Značajke upotrebe crvene repe kod dijabetesa i moguće kontraindikacije

Šećerna bolest tipa 2 odnosi se na one bolesti endokrinog sustava, u čijoj prisutnosti prehrana mora biti pravilno odabrana.

Ishrana koja je potpuno bez teških ugljikohidrata glavni je dio čitavog procesa ozdravljenja.

Pacijentima s ovom bolešću strogo je zabranjeno konzumirati neke namirnice, druge - moguće je, ali samo uz krajnji oprez. Što se tiče voća i povrća, neki od njih su dozvoljeni jesti čak i u neograničenim količinama. Da li je moguće jesti repe s dijabetesom tipa 2?

Kao što znate, njegova upotreba u velikim količinama ne preporučuje se kod bolesti poput dijabetesa. Ali, ipak, sve nije tako kategorično. Da biste shvatili njegove pozitivne i negativne strane u ovoj bolesti, trebalo bi da saznate više o tome. Ovaj članak opisuje hranu poput dijabetesa od šećerne repe.

Glikemijski indeks crvene repe

Glikemijski indeks pokazatelj je brzine konverzije ugljikohidrata u šećer nakon konzumiranja određenog proizvoda. I što je veći ovaj pokazatelj, proizvod je više kaloričan.

Crvena repa je srednje kalorična namirnica. Štoviše, u sirovom obliku njegov glikemijski indeks je 15 jedinica manje nego u kuvanom. Sirovo povrće odgovara indeksu 65, a kuhano - 80.

Prednosti repe od dijabetičara

Cvekla od šećerne bolesti kod dijabetes melitusa tip 2 (i sirova i kuhana) može se koristiti jer uključuje mnoge korisne komponente. Govoreći o tome, preporučuje se bolesnim i zdravim ljudima da obrate pažnju na prisutnost vitamina A, C, PP, B i nekih drugih. Svježa repa i dijabetes tipa 2 kompatibilni su zbog prisustva organskih kiselina, škroba i vlakana.

Uz to, govoreći o prednostima visokog šećera, toplo se preporučuje obratiti pažnju na prisustvo biljnog pektina. Ništa manje u korist sirove repe i kuhane repe kažu:

  • gvožđe
  • kalijuma
  • jod
  • bakar
  • kalcijuma
  • Cink i niz drugih elemenata u tragovima, pri korištenju kojih se povećava imunitet, a dijabetičari dobivaju maksimalnu korist konzumiranjem autoriziranog proizvoda.

U svježem obliku ova će se kultura korijena apsorbirati znatno duže nego kuhana, pa se stoga preporučuje korištenje najsvježijih plodova - kako u sirovom obliku, tako i u procesu pripreme određenih jela.

Značajke uticaja

Kada govorimo o glikemijskom indeksu, treba napomenuti da je repa dobila znatne vrijednosti. Međutim, to uopće ne znači da prezentirano povrće ne treba konzumirati kada se suoči s dijabetesom. Prije svega, potrebno je zabilježiti više nego pozitivan učinak na aktivnost kardiovaskularnog sustava. Ako se šećer u krvi poveća ili snizi, to je vrlo važno jer je vjerovatnoća za razvoj pridruženih komplikacija, na primjer, ateroskleroza, velika.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Pored toga, crvena repa protiv dijabetesa (kao i kuhane vrste) može se koristiti za čišćenje crijeva i uspješnije apsorbiranje ugljikohidrata. Kao rezultat toga, repa u dijabetesu tipa 2 pozitivno će utjecati na šećer u krvi, a samim tim i na cijelo tijelo. Obratite pažnju na čišćenje jetre, poboljšavajući rad predstavljenog organa. Važno je napomenuti da su s takvim učinkom karakteristične i kuhana i svježa repa - vrlo je važno toga se prisjetiti. Dakle, uprkos glikemijskom indeksu repe, njegova upotreba dijabetičara je i više nego izvediva.

Recepti od cvekle za dijabetes

Cvekla od dijabetesa tipa 2 može se koristiti kao dio nekih recepata, na primjer, infuzija, dijetalnih salata. Prije svega, htio bih skrenuti pozornost na to kako se tačno priprema infuzija. Za to se koristi jedna repa srednje veličine, koja se ne smije oguliti. Nadalje, za liječenje dijabetesa morat ćete slijediti slijedeći niz postupaka:

  1. povrće se stavlja u najobičniju tavu, koja je predviđena za tri litre vode,
  2. tada trebate pričekati dok oko 60% ne proključa,
  3. nakon toga se repa izvadi i ostavi da se hladi pet minuta,
  4. ohlađeni usjev korijena utrljava, kuha se u istoj vodi ne više od 20 minuta.

Ovako kuhana repa, koja je zapravo već kaša, uklanja se iz štednjaka. U čašu se izlije više od 200 ml pripravka koji je već spreman za upotrebu. Nakon toga, dobijena tečnost se potroši u roku od 24 sata. Preporučljivo je koristiti repu od dijabetesa tipa 2 u ovom obliku, koristiti svježu. U ovom slučaju možemo govoriti o održavanju svih korisnih svojstava i karakteristika, što je važno za povećanje imuniteta, normalizaciju nivoa šećera.

Još jedan recept koji će povećati obrambeni organizam pa se koristi u drugom i prvom stepenu bolesti je zdrava salata. Za njegovu pripremu koristi se sirova repa, mala količina mrkve i kupusa. Za dopunu goriva može se koristiti maslinovo ili laneno ulje. Najispravnije će biti korištenje kao večera za postizanje mekog laksativnog učinka. Inače, moguće je povećati nivo stvaranja gasova, stvaranje opstipacije. To se može izbjeći ako pojedete samo malu količinu hrane, a sjetite se i usklađenosti glikemijskih indeksa. U ovom slučaju će se odgovor na pitanje je li dopušteno ili ne konzumirati salatu pozitivan.

Sok od cvekle

Uz pravilnu upotrebu, sok sirove crvene repe biće izuzetno koristan. Ovo odobreno piće može se konzumirati zbog sposobnosti čišćenja bubrega, jetre, žučnog mjehura. Uz to, zbog prisustva pektina uklanjanje viška holesterola treba smatrati dobrobiti. Ne zaboravite taj sok od cvekle:

  • zasićen sastojcima kao što su proteini, aminokiseline, što omogućava tonik i restorativni efekat,
  • uključuje značajnu količinu željeza, uslijed čega nastaju nova crvena krvna zrnca, krvne žile se proširuju i pamćenje poboljšava,
  • Neophodna je i za vjerojatnost razvoja anemije, koja se često formira kod dijabetičara, ako postoji prekomjerno visoka razina šećera.

Ne treba zaboraviti na neke elemente u tragovima, na primjer, mangan, jod, koji će dijabetičarima biti dostupni samo ako se pravilno koriste. Govoreći o tome, oni obraćaju pažnju na činjenicu da će upotreba takvih sokova kao ostalih koncentrata biti najpoželjnija. Najčešće govorimo o imenu bundeve ili šargarepe. Ako govorimo, na primjer, o korištenju nerazrijeđenog imena, onda je u ovom slučaju potrebno pridržavati se dva pravila.

Prvi je upotreba ne više od 50 ml odjednom, što će ukloniti prekomjernu glikemijsku aktivnost i neće nanijeti nikakvu štetu. Drugo pravilo je da se samo piće koje, ako se pije svježe stisnutim, povećava nivo imuniteta, infuzira dva sata. Navedeno vremensko razdoblje sasvim je dovoljno da osigura da su sve korisne komponente pravilno koncentrirane.

Međutim, u slučaju šećerne bolesti toplo se preporučuje da uzmete u obzir ne samo prednosti takvog pića, već i koliko on može biti štetan.

Zašto može biti štetno?

Prije svega, svježe cijeđeni sok povezan je s prilično visokim glikemijskim indeksom. Naravno, može se smanjiti razrjeđivanjem drugim koncentratima ili vodom. Uz to, stručnjaci primjećuju povećan rizik od uklanjanja kalkula iz područja bubrega. Sljedeću nepoželjnu, ali vjerojatnu vrstu izloženosti treba uzeti u obzir sposobnost izazivanja poremećaja u probavnom sustavu. Dakle, stupanj kiselosti želuca može značajno porasti. Pored toga, mogući štetni efekti uključuju:

  • snižavanje krvnog pritiska,
  • mogućnost povećanja šećera ako napitak nije razrijeđen u pravom omjeru. Glikemijska aktivnost također može biti opasna, jer je glikemijski indeks sirove repe, poput kuhane, kao što znate, prilično velik,
  • verovatnoća razvoja žgaravice,
  • pogoršanje artritisa, gihta i bolesti bubrega uopšte.

Da se glikemijski indeks kuhane repe ne pokaže pretjeranim, snažno se preporučuje dijabetičarima da piju takav napitak sa minimalnom dozom. Na primjer, ako se miješa sa sokom od mrkve, taj udio može biti jedan do 10. Postupno, iz dana u dan, količina se može povećavati, no važno je kontrolirati količinu pojedene, pratiti postoje li neželjene reakcije i još mnogo toga. Upravo je u ovom slučaju moguće reći da upotreba kuhanog imena neće povećati šećer u krvi, a glikemijska aktivnost neće biti pogoršana.

Kontraindikacije za dijabetes

Lista kontraindikacija zaslužuje posebnu pažnju. Govoreći o tome, oni obraćaju pažnju na prisutnost urolitijaze, bubrežnih bolesti, na primjer, pijelonefritis, nefrotski sindrom i druge. Nepoželjno je jesti crvenu kuhanu repe (čak i u sirovom obliku) kod gihta, reumatoidnog artritisa.

Osim toga, bilo koju vrstu fetusa ne treba koristiti za hroničnu dijareju, razvoj hipotenzije, čak čak i pri povećanoj kiselosti želuca. Ne možemo reći da je sirova ili kuhana repa dozvoljena za upotrebu sa žgaravicom i bolestima probavnog sistema, koje su u akutnoj fazi. Općenito, kod dijabetesa tipa 2 ovaj se usjev korijena može koristiti, ali samo uzimajući u obzir glavne kontraindikacije. To će izbjeći pretjeranu glikemijsku aktivnost, a također će onemogućiti razvoj komplikacija prvog i drugog tipa.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Stoga upotreba kuhanog povrća s dijabetesom može pozitivno utjecati ne samo na krv, već i na razinu šećera. Da biste to postigli, toplo se preporučuje zapamtiti kontraindikacije, uzeti u obzir sve norme upotrebe proizvoda, i svježi i kao sokovi. U ovom slučaju neće biti spornih situacija kada jedemo bilo koju hranu, a one nemaju pozitivan uticaj na organizam ili povise nivo šećera dva ili više puta.

Prednosti proizvoda

Cvekla je veoma popularno povrće. Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, to je vrlo jeftin proizvod koji se može kupiti u bilo koje doba godine, a uvijek će imati izvrsne potrošačke kvalitete. Drugo, od nje možete kuhati mnoga poznata i zdrava jela - vinaigrette, borsch. Takođe vrlo popularno jelo u kome se koristi repa je salata sa šljive.

Kakva je upotreba proizvoda? Ima puno elemenata u tragovima. Cvekla sadrži i vitamin C i tvari iz grupe B. Zbog prisustva bioflavonoida i rutina, zidovi krvnih žila su ojačani.


Ali za one koji pate od dijabetesa nisu bitna samo korisna svojstva povrća i razine šećera u njemu, već i drugi pokazatelji, poput sadržaja kalorija, jedinica kruha. Veoma je važno znati glikemijski indeks povrća.

Kalorija od repe

Ovo povrće ima vrlo nizak sadržaj kalorija, što je jedno od najmanje u njegovoj klasi. Njegove vrijednosti su 42 kcal na svakih 100 g. Uz to, postoji puno vlakana, posebno vrste koja se rastvara u vodi. A to znači da zahvaljujući korištenju repe možete očistiti crijeva, dovesti njihov rad u normalu, vratiti red u prirodnu mikrofloru, potaknuti pojavu korisnih bakterija.

A ako se unutar nalaze naslage opasnih toksina, povrće pomaže eliminaciji istih, bori se s viškom kolesterola i masnim naslagama. Upravo je to ono što treba o njezi dijabetesa. Nije bitno kakav je tip.

Glikemijski indeks proizvoda

Zna se da u šećernoj repe ima puno glukoze jer se iz nje zapravo i pravi šećer. Šta je sa cveklom? Slika ovdje je malo bolja, ali ipak nije baš ugodna za dijabetičare. Bilo koja repa ima vrlo visok glikemijski indeks, a to se posebno odnosi na kuhanu repu. Stoga je bolje zaboraviti recept za repe s jabukama, orasima, šljive (ako su kuhani), jer će u tom obliku opasnost biti veća nego dobra. Umjesto toga, sirova repa od belog luka može se koristiti za pravljenje odlične salate.

Posebno strogo potrebno je odnositi se na prehranu pojedinaca koji imaju dijabetes ovisan o tipu inzulina. To znači da bi trebali potpuno ukloniti kuhanu repe iz svoje prehrane, a izuzetno je rijetko jesti sirovu repe, što je preporučio ljekar i s oprezom. Ako želite da koristite ovo povrće u kuvanom obliku, morate proučiti recepte, kako ga pravilno kuhati kako biste smanjili glikemijski indeks jela.

Što se tiče dijabetesa drugog tipa, ovdje kulinarska pravila nisu toliko stroga, a tu su i određeni ustupci koje možete postići bez da naštetite svom zdravlju. Dakle, ako konzumirate ne više od 120 g kuhane repe, pridržavajući se preporuka za njenu pripremu, šećer vjerojatno neće puno porasti. Ako želite napraviti vinaigrettu, stvarno je ako izmijenite recept i učinite sve bez krumpira, čija je hranjiva vrijednost minimalna, a glikemijski indeks vrlo visok.
U boršu možete izvaditi i dio krompira da mu dodate repe. Nadoknadite njegovo odsustvo većom porcijom nemasnog mesa. Takođe se preporučuje da ovo jelo bude što niže.

Ako volite salatu od cikle sa šljivama, možete je skuhati, ali iz nje isključite suho voće. Ako postoji salata sa zrnastim sirom i drugim izvorima proteina s niskim udjelom masti, neće biti štete.

Zahvaljujući ovim jednostavnim pravilima, možete prilagoditi vlastitu težinu, postepeno je smanjujući, i također urediti količinu glukoze u krvi. Postepeno, to će dovesti do dijabetesa tipa 2. Naravno, dugoročni ishod ovisi o samom pacijentu. Nakon postizanja privremenog oporavka, morate održavati svoje tijelo u normalnom stanju i ne dozvoliti situacije kada su glavni metabolički procesi opet patološki. Ključni način izliječenja dijabetesa tipa 2 je putem promjena životnog stila i strogih prehrambenih smjernica. Ako to učinite, možete dobiti očekivani rezultat.

Cvekla kod dijabetesa tipa 2: je li moguće ili ne?

Mnogo je razloga zbog kojih se može pretpostaviti da je dijabetes i dijabetes tipa 2 dobra kombinacija.

Jedan od razloga zašto su dijabetes i vrsta 2 kompatibilni smatra se blagotvornim učinkom cinka, koji značajno produžava rad hormona pankreasa.

Zahvaljujući njemu, vid postaje oštriji.Ne treba zaboraviti da u prisustvu poremećaja metabolizma ugljikohidrata krvne žile prvenstveno pate. Zbog toga dijabetičari trebaju pažljivo pratiti njihovo stanje, jer sa njihovim oštećenjem mogu doći do srčanih i moždanih udara. Ovaj usjev korijena može ojačati kardiovaskularni sistem, kao i normalizirati visoki krvni pritisak.

Između ostalog, repa smanjuje koncentraciju holesterola u krvi. Osobe koje pate od abnormalnosti u endokrinom sustavu trebaju se sjetiti da će upotreba ovog povrća čak i u malim količinama pomoći uspostaviti metabolizam masti. A prirodni antioksidans, koji je dio usjeva korijena, ojačit će zaštitne funkcije tijela i poboljšati njegove performanse.

Prijem kuhanog povrća blagotvorno utječe na probavni sustav, jer kada se konzumira, proces usvajanja ugljikohidrata znatno se usporava.

Zbog toga, repe se postepeno povećava u šećeru u krvi. Uvođenje ovog povrća u svakodnevnu prehranu pruža jedinstvenu priliku da se trajno riješite nekoliko viška kilograma.

Pozitivan rezultat redovite upotrebe ovog proizvoda primjećuju sve osobe koje pate od problema sa stolicom.

Sok od cvekle i cikle protiv dijabetesa

Uprkos određenom stupnju negativnog utjecaja ovog proizvoda na tijelo ljudi koji pate od dijabetesa, uz njegovo dugotrajno korištenje, postoji niz prednosti za njih:

  1. Prilikom razmatranja može li dijabetes jesti repe, ne treba zaboraviti da proizvod ima korisno svojstvo normalizacije visokog krvnog pritiska. Uz to, poboljšava rad crijeva zbog usporenog procesa probavljivosti ugljikohidrata i povećanja razine glukoze u krvi. Ovaj je trenutak vrlo važan za dijabetičare, jer se s ovom bolešću često razvija hipertenzija,
  2. sok od cvekle pomaže u normalizaciji poremećene aktivnosti srca i krvnih sudova,
  3. redovitom upotrebom nivo hemoglobina značajno raste, posude se očiste od štetnih masnoća i postaju elastičnije i elastičnije.

Koliko koristiti?

Što se tiče unosa soka iz ove korijenske žitarice, ne biste trebali piti više od 200 ml dnevno.

Po želji, umjesto svježe, možete jesti sirovu repu u količini ne većoj od 87 g.

Ali količina kuhanog povrća treba biti približno 195 g dnevno.

Ograničenja i preporuke

Preporučljivo je koristiti kuhano povrće s korijenom, jer vam omogućava normalizaciju procesa probave i usporavanje apsorpcije ugljikohidrata.

Proizvod je vrijedan izvor mangana. No, nažalost, svježa repa uključuje i purine koji provociraju naslage soli u tijelu.

Ali, treba napomenuti da se pri toplinskoj obradi uništavaju. Iz tog razloga se preporučuje ograničenje upotrebe ovog korijenskog useva u sirovom obliku. Kao što znate, maksimalna opasna doza proizvoda je toliko visoka da je jednostavno nemoguće pojesti takvu količinu odjednom.

Oko 1 kg povrća može imati značajan negativan uticaj na zdravlje pacijenta. Ali 100 g proizvoda će donijeti samo korist. Štoviše, redovna upotreba repe bit će dodatni pomoćnik u borbi protiv endokrinog oboljenja.

Srodni videozapisi

Je li dopuštena crvena repa u dijabetesu tipa 2? Prednosti i štete koje povrće može donijeti tijelu opisane su u ovom videu:

Prema svim podacima prikupljenim u ovom članku, repe možete jesti s dijabetesom samo ako osoba ne pati od drugih ozbiljnih patoloških bolesti. Ali, uprkos tome, budite sigurni da se pridržavate preporuka ličnog lekara. Tako ćete izbjeći neprijatne komplikacije.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Da li je moguće jesti repe s dijabetesom?

Ovaj usjev korijena ima prilično visok glikemijski indeks, a za dijabetičare kuhana repa može biti štetan proizvod. Ali u svom sirovom obliku, ako ne zloupotrebljava, može se jesti, ali malo po malo. Ako dnevno konzumirate ne više od 100 g sirove repe, to neće nanijeti štetu, a tijelo će dobiti korisne tvari za to.

Cvekla u šećernoj bolesti, koju konzumiraju ne više od 100 grama

Ali kod dijabetesa tipa 2, repa je zabranjeni proizvod. Dozvoljen je sok od cvekle. To blagotvorno deluje na zidove krvnih žila i čisti ih od holesterola.

Mogu li jesti repu od dijabetesa u kuhanom ili pečenom obliku?

Mišljenja se u ovom pogledu razlikuju. Smatra se da je kuhani usjev korijena slađi nego sirov, a još više u pečenom obliku. Zbog toga ga neki nutricionisti ne preporučuju osobama obolelim od dijabetesa.

Ali s druge strane, repa ima svojstvo zbog kojeg se usporava apsorpcija glukoze u crijevima. Stoga još jedan dio nutricionista smatra da je povrće preporučeni proizvod.

Stoga bi osoba koja pati od visokog šećera u krvi trebala ovom pitanju pristupiti pojedinačno. Ako kuhana ili pečena repa ne ometa, onda si to možete priuštiti. Ali ako se nakon jela povrća opće zdravstveno stanje pogorša, bolje je ne riskirati i napustiti ga.

Prednosti dijabetesa

Ovo povrće sadrži puno korisnih tvari. Sadrži mnogo vitamina, raznih elemenata u tragovima i antioksidanata. Cvekla je bogata takvim vitaminima:

  1. Tiamin. Telo treba za metabolizam.
  2. Piridoksin. Neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i za povećanje hemoglobina.
  3. Folna kiselina. Njegov nedostatak može dovesti do razvoja karcinoma.
  4. Cijanokobalamin ili vitamin B12. Manjak dovodi do anemije.
  5. Retinol Sudjeluje aktivno u razgradnji masnih stanica.
Cvekla sadrži mnogo vitamina, raznih minerala i antioksidanata

Svi ovi vitamini neophodni su za dijabetes. Kao i elementi u tragovima kalijum, fosfor i cink, koji se nalaze u repe u velikim količinama. U usjevi korijena nalazi se puno joda, magnezijuma i željeza - zahvaljujući ovim supstancama poboljšava se rad srca i krvnih sudova.

Takođe, redovna upotreba sirovog povrća doprinosi dobrom čišćenju creva i normalnoj probavi.

Kuhana repa u šećernoj bolesti može povisiti šećer u krvi, pa stoga nije preporučljivo dijabetičarima da ih konzumiraju. Može se dodati malo u salate, ali to ne bi trebalo da bude glavna komponenta jela.

Značajke izbora proizvoda

Ima repe raznih sorti, a neke čak čine i šećer. Takve sorte strogo su kontraindicirane dijabetičarima. Imaju veoma visoku razinu glukoze, što može dovesti do naglog skoka šećera u krvi. Usjevi korijena šećera ne mogu se dijabetičarima davati ni u kojem obliku.

Crvena repa je bordo ili svijetlo crvena. U burgundiju ima više hranjivih sastojaka, njegov ukus je bolji. Ali to ne utječe na glikemijski indeks, stoga boja ne igra posebnu ulogu za dijabetičare, kao ni oblik jedne ili druge sorte. Važnije je kako i sa kojim korenološkim kulturama koristiti.

Značajke pripreme i upotrebe stolnih korijenskih kultura za dijabetes

Kako bi repa u toku kuhanja ne izgubila korisna svojstva, kuhaju se u kore pod zatvorenim poklopcem. Vrijeme kuhanja je 2-3 sata, ovisno o veličini. Preporučuje se kuhati srednje ili male korijenske usjeve. Oni su nježniji i ukusniji. Velike mogu biti šuplje iznutra ili udubljene. Prije kuhanja ne trebate rezati korijenje, u protivnom će mnogo vitamina otići u juhu.

Kuhano povrće se prelije hladnom vodom nekoliko minuta. Zahvaljujući tome, tada se kore od nje lako uklone.

Kuhana repa od dijabetesa korisna je u malim količinama, a zadržava vitamin C. Korijeno povrće se peče u rerni, umotano u foliju. Dakle, povrće je sočno i slatko i idealno za salate.

Cvekla pečena na vatri odlikuje se posebnim ukusom. Za to se uzimaju srednje velike korijenske kulture i zakopavaju u vrući pepeo.

Dijabetični sok od cvekle

Sokovi se rade samo od sirovih korijenskih usjeva, prolazeći kroz sokovnik. Korisni su za obnavljanje i jačanje organizma.

Sok od cvekle kod dijabetesa je vrlo koristan

Kod dijabetesa, sok od cvekle čisti krvne sudove i normalizira cirkulaciju krvi. To ima blagotvoran uticaj na krvnu sliku. A ako redovno pijete sok od repe, bez prekoračenja norme, možete se riješiti mnogih bolesti i postići normalizaciju glukoze u krvi.

Jela od dijabetesa od cikle

Kod šećerne bolesti dijabetični vosak se može koristiti kao dodatak različitim jelima. Cvekla u salatama posebno je popularna. Evo nekoliko primjera recepata:

  1. Sa jabukama i hromom. Ogulite i naribajte jabuke i repe. Dodajte naribani korijen hrena i začinite limunovim sokom. Ako ne volite hren, možete ga zamijeniti crnim rotkvicom.
  2. Sa kupusom i govedinom. Meso skuhajte i sitno nasjeckajte. Kupus isjeckajte, naribajte repe, možete naribati mrkvu, a ne slatke sorte. Sve pomiješajte i začinite limunovim sokom.
  3. Narezati repe, mrkvu, jabuke i krupni luk na loncu za led. Začinite limunovim sokom, dodajte malo soli i pospite začinskim biljem.
Salata od cvekle, mrkve i jabuke

Čuveni ukrajinski borsch nije gotov bez repe. Za njega se repa kuha ili peče. Borsch se kuha sa pasuljem, mrkvom i lukom prženim u ulju. Rabljeni mesni juha. Na kraju kuhanja korisno je inzistirati na jelu nekoliko sati. Borsch je ukusniji, a boja bogatija.

Pogledajte video: Syria Pobunjenici koriste OSU M79 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar