Acekardol tablete - sastav i indikacije, mehanizam djelovanja i kontraindikacije, analozi i cijena

Lijek "Acecardol" je acetilsalicilna kiselina, obložena, koja se rastvara direktno u crijevima. To je nesteroidni lijek s protuupalnim učinkom. Acetilsalicilna kiselina je uključena u različite doze u svim Acecardol analogima.

Ima sposobnost da blokira sintezu tromboksana i inhibira proces kombiniranja trombocita u ugrušak. Ovaj efekat Acecardola uočen je čak i kod malih doza njegove upotrebe i traje uz jednostruku upotrebu nedelju dana. U visokim dozama lijek ima antipiretsko, analgetsko i protuupalno djelovanje.

1 tableta sadrži 50, 100 ili 300 mg aktivne tvari acetilsalicilna kiselina. Lijek spada u kliničku i farmakološku skupinu NSAID-a, protiv trombocita.

Osnova mehanizma djelovanja je mogućnost inhibicije ciklooksigenaze aktivnom komponentom, koja izaziva inhibiciju proizvodnje tromboksana A2 i smanjenje agregacije trombocita. Efekat protiv trombocita postignut uzimanjem jedne tablete traje nedelju dana.

Indikacije za upotrebu Acecardola

Acekardol sprečava trombozu, sprečavajući razvoj i napredovanje srčanih udara, ishemijskih moždanih udara i tromboembolije. Dugotrajna upotreba acecardola povećava trajanje i kvalitetu života pacijenata. Pacijenti koji su bili uznemireni brzim neredovitim otkucajima srca primijetili su poboljšanje svog stanja, općeg dobrobiti i normalizacije pritiska.

Acekardol se propisuje kod nestabilne angine pektoris, radi sprečavanja ponavljajućeg infarkta miokarda, sprečavanja plućne embolije (uključujući njene grane) i tromboze dubokih vena (kod dugotrajne nepokretnosti, na primer, tokom dužeg trajanja operacije).

Uputa za upotrebu Doza Acecardola

Razgovarajte sa ljekarom o najboljoj dnevnoj dozi za vas. Pripravci acetilsalicilne kiseline od 50-150 mg dnevno namijenjeni su dugoročnoj upotrebi. U pravilu se propisuju doživotno ako nema ozbiljnih nuspojava.

Postoje prosječne doze lijeka koji se koristi u prevenciji različitih bolesti. Da bi se spriječio akutni infarkt miokarda, bez i uz prisustvo faktora rizika, tromboembolija plućne arterije i njezinih grana, propisuje se tromboza dubokih vena dnevno 100 mg dnevno ili 300 mg svaki drugi dan (poželjno je žvakati prvu tabletu za brzu apsorpciju).

Značajke aplikacije

Dok uzimate lijek Acekardol, treba biti oprezan pri upravljanju vozilima, mehanizmima i pri obavljanju drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Tokom perioda liječenja preparatima na bazi acetilsalicilne kiseline potrebno je redovno uzimati krvne pretrage, jer ova supstanca doprinosi njegovom značajnom razrjeđivanju. Uz produženu i nekontroliranu upotrebu acecardola, rizik od razvoja unutrašnjeg krvarenja je velik.

Ako se uzima istovremeno s alkoholom, povećava se toksični učinak alkohola, povećava se rizik od krvarenja i vrijeme im se produžava, a povećava se i rizik od oštećenja sluznice gastrointestinalnog trakta.

Acecardol pojačava efekte lekova kao što su:

- metotreksat,
- heparin,
- insulin
- srčani glikozidi.

Acekardol - od čega dolaze ove tablete

Liječnici propisuju tablete Acekardol u preventivne svrhe, nakon operacije na srcu i krvnim žilama ili kako bi se izbjegao rizik od drugog moždanog udara kod pacijenata koji su ga nedavno imali. Osjećaj nelagode i boli u predjelu grudnog koša (angina pectoris) također služi kao razlog za početak uzimanja Acecardola kao sastavnog dijela složene terapije.

Prema uputstvu za upotrebu, Acekardol spada u grupu lekova protiv trombocita. Njegovo djelovanje usmjereno je na sprečavanje nakupina (agregacije) trombocita i crvenih krvnih zrnaca. Učinak lijeka Acekardol na proces hematopoeze je da olakšava patentiranje kapilara, razrjeđivanje krvnih ugrušaka, koji nastaju zbog patoloških pojava koje nastaju u srcu i krvnim žilama.

Aktivna supstanca koja čini osnovu sastava lijeka Acecardol je acetilsalicilna kiselina poznata po širokom spektru terapijskih učinaka. Sljedeće tvari koriste se kao pomoćne komponente u postotnom omjeru:

  • polivinilpirolidon sa niskom molekularnom težinom - 1,8%,
  • kukuruzni skrob - 9,5%,
  • mikrokristalni prah biljnog polisaharida (celuloze) - 5,6%,
  • stearinska kiselina (ili magnezijum stearat) - 0,6%,
  • talk - 1,7%
  • mliječni glukoza monohidrat (laktoza) - 53%.

Obrazac za puštanje

Stanje lijeka Acecardol, u kojem se njegova terapijska svojstva potpuno ispoljavaju, je tableta obložena bijelom školjkom otpornom na kiseline s udjelom aktivne tvari od 50, 100 ili 300 mg. Sastav od kojeg je načinjen daje želudačno topiva svojstva kašeti (obloga lijeka):

  • celulozni acetat - sprečava otapanje u jednjaku,
  • titanov dioksid - neutrališe efekat hlorovodonične kiseline,
  • ricinusovo ulje (ricinoleinska kiselina) - olakšava i ubrzava prolazak tableta kroz jednjak.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Mehanizam djelovanja sredstva protiv trombocita Acekardol, prema uputstvu za upotrebu, zasnovan je na blokiranju pristupa tromboksana segmentu ciklooksigenaze koji se vezuje za supstrat. Proces inhibicije pomaže zaustaviti sintezu prostanoida i suzbijati agregaciju trombocita, zahvaljujući čemu se postiže učinak antipiretika, smanjenje boli i uklanjanje upalnih simptoma.

Lijek Acecardol, ulazeći u crijeva nakon oralne primjene, gubi svoju kiselinsko-zaštitnu membranu, a oslobođena acetilsalicilna kiselina počinje se apsorbirati u gornjem dijelu tankog crijeva. Tri sata nakon uzimanja Acecardola, dostiže se maksimalna koncentracija tvari u krvnoj plazmi. Izlučivanje lijeka nastaje tubularnom bubrežnom sekrecijom (60% u nepromijenjenom obliku, 40% u obliku metabolita).

Acekardol - indikacije za upotrebu

Lijekovi protiv trombocita propisani su za prevenciju krvnih ugrušaka i za liječenje poremećaja cirkulacije. Acekardol je prema uputama indiciran da se koristi za sprečavanje razvoja sljedećih patologija:

  • postoperativna tromboembolija (nakon ranžiranja, arterijska angioplastika),
  • egzacerbacije koronarne srčane bolesti (glavni simptom je nestabilna angina)
  • moždani udar
  • infarkt miokarda (ako postoje faktori koji stvaraju rizik, poput šećerne bolesti, pretilosti, starosti itd.),
  • krvnih ugrušaka u dubokim venama.

Kontraindikacije

Zbog prisustva ulcerogene acetilsalicilne kiseline u sastavu Acecardola, upotreba ovog lijeka je kontraindicirana kod djece mlađe od 18 godina i kod onih pacijenata koji imaju takve bolesti zabilježene u historiji bolesti:

  • sindrom zatajenja bubrega ili jetre,
  • pojačano krvarenje
  • krvarenje u šupljini gastrointestinalnog trakta,
  • bronhijalna astma u kombinaciji s nosnom polipozom,
  • erozivno oštećenje želudačne sluznice.

Doziranje i primjena

Uputa za upotrebu sadrži detaljan raspored uzimanja tableta Acecardol. Prekoračenje naznačene doze i promjena načina korištenja lijeka ne preporučuje se bez pristanka liječnika. Lijek mora ući u crijeva bez oštećenja integriteta membrane, a za to se mora progutati cijeli i oprati s velikom količinom vode. Acecardol treba uzimati prije jela. Kako bi se spriječili negativni učinci na sluznicu, tablete se mogu isprati mineralnom alkalnom vodom.

Kada uzimate Acecardol za prevenciju bolesti, treba se pridržavati sljedećih uputa:

Nuspojave i kontraindikacije Acekardol

Prema recenzijama i zvaničnim napomenama, Acecardol može izazvati različite nuspojave.

  • Iz probavnog sistema: mučnina, žgaravica, povraćanje, epigastrična bol, čir na sluznici želuca i dvanaestopalačnog creva, perforirani čir na želucu i dvanaesniku, gastrointestinalno krvarenje, prolazna disfunkcija jetre sa povećanom aktivnošću jetrenih transaminaza.
  • Iz hemopoetskog sistema: imenovanje ASA prati povećan rizik od krvarenja zbog inhibicijskog učinka ASA na agregaciju trombocita, anemije.
  • Alergijske reakcije: osip na koži, svrbež, urtikarija, Quinckeov edem, rinitis, oticanje nosne sluznice, kardiorespiratorni distres sindrom, kao i teške reakcije, uključujući anafilaktički šok.
  • Iz respiratornog sistema: bronhospazam.
  • Sa strane centralnog nervnog sistema: vrtoglavica, slabost, gubitak sluha, glavobolja, zujanje u ušima.

Od nuspojava najčešće se bilježe krvarenje prilikom pranja zuba, krvarenje iz nosa na pozadini hipertenzivne krize. Mnogi se pacijenti žale na žgaravicu nakon uzimanja Acecardola.

Čak i ako ste zabrinuti zbog nuspojava, ne smijete proizvoljno prestati uzimati Acekardol. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako se možete odreći acetilsalicilne kiseline ili je zamijenite nečim drugim. Strani medicinski časopisi upozoravaju da se prvi put nakon ukidanja dnevnog unosa aspirina kod pacijenata često javljaju krvni ugrušci, srčani udar i ishemijski moždani udar zbog „efekta odmora“.

Predoziranje

Simptomi predoziranja umjerene jačine: mučnina, povraćanje, zujanje u ušima, gubitak sluha, vrtoglavica, poremećaji vida, zbunjenost.

Liječenje: smanjenje doze.

Velika predoziranje Acecardola prijeti plućnom edemu, srčanom zastoju, akutnom zatajivanju bubrega, hiperglikemiji i hipoglikemiji. U slučaju ozbiljnog predoziranja, postoji veliki rizik od brzog razvoja krvarenja u želucu i crijevima.

U slučaju predoziranja velike težine, provode se sljedeće mjere: hitna hospitalizacija u specijaliziranim odjeljenjima za hitnu terapiju - ispiranje želuca, utvrđivanje kiselo-bazne ravnoteže, alkalna i prisilna alkalna diureza, hemodijaliza, davanje otopina, aktivnog uglja, simptomatska terapija.

Kontraindikacije:

  • gastrointestinalno krvarenje,
  • erozije, čir na želucu,
  • bronhijalna astma u fazi pogoršanja i remisije,
  • hemoragična dijateza,
  • hroničnog zatajenja srca
  • djeca mlađa od 18 godina,
  • polipoza paranazalnih sinusa i nosa.

Strogo je zabranjeno uzimati lijek Acekardol, analoge i slične pripravke u razdoblju gestacije (cijeli period trudnoće) i dojenja. Takođe se kao kontraindikacija može smatrati individualna osjetljivost na acetilsalicilnu kiselinu i pomoćne komponente u sastavu lijeka, posebno laktozu.

Kontraindiciran kod teškog zatajenja bubrega (klirens kreatinina (CC) manji od 30 ml / min). Uz oprez i samo pod nadzorom specijalista, propisuje se lek za oslabljenu bubrežnu funkciju (CC više od 30 ml / min).

Acecardol analozi, popis

Analozi Acecardola su lijekovi (lista):

Važno - upute za uporabu Acecardola, cijena i recenzije ne odnose se na analoge i ne mogu se koristiti kao vodič za upotrebu lijekova sličnog sastava ili djelovanja. Sve terapijske termine trebao bi odrediti ljekar. Prilikom zamjene Acecardola analognim, važno je dobiti savjet stručnjaka, možda ćete trebati promijeniti tijek terapije, doziranje itd. Nemojte samo-liječiti se!

Recenzije ljekara o lijeku Acekardol su pozitivne. Ljekari kažu da su tablete dobre za prevenciju ponovljenih srčanih udara, moždanih udara, kao i tromboze nakon operacije i da dobro rade svoj zadatak.

Pacijenti koji su prošli tečaj terapije tvrde da ako ne žvakite tabletu, nakon stjecanja neće biti neugodnosti u stomaku. To omogućava enterički prekrivanje tableta oblika lijeka. Glavna stvar je samo pridržavati se doze koju je preporučio vaš ljekar. Takođe, činjenica pozitivne dinamike u prevenciji i liječenju krvnih ugrušaka potvrđena je od pacijenata.

Ostavite Svoj Komentar