Kako koristiti satelit plus metar

Gotovo svaki dan dijabetičarima su potrebna mjerenja šećera, pa morate mjeriti više nego jednom. Upravo u tu svrhu stvoreni su glukometri, prenosivi uređaji koji mogu odrediti nivo glukoze u krvi. Glukometar se proizvodi u velikim količinama: vrijedi li reći da je to profitabilan posao, jer je dijabetes vrlo česta bolest, a liječnici predviđaju porast broja slučajeva.

Odabir pravog bioanalizatora nije najlakša stvar, jer postoji puno reklama, puno ponuda, a ne možete računati ni recenzije. Gotovo svaki model zaslužuje zasebno razmatranje. No, mnoge marke nisu ograničene na izdanje jednog uređaja, a potencijalni kupac vidi nekoliko modela istog proizvođača, ali s nešto drugačijim imenima. Na primer, postavlja se logično pitanje, na primer: "Koja je razlika između Satelitskog ekspresa i Satelitskog plusa"?

Prednosti i nedostaci satelitskog glukometra Plus

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Osobe koje pate od dijabetesa tipa 1 ili tipa 2 moraju stalno da prate nivo glukoze u krvi. Za obavljanje istraživanja kod kuće, dovoljno je imati poseban uređaj - glukometar.

Proizvođači medicinske opreme nude različite vrste modela koji se razlikuju po cijeni i njihovim funkcionalnim značajkama. Jedan od popularnih uređaja je Satellite Plus.

Opis proizvoda

Satelitski glucometer ruske kompanije Elta analizira nivo glukoze u krvi tokom 20 sekundi. Uređaj je opremljen unutrašnjom memorijom i može pohraniti do 60 mjerenja. Kalibracija se vrši na punu krv. Za istraživanje se koristi elektrohemijska metoda. Za provođenje analize potrebno vam je samo 2 μl krvi.

Opseg mjerenja uređaja je 0,6–35 mmol / litra. Brojilo napaja baterija. Vrijeme rada ovisi o učestalosti mjerenja. Kompaktne je veličine (60 × 110 × 25 mm), teži oko 70 g. Prodaje se s neograničenom garancijom od proizvođača.

Komplet s brojilom uključuje dodatne materijale.

  • Test trake - 10 komada.
  • Kodna traka.
  • Sterilne lancete - 25 komada.
  • Piercer.
  • Futrola za nošenje i skladištenje uređaja.
  • Upute za upotrebu i garancijski list.

Dodatne test trake za brojilo mogu se kupiti u ljekarni. Komplet dolazi u 25 ili 50 komada.

Prednosti

Glucometer "Satellite Plus" ima niz prednosti.

  • Niski troškovi Uređaj spada u kategoriju proračuna. Cijene test test traka više su nego pristupačne, a u nekim slučajevima čak i besplatno (uz odgovarajuće medicinsko uvjerenje).
  • Mala greška greške. Rezultati testova mogu se razlikovati za otprilike 2%. Zaslon brojila ne blješta. Rezultati ispitivanja jasno su vidljivi na ekranu. Za prijenos slike koristi se veliki font, što je posebno važno za osobe sa slabim vidom.
  • Jednostavnost upotrebe. Upravlja se jednim pritiskom. Ovo je posebno pogodno za starije ljude koji teško razumiju postavke tehnologije.
  • Doživotna garancija. Često proizvođač održava promocije tijekom kojih nudi malu nadoplatu stare uređaje za razmjenu novih.

Nedostaci

Satellite Plus ima nekoliko nedostataka.

  • Uređaj je izrađen od materijala niske kvalitete.
  • Ne postoji funkcija automatskog isključivanja.
  • Ne postoji funkcija za mjerenje očitanja po datumu i vremenu.
  • Dugo vrijeme čekanja na rezultat.
  • Slabo pakovanje za čuvanje test traka.

Međutim, svi se ti nedostaci mogu smatrati beznačajnim za proračunski model uređaja.

Uslovi korišćenja satelitskog plus metra

Započnite rad s brojilom nakon kalibracije. Za to se koristi posebna ispitna ploča koja dolazi u kompletu sa trakama. Postupak nije težak i detaljno je opisan u uputama za uređaj.

U određenim okolnostima je bolje odbiti upotrebu uređaja.

  • Ako je potrebno utvrditi glukozu u serumu ili venskoj krvi.
  • Ako se otkriju teške zarazne patologije ili maligni tumor
  • Sa masivnim edemom.
  • Nakon uzimanja askorbinske kiseline u dozi većoj od 1 g.
  • Ako nivo hematokrita prelazi 20–55%.

Upute za upotrebu

  1. Prije testiranja temeljno operite ruke toplom vodom i sapunom. Osušite ih. Ako su vam ruke rukovale alkoholnom maramicom, obavezno osušite vrhove prstiju. Skinite testnu traku sa kućišta. Provjerite da nije istekao. Trake kojima je istekao rok trajanja se ne preporučuju.
  2. Umetnite testnu traku u utičnicu brojila sa kontaktima prema gore. Postavite uređaj na ravnu površinu. Pokrenite uređaj i kalibrirajte. Slijedite preporuke navedene u uputama.
  3. Nakon pripreme uređaja, napravite proboj na vrhu prsta. Da biste dobili potrebnu količinu krvi, izmasirajte je malo unaprijed. Ne prskajte krv, jer u protivnom mogu doći do izobličenja podataka.
  4. Stavite kap krvi na test traku i pričekajte rezultate mjerenja.
  5. Kad je testiranje završeno, isključite instrument. U ovom se slučaju informacije bilježe u memoriji uređaja.

Glucometer Care

Čuvajte uređaj na temperaturi od - 10 do + 30 ° C daleko od sunčeve svjetlosti. Prostorija se mora redovito provjetravati i paziti da vlaga ne pređe 90%. Ako je mjerač na hladnom, nemojte ga odmah uključiti. Dajte mu priliku da se prilagodi uslovima sobe u roku od 10-15 minuta.

Brojilo je dizajnirano za kontinuirana mjerenja tokom dana. Ako se uređaj ne koristi više od 3 mjeseca, mora se provjeriti točnost. Tako ćete osigurati da su očitanja ispravna i ispraviti postojeće pogreške. O tome kako provjeriti rad analizatora možete pročitati u uputama. U dijelu kršenja razmatraju se moguće pogreške i načini njihovog otklanjanja.

Mjerač Satellite Plus odlična je opcija za dijabetičare koji žele samostalno provjeriti nivo šećera u krvi i nisu spremni lupati na skupim modelima. Prednosti uređaja preklapaju njegove nedostatke. Sa svojim glavnim zadatkom, nadziranjem razine glukoze u krvi, uređaj se nosi bez pritužbi.

Modeli i oprema

Bez obzira na model, svi uređaji rade prema elektrohemijskoj metodi. Test trake su napravljene po principu "suve hemije". Uređaji kapilarne krvi kalibrirani. Za razliku od njemačkog Kontur TS glukometra, svi ELTA uređaji zahtijevaju ručno unošenje koda test test trake. Asortiman ruske kompanije sastoji se od tri modela:

Opcije:

  • glukometrom sa baterijom CR2032,
  • olovka za scarifier
  • slučaj
  • test trake i lancete od 25 kom.,
  • uputstva o garancijskoj kartici,
  • kontrolna traka
  • kartonska ambalaža.

Satellite Express je mekan u kompletu, kod ostalih modela je plastičan. Vremenom se plastika ispucala, tako da ELTA sada proizvodi samo meke kućišta. Čak je i u satelitskom modelu samo 10 test traka, u ostalom - 25 kom.

Uporedne karakteristike satelitskih glukometra

KarakteristikeSatelit ekspresSatellite PlusELTA Satellite
Mjerni rasponod 0,6 do 35 mmol / lod 0,6 do 35 mmol / l1,8 do 35,0 mmol / L
Zapremina krvi1 μl4-5 μl4-5 μl
Vrijeme mjerenja7 sec20 sec40 sec
Kapacitet memorije60 čitanja60 rezultata40 čitanja
Cijena instrumentaod 1080 rub.od 920 rub.od 870 rub.
Cijena test traka (50kom)440 rub.400 rub400 rub

Od predstavljenih modela, jasan lider je mjerač Satelit ekspres. Malo je skuplje, ali na rezultate ne morate čekati čak 40 sekundi.

Uputstvo za upotrebu

Prije prve upotrebe, provjerite da li uređaj ispravno radi. Upravljačka traka mora biti umetnuta u utičnicu isključenog uređaja. Ako se na ekranu pojavi „smiješni smajli“, a rezultat je od 4,2 do 4,6, tada uređaj radi ispravno. Ne zaboravite da ga uklonite s brojila.

  1. Umetnite testnu traku kod u konektor isključenog brojila.
  2. Na displeju će se pojaviti trocifren kod koji bi trebao odgovarati broju serije test traka.
  3. Uklonite testnu traku s koda.
  4. Operite ruke sapunom i osušite ih.
  5. Zaključajte lancetu u alatu za uklanjanje ručke.
  6. Umetnite testnu traku s kontaktima gore u uređaj, još jednom provjerite odgovara li koda na zaslonu i na pakiranju traka.
  7. Kad se pojavi trepćuća kap krvi, probijemo prst i nanesemo krv na rub test trake.
  8. Nakon 7 sek. rezultat će se pojaviti na ekranu (kod ostalih modela 20-40 sekundi).

Detaljna uputstva možete pronaći u ovom videu:

Test trake i lancete

ELTA garantira dostupnost potrošnog materijala. Možete kupiti test trake i trakice u bilo kojoj ljekarni u Rusiji po pristupačnoj cijeni. Potrošni materijal sa satelitskim brojilom ima jednu karakteristiku - svaka test traka nalazi se u zasebnom pojedinačnom paketu.

Za svaki model ELTA uređaja postoje različite vrste traka:

  • Satelit Glucometer - PKG-01
  • Satelitski plus - PKG-02
  • Satelit ekspres - PKG-03

Prije kupnje obavezno provjerite datum isteka test traka.

Bilo koja vrsta tetraedarske lancete pogodna je za probušenu olovku:

Uspio sam se družiti s vlasnicima Sattelit uređaja na društvenim mrežama, to oni kažu:

Na osnovu pregleda možemo zaključiti da uređaj djeluje u redu, precizno, dajte test trake besplatno. Mali nedostatak je nezgodan preglednik.

Dobar uređaj, na internetu ima puno pozitivnih recenzija, koristim ga godinu dana, greška je mizerna s laboratorijskim očitavanjima, o minusima, vrijeme se često izgubi i bateriju nije prikladno mijenjati, i presretan sam.

Satelit ekspres. Nekoliko godina, dok su umesto test traka uručeni Accu-Čeku. Leži 30-40 posto, raspada se. Ova stvar me samo besni. Čini se da ih je neki ... u oblzdravu zabio za pristojan revanš. Prilikom otvaranja novog paketa pokušao sam testirati testne trake za mjerenje šećera u krvi bez promjene kodne trake, a zatim s transkodiranjem ... rezultat je isti. Ponavlja se sa različitim paketima. Gluposti. Beletristika. Ova funkcija ili nije potrebna i kodne trake mogu se baciti kad se paket otvori ili je proizvođač namjerno imitirao složenost ovog „uređaja“. Bez zamjene ključa u istoj Accu-Chek, korištenje test trake iz druge serije daje grešku, a satelit i dalje stabilno mlati s pogreškom od 30-40%. Ako je zanimljivo, onda mislim da je Rossinsulin pogodan i za bolnu eutanaziju. Hvala ti, domovino.

Express koristim već 2,5 godine. I evo ga. Ovo je najpovoljniji i najprecizniji glukometar koji sam imao. U školi su dijabetes izmjerili dva puta u laboratoriji. Prvi put je razlika bila 2,5 posto sa laboratorijskom stopom, drugi put 5%. Ovo je VRLO dobar rezultat. A vi ne razumijete ispravno značenje trake koda. Ako je kôd različit, to ne znači da će se očitavanja razlikovati za 30-40% za različite kodove. Ovo je kôd koji uzima u obzir specifičnosti proizvodnog procesa u različitim vremenima i za različite slučajeve opreme. Nadoknada uvedene greške može biti jednaka nuli.
Uzgred, Accu-Chek. Samo su mu jako skupi potrošni materijal (trostruka razlika), samo nema pogodnosti. A on ima samo 2 uzastopna mjerenja koja mogu pokazati vrlo različite rezultate.
Provjerite sami - 2 mjerenja zaredom za Accu-Chek i Satellite.

Opcije i specifikacije

Brojilo proizvodi ruska kompanija "Elta".

Uz uređaj su uključeni:

  • kodna traka
  • test trake u količini od 10 komada,
  • lancete (25 komada),
  • uređaj za izvođenje probijanja,
  • poklopac u kojem je prikladno prevoziti uređaj,
  • Upute za upotrebu
  • garancija proizvođača.

  • uređaj vam omogućuje da odredite razinu šećera u 20 sekundi,
  • memorija uređaja dizajnirana je za čuvanje 60 merenja,
  • kalibracija se vrši punom krvlju,
  • uređaj vrši analizu zasnovanu na elektrohemijskoj metodi,
  • studija zahtijeva 2 μl krvi,
  • raspon mjerenja je od 1,1 do 33,3 mmol / l,
  • CR2032 baterija - period rada baterije ovisi o učestalosti mjerenja.

  1. Temperatura je od -10 do 30 stepeni.
  2. Izbjegavajte izravno izlaganje suncu.
  3. Prostor treba dobro prozračiti.
  4. Vlažnost - ne više od 90%.
  5. Uređaj je dizajniran za kontinuirano testiranje tokom cijelog dana, tako da ako se ne koristi oko 3 mjeseca, prije početka radova treba provjeriti točnost. Na ovaj će se način utvrditi moguća greška i osigurati da su očitanja ispravna.

Funkcionalne karakteristike

Brojilo vrši istraživanje provođenjem elektrohemijske analize. Ova metoda se retko koristi na uređajima ove vrste.

Uređaj ne mogu koristiti pacijenti u slučajevima kada:

  • materijal namijenjen istraživanju bio je skladišten neko vrijeme prije verifikacije,
  • vrijednost šećera mora biti utvrđena u serumu ili venskoj krvi,
  • otkrivene su teške zarazne patologije,
  • prisutna masivna oteklina
  • otkriveni maligni tumori
  • uzeto je više od 1 g askorbinske kiseline,
  • sa nivoom hematokrita koji prelazi raspon od 20-55%.

Prije početka rada uređaj treba kalibrirati pomoću posebne testne ploče iz kompleta s trakama. Ovaj je postupak jednostavan, tako da ga lako može izvesti bilo koji korisnik.

Prednosti i nedostaci uređaja

Uređaj Satellite Plus aktivno se koristi za kontrolu glikemije među pacijentima zbog niske cijene potrošnog materijala. Osim toga, u gotovo svim klinikama osobe s dijabetesom registrovane kod endokrinologa primaju testne trake za uređaj besplatno.

Na temelju mišljenja korisnika uređaja možete istaknuti prednosti i nedostatke njegove uporabe.

  1. To je proračunski model s pristupačnim test trakama.
  2. Ima malu grešku u mjerenju glikemije. Rezultati testova razlikuju se oko 2% jedan od drugog.
  3. Proizvođač daje doživotnu garanciju na uređaju.
  4. Kompanija koja proizvodi satelitske glukometre često drži promocije za razmjenu starih modela uređaja za nove uređaje. Doplata u takvim slučajevima bit će mala.
  5. Uređaj ima svetao ekran. Sve informacije na zaslonu prikazuju se u velikom tisku, što omogućava korištenje mjerača osobama sa slabim vidom.

  • niska kvaliteta materijala koji se koristi u proizvodnji uređaja,
  • ne postoji funkcija za automatsko isključivanje uređaja,
  • uređaj ne pruža mogućnost označavanja mjerenja po datumu i vremenu,
  • dugo vrijeme čekanja na rezultat mjerenja,
  • krhko pakovanje za čuvanje test traka.

Navedeni nedostaci modela Satellite Plus neznatni su za proračunsku seriju glukometra.

Mišljenja korisnika

Iz recenzija mjerača Satellite Plus možemo zaključiti da uređaj sasvim normalno obavlja svoju glavnu funkciju - mjerenje šećera u krvi. Postoji i niska cijena test traka. Minus, kao što mnogi smatraju, je dugo vrijeme mjerenja.

Mjerač Satellite Plus koristim oko godinu dana. Mogu reći da je bolje koristiti ga za rutinska mjerenja. Kada trebate brzo da saznate nivo glukoze, ovaj merač nije pogodan zbog dugog prikaza rezultata. Ovaj sam uređaj odabrao samo zbog niske cijene test traka u usporedbi s drugim uređajima.

Babi sam kupio satelitski mjerač plus. Model je vrlo prikladan za upotrebu kod starijih osoba: upravlja se samo jednim gumbom, očitanja mjerenja su jasno vidljiva. Glukometar nije razočarao.

Cijena brojila je oko 1000 rubalja. Test trake su dostupne u količinama od 25 ili 50 komada. Cijena za njih je od 250 do 500 rubalja po paketu, ovisno o broju tanjira u kojem se nalaze. Lančeve se mogu kupiti za oko 150 rubalja (za 25 komada).

Budžetski uređaj za nadzor glukoze u krvi Satellite plus

Zdravlje je ona univerzalno valjana vrijednost koja zahtijeva ogroman rad na sebi i, naravno, fondovima, uključujući i finansijska. Ako je osoba bolesna, tada gotovo uvijek liječenje uključuje troškove, ponekad vrlo ozbiljne.

Jedna od najčešćih hroničnih bolesti na planeti je dijabetes. A također je potrebno imenovanje određenih terapijskih taktika, koje su povezane s određenim troškovima. Na primjer, morat ćete kupiti glukometar - mali praktični uređaj za svakodnevno testiranje razine šećera u krvi.

Kome treba glukometar

Prije svega, ti bi uređaji trebali biti kod pacijenata s dijagnozama dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2. Pacijenti moraju redovito pratiti nivo glukoze u krvi i na prazan stomak, te nakon jela. No, nije pokazano samo da dijabetičari imaju svoj metar.

Ako su se očitavanja glukoze već promijenila, morat ćete redovno pratiti ovaj marker zdravlja.

Takođe, glukometri će biti potrebni u kategoriji trudnica koje su podložne gestacijskom dijabetesu. Ako je žena već postavila takvu dijagnozu ili postoji razlog za prijetnju razvijanja oboljenja, odmah nabavite bioanalizator tako da je kontrola tačna i pravovremena.

Konačno, mnogi ljekari vjeruju - u svakoj kućnoj ljekarni, pored poznatog termometra, danas bi trebalo da bude i tonometar, inhalator, kao i glukometar. Iako ova tehnika nije toliko jeftina, ipak je dostupna, i što je najvažnije, korisna korisnicima. A ponekad se upravo ona smatra glavnim pomoćnikom u pružanju prededicinskih akcija.

Satelitski merač plus

Glucometer Satellite Plus - prenosivi ispitivač koji određuje nivo glukoze u kapilarnoj krvi. Medicinski uređaj može se koristiti za pojedinačne zadatke, u nekim hitnim situacijama, pa čak i u kliničkim okruženjima kao alternativu laboratorijskim metodama istraživanja.

Paket uređaja uključuje:

  • Sam Tester
  • Kodna traka
  • Set od 25 traka,
  • 25 sterilnih jednokratnih lanceta,
  • Auto piercer,
  • Uputstva i garancijske kartice,
  • Slučaj.

Prosječna cijena za Elta Satellite plus analizator je 1080-1250 rubalja. Ako znate da ćete morati često vršiti mjerenja, onda kupnjom glukometra možete odmah kupiti veliko pakovanje traka. Možda će ukupna kupovina biti na znatnom popustu. Imajte na umu da se test trake mogu koristiti samo tri mjeseca, a tada im ističe rok trajanja.

Satelitske karakteristike

Ovaj se glukometar ne može nazvati najmodernijim - a izgleda prilično staromodno. Sada mjerni instrumenti sve više nalikuju pametnom telefonu, a to tehniku ​​čini privlačnijom. Satelit pomalo podsjeća na računalni miš; u prodaji je set u plavoj kutiji.

  • Određuje rezultat za 20 sekundi (i time gubi na svom modernijoj "braći" koji obrađuju informacije za 5 sekundi),
  • Interna memorija je također relativno mala - spremaju se samo posljednjih 60 mjerenja,
  • Kalibracija se vrši punom krvlju (savremenija tehnika deluje na plazmi)
  • Metoda istraživanja je elektrohemijska,
  • Za analizu je potreban čvrsti uzorak krvi - 4 μl,
  • Raspon mjerenja je velik - 0,6-35 mmol / L.

Kao što vidite, gadget je znatno inferiorniji od svojih partnera, ali ako su se iz nekog razloga odlučili kupiti upravo ovaj merač, to jest, ima pluseve. Na primjer, snižena cijena uređaja: u sklopu promocija događa se da se satelit distribuira po znatno smanjenoj cijeni.

Kako koristiti brojilo

Satellite Plus merač - kako koristiti analizator? Ovde je sve prilično jednostavno. Nastavite sa svakim testnim postupkom, nakon što ste temeljito oprali ruke sapunom i vodom. Pri ruci ne smije biti krema ili druge masne tvari. Osušite ruke (možete - sušilom za kosu).

Zatim nastavite na sledeći način:

  1. Razdvojite ambalažu test trakom sa strane koja zatvara kontakte,
  2. Umetnite traku u otvor, uklanjajući ostatak paketa,
  3. Uključite analizator, provjerite odgovara li kod na zaslonu kodu na paketu,
  4. Uzmi auto-pirser i s malo napora probodi prst,
  5. Područje indikatora ravnomjerno premažite drugom kapi krvi prstom (prvu kapi nježno obrišite pamučnim tamponom),
  6. Nakon 20 sekundi, rezultati će se prikazati na ekranu,
  7. Pritisnite i otpustite tipku - analizator će se isključiti.

Rezultat će se automatski spremiti u unutarnju memoriju uređaja.

Upute za uređaj Satellite Plus su jednostavne, u stvari se ne razlikuju mnogo od standardnog postupka mjerenja. Moderniji glukometri, naravno, rezultate obrađuju mnogo brže, a takvi uređaji opremljeni su funkcijom automatskog isključivanja.

Kad satelitski podaci i očitanja nisu istiniti

Postoji jasna lista trenutaka kada se uređaj ne može koristiti. U ovim slučajevima neće dati pouzdan rezultat.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Ne koristite merač ako:

  • Dugotrajno skladištenje uzorka krvi - krv za analizu mora biti svježa,
  • Ako je neophodno otkriti nivo glukoze u venskoj krvi ili serumu,
  • Ako ste uzeli više od 1 g askorbinske kiseline dan ranije,
  • Hematocrine broj 55%,
  • Postojeći zloćudni tumori,
  • Prisutnost velikog edema,
  • Teške zarazne bolesti.

Ako uređaj niste koristili duže vrijeme (3 mjeseca ili više), prije upotrebe mora se provjeriti.

Dijabetes melitus - statistika

Nažalost, nisu svi ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes prepoznali podmuklost ove bolesti. Mnogi pacijenti koji su još uvijek prilično mladi i koji mogu ozbiljno shvatiti svoje zdravlje prilično su neozbiljni u odnosu na otkrivenu patologiju i potrebu za liječenjem. Neki su sasvim sigurni: moderna medicina lako se može nositi s takvom uobičajenom bolešću. To uopće nije istina, nažalost, zbog svih njihovih mogućnosti liječnici nisu u stanju učiniti bolest reverzibilnom. A rast broja pacijenata neugodno je upadljiv u svojoj dinamici.

Sedam vodećih zemalja za prevalenciju dijabetesa tipa 2:

Sami prosudite: 1980. godine oko 108 miliona ljudi je oboljelo od dijabetesa na cijeloj planeti. Do 2014. godine ta se brojka povećala na 422 miliona.

Nažalost, naučnici još uvijek nisu utvrdili glavne uzroke te bolesti. Postoje samo nagađanja i faktori koji vjerovatno mogu dovesti do dijabetesa.

Šta učiniti ako imate dijabetes

Ali ako se postavi dijagnoza, definitivno nema razloga za paniku - to može samo pogoršati bolest. Morat ćete se sprijateljiti s endokrinologom, a ako ste upoznali uistinu kompetentnog stručnjaka, tada ćete zajedno odrediti optimalnu terapijsku taktiku. A ovdje se podrazumijeva, ne samo i ne toliko lijek, koliko prilagođavanje načina života, prehrane prije svega.

Prehrana sa malo ugljikohidrata za dijabetičare je kontroverzna izjava. Sve više endokrinolozi odbijaju takav sastanak, jer njegovi rezultati ne zadovoljavaju postavljene ciljeve. Postoji jasan popis namirnica koje su dozvoljene osobama obolelim od dijabetesa i to nikako nije kratak spisak.

Na primjer, za dijabetes:

  • Povrće i zelenilo koje raste iznad zemlje - kupus, rajčica, krastavci, tikvice, itd.,
  • Pavlaka, skut i sir s prirodnim udjelom masti umjereno,
  • Avokado, limun, jabuke (malo),
  • Meso sa prirodnim udjelom masti u malim količinama.

Ali čega se morate odreći je gomoljastog povrća, mahunarki, slatkiša, žitarica, pekarskih proizvoda itd.

Pa, i naravno, pacijent mora steći lični glukometar da bi objektivno procijenio svoje stanje. Ova samokontrola je potrebna, a bez nje je nemoguće analizirati ispravnost taktike liječenja itd.

Satelit Plus recenzije korisnika

Satelitski plus, naravno, nije vrhunski metar. Trenutno ne mogu svi kupci priuštiti najbolju opremu. Stoga svako može odabrati najbolju opciju za sebe, a za nekoga je to satelitski plus.

Satelit plus ne spada u red najpametnijih i najbržih uređaja, ali sve deklarirane funkcije uređaj obavlja savršeno, i doista, djeluje dugo vremena bez kvarova. Za znatan broj kupaca takva je karakteristika važna. Dakle, ako već imate ovaj uređaj, čak i ako ste kupili moderniji, ne bacajte Satelit, doći će do dobrog povratnog stanja.

Satelit Plus mogućnosti

Vrijeme mjerenja20 sekundi
Zapremina kapi krvi15 mikrolitara
Memorijaveličina memorije: za 40 mjerenja, automatski se sprema
Kodiranjeautomatski
Neobaveznoautomatsko isključivanje 1 ili 4 minute nakon završetka rada
Kalibriranopuna krv
Prehrana
  • jedna litijumska baterija (CR2032)
  • vijek trajanja baterije: oko 2000 mjerenja, oko 2 godine rada
Mjerni raspon1,8-33,0 mmol / L
Metoda mjerenjaelektrohemijski
Temperaturni usloviRadni opseg: + 10 ° C do + 40 ° C
Raspon radne vlagerelativno 10-90%
Dimenzije110 x 60 x 25 mm
Težina70 grama sa baterijom
Garancija5 godina

Opis uređaja Satelite Plus

Sve je počelo brojilom Sattelit, upravo je ovaj model prvi u liniji proizvoda s tako uobičajenim nazivom koji je došao u prodaju. Sattelit je definitivno bio pristupačni glukometar, ali nikako se nisam mogao natjecati sa modernom tehnologijom. Analizatoru je trebalo gotovo minut da obradi podatke. S obzirom na to da se mnogi proračunski uređaji u pet sekundi suočavaju sa ovim zadatkom, minutu istraživanja jasan je minus uređaja.

Satellite Plus je napredniji model, jer je rezultat analize prikazan na zaslonu uređaja u roku od 20 sekundi nakon početka analize.

Satelitski analizator plus funkcija:

  • Opremljen funkcijom automatskog isključivanja,
  • Napajanje baterijom dovoljno je za 2000 mjerenja,
  • U memorijskim prodavaonicama posljednjih 60 analiza,
  • U kompletu dolazi 25 test traka + traka kontrolnog svjetla,
  • Ima poklopac za pohranu uređaja i njegove opreme,
  • Priloženi su i priručnik i garancijski list.

Opseg izmerenih vrednosti: 0,5 -35 mmol / L. Naravno, postoje glukometri kompaktniji, koji izvana podsjećaju na pametni telefon, ali još uvijek ne možete nazvati Sattelit plus gadget iz prošlosti. Mnogi su ljudi, naprotiv, veliki glukometri prikladni.

Opis satelitskog brojila Satelit Express

A ovaj model je zauzvrat poboljšana verzija Sattelit plus. Za početak, vrijeme obrade rezultata postalo je gotovo savršeno - 7 sekundi. Ovo je vremensko razdoblje u kojem rade gotovo svi moderni analizatori. Samo su zadnjih 60 mjerenja još uvijek u memoriji uređaja, ali oni su već unešeni zajedno s datumom i vremenom istraživanja (što nije bilo u prethodnim modelima).

Glukometar se takođe isporučuje sa 25 traka, olovkom za probijanje, 25 lanceta, test test trakom, uputstvima, garancijskim listom i tvrdim, visokokvalitetnim futrolom za čuvanje uređaja.

Dakle, na vama je da odlučite koji glukometri je bolji - Satellite Express ili Satellite Plus. Naravno, najnovija verzija je praktičnija: radi brzo, vodi evidenciju studija označenih vremenom i datumom. Takav uređaj košta oko 1000-1370 rubalja. To izgleda uvjerljivo: analizator se ne čini previše krhkim. U uputama je sve opisano na točkama kako koristiti, kako provjeriti uređaj na ispravnost (kontrolno mjerenje) itd.

Ispada da Sattelit plus i Sattelit express imaju razlike u brzini i povećanim funkcijama.

Ali u svojoj cjenovnoj kategoriji to nisu najisplativiji uređaji: postoje glukometri s velikim kapacitetom memorije, kompaktniji i brži u istom proračunskom segmentu.

Kako izvesti kućnu studiju

Trenutno je lako pronaći nivo šećera. Svaka analiza provodi se čistim rukama. Ruke treba oprati sapunom i osušiti. Uključite uređaj i provjerite je li spreman za rad: na ekranu se treba pojaviti 88.8.

Zatim umetnite sterilni lancet u uređaj za autopunkturu. Unesite je u jastuk prstena oštrim pokretom. Nastala kap krvi, ne prva, već druga - nanosi se na test traku. Prethodno se umetne traka s kontaktima prema gore. Zatim, nakon vremena navedenog u uputama, na ekranu se pojavljuju brojevi - to je nivo glukoze u krvi.

Nakon toga uklonite testnu traku s aparata i odbacite: ne može se ponovo koristiti, kao lanceta. Štaviše, ako nekoliko ljudi koristi isti metar u porodici, preporučuje se da svaka olovka za probijanje ima svoj, kao i skup lanceta.


Držite metar dalje od djece, posebno cijevi s prugama i lancetima. Pazite na datum isteka traka, ako ih je istekao, bacite ih - neće biti točnih rezultata.

Po čemu se skupi modeli glukometra razlikuju od budžetskih

Glukometar u rasponu od 1000-2000 rubalja potpuno je razumljiva i pristupačna cijena. Ali šta nudi kupac proizvođač testera po cijeni od 7000-10000 rubalja i više? Da, zaista, danas možete kupiti takve analizatore. Istina, bilo bi pogrešno nazvati ih jednostavno glukometri. U pravilu su to uređaji za obavljanje više zadataka koji pored glukoze otkrivaju i nivo ukupnog holesterola u krvi, kao i sadržaj hemoglobina i mokraćne kiseline.

Svako mjerenje u takvom bioanalizatoru zahtijeva vlastiti test trak. Vrijeme obrade također će biti različito ovisno o tome što tačno odredite. Ovo je skup analizator, ali to se zaista može uporediti sa malom laboratorijom kod kuće. A tu je i naprava koja mjeri i šećer u krvi i krvni pritisak. Za neke ljude su takvi višenamjenski testeri korisni i prikladni.

Pogledajte video: Satellite Finder meter how to use (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar