Preporučeni sirevi za dijabetes tipa 1 i 2

Kod prisustva dijabetesa prvo je propisati pravilnu i adekvatnu prehranu. Trebao bi ograničiti pacijenta od prekomjernog konzumiranja hrane bogate mastima i ugljikohidrata, što može pogoršati pacijentovo stanje.

Prilikom propisivanja dijetalne terapije, pacijenti imaju mnogo pitanja vezanih za dozvoljene i zabranjene proizvode. Jedno uobičajeno pitanje je upotreba različitih vrsta sira za dijabetes.

Prije nego što analizirate moguće dozvoljene vrste sireva, morate znati da trebate kontrolirati upotrebu sireva, pratiti prehrambene vrijednosti proizvoda (sastav proteina, masti, ugljikohidrata).

Uzroci restrikcije sira kod dijabetesa

Uz dijabetes, morate jesti samo one sorte koje nisu poznate po velikoj količini masti. Ugljikohidrati koštaju manje brige, jer gotovo sve sorte sireva ne sadrže ogromnu količinu. Zbog toga je upotreba sira kod dijabetesa tipa 1 praktično neograničena, jer ne vodi oštrom porastu šećera u krvi, i ne prijeti razvoju hiperglikemijske kome.

Dijabetes tipa 2 je različit. s ovom vrstom bolesti glavni je cilj pacijenta smanjiti tjelesnu težinu ograničavanjem masti i ugljikohidrata, kao i jedenje hrane koja normalizira rad probavnog sustava.

Budući da su sirevi glavni izvor masti i proteina, kod ove vrste dijabetes melitusa potrebno je ograničiti njihovu upotrebu.

Potrebno je uzimati samo određene sorte i ograničenu količinu (uz izračun masti po danu), također morate stalno pratiti sastav, pitajte prodavače iznova ako to nije naznačeno na samom proizvodu. Postoje slučajevi da se ovaj sastav ne poklapa s onim koji je naveden na pakovanju.

Gore je spomenuto da sve vrste sireva sadrže ogromnu količinu proteinske mase što ovaj proizvod čini jedinstvenim kod dijabetesa. Oni mogu zamijeniti upotrebu mesa ili drugih proizvoda koji su opasni za dijabetičare.

Maksimalna količina proteina koja se nalazi u sirevima:

  • „Cheddar nemasna mast“ - sadrži 35 grama proteina na 100 grama proizvoda,
  • "Parmezan" i "Edam" - 25 grama proteina,
  • „Češir“ - sto grama proizvoda sadrži 23 grama proteina,
  • "Daškova plava" - sastoji se od 20 grama proteina.


Upravo zbog prisutnosti ove tvari pacijenti koji boluju od dijabetesa moraju se znatno ograničiti u korištenju većine proizvoda. Ugljikohidrati daju brzo, ali kratkotrajno povećanje energije. Kod sireva je okolnost lakša nego sa ostalim proizvodima, njihov sastav se ne pohvali visokim sadržajem ove tvari.

Maksimalna porcija ugljikohidrata u gotovo svim sirevima ne prelazi 3,5-4 grama. Ovi pokazatelji su tipični za tvrde sorte: "Poshekhonsky", "Dutch", "Swiss", "Altai". Meki sirevi ne sadrže ugljene hidrate, uključuju: „Camembert“, „Brie“, „Tilsiter“.

Sir sa dijabetesom tipa 2 je "užasan" proizvod samo zbog prisustva masti u njemu. Osobe s ovom vrstom dijabetesa prate količinu masti koju pojedu i količinu unosa u svojoj svakodnevnoj prehrani. Jer se sirevi konzumiraju u malim količinama, s obračunom masnoća, koje su dio ostalih proizvoda.

Najjače sorte sira su:

  • „Cheddar“ i „Munster“ - sadrže 30-32,5 grama masti.
  • „Ruski“, „Roquefort“, „Parmezan“ - kapacitet masti ne prelazi 28,5 grama na sto grama proizvoda.
  • „Camembert“, „Brie“ - ove vrste mekih sireva sadrže najmanje količine ugljenih hidrata, kao i masti, pokazatelja koji ne prelaze 23,5 grama.


„Adygea sir“ sadrži najmanje masti - ne više od 14,0 grama.

Korisne supstance

Uz glavne komponente, bilo koji sir sadrži ogromnu količinu drugih korisnih tvari koje pomažu u održavanju normalnog stanja tijela dijabetičara.

  1. Fosfor - komponenta je koja održava acidobazni balans u krvi, ujedno je i komponenta koja pomaže u izgradnji koštanog tkiva,
  2. Kalijum - je komponenta koja podržava osmotski pritisak unutar ćelija, i utiče na pritisak tečnosti koja okružuje ćeliju. S padom inzulina moguć je razvoj hiperosmolarne kome, glavnu ulogu u čijem razvoju igraju ioni kalija i natrijuma. Zbog toga se upotreba sira s nekontroliranim dijabetesom ne preporučuje,
  3. Kalcijum - upravo zbog ovog sastavnog elementa preporučuje se upotreba sireva za djecu. Kalcijum je sastavni dio koštanih struktura, pa je u djetinjstvu potrebno jesti dovoljnu količinu sira.

Sir sadrži ogromnu količinu vitamina, od kojih neki možda ne direktno sudjeluju u regulaciji sinteze inzulina pomoću gušterače. Također, ove komponente podržavaju normalno funkcioniranje onih organa koji pate od dijabetesa. Sirevi uključuju sljedeće vitamine: B2-B12, A, C, E.

Za upotrebu kod dijabetesa preporučuju se sirevi, ali njihovu upotrebu treba kontrolisati ne samo lekar koji je lečio, već i sam pacijent. Tok bolesti i pojava pratećih komplikacija ovise o njegovoj odgovornosti.

Pogledajte video: ŠEĆER. Uvod i skriveni šećeri - gde se nalaze (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar