Informacije o zdravstvenoj njezi

Neki stariji dijabetičari imaju poremećaj spavanja i kao rezultat toga im je potrebno odabrati tablete za spavanje. Rasprave o upotrebi Melaksena za dijabetes tipa 1 i 2 nastaju.

U uputama za upotrebu ovog lijeka, jedna od kontraindikacija je ova bolest. Vjeruje se da Melaxen može sniziti ili povećati glukozu u krvi. Ali neki dijabetičari uzimaju ovu tabletu za spavanje i ne žale se na stanje hipo- ili hiperglikemije. Šta se zapravo događa u tijelu dijabetičara nakon uzimanja lijeka?

Mišljenja se razlikuju o ovom lijeku. Ali, ipak, pozivajući se na rezultate ponovljenih studija, možemo zaključiti da barem lijek Melaxen ne djeluje negativno na ljudsko tijelo s dijabetesom tipa 1 ili 2. Njegova aktivna komponenta melatonin je vitalni hormon koji reguliše mnoge procese u ljudskom tijelu, posebno bioritme.

Stoga, kako biste izbjegli potencijalnu štetu, najbolje je konzultirati svog liječnika prije upotrebe tableta za spavanje. Sigurno će moći procijeniti izvodljivost upotrebe lijeka i propisati mu ispravnu dozu.

Podaci o lijeku Melaxen

Lijek se koristi za poremećaj sna i kao adaptogen za stabilizaciju bioritma, na primjer, tokom putovanja. Melaxen se proizvodi u obliku tableta, a svaka sadrži melatonin (3 mg), kao i dodatne komponente - magnezijev stearat, mikrokristalna celuloza, kalcijev hidrogen fosfat, šelak, talk i izopropanol.

Melatonin je glavni hormon hipofize i regulator cirkadijanskog (cirkadijanskog) ritma. Melatonin tokom svog razvoja ili upotrebe kao leka obavlja takve funkcije u ljudskom telu:

  • smanjuje fizički, mentalni i emocionalni stres,
  • utiče na endokrini sistem (posebno, inhibira lučenje gonadotropina),
  • normalizuje krvni pritisak i frekvenciju spavanja,
  • povećava proizvodnju antitela,
  • je u određenoj meri antioksidans,
  • utječe na prilagodbu tokom naglih promjena klime i vremenskih zona,
  • reguliše varenje i rad mozga,
  • usporava proces starenja i još mnogo toga.

Upotreba lijeka Melaxen može biti zabranjena ne samo zbog dijabetesa tipa 1 i 2, već i zbog nekih drugih kontraindikacija:

  1. pojedinačna netolerancija na komponente,
  2. gestacija i dojenje,
  3. oslabljena bubrežna funkcija i hronično zatajenje bubrega,
  4. autoimune patologije,
  5. epilepsija (neurološka bolest),
  6. mijelom (maligni tumor formiran iz krvne plazme),
  7. limfoganulomatoza (maligna patologija limfoidnog tkiva),
  8. limfom (natečeni limfni čvorovi),
  9. leukemija (maligne bolesti hematopoetskog sistema),
  10. alergija

U nekim slučajevima lijek može iz nekog razloga izazvati negativne posljedice kao što su:

  • jutarnja pospanost i glavobolja,
  • probavna smetnja (mučnina, povraćanje, dijabetički proliv),
  • alergijske reakcije (oticanje).

Melaxen se može kupiti u ljekarni bez recepta ljekara. Na farmakološkom tržištu Rusije postoje i njeni analozi - Melarena, Circadin, Melarithm.

Ali čak i tada, savjetovanje liječnika neće biti suvišno, pogotovo kada obična osoba ili dijabetičar pati od bilo koje druge bolesti.

Razmatranja

Ako imate dijabetes koji razmišlja o uzimanju melatonina, posavjetujte se s liječnikom kako biste utvrdili postoje li potencijalne komplikacije koje biste trebali nadgledati. Vaš liječnik će razmotriti vaš tip dijabetesa, anamnezu i druge faktore kako bi došao do preporuke. Američka udruga za dijabetes ukazuje da nuspojave, djelotvornost, interakcija lijekova i prave informacije o doziranju za ove vrste lijekova i dodataka nisu uvijek dobro razumljive, tako da je najbolje da potražite alternativne tretmane za probleme sa spavanjem.

Kako djeluje hormon melatonin?

Melatonin je glavni hormon hipofize koji se proizvodi prvenstveno u pinealnoj žlijezdi. Njegova proizvodnja je uzrokovana gubitkom izlaganja svjetlosti na mrežnici. Dakle, on označava doba dana i regulira cirkadijanski ritam. Takođe utječe na cikličke fluktuacije u intenzitetu procesa različitih organa i tkiva u tijelu, mijenjajući cirkadijanski ritam.

Zapravo, upravljanje cirkadijanskim ritmom na više nivoa, uključujući β - ćelije, uključeno je u kontrolu metabolizma, kao i u razvoj dijabetesa tipa 2. Hormon prenosi signale na ćelijskom nivou koristeći dva receptora: (MT1) i (MT2). Oba receptora uglavnom djeluju putem proteina Gαi, snižavajući nivo cAMP inhibicijom G (G I) proteina, ali koriste se i drugi signalni putevi. Pleiotropizam na nivou oba receptora i sekundarni signalni uređaj. Ovo objašnjava zašto prijavljeni efekti na oslobađanje inzulina nisu dali jasno razumijevanje regulatorne uloge melatonina u izlučivanju inzulina. Dakle, prijavljeno je da inhibitorni i stimulativni efekti ovog hormona utiču na lučenje inzulina.

Studije su pokazale:

U skladu s tim, otkrili smo da je gen MTNR1B (MT2) povezan s povišenim nivoom glukoze u plazmi. Smanjenje ranog odgovora inzulina intravenskom primjenom glukoze, brzo pogoršanje izlučivanja inzulina tijekom vremena i povećan rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 u budućnosti. Uprkos vrlo visokoj razini genetske povezanosti, još uvijek nije postignuto molekularno razumijevanje zašto je signalizacija melatonina uključena u patogenezu dijabetesa tipa 2.

Da bismo rešili ovaj problem, sproveli smo eksperimentalna istraživanja na polju ljudskih β - ćelija i miševa, kao i klinička ispitivanja na ljudima. Pokazalo se da je varijanta rizika rs 10830963 iz MTNR1B izraz kvantitativnih osobina (eQTL) koji daju povećanu ekspresiju MTNR1B mRNA na ljudskim otočićima. Eksperimenti na β-stanicama INS-1 832/13 i MT2 eksperimentalnih miševa (Mt2 - / -) otkrili su da inhibicija hormona melatonina direktno utječe na signalizaciju oslobađanja inzulina.

Istraživanja na ljudima pokazuju da tretman melatoninom inhibira izlučivanje inzulina kod svih pacijenata. No nosioci gena rizika osjetljiviji su na ovaj inhibitorni učinak. Zajedno, ova opažanja podržavaju model u kojem genetski određeno povećavanje signala melatonina leži u osnovi izlučivanja inzulina. Uznemireno što povlači za sobom patološke znakove dijabetesa tipa 2.

Sažetak znanstvenog članka o medicini i javnom zdravstvu, autor znanstvenog rada - Konenkov Vladimir Iosifovich, Klimontov Vadim Valerievich, Michurina Svetlana Viktorovna, Prudnikova Marina Alekseevna, Ishenko Irina

Hormon melatonina pinealne žlijezde osigurava sinhronizaciju izlučivanja inzulina i homeostazu glukoze s naizmjeničnim svijetlim i tamnim doba dana. Kršenje veze između cirkadijanskih ritmova posredovanih melatoninom i lučenja inzulina uočeno je kod šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2 (T1DM) i T2DM. Manjak inzulina kod dijabetesa tipa 1 prati povećanje proizvodnje melatonina u pinealnoj žlezdi. Za razliku od T2DM, karakteristično je smanjenje izlučivanja melatonina. U studijama za čitav genom, varijante gena receptora za melatonin MT2 (rs1387153 i rs10830963) povezane su sa glikemijom na testu, β-staničnom funkcijom i dijabetesom tipa 2. Melatonin povećava proliferaciju β-ćelija i neogenezu, poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje oksidativni stres u mrežnici i bubrezima kod eksperimentalnih dijabetesnih modela. Potrebne su daljnje studije za procjenu terapijske vrijednosti ovog hormona kod pacijenata s dijabetesom.

Melatonin i dijabetes: od patofiziologije do perspektive liječenja

Pinealni hormon melatonin sinhronizuje lučenje inzulina i homeostazu glukoze sa solarnim periodima. Zabluda između cirkadijanskih ritmova posredovanih melatonin i izlučivanja inzulina karakterizira dijabetes melitus tip 1 (T1DM) i tip 2 (T2DM). Manjak inzulina u T1DM prati povećana proizvodnja melatonina. Suprotno tome, za T2DM je karakteristična smanjena sekrecija melatonina. U studijama asocijacije na širem genomu, varijante gena receptora za melatoninski receptor MT2 (rs1387153 i rs10830963) povezane su sa glukozom na glasu, funkcijom beta-ćelija i T2DM. U eksperimentalnim modelima dijabetesa melatonin povećava proliferaciju beta ćelija i neogenezu, poboljšava otpornost na inzulin i ublažava oksidativni stres u mrežnici i bubrezima. Međutim, potrebna je dalja istraga da bi se procijenila terapijska vrijednost melatonina kod dijabetičara.

Tekst znanstvenog rada na temu "Melatonin u šećernoj bolesti: od patofiziologije do izgleda liječenja"

Melatonin kod dijabetesa: od patofiziologije do izgleda lečenja

Konenkov V.I., Klimontov V.V., Michurina S.V., Prudnikova M.A., Ischenko I.Yu.

Istraživački institut za kliničku i eksperimentalnu limfologiju, Novosibirsk

(Direktor - akademik RAMNV.I. Konenkov)

Hormon melatonina pinealne žlijezde osigurava sinhronizaciju izlučivanja inzulina i homeostazu glukoze s naizmjeničnim svijetlim i tamnim doba dana. Kršenje veze između cirkadijanskih ritmova posredovanih melatoninom i lučenja inzulina uočeno je kod šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2 (T1DM) i T2DM. Manjak inzulina kod dijabetesa tipa 1 prati povećanje proizvodnje melatonina u pinealnoj žlezdi. Za razliku od T2DM, karakteristično je smanjenje izlučivanja melatonina. U potpuno genomskim istraživanjima, varijante gena receptora za melatonin MT2 (rs1387153 i rs10830963) povezane su s glikemijom natašte, funkcijom (i-stanice i CD2. Melatonin povećava proliferaciju i neogenezu (i-stanice, poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje oksidativni stres u mrežnici i bubrezima) eksperimentalni modeli dijabetesa Da bi se procijenila terapijska vrijednost ovog hormona kod pacijenata s dijabetesom potrebne su dodatne studije.

Ključne riječi: dijabetes melitus, melatonin, cirkadijanski ritmi, inzulin, pinealna žlijezda

Melatonin i dijabetes: od patofiziologije do perspektive liječenja

Konenkov V.I., Klimontov V.V., Michurina S.V., Prudnikova M.A., Ishenko I.Ju.

Istraživački institut za kliničku i eksperimentalnu limfologiju, Novosibirsk, Ruska Federacija

Pinealni hormon melatonin sinhronizuje lučenje inzulina i homeostazu glukoze sa solarnim periodima. Nepažnja između cirkadijanskih ritmova posredovanih melatoninom i lučenja inzulina karakterizira dijabetes melitus tip 1 (T1DM) i tip 2 (T2DM). Manjak inzulina u T1DM prati povećana proizvodnja melatonina. Suprotno tome, za T2DM je karakteristična smanjena sekrecija melatonina. U studijama asocijacije na širem genomu, varijante gena receptora za melatoninski receptor MT2 (rs1387153 i rs10830963) povezane su sa glukozom na glasu, funkcijom beta-ćelija i T2DM. U eksperimentalnim modelima dijabetesa melatonin povećava proliferaciju beta ćelija i neogenezu, poboljšava otpornost na inzulin i ublažava oksidativni stres u mrežnici i bubrezima. Međutim, potrebna je dalja istraga da bi se procijenila terapijska vrijednost melatonina kod dijabetičara.

Ključne riječi: dijabetes, melatonin, cirkadijanski ritmi, inzulin, epifiza

Bioritmi endokrinog sistema kao i njihove promjene u uvjetima patologije privlače pažnju istraživača već nekoliko desetljeća. Predmet posebnog interesa za proučavanje dijabetes melitusa (DM) iz ugla hronomedicine je hormon pinealne žlijezde melatonin. Ovaj hormon igra vodeću ulogu u sinhronizaciji hormonskih podražaja i metaboličkih procesa sa naizmjeničnim svjetlom i tamom. Posljednjih godina prikupljeni su temeljno novi podaci o ulozi melatonina u regulaciji izlučivanja inzulina i patofiziologiji poremećaja metabolizma ugljikohidrata, te se raspravlja o izgledu za uporabu melatonina u liječenju dijabetesa. Cilj ovog pregleda bio je generalizacija ovih informacija.

Izlučivanje i osnovni fiziološki efekti melatonina

Hormon melatonin izoliran je iz materijala goveđih pinealnih žlijezda 1958. Melatonin nastaje iz L-triptofana kroz serotonin uz sudjelovanje arilalkilamin-acetiltransferaze (AA-NAT, ključni regulatorni enzim) i hidroksindol-O-metiltransferaze. U odrasle osobe dnevno se sintetiše oko 30 mcg

melatonina, njegova koncentracija u krvnom serumu noću je 20 puta veća nego tokom dana. Cirkadijanski ritam sinteze melatonina kontrolira suprahijazmatično jezgro (SCN) hipotalamusa. Dobivajući informacije o promjenama osvjetljenja iz mrežnice, SCN prenosi signale kroz superiorni cervikalni simpatički ganglion i norarenergička vlakna u pinealnu žlijezdu. Aktivacija epifiznih β1-adrenergičkih receptora inhibira AA-NAT cijepanje i povećava sintezu melatonina.

Pored pinealne žlijezde, proizvodnja melatonina pronađena je u neuroendokrinim stanicama mrežnice, enterohromafin stanicama gastrointestinalnog trakta (EC ćelije), stanicama dišnih puteva, timusu, nadbubrežnoj žlijezdi, paragangliji, gušterači i drugim vrstama ćelija povezanih s difuznim neuroendokrinim sustavom. Bijela krvna zrnca, trombociti, endoteliociti, stanice korteksa bubrega i ostale ne-endokrine ćelije također su u stanju da stvaraju melatonin. Glavni izvor cirkulirajućeg melatonina je pinealna žlijezda. Ritmi izlučivanja melatonina koji se podudaraju sa ritmom svjetlosti-tame karakteristični su samo za pinealnu žlijezdu i mrežnicu.

Fiziološki efekti melatonina posreduju kroz membranu i nuklearne receptore. Kod čovjeka

stoljeća pronađene 2 vrste receptora za melatonin: MT1 (MTNR1A) i MT2 (MTNR1B). MT2 receptori se nalaze u mrežnici, različitim dijelovima mozga, a vjeruje se da se upravo kroz njih uspostavljaju cirkadijanski ritmi. Glavna funkcija melatonina je uskladiti fiziološke i metaboličke procese sa dnevnim i sezonskim ritmovima 5, 6. Posebno, izlučivanje melatonina utječe na ritmove kardiovaskularnog, imunološkog i endokrinog sustava.

Učinak melatonina na lučenje inzulina i homeostazu glukoze

Prividna neusklađenost cirkadijanskih ritmova sekrecije melatonina i inzulina povezana je s razlikama u biološkim funkcijama tih hormona. Za razliku od melatonina, minimalna razina inzulina kod ljudi posmatra se noću, jer glavna funkcija inzulina - kontrola metabolizma u stanju nakon ishrane, ne bi trebalo da se ostvaruje noću. Pokazano je da kršenje normalne alijanse između hrane i doba dana sa pomicanjem normalnih obroka za 12 sati prati porast proizvodnje inzulina kod dobrovoljaca. Melatonin osigurava sinkronizaciju metaboličkih procesa s noćnim periodom, tj. Vrijeme koje osoba programira za post i može imati inhibirajuće djelovanje na lučenje inzulina.

Utvrđena je činjenica ekspresije MT-1 i MT-2 melatoninskih receptora na pankreasnim otočićima kod štakora i miševa. U ljudskim otočićima izražavaju se MT1 i u manjem obimu MT2 receptori 12, 13. Ekspresija M ^ receptora karakteristična je uglavnom za a-ćelije 11, 12, MT2 receptori nalaze se u p-stanicama 11, 13, 14. Eksperimenti u vitro pokazuju inhibitorni učinak melatonina na lučenje inzulina u p ćelijama, mišjim ćelijama inzulinoma (MIN-6) i štakorima (INS-1). Međutim, u holističkom organizmu, efekat melatonina možda nije tako jednoznačan. Pokazano je da melatonin potiče lučenje glukagona i inzulina u perfuziranim ljudskim otočićima. Zabilježeno je da nije bilo utjecaja melatonina na lučenje inzulina u otočićima ob / ob miševa (model pretilosti i dijabetes tipa 2 (dijabetes tipa 2)). Nejasnoća učinka melatonina očigledno je objašnjena raznolikošću signalnih putova kroz koje se posreduju njegovi učinci. Inhibicijski učinak melatonina na proizvodnju inzulina povezan je s inhibicijom puteva ovisnih o cAMP i cGMP, a stimulirajući učinak posreduje se putem 0 (d) -proteina, fosfolipaze C i IP.

Promjene u izlučivanju inzulina i homeostazi glukoze utvrđene su kod životinja kojima je uklonjena pinealna žlijezda. Pokazano je da pinealektomija u štakora dovodi do inzulinske rezistencije jetre, aktiviranja glukoneogeneze i povećanja glikemije noću. Pojačano lučenje inzulina stimulirano glukozom i

Dijabetes melitus. 2013, (2): 11-16

porast amplitude njegovih ritmova otkriven je u uzgojenim ćelijama štakora podvrgnutih pinealektomiji. Uklanjanje pinealne žlijezde kod štakora sa T2DM modelom (linija OLETF) dovodi do hiperinzulinemije i nakupljanja triglicerida u jetri. Pretpostavlja se da majčinski melatonin može programirati cirkadijanski ritam metabolizma energije u prenatalnom razdoblju. U potomstvu miševa podvrgnutih pinealektomiji otkriveno je smanjenje lučenja inzulina stimuliranog glukozom, rezistencija na jetru i kao rezultat oštećena tolerancija na glukozu na kraju dnevnog svjetla.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom, smanjenje noćne sekrecije melatonina povezano je s povećanjem razine inzulina na brzi te s HOMA indeksom otpornosti na inzulin.

Stoga se čini vjerovatno da melatonin doprinosi stvaranju najoptimalnijeg načina energetskog metabolizma u uvjetima slabe sekrecije i visoke osjetljivosti na inzulin noću.

Polimorfizam gena receptora za melatonin i rizik od dijabetesa

Rezultati molekularno-genetskih studija pokazali su vezu između polimorfnih varijanti gena za melatoninski receptor i razvoja dijabetesa tipa 2. Dvije varijante polimorfizma jednog nukleotida gena MT2 (MTYB.1B): gb1387153 i gb10830963 povezane su sa glikemijom na testu, izlučivanjem inzulina i T2DM u evropskoj populaciji. Utvrđeno je da je prisustvo alela T lokusa GB 13 8 715 3 povezano s glukozom u plazmi natašte (B = 0,06 mmol / L) i rizikom od razvoja hiperglikemije ili T2DM (0H = 1,2). Analiza deset studija koja se odnose na čitav genom pokazuje da je prisutnost svakog G alela gb10830963 lokusa MTYB.1B gena povezana s povećanjem glikemije na glavi za 0,07 mmol / L, kao i sa smanjenjem funkcije b-stanica, procijenjenim indeksom HOMA-B. Metaanaliza 13 studija sa dizajnom kontrole slučaja pokazala je da prisutnost alela G na ovom lokusu povećava rizik od razvoja T2DM (0H = 1,09).

Stoga se gen MTYB.1B može smatrati novim lokusom genetske predispozicije za T2DM. Stupanj utjecaja gena MTIV.1B na rizik od razvoja bolesti prilično je skroman, no prilično je uporediv sa učinkom drugih "dijabetogenih" gena. Teže povezane s rizikom od dijabetesa su kombinacije genetskih osobina, uključujući MTIV.1B i ostale gene povezane s glukozom na post: OSK, OKKYA, O6RS2 25, 26.

Promjene u izlučivanju melatonina kod dijabetesa

Poremećaji izlučivanja melatonina pronađeni su u starenju i velikom broju ljudskih bolesti, uključujući sezonske afektivne i bipolarne poremećaje.

Dijabetes melitus. 2013, (2): 11-16

stv, demencija, poremećaji spavanja, sindromi boli, maligne novotvorine. Složene promjene u izlučivanju melatonina karakteriziraju dijabetes. Na modelima T1DM u životinja prikazano je povećanje razine melatonina u krvi kao i porast ekspresije regulatornog enzima AA-NAT u pinealnoj žlijezdi 17, 27, 28. U pinealnim žlijezdama životinja s apsolutnim nedostatkom inzulina, pojačana je ekspresija inzulinskih receptora, B1-adrenoreceptori i cirkadijanski PER1 geni. i BMAL1. Uvođenje insulina u ovaj model dijabetesa pomaže normalizaciji razine melatonina u krvi i ekspresije gena u pinealnoj žlijezdi.

Ostale promjene u proizvodnji melatonina pronađene su u T2DM. U štakora Goto Kakizaki (genetski model T2DM) pronađeno je smanjenje ekspresije receptora inzulina i aktivnosti AA-NAT u pinealnoj žlijezdi. Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 imaju smanjen nivo melatonina u krvi. Studije sa satnim uzorkovanjem krvi otkrile su nagli pad noćne sekrecije melatonina kod muškaraca sa dijabetesom tipa 2. U bolesnika s metaboličkim sindromom otkrivene su povrede izlučivanja melatonina, koje se očituju odsutnošću fizioloških povišenja u izlučivanju metabolita melatonin 6-hidroksimelatonin sulfata (6-COMT) mokraćom noću. Drugi autori su, nasuprot tome, otkrili hiperekskreciju 6-COMT kod pacijenata s metaboličkim sindromom. Omjer melatonina / inzulina u krvnoj plazmi uzet u 3 sata tokom noći kod pacijenata s metaboličkim sindromom je smanjen. Razlika u noćnim i dnevnim koncentracijama melatonina bila je obrnuto povezana sa glikemijom na testu.

O promjenama u ekstrapinealnoj proizvodnji melatonina kod dijabetesa malo se zna. Pokazano je da je kod štakora sa streptozotocin dijabetesom smanjen nivo melatonina i aktivnost AA-NAT u mrežnici, a primjena inzulina eliminira ove poremećaje. Promjene u sintezi melatonina u mrežnici kod dijabetičke retinopatije nisu proučavane. Koncentracija melatonina u plazmi kod bolesnika sa dijabetesom tipa 2 sa proliferativnom dijabetičkom retinopatijom bila je značajno niža nego u bolesnika bez ove komplikacije.

Dakle, glavne vrste dijabetesa karakteriziraju višesmjerne promjene u sekreciji melatonina u pinealnoj žlijezdi i koncentraciji melatonina u krvi. Kod obje vrste dijabetesa nalazi se obrnuta veza između proizvodnje inzulina i melatonina, što upućuje na prisutnost recipročnih odnosa između ovih hormona.

Izgledi za upotrebu melatonina kod dijabetesa

Učinak melatonina na razvoj dijabetesa tipa 1 proučavan je u eksperimentima. Pokazano je da melatonin povećava proliferaciju b-ćelija i nivoa inzulina u krvi kod štakora sa streptozotocin dijabetesom. Osim što stimulira proliferaciju p-stanica, melatonin inhibira njihovu apoptozu te također potiče stvaranje novih

otočića iz duktalnog epitela gušterače. U modelu šećerne bolesti izazvane streptozotocinom kod štakora u neonatalnom razdoblju melatonin nije utjecao na lučenje inzulina, već je povećao osjetljivost na inzulin i smanjio glikemiju. Zaštitni učinak melatonina na b stanice može biti djelomično posljedica antioksidacijskog i imunomodulacijskog djelovanja. Dokazano je da kod životinja oboljelih od dijabetesa melatonin ima izrazit antioksidativni učinak i pomaže u vraćanju narušene ravnoteže antioksidanata. Inhibicijski učinak melatonina na Th1 limfocite udvostručuje životni vijek transplantiranih otočića kod NOD miševa.

Primjena melatonina u T2DM modelu i metabolički sindrom (Zucker štakori) praćen je smanjenjem glikemije na testu, glikoliranog hemoglobina (HbA1c), slobodnih masnih kiselina, inzulina, indeksa otpornosti na inzulin (HOMA-IR) i koncentracije protuupalnih citokina u krvi. Uz to, melatonin je snizio nivo leptina i povećao nivo adiponektina. Ovi podaci sugeriraju da melatonin blagotvorno utječe na funkciju masnog tkiva, kronične upale, osjetljivost na inzulin, metabolizam ugljikohidrata i masti 40, 41. Melatonin doprinosi gubljenju kilograma životinjskih modela pretilosti. Prema neradomizovanim istraživanjima, uzimanje melatonina u bolesnika sa metaboličkim sindromom praćeno je padom krvnog pritiska, markerima oksidativnog stresa, HOMA-IR i nivoom holesterola. Davanje melatonina s produljenim djelovanjem za liječenje nesanice kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 nije utjecalo na razinu inzulina i C-peptida te je praćeno značajnim padom HbA1c nakon 5 mjeseci. terapija.

Postoje dokazi o uticaju melatonina na razvoj vaskularnih komplikacija dijabetesa. Melatonin sprečava aktiviranje procesa peroksidacije lipida u mrežnici 45, 46, poboljšava elektrofiziološka svojstva i smanjuje proizvodnju vaskularnog endotelnog faktora rasta (VEGF) u mrežnici pod hiperglikemijom. Davanje melatonina štakorima sa streptozotocin dijabetesom sprečava rast izlučivanja albumina 47, 48. U bubrezima životinja koje imaju dijabetes, melatonin smanjuje oksidativni stres i inhibira sintezu fibrogenih faktora: TGF-r, fibronektin. U uvjetima oksidativnog stresa i upale hormon ima zaštitni učinak na endotel. Melatonin obnavlja aortalnu dilataciju ovisnu o endotelu, oslabljenu kod hiperglikemije. Antioksidativni učinak melatonina u koštanoj srži prati povećanje razine cirkulirajućih endotelnih progenitornih stanica u štakora sa streptozotocin dijabetesom. Ovi podaci su nesumnjivi interesi, jer za dijabetes karakterizira oslabljena mobilizacija ovih stanica iz koštane srži.

Kod pacijenata s dijabetesom tipa 1, melatonin povećava stupanj smanjenja dijastoličkog krvnog pritiska u noćnim satima. Potonji učinak može imati povoljnu vrijednost kod dijabetičke autonomne neuropatije povezane s smanjenjem stupnja fiziološkog pada krvnog tlaka noću.

Predstavljeni podaci ukazuju na ključnu ulogu melatonina u regulaciji cirkadijanskih ritmova sekrecije

Dijabetes melitus. 2013, (2): 11-16

homeostaza insulina i glukoze. Za dijabetes su karakteristične kršenja cirkadijanske proizvodnje melatonina u pinealnoj žlijezdi i koncentracije melatonina u krvi. Eksperimentalni podaci sugeriraju da melatonin može smanjiti disfunkciju β-stanica, odgoditi razvoj dijabetesa i njegove komplikacije. Patofiziološka uloga poremećaja u izlučivanju melatonina kod dijabetesa i mogućnost terapijske upotrebe ovog hormona zaslužuju dalja istraživanja.

1. Borjigin J, Zhang LS, Calinescu AA. Cirkadijalna regulacija ritmičnosti pinealne žlijezde. Mol stanični endokrinol. 2012,349 (1): 13-9.

2. Simonneaux V, Ribelayga C. Generacija endokrine poruke melatonina kod sisara: pregled složene regulacije sinteze melatonina norepinefrinom, peptidima i drugim pinealnim prenosiocima. Pharmacol Rev. 2003.55 (2): 325-95.

3. Hardeland R. Neurobiologija, patofiziologija i liječenje nedostatka i disfunkcije melatonina. Scientific World Journal 2012: 640389.

4. Slominski RM, Reiter RJ, Schlabritz-Loutsevitch N, Ostrom RS, Slominski AT. Receptori melatoninske membrane u perifernim tkivima: distribucija i funkcije. Mol stanični endokrinol. 2012,351 (2): 152-66.

5. Anisimov V.N. Epifiza, bioritmi i starenje. Napredak fizioloških nauka 2008.39 (4): 40-65.

6. Arushanyan E.B., Popov A.V. Moderne ideje o ulozi suprahijazmatičnih jezgara hipotalamusa u organizaciji dnevnog periodizma fizioloških funkcija. Napredak fizioloških nauka 2011.42 (4): 39-58.

7. Borodin Yu.I., Trufakin V.A., Michurina S.V., Shurly-gina A.V. Strukturna i vremenska organizacija jetre, limfnog, imunološkog, endokrinog sustava u kršenju režima svjetlosti i uvođenja melatonina. Novosibirsk: Rukopisna izdavačka kuća, 2012: 208.

8. Scheer FA, Hilton MF, Mantzoros CS, Shea SA. Neželjene metaboličke i kardiovaskularne posljedice cirkadijanskog neusklađivanja. Proc Natl Acad Sci USA 2009.106 (11): 4453-8.

9. Bailey CJ, Atkins TW, Matty AJ. Inhibicija izlučivanja inzulina melatoninom kod štakora i miša. Horm Res. 1974.5 (1): 21-8.

10. Muhlbauer E, Peschke E. Dokaz za ekspresiju i MT1-, a uz to i receptora MT2-melatonina u gušterači štakora, otočiću i beta-ćeliji. J Pineal Res. 2007.42 (1): 105-6.

11. Nagorny CL, Sathanoori R, Voss U, Mulder H, Wierup N. Distribucija melatoninskih receptora na mišjim otočićima gušterače. J Pineal Res. 2011.50 (4): 412-7.

12. Ramracheya RD, Muller DS, Squires PE, Brereton H, Sugden D, Huang GC, Amiel SA, Jones PM, Persaud SJ. Funkcija i ekspresija melatoninskih receptora na ljudskim otočićima pankreasa. J Pineal Res. 2008.44 (3): 273-9.

13. Lyssenko V, Nagorny CL, Erdos MR, Wierup N, Jonsson A, Spegel P, Bugliani M, Saxena R, Fex M, Pulizzi N, Isomaa B, Tuomi T, Nilsson P, Kuusisto J, Tuomilehto J, Boehnke M, Altshuler D, Sundler F, Eriksson JG, Jackson AU, Laakso M, Marchetti P, Watanabe RM, Mulder H, Groop L. Uobičajena varijanta u MTNR1B povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i oštećenom ranom lučenjem inzulina. Nat Genet. 2009.41 (1): 82-8.

14. Bouatia-Naji N, Bonnefond A, Cavalcanti-Proenga C, Spars0 T, Holmkvist J, Marchand M, Delplanque J, Lobbens S, Roche-leau G, Durand E, De Graeve F, Chevre JC, Borch-Johnsen K, Hartikainen AL, Ruokonen A, Tichet J, Marre M, Weill J.,

Heude B, Tauber M, Lemaire K, Schuit F, Elliott P, J0rgensen T, Charpentier G, Hadjadj S, Cauchi S, Vaxillaire M, Sladek R, Visvikis-Siest S, Balkau B, Levy-Marchal C, Pattou F, Meyre D, Blakemore AI, Jarvelin MR, Walley AJ, Hansen T, Dina C, Pedersen O, Froguel P. Varijanta u blizini MTNR1B povezana je s povećanim nivoom glukoze u plazmi i rizikom od dijabetesa tipa 2. Nat Genet. 2009.41 (1): 89-94.

15. Muhlbauer E, Albrecht E, Hofmann K, Bazwinsky-Wutschke I, Peschke E. Melatonin inhibira izlučivanje inzulina u P-stanicama insulinoma štakora (INS-1) heterologno ekspresirajući izoformu MT2 humanog melatoninskog receptora. J Pineal Res. 2011.51 (3): 361-72.

16. Frankel BJ, Strandberg MJ. Otpuštanje inzulina iz izoliranih mišjih otočića in vitro: nema efekta fizioloških nivoa melatonina ili arginin vazotocina. J Pineal Res. 1991.11 (3-4): 145-8.

17. Peschke E, Wolgast S, Bazwinsky I, Prnicke K, Muhlbauer E. Pojačana sinteza melatonina u pinealnim žlijezdama štakora kod dijabetesa tipa 1 izazvanog strep-tozotocinom. J Pineal Res. 2008.45 (4): 439-48.

18. Nogueira TC, Lellis-Santos C, Jesus DS, Taneda M, Rodrigues SC, Amaral FG, Lopes AM, Cipolla-Neto J, Bordin S, Anhe GF. Odsustvo melatonina inducira noćnu jetrenu otpornost na jetra i povećanu glukoneogenezu usled stimulacije noćnog neotvorenog proteina. Endokrinologija 2011, 152 (4): 1253-63.

19. la Fleur SE, Kalsbeek A, Wortel J, van der Vliet J, Buijs RM. Uloga pineala i melatonina u homeostazi glukoze: pinealec-tomy povećava koncentraciju glukoze u noćnim satima. J Neuroendo-krinol. 2001.13 (12): 1025-32.

20. Picinato MC, Haber EP, Carpinelli AR, Cipolla-Neto J.

Dnevni ritam lučenja inzulina izazvanog glukozom izoliranim otočićima od netaknutog i pinealektomiziranog štakora. J Pineal Res. 2002.33 (3): 172-7.

21. Nishida S, Sato R, Murai I, Nakagawa S. Učinak pinealektomije na nivo inzulina i leptina u plazmi i na jetrene lipide kod dijabetičara tipa 2. J Pineal Res. 2003.35 (4): 251-6.

22. Ferreira DS, Amaral FG, Mesquita CC, Barbosa AP, Lellis-San-tos C, Turati AO, Santos LR, Sollon CS, Gomes PR, Faria JA, Ci-polla-Neto J, Bordin S, Anhe GF. Majčin melatonin programira dnevni obrazac energetskog metabolizma u odraslom potomstvu. PLoS One 2012.7 (6): e38795.

23. Shatilo WB, Bondarenko EB, Antonyuk-Scheglova IA. Metabolički poremećaji u starijih bolesnika sa hipertenzijom i njihova korekcija melatoninom. Uspjeh gerontol. 2012.25 (1): 84-89.

Dijabetes melitus. 2013, (2): 11-16

24. Prokopenko I, Langenberg C, Florez JC, Saxena R,

Soranzo N, Thorleifsson G, Loos RJ, Manning AK, Jackson AU, Aulchenko Y, Potter SC, Erdos MR, Sanna S, Hottenga JJ, Wheeler E, Kaakinen M, Lyssenko V, Chen WM, Ahmadi K, Beckmann JS, Bergman RN , Bochud M, Bonnycastle LL, Buchanan TA, Cao A, Cervino A, Coin L, Collins FS, Crisponi L, de Geus EJ, Dehghan A, Deloukas P, Doney AS, Elliott P,

Freimer N, Gateva V, Herder C, Hofman A, Hughes TE,

Hunt S, Illig T, Inouye M, Isomaa B, Johnson T, Kong A, Krestyaninova M, Kuusisto J, Laakso M, Lim N, Lindblad U, Lindgren CM, McCann OT, Mohlke KL, Morris AD, Naitza S, Orru M , Palmer CN, Pouta A, Randall J, Rathmann W, Sara-mies J, Scheet P, Scott LJ, Scuteri A, Sharp S, Sijbrands E,

Smit JH, Song K, Steinthorsdottir V, Stringham HM, Tuomi T, Tuomilehto J, Uitterlinden AG, Voight BF, Waterworth D, Wichmann HE, Willemsen G, Witteman JC, Yuan X, Zhao JH, Zeggini E, Schlessinger D, Sandhu M , Boomsma DI, Uda M, Spector TD, Penninx BW, Altshuler D, Vollenweider P, Jarv-elin MR, Lakatta E, Waeber G, Fox CS, Peltonen L, Groop LC, Mooser V, Cupples LA, Thorsteinsdottir U, Boehnke M , Bar-roso I, Van Duijn C, Dupuis J, Watanabe RM, Stefansson K, McCarthy MI, Wareham NJ, Meigs JB, Abecasis GR. Varijante u MTNR1B utiču na nivo glukoze u postu. Nat Genet. 2009.41 (1): 77-81.

25. Kelliny C., Ekelund U., Andersen L. B., Brage S., Loos R. J., Wareham N. J., Langenberg C. Uobičajene genetičke odrednice homeostaze glukoze u zdrave djece: Europska studija srca mladih. Dijabetes 2009, 58 (12): 2939-45.

26. Reiling E, van 't Riet E, Groenewoud MJ, Welschen LM, van Hove EC, Nijpels G, Maassen JA, Dekker JM, Hart LM. Kombinovani efekti polinuorfizama s jednim nukleotidom u GCK, GCKR, G6PC2 i MTNR1B na rizik od šećera u plazmi i dijabetesa tipa 2. Diabetologia 2009.52 (9): 1866-70.

27. Peschke E, Hofmann K, Bahr I, Streck S, Albrecht E, Wedekind D, Muhlbauer E. Antagonizam inzulina i melatonina: studije na LEW.1AR1-iddm štakora (životinjski model ljudskog dijabetesa melitusa tipa 1). Diabetologia 2011.54 (7): 1831-40.

28. Simsek N, Kaya M, Kara A, Mogu li, Karadeniz A, Kalkan Y. Uticaji melatonina na neogenezu otočića i apoptozu beta ćelija kod dijabetesa štakora izazvanih streptozotocinom: imunohistohemijska studija. Endokrinol za domaće životinje. 2012.43 (1): 47-57.

29. Peschke E, Frese T, Chankiewitz E, Peschke D, Preiss U,

Schneyer U, Spessert R, Muhlbauer E. Pacijenti s dijabetesom Goto Kakizaki, kao i dijabetičari tipa 2, pokazuju smanjeni nivo melatonina u serumu u toku dana i povećani status melato-nin receptora u gušterači. J Pineal Res. 2006.40 (2): 135-43.

30. Mantele S, Otway DT, Middleton B, Bretschneider S, Wright J, MD Robertson, DJ Skene, Johnston JD. Dnevni ritmovi melatonina u plazmi, ali ne i leptin u plazmi mRNA u plazmi, razlikuju se kod mršavih, pretilih i dijabetičara tipa 2. PLoS One 2012.7 (5): e37123.

31. Jerieva I.S., Rapoport S.I., Volkova N.I. Odnos između sadržaja inzulina, leptina i melatonina u bolesnika sa metaboličkim sindromom. Klinička medicina 2011.6: 46-9.

32. Grinenko T.N., Ballusek M.F., Kvetnaya T.V. Melatonin kao marker ozbiljnosti strukturnih i funkcionalnih promjena na srcu i krvnim žilama u metaboličkom sindromu. Klinička medicina 2012.2: 30-4.

33. Robeva R, Kirilov G, Tomova A, Kumanov Ph. Interakcije melatonin-inzulin kod pacijenata sa metaboličkim sindromom. J. Pineal Res. 2008.44 (1): 52-56.

34. do Carmo Buonfiglio D, Peliciari-Garcia RA, do Amaral FG, Peres R, Nogueira TC, Afeche SC, Cipolla-Neto J. U ranoj fazi

Pogoršanje sinteze retinalnog melatonina kod štakora dijabetičkih štakori koje izaziva streptozotocin. Investirajte. Ophthalmol Vis Sci. 2011.52 (10): 7416-22.

35. Hikichi T, Tateda N, Miura T. Promjena izlučivanja melatonina kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 i proliferativnom dijabetičkom retinopatijom. Clin. Ophthalmol. 2011.5: 655-60. doi: 1 http://dx.doi.org/o.2147/OPTH.S19559.

36. Kanter M, Uysal H, Karača T, Sagmanligil HO. Depresija nivoa glukoze i delimična obnova oštećenja beta-ćelija gušterače melatoninom kod dijabetesa izazvanih streptozotocinom. Arch Toxicol. 2006.80 (6): 362-9.

37. de Oliveira AC, Andreotti S, Farias Tda S, Torres-Leal FL, de Proenga AR, Campana AB, de Souza AH, Sertie RA, Carpi-nelli AR, Cipolla-Neto J, Lima FB. Metabolički poremećaji i reakcija na inzulin masnog tkiva kod novorođenčadi što su dijabetičari izazvani STZ-om poboljšani su dugotrajnim tretmanom melatoninom. Endokrinologija 2012,153 (5): 2178-88.

38. Anwar MM, Meki AR. Oksidativni stres kod dijabetesa štakora izazvanih strepto-zotocinom: efekti belog ulja i melatonina. Comp Biochem Physiol A Mol Integr Physiol. 2003,135 (4): 539-47.

39. Lin GJ, Huang SH, Chen YW, Hueng DY, Chien MW, Chia WT, Chang DM, Sytwu HK. Melatonin produžuje opstanak otočića kod dijabetičnih NOD miševa. J Pineal Res. 2009.47 (3): 284-92.

40. Agil A, Rosado I, Ruiz R, Figueroa A, Zen N, Fernandez-Vazquez G. Melatonin poboljšava homeostazu glukoze u mladih Zucker dijabetičnih masnih štakora. J Pineal Res. 2012.52 (2): 203-10.

41. Agil A, Reiter RJ, Jimenez-Aranda A, Iban-Arias R, Navarro-Alarcon M, Marchal JA, Adem A, Fernandez-Vazquez G. Melatonin ublažava niske stupnjeve upale i oksidativni stres kod mladih Zucker dijabetičnih masnih štakora. J Pineal Res. 2012 U štampi. doi: http://dx.doi.org/10.1111/jpi.12012.

42. Nduhirabandi F, du Toit EF, Lochner A. Melatonin i metabolički sindrom: alat za efikasnu terapiju kod prekomjernih debljina povezanih s pretilošću? Acta Physiol (Oxf). 2012. jun, 205 (2): 209-223. doi: http://dx.doi.org/10.1111/ j.1748-1716.2012.02410.x.

43. Kozirog M, Poliwczak AR, Duchnowicz P, Koter-Michalak M, Sikora J, Broncel M. Melatonin tretman poboljšava krvni pritisak, lipidni profil i parametre oksidativnog stresa kod pacijenata s metaboličkim sindromom. J Pineal Res. 2011, 50. aprila (26): 261-266. doi: http://dx.doi.org/10.1111/j.1600-079X.2010.00835.x.

44. Garfinkel D, Zorin M, Wainstein J, Matas Z, Laudon M, Zisa-pel N. Učinkovitost i sigurnost melatonina s produženim oslobađanjem kod nesanice bolesnika s dijabetesom: randomizirana, dvostruko slijepa, crossover studija. Dijabetes Metab Syndr Obes. 2011.4: 307-13.

45. Baydas G, Tuzcu M, Yasar A, Baydas B. Rane promjene glijalne reaktivnosti i peroksidacija lipida u mrežnici dijabetesa štakora: efekti melatonina. Acta Diabetol. 2004.41 (3): 123-8.

46. ​​Salido EM, Bordone M, De Laurentiis A, Chianelli M, Keller Sarmiento MI, Dorfman D, Rosenstein RE. Terapijska efikasnost melatonina u smanjenju oštećenja mrežnice u eksperimentalnom modelu dijabetesa tipa 2 kod štakora. J Pineal Res. 2012. doi: http://dx.doi.org/10.1111/jpi.12008.

47. Ha H, Yu MR, Kim KH. Melatonin i taurin smanjuju ranu glomerulopatiju kod dijabetičnih štakora. Slobodan Radić. Biol. Med. 1999.26 (7-8): 944-50.

48. Oktem F, Ozguner F, Yilmaz HR, Uz E, Dindar B. Melatonin smanjuje izlučivanje mokraće N-acetil-beta-D-glukozaminidaze, albumine i bubrežne oksidacijske markere kod dijabetičnih štakora. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2006.33 (1-2): 95-101.

49. Dayoub JC, Ortiz F, Lopez LC, Venegas C, Del Pino-Zuma-quero A, Roda O, Sanchez-Montesinos I, Acuna-Castroviejo D,

Dijabetes melitus. 2013, (2): 11-16

Escames G. Sinergizam između melatonina i atorvastatina 52.

protiv oštećenja endotelnih ćelija uzrokovanih lipopolisaharidom.

J Pineal Res. 2011.51 (3): 324-30.

50. Reyes-Toso CF, Linares LM, Ricci CR, Obaya-Naredo D,

Pinto JE, Rodriguez RR, Cardinali DP. Melatonin obnavlja 53.

o opuštanju o endotelu u aortnim prstenima pankreaktomiziranih štakora. J Pineal Res. 2005.39 (4): 386-91.

51. Qiu XF, Li XX, Chen Y, Lin HC, Yu W, Wang R, Dai YT. Mobilizacija endotelnih progenitornih ćelija: jedna od mogućih 54.

mehanizmi koji su uključeni u hronično uzimanje melatonina koji sprečavaju erektilnu disfunkciju kod dijabetičnih štakora. Azijski J Androl. 2012.14 (3): 481-6.

Konenkov V.I., Klimontov V.V. Angiogeneza i vaskulogeneza kod dijabetes melitusa: novi koncepti patogeneze i liječenja vaskularnih komplikacija. Dijabetes melitus 2012.4: 17-27.

Cavallo A, Daniels SR, Dolan LM, Khoury JC, Bean JA. Odgovor krvnog pritiska na melatonin kod dijabetesa tipa 1. Odgovor krvnog pritiska na melatonin kod dijabetesa tipa 1. Pedijatar. Dijabetes 2004.5 (1): 26-31.

Bondar I.A., Klimontov V.V., Koroleva E.A., Zheltova L.I. Dnevna dinamika krvnog pritiska u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 sa nefropatijom. Problemi endokrinologije 2003, 49 (5): 5-10.

Konenkov Vladimir Iosifovich Klimontov Vadim Valerievich

Michurina Svetlana Viktorovna Prudnikova Marina Alekseevna Iščenko Irina Yuryevna

Akademik RAMS-a, dr. Med., Profesor, direktor, Istraživački institut za kliničku i eksperimentalnu limfologiju FSBI, Novosibirsk

MD, voditelj Laboratorija za endokrinologiju, Istraživački institut za kliničku i eksperimentalnu limfologiju FSBI, Novosibirsk E-mail: [email protected]

Doktor medicine, profesor, doktor nauka Laboratorija funkcionalne morfologije limfnog sistema, Institut za kliničku i eksperimentalnu limfologiju FSBI, Novosibirsk Laboratorija za endokrinologiju, Institut za kliničku i eksperimentalnu limfologiju FSBI, Novosibirsk

Doktor, stariji istraživač laboratorije funkcionalne morfologije limfnog sistema,

Istraživački institut za kliničku i eksperimentalnu limfologiju, Novosibirsk

Pogledajte video: Lasersko uklanjanje ožiljaka (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar