptične filmom obložene tablete, urezane s "NT" i "26". zarez između gravure na jednoj strani i ureza na drugoj strani.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Gabapentin lako prodire u moždano tkivo i sprječava razvoj napada u različitim životinjskim modelima epilepsije. Gabapentin nema afinitet prema GABA receptorimaA (gama-amino-maslačna kiselina) i GABA i ne utiče na metabolizam GABA. Gabapentin se ne veže za receptore drugih neurotransmitera prisutnih u mozgu i ne utiče na natrijumske kanale.

Gabapentin ima visoki afinitet i veže se za α-2-δ (alfa-2-delta) podjedinicu kalcijevih kanala ovisnih o naponu i pretpostavlja se da je povezanost gabapentina s α-2-δ podjedinicom uključena u mehanizam antikonvulzivnog učinka kod životinja. Prilikom pregleda velike grupe ciljnih molekula za ovaj lijek pokazalo se da je a28 podjedinica njegova jedina meta. Rezultati dobiveni u nekoliko predkliničkih modela pokazuju da se farmakološka aktivnost gabapentina može ostvariti vezanjem na α-2-sub podjedinicu inhibiranjem oslobađanja ekscitacijskih neurotransmitera u nekim dijelovima središnjeg živčanog sustava. Takva aktivnost može biti podloga antikonvulzivnog efekta gabapentina. Još uvijek treba utvrditi važnost ovih mehanizama djelovanja gabapentina za njegovo antikonvulzivno djelovanje na ljude. Učinkovitost gabapentina je također prikazana u nekoliko pretkliničkih studija na životinjskim modelima bola. Predlaže se da specifično vezanje gabapentina na α-2-sub podjedinicu dovodi do nekoliko različitih efekata koji mogu biti odgovorni za analgetski učinak na životinjskim modelima. Analgetski učinak gabapentina može se javiti na nivou kičmene moždine, kao i na nivou viših moždanih centara interakcijama s silaznim putovima koji potiskuju prijenos impulsa boli. Značaj ovih svojstava gabapentina utvrđen u pretkliničkim studijama nije poznat.

Klinička efikasnost i sigurnost

Kao dio kliničkog ispitivanja adjuvantne terapije djelomičnih napadaja u djece u dobi od 3 do 12 godina, pokazano je prisustvo kvantitativnih, ali statistički nepouzdanih razlika u učestalosti smanjenja napadaja za više od 50% u skupini koja je koristila gabapentin u usporedbi s placebo skupinom. Dodatna analiza učestalosti odgovora na terapiju ovisno o dobi (kada se dob uzima kao kontinuirana varijabla ili kad se identificiraju dvije dobne podskupine: 3-5 godina i 6-12 godina) nije otkrila statistički značajan utjecaj dobi na učinkovitost terapije. Rezultati ove dodatne analize predstavljeni su u tabeli ispod.


* „Namerno izlečiva“ modifikovana populacija (MITT) definisana je kao ukupnost svih pacijenata randomiziranih u grupu za ispitivanje i imaju dnevnike napadaja koji će se procenjivati ​​tokom 28 dana u početnoj i dvostruko slepoj fazi ispitivanja.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, maksimalna koncentracija gabapentina u plazmi postiže se u roku od 2-3 sata. Biološka raspoloživost gabapentina opada s povećanjem doze. Apsolutna bioraspoloživost kod uzimanja kapsula od 300 mg iznosi otprilike 60%. Hrana, uključujući i one s visokim udjelom masti, nema klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku gabapentina. Farmakokinetika gabapentina se ne mijenja sa opetovanim davanjem lijeka. Unatoč činjenici da je u kliničkim ispitivanjima koncentracija gabapentina u plazmi obično varirala u rasponu od 2-20 µg / ml, to nije omogućilo predviđanje ni učinkovitosti ni sigurnosti lijeka. Farmakokinetički parametri prikazani su u tablici.

Tabela.

Rezime prosječne (CV,%) farmakokinetike gabapentina u ravnoteži s višestrukim dozama s intervalom doziranja od osam sati


Gabapentin se ne veže za proteine ​​plazme, a njegova distribucija zapremina je 57,7 litara. U bolesnika s epilepsijom koncentracija gabapentina u cerebrospinalnoj tekućini (CSF) je otprilike 20% minimalne ravnotežne koncentracije u plazmi. Gabapentin prelazi u majčino mlijeko žena koje doje.

Nema podataka o metabolizmu gabapentina u ljudskom tijelu. Gabapentin ne indukuje indukciju nespecifičnih jetrenih oksidaza odgovornih za metabolizam lijekova.

Gabapentin se izlučuje nepromijenjen isključivo putem bubrežne ekskrecije. Poluživot gabapentina neovisan je o uzetoj dozi i prosječno je 5 do 7 sati.

Kod starijih ljudi i bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, očisti se gabapentin iz plazme. Konstanta eliminacije, plazma i bubrežni klirens gabapentina direktno su proporcionalni klirensu kreatinina.

Gabapentin se uklanja iz plazme hemodijalizom. Pacijentima s oštećenom funkcijom bubrega ili onima na hemodijalizi savjetuje se prilagodba doze lijeka (vidjeti dio „Doziranje i primjena“).

Farmakokinetika gabapentina kod djece proučavana je kod 50 zdravih dobrovoljaca u dobi od 1 mjeseca do 12 godina. Općenito, koncentracija gabapentina u plazmi djece starije od 5 godina slična je koncentraciji kod odraslih kada lijek koriste u ekvivalentnoj dozi na temelju izračuna mg / kg tjelesne težine.

U studiji farmakokinetike kod 24 zdrave djece u dobi od 1 do 48 mjeseci, parametri izloženosti lijeku (AUC) bili su približno 30% niži, Cmah- niži i veći klirens izračunato po jedinici tjelesne težine u odnosu na dostupne objavljene podatke o kinetičnosti lijeka u djece starijih od 5 godina.

Linearnost / nelinearnost parametara farmakokinetike

Bioraspoloživost gabapentina opada s povećanjem doze, što povlači za sobom nelinearnost farmakokinetičkih parametara, koji uključuju indeks bioraspoloživosti (F), na primjer, Ae%, CL / F, Vd / F. Eliminacijska farmakokinetika (parametri parametara koji ne uključuju F, kao što su CLr i T1 / 2) bolje su opisani linearnim modelom.

Ravnotežne koncentracije gabapentina u plazmi mogu se predvidjeti na osnovu podataka kinetike sa jednom dozom.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Nema podataka o upotrebi lijeka u trudnica.

Opšti rizik povezan sa epilepsijom i antiepileptičkim lekovima

Rizik od porođaja dece sa urođenim anomalijama kod majki koje su lečene antikonvulzivima povećava se za 2–3 puta. Najčešće postoji prorez gornje usne i nepca, malformacije kardiovaskularnog sistema i oštećenja neuralne cevi. Štoviše, uzimanje nekoliko antikonvulziva može biti povezano s većim rizikom od malformacija nego u slučaju monoterapije. Stoga, ako je moguće, treba koristiti jedan od antikonvulziva. Žene u rodnoj dobi, kao i sve žene koje mogu biti trudne, trebale bi se posavjetovati sa kvalificiranim stručnjakom. Ako žena planira trudnoću, ponovno treba procijeniti potrebu za stalnom antikonvulzivnom terapijom. Istovremeno, antikonvulzivi ne treba naglo ukinuti, jer to može dovesti do ponovnog napadaja s ozbiljnim posljedicama po majku i dijete. U rijetkim slučajevima, kod djece čije majke pate od epilepsije, primijećeno je zastoj u razvoju. Međutim, nemoguće je utvrditi da li je zastoj razvoja povezan s genetskim ili socijalnim faktorima, bolešću majke ili antikonvulzivnom terapijom.

Rizik Gabapentina

U pokusima na životinjama prikazana je toksičnost lijeka na plod. Što se tiče mogućeg rizika, ljudi nemaju podatke. Stoga se gabapentin treba koristiti tijekom trudnoće samo ako namjeravana korist za majku opravdava mogući rizik za plod.

Nemoguće je donijeti nedvosmislen zaključak o povezanosti gabapentina s povećanim rizikom od urođenih anomalija tijekom njegove primjene tijekom trudnoće zbog prisutnosti same epilepsije i istodobne primjene drugih antiepileptičkih lijekova u svakom registriranom slučaju.

Gabapentin se izlučuje u majčino mlijeko, njegov utjecaj na dojilju nepoznat je, stoga se tijekom dojenja Neurontin treba propisati samo ako blagodati za majku nadmašuju rizik za dijete.

Studije na životinjama nisu primijetile efekte gabapentina na plodnost.

Doziranje i primjena

Za sve indikacije, shema titracije doze za započinjanje terapije prikazana je u tablici br. Ova shema predstavljena je za odrasle pacijente i adolescente starije od 12 godina. Shema titracije za djecu mlađu od 12 godina predstavljena je u nastavku pod zasebnim podnaslovom.

Tabela br. 1 Shema titracije doze lijeka na početku terapije

300 mg jednom dnevno

300 mg 2 puta dnevno

300 mg 3 puta dnevno

Prekid terapije gabapentinom

Prema suvremenoj kliničkoj praksi, ako je potrebno otkazati terapiju gabapentinom, to bi trebalo raditi postupno u periodu od najmanje jedne sedmice, bez obzira na indikacije.

Uz epilepsiju obično je potrebno dugotrajno liječenje. Dozu lijeka određuje liječnik u ovisnosti o individualnoj toleranciji i efikasnosti lijeka.

Odrasli i djeca starija od 12 godina:

u kliničkim studijama efektivna doza se kretala od 900 do 3600 mg / dan. Terapija se može započeti prema shemi opisanoj gore u tabeli br. 1 ili s dozom od 300 mg 3 puta na dan prvog dana. Nakon toga, ovisno o pacijentovom odgovoru na terapiju i podnošljivosti lijeka, doza se može povećati za 300 mg / dan svaka 2-3 dana, do maksimalno 3600 mg / dan. Kod nekih pacijenata može biti prikladnije sporije povećanje doze. Minimalno vrijeme za koje možete povećati dozu na 1800 mg / dan je 1 tjedan, 2400 mg / dan - 2 tjedna, a za postizanje maksimalne dnevne doze od 3600 mg / dan potrebno je najmanje 3 tjedna. Otvorena klinička ispitivanja Diltelnyh primjećivala su dobru podnošljivost lijeka u dozama do 4800 mg / danu. Ukupnu dnevnu dozu treba podijeliti u tri doze. Maksimalni interval između doza s trostrukom dozom lijeka ne smije biti veći od 12 sati kako bi se izbjeglo obnavljanje napadaja.

Djeca od 3-12 godina: početna doza lijeka varira od 10 do 15 mg / kg / dan koja se propisuje u jednakim dozama 3 puta dnevno i povećava do učinkovite u roku od oko 3 dana. Efektivna doza gabapentina u djece starije od 5 godina je 25-35 mg / kg / dan u jednakim dozama u 3 podijeljene doze. Efektivna doza gabapentina u djece u dobi od 3 do 5 godina je 40 mg / kg / dan u jednakim dozama u 3 podijeljene doze. Primjećena je dobra podnošljivost lijeka u dozama do 50 mg / kg / dan uz produljenu upotrebu. Maksimalni interval između doza lijeka ne smije biti veći od 12 sati kako bi se izbjeglo obnavljanje napadaja.

Nema potrebe za kontrolom koncentracije gabapentina u plazmi. Može se koristiti u kombinaciji s drugim antikonvulzivima, ne uzimajući u obzir promjene njegove koncentracije u plazmi ili koncentracije drugih antikonvulziva u serumu.

Terapija se može započeti prema šemi opisanoj u tabeli br. 1. Alternativni način doziranja - početna doza je 900 mg / dan u tri podijeljene doze. Nakon toga, ovisno o pacijentovom odgovoru na terapiju i podnošljivosti lijeka, doza se može povećati za 300 mg / dan svaka 2-3 dana, do maksimalno 3600 mg / dan. Kod nekih pacijenata može biti prikladnije sporije povećanje doze. Minimalno vrijeme za koje možete povećati dozu na 1800 mg / dan je 1 tjedan, 2400 mg / dan - 2 tjedna, a za postizanje maksimalne dnevne doze od 3600 mg / dan potrebno je najmanje 3 tjedna.

U liječenju periferne neuropatske boli, u stanjima kao što su bolni oblik dijabetičke neuropatije i postherpetičke neuralgije, učinkovitost i sigurnost lijeka u razdoblju dužem od 5 mjeseci nisu proučavane u kliničkim studijama. Ako pacijent mora nastaviti liječenje periferne neuropatske boli duže od 5 mjeseci, liječnik treba procijeniti klinički status pacijenta i utvrditi potrebu za dodatnom terapijom.

Preporuke za sve indikacije

U bolesnika koji su u ozbiljnom stanju, na primjer, u slučaju smanjene tjelesne težine, nakon transplantacije organa itd., Dozu treba povećavati sporije, bilo korištenjem nižih doza, bilo pravljenjem dužih intervala prije povećanja doze.

Primjena kod starijih pacijenata (starijih od 65 godina)

Zbog pada bubrežne funkcije povezanog s dobi, starijim pacijentima će možda trebati prilagodba doze (za više informacija vidi tablicu 2). Pospanost, periferni edemi i astenija kod starijih pacijenata mogu se javljati češće.

Primjena kod pacijenata sa zatajenjem bubrega

Pacijentima s oštećenom funkcijom bubrega i / ili bolesnicima na hemodijalizi preporučuje se smanjenje doze gabapentina u skladu s tablicom br. 2:

Tabela broj 2. Doziranje gabapentina u odraslih bolesnika ovisno o funkcijibubreg

Ostavite Svoj Komentar