Šta jesti za snižavanje šećera u krvi

Glukoza u krvi (glikemija) jedan je od najvažnijih bioloških pokazatelja. Normalni šećer u krvi na glavi trebao bi biti 3,4-5,5 mmol / L (60-99 mg / dl), a porast iznad gornje granice norme naziva se hiperglikemija. Ovo stanje nije uvek povezano sa bolešću. Na primjer, prolazno povećanje razine glukoze uočeno je kod zdravih ljudi nakon jela. Kada je hiperglikemija opasna i zašto? A kako sniziti šećer u krvi bez pribjegavanja lijekovima?

Svjetska zdravstvena organizacija identificira dva oblika patološke hiperglikemije: predijabetes i dijabetes. Prediabetes je stanje povećanog rizika od dijabetesa, koje je prepoznato u slučaju:

  • oslabljena glikemija na testu - kada glukoza varira od 5,6-6,9 mmol / l (101-125 mg / dl),
  • oslabljena tolerancija na glukozu - kada je indikator u rasponu od 7.8-11.0 mmol / l (141-198 mg / dl) 120 minuta nakon testa tolerancije na glukozu.

Dijabetes utvrđuju specijalisti u sljedećim slučajevima:

  • aditivna glikemija - šećer u krvi naglo iznad 11,1 mmol / l (200 mg / dl) sa tipičnim simptomima dijabetesa (pojačana žeđ i mokrenje, slabost),
  • dva puta otkrivena hiperglikemija - glukoza u krvi na testu ≥ 7,0 mmol / l (≥126 mg / dl) u dva odvojena mjerenja u različite dane,
  • glikemija iznad 11,1 mmol / L - koncentracija glukoze prelazi 200 mg / dl u 120. minuti testa tolerancije na glukozu.

Postoji mnogo načina da brzo snizite šećer u krvi kod dijabetesa. Među njima - efikasno liječenje narodnim lijekovima, snižavanje vrijednosti glukoze kod kuće pravilnom prehranom.

  1. Tablete aspartama najčešće su među pacijentima koji imaju dijabetes. Oni su dvjesto puta slađi od rafiniranih, nisu visokokalorični i imaju kontraindikacije. Zaslađivač se brzo otapa u tekućinama i vrućih i hladnih temperatura. Tokom ključanja, droga gubi slatki ukus.
  2. Saharin možda nije pogodan za sve dijabetičare, jer ima slične efekte. Slabo se apsorbuje tijelom, kontraindiciran je kod bolesti probavnog sustava, anemije i krvnih žila. Iz tog razloga, ova supstanca je zabranjena u mnogim zemljama.
  3. Ksilitol se ne smije koristiti dugo, jer dovodi do želučanih bolesti i slabljenja vidnih funkcija.
  4. Za razliku od saharina, natrijum ciklomat je prilično otporan na visoke temperature i nije tako sladak. Tvar je također zabranjena u Sjedinjenim Državama.
  5. Industrijska fruktoza ima slađi okus od rafiniranog šećera, međutim, mora se uzimati u strogo doziranom obliku. Uz višak industrijske fruktoze u krvi, raste mokraćna kiselina i trigliceridi.

Sladila

Jedan od vremenski testiranih načina za borbu protiv hiperglikemije je zamjena redovnog šećera aspartamom. Ove tablete ne sadrže kalorije, suprotno brojnim postovima, sigurne su za tijelo, gotovo 180 puta slađe od šećera. Ali trebate biti svjesni da su nasljedni poremećaji metabolizma fenilalanina i bolesti gastrointestinalnog trakta, uključujući disbiozu, kontraindikacije za njihovu upotrebu.

Supstituenti takođe uključuju ksilitol, sorbitol, saharin i sukralozu. Svi su oni dobri na svoj način. Međutim, niti jedan zaslađivač nije potpuno inertan za tijelo. Stoga je prije upotrebe bolje konzultirati se s liječnikom.

Pogledajte video: 5 namirnica za regulisanje šećera (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar