Salata od cvekle

Prije neki dan prelistao sam svoje stare kulinarske note i naletio na ovu salatu koju sam često pripremala prije, a onda me je nezasluženo zaboravila. Salata iz serije "svaki dan", priprema se vrlo brzo, a proizvodi su u svakom "samopoštovajućem" hladnjaku)))

Salata "haringa ispod krznenog kaputa" u novoj ulozi

Znam da postoji puno recepata za ovu salatu, ali odlučila sam iskoristiti priliku i izložiti svoj recept. Čini mi se da je prednost ovog recepta ta što, koliko god salata stala, sok od repe ne curi iz njega, čime ne bi pokvario pogled na tanjir.

Salata od bijelog kupusa i mesa "ne vjerujem"

Prva riječ koja dolazi s usana sugovornika kada najavite sastav salate i obećate da će biti nevjerovatno ukusna, je „Ne vjerujem“. Svi razumiju da je salata jestiva, ali da bi bila ukusna, niko prvi put ne vjeruje (čak ni ja nisam vjerovao). Ali reći ću vam, bez uljepšavanja, ovu salatu nikada nisam jela na stolu nakon proslave, ili bolje rečeno, jedu je uvijek gosti (i moj dom), bez obzira koliko se kuhala. I svi uzimaju recept, tražeći da se sljedeći sastanci kuhaju iznova i iznova. Predstavljam vam salatu od bijelog kupusa, mrkve, repe i prženog mesa. U svakom slučaju, ko ne vjeruje, savjetujem, probajte, napravite to, priprema se vrlo brzo i od proizvoda koji se svakako nalaze u kuhinji!

Salata "Svadbeni buket"

Sjećate li se dana kada je marš Mendelssohn igrao samo za vas, ili možda samo čekate ovaj događaj. a nezamjenjiv atribut mladenke je vjenčani buket. Osjetite li ruže? "A aroma slatke ruže vas štiti od nevolja", napisao je srednjovekovni pesnik obraćajući se mladoj mladenki. tradicija svadbenog buketa u početku nije imala toliko ukrasnu, koliko zaštitnu funkciju. A sastav koji je izveden uz nježnu povorku mladenkinih nježnih ruku, zajedno s tradicionalnim ružama, uključivao je ... pšenicu i beli luk! Buket je trebao prestraviti glad, bolesti i zle duhove mlade obitelji .. pa molim vas pokušajte moj buket s češnjakom i pšenicom u obliku palačinki ... s krompirom, mrkvom, repe, krastavcima, sirom .. i, naravno, haringom

Salata "haringa ispod krznenog kaputa"

Herring opet? Opet ispod krznenog kaputa? Pa, koliko možete. Da, ali sa malo tajne i u novom dizajnu! Ugodimo naše ovce ili koze s tako lijepom, po mom mišljenju, gladijacijom iz već tradicionalne salate, koja se u blagdanskoj pripremi gotovo za svaku obitelj!

Korejska repa

Ne prolazite pored toga, nakon što jednom skuhate, kuhaćete opet i opet. Ovu salatu naučila me je moja susjeda tetka Idilga, oni na njoj zarađuju, jer je korejska salata u velikoj potražnji.

Cvekla sa belim lukom "Bilo jednom"

Pa, ko od vas ne voli salatu od cikle sa češnjakom ili orasima ili oboje, začinjenu majonezom? Mislim da ima takvih, ali nije mnogo. Oni koji ne vole repe ili ne mogu biti začinjeni. Ne kužite se, ali zaista, nepoželjno je jesti majonezu i ja pokušavam gdje možete zamijeniti. Upravo začinjena repa od belog luka s prirodnim jogurtom s senfom i kapom limuna. I jednom je Ostap patio. Što je došlo od ovoga da vam sudim. Ali muž je na godišnjem odmoru rekao jedini način! Pa, bilo je fantastično ukusno. Kuham je drugi put, prvo je bilo na probi i nisam se slikala. Rezu režem samo malim štapovima, svidelo mi se ovako i to. Imate ukus?

Salata od cvekle i haringe

Neobičan ukus. Kombinacija slatkog i kiselog! Trenutno mi je ovo omiljena salata, zahvaljujući Nataliji (mama tasi) iz Kulinarstva.

Salata od cvekle. Salate od cvekle popularne su ne samo zbog mnogih korisnih svojstava repe. Činjenica je da se repa savršeno kombinira s drugim povrćem, kao i s nizom drugih proizvoda - na primjer, mliječni proizvodi (skuta, sir itd.), Tjestenine, žitarice, voće itd.

Stoga, unatoč dugom vremenu kuhanja repe, hostese strpljivo čekaju sat vremena, zatim ohlade repe i koriste ih u raznim salatama - uključujući haringu ispod krznenog kaputa i vinaigrette, popularnu na našim geografskim širinama.

Međutim, repa se ne može kuhati samo (usput, ako repa narežete na komade, vrijeme kuhanja može se malo smanjiti). Na primjer, možete kuhati salatu od pečene repe. Korijenske kulture treba oprati, osušiti i omotati folijom, čineći par uboda kako bi para izašla. Potom se repa rasporedi na lim za pečenje, posipa solju (za ravnomjerno pečenje i kao preventiva spaljivanja) i peče na temperaturi od 180-200 stepeni oko 40-45 minuta.

Istina, nutricionisti kažu da repe, zbog dugog razdoblja obrade, gube većinu vitamina i hranjivih sastojaka, te nude pripremu salata od sirove repe. U njemu je „vitamin skup“ u potpunosti sačuvan. Prije pripreme salate preporučuje se mariniranje repe u soku od limuna ili limete. Kombinovanje sirove repe u salatama preporučuje se uz povrće poput krastavca, mrkve, rotkvice, špinata, razne zelje.

Jedna od najpopularnijih salata je salata od cikle s belim lukom. Kuhana repa prelivena je umakom od belog luka, sirćeta, sjeckanih oraščića, malo soli, šećera i biljnog ulja. Popularne su i salate od repe i sira, repe i suhe šljive sa orasima. Ljubitelji daleke istočne kuhinje dopašće začinjenu salatu od repe, belog luka, crvene paprike i sirćeta.

Ljetni stanovnici trebali bi znati da se salata od repe može napraviti ne samo iz usjeva korijena. Možete i kuhati salatu od lišća repe, što nije manje korisno.

Salate od repe mogu se začiniti kiselom pavlakom, majonezom i biljnim uljem. Ako vas brine ne samo ukus, već i zdravlje, maslinovo ulje će biti najbolji preljev.

Cvekla se koristi ne samo za pravljenje svježih salata. Povrće se može sačuvati dok zimi uživate u ukusu pekmeza od cvekle.

Kuhana salata od cikle s češnjakom, šunkom i orasima

Vrlo jednostavna, ali iznenađujuće ukusna salata od cikle. Kombinacija s češnjakom uvijek se najbolje pogodi za repu. Ukusno je i teško raspravljati, a note slatkih suvih šljiva i gorčine oraha samo nadopunjuju buket. Takva se salata priprema dovoljno brzo, jedino što treba učiniti unaprijed je kuhati repe. Ali pošto trebamo imati salate od kuhane repe, smatrat ćemo da je ta točka završena.

Trebat će vam:

  • repe - 2 srednja komada,
  • orasi - 100 g,
  • suve šljive - 70 grama,
  • beli luk - 2-3 režnja,
  • majonez - 3-4 kašike,
  • sol i biber po ukusu.

Kuhanje:

1. Kuhanu repe naribajte na krupno rešetku.

2. Šunke namočite u toploj vodi kako bi bile mekše. Nakon toga narežite ga na sitne komade, ali nemojte ga previše samljeti da se ne izgube u ukusu.

3. Orahe operite u blenderu na sitne komade. To možete učiniti ručno na različite načine. Na primjer, stavite ga u kesu i valjajte ga valjkom dok se mrvice ne polome. Dijelove možete drobiti u malter. Glavna stvar je ne pretvoriti orahe u prah, ukusno je kad komadi naiđu.

4. Stavite majonezu i sol po ukusu. Ako želite biti oštri, popaprite malo, ali imajte na umu da će i češnjak dati oštrinu. Beli češnjak narežite na sitnu rernu ili ga procijedite posebnom prešom.

5. Sve sastojke promiješajte u posudu. Sada, po želji, salatu možete staviti u prekrasno jelo ili je oblikovati kolutićem. Salaciju ukrasite kapljicama majoneza, kriškama oraha ili zelenilom. Ispostavit će se i lijepo i ukusno.

Ukusna salata od kuvane repe s belim lukom i šljivama je spremna. Dobar apetit!

Salata od cvekle sa prženim lukom i orasima

Još jedna jednostavna i ukusna salata od cikle. Minimalni sastojci, trošak fantastično nizak, ukus je predivan. Preporučujem da ga isprobate i uvedete u dnevni meni, poput vitaminske i srdačne salate. U mršavoj verziji salata se priprema bez majoneza, što je čini vrlo dijetalnom i laganom.

Trebat će vam:

  • repe - 1 velika,
  • luk - 2 kom.,
  • beli luk - 1-2 češnja,
  • orasi - 50 gr,
  • sol i biber po ukusu.

Kuhanje:

Pripremamo salatu od kuhane repe, naribane na krupnoj rerni. Za korejsku mrkvu možete koristiti i grater.

Luk se mora pržiti u biljnom ulju do zlatno smeđe boje i mekan. Češnjak istisnite kroz prešu ili narezati na sitnoj rerni. Stavite ga na repu. Na vrh stavite još topli prženi luk i ostavite ga u ovom obliku nekoliko minuta.

Samljeti orahe u blenderu ili zgnječiti pomoću šnicle. Kombinirajte sve sastojke: repu, luk, češnjak i orahe. Malo soli po ukusu, možete dodati biber.

Ukusna i jednostavna salata s cveklom je spremna.

Salata od cvekle, pasulja i mahuna

Kombinacija repe i kiselih krastavaca možda podsjeća na neki vinaigrette, ali ovo je potpuno drugačija salata. Pored repe, njena osnova je crveni kuvani grah. Možete ga pripremiti sami, a možete i olakšati pa kupite konzervirani grah u trgovini. Dodatak će biti kiseli krastavci.

Trebat će vam:

  • repe - 300 gr,
  • konzervirani crveni pasulj - 1 limenka,
  • kiseli krastavci - 2 kom.,
  • beli luk - 2 režnja,
  • maslinovo ulje - 1 kašika,
  • limunov sok - 1 kašika,
  • zelje za serviranje,
  • sol i biber po ukusu.

Kuhanje:

1. Ocijedite pasulj. Možete ga malo isprati pitkom vodom tako da se riješite ostataka guste kaše i iskre.

2. Narežite kisele krastavce na male kockice.

3. Cveklu je najbolje isjeći na kockice. Iako po želji možete naribati, ovo je po vašem ukusu.

4. Povrću dodajte naribani beli luk.

5. Posolite salatu i začinite mješavinom maslinovog ulja i limunovog soka. Možete ga zamijeniti majonezom, ali tada salata neće biti pusto, iako je sve još ukusno.

Pripremljenu salatu pospite svježim zelenim lukom. Poslužite za svečanu ili svakodnevnu večeru. Sjajno ako postite.

Ukusna kuvana salata od cikle s jajima i krem ​​sirom

I dalje razmatramo ukusne salate od cikle. U osnovi je, kao što je već naznačeno, kuhana repa. U ovoj salati koriste se i kuhana jaja i topljeni sir. Takva je salata vrlo nježna s kremastim okusom. Može se lako staviti na svečani stol za goste.

Trebat će vam:

  • repe - 1 velika,
  • jaja - 3 kom.
  • topljeni sir - 1 kom,
  • beli luk - 2-3 režnja,
  • majonez
  • sol i biber po ukusu.

Kuhanje:

Ova se salata, kao i mnoge druge salate od cikle, priprema u bukvalno nekoliko minuta. Od pripremnih radnji, kuhajte repe samo dok nisu kuhana i tvrdo kuhana jaja.

Zatim oljuštite repe i naribajte na krupnoj rerni. Sir naribajte i na krupnoj rerni. Da biste ga lakše uprljali i ne drobili, možete ga nakratko poslati u zamrzivač, postaće malo tvrđi.

Školjkajte jaja i naribajte na krupnoj rerni. Plitki sitno narežite češnjak.

Sada sve sastojke izmiješajte u prikladnoj posudi, začinite majonezom. malo soli i bibera.

Poslužite ukusnu salatu od kuhane repe, ukrašenu kriškama kuhanog jaja i začinskim biljem.

Salata od cvekle sa mrkvom i kupusom

Ako niste znali, onda ću vam reći da miješati kuhanu repe s sirovom mrkvom i kupusom nije samo moguće, već je i potrebno. Ispostavit će se lagana vitaminska proljetna salata. Međutim, ljeto je i jesen, jer svježe povrće ne postoji nedostatak u bilo koje doba godine.

Trebat će vam:

  • kuhana repa - 2-3 kom.,
  • kupus - 300 gr,
  • mrkva - 3-4 kom.,
  • luk - 1 kom.
  • beli luk - 1-2 češnja,
  • biljno ulje za preljev,
  • sol po ukusu.

Kuhanje:

Od svega povrća koje se koristi u ovoj salati treba kuhati samo repe. Ohladite ga i očistite. Nakon toga narežite svo povrće na približno jednake kriške.

Ako imate rešetku za korejsku mrkvu, onda je možete naribati i repu i mrkvi. Tako će salata dobiti originalan izgled.

Najbolje je nasjeckati kupus vrlo tankom slamom. Ako je kupus oštar, onda ga stavite na poseban tanjir, pospite solju i malo se prisjetite rukama. Kupus će pustiti sok da malo omekša.

U ovoj salati, usput, možete koristiti i kiseli kupus.

Izrežite luk na manje komade ili slamke i pržite u tavi do zlatno smeđe boje. Češnjak istisnite kroz prešu ili narezati na sitnoj rerni.

Pre nego što sve proizvode izmiješate, stavite repe u posudu i začinite ih biljnim uljem, izmiješajte. Ulje će prekriti repe s tankim filmom i spriječiti je da oboji svu drugu povrću. Salata će ispasti lijepa i kontrastna.

Sada možete dodati sve ostale sastojke, dobro izmiješati. posolite i dodajte ulje ako nije dovoljno.

Svečana lisnata salata od kuhane repe i mrkve

Salata od cvekle savršeno će nadopuniti bilo koji svečani stol. Pogotovo ako ga osvojiš. Puff salate s pravom se smatraju svečanima, zbog svog elegantnog izgleda. Izmjena proizvoda u više boja izgleda vrlo lijepo. Cvekla i šargarepa, same svijetle boje, dodaju druge slojeve, poput kuhanog jaja ili sira i salata će začiniti bojama.

Ukusna salata s kuhanom repe, sirom i orasima

U salati s cveklom nije potrebno imati puno sastojaka. Dovoljno je samo 2-3 najukusnije i jednostavno je kulinarsko remek djelo spremno. Stvar je u tome što je sama repa ukusna i nju je potrebno samo nadopuniti. Sir to odlicno radi. Ova salata sa sirom i orasima divna je i za odmor i radnim danima.

Trebat će vam:

  • repe - 3 velike,
  • tvrdi sir - 80-100 gr,
  • orasi - 50 gr,
  • beli luk - 2 režnja,
  • prelivanje majoneza,
  • sol i biber po ukusu.

Kuhanje:

1. Kuhanu repe naribajte na krupno rešetku.

2. Usitnite tvrdi sir svoje omiljene sorte na sitnoj rerni. Ostavite poprilično malo da ukrasite salatu odozgo.

3. Oštriti orahe nožem ili u blenderu. Ali nemojte ih mlatiti u prah, ostavite komade koji će imati ukus.

4. Pomiješajte u posudi za salatu sve sastojke. Ističete isti beli luk. Posolite po ukusu i začinite majonezom.

5. Da biste salati dobili lijep oblik, možete je staviti u malu okruglu zdjelu, a potom prekriti ravnim tanjurom i preokrenuti. Salata će ostati na tanjiru sa zaobljenim slajdom.

6. Napravite prekrasnu kapu od ribljeg sira na vrh salate i položite orahe u krug.

Ukusna salata od cikle je spremna. Pozovite sve za sto!

Lagana salata od repe i feta sira

Bilo da pratite dijetu, postite ili jednostavno volite niskokaloričnu i zdravu hranu, repa je najbolji prijatelj. Osim ukusa, ima i mnoštvo korisnih svojstava. Što i ne čudi, a s feta sirom se repu savršeno kombiniraju po ukusu.

Trebat će vam:

  • repe - 4 kom.
  • feta sir - 100 gr,
  • peršun - nekoliko grančica,
  • beli luk - 1 češanj,
  • maslinovo ulje - 2 kašike,
  • limunov sok - 3 kašike,
  • sol i biber op po ukusu.

Kuhanje:

Kuhanu i oguljenu repu izrežite prelijepim kockicama iste veličine. Izrežite feta sir na otprilike iste kockice.

Peršin nasjeckajte bez štapića. Istisnite beli luk kroz prešu. Sada začinite svježim limunovim sokom, najbolje je odmah iscijediti u salatu. Sipajte maslinovo ulje i dobro izmešajte.

Sol po vašoj želji. Ali zdravu salatu se ne može soliti. Poslužite do stola. Lagana dijetalna salata od cikle.

Salata s piletinom, sirom i repe - video recept

Još jedna ukusna praznična salata od cikle, ovaj put sa piletinom i sirom. Pored njih se za pikantnost dodaju kiseli krastavci.Sve je to lijepo položeno u slojevima i elegantno uređeno. Takvu salatu i na velike praznike ne stidi se staviti na stol. Može lako postati alternativa haringi ispod krznenog kaputa.

Originalna salata od repe, kruške i Adyghe sira

Kruška nije prvi sastojak koji vam pada na pamet dodati salatu od kuhane repe. Ipak, nije zadnji. Koliko god originalno zvučalo, salata se pokazuje vrlo zanimljivim ukusom. Dosta slatko, ali ugodno. Moj savjet ovom receptu je, nemojte uzimati previše sočne sorte krušaka. Popularna konferencija je sasvim pogodna.

Trebat će vam:

  • repe - 2-3 komada,
  • kruška - 1 kom,
  • Adyghe sir - 100 gr,
  • beli luk - 1-2 češnja,
  • pavlaka - 3-4 kašike,
  • sol po ukusu.

Kuhanje:

1. Kuhanu ili pečenu repu naribajte na krupnoj rerni. Takođe je prikladna rešetka za korejsku mrkvu.

2. Ako ste koristili grater za mrkvu, onda krušku naribajte na njoj. Ako je obična, onda je krušku bolje rezati. S obične rerne, kruška ispušta previše soka. Ne zaboravite da ogulite kožu kruške.

3. Sirajte ruke rukama iz zdjele salate. Adyghe sir se vrlo lako razbija u mrvice. Usput, umjesto njega možete koristiti druge bijele sireve s blagim okusom: suluguni, mocarela.

4. U salatu izbacite jedan ili dva češnja belog luka. Sami odlučite koliko oštro želite. Češnjak uravnotežuje slatkoću krušaka.

5. Lagano posolite salatu i začinite je pavlakom.

6. Po vrhu posipajte salatu sa zdrobljenim orasima. Po želji, orašasti plodovi se mogu dodati direktno u salatu. Odaberite po vašem ukusu.

Ukusna i lagana salata od kuvane repe s krušom je spremna. Dobar apetit!

Salata od cvekle

Salate od cvekle uvijek su ukusne i vrlo zdrave, jer je repa bogata raznim vitaminima. Za pripremu salata gotovo se uvijek koristi blagovaonica, ili kako je još zovu i borsch repe.

Kuhanje salata na bazi povrća vrlo je korisno i skupo jer povrće nije jako skupo, a stotine salata će biti dovoljno da kupite sve sastojke.

Cvekla sa lignjama

Neobična kombinacija sastojaka zajedno daje zadivljujući ukus. Salata se priprema jednostavno, ali ispada ukusno zdrava i lijepa.

  • 3 male repe.
  • 4-5 lignji.
  • 2-3 režnja luka.
  • Pavlaka ili majonez.

Cvekla se kuha, a zatim nariba. Lignje se očiste od filma i zatim se kuhaju doslovno 2-3 minute. I iseckajte na trakice. Više detalja o pripremi lignji možete pronaći u članku o tome kako kuhati salatu od lignja.

Ogulite i protisnite češnjak kroz prešu. Pomiješajte sa pavlakom ili majonezom. Količinu belog luka prilagodite svom ukusu. Da biste sakupili sve sastojke, začinite majonezom, dodajte sol i biber i dobro izmiješajte. Salata je spremna za uživanje u vašem obroku.

Salata od cvekle sa štapovima od rakova

Nastavljamo kombinirati neobične proizvode s repe. Ovaj spoj će i mnoge zadiviti svojim neobičnim ukusom. Mislim da je vrijedno pokušati pripremiti ovu salatu, makar samo da biste isprobali kako izgleda.

  • 200 grama repe.
  • 200 štapića od rakova.
  • 3-4 kašike majoneza ili kisele pavlake.
  • 3 jaja.
  • 100 grama sira.
  • Crni paprikaš po ukusu.

Kuhajte repe dok ne skuhaju, ogulite i naribajte na krupnu rešetku sa sirom. Sitno nasjeckajte jaja. Rakovi štapići takođe su sitno sjeckani. Češnjak prođite kroz presu i pomešajte sa pavlakom ili majonezom. Sve pripremljene sastojke preklopite u jednu zdjelu, posolite i popaprite. Začinite pavlakom i dobro izmešajte. Salata je spremna za uživanje u vašem obroku.

Cvekla s jabukom

  • 2 male repe.
  • Jabučne kisele sorte.
  • Luk 1 kom.
  • žličica šećera.
  • Pola čajne kašike soli.
  • 3-4 kašike sirćeta.
  • 1 velika kašika biljnog ulja.

Luk narežite na pod. Ulijte sirće sa šećerom i vodom. Ostaviti da se marinira 20-30 minuta.

Izmrvite repe i narežite na male kockice. Ogulite jabuku i isecite na kockice. Nakon 30 minuta marinadu ocedite od luka. Sve sastojke kombiniramo zajedno, začinimo biljnim uljem i salata je spremna za uživanje u vašem obroku.

Pogledajte video: CVEKLA ZA ZIMU (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar