Kako smršati inzulin?

Gubitak kilograma (iscrpljenost) je uobičajeni znak bolesti. Nagli gubitak težine naziva se iscrpljenost ili kaheksija (potonji se izraz češće koristi da označi ekstremnu iscrpljenost). Umjereno mršavljenje može biti ne samo simptom bolesti, nego i varijanta norme, zbog ustavnog obilježja tijela, na primjer, kod pojedinaca koji imaju asteničnu vrstu tjelesne građe.

Gubitak kilograma može se temeljiti na nedovoljnoj ili neadekvatnoj prehrani, poremećenoj probavi, povećanoj razgradnji proteina, masti i ugljikohidrata u tijelu i povećanim trošenjima energije (egzogeno i endogeno određeno). Često se ovi mehanizmi kombiniraju. Kod različitih bolesti vrijeme pojave, težina i specifični mehanizmi gubitka kilograma značajno se razlikuju.

Razlozi gubitka kilograma

I vanjski faktori (ograničenje unosa hrane, povrede, infekcije) i unutrašnji faktori (poremećaj metabolizma, probava i asimilacija hranjivih sastojaka u tijelu) mogu dovesti do gubitka kilograma.

RazloziMehanizmiDržava
Ograničenje hraneOslabljena svijestTraumatične povrede mozga, moždani udari.
Poremećaj gutanjaTumori, sužavanje jednjaka, grkljana.
Smanjen apetitAnoreksija nervoze, intoksikacije.
Probava probavaKršenje probave proteina, mastiAtrofični gastritis, peptični čir, pankreatitis, hepatitis, ciroza
Malapsorpcija hranljivih sastojakaCelijakija, enteritis, kolitis.
Metabolički (metabolički) poremećajiPrevladavanje procesa uništavanja (katabolizam) nad procesima sintezeTeške ozljede, opekotine, maligne novotvorine, endokrina patologija, bolesti vezivnog tkiva.

Koje bolesti uzrokuju gubitak kilograma:

- Dugotrajni psiho-emocionalni stres (gubitak apetita)
- akutne i hronične infekcije i parazitske bolesti (crevna infekcija, tuberkuloza, sifilis, malarija, amebijaza, helminti, HIV infekcija)
- Gastrointestinalne bolesti (strikture jednjaka, strična stenoza pilora, sindrom malabsorpcije, hronični enterokolitis, ciroza jetre, hronični pankreatitis)
- Poremećaji prehrane (bulimija nervoza, anoreksija)
- Onkološke bolesti

Za bilo koju maligne novotvorine tumor u tijelu pacijenta uzima ćelijske metabolite (glukoza, lipidi, vitamini), što dovodi do poremećaja biohemijskih procesa, iscrpljivanja unutrašnjih resursa i razvija kaheksije (iscrpljenost). Karakterizira ju oštra slabost, smanjena radna sposobnost i sposobnost posluživanja sebe, smanjen ili nedostatak apetita. Kod mnogih pacijenata sa rakom upravo je kaheksija raka neposredni uzrok smrti.

Gubitak kilograma - kao vodeći simptom, karakterističan je za određenu endokrinu patologiju (tirotoksikoza, hipopituitarizam, dijabetes melitus tipa 1). U tim uvjetima dolazi do kršenja proizvodnje različitih hormona, što dovodi do ozbiljnog poremećaja metaboličkih procesa u tijelu.

Thyrotoxicosis - Ovo je sindrom koji uključuje stanja uzrokovana povećanjem hormona štitnjače u krvi. U tijelu se pojačavaju procesi raspada proteina i glikogena, smanjuje se i njihov sadržaj u srcu, jetri i mišićima. Manifestira se općom slabošću, suzavcem, nestabilnim raspoloženjem. Zabrinuti napadi palpitacija, aritmije, znojenje, drhtanje ruku. Važan simptom je smanjenje tjelesne težine uz održavanje apetita. Javlja se kod difuznog toksičnog guša, toksičnog adenoma, početnog stadija autoimunog tiroiditisa.

Hipopituitarizam - sindrom koji se razvija uslijed nedovoljnog lučenja hormona prednje hipofize. Javlja se kod tumora hipofize, zaraznih bolesti (meningoencefalitis). Manifestira se progresivnim smanjenjem tjelesne težine (do 8 kg mjesečno) s razvojem iscrpljenosti (kaheksije), izražene općom slabošću, suhom kožom, apatijom, smanjenim mišićnim tonusom, nesvjesticom.

Dijabetes tipa 1 - Ovo je bolest izazvana apsolutnim nedostatkom inzulina kao rezultat autoimunog oštećenja beta ćelija gušterače, što dovodi do poremećaja svih vrsta metabolizma i prvenstveno metabolizma ugljikohidrata (dolazi do povećanja glukoze u krvi i izlučivanja s mokraćom). Debut bolesti se javlja u djetinjstvu i adolescenciji i brzo napreduje. Najčešći simptomi bolesti su žeđ, učestalo mokrenje, suvoća i svrbež kože, progresivno mršavljenje uprkos povećanom apetitu i bolovima u trbuhu.

Intoksikacijski sindrom karakterističan je za zarazne bolesti, tuberkulozu, helminthiases. Uzročnik bolesti, prodirajući u ljudsko tijelo, oslobađa toksine koji štetno djeluju na stanične strukture, narušavaju imunološku regulaciju i dolazi do poremećaja rada različitih organa i sistema. Manifestira se febrilnom ili subfebrilnom temperaturom, gubitkom apetita, gubitkom težine, pretjeranim znojenjem, slabošću. Značajno smanjenje tjelesne težine karakteristično je za dugotrajne, hronične infekcije.

Tuberkuloza - To je zarazna bolest, čiji uzročnik je mycobacterium tuberculosis i karakterizira je stvaranje specifičnih granuloma u različitim organima i tkivima. Najčešći oblik tuberkuloze je plućna tuberkuloza, koju pored intoksikacijskog sindroma karakterizira suhi ili flegmni kašalj, kratkoća daha, bol u grudima povezan s disanjem, hemoptiza, plućna krvarenja.

Helminthiasis - Ljudske parazitske bolesti izazvane različitim predstavnicima donjih glista - helminti. Oni oslobađaju toksične tvari koje uzrokuju intoksikaciju tijela i narušavaju probavu.

Helminthiases karakterizira postepeni razvoj bolesti, slabost, bolovi u trbuhu povezani s prehranom, gubitak kilograma, sa očuvanim apetitom, svrbežom kože, alergijskim osipima, poput košnice.

Značajan gubitak tjelesne težine, sve do kaheksije, koji nije povezan s prehrambenim obilježjima kao posljedicom imunoloških poremećaja, karakterističan je za bolesti vezivnog tkiva - sistemsku sklerodermu i poliarteritis nodozu.

Sistemska skleroderma očituje se oštećenjem kože lica i ruku u obliku "gustog" edema, skraćivanjem i deformacijom prstiju, bolom i osjećajem ukočenosti u mišićima, oštećenjem unutrašnjih organa.

Za poliarteritis nodosa karakteristične su promjene na koži - mermoriranje udova i debla, intenzivna bol u mišićima tela, povišen krvni pritisak.

Gubitak kilograma karakterističan je za većinu bolesti gastrointestinalnog trakta. Akutna ili hronična upala dovodi do promjene metabolizma, u smjeru katabolizma (uništenja), povećava se potreba tijela za energijom, poremećuju se procesi apsorpcije i probave hrane. Da bi smanjili bol u trbuhu, pacijenti često ograničavaju unos hrane. A dispeptični simptomi (mučnina, povraćanje, labava stolica) dovode do gubitka proteina, elemenata u tragovima, elektrolita, što dovodi do poremećaja isporuke hranjivih sastojaka u tkiva.

Alimentarna distrofija je bolest koja se javlja uslijed dugotrajne neuhranjenosti i gladovanja, u nedostatku organske bolesti koja bi mogla biti uzrok gubitka kilograma. Karakterizira ga progresivno smanjenje tjelesne težine. Postoje 2 oblika: kahektički (suvi) i edematozni. U početnim se fazama manifestuje povećanim apetitom, žeđi, jakom slabošću. Javljaju se poremećaji vodno-elektrolitnog metabolizma, amenoreja (izostanak menstruacije). Tada se razvija slabost, pacijenti gube sposobnost služenja sebi i razvija se gladna (hranjivo-distrofična) koma. Uzroci bolesti: socijalne katastrofe (glad), mentalne bolesti, anoreksija nervoze (odbijanje jesti zbog želje za gubitkom kilograma).

Natalija Petrova napisala 24. septembra 2011.: 28

Imam 43 godine. Uveli su prvu vrstu dijabetesa - mjesec je već na inzulinu (Actropid i Protafan). Za ovaj mjesec oporavio se za 4 kg. Štaviše, oporavio se nekako čudno - osjeća se kao da sam napuhan (ni natečenost, čak ni to) .Zivot se naoštrio nekako čudno.Ljekari su rekli da ako se pridržavam određenih jedinica (XE) - neću se oporaviti.Opazio sam - i ionako se oporavio. Sada se XE smanjio, jedem samo sve malo masnoće, počeo sam padati u hipo 2-3 puta dnevno (zbog nedostatka hrane), doze inzulina, stalno vrtoglavica (vjerovatno već od neuhranjenosti) smanjene - i ne mogu izgubiti gram Nema više snage. Možda je neko ko se susreo s takvim problemom - vrlo je potrebno skinuti barem dva ili tri kilograma. Kako to učiniti? Pitam endokrinologa - smiješi se, iako i sama kaže da zaista trebate smršavjeti.

Natalija Petrova napisala 26. septembra 2011.: 111

Hvala na povratnoj informaciji!
Visina 167, težina 63 kg (prije početka inzulina nakon tableta za snižavanje šećera, težina je bila 57 - 58). Idealno za mene - 58 kg, ne više (prema senzacijama, imam garderobu za takvu težinu.) Sedalni rad (učitelj). Inzulin - Actropid dva puta dnevno (sada manje nego što je bilo na početku) ujutro i naveče 2 jedinice, protafan - ujutro 4 jedinice, za noć 8 jedinica XE za sve to - 3 za glavni obrok, jedna za užinu. Zbog nedostatka tegova - sve je otprilike. Jedno je sigurno: počinjem jesti tri puta manje. nego što sam jeo u bolnici, počeo sam koristiti program prilagodbe doze (prejesti sam malo prije) - u tri dana nisam smršavio, ali je šećer postao niži (4-5 dnevno nye dan) sa tendencijom hipopiju, zato jedite nešto noću (na 1-2 XE - rafinirano i sve ono što ne jedemo do zadnjeg)
Na poslu redovito plivam, pa ujutro upalim nešto s fruktozom (jedan keks ili malo maline od maline, skuta sa sirom i štruklom od mekinja - 5 grama).
. Gladna sam cijelo vrijeme, razmišljala sam samo o hrani i inzulinu. Raspoloženje je loše. Pio sam antidepresiv (Melitor) 4 mjeseca, završio sam prije 4 dana, više neću kupovati, nema smisla. A možda je i mene dobio na težini. Ali najvažnije - senzacije, kao da je sve natečeno. Dogodilo mi se to davno kada sam uzimala prednizon. A ni ja nisam mogla smršavjeti.

Olga Klyagina napisala 27. oktobra 2011: 18

Zdravo. Imam sličnu situaciju. Skoro 2 mjeseca uspostavljen je dijabetes, inzulin Levemir i Novorapid bio je kratak. za ovo kratko vrijeme dobila 4,5kg. Morao sam smanjiti dijetu, pa je početak hipovacije dosegao 1,8m / mmol. Morao sam napustiti kratak. Sada uzimam produženo 2 puta (6. eod ujutro i 4. eed-noć) i liječnik preporuči.Galvus, težina je još uvijek na mjestu (samo 3 dana), ali šećer je prestao hipovizirati 6,6m / mmol. Što trebam učiniti?

Natalija Petrova napisala 27. oktobra 2011.: 314

Ne znam što da kažem. Kupio sam vagu - mislim da je sve do gram (XE): ispostavilo se da ujutro moram jesti više (3-4 XE), inače ću hypuyu u 10.30. Štaviše, doza ujutro je 2 jedinice. jesti to isto. Ova količina hrane za mene je ogromna, pokušat ću je smanjiti noću. Večera za 2-3 XE (u 18,30) takođe nije dovoljna - hipo u 20,00-20,15. Neka vrsta ludnice. Težina igra 62-63 kg. ako jedem orašaste plodove (bademi, sjemenke) u malim količinama, nasjeckajte (50 g. piletina) - popravite se sutradan. Jasno je da i sa hipo-rafiniranim šećerom (12 g. - 5-6 komada) takođe daje svoj put. s e

Oksana Bolšakova je napisala 8. novembra 2012.: 117

Natalija, zašto jedeš rafinirane proizvode ?! naglo podiže šećer u krvi, a potom također znatno snižava, evo hipo. Noću jedem samo spore ugljene hidrate (na primer kašiku heljde, ili krišku zrnca hleba) sa krastavcem. I bez hipoteke.
Što se tiče gladi: inzulin izaziva glad, razmislite o svojoj ishrani i bit ćete sretni :) Donosim jelovnik (jednostavan) jednodnevne prehrane:
1 doručak: za 3 XE žitarice (za doručak si možete priuštiti i tjesteninu ili krompir) +100 grama piletine (proteina) + 1-2 povrća. Doktorka mi je čak dozvolila ujutro za 1 XE slatku (na primjer, tamnu čokoladu).
2 Doručak: voće (jabuka ili kruška) za 1-1,5 XE
3 ručak: 2 XE žitarice + 50 grama proteina (jaje, meso - samo ne kobasice) + povrće
Grickalica: 2 sendviča za 2 XE - svaki sendvič sastoji se od 2 kriške hljeba od cijelog zrna (2 kriške - 1 XE) + kriška sira ili mesne okruglice + krastavac (položen u kriške) ili zelena salata (prikladno je nositi boce sa sobom kada odlazim od kuće, budite sigurni da Uzmem boce, jer su unaprijed izračunate i možete ih pojesti gotovo bilo gdje)
Peta večera: žitarice za 2 XE (osim bijele riže, proso, tjestenine i krumpira) + povrće (pirjano, kuhano, čak i malo prženo), volim kiseli kupus s heljdom navečer :), ali večera bez proteina!
večera zalogaj: čaša kefira (mlijeka) 1XE + raženi hljeb za 1 XE, (međuobrok oko sat ili dva prije spavanja).

Registracija na portalu

Daje vam prednosti u odnosu na redovne posjetioce:

  • Takmičenja i vrijedne nagrade
  • Komunikacija sa članovima kluba, konsultacije
  • Vijesti o dijabetesu svake sedmice
  • Forum i prilika za diskusiju
  • Tekstualni i video chat

Registracija je veoma brza, traje manje od jednog minuta, ali koliko je sve korisno!

Informacije o kolačićima Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, pretpostavljamo da prihvatate upotrebu kolačića.
U suprotnom, napustite stranicu.

Pogledajte video: UGLJIKOHIDRATI - Kada ih Unositi, Što je Glikogen, ATP i Kako Povezujemo Inzulin i UH? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar