Rezultati neuropsije dijabetesa

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Drugi tip dijabetesa se po pravilu razvija kod ljudi starijih od 40 godina. Ova patologija endokrinog sustava nastaje na pozadini prekomjerne tjelesne težine ili neuhranjenosti. Bolest karakteriziraju poremećaji metabolizma i visoki šećer u krvi, koji se razvijaju u pozadini kršenja osjetljivosti tjelesnih stanica na djelovanje inzulina (hormona gušterače).

Liječenje šećerne bolesti tipa 2 složen je i višenamjenski proces čiji je cilj postizanje optimalnog stupnja nadoknade, smanjenje glukoze u krvi i sprečavanje razvoja niza komplikacija. Liječenje šećerne bolesti tipa 2 narodnim lijekovima prihvatljiva je metoda koja je dodatak tradicionalnoj medicini. Ovu metodu treba koristiti nakon savjetovanja s kvalificiranim stručnjakom i pod kontrolom pokazatelja glikemije.

Dijetalna terapija

Nemoguće je izliječiti dijabetes jednom zauvijek, međutim, postići da je razina glukoze u prihvatljivim granicama sasvim realno. Jedna od vodećih metoda je dijeta. Stručnjaci preporučuju tablicu broj 9. Glavni principi prehrane za dijabetes:

  • frakcijska prehrana u malim porcijama (barem 4-5 puta dnevno),
  • ograničavajući unos lako probavljivih ugljikohidrata, prednost se daje složenom "građevinskom" materijalu (dijetalna vlakna, vlakna),
  • odbijanje šećera, njegova zamjena prirodnim i umjetnim zaslađivačima,
  • prednost proteinskim supstancama i lipidima biljnog porekla,
  • održavanje optimalne ravnoteže između konzumiranih proteina, ugljikohidrata i masti,
  • odbacivanje pržene, dimljene hrane, jela koristeći veliki broj začina.

Biljna medicina

Liječenje narodnim lijekovima uključuje upotrebu ljekovitih biljaka kako bi se povećala osjetljivost ćelija i tkiva na inzulin, smanjila glikemija i ojačala obrambena sposobnost tijela.

Bilje za snižavanje šećera:

  • korijen pljeskavice
  • stabilno cvijeće
  • listovi graha
  • bobice i borovnice,
  • korijeni omana,
  • zrna zob.

Sirovine za pripremu infuzije i dekocije s toničnim učinkom:

Ljekovite biljke koje obnavljaju metaboličke procese:

  • laneno sjeme
  • cvijeće lipe
  • lišće hipericuma
  • Borovka
  • pasja trava
  • lišće i cvijeće plantaže.

Upotreba ljekovitog bilja

Liječenje dijabetesa tipa 2 narodnim lijekovima za starije i mlade uključuje upotrebu infuzija, dekocija, tinktura, ekstrakata ulja, sokova od svježih biljaka, praška iz osušenih sirovina.

Pravila za upotrebu biljnog leka za dijabetes tipa 2 su da se lečenje lekovitim biljkama treba odvijati isključivo pod nadzorom lekara i travara. Sirovine za pripremu otopina moraju se kupiti u ljekarnama. Takođe je dozvoljena samopriprema, ali pod uvjetom da je pacijent dobro upućen u predstavnike flore.

S razvojem lokalnih ili generaliziranih alergijskih reakcija trebate napustiti upotrebu terapijskih rješenja i potražiti pomoć kvalificiranog stručnjaka.

Metode za snižavanje glukoze

Borba protiv hiperglikemije karika je u liječenju dijabetesa. Slijedi nekoliko učinkovitih recepata koji se prenose s generacije na generaciju.

Ovo povrće pomoći će ne samo zaustaviti manifestacije hiperglikemije, već i poboljšati opće stanje pacijenta. Za veću efikasnost treba kombinirati nekoliko metoda njegove primjene. Korisno je piti 1 kašiku. l biljni sok između procesa unosa hrane u organizam.

Treba koristiti luk za luk. Da biste to učinili, cijeli pročišćeni proizvod se izlije toplom vodom. Nakon 2,5 sata, proizvod je spreman za upotrebu. Treću čašu morate piti 3-4 puta dnevno.

Učinkovito sredstvo prepoznato je kao pečeno povrće. Da biste maksimizirali rezultat, ljuskanja luka ne bi trebalo biti. Jedite 6 žarulja tokom dana.

Ovaj se začin koristi ne samo u kulinarske svrhe. U stanju je smanjiti šećer u krvi zbog prisustva esencijalnih ulja, tanina i ostalih korisnih vitamina i minerala, koji blagotvorno djeluju ne samo na endokrini sustav, već i na crijevni trakt, mokraćni i žučni mjehur.

Važno! Osim hipoglikemijskog efekta, cimet je u stanju vratiti osjetljivost tjelesnih stanica na inzulin. Začin se može dodati prvim jelima, prilozima, dezertima, pićima.

Propisi za dijabetes:

  1. Upotreba cimeta s kefirom jedna je od efikasnih narodnih metoda. Tijek liječenja ne smije biti veći od 10 dana. Da biste pripremili terapijsku mješavinu, potrebno je dodati čašu cimeta ili žličicu začina u prahu u čašu kefira (možete koristiti fermentirano pečeno mlijeko). Preporučljivo je koristiti mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti, ali ne potpuno bez masti.
  2. Kombinacija začina s medom. Za liječenje dijabetesa tipa 2 trebate rastopiti žličicu meda i 1 g cimeta u prahu u pola čaše tople vode, pomiješati. Lijek se pije nakon pola sata. Dobivenu otopinu treba piti u toplom obliku (podijeliti u 2 doze).
  3. Da biste se borili protiv dijabetesa tipa 2 kod kuće, trebate piti čaj s cimetom tokom dana.

Alternativni tretman za dijabetes tipa 2 moguć je uz pomoć pasulja. Sadrže visokokvalitetne proteinske tvari, esencijalne aminokiseline koje su uključene u sintezu inzulina. Osim toga, sirovina sadrži značajnu količinu vitamina i minerala koji održavaju glikemiju na prihvatljivoj razini.

Alternativne metode liječenja uključuju uporabu osušenih listova graha. Da biste pripremili ljekovitu infuziju, potrebno je samljeti sirovine u prah. 3 žlice. l prah treba napuniti 2 šalice kipuće vode. Infuziju je potrebno spravljati uveče. U tom slučaju već ujutro na prazan stomak možete da popijete ½ šolje.

Djelotvoran lijek za dijabetes smatra se i dekocija. Da biste ga skuhali, 1 kašika. zdrobljene sirovine prelijevaju se u čašu vode i pošalju u vodenu kupelj. Nakon pola sata, dobijeni juha se može ukloniti, malo kasnije - procijediti. Uzimajte između glavnih obroka po 1 kašiku. l

Načini borbe protiv inzulinske rezistencije

Narodni lijekovi ove kategorije koriste se za dijabetes tipa 2 kako bi povećali osjetljivost stanica i tjelesnih tkiva na hormon pankreasa.

Dijabetes tipa 2 može se lečiti čajem od belog luka. Da biste dobili terapijsko sredstvo, potrebno je očistiti i mljeveni klinčić preliti kipućom vodom (omjer - 2 klinčića po čaši tekućine). Proizvod je spreman za 30 minuta. Trebate piti prije 14 sati u malim gutljajima.

Upotreba soka od cvekle. Svježe iscijeđeni sok od korijena treba piti 4 puta dnevno, 50-70 ml. Kurs liječenja je 30 dana. Zatim je potrebna pauza tokom koje treba pratiti pokazatelje glikemije. Čim razina šećera počne rasti, liječenje sokom od cvekle treba ponoviti.

Korijenje hrena treba sjeckati i preliti jogurtom (omjer - 1 žlica. L. sirovine po čaši tekućine). Rastvor se šalje na infuziju na hladnom mestu. Uzimajte kašiku prije svakog obroka u tijelu.

Važno! Trajanje tretmana reguliše sam pacijent. Nastavlja dok se stanje ne poboljša.

Pripremite sastojke u jednakim količinama (2 žlice. L.):

  • borovnice (lišće),
  • koza ljekovita (trava),
  • maslačak (lišće).

1 kašika. l sirovine prelijte čašom kipuće vode, stavite na vatru 10 minuta. Nakon što se juha ohladi, procijedite i uzimajte pola čaše tri puta dnevno.

Kombinujte po jednu kašiku svakog od sastojaka:

  • lan (sjeme),
  • lipa (boja),
  • Kantarion (trava)
  • maslačak (korijen),
  • zamaniha (korijen).

Način pripreme sličan je prethodnoj kolekciji. Razlika je potreba za infuzijom tokom 5 sati.

Oštećenje bubrega

Nekoliko recepata usmjerenih na snižavanje krvnog pritiska i normalizaciju mokraćnog sustava:

  • Stabljike bundeve izlijte vodom u omjeru 1: 5. Stavite na vatru, uklonite nakon četvrt sata, osušite, procijedite. Uzimajte 50-70 ml tri puta na dan.
  • Čaj od kamilice koristan je lijek koji blagotvorno djeluje na rad bubrega, a ima antispazmodični i protuupalni učinak.
  • Plodovi crvenog planinskog pepela prelivaju kipuću vodu. Stavite u vodenu kupelj na četvrt sata. Dalje, ostavite na toplom mjestu još 60 minuta. Pijte dobijeni preparat tokom dana u malim gutljajima.

Patologija vizuelnog analizatora

Uz dijabetičku retinopatiju borovnica se smatra najučinkovitijom tvari. Preporučuje se konzumiranje do 2 čaše bobica dnevno. Uspeo sam da se dokažem i polen. Može se kupiti u ljekarni, međutim, može se uzimati samo ako je pacijent uvjeren da nije alergičan na tu tvar. Uzmite 1 kašiku. tri puta dnevno.

Drugi lijek je infuzija cvjetova nevena. Da biste ga skuhali, treba sirovinu preliti kipućom vodom (1 kašika na 1,5 šalice tekućine) i inzistirati 4 sata. Nakon filtriranja lijek morate piti u pola čaše 4 puta dnevno. Ista infuzija oprala je oči.

Oštećenje nervnog sistema

Tu spadaju dijabetička encefalopatija (patologija CNS-a) i neuropatija (oštećenje perifernih dijelova, uglavnom donjih ekstremiteta).

  • Upotreba infuzije cvjetova nevena (metoda kuhanja opisana je gore).
  • Priprema dekocija od koprive i ljekarne kamilice. Da biste dobili sirovine za sakupljanje, trebate kombinirati sastojke u jednakim količinama i odabrati žlicu smjese. Sipa se čašom vode i šalje u vodenu kupelj četvrt sata. Procijedite 30 minuta nakon što uklonite proizvod iz štednjaka.
  • Plava ili zelena glina, kamforno ulje se nanosi na donje ekstremitete, trlja se limunovom korom.

Kako se liječi endokrina patologija, lična je stvar svakog pacijenta. Međutim, mora se imati na umu da se tradicionalna medicina ne može koristiti kao monoterapija. Takvi bi lijekovi trebali nadopunjavati tradicionalne tretmane. Samo se u tom slučaju može postići željeni rezultat.

Upotreba hrena za liječenje dijabetesa tipa 2

Koristiti hren za bilo koju vrstu šećerne bolesti sasvim je prikladno kao začin - i sirov i u obliku tinkture, dekocija. Dijabetičari bi u svom arsenalu uvijek trebali imati hren jer je vrlo efikasan kod ove bolesti.

Za dijabetičare bilo koje vrste, prednosti hrena su velike. Njegov sastav uključuje mnoge aktivne komponente. Isto vrijedi i za vitamine i esencijalna ulja. Proizvod ima dovoljno ugljikohidrata koji su vrijedni za tjelesne masti. Ova višegodišnja začinjena biljka je superiorna limunu po sadržaju korisnog vitamina C. Zahvaljujući bogatom asortimanu sastojaka, u proizvodu se proizvodi šećer. Svježi listovi su bogati karotenom.

Sastav hrena

Hren ima puno sumpora i nikla. Rezultat je pozitivan učinak na gušteraču. Ali s dijabetesom se najčešće primjećuju disfunkcije ovog organa. Isto vrijedi i za jetru i bubrege.

Zbog bogatog sastava hranjivih sastojaka, svojstva hrena su široka za slatku bolest:

  • to je sjajna zaštita od infekcija,
  • korisna u preventivne svrhe za sprečavanje razvoja tumora,
  • apetit je uzbuđen
  • procesi razmjene se poboljšavaju.

Ovaj proizvod ima choleretic efekat, uz njegovu pomoć se poboljšava rad mokraćnog sistema.

Kako napraviti ljekovitu smjesu

Kako bi se smanjila razina šećera u krvi, hren treba protrljati, nakon čega se sok pomiješa sa mliječnim proizvodom. To može biti mlijeko ili kefir. Udio bi trebao biti jedan od deset. Koristite čudo lijek treba biti četiri puta na dan, kašiku prije jela.

Da biste osjetili učinak, mora proći neko vrijeme. Umjesto mlijeka ili kefira, možete dodati jogurt. Važno je da je proizvod svjež u vrijeme upotrebe. Korisni recepti pomoći će u normalizaciji šećera u krvi dijabetičarima.

Za slatku bolest trebate piti hren od soka. Da biste ga pripremili, četvrtina kilograma hrena nariba se na rešetki. Zatim sipajte 3 litre vode - uvijek hladnu. Tada se sve kuha pola sata. Nakon toga, ohladite, procijedite kroz gazu. Jedite nekoliko kašika tri puta na dan.

Hren s pivom odličan je lijek za one koji imaju drugu ili prvu vrstu slatkih bolesti. Treba oprati korijen hrena dugačkim dvadeset centimetara i debljinom prsta. Nema potrebe za čišćenjem. Nakon što se korijen sitno nasjecka, izlije se u litarsku bocu. Zatim trebate oguliti devet režnja češnjaka, operite ih i nasjeckajte, a zatim dodajte hren. Sve se prelije svježim pivom - na ramenima boce. Inzistirati na sredstvima treba biti sat i pol na tamnom mjestu.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Zatim se infuzija filtrira i uzme na sljedeći način:

  • prvog i drugog dana po 1 kašika žlice. par - tri puta dnevno,
  • dalje za 2 žličice. tri puta dnevno pre jela.

Kurs liječenja je 30 dana. Rezultat je brz pad šećera u krvi.

Kako inače možete koristiti hren

Kao začin, ova biljka je jednostavno nezamjenjiva. Također je sasvim prikladno koristiti hren pored dobrota. To je ukusno i za zdravlje. Da bi hren postao začin, treba ga sušiti. Prije toga se očisti, ali ne i opere. Nakon ovoga, trljajte ga na rešetku - trebali biste odabrati grubu rernu. Dobivena masa se pokrije i pošalje da se čuva na tamnom mjestu, uvijek hladnom. Upotreba ove začine prikladna je za razne dobrote.

Hren treba naribati na sitnoj rerni - njegovom korijenu. Isto važi i za celer. Jabuka se trlja na grubu rernu. Potom se dodaje pola čaše jogurta i sve se slani. Koristiti lijek treba nekoliko puta dnevno - ujutro, a takođe i popodne.

Proklet od posljedica dijabetesa

Uporedo sa slatkom bolešću, dijabetičari imaju i druge popratne bolesti. Na primjer, neuralgija, neuritis mogu biti i oni koji imaju dijabetes. Za borbu protiv bolesti potrebno je samljeti mjesta na kojima se osjeća hrenov sok u smjeru zahvaćenih živaca. Ako je koža vrlo osjetljiva, onda unaprijed trebate mazati suncokretovo ulje na zahvaćeno područje.

Dijabetičari mogu imati osteohondrozu. Korisne kupke u koje se dodaje infuzija lista hrena. Za deset litara ključale vode trebat će petnaest lišća. Osušeni listovi preliju se kipućom vodom i infušaju dvadeset i četiri sata. Zatim 3 litre procijeđene infuzije sipati u pripremljenu kupku. Ovaj postupak se izvodi zaredom tri dana. Kupati se na ove kupke oko dvadesetak minuta.

Kako napraviti marinadu

Da biste to učinili, razrijedite četrdeset grama soli i dvadeset grama granuliranog šećera u pola litre ključale vode. Dalje se dodaje po gram klinčića i cimeta. Posuda s dobivenom marinadom zatvori se poklopcem i stoji dok se voda ne ohladi na pedeset stepeni. Tada se dodaje dvjesto grama 9-postotnog octa.

Nakon 24 sata, marinada se filtrira kroz gazu i doda joj se kilogram naribanog hrena. Sve se miješa i flašira u limenke od pola litre. Treba ih dobro zatvoriti i poslati na hladno mesto da se čuvaju.

Korisna dijabetes za repu i hren

Cveklu se protrlja na sitnu rernu, iscijedi sok preko gaza. Potrebno je pomiješati sok s mljevenim hranom. Omjer je sljedeći: petsto grama po kilogramu hrena. Sve se kombinira sa čašom 9-postotnog sirćeta i sto grama šećera. Dodaje se pedeset grama soli. Sve se promiješa i flašira u malim staklenkama. Zaključavaju i čuvaju na hladnom mestu.

Sve je razumno koristiti umjereno. Ovo se odnosi i na hren. Prečesto ga ne možete pojesti. Ali ponekad u razumnim količinama sasvim je prikladno za slatku bolest. Ovo je izvrsna začin za kuhano meso ili perad.

Objave i sastav izdajte

Na farmaceutskom tržištu naše zemlje lijek se može kupiti u tabletama i ampulama od 3 ml.

Tablete su dvostruko izbočene, na vrhu su prekrivene sjajnom bijelom školjkom. Hemijski sastav lijeka predstavljen je u tablicama.

SastojciJedna tableta sadrži mg
Cijanokobalamin0,24
Piridoksin hidroklorid0,20
Tiamin disulfid0,10
Saharoza133,22
Kukuruzni škrob20
Magnezijum stearat2,14
Metocel4
Monohidrat laktoze40
Glutin23,76
Silica8,64
Gorski glikolni vosak300
Akacija arabica1,96
Povidone4,32
Kalcijum karbonat8,64
Kaolin21,5
Glicerol 85%4,32
Titan dioksid28
Talcum u prahu49,86

Tablete su dvostruko izbočene, na vrhu su prekrivene sjajnom bijelom školjkom.

Lijek za parenteralnu upotrebu je bistra crvena tečnost.

SastojciJedna ampula sadrži mg
Cijanokobalamin1
Piridoksin hidroklorid100
Tiamin hidroklorid100
Natrijum-hidroksid73
Kalijum cijanid0,1
Voda za ubrizgavanjedo 3 cm3

Farmakološko djelovanje

Vitamini grupe B, koji su uključeni u strukturu lijeka, kataliziraju redoks procese, reguliraju razmjenu lipida, proteina i ugljikohidrata. Ovi spojevi, za razliku od analoga topivih u masti, ne odlažu se u ljudskom tijelu, zbog toga se moraju redovito i u dovoljnim količinama unositi u tijelo hranom ili kao dio vitaminsko-mineralnih dodataka. Čak i kratkotrajno smanjenje njihovog unosa slabi aktivnost enzimskih sustava, koji inhibiraju metaboličke reakcije i smanjuju imunitet.

Vitamini grupe B, koji su dio strukture lijeka, kataliziraju redoks procese.

Farmakokinetika

Sa manjkom tiamina u tijelu dolazi do poremećaja procesa pretvorbe piruvata u aktiviranu acetatnu kiselinu (acetil-CoA). Kao rezultat toga, keto kiseline (α-ketoglutarat, puruvat) nakupljaju se u krvi i tkivima organa, što dovodi do “zakiseljavanja” tijela. Acidoza se razvija s vremenom.

Bioaktivni metabolit vitamina B1, tiamin pirofosfat, služi kao neproteinski kofaktor dekarboksilaza piruične i α-ketoglutarne kiseline (tj. Sudjeluje u katalizi oksidacije ugljikohidrata). Acetil-CoA je uključen u Krebsov ciklus i oksidira u vodu i ugljični dioksid, a istovremeno je izvor energije. Istovremeno, tiamin hidroklorid sudjeluje u stvaranju masnih kiselina i kolesterola, aktivira proces pretvaranja ugljikohidrata u masti.

Kada se daje oralno, poluživot eliminacije vitamina B1 iznosi oko 4 sata.

Kada se daje oralno, poluživot eliminacije vitamina B1 iznosi oko 4 sata. U jetri je tiamin fosforiliran i pretvoren u tiamin pirofosfat. Tijelo odrasle osobe sadrži otprilike 30 mg vitamina B1. S obzirom na intenzivan metabolizam, on se izlučuje iz organizma u roku od 5-7 dana.

Piridoksin je strukturna komponenta koenzima (piridoksalfosfat, piridoksamin fosfat). Uz nedostatak vitamina B6, dolazi do poremećaja razmjene aminokiselina, peptida i proteina. U krvi se smanjuje broj crvenih krvnih zrnaca, dolazi do poremećaja hemostaze, mijenja se odnos proteina u serumu. U teško naprednim slučajevima, nedostatak vitamina topljivih u vodi dovodi do patoloških promjena na koži. Tijelo sadrži oko 150 mg piridoksina.

Uz nedostatak vitamina B6, dolazi do poremećaja razmjene aminokiselina, peptida i proteina.

Piridoksalfosfat učestvuje u stvaranju neurotransmitera i hormona (acetilkolin, serotonin, taurin, histamin, triptamin, adrenalin, norepinefrin). Piridoksin aktivira i biosintezu sfingolipida, strukturnih komponenti mijelinskih omotača nervnih vlakana.

Cijanokobalamin je vitamin koji sadrži metal koji ubrzava stvaranje crvenih krvnih zrnaca, aktivira jetrene enzime koji kataliziraju pretvorbu karotenoida u retinol.

Vitamin B12 potreban je za sintezu deoksiribonukleinske kiseline, homocisteina, adrenalina, metionina, norepinefrina, holina i kreatina. Sastav cijanokobalamin uključuje kobalt, nukleotidnu grupu i cijanidni radikal. Vitamin B12 taloži se uglavnom u jetri.

Vitamin B12 potreban je za sintezu deoksiribonukleinske kiseline.

Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan za liječenje sljedećih patologija:

  • radikulopatija
  • toracalgija,
  • bolesti kičme (spondilartroza, osteohondroza, spondiloza),
  • neuropatska bolest
  • herpes zoster,
  • trigeminalna neuralgija,
  • lumbalni sindrom
  • Bell-paraliza
  • plexopathy.

Kontraindikacije

Lijek ima niz kontraindikacija na imenovanje:

  • tromboembolija
  • uzrasta dece
  • eritremija
  • preosjetljivost
  • čir na želucu
  • alergija

Lijek je propisan za torakalgiju.
Neuropatska bolest je razlog za imenovanje lijeka.
Uz herpes zoster, Neurobion je odličan.
Trigeminalna neuralgija je bolest kod koje se uzima neurobion.
Neurobion je propisan za Bell-ovu paralizu.
Uz pleksopatiju uzima se neurobion.
Neurobion je propisan za radikulopatiju.




Kako uzeti

Da bi se spriječila pojava recidiva bolesti, lijek je propisan u obliku tableta, 1 kapsula 3 puta dnevno. Prilikom uzimanja tableta potrebno ih je piti s puno tekućine. Trajanje tečaja terapije određuje lekar.

Lijek u ampulama namijenjen je intramuskularnoj primjeni. Prije uklanjanja glavnih simptoma bolesti preporučuje se ubrizgavanje lijeka 1 puta dnevno. Nakon što se osjećate bolje, injekcije se rade jednom nedeljno u trajanju od 2-3 nedelje.

Sa dijabetesom

Gore navedeni alat je dobar za liječenje neuropatske boli kod pacijenata koji pate od dijabetičke polineuropatije. Utvrđeno je da lijek smanjuje ozbiljnost parestezije, poboljšava taktilnu osjetljivost kože, ublažava bolove.

Da bi se spriječila pojava recidiva bolesti, lijek je propisan u obliku tableta, 1 kapsula 3 puta dnevno.

Iz imunog sistema

  • Quinckeov edem,
  • dermatitis
  • ekcem
  • anafilaktoidne reakcije.
  • osip
  • svrbež
  • hiperemija,
  • pretjerano znojenje
  • bol
  • akne
  • urtikarija
  • nekroza na mjestu ubrizgavanja


Prilikom uzimanja lijeka može izazvati mučninu, povraćanje.Jedna od nuspojava uzimanja Neurobiona je dijareja.
Osip, svrbež, dermatitis - nuspojave od uzimanja lijeka.
Prilikom uzimanja Neurobiona može se pojaviti prekomjerno znojenje.
Tokom liječenja lijekom Neurobion moguća je pojava ubrzanog otkucaja srca, bol u srcu.
Prilikom uzimanja lijeka može se pojaviti vrtoglavica.
Depresija, migrena - nuspojave uzimanja Nerobiona.




Posebna uputstva

Lijek nije namijenjen za intravensku primjenu. Takođe, lek se ne može koristiti kod pacijenata sa teškim bolestima srca. Izuzetno oprezno, lijek treba propisati osobama sa zloćudnim novotvorinama.

Lijek nije namijenjen za intravensku primjenu.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Tijekom porođaja proizvod se može koristiti samo ako postoje jasni znakovi nedostatka vitamina B1, B6 i B12 u tijelu buduće majke. Uticaj lijeka na trudnoću, pre- i postnatalni razvoj djeteta nije utvrđen.

Liječnik mora utvrditi prikladnost propisivanja lijeka tokom trudnoće, utvrditi odnos između potencijalnih koristi i rizika.

Vitamini koji čine lijek se izlučuju s tajnom mliječnih žlijezda, međutim, rizik od hipervitaminoze kod novorođenčadi nije utvrđen. Prijem piridoksina u maksimalnim dozama (> 600 mg dnevno) može izazvati hipo- ili agalaktiju.

Tijekom porođaja proizvod se može koristiti samo ako postoje jasni znakovi nedostatka vitamina B1, B6 i B12 u tijelu buduće majke.

Predoziranje

U specijaliziranoj literaturi opisani su slučajevi hroničnog predoziranja lijeka. Pacijenti se žale na loše zdravlje, bolove mišiće, zglobove, mučninu i hronični umor. Ako utvrdite gore navedene znakove, lijek treba otkazati i obratiti se liječniku. Otkriti će uzrok komplikacija, propisati simptomatsku terapiju.

Vitamin B1

Nakon uvođenja tiamina u dozi koja prelazi preporučenu više od 100 puta, opaženi su hiperkoagulacija, poremećen metabolizam purina, kurariformni ganglioblokirajući efekti koji uzrokuju poremećeno provođenje impulsa duž nervnih vlakana.

Osjećam se dobro, opća slabost su znakovi predoziranja lijekovima.

Interakcija s drugim lijekovima

Uputa za upotrebu kaže da su neki lijekovi kompatibilni s gore navedenim lijekom. Ponekad, paralelna primena dovodi do slabljenja terapeutskog efekta ili do povećanja manifestacije nuspojava:

  1. Tiamin se uništava interakcijom sa lijekovima koji sadrže sulfite (kalijum metabisulfit, kalijum bisulfit, natrijum hidrosulfit, natrijum sulfit itd.).
  2. Kombinovana upotreba cikloserina i D-penicilamina povećava potrebe tela za piridoksinom.
  3. Lijek se ne smije miješati sa drugim lijekovima u istoj štrcaljki.
  4. Davanje diuretika dovodi do smanjenja količine vitamina B1 u krvi i značajno ubrzava izlučivanje bubrega.

Lijek se ne smije miješati sa drugim lijekovima u istoj štrcaljki.

Pacijent mora obavijestiti liječnika o lijekovima koje trenutno uzima. Liječnik će u tom slučaju prilagoditi režim liječenja i na taj način smanjiti vjerojatnost nuspojava.

Ako je potrebno, lijek se može zamijeniti na sljedeći način:

  • Neurolek,
  • Kombilipen
  • Milgamma
  • Vitaxon
  • Neuromax
  • Revalid
  • Neuromultivitis,
  • Esmin,
  • Neurobeks-Teva,
  • Selmevit
  • Dynamizan
  • Unigamma
  • Kombilipen
  • Centrum
  • Pantovigar
  • Farmaton
  • Ginton
  • Nerviplex,
  • Aktimunn,
  • Berocca plus,
  • Encaps
  • Detoxil
  • Pregnakea
  • Neovitam
  • kompleks vitamina B1, B12, B6,
  • Megadine
  • Neurobeks-Forte.


Neuromax je loš analog Neurobiona.
Umjesto Neurobiona, možete uzeti Revalid.
Neuromultivitis je analog Neurobiona.
Pantovigar ima sličan farmaceutski efekat kao Neurobion.
Combiplane se smatra analogom Neurobiona.
Milgamma sadrži istu aktivnu tvar kao Neurobion.




Datum isteka

Dijabetes Kako se slagati BEZ INZULINA I TABLETA! SIMPTOMI SA DIJABETIMA Neuromidin, upute za upotrebu. Bolesti perifernog nervnog sistema O najvažnijim: Vitamini grupe B, osteoartritis, rak nosne šupljine Šećerna bolest tipa 1 i 2. Od vitalnog je značaja da svi znaju! Uzroci i lečenje.

Pregledi ljekara i pacijenata o Neurobionu

Svetlana 39 godina, Kijev: "Imala sam probleme sa kičmom od svoje 18 godine. Dijagnosticirana je osteokondroza. Ljekar je propisao vitamine u injekcijama. Lijek se ubrizgavao intramuskularno, 1 ampula dnevno. Nakon dvotjednog liječenja, poboljšalo mi se zdravlje, bolovi u lumbalnom dijelu praktično su nestali. U profilaktičke svrhe upotrebljavam lijek u obliku tableta.

Andrey 37 godina, Astrahan: "Nedavno su počeli da se brinu zbog jakog svraba i bolova u mišićnom području. Po pregledu lekara otkrio je da imam radikularni neuritis. Neurolog je propisao injekcije Neurobiona. Sva nelagodnost je odmah nestala. Tokom četiri dana lek se davao svakodnevno. Posle Propisana je 1 ampula nedeljno. Zadovoljan sam rezultatom tretmana. "

Sabina 30 godina, Moskva: "Dugo sam koristila vitamine za lumbalnu neuralgiju. Nakon nekog vremena prestali su da pomažu. Kad sam otišla kod lekara, on mi je ubrizgao Neurobion. Nakon nekoliko dana osetio sam olakšanje. Nakon oporavka, koristiću ga ponovo kao profilaktičku terapiju. lijek u obliku tableta. "

Artyom star 25 godina, Bryansk: „koristio sam vitamin-kompleks u lečenju sindroma neuro-ramena. Injekcije sam obavljao svaki dan tokom 5 dana. Lek je ublažavao napade boli i telo napunio potrebnom količinom vitamina. Nakon tronedeljnog terapije, lekar je propisao tablete za kontinuiranu upotrebu. koristi se kao terapija za održavanje za sprečavanje recidiva. "

Neurobion karakterističan

Neurobion je dostupan u obliku otopine za injekcije u ampulama i tabletama. Ovo je pripravak njemačkog i austrijskog porijekla.

Popis aktivnih tvari lijeka sadrži B vitamine, posebno B1 ili tiamin, B12 (cijanokobalamin) i B6, čije je drugo ime piridoksin. Među dodatnim komponentama su laktoza i saharoza, koju bi trebalo smatrati za osobe s netolerancijom na te tvari.

Glavni terapeutski učinak lijeka usmjeren je na popunjavanje nedostatka vitamina B u tijelu. Neurobion se koristi u neurologiji - propisuje se pacijentima s paresom na licu, pleksitisom, neuralgijom, onima koji pate od bolova zbog bolesti kičme. To je komponenta složenog liječenja alkoholne i dijabetičke polineuropatije.

Vitamin B1 potreban je za provođenje reakcija energetskog metabolizma u stanicama, piridoksin (B6) regulira rad živčanog sustava, potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i antitijela. Vitamin B12 potreban je za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema - snižava holesterol i potiče stvaranje hemoglobina. Cijanokobalamin je također uključen u sintezu zaštitne membrane nervnih ćelija.

Lijek se ne smije uzimati ako postoji alergija na komponente, pacijente mlađe od 18 godina i žene tijekom trudnoće i dojenja.

Nuspojave su izuzetno rijetke i mogu se očitovati kožnim reakcijama, tahikardijom i gastrointestinalnim poremećajima.

Neurobion je propisan pacijentima sa paresom na licu, pleksitisom, neuralgijom i onima koji pate od bolova zbog kičme.

Karakterizacija neuromultivitisa

Sastav Neuromultivitisa uključuje vitamine grupe B: tiamin, piridoksin i cijanokobalamin. Lijek je dostupan u ampulama, koje sadrže otopinu za injekcije, i u obliku tableta.

Lijek uklanja posljedice nedostatka vitamina B skupine, poboljšava krvožilni i nervni sistem, smanjuje učinke patologija mišićno-koštanog sistema.

Propisan je za polineuropatiju različitog porijekla, neuralgiju, neuritis lica, radikularni sindrom, lumbalnu ishalgiju i druga stanja praćena nedostatkom vitamina B grupe.

Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama, osobama sa ozbiljnim zatajenjem srca. Neželjeni efekti se javljaju u izolovanim slučajevima.

Poređenje lijekova

Lijekovi su analogi, dakle, imaju mnogo sličnih karakteristika.

Neuromultivitis i Neurobion se u potpunosti podudaraju u aktivnim sastojcima, dakle, imaju iste indikacije za upotrebu. Kontraindikacije i nuspojave su slični, jer je učinak lijekova identičan. Oba lijeka su dostupna u 2 oblika: otopina za intramuskularnu injekciju u ampulama i tabletama.

Šta je bolje - Neurobion ili Neuromultivitis?

Oba lijeka imaju sličan sastav, imaju pozitivne kritike ljekara i pacijenata. Koji lijek odabrati, Neurobion ili Neuromultivitis, pacijent mora odlučiti sa liječnikom, na osnovu individualnih karakteristika pacijenta, dostupnosti lijekova i njihove cijene.

Ljudi koji su kontraindicirani u laktozi bolje je da se odluče za Neuromultivitis, jer ova supstanca nema u sastavu tableta, za razliku od Neurobiona.

Osobe kojima je kontraindicirana laktoza, bolje je odlučiti se za Neuromultivitis, jer ova supstanca nedostaje u sastavu tableta.

Pregledi pacijenata

Victoria, 28 godina, Volgograd

Kada se moja majka počela žaliti na jake bolove u vratu, doktorica je propisala Neurobion. Ispostavilo se da je upala trigeminalnog živca. Lijek se kupovao u ampulama, nakon 10 injekcija pojavila su se poboljšanja. Tokom liječenja nije bilo neželjenih efekata. Nije poznato koji je lijek utjecao na oporavak, jer je liječnik propisao druge lijekove, ali od tada je moja majka čuvala Neurobion u tabletama u svojoj kućnoj ljekarni, on joj pomaže kod pogoršanja bolesti.

Natalia, 33 godina, Moskva

Liječnik je propisao kurs ubrizgavanja lijeka s sadržajem vitamina iz skupine B. Izabrao sam Neuromultivitis, jer je s istim sastavom njegov trošak niži nego kod njegovih analoga. Niska cijena i sastav pozitivni su aspekti lijeka, ali među minusima je bolovanje kod intramuskularne primjene. Zbog toga sam prešao na skuplji analog, ali sa sadržajem lidokaina.

Olga, 41 godina, Sankt Peterburg

Prvi put sam probao Neuromultivitis prije 5 godina po savjetu ljekara. Zatražila je pomoć zbog stalne pospanosti i apatije. Uzimala sam tablete mjesec dana, 3 kom. dnevno. Kao rezultat toga, postala je smirenija, aktivnija, pospanost je prolazila. Neuromultivit pijem 2 puta godišnje, u proljeće i u jesen. Probala sam analog Milgamma, ali više mi se svidio Neuromultivit, uprkos većoj cijeni.

Liječnici recenziju o Neurobion i Neuromultivitis

Alexander, 54 godine, triholog, Chelyabinsk

Često prepisujem Neuromultivitis pacijentima koji imaju psorijazu kao deo složene terapije. Efikasno uklanja bol nakon šindre zbog činjenice da vitamini grupe B obnavljaju živčano tkivo, koje je bilo oštećeno uslijed upalnih procesa. Među prednostima lijeka su učinkovitost, niska cijena, praktični oblik otpuštanja i doziranje.

Olga, 36 godina, neurolog, Nižni Novgorod

Neurobion je kompleks vitamina B u dovoljnim dozama za terapeutski učinak. U sastavu nema lidokaina, zbog čega je manja vjerovatnost alergije kod pacijenata kada se koristi. Alat je efikasan kod različitih ozljeda nervnog tkiva. Imenujem pacijente sa parezom facijalnog živca, polineuropatijom, bolovima u leđima. Pomaže kod kroničnih bolova u kombinaciji s drugim lijekovima.

Igor, 40 godina, neurolog, Simferopol

Neurobion je najbolji lijek iz grupe vitamina B na ruskom tržištu. Visoka cijena opravdana je izvrsnom kvalitetom. Alat pokazuje dobre rezultate kada se koristi tokom oporavka nakon šindre, za liječenje alkoholne polineuropatije.

Verzija za ispis

Na osnovu rezultata studije, rad pokazuje efikasnost kombinirane primjene vitamina B skupine (Neurobion) i Actovegina za dijabetičku polineuropatiju.

Sažetak U članku na temelju nalaza prikazana je efikasnost kombinirane primjene vitamina B skupine (Neurobion) i Actovegina kod dijabetičke polineuropatije.

Sažetak Statistički podaci rezultata izvedenih performansi pokazuju učinkovitost nedavno priznatog napretka grupe V (Neurobion) i Actoveina u liječenju polineuropatije.

Dijabetička polineuropatija, lečenje, Neurobion, Actovegin.

Ključne reči: dijabetička polineuropatija, lečenje, Neurobion, Actovegin.

Ključne riječi: dijabetička polineuropatija, likuvannija, Neurobion, Actovegin.

Kao što znate, najčešća endokrina bolest je dijabetes melitus (DM). Dakle, 2011. godine u svijetu je registrirano 275 milijuna pacijenata s dijabetesom, ali broj oboljelih od ove bolesti i dalje se brzo povećava svake godine (u prosjeku 6-10% slučajeva godišnje), a prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, do 2025. godine dostići će 350 miliona ljudi 1, 11, 19.

Medicinski i socijalni aspekt dijabetesa i dalje je manje važan, jer se povećava broj bolesnika, povećava se i broj bolesnika koji pate od komplikacija ove velike bolesti, što dovodi do rane invalidnosti i smrtnosti.

Najčešća kronična komplikacija otkrivena kod pacijenata s dijabetesom je dijabetička neuropatija (DN), koja dovodi do oštećenja različitih dijelova živčanog sustava i koja ima karakterističnu kliničku sliku. Uz to, ova komplikacija dovodi do pogoršanja kvalitete života pacijenata, oslabljena sposobnost za rad i uzrokuje razvoj tako ozbiljne komplikacije kao što je sindrom dijabetičkog stopala 7, 18.

Prema različitim studijama, dijabetička neuropatija otkriva se u 10-100% bolesnika sa šećernom bolešću 1,2, štoviše, što je veća osjetljivost metoda koje se koriste za dijagnozu (na primjer, elektromiografija), veća je njegova prevalenca. Dakle, 5 godina nakon početka bolesti, DN se otkriva kod 12,5–14,5% pacijenata, a nakon 25 godina taj pokazatelj već doseže 55–65% 2, 4.

Do danas je predloženo nekoliko kliničkih klasifikacija dijabetičke neuropatije. Prema nekim autorima sljedeća je klasifikacija DN-ova najcjelovitija (I. G. Rudakova, S. V. Kotov, 2009).

1. Simetrična, uglavnom senzorna i distalna polineuropatija.

2. Asimetrična, uglavnom motorička i češće proksimalna neuropatija.

5. Autonomna (visceralna) neuropatija.

1. Dijabetička encefalopatija:

2. Dijabetička encefalomijelopatija.

3. Akutna encefalopatija.

Razlikuju se sljedeći mehanizmi razvoja DN-a: aktiviranje poliološkog puta metabolizma glukoze sa nakupljanjem sorbitola, oksidativni stres, aktiviranje neenzimske glikozilacije proteina, oslabljena proizvodnja različitih neurotrofičnih i faktora rasta, poremećen metabolizam esencijalnih masnih kiselina, endoneuralna mikroangiopatija 6, 10, 17. Patogeneza DN-a je složena i višefaktorski. Raznolikost kliničke slike sugerira da postoji nekoliko mehanizama za razvoj neuropatije, koji su, očito, međusobno povezani. Koncepti patogeneze posljednjih godina svode se na dva najrazvijenija područja - vaskularne i metaboličke teorije, pri čemu su mikroangiopatija i genetski faktori od velikog značaja. Međutim, hronična hiperglikemija, koja pokreće kaskadu biohemijskih reakcija koje dovode do degeneracije i demijelinizacije nervnog vlakna 2, 5, 9, i dalje igra neosporno mjesto u razvoju DN.

Morfološke promjene živčanog sustava u slučaju DN-a posljedica su širokog oštećenja neurona i njihovih procesa, često nepovratnih, zbog kršenja procesa regeneracije kod dijabetesa 12, 15, 18. Najosjetljiviji dio živčane stanice je akon. U početnim fazama njegovog poraza otkrivaju se znakovi degeneracije tankih ne-mijelinskih vlakana, zatim se spaja stanjivanje mijelinskog sloja, formiraju se odseci demijelinizacije i remelinizacije, što dovodi do poremećaja provođenja živaca.

Najčešće se u praksi liječnici moraju baviti dijabetičkom perifernom neuropatijom (DPN), koja se očituje osjetljivim, motoričkim, pa i vegetativno-trofičnim poremećajima. Često su manifestacije ovog oblika lezije paradoksalni ili „pozitivni“ simptomi koji se pojavljuju ili pogoršavaju noću ili u mirovanju: peckanje, trnce, alodinija (pojava boli kao odgovor na nebolivne stimuluse), hiperalgezija. "Negativni" simptomi - ukočenost, nestabilno nagon karakterističan je za teške stadije neuropatije. Neurološki status u ovoj patologiji obilježit će kršenje svih vrsta osjetljivosti: vibracija, bol, taktil, temperatura, smanjenje ili gubitak Ahila i refleks koljena. Smanjenje proprioceptivne osjetljivosti u kombinaciji s ponovljenom traumom može dovesti do stvaranja osteoartropatije (Charcotovo stopalo).

Za dijagnozu DPN potrebna su najmanje dva neurološka poremećaja (simptomi, promjena u brzini širenja ekscitacije duž nervnog vlakna, poremećaji prema kvantitativnim senzornim ili autonomnim testovima). S tim u vezi, relevantno je provesti dodatne istraživačke metode. I što je veća osjetljivost dijagnostičkog kompleksa, točnija je dijagnoza DPN.

Koje kliničke znakove polineuropatije može otkriti ljekar tokom neurološkog pregleda?

Obavezna komponenta dijagnostičkog programa je pregled stopala u cilju prepoznavanja vegetativne insuficijencije - suhoće, prorjeđivanja kože nogu, hiperkeratoze, trofičnih čira, osteoartropatije. Štoviše, trebate ispitati ne samo stražnju površinu stopala, već i potplata, kao i interdigitalne prostore.

Prilikom provođenja kliničkog pregleda preporučuje se procjena težine postojećih simptoma i neurološkog deficita. Razne kliničke manifestacije DPN doprinijele su razvoju posebne ljestvice i upitnika koji se koriste za objektivizaciju kvalitativnih i kvantitativnih karakteristika i dinamičke procjene učinkovitosti terapije. Najčešća su sledeća:

1. Opća lestvica neuroloških simptoma (Total Symptoms Score - TSS) kojom se procenjuje težina simptoma DPN (intenzitet i učestalost parestezije, ukočenost, peckanje) (Tabela 1).

2. Lestvica neuropatije prema invalidnosti (NDS) za analizu promjena u refleksima tetiva, oslabljenog bola, taktilne, temperature, osjetljivosti na vibracije (Tabela 2).

3. Ljestvica neuropatijske simptomatske ocjene (NSS), kojom se utvrđuje prisustvo neuropatskih simptoma - trnce, peckanje, ukočenost, bolni bol, grčevi, hiperestezija, uzimajući u obzir njihovu lokalizaciju i vrijeme pojave tokom dana.

Uzimajući u obzir činjenicu da je najranija i najkarakterističnija manifestacija DPN-a smanjenje praga osjetljivosti na vibraciju (VPT) 1, 16, preporučljivo je proučiti ga pomoću biotenziometra ili stupnjevanog tuning vilice s frekvencijom od 128 Hz. Sondantna vilica instalirana je na vrhu 1. metatarsofalangealnog zgloba, medijalnom gležnju i, ako je potrebno, na sredini tibije u simetričnim standardnim točkama. Kao i vilica, biotensiometar se postavlja u standardne točke, amplituda je postavljena na unaprijed određenu razinu i postepeno se povećava sve dok se ne dosegne prag osjetljivosti na vibracije. Međutim, za razliku od tuning vilice, koja je kvalitativna metoda za određivanje praga vibracijske osjetljivosti, biotensiometar se odnosi na objektivne kvantitativne studije osjetljivosti. Treba napomenuti da postoji prag vibracijske osjetljivosti vezan uz dob, što ni na koji način ne ukazuje na razvoj periferne neuropatije i kod osoba koje imaju dijabetes ne daje preduvjete za dijagnozu DPN-a, međutim, to je dodatni faktor rizika za oštećenje stopala kod ovih bolesnika.

Ispitivanje taktilne osjetljivosti provodi se korištenjem monofilamenata kose težine 10 g. Monofilament se postavlja okomito na mjesto ispitivanja i pritišće dok se najlonska kosa ne savije 2 sekunde. Dodir se mora izvesti najmanje dva puta u svakoj točki, a jedan od dodira mora biti lažan. Taktilna osjetljivost smatra se sačuvanom ako pacijent osjeti dva od tri dodira 1, 2, 4. Tijekom ispitivanja treba izbjegavati zone hiperkeratoze i ulceracija. Smanjenje taktilne osjetljivosti otkriveno je u kasnim fazama DN-a i ukazuje na prilično značajne poremećaje.

Prag osjetljivosti na bol i temperaturu određuje se upotrebom uboda igle i tipalnim tipom Tipterm na području kože dorzuma velikog nožnog zgloba, stražnjeg dijela stopala, medijalne površine gležnja i potkoljenice.

Danas, uzimajući u obzir mehanizme razvoja DPN-a, liječenje ove komplikacije trebalo bi biti sveobuhvatno i uključuje ne samo postizanje i održavanje normoglikemije (NbA1s Reference

1. Kotov S.V., Kalinin A.P., Rudakova I.G. Dijabetička neuropatija. - 2. izd., Izmijenjeno. i dodaj. - M .: Izdavačka kuća Medical Information Agency LLC, 2011. - 440 str.

2. Vlasenko M.V. Kompenzacija cerebralnog dijabetesa - dijabetička distalna polineuropatija: patofiziologija i varijanca patogenetske bolesti // International Endocrinology Journal. - 2011. - Br. 7 (39). - S. 4449.

3. Ziegler D. Dijagnoza i upravljanje dijabetičkom perifernom neuropatijom // Dijabetička medicina. - 1996. - Vol. 13, S. 1. - P. 3438.

4. Morozova O.G. Suvremeni pristupi patogenetskoj terapiji dijabetičke polineuropatije iz ugla neurologa // Likes of Ukraine. - 2010. - Br. 10–1 (146).

5. Balabolkin M.I. Dijabetologija - M .: Medicina, 2000.

6. Ametov A.S., Soluyanova T.N. Mjesto Actovegina u liječenju i prevenciji šećerne bolesti tipa 2 // Međunarodni časopis za endokrinologiju. - 2007. - Br. 4 (10). - S. 37.

7. Obolenski V.N., Semenova T.V., Leval P.Sh., Plotnikov A.A. Sindrom dijabetičkog stopala u kliničkoj praksi // karcinom dojke. Odabrana predavanja za porodične ljekare. - 2010. - T. 18, br. 2.

8. Strokov I.A. Bol u leđima: mogućnosti terapije vitaminima B // Rak dojke. - 2010. - T. 18, br. 25.

9. Strokov I.A., Barinov A.N., Novosadova M.V. i dr. Liječenje dijabetičke neuropatije // karcinom dojke. - 2001. - T. 9, br. 78. - S. 314317.

10. Mankovsky B.N. Dijabetička neuropatija: ciljevi terapije i mogućnosti postignuća // Zdravlje Ukrajine. - 2008. - Br. 22. - S. 2829.

11. Galstyan G.R. Dijabetička neuropatija: klasifikacija, dijagnoza i liječenje // International Endocrinology Journal. - 2006. - Br. 3 (5).

12. Dedov I.I., Shestakova M.V. Dijabetes melitus. Vodič za ljekare. - M .: Universum Publishing, 2003. - 269 str.

13. Dieckmann A., Kriebel M., Ziegler D., Elmlinger M. Liječenje Actoveginom ® poboljšava funkciju senzornog živca i patologiju kod dijabetesa streptozotocina kod štakora putem mehanizama koji uključuju inhibiciju aktivacije PARP // Exp. Clin. Endokrinol. Dijabetes. - 2011. - Vol. 17, br. 2. - P. 468480.

14. Elmlinger M., Kriebel M., Ziegler D. Neuroprotektivni i antioksidativni efekti hemodijalizata actovegina na primarne neurone štakora in vitro // Neuromolecular Med. - 2011. - Vol. 13, broj 4. - P. 266274.

15. Ametov A.S., Strokov I.A. Dijabetička polineuropatija: sadašnjost i budućnost // Ros. dušo voditi. - 2001. - br. 1. - S. 3540.

16. Komelyagina E.Yu., Antsiferov M.B. Nove mogućnosti liječenja dijabetičke periferne neuropatije // Farmateka. - 2011. - br. 3. - C. 5863.

17. Mankovsky B.N., Zherdeva N.N., Yuzvenko T.Yu. Učinkovitost kombinacije imenovanja neurobiona i Actovegina u liječenju bolesnika s dijabetičkom neuropatijom // Liki iz Ukrajine. - 2010. - Br. 1. - S. 9698.

18. Galieva G.R., Janashia P.Kh., Mirina E.Yu. Liječenje dijabetičke neuropatije // Međunarodni neurološki časopis. - 2008. - br. 1. - S. 7781.

19. Tovazhnyanskaya E.L. Dijabetička periferna polineuropatija: savremeni aspekti metaboličke terapije // Health's Ukraine. - 2010. - Tematsko izdanje, oktobar. - S. 1112.

Ostavite Svoj Komentar