Pankreatitis tokom trudnoće, što učiniti s egzacerbacijama

Za vrijeme trudnoće karakteristično je pogoršanje postojećih bolesti ili pojava novih. Pogotovo, na pozadini kompresije svih unutrašnjih organa odrasla maternica sa bebom koja živi u njoj. Pankreatitis nije izuzetak: učestalost ove bolesti je jedan slučaj kod četiri hiljade porođajnih žena.

Pankreatitis kod trudnica je primaran i karakterizira ga upalnim procesima u samoj pankreasu. Štoviše, smrtnost od ove bolesti u trudnica je prilično visoka, a njegova učestalost raste u skladu s porastom očekivanja za bebu. Smrtnost odojčadi ili ploda kod ove bolesti majke otkriva se u 380 slučajeva od 1000, što je visok pokazatelj rizika za život. Smrtonosni ishod za mala bića nastaje zbog činjenice da kod pankreatitisa može doći do preranog rođenja (puno ranije nego termin) ili će se posteljica odvojiti, što također predstavlja opasnost za život ploda. Ova situacija sa bolešću nastaje zbog složenosti dijagnosticiranja disfunkcije gušterače u trudnica, kao i zbog prolaznosti pojave i tijeka akutnog pankreatitisa kod trudnica.

, , , , ,

Napad pankreatitisa tokom trudnoće događa se na pozadini akutnog oblika bolesti, koji se najčešće pojavljuje u drugoj polovini očekivanja bebe. Iako, naravno, žene nisu sigurne od ove nadloge u bilo kojoj fazi trudnoće.

Akutni pankreatitis nastaje sledećim stanjima:

  • Postoji anamneza hroničnog kolecistitisa buduće majke - upalnih procesa u žučnoj kesici.
  • Prisutnost žučne kamenac.
  • Konstantno prejedanje.
  • Zloupotreba masne hrane, kao i pržene, začinjene, slane, dimljene i druge nezdrave hrane.
  • Pojava viška kilograma tokom trudnoće ili prisutnost buduće majke prije začeća bebe.

, , , ,

Simptomi napada pankreatitisa u trudnoći

Napad same bolesti počinje zbog činjenice da se kanali pankreasa preplavljuju i enzimi sintetizovani u ovom organu oslobađaju se i uzrokuju tešku disfunkciju organa. Preliv gornjih kanala provocira prisustvo kamenaca u žučnoj kesici ili cijeđenje organa s visokim dnom maternice tokom trudnoće.

Oslobođeni enzimi počinju aktivno oštećivati ​​gušteraču, što dovodi do oslobađanja novih porcija enzima i propadanja tkiva organa. Te tvari ulaze u krvotok i nose se njegovim tokom cijelim tijelom, što dovodi do snažnog pada krvnog tlaka, što je slično šoku. U tom se slučaju mogu pojaviti vrtoglavica i konvulzije, a trudnica će jednostavno izgubiti svijest.

Uz ovu sliku napada, stanje buduće majke može se pogoršati bez bola. To je zbog činjenice da oštećenje tkiva žlijezde uzrokuje njen edem, koji neutralizira živčane završetke, paralizirajući njihovu osjetljivost. Takvo stanje pacijenta vrlo podsjeća na manifestacije eklampsije - bolesti trudnica, u kojoj porast pritiska doseže vrhove, što nosi visoku smrtnost kod trudnica. Ova manifestacija akutnog pankreatitisa dovodi do čestih smrti žena - do osamdeset i tri posto tokom napadaja.

Dijagnostika

Otkriti što se događa s trudnicom, samo na osnovu postojećih simptoma, čini se teškim. Budući da je napad s bolom karakterističan pojavom bola u pojasu i probavnim smetnjama. Takvim se znakovima stanje buduće majke može zbuniti, na primjer, sa napadom placente ili jetrenom kolikom. Budući da je lokalizacija gušterače prilično velika - u hipohondrijumu - i tokom trudnoće, jaka nelagoda na ovom području može značiti bilo šta. Zbog toga, uz najmanju sumnju na akutni pankreatitis, žena treba na ultrazvuk pankreasa. Važno je i sprovesti dijagnostičke studije testova za utvrđivanje stepena aktivnosti enzima u krvi, koji su dizajnirani kako bi razgradili proteine ​​i masti. Ove metode pregleda sa 100% -tnim jamstvom pomoći će u uspostavljanju upalnih procesa u pankreasu, povećati njegovu veličinu i dijagnosticirati akutni pankreatitis.

Razmislite o sekundarnom pankreatitisu kod trudnica, koji također uzrokuje napadaje, ali pokreće ga nekoliko drugih faktora. Ova vrsta pankreatitisa naziva se hroničnim i javlja se protiv pozadine drugih bolesti probavnog sustava - gastritisa, peptičnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, upalnih procesa žučnog mjehura ili tankog crijeva. Rizik od hroničnog pankreatitisa, kao i napadi bolesti, povećavaju se ako postoji toksikoza u prvom tromjesečju trudnoće.

Priroda boli tokom vrhunskog stanja ovog oblika pankreatitisa je šindra, kao i kod upalnih procesa u dvanaesniku. Ponekad se ti bolovi mogu uzimati i kao napad angine pektoris jer se osećaju na levoj strani i daju se levom hipohondrijumu.

, , , ,

Uzroci, simptomi i karakteristike lečenja pankreatitisa u trudnoći

Na pozadini povećanog opterećenja tijela, trudnice često razvijaju opasne patologije. Najozbiljnija bolest je upala gušterače. Za pankreatitis tokom trudnoće potreban je poseban terapijski pristup.

Udio pankreatitisa varira od 0,18-6%. Prevalencija upale gušterače tokom trudnoće je 1 / 4,0 hiljade ljudi. Bolest se javlja u bilo koje vrijeme. Najčešće se to primijeti u 2. polovici gestacije.

Otprilike jednoj trećini trudnica dijagnosticirano je pogoršanje hroničnog pankreatitisa. Razvoj patološkog procesa često prati ranu toksikozu.

Vodeći mehanizam pankreatitisa u trudnica je kašnjenje enzima pankreasa i njihova naknadna aktivacija. To se odnosi na lipazu, kao i na tripsin.

Vezivno tkivo brzo raste. Tada se opaža njeno naboravanje. Na toj poziciji nastaju ožiljci. Pankreas se postepeno sklerozira. Glavni predisponirajući faktor je insuficijencija Oddijevog sfinktera. Sadržaj dvanaesnika prodire u organski kanal. Drugi provokator je neoplazma u ampuli jetre i pankreasa.

Pankreatitis u trudnoći razvija se iz više različitih razloga. Produljeni akutni stadij često se pretvara u hronični. Ali češće se pogoršanje patološkog procesa događa postepeno. Glavni provocirajući faktor razvoja ove bolesti tokom trudnoće je nepravilno jedenje.

Specifični simptomi pojavljuju se kod onih trudnica koje su, zaboravivši na prehranu, aktivno jele masnu i začinjenu hranu. Drugi razlog za razvoj pankreatitisa tokom gestacije je nedostatak vitamina i proteina u tijelu.

Kod nekih žena napreduje sekundarna upala pankreasa. To je zbog:

  1. Duodenalni čir.
  2. Kolecistitis.
  3. Čir na želucu.
  4. Žučna kamena bolest.
  5. Virusni hepatitis.
  6. Alergije.
  7. Stres

Često se pankreatitis kod trudnica razvija na pozadini pretilosti ili kronične intoksikacije.

Pankreatitis tokom trudnoće je sasvim specifičan. Glavni simptom je bol. Lokaliziran je u lijevom hipohondrijumu ili epigastričnoj zoni. Ostali znakovi treba da uključuju:

  • nagli gubitak težine
  • proliv pankreatogena,
  • dispeptičke manifestacije.

Osjećaji bola najčešće su slični pojasu. Mogu dati leđa ili srce. Zbog toga mnoge trudnice sumnjaju na anginu pektoris.

Intenzitet simptoma je različit. Bol je bolan, represivan. Kod nekih žena se pojavljuju nakon jela. Mnogi pacijenti se žale na napade. Mogu biti i redovite i nepravilne. Interval varira od 2-3 dana do nekoliko godina.

Vrlo rijetko, pankreatitis kod trudnica sugerira prisustvo sindroma stalne boli. To se događa na pozadini oštećenja pleksusa, koji su koncentrisani oko organa.

Tijekom palpacije, žena se žali na nelagodu na lijevoj strani hipohondrija. U hroničnom pankreatitisu, gotovo je nemoguće osjetiti sabijeni organ koji se povećao u veličini.

Pankreatitis tokom trudnoće kompliciran je čestim dispeptičkim manifestacijama. Glavni simptom je oštar pad apetita. Žena ima jaku averziju prema masnoj hrani. Ako je otočni aparat organa uključen u patološki proces, uočava se napredovanje šećerne bolesti. U isto vrijeme osoba se žali na izlučivanje žeđi i stalno želi jesti.

Za pankreatitis tokom trudnoće karakteristično je:

  1. Naizmenično proliv i zatvor.
  2. Nadimanje.
  3. Ojačana slina.

U trudnica se glasno tutnjava u stomaku, pojavljuju se napadi mučnine. Povraćanje ne donosi olakšanje.

Poremećani su procesi varenja. Na toj poziciji osoba gubi kilograme. Kada se pankreatitis pogorša, temperatura raste. Ovo je stanje stalno prisutno. Promjene se pojavljuju i na ostalim organima. Obično se pojave simptomi reaktivnog hepatitisa.

Glavne komplikacije patologije uključuju:

  • tromboza vene slezine,
  • teški dijabetes
  • kalcifikacija
  • apsces
  • cicatricial stenoza.

Neke trudnice s pankreatitisom razviju onkologiju.

Prvi korak u dijagnosticiranju pankreatitisa u trudnica je uzimanje anamneze. Dodatni pregledi se takođe obavljaju:

  1. Opšti test krvi
  2. Ultrazvuk gušterače.
  3. Hemijski test krvi.

Krvni test pokazuje koliko je hemoglobin smanjen tokom trudnoće. Kada se bolest pogorša, aktivnost amilaze se povećava, udio slobodnog bilirubina blago se povećava.

Glavni način dijagnosticiranja pankreatitisa je analiza stolice. Pokazuje kršenje probave ugljenih hidrata, proteina, masti. Primjećuje se patološki rast crijevne mikroflore.

Ultrazvuk se smatra naj štedljivijom dijagnostičkom metodom tokom trudnoće. Apsolutno je sigurno za dijete. Doktor primjećuje promjenu veličine gušterače, zgušnjavanje njegovih tkiva.

Rendgenski pregled uključuje upotrebu ionizirajućeg zračenja. U odnosu na trudnice, to se ne odnosi.

Lečenje ove bolesti tokom trudnoće ima svoje karakteristike. Neki su lijekovi strogo zabranjeni za trudnice.

Terapija pankreatitisa uključuje:

  • smanjenje broja korištenih lijekova,
  • pregled prehrane
  • provođenje zamjenske terapije,
  • korekcija funkcije jetre,
  • snižavanje kiselosti želuca,
  • korekcija funkcionisanja bilijarnog trakta,
  • lečenje disbioze.

Tokom trudnoće važno je smanjiti količinu uzimanih lijekova. Preporučljivost uzimanja ovog ili onog lijeka treba razgovarati s liječnikom.

Zamjenski tretman za pankreatitis kod trudnica uključuje imenovanje probavnih enzima. Žena se obavezuje da pije Creon, Mezim. Upotrebu ovih lijekova treba poželjno kombinirati s posljednjim obrokom. Pijte lijek koji vam treba 150 ml. alkalna negazirana mineralna voda.

Za vrijeme liječenja pankreatitisa tijekom trudnoće propisana je upotreba Almagela. Ovaj lijek pomaže u smanjenju kiselosti želuca. Buduće majke ne bi trebale piti H2 blokatore ili Omeprazol.

Kako bi se ispravili rad bilijarnog trakta i jetre, propisani su lijekovi biljnog porijekla. Prednost imaju Holiver, Urzofalk, Holosas. Ovi lijekovi ubrzavaju eliminaciju žuči.

Da bi se normalizirao sastav mikroflore tokom lečenja pankreatitisa tokom trudnoće, propisani su probiotici. Ženo se preporučuje uzimati Bificol, Bifidumbacterin, Hilak forte, Linex. Takođe se propisuju prebiotici. Prednost se daje Dufalacu.

Prvih 48 sati liječenja pankreatitisa tokom trudnoće uključuje gladovanje. Dozvoljeno je piti malu količinu alkalne mineralne vode. Prednost treba dati Borjomi. Može se zamijeniti s juhom od šipka, slabo uzgajan čaj.

Narednih 7 dana buduća majka pristaje slijediti strogu dijetu s niskim kalorijama. Moraju se odreći dimljenog mesa, pržene hrane, masnih juha, sirovog voća, povrća. Potrebno je jesti tokom trudnoće u malim porcijama, ali često. Hrana koja je termički obrađena mora se pažljivo obrisati cjedilo.

Kad je pankreatitis u remisiji, buduća majka treba jesti u potpunosti. Pridržavajte se takve prehrane, ona će imati cijeli život.

Dozvoljeno je jesti riječnu ribu, nemasni sir, kuhano meso. Maksimalna dopuštena dnevna doza iznosi 125 g. Količina masti nije veća od 80 g / 24 h, ugljenih hidrata - 350 g / dan.

Zabranjena je hrana s pankreatitisom s visokim sadržajem lako probavljivih ugljikohidrata. Ne možete jesti slatkiše. Tokom liječenja vrlo je važno napustiti proizvode koji utječu na povećanje sinteze pankreasnog soka. Hranu se preporučuje kuhati na pari ili prokuhati.

Kada se zdravstveno stanje trudnice stabilizira, proizvodi se mogu poslužiti i jesti u malim komadima. Interval između obroka je 3-4 sata. Hranu treba grijati, ali ne vruću.

Kod pankreatitisa dozvoljen je ustajali hljeb napravljen od pšeničnog brašna. Veliku korist organizmu donose krekeri, povrtne juhe. Ne možete jesti bijeli kupus, proso, vermicelli.

Za vrijeme liječenja potrebno je jesti parne omlete, piti kefir s niskim udjelom masti. Dozvoljeno je dodavanje putera, mleka. Možete jesti povrće s niskim sadržajem vlakana. Od voća s pankreatitisom prednost treba dati jabukama, kruškama.

Pankreatitis i trudnoća nisu međusobno isključivi pojmovi. Nošenje zdravog ploda s ovom dijagnozom moguće je. Fetoplacentalna homeostaza kod ove bolesti nije poremećena. Ali žene s pankreatitisom trebale bi biti upisane u ambulantu. Liječnik pristaje propisati terapiju koja ublažava egzacerbacije i komplikacije.

Trudnoća je dozvoljena uz trajnu remisiju. Buduća majka pristaje biti primijećena ne samo kod akušera-ginekologa, nego i kod terapeuta.

Kod akutnog pankreatitisa do 12 tjedana preporučuje se prekid trudnoće. Teret olakšanja vrši se kroz porođajni kanal. Koristi se adekvatna analgezija. Carski rez za pankreatitis propisan je samo u slučaju prijetnje od razvoja zarazne komplikacije.

Zašto se pankreatitis javlja tokom trudnoće?

Uporedo sa uobičajenim etiološkim faktorima (kolelitijaza, hronično i akutno toksično trovanje, alkoholizam, trauma, sekundarna infekcija, bolesti gastrointestinalnog trakta) kod trudnica se mogu utvrditi i drugi razlozi. Među njima su:

  1. Jesti više hrane nego prije trudnoće. To negativno utječe na rad gušterače i probavnog trakta. Pankreatitis u ovoj situaciji može se pojaviti i samostalno i na pozadini druge patologije koja je nastala.
  2. Kompresija proširene maternice krvnih žila i žučnih kanala. Kao rezultat toga, poremećen je odljev žuči i soka pankreasa.Dolazi do obrnutog bacanja probavnih enzima u gušteraču, što dovodi do razvoja upale.
  3. Bakterijska ili virusna infekcija gušterače koja je nastala na pozadini imunodeficijenciranja trudnice.
  4. Unos velikih doza vitamina trudnice, koji se nakupljaju (nakupljaju) u crevima. Ti nagomilani spojevi postepeno počinju da imaju toksični efekat na jetru i gušteraču, što je spojeno sa upalom gušterače.

Simptomi pankreatitisa koji se javljaju kod trudnice

Dijagnosticiranje pankreatitisa u trudnica zadatak je s kojim će se uspjeti samo iskusni akušer-ginekolog. U prvom tromjesečju trudnoće (do 20 tjedana) pankreatitis, ako postoji, teče pod krinkom rane trudnoće toksikoze. To se manifestuje sledećim simptomima:

  • Povraćanje hrane pojelo je dan ranije. Ovom simptomu prethodi bol, ali ne uvijek. Stoga to mnoge žene pripisuju uobičajenoj toksikozi trudnica.
  • Bolovi u trbuhu pojasa ili lokalizirane prirode koji nastaju kao odgovor na gutanje masne hrane, alkohola ili droge. Bol može zračiti do lopatice, donjeg dijela leđa.
  • Nadimanje i nadimanje.
  • Proliv (tečna privatna nestabilna stolica) je žute boje sa visokim sadržajem masnih, ne probavljenih komada hrane.
  • Simptomi opće intoksikacije: porast tjelesne temperature (normalan može biti kod trudnica), slabost, smanjen apetit.
  • Rijetko - ikterično bojenje sklera, sluznica i kože.

Ako je trudnica primijetila 2-3 gore navedena simptoma, odmah treba potražiti savjet opstetričara-ginekologa za savjet. Za potvrdu pogoršanja bolesti trudnice moraju proći dodatne laboratorijske pretrage. Dijagnoza koja se temelji samo na pritužbama nije moguća.

Klinički test krvi

Obratite pažnju na pokazatelje akutne faze (ESR, C-reaktivni protein, broj bijelih krvnih zrnaca), čije promjene ukazuju na prisutnost upalnog procesa u tijelu žene. Drugi pokazatelj koji je obavezan za trudnice je količina hemoglobina. Uz smanjenje hemoglobina u krvi, prosuđuje se nedovoljna apsorpcija hranjivih sastojaka, vitamina i minerala iz crevne šupljine.

Hemija krvi

Gledaju broj enzima (transferaza, amilaza, LDH), bilirubina. Značajno povećanje amilaze u krvi sugerira akutnu upalu gušterače. Ova analiza omogućuje vam i da pratite u trudnica kolesterol, uobičajeni protein u krvi, promjene na koje može utjecati na tok trudnoće.

Ultrazvučni pregled trbušnih organa

Jedina instrumentalna metoda koja se koristi za dijagnosticiranje pankreatitisa u trudnica. Bezopasna je, ne utiče na plod u razvoju. Ako postoji bolest, liječnik će vidjeti difuzne promjene u tkivu gušterače na ekranu monitora, edeme i infiltraciju. Ocjenjuje se i stanje jetre, žučnog mjehura i kanala. Njihova upala i druge patološke promjene mogu izazvati razvoj pankreatitisa.

Planiranje trudnoće za prethodno dijagnosticirani hronični pankreatitis

Morate shvatiti da upala u gušterači sama po sebi ne utječe na proces začeća. Stoga uopće nije teško začeti ženu s utvrđenim kroničnim pankreatitisom. Međutim, trebate imati na umu da je s upalom potrebno redovito uzimati lijekove, od kojih su mnogi kontraindicirani u trudnoći. Sve to vodi do spontanog pobačaja ili prekida zbog medicinskih razloga.

Ako žena sa kroničnim pankreatitisom planira trudnoću u bliskoj budućnosti, mora proći kompletan pregled kod gastroenterologa. Doktor će vam pomoći odabrati pravi period začeća, kada će bolest biti u fazi uporne remisije. Tokom ovog perioda nije potreban svakodnevni redovni unos lijekova, što znači da će se fetus normalno razvijati.

Važno! Ne biste trebali planirati trudnoću za vrijeme pogoršanja hroničnog pankreatitisa i sljedećih mjesec dana nakon što akutni proces nestane. Zbog sve većeg opterećenja na tijelu trudnice, bolest se može ponovo aktivirati što će negativno utjecati na plod.

Hronični pankreatitis i trudnoća

U prvom tromjesečju trudnica pojava kao što je hronični pankreatitis je prilično česta. Glavna opasnost u takvoj situaciji je da je vrlo teško postaviti točnu dijagnozu.

Trudnice s pankreatitisom osjećaju bol u trbuhu, imaju različite probavne smetnje, počinju dermatološke manifestacije. Često se prvi znakovi pankreatitisa mogu zbuniti sa simptomima toksikoze trudnica - gubitkom apetita, mučninom i povraćanjem, nelagodom u trbuhu.

Razlikuju se tri oblika hroničnog pankreatitisa ovisno o simptomima:

  1. bolno
  2. dispeptičan
  3. asimptomatski.

Tokom trudnoće može se pojaviti bilo koji od ovih oblika, a može biti i kombinacija dispeptike i bolne raznolikosti.

Dispeptički oblik karakteriziraju poremećaji u probavi, kao što su napuhanost (nadimanje), proljev s pjenom ili masnim izmetom koji sadrži ostatke ne probavljene hrane, gubitak težine, smanjen apetit, mučnina i povraćanje.

Često s takvim kršenjima u crijevima povećava se broj patogenih mikroorganizama i dalje se razvija disbakterioza. U kombinaciji s oštećenom probavom disbioza može dovesti do alergija na hranu, neurodermatitisa, vaginalne kandidijaze i hipovitaminoze.

Sva gore navedena stanja mogu negativno uticati kako na razvoj djeteta u maternici, tako i na stanje same trudnice.

Uz bolni oblik hroničnog pankreatitisa bol je vrlo izražen. U pravilu je mjesto njihove manifestacije gornji dio trbuha. Također može postojati bol u pojasu koji počinje na vrhu trbuha, a zatim se slijeva u leđa i odatle "opasuje" cijelo tijelo.

Asimptomatski oblik pankreatitisa tokom trudnoće praktično se ni na koji način ne očituje, zbog toga je vrlo teško dijagnosticirati. Štaviše, u takvim slučajevima poseta lekara obično se odlaže na neodređeno vreme.

Pored svih ostalih manifestacija ove bolesti, obično se pojavljuje vrlo brzo i izraženo smanjenje tjelesne težine. Morate što prije otići u bolnicu kako biste prošli kompletan pregled i pravilno postavili dijagnozu. Glavna stvar je pravodobno otkriti prisutnost bolesti i započeti liječenje što je prije moguće kako biste izbjegli razne probleme i komplikacije u budućnosti.

Akutni pankreatitis tokom trudnoće

Akutni pankreatitis tokom trudnoće je rijetka pojava, ali je istovremeno vrlo opasna i prijeti raznim komplikacijama koje mogu negativno uticati na tok trudnoće.

Glavna razlika između akutnog pankreatitisa je ta što se on razvija vrlo brzo, pa je vrlo važno odmah primijetiti njegov prvi znak - jaku bol u predjelu lijevog rebra. Uz to, akutni pankreatitis tokom trudnoće može imati sljedeće simptome:

  • Bolovi u gornjem dijelu trbuha koji se protežu do leđa.
  • Nagli porast telesne temperature.
  • Snižavanje krvnog pritiska.
  • Nadimanje.
  • Mučnina i snažno povraćanje.
  • Ozbiljna slabost.

Ukupna slika simptoma kod ove bolesti je prilično nejasna, pa je dijagnosticirati ovo stanje prilično teško. Svi gore navedeni simptomi ne pokazuju uvijek tačno da se razvija akutni pankreatitis, ali u svakom slučaju trebali bi upozoriti i navesti ženu da potraže liječnika.

Potrebno je što prije proći sve potrebne testove, posebno biohemijski test krvi i analizu urina. U prvom istraživanju može se otkriti povećani sadržaj amilaze (glavnog enzima gušterače koji je odgovoran za razgradnju ugljikohidrata), a druga analiza će pokazati porast dijastaze.

Uzroci pankreatitisa

Pojavu bolesti mogu potaknuti različiti faktori. Tipično, prvi pokretački faktor je uništavanje tkiva gušterače vlastitim enzimima.

Kao rezultat toga, štetni mikroorganizmi ulaze u organizam ili cijepaju njegove kanale. Zbog povećanja maternice u trudnica, gušterača se jako luči.

Takođe, kršenje probave hrane tokom trudnoće povezano je s općim smanjenjem tonusa cijelog probavnog trakta. Uz to, virusi koji utječu na žlijezdu i prekomjerna upotreba lijekova od trudnica, na primjer, složeni vitaminski pripravci, mogu imati utjecaja na razvoj pankreatitisa.

Hronični pankreatitis je u pravilu neovisna bolest, ali ponekad postoje slučajevi prelaska akutnog pankreatitisa u hronični oblik.

Liječenje ove bolesti kod budućih majki ima određene značajke i treba se odvijati samo pod nadzorom stručnjaka.

Obično se propisuju neki lijekovi, ali njihov set za vrijeme trudnoće vrlo je ograničen zbog mogućeg negativnog utjecaja na stvaranje fetusa. Stoga lijekove u takvoj situaciji mogu propisati samo iskusni ljekari odgovarajućeg profila.

U akutnom pankreatitisu pacijentica mora hitno biti hospitalizirana kako bi joj se pružila pravovremena pomoć u potpunosti. A u budućnosti joj trebaju stalna briga i nadzor.

Liječenje pankreatitisa u trudnica treba započeti korekcijom prehrane. Iz prehrane morate ukloniti svu začinjenu i slanu hranu, čokoladu i kavu, kao i masnu, dimljenu i prženu hranu. Možete probati med sa pankreatitisom gušterače, uostalom, to je prirodan i čist proizvod.

Manjak probavnih enzima nadoknađuje se preparatima pankreatina, antacidi se koriste za smanjenje kiselosti želučanog soka, a rad jetre se obnavlja pomoću koleretskih biljnih lijekova. Probiotici i prebiotici se takođe koriste za normalizaciju rada crijeva.

Svi gore navedeni lijekovi dovode do uklanjanja neugodnih simptoma pankreatitisa i omogućavaju ženi da normalno provede čitav period trudnoće.

Pankreatitis je prilično opasna bolest za svaku osobu, a tokom trudnoće je to i prilično teško dijagnosticirati.

Stoga, ako se pojave barem neki simptomi, morate odmah kontaktirati bolnicu. Pravodobno liječenje omogućit će izbjegavanje komplikacija i minimiziranje negativnog utjecaja bolesti.

Pankreatitis tokom trudnoće: što učiniti s egzacerbacijama

U razdoblju nošenja bebe, kronične bolesti se često pogoršavaju, a takođe zbog povećanog opterećenja i slabog imuniteta počinju razvijati patološki procesi. U takve se situacije ubraja pankreatitis tokom trudnoće, što za ženu u ovom položaju zahtijeva posebnu kontrolu.

Ipak, od glavnih simptoma, može se razlikovati:

  • Mučnina se pretvara u povraćanje. To se posebno jasno osjeća nakon jela masne hrane. Ako su kod toksikoze prisutne samo neprijatne senzacije, tada kod pankreatitisa još postoje bolne senzacije.
  • Proliv Brze stolice su žute, često s frakcijama ne probavljene hrane. Ovaj se sindrom naziva pankreatogeni proliv, ali može ga zamijeniti zatvor, što takođe ukazuje na probleme. To nije nužno pankreatitis, ali morate pratiti stanje crijeva.
  • Bol Privremene su, intenzivirane nakon jela, posebno jake za gušteraču, na primjer, masne, slatke. Bol se može lokalizirati u hipohondrijumu, pružiti pojas i čak dodijeliti regiji srca.
  • Gubitak kilograma Tokom trudnoće debljanje se smatra jednim od važnih pokazatelja tijeka trudnoće. Svakim tromjesečjem očekuju se određena povećanja, a ukoliko izostanu ili se primijeti gubitak težine, onda je ovo prilika za dodatni pregled.
  • Porast temperature. Ovo je tipično za pogoršanje pankreatitisa, kada upala poprimi akutni stadij.

Ako su primijećeni atipični simptomi, uključujući mučninu s povraćanjem, proljev, bol, tada treba odmah kontaktirati svog liječnika. Na osnovu pritužbi i pregleda on će imenovati dodatne studije, uputit će ga uskom stručnjaku.

Ako je dijagnoza pankreatitisa potvrđena testovima i studijama, gastroenterolog će savjetovati šta dalje raditi. Pri odabiru tehnike liječenja nužno se uzima u obzir položaj pacijenta, pa se terapija bira što je moguće štedljivije kako ne bi naštetilo zdravlju nerođene bebe.

S pravodobnim liječenjem pacijentice i prepoznavanjem upalnog procesa u gušterači, sasvim je moguće odabrati adekvatan režim liječenja koji ne otežava trudnoću. To se postiže sljedećim metodama:

  1. Promjena prehrane Za mnoge trudnice to je teško, jer se preferencije prema hrani mijenjaju u ovom periodu, pojavljuje se nepodnošljiva želja da se mazite ne uvijek zdravom hranom. Da biste obnovili funkcije žlijezde, trebate ograničiti slanost, jela s obiljem začina, prženih, kobasica, masnog mesa i peradi. Popis dozvoljenih proizvoda možete dobiti od gastroenterologa ili pronaći sami. Ishrana za pankreatitis je dovoljno raznolika da se koristi tokom trudnoće.
  2. Prijem zamjenskih enzima. Pomažu poboljšanju probave i ne opterećuju upalni organ. Sredstva imaju minimum kontraindikacija, većina ih je dozvoljena tokom trudnoće.
  3. Kontroliše odliv žuči, od čije kvalitete zavisi rad gastrointestinalnog trakta i općenito blagostanje buduće majke. U ove svrhe mogu se propisati biljni pripravci.
  4. Prevencija crevne disbioze. To se postiže ishranom, uzimanjem probiotika.
  5. Smanjena kiselost. Propisani su anttacidni pripravci složenog djelovanja. Vrlo je nepoželjno tijekom trudnoće prakticirati alternativne metode, na primjer, soda ili druge sumnjive recepte.
  6. Sredstva protiv bolova. S povećanim bolovima mogu se propisati antispazmodici.

Uz pravovremeno postupanje i poduzimanje mjera, prognoze su povoljne. Ženu treba neprestano odmah promatrati oba stručnjaka, striktno se pridržavati preporuka, a u slučaju ponovne pojave odmah se obratiti liječniku. Vjerovatno je da će većina trudnoće morati na terapiju za održavanje, da ne bi izazvali nove napade.

Porođaj se može odvijati prirodnim putem, samo ako postoji rizik od infekcije, koja se opaža u poodmakloj fazi pankreatitisa, preporučuje se carski rez.

Ako se pankreatitisu dijagnosticiraju komplikacije iz drugih unutarnjih organa, uz sepsu, tada postoji ozbiljna prijetnja gestacije. Za periode kraće od 10-12 tjedana može se preporučiti prekid trudnoće.

Važno je razumjeti da upala gušterače zahtijeva sveobuhvatan i dobro odabran tretman, posebno tokom trudnoće. Upotreba alternativnih metoda kao glavne terapije je opasna, posebno jer postoje lijekovi čiji sastav ne utječe na zdravlje i razvoj nerođene bebe.

Upalni proces gušterače, u mnogim slučajevima, uzrokuje pobačaj.Stoga, najmanja sumnja na ovu patologiju, pankreatitis, zahtijeva hitnu dijagnozu, a tokom trudnoće je potrebno odmah i pravilno liječenje. Pankreatitis - ozbiljna bolest koja je direktno povezana sa probavnim traktom trudnice, pod nepovoljnim uslovima za osobu, izaziva trovanje ploda toksinima izazvanim nekrozom tkiva pankreasa.

Šta možemo reći o trudnici, čak i ako on ima jak toksični učinak na zdravu osobu. Šta je bio uzrok njegove pojave u tijelu trudnice?

Upalni proces u pankreasu karakterizira oštećenje tkiva žlijezde gušteračnim sokom i enzimima. Nastala upala stvara poteškoće u probavi hrane, odnosno, tijelo ne prima potrebne korisne elemente u tragovima i vitamine. Kada se plod istroši, to će izazvati nepostojanje potrebne količine tvari potrebnih za njegov razvoj u organizmu u razvoju što će uzrokovati zastoj u razvoju. U najgorem slučaju upala duž limfe prenosi se na plod, zbog čega će umrijeti.

Pojava pankreatitisa tokom trudnoće izaziva pritisak ploda, uvećanu maternicu, na kanale pankreasnog soka ili choleretic puteve. Izlučeni enzimi i sok počinju se nakupljati u kanalima, gdje se tkivo kanala i sam organ gušterače počinju aktivirati i nagrizati. Dolazi do upalnog procesa koji ometa rad probavnog trakta i ljudskog probavnog sistema.

Postoje razlozi za manifestaciju pankreatitisa prilikom prenošenja ploda:

  • stiskanje kanala gušterače sa povećanom maternicom,
    bolesti gastrointestinalnog trakta
  • jetre, bolesti bubrega,
  • hronični čir (želudac, dvanaestopalačno crevo),
  • smanjen imunološki sistem zbog trudnoće,
  • virusne zarazne bolesti
  • hemijsko trovanje lijekovima.

Pankreatitis, kao i njegovi simptomi i znakovi manifestacije tokom trudnoće, moraju se liječiti u ranoj fazi razvoja, jer odlaganje ovog problema šteti plodu i samoj ženi.

Pankreatitis ima svoje simptome i znakove manifestacije tokom trudnoće:

  1. Postepeno raste mučnina, što se može zamijeniti s toksikozom. Povraćanje je prvi znak kvara u sistemu organa pankreasa.
  2. Moguće povećanje tjelesne temperature, na niske pokazatelje - 37,3-37,5.
  3. Kao i osjećaj težine u stomaku i lijevom hipohondriju. Postepeno, sindrom boli raste i prelazi u stanje uboda impulzivnih bolova. Sljedeća faza razvoja je pojava herpes zostera.
  4. Tečna ili kašasta stolica, sa povećanom učestalošću rada creva. Izmet postaje sjajan zbog neobrađenih masti.
  5. Napuhavanje trbuha, vanjski zvuk (valjajući mjehurići zraka).
  6. Oslabljen apetit, san.

Ovi faktori mogu biti i uzroci trudnoće, ali ova je bolest ozbiljna i zahtijeva liječenje. Zbog toga je neophodno konsultovati ljekara.

U nekim slučajevima bolest prolazi bez simptoma ili njihove djelimične manifestacije, što trudnice doživljavaju kao toksikozu ili nutritivnu grešku. Zdravlje prenositelja bolesti jako pati, zbog pozadine gušterače u razvoju.

Što učiniti sa sumnjama na probleme sa žlijezdom? Prije svega, nemojte se uznemiriti i dobiti konzultaciju s liječnikom.

Šta će pokrenuti dijagnostičke postupke? Patologija pankreatitisa, ima svoje simptome pankreasa, a liječenje trudnica zahtijeva pažljivu upotrebu lijekova i pravilnu prehranu.

Tokom trudnoće provode se štedljive metode dijagnosticiranja pankreatitisa. Stoga se za identifikaciju i uspostavljanje ispravne dijagnoze koriste jednostavne metode za dijagnosticiranje upalnog procesa gušterače:

  • opšti test krvi
  • u hemijskom sastavu krvi otkriva se količina amilaze i lipaze,
  • otkrivanje amilaze u urinu,
  • provesti opću analizu izmeta,
  • Ultrazvučna žlijezda

Navedene vrste dijagnoze kroničnog pankreatitisa tijekom trudnoće pomoći će precizno utvrditi uzrok bolesti i propisati ispravan način liječenja, prehrambeni stol.

Oblici upale gušterače tokom trudnoće ne razlikuju se od uobičajenih manifestacija bolesti:

  • hronični oblik pankreatitisa,
  • akutni oblik upale pankreasa.

Hronični pankreatitis je bolest koja ne ovisi o starosti. U osnovi, bolest se zarađuje u mladosti u vrijeme studija, stresnih situacija. Uz bolest, žene imaju pitanje, kako bolest nastaje tokom trudnoće i da li će naštetiti fetusu u razvoju? Ova je bolest teška, ali pravilnim liječenjem moguće je zaustaviti negativan učinak na plod, što daje šansu da se rodi dijete bez patologija.

Što se tiče akutnog oblika pankreatitisa, on može biti blag i težak. Blaga - oticanje gušterače, bez patoloških promjena. Teški oblik - nekroza u razvoju tkiva donosi ozbiljne promjene u limfnom sistemu trudnice i povlači za sobom mogućnost gubitka djeteta.

Kada se liječi pankreatitis sa pratećom trudnoćom, terapija se provodi pod budnim nadzorom liječnika. Čak i prilikom propisivanja lijekova, opće stanje žene i nerođenog djeteta ostavljaju svoj trag i ozbiljno ograničenje u lijekovima koji se koriste. Zbog toga samo liječnik treba liječiti pankreatitis tokom trudnoće, a poželjno je provesti liječenje i terapiju u bolnici u mirovanju.

Kao i kod konvencionalnih oblika pankreatitisa, liječenje započinje uspostavom dijetalne prehrane. Budući da je u položaju, trudnica treba određene grupe vitamina, tako da nutricionista mora pažljivo izračunati potrošnju hrane da ne bi naštetila plodu. A ujedno se iz prehrane uklanjaju slano, kiselo, gorko.

Kiselost u stomaku i crijevima uklanja se obilnom konzumacijom bokova ruža, čajeva, i nemojte pretjerivati, jer to može nepovoljno utjecati na razvoj u maternici. U korištenju hrane postoje probiotici, prebiotici, koji pomažu u ublažavanju simptoma bolesti žlijezde. Pravilna primena recepata lekara pružiće povećane šanse da napravite zdravu i jaku bebu.

Ova patologija zahtijeva pravilno liječenje, a uz pomoć ishrane ne možete u potpunosti izliječiti se. Zbog toga još uvijek morate uzimati lijekove za obnavljanje funkcija žlijezde.

  1. Dodatni enzimi. Mezim, Festal, Creon - ovi lijekovi dovode enzime koji nedostaju u tijelu, a koji poboljšavaju probavu. Moraju se uzimati strogo prije jela.
  2. Antacidi. Almagel, Gevixon. Ovi lijekovi smanjuju kiselost soka gušterače, što pomaže ublažavanju upalnog procesa. Konzumirajte 25 minuta prije jela.
  3. Peristaltika. Trimedat. Alat je odobren za upotrebu trudnicama. Ovaj lijek zaustavlja obrnuti protok pankreasnog soka u gušteraču, što smanjuje vjerojatnost nekroze tkiva.
  4. Cholagogue. Allohol, Holosas. Vratite odliv žuči i poboljšajte probavu.
  5. Kod akutnih bolova preporučuje se upotreba antispazmodika. No-shpa, Spazmalgon. Istina, nije dozvoljeno zloupotrebljavati lijekove, jer će uzrokovati opuštanje materice.

Sva upotreba lijeka je dogovorena s liječnikom.

Hirurško liječenje pankreatitisa je hitno ili hitno i provodi se u prvim satima pogoršanja bolesti ili u prvim danima napada. Pokazatelj je blokada bradavice dvanaestopalačnog crijeva, s razvojem peritonitisa.

Uz odloženu operaciju, operacija se izvodi u fazi razvoja nekroze tkiva ili peritoneuma. Takva operacija se provodi 15-16 dana nakon akutnog napada i hospitalizacije pacijenta.

Planirani rad. Ova vrsta intervencije izvodi se u nedostatku napretka u liječenju i obrnuto razvoju patologije. Preduvjet će biti potpuni nedostatak sposobnosti ublažavanja bolova. Prije operacije provodi se cjelovita ponovna dijagnostika koja će pomoći u uklanjanju mogućih pogrešnih dijagnoza i mišljenja.

U vrijeme liječenja pankreatitisa osnovno pravilo je dijetna hrana. Jedina poteškoća je prenošenje ploda. Stoga dijetetičar može izračunati samo ispravnu pogrešku proračuna potrebnih vitamina i hranjivih sastojaka za nerođeno dijete. Uobičajena prehrana protiv pankreatitisa:

  • pileći juha od sekundarnog kuhanja,
  • nemasne sorte mesnih proizvoda,
  • skuti sir s malo masnoće
  • kefir
  • povrće s malo vlakana
  • kašu na vodi
  • mineralna mirna voda.

Prehrana se vrši u mljevenom obliku i u malim porcijama, često. Ovo će olakšati teret oboljelog organa i ubrzati oporavak. Zašto je preporučljivo odbiti prehranu:

  • masna hrana
  • slatkiši
  • konzervirana hrana
  • sveže pečenje
  • jabuke i mnogi drugi proizvodi koji mogu izazvati iritaciju gušterače i njenih zidova.

  1. Gazetov B.M., Kalinin A.P. Hirurške bolesti kod pacijenata sa šećernom bolešću. Moskva, izdavačka kuća „Medicina“, 1991., 256 str.

  2. Serov V.N., Prilepskaya V.N., Ovsyannikova T. V. Ginekološka endokrinologija, MEDpress-inform - M., 2015. - 512 str.

  3. Hürter, P. Knjiga o dijabetesu tipa 1. Za djecu, adolescente, roditelje i druge / P. Hürter, L. Travis. - M .: Knjiga o potražnji, 2012. - 194 c.
  4. Kalinin A. P., Kotov S. V., Rudakova I. G. Neurološki poremećaji u endokrinim bolestima, Medicinska novinska agencija - M., 2011. - 488 str.
  5. Gryaznova I.M., VTorova VT. Dijabetes melitus i trudnoća. Moskva, izdavačka kuća „Medicina“, 1985., 207 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Mogućnost trudnoće s pankreatitisom

Ova bolest nije kontraindikacija za početak trudnoće i rađanja djeteta.

Pankreatitis ne utječe na fetoplacentalni protok krvi, no važno je zapamtiti da žene s ovom bolešću moraju biti registrirane u dispanzeru od rane faze trudnoće. Konstantno nadgledanje spriječit će moguće komplikacije i pogoršanja i poduzeti hitne mjere ako je potrebno.

Hronični pankreatitis nije prepreka za začeće, glavna stvar je da nema komplikacija i očiglednih kršenja u radu pankreasa. Bolest treba biti u fazi stabilne remisije, a za ženu je važno da je stalno promatra terapeut i ginekolog, plus da je važno ne dozvoliti visoki kolesterol tokom trudnoće.

S težim tokom bolesti može se pojaviti pitanje pobačaja jer može dodatno pogoršati tok akutne faze bolesti. To se pitanje rješava sa svakom ženom pojedinačno, savjetovanja se održavaju sa ginekologom, hirurgom, terapeutom.

Razlozi ovog stanja

Šta je pankreatitis uopšte? Pod ovim stanjem se razumije upalni proces koji se razvija u gušterači. Mogu ga uzrokovati različiti faktori:

  • nepravilna prehrana - ako volite masnu, prženu i dimljenu hranu, sve je to snažan teret na gušterači (detaljnije o našem tečaju kako pravilno jesti: tajne pravilne prehrane za buduću majku >>>),
  • drugih hroničnih bolesti organa za varenje - gastritis, čir, holecistitis,
  • alkohol i nikotin imaju izuzetno negativan utjecaj na stanje gušterače,
  • nasljedna predispozicija - ako su vaši krvni srodnici imali bolesti gušterače,
  • ponekad postoji zarazni pankreatitis - uzrokovan virusima ili bakterijama,
  • dijabetes melitus - dug tijek bolesti izaziva pojavu upale žlijezde.

U slučaju da ste trudni, gušterača je izložena još većem stresu. To je zbog hormonskih promjena u tijelu, promjena prehrane, povećanog opterećenja jetre. Doprinosi pogoršanju pankreatitisa i stiskanju žlezde pomoću rastuće maternice, njenom premeštanju u bočne strane, većem naleganju drugih organa.

Pankreatitis kod trudnica može se pojaviti prvi put, a može doći do pogoršanja pankreatitisa tokom trudnoće.

Simptomi pankreatitisa u trudnica

Kako možete razumjeti da imate pankreatitis? Znakovi ovog stanja ne razlikuju se od simptoma pankreatitisa kod trudnica.

  1. Prvo, javlja se mučnina koju možda isprva ni ne primijetite. Zaista, tijekom trudnoće ovo je uobičajena pojava (za više detalja pročitajte članak Mučnina tijekom trudnoće >>>). Ali mučnina ne prestaje i čak se može pretvoriti u povraćanje. Ovo je već neobičan znak koji može ukazivati ​​na postojeću patologiju (saznajte više informacija iz članka Povraćanje tokom trudnoće >>>),
  2. U nekim slučajevima temperatura vam može porasti - lagano, i do 37,5 * C,
  3. Tada možete osjetiti težinu u stomaku i s lijeve strane ispod rebra. Ozbiljnost se postepeno povećava, može prerasti u bol i trnce koji boluju. Često su bolovi pojačani - to boli i ispred i iza. To znači da imate bolan oblik bolesti,
  4. Češća dispeptična varijanta pankreatitisa. U ovom slučaju imate poremećaj stolice - postaje česti i kašast, ponekad čak i tečan (pročitajte trenutni članak Proliv u trudnoći >>>). Izmet je sjajan i gladak - to se događa zbog neprobavljene masti. Istovremeno se pojavljuju nadimanje i podrhtavanje u trbuhu,
  5. Ponekad možete promatrati asimptomatski tok bolesti. Naravno, simptomi apsolutno ne izostaju, ali ih možete pripisati grešci u prehrani ili toksikozi.

Općenito, vaše blagostanje mnogo pati. Naravno, poremećen je i apetit. To utiče na plod jer on ne prima potrebnu količinu hranjivih sastojaka. Šta učiniti sa pankreatitisom tokom trudnoće? Izvršite potrebne mjere za otklanjanje upale gušterače.

Kako mogu da pomognem

Ako imate pankreatitis prvi put tokom trudnoće i značajno narušava vaše dobrobit, postoje jaki bolovi, jaka mučnina s povraćanjem, trebali biste potražiti ljekarsku pomoć. Možda će biti potrebno hirurško liječenje.

Ako ste se već susretali s ovom bolešću, a sada ne uzrokuje teške neugodnosti, možete poduzeti neovisne mjere za liječenje pankreatitisa tokom trudnoće.

Početna vježba koju možete učiniti je jesti pravilnu dijetu. Naravno, trudnoća već podrazumijeva cjelovitu i racionalnu prehranu (to je detaljno opisano u članku Prehrana tokom trudnoće >>>). Međutim, pankreatitis je bolest probavnog sistema, što znači da se ishrana mora u skladu s tim prilagoditi.

Šta možete jesti kod pogoršanja pankreatitisa?

  • Pileći juha, riblje čorbe, kuhano meso s niskim udjelom masnoće. Najbolje je kuhati na pari ili kuhano. Preporučuje se i jedenje čiste hrane - barem prvih dana bolesti,
  • Mliječni proizvodi se mogu konzumirati u malim količinama. Najbolja hrana za vas će biti nemasni sir i kefir,
  • Voće i povrće ima malo vlakana. Korisne će biti banane, suho voće, bobice,
  • Kaša od riže i heljde, bolje na vodi. Najkorisnija za pankreatitis je zobena kaša,
  • Trebali biste koristiti prirodne slatkiše u malim količinama,
  • Korisno je koristiti mineralnu vodu - Borjomi, Essentuki. Prije nego što popijete ovu vodu, morate iz nje izbaciti sve mjehuriće plina.

Takva prehrana ima za cilj maksimalno izlučivanje gušterače. To vam omogućuje smanjenje upalnog procesa.

Što biste trebali barem privremeno isključiti iz prehrane?

  1. Masno meso i riba, masna i pržena hrana, dimljena i slana hrana,
  2. Čokolade, kolači i kolači,
  3. Jabuke, kruške, krompir,
  4. Pileća jaja u bilo kojem obliku.

Trebali biste jesti frakcijski - to znači da morate uzimati hranu 5-6 puta dnevno, u malim porcijama. Pomaže i za smanjenje opterećenja na gušterači.

Nažalost, pankreatitis sam ne može izbjeći. I dalje morate uzimati neke lijekove koji će vratiti funkciju žlijezde. Trudnoća ograničava listu takvih lijekova.

  • Enzimski agensi. Tu spadaju Mezim, Festal, Creon. Oni su sredstvo nadomjesne terapije - vaš gušterača ne može u potpunosti proizvesti potrebnu količinu enzima. To dovodi do probave i zbog toga fetus ne dobija potrebne hranjive sastojke. Morate ih uzimati neposredno prije jela,
  • Pripravci protiv kiselina. Među njima su Almagel i Gaviscon dozvoljeni trudnicama. Njihova upotreba je neophodna za smanjenje kiselosti želučanog soka, koji može iritirati gušteraču. Popijte ih pola sata prije jela,
  • Sredstva za poboljšanje peristaltike. Trudnicama je dozvoljeno da uzimaju Trimedat. Njegova upotreba sprečit će refluks probavnog soka natrag u gušteraču,
  • Cholagogue je indiciran za vas da poboljšate odliv žuči i vratite varenje. To uključuje Allohol i Holosas,
  • S jakim bolovima možete koristiti antispazmodične lijekove - No-shpa, Spazmalgon. No, ne treba ih zlostavljati, jer mogu utjecati na ton materice,
  • Za obnovu normalne stolice potrebno je uzimati pripravke s probioticima - Linex (trenutni članak na temu: Linex tijekom trudnoće >>>), Maxilak, Normobakt, Baxet.

Tijek liječenja lijekovima trebao bi biti najmanje tjedan dana i treba ga propisati liječnik.

Pankreatitis tokom trudnoće - kako se liječiti narodnim lijekovima? Nažalost, narodni recepti možda nemaju dobar efekat na pankreatitis. Rizik od nuspojava od njihove upotrebe može značajno premašiti korist. Stoga se tradicionalna medicina ne preporučuje vama u liječenju pankreatitisa tokom trudnoće.

Jedino što se može savetovati je unos sirupa ili dekocija borovice ruža. Doprinosi boljem odljevu žuči što pomaže poboljšanju procesa probave.

Pojava pankreatitisa je uvijek neugodno stanje. Pogotovo ako ste trudni. Međutim, ne treba se bojati, jer se ova bolest lako liječi. Glavno je pokrenuti ga na vrijeme i koristiti samo odobrene lijekove.

Trudnoća i porod

Za vrijeme trudnoće, žene s kroničnim pankreatitisom redovno promatraju ginekologa, liječnika opće prakse i gastroenterologa. U prvoj polovini ovih bolesnika uočena je izražena toksikoza koja se lako može pobrkati s drugim pogoršanjem. Akutni proces dijagnosticiran na vrijeme ne utječe na tijek trudnoće jer se svi simptomi mogu zaustaviti na vrijeme. Uz dugotrajni, teški upalni proces, stvara se prijetnja od prekida, žena je hospitalizirana u bolnici.

Carski rez za trudnice s kroničnim pankreatitisom nije prikazan. Rođenje djeteta teče bez komplikacija kroz prirodni porođajni kanal.

Liječenje akutnog pankreatitisa tokom trudnoće

Kada se utvrde simptomi toksikoze, trudnica se hospitalizira u bolnici, gdje provode potpunu dijagnostičku studiju i pozivaju liječnike specijaliste na savjetovanje. U ranim fazama trudnica se hospitalizira na terapijskom ili gastroenterološkom odeljenju, u kasnijim - na odeljenju patologije trudnica. Tamo je riješeno i pitanje daljnjeg upravljanja trudnoćom i porođajem.

Ako dođe do pogoršanja, propisuje se odgovarajući tretman uzimajući u obzir podnošljivost lijekova.

Važno! Ako se pankreatitis pogoršao tokom trudnoće, žena ne bi smjela samo-liječiti i uzimati uobičajene lijekove kako bi zaustavila napade: mogu utjecati na plod. Nakon prijave na antenatalnu kliniku, nema potrebe za odbijanjem hospitalizacije. Da bi održali trudnoću, ženu treba stalno pratiti. Osim toga, bolnica će provesti cijeli niz dodatnih studija, ispitivanja i propisati individualnu terapiju.

Posebna dijeta za trudnice

Ako se primijeti jaka toksikoza, u prvoj polovini trudnoće prehrana bi trebala biti ista kao i tijekom pogoršanja. Obroci trebaju biti redovni, 5 puta dnevno. Bolje je ako žena jede istovremeno. Sva su jela kuhana na pari ili kuhana, trebali biste odbiti jesti svježe proizvode. Sva hrana treba biti neutralnog ukusa: ne začinjena, ne slana, ne gorka i ne slatka. Pokušajte samljeti sva jela mikserom do kaše. Manjak vitamina nadoknađuje se vitaminskim preparatima posebno namijenjenim trudnicama.

U drugom poluvremenu, u nedostatku toksikoze i znakova pogoršanja, tablica se proširuje. Dijeta je ista kao u fazi remisije hroničnog pankreatitisa.

Važno! Dijeta tokom trudnoće važna je komponenta u sprječavanju pogoršanja upale. Kao i svaka trudnica, i žena može imati raspoloženje i ovisnosti o hrani, ali to trebate suzbiti u sebi kako ne biste naštetili nerođenoj bebi. Pravilna prehrana je ključ ne samo za vaše zdravlje, već i za zdravlje vaše bebe.

Pogledajte video: Lipaza i amilaza (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar