Uzroci visokog šećera u krvi

Moguće je pretpostaviti da se razina šećera u krvi povećala (ili tačnije rečeno, nivo glikemije) u skladu sa sljedećim simptomima:

  • nezamisliva žeđ
  • suve sluzokože i kože,
  • pretjerano mokrenje, česta putovanja u toalet, posebno noću, u nedostatku bolova,
  • urin je lagan, proziran,
  • debljanje ili, obrnuto, iscrpljenost,
  • povećan apetit
  • postojani svrbež kože,
  • vrtoglavica
  • razdražljivost
  • rastresenost, pospanost tokom dana, smanjenje performansi.

Indirektni znak hiperglikemije su česte infekcije mokraćnih putova, posebno kod žena. Sklonost gljivičnim oboljenjima kože, genitalija, oralne sluznice također se smatra znakom visokog šećera.

Povišeni nivo šećera u krvi i urinu služi kao hranjivi supstrat za patogenu mikrofloru. Zbog toga se patogena mikroflora aktivno množi u krvi, zbog čega zarazne bolesti postaju učestalije kada poraste šećer.

Simptomi hiperglikemije nastaju kao rezultat dehidracije organizma koja nastaje zbog sposobnosti molekula glukoze da veže vodu.

Glukoza, vezanjem molekula vode, dehidrira ćelije tkiva i čovjek ima potrebu da nadopuni tečnost. Zamaglili vid karakterističan za hiperglikemiju nastaje upravo od dehidracije.

Povećavanje dnevnog volumena tekućine koja uđe u tijelo tokom hiperglikemije povećava opterećenje mokraćnog sustava i krvnih žila, što stvara uvjete za razvoj hipertenzije.

Visoki krvni pritisak zauzvrat postepeno uništava zidove krvnih žila, doprinosi njihovom gubitku elastičnosti, stvara osnovu za pojavu aterosklerotskih plakova i krvnih ugrušaka.

Glikacija u krvi

S povećanim šećerom krv postaje viskoznija, u njoj se razvijaju procesi glikacije (glikozilacije) koji se sastoje od dodavanja glukoze proteinima, lipidima i oblikovanim elementima koji nastaju bez sudjelovanja enzima.

Brzina glikacije ovisi samo o koncentraciji glukoze. Normalno, kod zdrave osobe se procesi glikacije odvijaju, ali izuzetno sporo.

Sa hiperglikemijom se ubrzava proces glikacije. Glukoza interaktivno djeluje s crvenim krvnim ćelijama, što rezultira stvaranjem glikoziranih crvenih krvnih zrnaca koji kisik provode manje efikasno od redovnih crvenih krvnih stanica.

Smanjenje efikasnosti transporta kiseonika dovodi do nedostatka ovog elementa u mozgu, srcu. A zbog velike viskoznosti krvi i promjena vaskularnih zidova, postoji prijetnja puknuća krvne žile, što se događa s udarima i srčanim udarima.

Glikacija leukocita dovodi do činjenice da je njihova funkcionalnost smanjena. Zbog činjenice da se šećer u krvi može povećati, aktivnost imunološkog sustava opada, zbog čega se sve rane zacjeljuju sporije.

Zašto se mijenja težina

Debljanje je karakteristično za dijabetes 2. Bolest se javlja kada pacijent razvije metabolički sindrom - stanje u kojem se spajaju pretilost, hiperglikemija i ateroskleroza.

Dijabetes ovisan o insulinu 2 uzrokovan je smanjenjem osjetljivosti tkiva, uglavnom mišića, inzulinskih receptora. Stanice s ovom bolešću ne dobijaju ishranu, iako je razina šećera u krvi povišena, zbog čega osoba razvija prekomjeran apetit.

S razvojem dijabetesa ovisnog o inzulinu, primjećuje se osobito oštar gubitak težine, koji služi kao pokazatelj nenadmašenog povećanja glukoze u krvi.

Ako smršavite za kratko vrijeme nekoliko kilograma, trebate posjetiti liječnika, jer je ova promjena težine simptom lošeg stanja u tijelu.

Kada šećer u krvi poraste

Povećanje šećera u krvi uzrokovano je:

  • fiziološki - pojačani rad mišića, psiho-emocionalni stres,
  • prejedanje
  • bolesti.

Fiziološke nepravilnosti nastaju kada naglo poraste glukoza. Energija pohranjena u ugljikohidratima troši se kod zdrave osobe sa kontrakcijom mišića, zbog čega šećer u krvi raste tijekom fizičkog rada.

Oslobađanje adrenalina i drugih hormona stresa izazvanih bolom tokom trauma, opekotinama, može takođe dovesti do hiperglikemije. Povećana proizvodnja adrenalina, kortizola, norepinefrina doprinosi:

  • oslobađanje glukoze pohranjene u jetri kao glikogena,
  • ubrzana sinteza inzulina i glukoze.

Povećanje inzulina u krvotoku uslijed stresa nastaje i zbog uništenja inzulinskih receptora tijekom hiperglikemije. Zbog toga smanjuje se osjetljivost tkiva na inzulin i tjelesne stanice ne primaju potrebnu glukozu iako ih u krvi ima dovoljno.

Šećer se kod zdrave osobe može povećati od pušenja, jer nikotin potiče proizvodnju hormona kortizola i hormona rasta, zbog čega se razvija hiperglikemija u krvi.

Kod žena se primjećuje povećani šećer prije početka menstrualnog ciklusa. Tijekom trudnoće ponekad se primjećuje i porast šećera, koji uzrokuje gestacijski dijabetes koji se spontano razrjeđuje nakon porođaja.

Uzrok visokog šećera u krvi kod žena može biti uporaba lijekova za kontrolu rađanja ili diuretika. Hiperglikemija nastaje uzimanjem kortikosteroida, beta blokatora, tiazidnih diuretika, rituksimaba, antidepresiva.

I kod muškaraca i kod žena neaktivnost može uzrokovati povišen šećer u krvi.

Mišićna ćelija kao odgovor na fizičku aktivnost stvara dodatni kanal za hvatanje glukoze iz krvi bez sudjelovanja inzulina. U nedostatku fizičke aktivnosti, ova metoda za snižavanje nivoa glikemije nije uključena.

Koje bolesti izazivaju hiperglikemiju

Hiperglikemija se opaža ne samo kod dijabetesa. Šećer u krvi raste kod bolesti povezanih sa organima kod kojih:

  • metabolizuju ugljene hidrate i masti,
  • stvaraju se anti-hormonski hormoni i inzulin.

Visoki šećer u krvi povezan je sa bolestima:

  • hronična bolest jetre
  • bubrežne patologije
  • gušterača - pankreatitis, tumori, cistična fibroza, hemokromatoza,
  • endokrini sistem - akromegalija, Cushingov sindrom, somatostatinoma, feokromocitom, tirotoksikoza, gojaznost,
  • Wernicke encefalopatija uzrokovana vitaminom B1,
  • crna akanthoza,
  • akutna stanja - moždani udar, infarkt miokarda, teško zatajenje srca, napad epilepsije, period nakon operacije na stomaku.

Visoki šećer je karakterističan za stanja opasna po život. Kod pacijenata primljenih na odjel intenzivne njege često se primjećuje hiperglikemija.

Bolest pankreasa

Gušterača je glavni organ odgovoran za šećer u krvi. Sintetizira hormone inzulin i glukagon, a gušterača je pod kontrolom hipofize i hipotalamusa.

Normalno, s visokim šećerom u krvi, sintetizira se inzulin, zbog čega se troši šećer u krvi. To dovodi do smanjenja njegove koncentracije.

Uz patologije gušterače, njegova funkcionalna aktivnost je narušena, što dovodi do smanjenja koncentracije inzulina. Zbog nedostatka hormona raste i glukoza u krvotoku.

Endokrine bolesti

U zdrave osobe fiziološki normalan omjer hormona u tijelu regulira razinu glukoze.

Insulin je odgovoran za snižavanje glukoze, a kontransularni hormoni odgovorni su za povećanje sadržaja:

  • gušterača - glukagon,
  • nadbubrežne žlezde - testosteron, kortizol, adrenalin,
  • štitna žlijezda - tiroksin,
  • hipofiza - hormon rasta.

Od kvara endokrinih organa dolazi do povećanja proizvodnje kontransularnih hormona, što podiže razinu šećera u krvi.

Hormon amilin je uključen u kontrolu glikemije koja usporava dotok glukoze iz hrane u krv. Ovaj efekat nastaje kao posljedica usporavanja pražnjenja sadržaja želuca u crijeva.

Slično tome, usporavajući pražnjenje želuca, djeluju hormoni inkretina. Ova grupa tvari nastaje u crijevima i usporava apsorpciju glukoze.

Ako je rad barem jednog od hormona poremećen, tada dolazi do odstupanja od norme u funkcijama endokrinog sustava, a u nedostatku korekcije ili liječenja, razvija se bolest.

Kršenja uzrokovana odstupanjima u radu hormona uključuju:

  • relativna hiperglikemija,
  • Somoji sindrom
  • zore hiperglikemija.

Relativna hiperglikemija je stanje koje se razvija smanjenjem proizvodnje inzulina i povećanom proizvodnjom kortizola, glukagona, adrenalina. Povećanje šećera događa se noću i traje ujutro kada se mjeri šećer na prazan stomak.

Noću se može razviti Somoji sindrom - stanje u kojem visoki šećer prvo izaziva oslobađanje inzulina, a hipoglikemija koja se razvija kao odgovor pomaže povećati proizvodnju homona koji povećavaju šećer.

Učinak proizvodnje hormona na glikemiju

U rano jutro djeca imaju porast šećera kao odgovor na povećanu aktivnost hormona somatostatina, zbog čega jetra povećava proizvodnju glukoze.

Povećava glikemiju povećanjem proizvodnje kortizola. Visoka razina ovog hormona pojačava razgradnju mišićnih proteina u aminokiseline i ubrzava stvaranje šećera iz njih.

Delovanje adrenalina manifestuje se u ubrzavanju rada svih telesnih sistema. Ovaj efekat se razvija tokom evolucije i neophodan je za opstanak.

Povećanje adrenalina u krvi uvijek je popraćeno visokim šećerom u krvi, jer ako je potrebno, donosimo odluke i djelujemo što je brže moguće, potrošnja energije povećava se u svakoj stanici tijela više puta.

Bolest štitne žlijezde

Oštećenja štitne žlijezde prate kršenje metabolizma ugljikohidrata i hiperglikemije. Ovo je stanje uzrokovano smanjenjem proizvodnje hormona štitnjače.

Prema statističkim podacima, skoro 60% pacijenata sa tirotoksikozom ima oslabljenu glukoznu toleranciju ili simptome dijabetesa. Manifestacije dijabetesa i hipotireoze su slične.

S lošim zacjeljivanjem rana, slomom, vrijedi provjeriti zašto se simptomi pojavljuju, nisu li oni pokazatelj da ženin šećer u krvi raste zbog hipotireoze.

Somatostatin

Tumor gušterače somatostatin je hormon aktivan i proizvodi hormon somatostatin. Višak ovog hormona suzbija proizvodnju inzulina, zbog čega šećer raste u krvi i razvija se dijabetes.

Povećanje šećera u krvi s povećanom proizvodnjom somatostatina prati simptomi:

  • gubitak kilograma
  • proliv
  • steatorreja - izlučevine sa izmetom masti,
  • niska kiselost želuca.

Wernicke Encefalopatija

Šećer u krvi se može povećati Wernickeovom encefalopatijom. Bolest je uzrokovana nedostatkom vitamina B1, koji se očituje kršenjem aktivnosti dijela mozga i povećanjem šećera u krvi.

Manjak vitamina B1 smanjuje sposobnost nervnih ćelija da apsorbiraju glukozu. Kršenje iskorištavanja glukoze zauzvrat se manifestuje povećanjem njegove razine u krvotoku.

Posledice hiperglikemije

Najštetniji procesi koji se razvijaju s povećanjem glukoze u krvi odražavaju se na stanje krvnih žila. Većina oštećenja uzrokuje visoki šećer u organima koji zahtijevaju značajan protok krvi, zbog čega u prvom redu pate mozak, oči i bubrezi.

Oštećenja na žilama mozga i srčanog mišića dovode do moždanog udara i srčanog udara, oštećenja mrežnice - do gubitka vida. Vaskularni poremećaji kod muškaraca uzrokuju poteškoće s erekcijom.

Najosjetljiviji krvožilni sustav bubrega. Uništavanje kapilara bubrežnih glomerula dovodi do zatajenja bubrega, što prijeti životu pacijenta.

Posljedice visokog šećera u krvi uključuju oštećenje živčane provodljivosti, poremećaj u moždanoj aktivnosti, polineuropatiju s lezijama ekstremiteta i razvoj dijabetičkog stopala i dijabetičke ruke.

Pogledajte video: Koji su prvi znakovi dijabetesa? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar