Amoksicilin 500: upute za upotrebu, indikacije, pregledi i analozi

Kako uzimati amoksicilin ® prema službenim uputama? Unatoč činjenici da bioraspoloživost lijeka ne ovisi o unosu hrane, da bi se smanjila vjerojatnost razvoja dispeptičnih poremećaja iz gastrointestinalnog trakta, preporučuje se upotreba tablice. prije obroka ili na početku obroka. Tablete se ne smiju žvakati, drobiti ili lomiti (s izuzetkom Flemoxin Solutab ®). Antibiotik se ispire čašom mirne, prokuhane vode. Ne koristite sokove, mlijeko, čaj ili gazirana pića.

Tab. Flemoxin ® se može žvakati, rastopiti u vodi do konzistencije sirupa (20-30 mililitara vode) ili suspenzije (od 100 mililitara). Kao i u prethodnom slučaju, koristi se samo negazirana, prokuhana voda.

Tijek uzimanja lijeka je od sedam do 14 dana.

Trajanje liječenja određuje se prema:

  • težini bolesti
  • brzina pozitivne dinamike
  • osjetljivost patogena
  • lokalizacija infektivnog i upalnog procesa,
  • prisutnost pozadinskih (otežavajućih) patologija.

Amoksicilin ® - da li je to antibiotik ili ne?

Amoksicilin ® je antibakterijsko sredstvo. Farmakološka skupina su penicilini s proširenim spektrom antimikrobne aktivnosti.

To je poboljšana modifikacija ampicilina ®. Za razliku od prethodnika, amoksicilin ® ima otpornost na kiselinu i visoku oralnu apsorpciju. Njegov pokazatelj bioraspoloživosti ne ovisi o unosu hrane.

Lijek je u mogućnosti da se u kratkom roku potpuno apsorbuje u crijevima i stvori visoku, stabilnu koncentraciju u krvi. Međutim, njegova koncentracija u donjim gastrointestinalnim traktima je prilično niska, pa medij nije propisan za liječenje crevnih infekcija.

Kao i ampicilin, potpuno ga uništava bakterijskim enzimima (beta-laktamazama), stoga nije propisan za liječenje infekcija uzrokovanih sojevima koji stvaraju beta laktamazu.

Amoksicilin ® - oblik oslobađanja i sastav

Aktivna supstanca je amoksicilin.

Za djecu se preporučuje upotreba amoksicilina ® u obliku suspenzije ili sirupa. Tab. i kape. ne preporučuje se bebama mlađim od pet godina.

  1. Rastvorljivi oblik Flemoxin Solutab ®, proizveden od strane holandske farmaceutske kompanije Astellas ®, ima oblik puštanja u tabeli. sa sadržajem antibiotika od 125, 250, 500 i 1000 miligrama. Cijena 230, 280, 360, 480 rubalja. po pakovanju od 20 tableta, respektivno.

Uz to sadrži mikrokristalnu celulozu i disperzibilnu celulozu, arome i zaslađivače.

  1. Amoksicilin ® srpska kampanja Hemofarm ® u obliku granula za proizvodnju oralne suspenzije, doza od 250 miligrama u pet mililitara (bočica od 100 ml) koštat će ruskog kupca od 120 rubalja.

Osim toga, sastav leka uključuje zgušnjivače, zaslađivače, arome.

  1. Amoksicilin ® kapsule od 250 mg i 500 mg sadrže po 250 i 500 miligrama amoksicilin trihidrata, respektivno. Izdaje srpska kampanja Hemofarm (oko 70 rubalja po pakovanju 16 tableta),
  2. Amoksicilin® tablete od 250 i 500 mg sadrže po 250 i 500 miligrama amoksicilin trihidrata, respektivno.
Fotografija paketa Amoksicilina ® u tabletama od 500 mg SANDOZ®

Sadržaj krompirovog škroba, laktuloze, kroskarmeloza natrijuma, krospovidon, talk, polisorbat-80 i magnezijum stearat navedeni su kao dodatne komponente.

Proizvedeno u ruskim kampanjama Biochemist Saransk ® i ABBA RUS ® (paket od petsto miligrama - 70 rubalja).

Tablete od 250 miligrama proizvodnje Synthesis AKOMP ® (trgovački naziv Amosin ®) koštat će kupca od 40 rubalja.

  1. Prašak za proizvodnju suspenzije za oralnu upotrebu (Amosin ® 250 mg u 3 grama. Pakovanje sadrži 10 vrećica) i košta oko 50 rubalja. Jedna vrećica sadrži 250 miligrama amoksicilin trihidrata.

Šta pomaže amoksicilin ®?

Antibakterijski učinak baktericidne prirode nastaje zbog sposobnosti antibiotika da u vrijeme njihove diobe poremeti sintezu potpornih polimera staničnih membrana patogena, što dovodi do lize bakterija.

Lijek je efikasan za stafilokokne (isključujući vrste beta-laktamaze) i streptokokne infekcije. Utječe i na gono- i meningokoke, Escherichia coli, Shigella, Klebsiella, Salmonella, Haemophilus influenzae, Helicobacter pylori (propisuje se u kombinaciji s metronidazolom) itd. Umjereno aktivan protiv klamidije.

Ne koristi se protiv sojeva koji proizvode enzim beta-laktamazu, riketciju, mikoplazmu, morganelu, serciju, znojenje, enterobacter i viruse. Takođe nije aktivan protiv bakterija otpornih na ampicilin.

Zašto se koristi amoksicilin ® s klavulanskom kiselinom?

S obzirom na sposobnost nekih mikroorganizama da stvaraju enzime koji inaktiviraju djelovanje antibiotika, lijek se pojačava sa inhibitorom beta-laktamaze. Klavulanska kiselina može stvoriti otporna jedinjenja s bakterijskim enzimima, sprečavajući inaktivaciju i uništavanje antibiotika. Primjena amoksicilina u kombinaciji s klavulanskom kiselinom pomaže proširenju spektra antimikrobne aktivnosti zahvaljujući učinkovitosti kombiniranih pripravaka protiv sojeva bakterija koje stvaraju beta-laktamazu.

Amoksicilin ® - indikacije za upotrebu

Lijek dobro prevazilazi histohematološku barijeru i stvara terapijske koncentracije u organima i tkivima. Kao i drugi antibiotici iz penicilinske grupe, on ne prevazilazi nepromijenjenu krvno-moždanu barijeru.

Antibiotik je efikasan ako su u upalnom procesu uključeni sljedeći:

  • gornji i donji respiratorni trakt
  • genitourinarni sistem
  • kože i gušterače,
  • Gastrointestinalni trakt.

Može se koristiti i za liječenje nekompliciranih oblika gonoreje, leptospiroze, nošenja salmonele, meningitisa, lajmske bolesti, endokarditisa i kao dio kompleksnog liječenja Helicobacter pylori.

Obim amoksicilina ® nastaje zbog činjenice da se on nakuplja:

  • peritonealna tečnost
  • urin
  • koža, sadržaj blistera i potkožne masti,
  • pleuralni izljev,
  • plućno tkivo
  • gastrointestinalna sluznica,
  • tkiva i sluzokože ženskih genitalnih organa,
  • tečnost srednjeg uha
  • tkiva žuči i žuči,
  • fetalnog tkiva (to je zbog činjenice da je medij u stanju da prevlada placentarnu barijeru).

Kod težih infekcija, poželjno je koristiti amoksicilin s klavulanskom kiselinom, u obliku tableta ili injekcije (amoksicilin u ampulama). Možda je upotreba koračne terapije (prelazak sa parenteralnog puta primjene na oralni).

Amoksicilin ® - kontraindikacije

Antibiotik nije propisan u slučajevima: pojedinačna netolerancija na peniciline, infektivna mononukleoza, limfocitna leukemija.

Medij treba koristiti s oprezom ako pacijentica tijekom trudnoće i dojenja ima alergijska stanja različitog porijekla, bronhijalnu astmu, gastrointestinalne patologije, bubrežnu i jetrenu insuficijenciju. Amoksicilin ® tokom dojenja propisuje se samo pod nadzorom lekara.

Takođe, ne preporučuje se pacijentima prolivima povezanim sa antibioticima ili kolitisom u anamnezi.

Kada se koristi istovremeno s metronidazolom ®, za iskorjenjivanje Helicobacter pylori, bolesti centralnog nervnog sistema i krvi dodaju se glavnim kontraindikacijama.

Amoksicilin ® u trudnoći

S obzirom na sposobnost antibiotika da prodre kroz placentarnu barijeru i nakuplja se u tkivu fetusa, amoksicilin ® u slučaju opterećenja propisuje se strogo prema indikacijama i nakon konsultacija s dežurnim liječnikom. Očekivane prednosti liječenja za majku trebaju biti veće od percipiranog rizika za nerođeno dijete.

Prihvatljivost propisivanja lijeka rezultat je nedostatka podataka o mutagenim, teratogenim i embriotoksičnim učincima na plod. Međutim, nisu provedena nikakva kontrolirana i velika ispitivanja u vezi s tim, amoksicilin ® je propisan tijekom trudnoće, ali se navodi u kategoriju utjecaja na plod prema FDA - B. To jest, izostanak negativnog utjecaja na plod potvrđeno je studijom na životinjama.

Amoksicilin ® za dojenje

Antibiotik u malim količinama prodire i izlučuje se u majčinom mlijeku. Stoga se amoksicilin ® tijekom dojenja može propisati strogo prema indikacijama i pod nadzorom liječnika. S obzirom na rizik da dete razvije senzibilizaciju, disbiozu, proliv i trbuh tokom njegove upotrebe tokom laktacije, može se preporučiti privremeno otkazivanje dojenja.

Doziranje amoksicilina ® za odrasle

Početna dnevna doza za bolesnike starije od deset godina, tjelesne težine veće od četrdeset kilograma, iznosi 1500 mg (3 tablete od 500), podijeljene u tri doze.

Za liječenje teških infekcija moguće je povećati dozu na jedan gram svakih osam sati.

Pacijentima sa nekomplikovanom gonorejom (akutni tok) preporučuje se pojedinačna doza od tri grama antibiotika. Žene moraju uzimati lijek dva dana.

Akutna gastrointestinalna oboljenja zarazno-upalne prirode i ginekološke infekcije - od jednog i po do 2 grama tri puta dnevno ili od 1 do 1,5 grama svakih šest sati.

Leptospiroza - od 500 do 750 mg svakih šest sati.

Prenos salmonele - od 1,5 do 2 grama, trajanje lečenja od dve nedelje do mesec dana.

Prevencija endokarditisa tokom operacije - od 3 do 4 grama jedan sat pre operacije. Moguće je ponovo uzimati lijek nakon osam sati.

S smanjenim GFR-om prilagođava se doza ili vremenski interval između uzimanja lijeka, ovisno o brzini glomerularne filtracije.

Doziranje amoksicilina ® u suspenziji za decu

Za djecu mlađu od dvije godine doza se izračunava na 20 miligrama po kilogramu težine, lijek se propisuje tri puta dnevno. Kod težih infekcija dozvoljeno je doziranje na 60 miligrama po kg.

Razdoblje novorođenčadi i prijevremeno rođenje indikacija su za smanjenje doze ili povećanje intervala između uzimanja lijeka.

Od dvije do pet godina uzimaju 125 miligrama svakih osam sati.

Od pet do 10, 0,25 grama svakih osam sati.

Djeci starijoj od 10 godina, s težinom većom od 40 kilograma, propisane su doze za odrasle.

Kako se suspenzija razrjeđuje?

Kada se razblaži na sobnoj temperaturi, suspenzija se može čuvati do dve nedelje. Kao otapalo u njegovoj proizvodnji možete koristiti samo čistu, mirnu vodu. U bočicu s prahom dodaje se voda za dobivanje suspenzije i temeljito se miješa. Protresite smjesu prije svake doze. Pet mililitara suspenzije sadrži 250 ml antibiotika.

Nuspojave i efekti Amoksicilina ®

Najčešće se razvija alergija na amoksicilin ®. Od ostalih neželjenih dejstava moguća je disbioza i strija. Ponekad se pacijenti žale na promjenu ukusa, mučninu i bolove u trbuhu. U rijetkim slučajevima mogu se razviti proljev i kolitis povezan s antibioticima.

Pacijenti s imunodeficijencijama mogu razviti superinfekciju.

Sa strane centralnog nervnog sistema mogući su osjećaji anksioznosti, nesanice, vrtoglavica i konvulzije.

Promjene u analizama su također moguće (povećana razina jetrenih transaminaza, smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca, trombocita i neutrofila, rijetko se razvije anemija).

Kompatibilnost s amoksicilinom ® i alkoholom

Unatoč činjenici da penicilini nisu uključeni u popis lijekova koji dovode do disulfiram sličnog učinka, alkohol u kombinaciji s antibioticima može uzrokovati oštećenje jetre i centralnog živčanog sustava, predoziranje lijekovima, a također mogu dovesti do teške intoksikacije. Stoga su amoksicilin i alkohol nespojivi. Preporučuje se da tokom lečenja prestanete da pijete alkohol.

Amoksicilin ® se može prodati pod trgovačkim imenima:

Amoksicilin ® - pregledi ljekara

Lijek se već dugi niz godina široko koristi u medicinskoj praksi i više puta je dokazao svoju efikasnost. Njegove prednosti uključuju dobru probavljivost i toleranciju pacijenata. Širok raspon doza i mnogi oblici oslobađanja (suspenzije, kapsule, granule, tablete, rastvorljivi oblik) omogućavaju pacijentu da odabere najpovoljniji za njega. Također je vrijedno napomenuti nisku cijenu lijeka, što ga razlikuje od ostalih antibiotika.

Od nuspojava najčešće se primjećuju alergije na amoksicilin ®, drobica i disbioza. Ostali su prilično rijetki. Poremećaji iz gastrointestinalnog trakta mogu se izbjeći ako proizvod uzimate prema uputama, to jest prije jela.

Indikacije za upotrebu Amoksicilina

Bakterijske infekcije izazvane osjetljivom mikroflorom:

  • infekcije respiratornog trakta i ENT organa (sinusitis, faringitis, tonzilitis, akutni otitis, bronhitis, upala pluća),
  • infekcije genitourinarnog sistema (pijelonefritis, pielitis, cistitis, uretritis, gonoreja, endometritis, cervicitis),
  • infekcije gastrointestinalnog trakta (peritonitis, enterokolitis, tifusna groznica, holangitis, holecistitis),
  • infekcije kože i mekih tkiva (erizipele, impetigo, sekundarno zaražene dermatoze),
  • leptospiroza,
  • listerioza,
  • Lajmska bolest (borelioza),
  • dizenterija
  • salmoneloza
  • prevoz salmonele,
  • meningitis
  • endokarditis (prevencija),
  • sepsa.

Uputa za upotrebu Amoksicilin 500, doziranje

Amoksicilin u bilo kojem obliku uzima se oralno. Jelo ne utječe na apsorpciju lijeka iz gastrointestinalnog trakta, pa ga možete uzimati i prije jela i nakon njega, u vrijeme pogodno za pacijenta.

Amoksicilin 500 za odrasle

Standardna doza: 1 kapsula od 250 mg svakih 8 sati.

U težim slučajevima: 1 kapsula od 500 mg svakih 8 sati.

Tok antibiotske terapije je u većini slučajeva 5-12 dana, postavlja se individualno.

Visoke doze leka propisuju se kod tifusne groznice (1,5-2 g tri puta dnevno), kod leptospiroze (500-750 mg četiri puta dnevno). Tablete ili kapsule još dva ili tri dana treba uzimati čak i nakon nestanka znakova bolesti.

Amoksicilin za decu

  • S tjelesnom težinom manjom od 20 kg, dnevna doza je 25 mg / kg / dan, a podijeljeno je u 3 doze, u težim slučajevima - 50 mg / kg / dan, također u 3 doze.
  • S tjelesnom težinom većom od 20 pa do 40 kg, dnevna doza amoksicilina je 40 - 90 mg / kg / dan, a podijeljena je u 3 (u malim dozama) ili 2 doze (u velikim dozama).
  • S tjelesnom težinom većom od 40 kg koristi se režim doziranja za odrasle.

Suspenzija amoksicilina (koristi se radi praktičnosti doziranja lijeka u djetinjstvu) treba pripremiti neposredno prije liječenja. Da biste to učinili, hladna voda se dodaje u bocu s granulama, nakon čega je smjesu potrebno protresti. Suspenzija se može čuvati na sobnoj temperaturi tokom 14 dana.

Svaki put prije upotrebe, lijek se mora protresti. Jedna kašičica sadrži 5 ml suspenzije, odnosno sadrži 250 mg amoksicilina.

Maksimalna dnevna doza je 2 g.

Značajke aplikacije

Amoksicilin u kombinaciji s metronidazolom ne preporučuje se za upotrebu kod pacijenata mlađih od 18 godina, ne smije se koristiti za bolesti jetre.

Zbog pozadine kombinirane terapije metronidazolom, ne preporučuje se konzumiranje alkohola.

Wikipedia sugerira da lijek može smanjiti efikasnost oralnih kontraceptiva.

Alkohol nije kompatibilan s amoksicilinom. Kombinacija ovih supstanci može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju, sve do smrti pacijenta. Uz to, i alkohol i amoksicilin imaju snažan toksični učinak na jetru.

Upotreba Amoksicilina i drugih sličnih antibiotika neefikasna je u liječenju gripa i SARS-a.

Kod teških infekcija gastrointestinalnog trakta, koje su praćene stalnim povraćanjem ili prolivom, lijek se ne smije davati oralno zbog moguće slabe apsorpcije.

Tijekom razdoblja uzimanja antibakterijskog sredstva, pacijent treba pridržavati se odgovarajućeg režima pijenja.

Nuspojave i kontraindikacije Amoxicillin 500

  • Iz gastrointestinalnog trakta: retko - proliv, svrab u anusu, moguća je dispepsija, u nekim slučajevima - pseudomembranski i hemoragični kolitis.
  • Iz mokraćnog sistema: rijetko - razvoj intersticijskog nefritisa.
  • Iz hemopoetskih organa: rijetko - agranulocitoza, trombocitopenija.
  • Alergijske reakcije: kožne reakcije, uglavnom u obliku specifičnog makulopapularnog osipa, rijetko multiforme eritema, Stevens-Johnsonov sindrom, u nekim slučajevima anafilaktički šok, angioedem.

Predoziranje

Simptomi: mučnina, povraćanje, proliv, kršenje ravnoteže vode i soli.

Liječenje: ispiranje želuca, imenovanje aktivnog uglja, fiziološki laksativi, korekcija vodeno-slane ravnoteže, hemodijaliza.

Kontraindikacije:

  • preosjetljivost (na bilo koji penicilin),
  • infektivna mononukleoza,
  • izražena disbioza,
  • limfoidna leukemija
  • teški oblici oštećenja jetre i bubrega.

Tijekom trudnoće, Amoksicilin se koristi prema indikacijama, imajući u vidu očekivani učinak na trudnicu i potencijalni rizik za plod. Dojenje za vrijeme liječenja treba prekinuti s obzirom da antibiotik prelazi u majčino mlijeko i može kod djeteta imati alergiju ili povredu crijevne mikroflore.

Iz Masterweba

Amoksicilin je antibiotik širokog spektra. Spada u klasu starih antibakterijskih sredstava i još uvijek se aktivno propisuje za liječenje mnogih bolesti, kako djece tako i odraslih. Ima brojne kontraindikacije za prijem. Sigurno se može reći da je jedno od najpopularnijih antibakterijskih sredstava Amoksicilin. O tome šta pomaže, koliki su troškovi i šta može zamijeniti ovaj lijek, naučit ćete iz članka.

Sastav lijeka

Glavni aktivni sastojak lijeka je amoksicilin trihidrat. Pomoćne tvari: natrijum karboksimetil škrob, magnezijum stearat, talk, hipromeloza.

Pokazatelj bioraspoloživosti ni na koji način nije povezan sa unosom hrane. Pacijent može uzimati Amoxicillin tablete u bilo kojem trenutku pogodnom za njega, a to neće utjecati na apsorpciju.

Za oko dva sata, lijek se potpuno apsorbuje u crijevima. Tri sata nakon davanja u krvi može se primjetiti stalno visoka koncentracija aktivne tvari. U donjim dijelovima gastrointestinalnog trakta koncentracija je mala, zbog toga lijek nije propisan za liječenje crevnih infekcija.

Djelatna tvar amoksicilin trihidrat gotovo je potpuno uništena djelovanjem bakterijskih enzima beta-laktamaza. Stoga ga nema smisla propisati za liječenje bolesti koje izazivaju sojevi koji stvaraju beta-laktamazu. Od čega Amoksicilin najbolje pomaže, možete saznati pročitajući članak do kraja.

Obrazac za puštanje

Lijek možete kupiti u sljedećim oblicima:

  • "Amoksicilin" proizveden srbijanskom kampanjom "Hemofarm" u obliku granula za pripremu suspenzije, doza od 250 mg u pet mililitara (bočica od 100 ml). Idealno za djecu i adolescente.
  • Holandska farmaceutska kompanija Astellas proizvodi Amoksicilin u kapsulama s koncentracijom aktivne tvari od 125, 250, 500 i 1000 mg.
  • Amoksicilinske kapsule od 250 mg i 500 mg proizvode se srpskom kampanjom Hemofarm.
  • Prašak za proizvodnju suspenzije Amosina: 250 mg amoksicilin trihidrata u 3 g. Deset vrećica u jednom pakovanju.
  • Domaća farmakološka kompanija Synthesis AKOMP lijek proizvodi u tabletama od 250 i 500 mg.

U uputi za tablete Amoksicilina stoji da oblik oslobađanja ne utječe na bioraspoloživost. Ista količina lijeka asimilirat će se prilikom uzimanja tableta, kao i s injekcijama. Toksični učinak na jetru kod intravenske primjene je nešto manji nego kod oralne primjene. Međutim, razlika je toliko mala da ne biste trebali davati prednost injekcijskoj primjeni samo iz ovog razloga.

Nuspojava lijeka

Moguće su alergijske reakcije:

  • Quinckeov edem,
  • anafilaktički šok,
  • urtikarije i raznih dermatitisa,
  • svrbež
  • rinitis i konjuktivitis, lakriminacija.

Uz produženu upotrebu u dozama većim od 1 g dnevno:

  • astenija, slabost,
  • vrtoglavica, gubitak svijesti,
  • pospanost
  • neprimjerene radnje.

Uz istodobnu upotrebu s pripravcima klavulonske kiseline:

  • kolestatska žutica,
  • toksični hepatitis (uz produženu upotrebu),
  • eksfolijativni dermatitis,
  • toksična nekroliza.

Doziranje za odrasle

Početna doza za odrasle ne smije prelaziti 1500 mg (to su tri tablete od 500 mg) dnevno. Prema nahođenju liječnika u teškim slučajevima bolesti, dnevna doza može biti povećana na dva grama lijeka, od čega Amoksicilin može postati toksičniji za pacijenta.

U slučaju zaraznih i upalnih bolesti gastrointestinalnog trakta, preporučuje se jedan do dva grama dnevno. Trajanje terapije ovisi o težini simptoma i zdravstvenom stanju pacijenata. Testiranje je stalno potrebno za praćenje efikasnosti terapije. Ako pacijent samovoljno uzme proizvoljnu dozu, to može dovesti do tužnih posljedica.

Uputa za upotrebu sa Amoksicilinom 500 u akutnom toku gonoreje preporučuje da uzimate dva do tri grama istodobno. Posle jednog dana, potrebno je ponovo proći testove kako biste bili sigurni u efikasnost terapije.

Doziranje za djecu

Za djecu i adolescente preporučio se "Amoksicilin 500" u obliku suspenzije ili sirupa. Farmaceuti se ne preporučuju davati kapsule i tablete bebama mlađim od sedam godina zbog previsoke koncentracije aktivne supstance.

Za djecu od tri do sedam godina uzimanje preko 600 mg amoksicilina dnevno nije poželjno. Takva količina lijeka može izazvati nuspojave i alergijske reakcije. Ako je dijete u bolnici i prijem se odvija pod nadzorom medicinskog osoblja, moguće je povećanje doze.

Uputa za upotrebu s Amoxicillin tabletama preporučuje rezanje tableta nožem ako djetetu morate dati 250 mg. Ako je potrebna doza od 125 mg, tada je potrebno pažljivo podijeliti cijelu tabletu s lopaticom prvo na pola, a rezultirajuće polovice na dva dijela.

Od onoga što je "Amoksicilin" najčešće propisan djeci:

  • respiratorne bolesti
  • hronični pijelonefritis,
  • hronični gnojni tonzilitis,
  • furunculosis,
  • akutni i hronični bronhitis,
  • laringitis i faringitis.

Mogu li uzimati tokom trudnoće i dojenja?

Ovaj antibiotik slobodno prodire kroz placentnu barijeru. Nakon par dana prije prijema već se nakuplja u tkivima embrija. Zbog ovog očiglednog efekta na plod, Amoksicilin se propisuje trudnicama samo u ekstremnim slučajevima. Namijenjene prednosti terapije za majku trebale bi premašiti očekivanu štetu za nerođeno dijete.

Danas je na tržištu mnogo modernijih i sigurnijih antibiotika za žene.

Nema podataka o mutagenim i emiotoksičnim učincima na plod - niko nije uradio takva istraživanja.

S tim u vezi, u rijetkim slučajevima ovaj se antibiotik još uvijek može prepisati pacijentu, ali lijek oni svrstavaju u kategoriju utjecaja na plod prema FDA - B. To znači da nije bilo pouzdanih ispitivanja o nedostatku štete na ljudskom materijalu.

Indikacije za upotrebu

Aktivna supstanca savršeno prevladava histohematološku barijeru. Brzo i učinkovito stvara terapijske koncentracije.

Najefikasnije za bolesti infektivne prirode sledećih telesnih sistema:

  • mokraćnog sistema
  • gastrointestinalnog trakta (osim donjeg creva),
  • kožni problemi, dermatitis infektivne prirode, furunculosis,
  • gornjih disajnih puteva (tonzilitis, akutni otitis, faringitis, akutni i hronični bronhitis, bronhopneumonija, apsces pluća).

Često se propisuje u liječenju različitih oblika gonoreje, salmonele, lajmske bolesti. Uz ove tegobe neprihvatljivo je samo-liječiti se. Točnu dozu Amoksicilina u obliku trihidrata može propisati samo dežurni ljekar nakon što primi rezultate testova.

Kod težih infekcija poželjno je koristiti Amoksicilin i klavulansku kiselinu. Prihvatljivo je koristiti i u obliku tableta i u obliku injekcije.

Ne možemo sa sigurnošću reći šta Amoksicilin najbolje pomaže. Rezultat terapije uvijek ovisi o individualnim karakteristikama pacijenta, kvalifikacijama liječnika i proporcionalnosti propisane doze težine bolesti.

Kontraindikacije

U prisustvu sledećih bolesti, trebate se suzdržati od uzimanja ovog leka:

  • limfocitna leukemija
  • respiratorne virusne infekcije
  • preosjetljivost na peniciline,
  • bronhijalna astma.

Uz zatajenje jetre, stanje ciroze i druge hronične bolesti jetre zabranjena je istodobna primjena klavulonske kiseline. Primanje jednog "Amoksicilina" za probleme sa jetrom moguć je tek nakon pregleda lekara.

Zabranjen je prijem u hroničnom zatajivanju bubrega. Kod teškog pielonefritisa, kada se postavlja pitanje očuvanja bubrežne funkcije, samo liječnik može odlučiti o preporučenosti uzimanja tableta Amoksicilina.

Interakcija lijekova

Amoksicilin može potaknuti funkcionalnost indirektnih antikoagulansa. Paralelno s tim, suzbija crijevnu mikrofloru i smanjuje protrombinski indeks.

Uputa za "Amoxicillin 500" izvještava da istodobna primjena s baktericidnim antibioticima dovodi do sinergizma, lijek nije kompatibilan s bakteriostatskim antibioticima.

Žene koje uzimaju oralne hormonske kontraceptive treba obratiti pažnju na činjenicu da se uz istodobnu primjenu Amoksicilina vjerovatnost začeća povećava za 8%.

Uputa za tablete Amoksicilin upozorava da se tijekom uzimanja lijeka s alkoholnim tinkturama (Corvalol, Valoserdin) najčešće povećava sedativni učinak. Zabilježeni su slučajevi razvoja kome u slučaju predoziranja za vrijeme uzimanja alkoholnih ljekovitih tinktura.

Posebna uputstva za prijem

Uputa za upotrebu s Amoksicilinom 500 preporučuje početak malih doza ako pacijenti imaju izraženu sklonost alergijskim reakcijama. Možda je razvoj Quinckeovog edema, urtikarija, svrbež, mučnina. Ako su alergijski napadaji prethodno zabilježeni (čak ni na lijekove), trebali biste početi uzimati što pažljivije.

Upotreba Amoksicilina 500 u kombinaciji s metronidazolom zabranjena je za pacijente mlađe od 18 godina.

U slučaju hroničnog hepatitisa, hepatoze i cirotičnih bolesti jetre, ne preporučuje se uzimanje Amoksicilina. To je moguće samo u ekstremnim situacijama s prijetnjom po život pacijenta i nepostojanjem antibakterijskih lijekova sa manje toksičnog opterećenja na jetri i žučnom mjehuru.

Zbog pozadine kombinirane terapije metronidazolom, etanol se ne preporučuje. To povećava toksično opterećenje na jetri i povećava rizik od alergijske reakcije.

Amoksicilinski analozi, popis

Postoji nekoliko analoga ovog lijeka, koji sadrže sličnu aktivnu tvar. Cijena analoga ovisi o proizvođaču lijeka. Takvi lijekovi su sljedeći lijekovi:

  1. Amoksicilin trihidrat,
  2. Amoksicilin Sandoz,
  3. Flemoksin Solutab,
  4. Amoksicilin Sulbaktam,
  5. Amosin
  6. Amoxisar
  7. Ecobol i drugi

Važno - upute za uporabu Amoksicilin, cijena i recenzije ne primjenjuju se na analoge i ne mogu se koristiti kao vodič za uporabu lijekova sličnog sastava ili djelovanja. Sve terapijske termine trebao bi dati liječnik. Prilikom zamjene amoksicilina analogom važno je posavjetovati se sa stručnjakom, možda će vam trebati promijeniti tijek terapije, doziranje itd. Nemojte samoliječiti!

Gotovo sve recenzije dostupne na internetu o antibiotiku amoksicilinu su pozitivne. Pacijenti primjećuju brzi učinak uzimanja lijeka, jednostavnost upotrebe (prijem ne ovisi o vremenu jela), potpuni oporavak od postojećih bolesti na kraju tijeka liječenja. Mali procenat negativnih pregleda u kojima se pacijenti žale da lijek „nije pomogao“ nastaje zbog činjenice da amoksicilin, iako je antibiotik širokog spektra, nije svemoćan i nisu sve bakterije osjetljive na njegovo djelovanje.

Ostavite Svoj Komentar