Kako koristiti Augmentin EU puder

Niko nije imun na bolesti zarazne prirode. Krhki dječji organizam je posebno ranjiv. Da bi se lečile bebe u dobi od 3 meseca, lekari često propisuju Augmentin EU. To je moćan antibiotik koji ima oblik suspenzije. Kako bi djeca drogu uzimala sa zadovoljstvom, proizvođač joj je dao ugodan bobičast ukus.

Osnovne informacije o lijeku

"Augmentin EC" je prah iz kojeg se priprema suspenzija za oralnu primjenu. Lijek se pakuje u boce, čiji je sadržaj dovoljan da se pripremi 100 ml lijeka. Doziranje aktivne tvari (amoksicilin) ​​je 600 mg. Kao pomoćna supstanca djeluje klavulanska kiselina u količini od 42,9 mg, silicijum dioksid, natrijum karboksid, asparcum, ksantanska guma, kao i aromatiziranje jagode, koja olakšava upotrebu lijeka za malu djecu.

Osnovna svojstva

Augmentin EU je antibiotik širokog spektra koji je polusintetičan. Amoksicilin pokazuje povećanu aktivnost protiv ogromnog broja patogena. Međutim, osetljiva je na beta-laktamazu i uništava se pod njenim uticajem. Dakle, amoksicilin je neefikasan u borbi protiv mikroorganizama koji stvaraju ovaj enzim.

Klavulansku kiselinu karakteriše struktura koja jako podsjeća na penicilin. To dovodi do izražene aktivnosti protiv beta-laktamaza, koje često uzrokuju razvoj rezistencije na antibiotike. Dakle, prisutnost ove kiseline u sastavu lijeka "Augmentin EU" štiti glavnu komponentu od uništenja pod utjecajem različitih enzima i proširuje spektar njegovog antibakterijskog djelovanja. Dakle, čak i one bakterije koje su obično otporne na amoksicilin umiru pod utjecajem ovog lijeka.

Može se reći da Augmentin EC (suspenzija) pokazuje svojstva ne samo antibiotika, već i inhibitora beta-laktamaze. Baktericidna svojstva relativno širokog spektra mikroorganizama čine ovaj lijek posebno efikasnim. Vrijedno je napomenuti da je i za amoksicilin i klavulansku kiselinu karakterističan nizak stepen vezanja na proteine ​​u krvi. Dakle, više od 70% aktivne tvari ostaje u plazmi nepromijenjeno.

Glavne indikacije

Liječnici su već uspjeli procijeniti učinkovitost takvog lijeka kao što je Augmentin EU (suspenzija). Propisan je pacijentima kojima su dijagnosticirani sljedeći problemi:

  • bakterijske infekcije gornjih disajnih puteva, kao i ušiju, nos i grlo (mikroorganizmi ne bi trebali imati otpornost na aktivne sastojke predmetnog antibiotika),
  • postojani ili ponavljajući otitis (u pravilu se ovaj lijek propisuje djeci ako druga antibakterijska sredstva nisu djelotvorna),
  • sinusitis i tonzilafaringitis,
  • lobarna, bronhopneumonična i druge infekcije donjih disajnih puteva,
  • infekcije kože, kao i upalni procesi u mekim tkivima.

Kontraindikacije

Nažalost, ne mogu svi uzeti lijek poput Augmentin EC (suspenzija za djecu). Uputa sadrži informacije o sljedećim glavnim kontraindikacijama:

  • preosjetljivost na aktivne komponente lijeka, koja se može otkriti u laboratorijskim uvjetima,
  • prisutnost žutice,
  • jetrena disfunkcija, koja je bila izazvana prijemom "Augmentina" u prošlosti.

Lijek "Augmentin EU": upute za upotrebu za djecu

Da bi lijek imao željeni učinak na tijelo, važno je da ga uzimate pravilno, poštujući raspored i preporučene količine. Augmentin EC (suspenzija za djecu) obično se uzima u roku od 10 dana. U ovom slučaju lijek treba uzimati dva puta dnevno, u razmaku od 12 sati.

Vrijedi napomenuti da je ovaj lijek dopušteno davati djeci starijoj od 3 mjeseca. Štoviše, klinička ispitivanja potvrdila su efikasnost lijeka u liječenju pacijenata čija tjelesna težina nije prelazila 36 kg. Za djecu teže od 40 kg, kao i odrasli, eksperimenti nisu provedeni i zato je nemoguće govoriti o njegovoj učinkovitosti.

Ovisno o djetetovoj tjelesnoj težini, određuje se količina konzumiranog Augmentin EC-600 (suspenzija za djecu). Doziranje je sljedeće:

Težina djeteta (kg)812162024283236
Jednostrana doza suspenzije (ml)34,567,5910,51213,5

Vrijedi napomenuti da ova doza vrijedi samo za predmetni lijek. Augmentin EC (suspenzija za djecu) karakterizira jedinstven omjer aktivnih i pomoćnih komponenti koji nisu karakteristični za bilo koji drugi oblik Augmentina.

Kako umanjiti negativne efekte na stomak?

Antibiotik Augmentin EU-600, kao i svaki drugi sličan proizvod, ima negativan učinak na želudac i probavni sistem u cjelini. Kako biste umanjili taj štetni učinak, preporučuje se uzimanje suspenzije tokom obroka (u idealnom slučaju na samom početku obroka). Ova metoda upotrebe ne samo da osigurava zaštitu zidova želuca, već i doprinosi optimalnoj apsorpciji aktivnih komponenti.

Kako se priprema suspenzija?

U obliku praha, koji se nalazi u maloj bočici, ulazi u lanac ljekarne Augmentin EU-600. Pretvaranje praha u ljekoviti napitak uopće nije teško. Suspenzija za djecu priprema se na sljedeći način:

  1. U bocu s praškom kapaciteta 100 ml potrebno je dodati 90 ml vode (to trebate učiniti u dva prolaza).
  2. Najprije morate unijeti oko 2/3 ukupnog volumena tekućine, kako bi prah bio u potpunosti prekriven vodom.
  3. Boca se mora zatvoriti poklopcem i temeljito protresti da se sadržaj posude dovede u homogeno tekuće stanje.
  4. Dodajte ostatak potrebne količine vode (obratite pažnju na oznaku na boci) i ponovo dobro protresite.
  5. Ostavite bočicu napunjenu suspenzijom u mirovanju 5 minuta, tako da sve komponente lijeka budu međusobno povezane (postupak disperzije).
  6. Ako ste sve ispravno postupili, trebalo bi dobiti bijelu tekućinu koja ima sivkast ili žućkasti ton.

Izvodljiva nuspojava

Kao i bilo koji drugi antibiotik, on dovodi do nekih nuspojava lijeka Augmentin EC-600 (suspenzija za djecu). Priručnik sadrži informacije o sljedećim mogućim problemima:

Obrnuta leukopenija ili neutropenija, hemolitična anemija, agranulocitoza, trombocitopenija, produženo trajanje krvarenja.

ObimNegativne manifestacije
InfekcijeAfekcija kože i sluznice kandidiazom.
Krvožilni sistem
ImunitetAngioedem, sindrom serumske bolesti (ili stanja slična njemu), vaskulitis, anafilaksija.
Nervni sistemVrtoglavica, glavobolja, konvulzije (mogu biti izazvane prekoračenjem preporučene doze ili problemima s bubrezima), hiperaktivnost.
Digestivni sistemPoremećaji stolice, mučnina i povraćanje (mogu biti uzrokovani uzimanjem prevelikih doza ili jedenjem na početku obroka, uznemirenim želucem, kolitisom (povezanim s antibioticima, pseudomembranozno, hemoragično), promjene boje cakline zuba (ova se nuspojava može otkloniti pojačanom higijenom usna šupljina).
Jetra i mokraćnog sistemaUmjereno povećanje razine AST i ALT, holestatske žutice ili hepatitisa (uobičajena nuspojava za sve antibiotike penicilina), jetrenih tegoba (rijetko se viđaju kod djece, a stariji su muškarci i žene u riziku).
Kožni integritetAlergijski osipi, urtikarija, pruritus, eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, epidermalna nekroza toksične prirode, bulozni dermatitis, akutna generalizovana pustuloza. U slučaju bilo kakvih negativnih reakcija na koži, liječenje ovim lijekom treba prekinuti.
Bubrezi i mokraćovodJade intersticij, kristalurija.

Vrijedi napomenuti da se mnoge nuspojave javljaju nakon prestanka uzimanja lijeka Augmentin EU-600. Uputa za upotrebu sadrži informaciju da se prve manifestacije mogu pojaviti već nekoliko tjedana nakon otkazivanja.

Predoziranje

Potrebno je strogo slijediti upute dok uzimate lijek "Augmentin EU" (suspenzija). Doziranje za djecu treba strogo poštovati kako bi se izbjegle neugodne posljedice. Ako je dijete uzelo više lijekova od propisanih, može doći do poremećaja probavnog trakta, kao i dehidracije. U tom slučaju treba prestati uzimati lijek i krenuti na simptomatsko liječenje, obraćajući posebnu pažnju na obnavljanje vodene ravnoteže. U nekim slučajevima predoziranje prati i kristalurija. Tada liječnik može odlučiti o uporabi hemodijalize za uklanjanje lijeka iz krvi.

Značajke upotrebe lijeka

Ljekari u liječenju djece antibiotikom Augmentin EU imaju prilično veliko iskustvo. Uputa sadrži puno korisnih informacija u vezi s pravilnom primjenom lijeka. Ipak, s obzirom na prilično agresivnu formulu, možemo govoriti o nekim karakteristikama koje prate proces liječenja. Dakle, govorimo o sledećem:

  • Prije nego što počnete uzimati lijek, morate proći kompletan medicinski pregled kako biste utvrdili alergijske reakcije ili pojedinačnu netoleranciju na bilo koju komponentu lijeka.
  • Ako je pacijent u prošlosti imao negativne reakcije na penicilin, tada se Augmentin ne smije koristiti. To može dovesti do preosjetljivosti, što često dovodi do smrti.
  • Ako se javi alergijska reakcija, prijem "Augmentina" treba odmah prekinuti. Nakon toga treba uslijediti posjet ljekaru koji će propisati simptomatsko liječenje i alternativnu terapiju.
  • Ako se pojave anafilaktičke reakcije, često je potrebno hitno liječenje adrenalinom. Osim toga, može se propisati terapija kisikom, kao i intravensko upravljanje steroidima i intubacija kako bi se održala respiratorna funkcija.
  • Ako se sumnja na zaraznu mononukleozu, liječenje Augmentinom strogo je kontraindicirano. Inače, velika je vjerovatnoća da osip izgleda kao ospice.
  • Produljena upotreba lijeka može izazvati aktiviranje mikroorganizama koji su neosjetljivi na Augmentin EU.
  • Lijek općenito dobro podnosi pacijenti, jer ima niske pokazatelje toksičnosti. Međutim, kod duže upotrebe potrebno je redovno praćenje rada jetre i bubrega.
  • Povremeno se mogu javiti problemi sa cirkulacijom krvi i ugrušcima krvi. Posebna pažnja potrebna je pacijentovom stanju kada se paralelno uzimaju antikoagulansi.
  • Kod pacijenata kojima je dijagnosticirana disfunkcija jetre, Augmentin EC treba uzimati iznimno oprezno i ​​pod stalnim nadzorom liječnika.
  • U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, doziranje treba prilagoditi u skladu s pokazateljima dobrobiti i dijagnostikom.
  • Kod upotrebe lijeka kod pacijenata sa smanjenim izlučivanjem mokraće može doći do kristalurije. Da biste umanjili verovatnoću takvih manifestacija, potrebno je redovno nadzirati ravnotežu između unosa tečnosti i urina koji se izlučuje iz organizma.
  • S obzirom da je asparkum dio predmetnog lijeka, treba ga koristiti s oprezom kod pacijenata kojima je dijagnosticirana fenilketonurija.
  • Tijekom laboratorijskih istraživanja i eksperimenata nije otkriven negativan utjecaj na sposobnost pacijenata da upravljaju vozilima i druge mehanizme. U principu se ovaj pokazatelj ne može smatrati značajnim s obzirom na to da je suspenzija propisana uglavnom za decu.

Interakcija lijekova

Pacijenti koji uzimaju Augmentin EU u uputama za upotrebu određena su ograničenja za istovremeno korištenje određenih lijekova. Dakle, paralelna upotreba „Probenecida“, koji smanjuje bubrežnu sekreciju amoksicilina, ne preporučuje se. Dugotrajna istodobna upotreba može dovesti do povećanja razine amoksicilina u krvi, ali ne utječe na koncentraciju klavulanske kiseline.

Istodobna primjena lijeka "Allopurinol" dovodi do povećanja vjerojatnosti pojave alergijskih reakcija (naročito kože). Više dubinskih studija o ovom pitanju nije provedeno. Također, posjećeni ljekari trebaju upozoriti svoje pacijente da i Augmentin, kao i svaki drugi antibiotik, smanjuje efikasnost oralnih kontraceptiva. Ali za alat opisan u članku, te informacije zapravo nisu bitne.

Prijem u trudnoći i dojenju

Ispitivanja na životinjama nisu otkrila nikakve teratogene efekte. Tako se rizik od urođenih malformacija fetusa prilikom uzimanja Augmentina ne povećava (u usporedbi s drugim antibioticima). Što se tiče praktične primjene ovog lijeka od trudnica, kod novorođenčadi je povećan rizik od nekrotizirajućih enterokolitisa. Stoga je u periodu gestacije bolje suzdržati se od upotrebe ovog lijeka, osim ako očekivana korist ne pređe mogući rizik.

Kada govorimo o razdoblju laktacije, vrijedno je napomenuti da se aktivne komponente lijeka izlučuju u majčino mlijeko. Nema dokaza o negativnom uticaju ovih supstanci na razvoj bebe koja je dojena. Međutim, može osjetiti poremećaj stolice i gljivične infekcije sluznice. Stoga, ako je liječnik smatrao neophodnim da imenuje ženu Augmentin, dojenje u ovom periodu treba prekinuti.

Ako iz nekog razloga ne možete uzeti Augmentin EU, možete odabrati jedan od mnogih analoga koji su dostupni na tržištu. Dakle, prema akciji su takvi lijekovi najsličniji:

  • "Abiklav" je polusintetički antibiotik zasnovan na delovanju amoksicilina i kalijum klavulanata. Mnogi gram-pozitivni i gram-negativni anaerobi i drugi su osjetljivi na njega. Lijek je propisan protiv bakterijskog sinusitisa, otitisa, hroničnog bronhitisa u akutnoj fazi, cistitisa, upale pluća, infekcije kože i mekih tkiva, kao i kostiju i zglobova.
  • A-Klaw-Farmeks je prah za pripremu rastvora za intravensku injekciju. Lijek pripada grupi antibakterijskih sredstava za sistemsku upotrebu. Osnova antibiotika je mješavina amoksicilina i kalijevog klavulanata. Lijek pokazuje dobre rezultate u liječenju miješanih infekcija, bolesti ENT organa, kao i drugih bakterijskih infekcija.
  • "Betaclav" je antibiotik za sistemsku upotrebu, koji uključuje amoksicilin trihidrat i kalijev klavulanat. To su male ovalne tablete obložene s bijelim filmom premazom. Ovo je polu-sintetičko sredstvo s izraženim antibakterijskim djelovanjem. On također ima svojstva inhibitora beta-laktamaze, koji određuje aktivnost relativno širokog spektra patogena. Lijek je propisan kod bakterijskog sinusitisa, otitisa, hroničnog bronhitisa, upale pluća, cistitisa, kao i kod infekcija tkiva i kostiju.
  • Coact je bijeli granulirani prah za pripremu oralne suspenzije. Hemijski sastav zasnovan je na amoksicilinu i kalijum klavulanatu.Kao i prethodni lijekovi, ovaj je lijek indiciran za bakterijske bolesti ENT organa, pogoršanje hroničnog bronhitisa, cistitisa, pijelonefritisa, kao i infekcije kože, kostiju i tkiva. Pomoćne tvari lijeka proširuju spektar njegove aktivnosti, aktivirajući borbu protiv mikroorganizama otpornih na penicilin.

Pozitivne povratne informacije

Ako vam je ljekar propisao Augmentin EU, pregledi će vam pomoći da se orijentirate i donesete konačnu odluku o uzimanju ovog lijeka. Dakle, iz pozitivnih komentara vrijedi izdvojiti sljedeće:

  • lijek kombinira dvije aktivne tvari koje se razlikuju u izrazitom antibakterijskom djelovanju,
  • suspenzija se priprema brzo i jednostavno (dodajte samo prokuhanu vodu),
  • brzo se nosi sa složenim bolestima
  • paket sadrži detaljna detaljna uputstva iz kojih možete dobiti sveobuhvatne informacije o lijeku,
  • u kompletu je kašika kojom se lako izmeri potrebna količina suspenzije,
  • lijek lijepo miriše na voće i bobice,
  • poboljšanje se često primjećuje nakon prvog dana uzimanja lijeka (pod uvjetom da je odabran pravilno).

Negativne kritike

O takvom lijeku kao što je Augmentin EC (suspenzija za djecu) može se čuti mnoštvo sukobljenih mišljenja. Recenzije sadrže takve negativne komentare:

  • rok trajanja lijeka je 10 dana, a samim tim, ako nemate vremena konzumirati cijelu količinu suspenzije, ostatke ćete morati izbaciti,
  • lijek se čuva u frižideru i zato ga, prije nego što ga uzmete, morate ugrijati na sobnu temperaturu,
  • uprkos činjenici da ima okus bobice, suspenzija ima prilično specifičan ukus koji djeca baš i ne vole,
  • dok uzimaju drogu, mnoga deca gube apetit, što otežava upotrebu suspenzije sa hranom,
  • ako ne uzimate sredstva za normalizaciju mikroflore, može doći do poremećaja stomaka i stolice,
  • teško je izračunati dozu, ovisno o dobi i tjelesnoj težini djeteta (bolje ako to radi liječnik),
  • visoka cijena, u usporedbi s drugim sličnim lijekovima (oko 400 rubalja po bočici).

Zaključak

Mnogi ljudi smatraju da je uzimanje antibiotika nepoželjno, jer oni uništavaju ne samo patogenu, već i korisnu mikrofloru u tijelu. Ipak, kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije, stručnjaci propisuju Augmentin EU svojim pacijentima. Suspenzija za djecu, čije uputstvo za upotrebu sadrži opsežne informacije, ima izražen efekat. Unatoč brojnim nuspojavama karakterističnim za antibiotike, lijek se brzo suočava s problemom, ublažavajući stanje od prvog dana primjene. Ali treba imati na umu da je samo-lijek neprihvatljiv. Lijek treba propisati liječnik!

Upotreba za Augmentin EU u obliku praha

Doziranje preparata Augmentin® EC provodi se u skladu s dobi djeteta, doza se izračunava u mg po kg dnevno ili u ml gotove suspenzije. Proračun doze provodi se na amoksicilinu i klavulanskoj kiselini, s izuzetkom slučajeva kada se doziranje provodi za svaku komponentu zasebno. Kako bi se smanjili potencijalni mogući štetni događaji iz gastrointestinalnog trakta i optimizirala apsorpcija, lijek treba uzimati oralno na početku obroka. Liječenje se ne smije nastaviti duže od 14 dana bez preispitivanja kliničke situacije.

Ako je potrebno, moguće je provesti postupnu terapiju (prvo, intravenska primjena preparata Augmentin® u doznom obliku je prašak za pripremu otopine za intravensku primjenu, nakon čega slijedi prelazak na pripravak Augmentin® u oralnim doznim oblicima).

Augmentin® EU preporučuje se djeci starijoj od 3 mjeseca. Nema iskustva s primjenom Augmentin® EC kod djece do 3 mjeseca. Preporučena dnevna doza je 90 mg amoksicilina i 6,4 mg klavulanske kiseline na 1 kg tjelesne težine, podijeljeno u dvije doze svakih 12 sati, u trajanju od 10 dana.

Za bolesnike težine veće od 40 kg preporučuju se drugi oblici doziranja lijeka Augmentin®.

Prema sadržaju klavulanske kiseline, Augmentin® EC se razlikuje od ostalih suspenzija koje sadrže amoksicilin i klavulansku kiselinu. Augmentin® EC sadrži 600 mg amoksicilina i 42,9 mg klavulanske kiseline u 5 ml rekonstituisane suspenzije, dok preparati koji sadrže 200 mg i 400 mg amoksicilina u 5 ml suspenzije sadrže 28,5 mg, odnosno klavulanske kiseline 57 mg, respektivno u 5 ml suspenzije. Pripravci za suspenziju s dozom od 200 mg amoksicilina u 5 ml, 400 mg amoksicilina u 5 ml i Augmentin® EC nisu zamjenjivi.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Za klirens kreatinina> 30 ml / min nije potrebno prilagođavanje doze.

Lijek je kontraindiciran za upotrebu kod klirensa kreatinina

Indikacije za upotrebu

Bakterijske infekcije izazvane osjetljivim patogenima: infekcije donjeg respiratornog trakta (bronhitis, pneumonija, pleuralni empiem, apsces pluća), infekcije ENT organa (sinusitis, tonzilitis, otitis media), infekcije genitourinarnog sistema i karličnih organa (pijelonefritis, pielitis, cistitis i dr. uretritis, prostatitis, cervicitis, salpingitis, salpingoophoritis, tubo-jajnički apsces, endometritis, bakterijski vaginitis, septički pobačaj, postporođajni seps, pelvioperitonitis, meki šankrut, gonoreja), infekcije kože i mekih tkiva (erizipelas, impetigo, sekundarni ali inficirane dermatoze, apscesi, celulitis, rana infekcija), osteomijelitis, postoperativne infekcije, prevencija infekcija na operaciji.

Dozni oblik

obložene tablete, liofilizat za pripremu otopine za intravensku primjenu, prašak za pripremu suspenzije za oralnu primjenu, tablete u prahu za pripremu otopine za intravensku primjenu, tablete za disperziju

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Doze Augmentina EU date su u vidu amoksicilina. Režim doziranja postavlja se pojedinačno, ovisno o težini tijeka i mjestu infekcije, osjetljivosti patogena.

Djeca mlađa od 12 godina - u obliku suspenzije, sirupa ili kapi za oralnu primjenu. Pojedinačna doza postavlja se ovisno o dobi: djeca do 3 mjeseca - 30 mg / kg / dan u 2 podijeljene doze, 3 mjeseca i starija - za infekcije blage težine - 25 mg / kg / dan u 2 podijeljene doze ili 20 mg / kg / dan u 3 doze, sa teškim infekcijama - 45 mg / kg / dan u 2 doze ili 40 mg / kg / dan u 3 doze.

Odrasli i djeca starija od 12 godina ili težina 40 kg ili više: 500 mg 2 puta / dan ili 250 mg 3 puta dnevno. Kod teških infekcija i infekcija respiratornog trakta - 875 mg 2 puta / dan ili 500 mg 3 puta na dan.

Maksimalna dnevna doza amoksicilina za odrasle i djecu stariju od 12 godina je 6 g, za djecu mlađu od 12 godina - 45 mg / kg tjelesne težine.

Maksimalna dnevna doza klavulanske kiseline za odrasle i djecu starije od 12 godina iznosi 600 mg, za djecu mlađu od 12 godina - 10 mg / kg tjelesne težine.

S poteškoćama u gutanju odraslih osoba preporučuje se upotreba suspenzije.

U slučaju kroničnog zatajenja bubrega, primjenjuje se doza i učestalost primjene (primjena LF preparata koji sadrže iste aktivne tvari drugih proizvođača) ovisno o QC: s QC preko 30 ml / min, prilagođavanje doze nije potrebno, s QC 10-30 ml / min: unutar - 250- 500 mg / dan svakih 12 sati, s CC manje od 10 ml / min - 1 g, zatim 500 mg / dan iv ili 250-500 mg / dan oralno u jednom pokretu. Za djecu dozu treba smanjiti na isti način.

Pacijenti na hemodijalizi - 250 mg ili 500 mg Augmentin EC oralno u jednoj dozi, dodatna 1 doza tijekom dijalize i još 1 doza na kraju dijalize.

Farmakološko djelovanje

Kombinovani preparat amoksicilina i klavulanske kiseline, inhibitora beta-laktamaze. Djeluje baktericidno, inhibira sintezu bakterijskog zida.

Aktivno protiv aerobnih gram-pozitivnih bakterija (uključujući sojeve koji stvaraju beta-laktamazu): Staphylococcus aureus,

aerobne gram-negativne bakterije: Enterobacter spp., Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Klebsiella spp., Moraxella catarrhalis.

Sljedeći patogeni osjetljivi su samo na Augmentin EC in vitro: Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes, Streptococcus anthracis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus viridans, Enterococcus faecalis, Corynebacterium spp., Listeria monococcoccocepces.

aerobne gram-negativne bakterije (uključujući sojeve koji stvaraju beta-laktamazu): Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Salmonella spp., Shigella spp., Bordetella pertussis, Yersinia enterocolitica, Gardnerella vaginalis, Neisseria meningitidis, Neisseria gemoriefeerierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierierikarijemerieriferije) ), Campylobacter jejuni,

anaerobne gram-negativne bakterije (uključujući sojeve koji proizvode beta-laktamaze): Bacteroides spp., uključujući Bacteroides fragilis.

Klavulanska kiselina u Augmentinu EC inhibira beta-laktamaze tipa II, III, IV i V, neaktivne protiv beta-laktamaza tipa I, koje proizvode Pseudomonas aeruginosa, Serratia spp., Acinetobacter spp. Klavulanska kiselina ima visoki tropizam za penicilinaze, zbog čega on formira stabilan kompleks sa enzimom, koji sprečava enzimsku razgradnju amoksicilina pod uticajem beta-laktamaza.

Nuspojave

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, proliv, gastritis, stomatitis, glositis, pojačana aktivnost "jetrenih" transaminaza, u retkim slučajevima - kolestatska žutica, hepatitis, zatajenje jetre (obično kod starijih muškaraca, s produljenom terapijom), pseudomembranozno i ​​hemoragično kolitis (može se razviti i nakon terapije), enterokolitis, crni „dlakavi“ jezik, potamnjenje zubne cakline.

Hematopoetski organi: reverzibilno povećanje vremena protrombina i vremena krvarenja, trombocitopenija, trombocitoza, eozinofilija, leukopenija, agranulocitoza, hemolitička anemija.

Iz živčanog sistema: vrtoglavica, glavobolja, hiperaktivnost, anksioznost, promjena ponašanja, konvulzije.

Lokalne reakcije: u nekim slučajevima flebitis na mjestu iv ubrizgavanja.

Alergijske reakcije na komponente Augmentin EU: urtikarija, eritematski osip, rijetko - multiformni eksudativni eritem, anafilaktički šok, angioedem, izuzetno rijetko - eksfolijativni dermatitis, maligni eksudativni eritem (Stevens-Johnsonov sindrom), alergijski vaskulitis, alergijski sindrom, vaskulitis akutna generalizovana egzantematska pustuloza.

Ostalo: kandidijaza, razvoj superinfekcije, intersticijski nefritis, kristalurija, hematurija.

Posebna uputstva

Uz kursni tretman lijekom Augmentin EU, potrebno je pratiti stanje funkcije krvi, jetre i bubrega.

Kako bi se smanjio rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, lijek treba uzimati uz obroke.

Moguće je razviti superinfekciju uslijed rasta mikroflore koja je na njega neosjetljiva, što zahtijeva odgovarajuću promjenu u terapiji antibioticima.

Može dati lažno pozitivne rezultate u određivanju glukoze u urinu. U tom se slučaju preporučuje upotreba metode oksidanta glukoze za utvrđivanje koncentracije glukoze u urinu.

Nakon razblaživanja, suspenziju je potrebno čuvati najviše 7 dana u frižideru, ali ne smrznuti.

U bolesnika s preosjetljivošću na peniciline moguće su unakrsne alergijske reakcije na antibiotike cefalosporina.

Otkriveni su slučajevi razvoja nekrotizirajućih kolitisa u novorođenčadi i u trudnica s prijevremenom rupturom membrane.

Interakcija

Antacidi, glukozamin, laksativi, aminoglikozidi usporavaju i smanjuju apsorpciju komponenata Augmentin EC, askorbinska kiselina povećava apsorpciju.

Bakteriostatski lekovi (makrolidi, hloramfenikol, linkozamidi, tetraciklini, sulfonamidi) imaju antagonistički efekat.

Povećava učinkovitost indirektnih antikoagulansa (suzbijanje crevne mikroflore, smanjuje sintezu vitamina K i protrombinski indeks). Istodobnom primjenom antikoagulansa potrebno je pratiti pokazatelje koagulabilnosti krvi.

Smanjuje učinkovitost oralnih kontraceptiva, lijekova, tokom metabolizma kojih se formira PABA, etinil estradiol - rizik od krvarenja "proboj".

Diuretici, alopurinol, fenilbutazon, NSAID i drugi lijekovi koji blokiraju tubularnu sekreciju povećavaju koncentraciju amoksicilina u sastavu Augmentin EC (klavulanska kiselina se izlučuje uglavnom glomerularnom filtracijom).

Alopurinol povećava rizik od nastanka kožnog osipa.

Pogledajte video: Our Miss Brooks: Connie's New Job Offer Heat Wave English Test Weekend at Crystal Lake (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar