Atomax: upute za uporabu, analozi, cijena, recenzije

Atomax se odnosi na lekove-statine treće generacije koji imaju efekat smanjenja lipida. To je konkurentni selektivni blokator HMG-CoA reduktaze, enzima koji katalizira ograničavajući rani stadijum sinteze holesterola.

Upotreba lijeka je relevantna u liječenju hiperkoholisterinemije i povišenog tiroglobulina (TG). Zahvaljujući Atomaxu metabolizam lipida se može normalizirati i mogu se spriječiti teške posljedice visokog kolesterola.

U ovom materijalu možete pronaći detaljne informacije o lijeku Atomax, upute za uporabu, cijenu, recenzije pacijenata i slične lijekove.

Oblik i sastav izdavanja

Atomax je lijek usmjeren na suzbijanje HMG-CoA reduktaze, što za posljedicu ima usporavanje sinteze kolesterola u ćelijama jetre. Za razliku od statina prve generacije, Atomax je lijek sintetskog porijekla.

Na farmakološkom tržištu možete pronaći lijek proizveden od indijske kompanije HeteroDrags Limited i domaće biljke Nizhfarm OJSC, Skopinsky Pharmaceutical Plant LLC.

Atomax je dostupan u obliku bijelih tableta okrugla oblika sa konveksnim stranama. Odozgo su prekrivene filmskom membranom. Jedno pakovanje sadrži 30 tableta.

Tableta sadrži 10 ili 20 mg aktivne tvari - atorvastatin kalcij trihidrat.

Pored glavne komponente, svaka tableta i njena ljuska sadrže određenu količinu:

  • natrijeva karmeloza,
  • pročišćeni prah od talka
  • bez laktoze
  • magnezijum stearat,
  • kukuruzni škrob
  • kalcijum karbonat
  • povidone
  • bezvodni koloidni silicijum dioksid,
  • crospovidone
  • triacetin

Uz to, određena količina titanijum dioksida je uključena u preparat.

Mehanizam delovanja aktivne supstance

Kao što je spomenuto ranije, učinak Atomaxa na snižavanje lipida postiže se blokiranjem HMG-CoA reduktaze. Glavni cilj ovog enzima je pretvaranje metilglutarilnog koenzima A u mevalonsku kiselinu, koja je prekursor holesterola.

Atorvastatin djeluje na stanice jetre, smanjujući količinu LDL-a i kolesterola. Efikasno ga koriste pacijenti koji pate od homozigotne hiperholesterolemije, koja se ne može lečiti drugim lekovima koji snižavaju holesterol. Dinamika smanjenja koncentracije holesterola direktno ovisi o dozi glavne tvari.

Atomax se ne preporučuje uzimati tokom obroka, kao jedenje smanjuje brzinu apsorpcije. Aktivni sastojak dobro se apsorbira u probavnom traktu. Maksimalni sadržaj atorvastatina opaža se 2 sata nakon primjene.

Pod utjecajem posebnih enzima CY i CYP3A4, dolazi do metabolizma u jetri, kao rezultat toga nastaju parahidroksilirani metaboliti. Tada se metaboliti uklanjaju iz tijela zajedno sa žuči.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu lijeka


Atomax se koristi za snižavanje holesterola. Liječnik propisuje lijek u kombinaciji s dijetalnom prehranom za takve dijagnoze kao primarna, heterozigotna porodična i ne porodice porodičnih hiperholesterolemija.

Upotreba tableta je također relevantna za povećane serumske koncentracije tiroglobulina (TG), kada terapija dijetom ne donosi željene rezultate.

Atorvastatin efikasno smanjuje kolesterol u bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, kad nefarmakološki tretman i prehrana ne stabiliziraju metabolizam lipida.

Atomax je zabranjen za određene kategorije pacijenata. Uputstvo sadrži listu kontraindikacija za upotrebu leka:

  1. Djeca i adolescenti mlađi od 18 godina.
  2. Period rađanja djeteta i dojenja.
  3. Jetrna disfunkcija nepoznatog porijekla.
  4. Preosjetljivost na komponente proizvoda.

Lijek se propisuje s oprezom u slučaju arterijske hipotenzije, neravnoteže elektrolita, nepravilnog rada endokrinog sistema, patologija jetre, hroničnog alkoholizma i epilepsije, koje se ne može kontrolirati.

Upute za upotrebu lijeka


Važna tačka u liječenju Atomaxa je poštivanje posebne prehrane. Prehrana je usmjerena na smanjenje unosa hrane koja sadrži visoki kolesterol. Dakle, prehrana isključuje konzumiranje viscera (bubrega, mozga), žumanjka, maslaca, svinjske masti itd.

Doza atorvastatina varira od 10 do 80 mg. U pravilu, dežurni ljekar propisuje početnu dozu od 10 mg dnevno. Nekoliko faktora utječe na dozu lijeka, kao što su nivo LDL-a i ukupnog kolesterola, ciljevi liječenja i njegova učinkovitost.

Povećanje doziranja može se provesti nakon 14-21 dana. U tom je slučaju koncentracija lipida u krvnoj plazmi obavezna.

Nakon 14 dana liječenja primjećuje se smanjenje razine kolesterola, a nakon 28 dana postiže se maksimalni terapeutski učinak. Uz produženu terapiju metabolizam lipida se vraća u normalu.

Ambalaža lijeka mora se čuvati na mjestu zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti daleko od male djece. Temperaturni režim skladištenja varira od 5 do 20 stepeni Celzijusa.

Rok trajanja je 2 godine, nakon tog vremena zabranjeno je uzimati lijek.

Potencijalna šteta i predoziranje


Samo-primjena lijeka za terapiju lijekovima strogo je zabranjena.

Povremeno, lek može izazvati neželjene reakcije kod pacijenta.

Prije upotrebe Atomaxa, potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

U uputama je navedeno o mogućoj pojavi takvih nuspojava:

  • Poremećaji središnjeg živčanog sustava: astenični sindrom, loš san ili pospanost, noćne more, amnezija, vrtoglavica, glavobolja, depresija, zujanje u ušima, problemi sa smještajem, parestezija, periferna neuropatija, poremećaj ukusa, suha usta.
  • Reakcije povezane s osjetilnim organima: razvoj gluhoće, suha konjunktiva.
  • Problemi kardiovaskularnog i hematopoetskog sistema: flebitis, anemija, angina pektoris, vazodilatacija, ortostatska hipotenzija, trombocitopenija, ubrzani rad srca, aritmija.
  • Disfunkcija probavnog i žučnog sistema: zatvor, proljev, mučnina i povraćanje, bol u trbuhu, jetrena kolika, belching, žgaravica, pojačano stvaranje plinova, akutni pankreatitis.
  • Reakcije na koži: svrbež, osip, ekcem, oticanje lica, fotoosjetljivost.
  • Problemi mišićno-koštanog sistema: grčevi mišića donjih ekstremiteta, bolovi u kontrakturama zglobova i leđa, miozitis, rabdomioliza, artritis, pogoršanje gihta.
  • Neispravno mokrenje: odgođeno mokrenje, cistitis.
  • Pogoršanje laboratorijskih parametara: hematurija (krv u urinu), albuminurija (protein u urinu).
  • Ostale reakcije: hipertermija, smanjena seksualna želja, erektilna disfunkcija, alopecija, prekomjerno znojenje, seboreja, stomatitis, krvarenje desni, rektalno, vaginalno i nosno krvarenje.

Uzimanje visokih doza atorvastatina povećava rizik od zatajenja bubrega, kao i miopatije (neuromuskularne bolesti) i rabdomiolize (ekstremni stepen miopatije).

Do danas ne postoji poseban protuotrov za ovaj lijek.

Ako se pojave znakovi predoziranja, moraju se eliminirati. U ovom slučaju hemodijaliza je neefikasna.

Interakcija s drugim lijekovima


Aktivne tvari lijekova mogu međusobno različito reagirati, uslijed čega terapeutski učinak Atomaxa može pojačati ili oslabiti.

Mogućnost interakcije sastojaka različitih lijekova zahtijeva da pacijent mora obavijestiti liječnika o uzimanju lijekova koji utječu na aktivnost Atomaxa.

U uputama za upotrebu hipolipidemičnog lijeka nalaze se potpune informacije o interakciji sa drugim lijekovima.

  1. Kombinovano liječenje ciklosporinom, eritromicinom, fibratima i antifungalnim agensima (skupina azola) povećava rizik od neuromuskularne patologije - miopatije.
  2. Tokom istraživanja, istodobna primjena Antipirina ne uzrokuje značajne promjene u farmakokinetikama. Stoga je dozvoljena kombinacija dvaju lijekova.
  3. Paralelna upotreba suspenzija koje sadrže magnezijum hidroksid ili aluminijum hidroksid dovodi do smanjenja sadržaja atorvastatina u plazmi.
  4. Kombinacija Atomaxa sa kontracepcijskim pilulama koje sadrže tinylestradiol i noretindron povećava AUC ovih komponenti.
  5. Istodobna upotreba kolestipola smanjuje nivo atorvastatina. To zauzvrat poboljšava učinak snižavanja lipida.
  6. Atomax može povećati digoksin u krvotoku. Ako je potrebno, liječenje ovim lijekom treba biti pod strogim liječničkim nadzorom.
  7. Paralelna primena Azitromicina ne utiče na sadržaj aktivne komponente Atomaxa u krvnoj plazmi.
  8. Upotreba eritromicina i klaritromicina uzrokuje povećanje nivoa atorvastatina u krvi.
  9. Tokom kliničkih eksperimenata, nisu otkrivene hemijske reakcije između Atomaxa i Cimetidina, Warfarina.
  10. Pojačano je povećanje razine aktivne tvari kod kombinacije lijeka s blokatorima proteaze.
  11. Ako je potrebno, liječnik vam omogućuje kombiniranje Atomaxa s lijekovima, koji uključuju Amplodipin.
  12. Studije o načinu na koji lijek djeluje sa antihipertenzivnim lijekovima nisu provedene.

Kod kombinacije Atomaxa i estrogena nisu primijećene štetne reakcije.

Cijena, recenzije i analozi


Malo je informacija o efikasnosti upotrebe Atomaxa na Internetu. Činjenica je da se trenutno statini IV generacije koriste u medicinskoj praksi. Ovi lijekovi imaju prosječnu dozu i ne izazivaju mnoge nuspojave.

Atomax je dovoljno teško kupiti u ljekarnama zemlje zbog činjenice da se sada skoro nikad ne koristi. U prosjeku, cijena paketa (30 tableta od 10 mg) kreće se od 385 do 420 rubalja. Ako je potrebno, lijek se može naručiti putem interneta na službenoj web stranici proizvođača.

Na tematskim forumima postoji nekoliko recenzija o sredstvu za snižavanje lipida. Uglavnom se govori o pojavi neželjenih reakcija tijekom uzimanja lijeka. Međutim, postoje različita mišljenja.

Zbog različitih kontraindikacija i negativnih reakcija, ponekad liječnik propisuje sinonim (lijek s istom aktivnom supstancom) ili analog (koji se sastoji od različitih komponenti, ali proizvodi sličan terapeutski efekat).

Sljedeći sinonimi Atomaxa mogu se kupiti na ruskom farmaceutskom tržištu:

  • Atovastatin (br. 30 u 10 mg - 125 rubalja),
  • Atorvastatin-Teva (br. 30 za 10 mg - 105 rubalja),
  • Atoris (br. 30 za 10 mg - 330 rubalja),
  • Liprimar (br. 10 u 10 mg - 198 rubalja),
  • Novostat (br. 30 za 10 mg - 310 rubalja),
  • Tulipan (br. 30 za 10 mg - 235 rubalja),
  • Torvacard (br. 30 za 10 mg - 270 rubalja).

Među efikasnim analogima Atomax-a potrebno je razlikovati takve lijekove:

  1. Akorta (br. 30 za 10 mg - 510 rubalja),
  2. Krestor (br. 7 za 10 mg - 670 rubalja),
  3. Mertenil (br. 30 za 10 mg - 540 rubalja),
  4. Rosuvastatin (br. 28 u 10 mg - 405 rubalja),
  5. Simvastatin (br. 30 u 10 mg - 155 rubalja).

Nakon pažljivog proučavanja lijeka Atomax, upute za uporabu, cijene, analoga i mišljenja potrošača, pacijent će zajedno s liječnikom koji posjećuje moći trezveno procijeniti potrebu za uzimanjem lijeka.

Informacije o statinima nalaze se u videu u ovom članku.

Sastav, obrazac za puštanje

Aktivna supstanca Atomaxa je atorvastatin. Pomoćnu funkciju obavlja kalcijum karbonat, mlečni šećer, celuloza, natrijum karmeloza, povidon K-30, magnezijum stearat, hipromeloza, talk, titan dioksid, triacetin.

Atomax - bijele tablete obložene narezima kako bi se olakšala podjela. Dvije su vrste lijeka proizvedene s udjelom aktivne tvari od 10 ili 20 mg.

Farmakološko djelovanje

Princip rada atorvastatina temelji se na njegovoj sposobnosti da blokira aktivnost HMG-CoA reduktaze. Ovaj enzim je odgovoran za početak jedne od prvih faza sinteze holesterola. Jednom u tijelu, Atomax inhibira sintezu sterola, uzrokujući smanjenje njegove razine. Da bi se nadoknadio deficit holesterola, aktivira se raspad „štetnih“ lipoproteina niske gustine (LDL), koji sadrže potrebnu supstancu. U isto vrijeme, tijelo pojačava sintezu „dobrih“ lipoproteina visoke gustoće (HDL), koji su odgovorni za isporuku sterola iz perifernih tkiva.

Promjene koncentracije kolesterola i lipoproteina mogu spriječiti razvoj ateroskleroze, kao i s njima povezane bolesti - moždani udar, srčani udar, nekroza ekstremiteta.

Maksimalna koncentracija atorvastatina u krvi pojavljuje se u roku od 1-2 sata nakon primjene. Sposobnost blokiranja traje 20-30 sati. Lijek se izlučuje jetrom, male količine mokraćom. To omogućava da se Atomax propiše za bubrežne probleme, ali zahtijeva opreznu upotrebu kod pacijenata sa zatajenjem jetre.

Farmakodinamika

Lijek s izraženim hipolipidemičkim efektom. Mehanizam djelovanja zasnovan je na njegovoj selektivno konkurentnoj sposobnosti inhibicije HMG-CoA reduktaza - glavni enzim u procesu pretvorbe metilglutarilni koenzim A u mevalonska kiselinavezan za prekursore steroida, uključujući holesterol. TG i holesterol u jetri se uključuju u VLDL, a zatim ulaze u krvotok i prenose se u tkiva tijela. Nadalje, VLDL se formira iz VLDL-a, koji se u interakciji s LDL receptorima katabolizira.

Ciljani organ atorvastatin jetra i direktno je proces sinteze holesterol i dozvolu LDL-a. Atomax smanjuje sintezu holesterol i smanjuje broj LDL čestica. Lijek je efikasan za pacijente koji imaju homozigot hiperholesterolemijane leči se drugim lekovima za snižavanje lipida. Doza lijeka odabire se pojedinačno uzimajući u obzir terapeutski učinak, s obzirom na to da dinamika opada holesterol značajno korelira sa dozom lijeka.

Farmakokinetika

Atomax se dobro apsorbira u probavnom traktu, unos hrane smanjuje brzinu apsorpcije. Cmax - oko 2 sata, bioraspoloživost na nivou od 30%, što se događa zbog presistemskog metabolizma lijeka tokom "prvog prolaza" u gastrointestinalnoj mukozi i jetri.

Metabolizam enzimima CYP3A4 5 i CY u jetri da se formiraju parahidroksilirani metabolitisa visokim farmakološkim delovanjem. Izlučuje se u žuči nakon jetrenog metabolizma. T1 / 2 oko 15 sati.

Indikacije za upotrebu

  • Kako bi se sveukupno smanjilo holesterol (u kombinaciji s dijetom) kod pacijenata s primarnim hiperholesterolemijaneroditeljska i heterozigotna porodica hiperholesterolemija,
  • Povećana razina TG u serumu kod pacijenata kod kojih dijetalna terapija nije efikasna,
  • Kako bi se smanjila ukupna razina holesterol u bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, s neučinkovitošću dijetalne terapije i nefarmakološkim metodama liječenja.

Kontraindikacije

Velika osetljivost na Atomax, bolest jetre nepoznatog porekla, starija od 18 godina, trudnoćadojenje Oprezno uzimajte kod pacijenata s jakom neravnotežom elektrolita, arterijska hipotenzija, endokrini poremećaji, bolesti jetre, sa hroničnim alkoholizamnekontroliran epilepsija.

Nuspojave

Astenski sindromsuha usta pospanostili nesanica, vrtoglavica, amnezija, glavoboljanoćne more, parestezijaperiferna neuropatija, emocionalna labilnost, depresijaporemećaj smještaja, zujanje u ušima, perverzija ukusa, gluhoća, suha konjunktiva, palpitacije, bol u grudima, ortostatska hipotenzija, anemija, flebitis, vazodilatacija, trombocitopenijakrvarenja iz nosa proliv/zatvor, bronhitis, aritmijakrvarenje desni jetrena kolika, nadutostbelching, mučnina, žgaravica, pankreatitisbol u stomaku, povraćanje stomatitisrektalno krvarenje miozitisgrčevi u nogama, bolovi u leđima, kontrakcija zglobova, rabdomioliza, artritis, albuminuriasmanjen libido cistitis, znojenje, seboreja, hematurijavaginalno krvarenje nemoćsvrbež kože, debljanje, epididimitispogoršanje gihta, ekcem, alopecija, oticanje licazadržavanje mokraće fotosenzibilizacijapovećanje tjelesne temperature.

Atomax upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Liječenje Atomaxa treba provoditi u pozadini dijeta za snižavanje lipidanastavljajući kroz čitav period liječenja. Doziranje se kreće od 10-80 mg. U prosjeku, početna doza je 10 mg, a uzima se 1 put dnevno, bez obzira na unos hrane. Doziranje lijeka odabire se za pacijenta prema nivou holesterol/ LDL, ciljevi liječenja i efikasnost liječenja. Na početku liječenja i s povećanjem doze Atomaxa potrebno je kontrolirati sadržaj lipida u krvnoj plazmi svaka 2-3 tjedna te prilagoditi dozu.

Terapeutski učinak očituje se ne ranije od 2 tjedna, a maksimalan - nakon 4 tjedna, što je uz produženu upotrebu lijeka dobro očuvano.

Atomax: indikacije za upotrebu

Prema uputama, Atomax se propisuje pacijentima koji imaju:

  • primarna hiperholesterolemija, heterozigotna porodična, nefifalna hiperholesterolemija,
  • mešana hiperlipidemija,
  • hipertrigliceridemija,
  • dbetalipoproteinemija.

Atomax je efikasan u sprečavanju komplikacija ateroskleroze kod pacijenata sa simptomima koronarne arterije. Propisuje se osobama rizičnim za razvoj koronarne srčane bolesti prema dva ili više faktora: pušenju, prekomernoj težini, starosti, neuhranjenosti, neaktivnom načinu života.

Način primjene, doziranje

Atomax se propisuje isključivo kao dodatak prehrani, ako se ispostavilo da nije efikasna. Mora se promatrati tokom cijelog razdoblja liječenja.

Prilikom uzimanja statina morate se pridržavati jednostavnih pravila. Istovremeno pijte Atomax tabletu, 1 put / dan, sa puno vode. Ne može se žvakati, drobiti.

Liječenje započinje minimalnom dozom. Fokusiram se na promene holesterola, lipoproteina, lekar može prilagoditi dozu nakon 2-4 nedelje. Maksimalna dozvoljena doza je 80 mg. Ako je takva količina atorvastatina neučinkovita, Atomax će biti zamijenjen snažnijim statinom ili su drugi lijekovi za snižavanje holesterola uključeni u tijek liječenja.

Za većinu bolesnika sa primarnom hiperholesterolemijom, kao i mešovitom hiperlipidememijom, dovoljno je 10 mg leka.

Osobe s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom uzimaju lijek u dozi od 80 mg 3 puta dnevno (20 ujutro, 20 popodne, 40 uveče). U pravilu je to dovoljno za snižavanje holesterola za 18-45%.

Morate biti oprezni prilikom propisivanja Atomaxa pacijentima koji:

  • zloupotreba alkohola
  • imao bolest jetre
  • pate od metaboličkih, hormonalnih poremećaja, epilepsije, hipotenzije, patologija skeletnih mišića,
  • s opsežnim hirurškim intervencijama.

Atomax: upute za uporabu, cijena, recenzije, analozi

Atomax je lijek za snižavanje lipida koji pripada terapijskoj grupi inhibitora HMG-CoA reduktaze.

Koristi se za smanjenje koncentracije apolipoproteina B, ukupnog holesterola, triglicerida, LDL i VLDL kod pacijenata koji pate od primarne hiperholesterolemije, porodične i ne porodične heterorozne hiperholesterolemije i mješovitog oblika hiperlipidemije kod bolesnika sa disbetalipoproteininemijem sa nivoom trostrukog seruma u krvi 3 efekat ishrane Kontraindiciran je u slučaju velike aktivnosti jetrenih enzima, preosjetljivosti, laktacije, aktivnih patologija jetre, trudnoće i u pedijatrijskoj praksi.

Opis i sastav

Atomax je bikonveksna tableta okruglog oblika prekrivena bijelim filmom. Dopuštena je lagana hrapavost površine.

1 tableta sadrži 10 mg ili 20 mg atorvastatina.

  • titanijum-dioksid
  • crospovidone
  • magnezijum stearat,
  • povidone
  • kroskarmeloza natrijum
  • talk u prahu
  • koloidni bezvodni silika,
  • laktoza
  • skrob
  • primellose 15 CPS.

Za odrasle

Atomax je propisan odraslim pacijentima sa stanjima kao što su:

  • smanjenje ukupnog holesterola, triglicerida, apolipoproteina B, LDL i VLDL kod pacijenata s primarnom hiperholesterolemijom, porodičnom i porodičnom heteroroznom hiperholesterolemijom i miješanom hiperlipidemijom,
  • terapija pacijenata koji pate od povišenog serumskih triglicerida i disbetalipoproteinemije (u nedostatku odgovarajućeg efekta dijetalne terapije).

Atomax je kontraindiciran djeci i adolescentima mlađim od 18 godina.

Interakcija s drugim lijekovima

Rizik od miopatije tijekom liječenja drugim lijekovima ove klase povećava se primjenom ciklosporina, eritromicina, fibrata, antifungalnih lijekova.

Uz kombiniranu upotrebu atorvastatina i eritromicina ili klaritromicina zabilježeno je povećanje sadržaja atorvastatina u krvnom serumu.

Kombinovana upotreba atorvastatina sa inhibitorima proteaze praćena je porastom nivoa atorvastatina u serumu.

Posebna uputstva

Prije nego što započne liječenje Atomaxom, pacijent mora propisati standardnu ​​prehranu s hipokosterolom koju mora slijediti tokom terapije.

Upotreba inhibitora HMG-CoA reduktaze za snižavanje lipida u krvi može izazvati promjene u biohemijskim parametrima koji odražavaju funkciju jetre.

Nije zabilježen negativan utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima, s obzirom na prirodu nuspojava, trebalo bi biti oprezan prilikom sudjelovanja u potencijalno opasnim aktivnostima.

Uslovi skladištenja

Atomax treba čuvati van dohvata dece, na suvom mestu, zaštićenom od sunčeve svetlosti. Temperatura skladištenja - ne više od 25 ° S.

Rok trajanja je 2 godine.

Upotreba lijeka Atomax ne daje uvijek identičan terapijski rezultat za sve pacijente. S tim u vezi, na farmaceutskom tržištu postoji nekoliko efikasnih sličnih lijekova.

Mertenyl

Mertenil je selektivni i konkurentni inhibitor HMG-CoA reduktaze. Lijek proizvodi izražen efekat snižavanja lipida.

Mertenil se propisuje kod hipertrigliceridemije, hiperholesterolemije, kombinovanih dislipidemijskih stanja, kao i za primarnu prevenciju kardiovaskularnih patologija. Lijek ima širok spektar kontraindikacija i ograničenja za upotrebu.

Prije početka liječenja preporučuje se kontaktirati medicinsku ustanovu i posavjetovati se s ljekarom.

Atotex

Atotex je lijek za snižavanje lipida koji sadrži atorvastatin kao aktivnu komponentu. Koristi se za iste indikacije kao i lijek Atomax. Atotex je zabranjen za upotrebu tokom trudnoće, dojenja, zanemarivanja kontracepcije kod pacijenata u rodnoj dobi, akutnih poremećaja jetre, netolerancije i mlađih od 18 godina.

Tulipan

Lijek Tulip pripada farmakološkom nizu selektivnih (selektivnih) konkurentskih inhibitora HMG-CoA reduktaze.

Koristi se za liječenje primarne hiperholesterolemije, kombiniranog oblika hiperlipidemije, a ujedno i kao dodatni element prehrani za uklanjanje homozigotne i heterorozne porodične hiperholesterolemije.

Zabranjen je preosjetljivost, aktivne patologije jetre, zatajenje jetre, trudnoća, dojenje, pojačana aktivnost jetrenih enzima nepoznatog porijekla, zanemarivanje uporabe odgovarajuće kontracepcije od strane pacijenata reproduktivne dobi i u pedijatrijskoj praksi.

Livazo

Aktivna komponenta je kalcijum pitavastatin. Hipolipidemski lek.

Indikacije za upotrebu Livaza uključuju sljedeće patologije: smanjenje LDL i VLDL, triglicerida, ukupnog kolesterola i apolipoproteina B na pozadini porodične heterorozne dibo primarne hiperholesterolemije i mješovitog oblika dislipidemije. Kontraindikacije su ista stanja kao i za prethodni lijek.

Vasilip

Lijek za snižavanje lipida u obliku tableta koje sadrže simvastatin kao aktivnu tvar.

Propisana je kao dodatak specijalizovanoj prehrani za primarnu ili porodičnu (homozigotnu) hiperholesterolemiju, hipertrigliceridemiju, miješanu dislipidemiju, a ujedno i kao profilaksu za kardiovaskularne patologije kod bolesnika sa predispozicijom. Lijek Vasilip zabranjen je za patologije jetre (uključujući visoku koncentraciju transaminaza), laktaciju, trudnoću, netoleranciju i kod djece mlađe od 18 godina.

Lovagexal

Lovagexal tablete imaju aktivnu komponentu lovastatina. Lijek je opravdano koristiti ako je potrebno za snižavanje razine LDL, triglicerida, VLDL-a i ukupnog kolesterola u krvi s hipertrigliceridemijom i primarnom i kombiniranom hiperholesterolemijom.

Lijek Lovagexal kontraindiciran je za primjenu kod djece mlađe od 12 godina, kod pacijenata koji pate od bubrežne ili jetrene insuficijencije, kao i općenito teškog stanja organizma.

Tokom razdoblja gestacije i dojenja lijek nije propisan.

Trošak Atomaxa prosječno je od 81 do 390 rubalja.

Učinkovitost lijeka Atomax protiv kolesterola

Pacijenti pitaju kako uzimati Atomax za holesterol? Da biste imali predstavu o lijeku, morate znati njegovu svrhu, vrstu, djelovanje.

Ako osoba ima povećanje ili smanjenje bilo koje tvari u tijelu, to može dovesti do kvara u nekim sustavima. Za vraćanje ravnoteže koriste se lijekovi, od kojih je jedan ovaj lijek.

Uz holesterol, Atomax pruža najefikasniji tretman.

Kako uzimati Atomax sa holesterolom?

Lijek je u obliku tableta. Njihove su strane konveksne, površina je hrapava. S jedne strane postoji rizik. Imaju rastvorljivu ljusku, karakterizira ih bjelkasta boja. Tablete su upakovane u blistere, koji su zatvoreni u gustu kartonsku kutiju.

  • aktivna supstanca (glavna komponenta), koja je atorvastatin,
  • kukuruzni škrob
  • kalcijum karbonat
  • laktoza
  • povidone
  • kroskarmeloza natrijum
  • silicijum
  • bezvodni koloidni dioksid,
  • crospovidone.

Od čega je napravljena ljuska tableta? Od triacetina, pročišćenog talka, primmeloze, titanijevog dioksida.

Kako piti Atomax, čija se upute za upotrebu nalaze u pakovanjima, svi moraju znati. Riječ je o lijeku za snižavanje lipida, čije djelovanje ima za cilj snižavanje holesterola, što negativno utječe na ljudski organizam.

Pripada grupi statina. Takođe, lijek je konkurentni selektivni inhibitor HMG-CoA reduktaze. Takođe je namijenjeno drugoj ulozi: snižavanju lipoproteina u plazmi.

Atomax blagotvorno deluje na lipoproteine ​​niske gustine na površini ćelija jetre.

Kao rezultat liječenja, uočeno je trajno obilježeno povećanje aktivnosti LDL receptora. Vrijedi napomenuti smanjeni rizik od razvoja i primanja komplikacija ishemije.

Lijek nema negativnog uticaja na organizam.

Kada čekati rezultat? Da biste vidjeli pozitivne promjene, trebate piti tablete najmanje 2 tjedna. Lijek treba koristiti mjesec dana od početka terapije. Nakon završetka kursa, efekat će biti vidljiv još dugo.

Indikacije za upotrebu. Atomax je propisan u slučajevima:

  1. Visoki holesterol.
  2. Povećana koncentracija LDL-C.
  3. Povećanje tireoglobulina i apolipropilena B.
  4. Ako se nivo TG u serumu poveća.
  5. U slučaju kada se razvije disbetalipoproteinemija.

Atomax je neefikasan ako pacijent ne slijedi posebnu dijetu koju je propisao ljekar. Ovaj lijek je pomoćni i djeluje u kombinaciji sa posebnom hranom.

Kako se uzima i koja je doza lijeka? Prije početka tijeka liječenja, pacijent treba prijeći na posebnu dijetu za snižavanje lipida. Ljekari preporučuju doze pojedinačno za svakog pacijenta. Lijek se može uzimati i prije, nakon i prije jela u bilo koje doba dana. Učinkovitost lijeka iz ovoga se ne smanjuje.

Kako Atomax komunicira s drugim lijekovima? U slučaju kada se lijek koristi u kombinaciji s eritromicinom ili antifungalnim agensima, mogu se javiti nuspojave u obliku miopije. Atomax se ne smije koristiti zajedno sa suspenzijama koje sadrže hidroksid u aluminijumu, u protivnom se koncentracija atorvastatina u krvi smanjuje, a efekat terapije, također.

Terfenadin se može koristiti, jer lijek o kojem je riječ danas ne mijenja svojstva prethodnog. Može se koristiti s estrogenima - neće se dogoditi ništa ozbiljno.

Ne sukobljava se sa Warfarinom i Cimetidinom.

Ne koristiti sa inhibitorima proteaze, jer ova kombinacija povećava koncentraciju aktivne supstance Atomax. Potrebno je ili isključiti inhibitore, ili smanjiti dozu. To treba raditi samo pod nadzorom ljekara.

Atomax je neprijatelj holesterola!

Ljudi ponekad mogu doživjeti smanjenje ili povećanje performansi određenih supstanci koje se nalaze u tijelu i sudjeluju u funkcioniranju različitih sustava i unutrašnjih organa.

Međutim, s povećanjem koncentracije tvari poput kolesterola, to često dovodi do razvoja različitih bolesti.

Za obnovu istog, kao i sprečavanje pojave različitih različitih komplikacija često se koristi Atomax.

Ovaj lijek pruža vrlo efikasan tretman.

Kako bi se izbjegla pojava nuspojava, potrebno je strogo pridržavati preporuka lekara.

1. Uputa za upotrebu

Atomax je lijek za snižavanje lipida koji spada u skupinu statina. To je konkurentni selektivni inhibitor HMG-CoA reduktaze koji sudjeluje u konverziji 3-hidroksi-3-metilglutarilnog koenzima A u molekule mevalonske kiseline. Namijenjen je snižavanju holesterola, kao i lipoproteina u plazmi.

To je posljedica inhibicije HMG-CoA reduktaze, a sinteza kolesterola u ćelijama jetre usporava.

Uz to, lijek povoljno djeluje na porast broja LDL receptora na površini ćelija jetre, na taj način povećavajući unos i naknadni katabolizam LDL spojeva.

Kao rezultat toga, postoji kontinuirano značajno povećanje aktivnosti LDL receptora. Također, paralelno se smanjuje i rizik od moguće pojave različitih ishemijskih komplikacija.

Treba napomenuti da lijek nema mutageni ili kancerogeni učinak na ljudsko tijelo.

Učinak trajne terapije može se primjetiti otprilike dvije sedmice nakon početka uzimanja tableta. Maksimalni rezultat se opaža nakon mjesec dana, a zatim traje dovoljno dugo.

Indikacije za prijem

Atomax tablete preporučuje se uzimati u cilju efikasnog lečenja takvih bolesti:

  1. Povećana koncentracija LDL-C.
  2. Povišen ukupni holesterol.
  3. Povećani TG, kao i apolipoprotein B.
  4. Povećani HDL-C pokazatelji koji prate primarnu hiperholesterolemiju, kombinovanu hiperlipidemiju, heteroroznu ne porodičnu ili porodičnu hiperholesterolemiju.
  5. Povećani TG u serumu.
  6. Razvoj disbetalipoproteinemije.

Atomax treba uzimati kao dodatni lijek podložna posebnoj dijetalnoj prehrani.

Način primjene i doziranje

Prije početka liječenja ovim lijekom, pacijent mora slijediti standardnu ​​dijetu za snižavanje lipida.

Preporučena početna doza je 10 mg jednom dnevno. Ako je potrebno, može se povećati na 80 mg jednom dnevno. Uzimanje lijeka ne ovisi o doba dana, kao ni o prehrani.

Pacijentima sa miješanom hiperlipidemijom ili primarnom hiperholesterolemijom obično se propisuje doza koja prelazi 10 mg jednom dnevno.

3. Interakcije lijekova

Interakcija Atomax tableta sa različitim lekovima:

  1. Kombinovana terapija primjenom "eritromicina", "ciklosporina", raznih fibrata, kao i protiv gljivičnih lijekova, koji spadaju u lijekove azolske skupine, povećava rizik od mogućeg razvoja miopatije.
  2. Paralelna upotreba suspenzija, koje uključuju aluminij hidroksid ili magnezijum hidroksid, razlog je smanjenja koncentracije aktivne tvari lijeka u krvnoj plazmi.
  3. Kombinacija Atomaxa i Antipirina ne dovodi do klinički značajne promjene farmakokinetike posljednjeg. Stoga se može kombinirati sa lijekovima sličnog sastava.
  4. Kao rezultat kombinacije s "Kolestipolom", uočeno je smanjenje koncentracije atorvastatina koji se akumulira u krvnoj plazmi. U ovom slučaju, poboljšanje efekta smanjenja lipida.
  5. U stanju je da značajno poveća koncentraciju "Digoksina" u krvnoj plazmi. Stoga se kod takvog liječenja preporučuje da je pacijent pod stalnim nadzorom liječnika.
  6. Eritromicin, kao i Clarothromycin dovode do povećanja razine aktivne tvari Atomax tableta sadržanih u krvnoj plazmi.
  7. Kombinacija s lijekovima poput Azitromicina ne utječe na efikasnost atorvastatina u krvnoj plazmi.
  8. Moguće je provoditi složenu terapijsku terapiju uz paralelnu upotrebu Terfenadina, jer Atomax ne mijenja svoja svojstva.
  9. Istovremena primjena Atomaxa sa raznim oralnim kontraceptivima, koji sadrže etinil estradiol s noretindronom, uzrokuje klinički značajno povećanje AUC ovih tvari.
  10. Kod kombiniranja ovih tableta sa svim vrstama estrogena ne pojavljuju se nikakvi neželjeni efekti.
  11. Nije poznato kako Atomax komunicira s raznim antihipertenzivnim lijekovima.
  12. Nema farmakoloških interakcija ovog lijeka sa „Cimetidinom“, kao i „Warfarinom“.
  13. Ako je potrebno, dozvoljeno je kombinirati lijek s sredstvima koja sadrže amplodipin.
  14. U kombinaciji s bilo kojim inhibitorima proteaze, primjetno je povećanje količine atorvastatina koji se akumulira u krvnoj plazmi.

Pogledajte video: SIRI BESTIMMT MEINE PLATZIERUNG IN BRAWLSTARS Mega Challange (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar