Koja je razlika između Ampicilina i Amoksicilina i koji je bolji

Benzipenicilin, koji je monobazična kiselina, slabo je rastvorljiv u vodi i nestabilan je, pa se koristi kao dobar! rastvorljive soli natrijuma, kalijuma i esteri. Djeluje na mikroorganizme koji se nalaze uglavnom van ćelija.

Gram-pozitivni koci i coli osjetljivi su na natrijumovu sol benzilpenicilina, posebno pneumokoke (do 95% sojeva), hemolitičke i piogene streptokoke. Međutim, benzilpenicilin djeluje na samo 10% sojeva Staphylococcus aureus, a epidermalni stafilokok je otporan na njega. Enterokoki su obično otporni na penicilin

Uvođenjem IM lek se brzo apsorbuje i brzo izlučuje iz organizma. Kada se guta, ubrzo ga uništavaju penicilinaze crevne flore. Nestabilna je u kiseloj sredini, pa se može upotrebljavati samo parenteralno. Prosječna terapijska koncentracija antibiotika u krvi traje 3-4 sata.

Razina koncentracije benzilpenicilina u krvi određena je stanjem jetre i bubrega. S oštećenom funkcijom bubrega | (na primjer, kod pacijenata s anurijom) T1 / 2 dostiže 4-10 sati, a kod onih koji pate od bolesti jetre može se proteći i do 16-30 sati. Benzilpenicilin dobro prodire u sva tkiva i telesne tečnosti osim u mozak, očna tkiva, serozne i sinovijalne membrane.

Brzina otpuštanja lijeka ovisi o obliku doziranja, načinu primjene i individualnim karakteristikama pacijenta. Brza eliminacija iz tijela povlači za sobom potrebu čestih injekcija da bi se održale dovoljno visoke koncentracije u krvi. Za otklanjanje ovog nedostatka stvaraju se lijekovi koje je teško rastopiti i polako se apsorbiraju, pružajući dugotrajni učinak.

Prosečna terapijska pojedinačna doza za parenteralnu primenu benzilpenicilina iznosi 1 milion jedinica, dnevno - 6 miliona jedinica. Može se povećati na 20 milijuna ili više jedinica.

Izbjegavajte miješanje otopina penicilina s kiselinama, lužinama, alkoholima, kalijevim permanganatom, hidrogen peroksidom.

U teškim septičkim stanjima, penicilin se daje iv mikrostrukim mlazom ili kapanjem u destiliranu vodu za injekcije ili izotoničnu otopinu natrijum-hlorida. Dodavanje drugih lekovitih supstanci u rastvor je neprihvatljivo. Uvodi se u venu 1-2 puta dnevno u kombinaciji sa uvođenjem mišića

Ovisno o težini infektivnog procesa, trajanje liječenja penicilinom kreće se od nekoliko dana do 2 mjeseca ili više. Upotreba benzilpenicilina indicirana je u svim slučajevima otkrivene osjetljivosti patogena. Lijek ostaje antibiotik izbora u liječenju infekcije prouzrokovane ovim patogenom. Kod endokarditisa potvrda osjetljivosti patogena na benzilpenicilin smatra se obaveznom.

Kontraindikacije: povijest alergije na lijekove penicilina, bronhijalna astma.

Oksacilin natrijumova so

• Odnosi se na polusintetičke peniciline. Prema spektru antimikrobnog djelovanja lijek je sličan meticilinu. Dobro se apsorbira kada se uzima oralno, njegova bioraspoloživost ovisi o unosu hrane, pa je bolje uzimati oksacilin na prazan stomak.

Terapijska koncentracija lijeka u krvi traje 3 sata nakon uzimanja 0,5 g kroz usta sat vremena prije jela ili 2-3 sata nakon njega.

Otopine za parenteralnu primenu ostaju aktivne 9 ili više dana. Oksacilin prodire u različite organe i tkiva poput penicilina. Sa / m uvođenjem, koncentracija oksacilina u krvi je veća nego ako se uzima oralno.

Primjenjuje se u / u ili / m 2-3 g i iznad 4-6 puta dnevno.

Ampicilin ima širok spektar djelovanja, na njega je osjetljiva uglavnom gram negativna mikroflora. Lijek se uništava stafilokoknom penicilinazom, ali zadržava otpornost na kiselinu kada se uzima oralno. Po svom učinku na gram-pozitivnu floru, manje je aktivan nego penicilin, ali nadmašuje meticilin i oksacilin, tetraciklin i kloramfenikol. Ampicilin je aktivniji od tetraciklina i kloramfenikola protiv hemofilične bacile, protea, šigela, enterokoka, kao i ešerihije. Antibakterijski učinak ampicilina se pojačava u kombinaciji s aminoglikozidima i oksa-cilinom. Bioraspoloživost ampicilina ako se uzima oralno kreće se od 40 do 60% i ovisi o stanju gastrointestinalnog trakta.

Na temelju kinetike lijeka (njegovog nakupljanja u urinu i žuči), s urogenitalnim infekcijama i sistemskim bolestima, korištenje ampicilina iznutra treba smatrati metodom izbora koja osigurava stabilne koncentracije u krvi. Prilikom razvoja režima liječenja potrebno je uporediti koncentraciju antibiotika u krvi s vrijednostima MP / C za odabrani patogen. Ampicilin nema nefrotoksični efekat.

Za liječenje infekcija uzrokovanih nehemolitičkim streptokokom, pneumokokom, meningokokom i hemofilnim bacilima, visoko osjetljivim na ampicilin, njegova koncentracija u krvi ne smije biti veća od 1 µg / ml, što je 2 g, rjeđe 4 g dnevno.

Veće doze lijeka se dobro podnose, bez razvoja toksičnih reakcija u roku od 1-1,5 mjeseci, pa čak i nešto duže. Trajanje liječenja postavlja se pojedinačno i određuje se oblikom i težinom bolesti.

Ampicilin (u kapsulama ili tabletama) daje se oralno u 0,5 g svakih 4-6 sati. Dnevna doza je 2-4 g, a kod težih slučajeva - do 10 g ili više. Uz a / m uvođenje - 0,5 g nakon 4-6 sati, dnevna doza je 1-Zg.

Mala toksičnost i odsutnost opasnosti od predoziranja stvaraju mogućnost upotrebe ampicilina bez posebnih ograničenja u liječenju infekcije u uvjetima zatajenja bubrega. Međutim, režim liječenja je ispravljen, smanjujući dozu lijeka ili povećavajući interval između primjene. Sa zaostalim azotom od 80 mg, doza antibiotika smanjuje se na 2/3, a više od 80 mg% - na 1/3 dnevno.

Kontraindikacije: netolerancija, preosjetljivost na penicilin, značajno oštećenje bubrega.

• Prema antibakterijskom spektru delovanja, ampicilin je blizak Amoksicilinu, ali njegovo delovanje protiv osetljivih bakterija je 5-7 puta veće. Antibiotik se dobro apsorbira kada se uzima oralno i dobro se distribuira u organima i tkivima.

Jednokratna doza amoksicilina iznosi 0,25-0,5 g za oralnu primjenu svakih 8 sati, za djecu, dnevna doza je 20-40 mg / kg 3 puta.

Pri uzimanju jednakih doza koncentracija amoksicilina u krvi oko 2 puta je veća od koncentracije ampicilina. Farmakokinetika lijeka se ne mijenja ovisno o unosu i sastavu hrane.

Poređenje karakteristika ampicilina i amoksacilina

Značajka

Amoksicilin

Ampicilin

Dozni oblik

Za oralno davanje

Za oralnu i parenteralnu primenu

Gastrointestinalna apsorpcija (%)

Učinak unosa hrane

Ne utiče

Smanjuje apsorpciju

Koncentracija urina

Veoma visoko

Visokog

Koncentracija u ispljuvavanju

Visoka ili postojana

Umeren ili nizak

Aktivnost protiv stafilokoka rezistentnih na penicilin

Nuspojave

Blaga dijareja

Proliv, osip

Spektar djelovanja je blizak karbenicilinu, piperacilin je aktivan protiv Klebsiella, enterobacteria, Neisseria, hemofilne i Pseudomonas aeruginosa. Veliki broj sojeva Pseudomonas aeruginosa i bakterija u blizini ostaju osjetljivi na piperacilin: njegova aktivnost je 8 puta veća od aktivnosti karbenicilina. Međutim, osjetljivost sojeva Pseudomonas aeruginosa koja je rezistentna na karbenicilin znatno je manja. Beta-laktamaze koje proizvodi Staphylococcus aureus, a tip TEM, OXA i CAPB gram-negativnih bakterija uništavaju piperacilin. Prilično je otporna na djelovanje cefalosporinaza.

Piperacilin se daje u / u ili u m. Sa uključenjem / uvođenjem bolusa od 2, 4, 6 g lijeka nakon 30 minuta, određuje se maksimalna koncentracija u krvi - 300, 4U i 775 µg / ml, u stacionarnom stanju - 42 µg / ml. Sa / m uvođenjem, maksimalna koncentracija se dostiže i nakon 30 minuta, ali je 40 µg / ml.

Uz bubrežni zatajenje T1 / 2 piperacilin povećava se: s umjerenim - 2, s teškim - 5-6 puta. U novorođenčadi i starijih bolesnika T1 / 2 se produžava, a ukupni klirens se smanjuje. Sa proteinima u serumu lijek se veže na 16-20%. Dobro se distribuira u organima i tkivima, uključujući i srce, nakuplja u žuči u visokim koncentracijama (do 3-4 µg / ml), dobro prodire kroz krvno-moždanu barijeru kod pacijenata sa meningitisom.

Učinkovitost piperacilina u kombinaciji s drugim antibioticima u bolesnika s infektivnim lezijama i neutropenijom uporediva je s onom kada se koriste cefotaksim i amikacin ili moksolaktam i amikacin. U monoterapiji u liječenju teških sistemskih bakterijskih infekcija čini se da je učinak piperacilina jednak efektu ceftazidima.

Nuspojave: tromboflebitis (4%), hemoragična dijateza (17,2%), leukopenija (4%), eozinofilija (5-6%), prolazna hiper-fermentemija (2,3%).

Karakterizacija ampicilina

Glavna aktivna supstanca je istoimeni spoj. Pored toga, u sastavu su i ostale pomoćne komponente. Proizvođači su ruske kompanije (na primjer, Synthesis).

Ampicilin i Amoksicilin imaju širok spektar djelovanja i bore se protiv mnogih vrsta patogenih mikroorganizama.

Napravljeno je nekoliko obrazaca izdanja:

  1. Tablete 1 komad sadrži 0,25 g aktivnog sastojka.
  2. Kapsule U 1 komadu nalazi se 0,25 g aktivnog sastojka.
  3. Vešanje 5 ml sadrži 0,25 g aktivnog spoja.

Ampicilin je jedno od najefikasnijih antibakterijskih sredstava. Inhibira proces stvaranja zidova ćelijskih struktura u bakterijama. Lijek djeluje protiv mikroorganizama koji pripadaju grupi koka. Ovo se odnosi na stafilokoke, streptokoke, gonokoke, meningokoke, pneumokoke.

Lijek suzbija mnoge gram-negativne bakterije. Na primjer, E. coli, enterobakterije, salmonela, itd. Ali lijek je neefikasan protiv vrsta koje stvaraju penicilin, jer se njihovim djelovanjem uništava ampicilin.

Maksimalna količina aktivne komponente u krvi bit će postignuta za nekoliko sati nakon upotrebe lijeka. Poluživot je oko 2 sata. Supstanca napušta tijelo sa žuči i mokraćom. Lijek se smatra slabo toksičnim. Ne nakuplja se u ljudskom telu. Zbog toga je dopušteno uzimati ga u velikim količinama duže vrijeme.

Ampicilin suzbija mnoge gram-negativne bakterije.

Lijek je propisan za liječenje infekcija koje su osjetljive na ampicilin. Indikacije za upotrebu su sljedeće:

  • bolesti upalne prirode donjih zona respiratornog sistema, kao i bolesti nosa, usta, ždrijela, ušiju (odnosi se na upale pluća, bronhitis, tonzilitis, faringitis, sinusitis, otitis, tonzilitis, prehladu),
  • urološke patologije sa upalnim procesima (to uključuje uretritis, cistitis, pijelonefritis, prostatitis, gonoreju itd.),
  • ginekološke patologije izazvane infekcijama,
  • infektivni upalni procesi u žučnim kanalima (odnosi se na holangitis i holecistitis),
  • patološke infekcije u crevima (takve bolesti uključuju gastroenteritis, dizenteriju, enterokolitis, salmonelozu, tifus i dr.),
  • Upala kože i mekih tkiva uzrokovana infekcijama,
  • endokarditis
  • reumatizam
  • erizipele,
  • škrlatna groznica,
  • meningitis
  • peritonitis
  • sepsa.

Kontraindikacije i nuspojave

Pojedinačna netolerancija na aktivne komponente lijeka. Proizvođači primjećuju posebnu opreznost u korištenju Amoksicilina, za osobe koje pate od teških virusnih bolesti jetre i bubrega. Ne preporučuje se upotreba pri visokim temperaturama, zimicama, povećanjem limfnih čvorova.

Primjena tijekom trudnoće provodi se isključivo pod nadzorom liječnika.

Nuspojave uključuju alergije, crvenilo kože, osip, svrbež, Quinckeov edem. Alat može izazvati upalu sluznice nazofarinksa (rinitis), prostatno lakriminaciju (konjuktivitis), izaziva bolove u zglobovima, u rijetkim slučajevima uzrokuje anafilaktički šok.

Šta je zajedničko između ampicilina i amoksicilina?

Ova dva lijeka su nesporni lideri prodaje u svojoj oblasti. Dokazali su se kao efikasno sredstvo u borbi protiv raznih vrsta infekcija i mikroorganizama.

Spadaju u istu grupu antibiotika širokog spektra dejstva, polusintetički su kampični pinicilini. Oba proizvoda imaju identične naznake za upotrebu, jednostavni su, jeftini i lako dostupni.

U čemu je razlika?

Čitava razlika između Ampicilina i Amoksicilina je istorija proizvodnje lekova. Činjenica je da je ampicilin otkriven mnogo ranije, a većina mikroorganizama bila je u stanju prilagoditi se i razviti imunitet na ovaj antibiotik. Zbog toga liječnici sve manje koriste Ampicilin.

Još jedna odlika je širi spektar djelovanja Amoksicilina na patogene organizme. Na temelju hidroksilne skupine tvari lijek mnogo brže prodire u krv što vam omogućava da stvorite veću koncentraciju aktivne tvari u krvi što osigurava kumulativni učinak.

Na osnovu gornjih karakteristika, sigurno je reći da će upotreba Amoksicilina biti mnogo efikasnija. Ovo je napredniji lijek, čiji je prijem dozvoljen čak i djeci mlađoj od dvije godine. Amoksicilin nema izražene kontraindikacije, organizam se dobro podnosi i može se koristiti i u obliku tableta i kao injekcija. Uz to, uzimanje Amoksicilina dozvoljeno je tokom trudnoće i tokom dojenja.

Ako je liječenje dugo, onda je najbolje dati prednost Amoksicilinu. Uz produženu upotrebu Ampicilina moguć je razvoj superinfekcije. Ova pojava se javlja kada mikroorganizmi ne reagiraju na djelovanje lijeka, a pod utjecajem agresivnog okruženja počinju stvarati zaštitne barijere i množe se velikom brzinom, čime smanjuje otpornost tijela na elementarne infekcije.

Upute za upotrebu Ampicilin i doziranje

Prije početka terapije potrebno je provesti odgovarajuće testove za identifikaciju mikroorganizama koji su uzrokovali bolest i procjenu osjetljivosti na ampicilin.

Doza se postavlja pojedinačno, uzimajući u obzir težinu bolesti, lokaciju infekcije i osjetljivost patogena.

Tablete i suspenzija treba uzimati oralno, ispirati vodom, bez obzira na unos hrane.

Jednokratna doza za odrasle osobe ako se uzima oralno je 250-500 mg. Dnevna doza je 1-3 g. Maksimalna doza je 4 g dnevno.

Dnevna doza za djecu je 50-100 mg na 1 kg tjelesne težine. S tjelesnom težinom manjom od 20 kg propisano je 12,5-25 mg po 1 kg. Dnevna doza je podijeljena u 4 doze.

Trajanje kursa zavisi od težine infekcije i efikasnosti terapije.

Priprema suspenzije - dodajte vodu u bočicu u boci dok se ne pojave ribe i dobro protrese. Pripremljena suspenzija stabilna je na sobnoj temperaturi tokom 14 dana. Prije svake upotrebe suspenziju je potrebno protresti. 5 ml pripremljene suspenzije (1 merica) sadrži 250 mg ampicilina.

  • novorođenčad od 1 mjeseca - 150 mg / kg tjelesne težine /,
  • do 1 godine - na osnovu 100 mg / kg tjelesne težine dnevno,
  • od 1 do 4 godine - 100-150 mg / kg tjelesne težine dnevno,
  • deci starijoj od 4 godine propisuju se 1-2 g dnevno.

Dnevna doza je podijeljena u 4-6 doza.

Trajanje liječenja ovisi o težini bolesti (od 5-10 dana do 2-3 sedmice, a kod hroničnih procesa - i nekoliko mjeseci).

Sa parenteralnim intramuskularnim i intravenskim strujanjem ili kapanjem, jedna doza za odrasle je 250-500 mg. Dnevna doza je 1-3 g. U slučaju težih infekcija doza se povećava na 10 g ili više.

Za novorođenčad starija od 1 mjeseca, dnevna doza od 100 mg na 1 kg tjelesne težine. Deci drugih starosnih grupa propisano je 50 mg na 1 kg. U slučaju težih infekcija, doza se povećava. Dnevna doza je podijeljena u 4-6 injekcija svakih 4-6 sati. Trajanje terapije intramuskularnim injekcijama je 7-14 dana, kod intravenske - 5-7 dana. Prema svedočenju pacijenta može se prebaciti na intramuskularnu injekciju.

Za pripremu otopine za intramuskularnu injekciju, sadržaj bočice se otopi u 2 ml vode za injekciju.

Za pripremu otopine za intravensku primjenu, jedna doza lijeka (ne više od 2 g) otopljena je u 5-10 ml vode za injekcije ili izotonična otopina natrijum-hlorida.

Uvođenje se izvodi polako tokom 3-5 minuta (1-2 g na 10-15 minuta). Ako pojedinačna doza prelazi 2 g, lijek se daje intravenski.

Nuspojave

Ampicilin može biti povezan sa sledećim nuspojavama:

  • Alergijske manifestacije u obliku: svrbež, rinitis, konjuktivitis, urtikarija, eksfolijativni dermatitis, multiformni eksudativni eritem. Vrlo rijetko u obliku Quinckeovog edema i anafilaktičkog šoka,
  • Gastrointestinalne reakcije: suha usta, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proliv, crevna disbioza, gastritis, stomatitis, promjena ukusa,
  • Manifestacije iz hepatobilijarnog sistema i jetre: kolestatska žutica,
  • Iz centralnog nervnog sistema: glavobolja, neuropatija, tremor, konvulzije (kada se koriste u velikim dozama).

Lokalne reakcije moguće su intramuskularnim injekcijama u obliku infiltrata, boli na mjestu ubrizgavanja.

Ampicilin je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • s povećanom osjetljivošću na penicilin, cefalosporin, karbapenem,
  • sa limfocitnom leukemijom, infektivnom mononukleozom.

Kod zatajenja jetre lijek se koristi uz stalno praćenje njegove koncentracije u krvnoj plazmi. U hitnim slučajevima koristi se kod bronhijalne astme, sijene groznice i drugih alergijskih bolesti.

Ampicilin treba uzimati s oprezom, bubrežnim zatajenjem, djecom mlađom od 1 mjeseca.

Simptomi predoziranja - manifestacije toksičnog učinka na centralni nervni sistem (posebno kod pacijenata sa zatajenjem bubrega), mučnina, povraćanje, proliv, neravnoteža vode-elektrolita (kao rezultat povraćanja i proljeva).

Liječenje - ispiranje želuca, aktivni ugalj, slani laksativi, lijekovi za održavanje vode-elektrolitne ravnoteže i simptomatski. Izlučuje se hemodijalizom.

Analozi ampicilina, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, možete zameniti Ampicilin analogom aktivne supstance - to su lekovi:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Ampicilina, cijena i pregledi lijekova sa sličnim učincima ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena tableta u ljekarnama u Moskvi od 19 rubalja.

Rok trajanja je 3 godine. Čuvati na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi od 15 ° C do 25 ° C.

Ampicilin je polusintetički antibiotik širokog spektra, koji ima antimikrobno dejstvo, a koristi se za lečenje niza infekcija bakterijskog porekla.

Oblik i sastav izdavanja

Lijek Ampicilin dostupan je u obliku tableta, kapsula i praška za pripremu suspenzija. Tablete i kapsule proizvode se u 0,25 g. Jedno pakovanje sadrži 10 ili 20 tableta bijele boje cilindričnog oblika. Lijek u obliku praha ima bijelu boju sa žutim tonom. Slatkog je ukusa i specifičnog je mirisa. Prašak je dostupan u staklenim staklenkama od narančaste boje od 60 ml.

U svim doznim oblicima ampicilina, aktivna tvar je ampicilin trihidrat. Jedna tableta sadrži 0,25 g aktivnog sastojka, kao i pomoćne tvari u obliku škroba, talka, kalcijevog stearata i magnezijum stearata.

5 ml suspenzije pripremljene pomoću praha Ampicilina sadrže 125 mg ampicilin trihidrata i sledeće pomoćne sastojke:

  • Silikonski dioksid koloidni,
  • Natrijum-karboksimetil celuloza,
  • Natrijum citrat bezvodan,
  • Ponceau 4R (E124),
  • Natrijum-benzoat (E211),
  • Saharoza
  • Ukus trešnje.

Indikacije za upotrebu Ampicilina

Prema uputama za ampicilin, ovaj lijek je namijenjen za liječenje različitih bakterijskih infekcija izazvanih osjetljivom mikroflorom. Među njima su sledeća zarazna oboljenja disajnih puteva:

Prema uputama za ampicilin, lijek je efikasan kod akutnih i hroničnih zaraznih bolesti probavnog, genitourinarnog i gastrointestinalnog trakta, uključujući cistitis, holecistitis, pielitis, salmonelozu i druge.

Prema uputstvu za ampicilin, ovaj lek se koristi i za lečenje sledećih bolesti:

  • Infekcije uha, nosa i grla
  • Meningitis
  • Grimizna groznica,
  • Endokarditis
  • Infekcije kože i mekog tkiva,
  • Septikemija
  • Reumatizam
  • Odontogene infekcije
  • Sepsa
  • Erysipelas
  • Gonoreja

Doziranje i primjena ampicilina

Ampicilin u svim oblicima treba piti pola sata ili sat prije obroka. Doziranje lijeka postavlja se pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o težini i obliku bolesti, kao i uzimajući u obzir mjesto infekcije i starost pacijenta.

Pojedinačna doza lijeka u obliku tableta za odrasle je 250-500 mg. Dnevna doza je 1-3 g. Za djecu tjelesnu težinu manju od 20 kg, dnevna doza Ampicilina je 12,5-25 mg / kg, a za djecu veću od 20 kg 50-100 mg / kg. U pravilu se dnevna doza lijeka podijeli u 4 doze.

Za pripremu suspenzije, 62 ml prokuhane vode izlije se u bočicu s lijekom i dobro protrese. Za odrasle pacijente uobičajena doza Ampicilina u obliku praha je 500 mg svakih 6 sati.

U većini slučajeva, uključujući upalu pluća, bronhitis i različite infekcije genitourinarnog trakta i gastrointestinalnog trakta, koristi se doza od 500 mg 4 puta dnevno. Kod gonoreje se obično uzima 2 g lijeka 1 put dnevno.

Kod nekih zaraznih bolesti možda će biti potrebno povećati dozu Ampicilina u obliku suspenzija. Ako se pojave u teškom obliku, doza lijeka za odrasle može biti 3 g dnevno.

Dnevna doza Ampicilina u prahu za djecu mlađu od 3 godine je 100-200 mg / kg tjelesne težine. Podijeljen je u 4 doze. Za djecu stariju od 3 godine doza je sljedeća: 50-100 mg / kg tjelesne težine, podijeljeno s 4 puta.

Neželjeni efekti ampicilina

Primjena ampicilina u nekim slučajevima može izazvati nuspojave u obliku alergijskih reakcija. Među njima su sledeći:

  • Quinckeov edem,
  • Kožni osip i svrbež,
  • Konjuktivitis
  • Multiformni eritem,
  • Rinitis
  • Eksfolijativni dermatitis,
  • Urtikarija.

U rijetkim slučajevima, ampicilin može izazvati bol u zglobovima, anafilaktički šok, eozinofiliju i vrućicu. Ponekad lijek uzrokuje nuspojave iz probavnog sustava kao što su mučnina, povraćanje, pojačano stvaranje plinova u crijevima i proljev.

Upotreba ampicilina takođe može izazvati:

  • Stomatitis
  • Anemija
  • Agranulocitoza,
  • Leukopenija
  • Pojačana aktivnost jetrenih transaminaza,
  • Trombocitopenija
  • Pseudomembranski kolitis,
  • Glossitis.

Dugi tijek liječenja Ampicilinom može izazvati superinfekciju kod oslabljenih pacijenata. U takvim slučajevima potrebno je pribjeći uzimanju vitamina.

Pravila i uslovi skladištenja

Ampicilin treba čuvati na tamnom i suvom mestu nedostupnom deci, na sobnoj temperaturi. Rok trajanja kapsula i praha je 3 godine, a za tablete - 2 godine.

Farmaceutski proizvođači trenutno nude širok izbor bakteriostatskih lijekova. Neki od njih imaju širok spektar djelovanja, drugi se bore samo s određenim mikroorganizmima. Takve lijekove zabranjeno je uzimati samostalno, jer posljedice terapije mogu biti vrlo različite. Današnji članak reći će vam o Ampicillinu. Upute za uporabu, recenzije, analozi i ispravna metoda upotrebe bit će vam predstavljeni.

Odmah rezervirajte da dobijene informacije ne bi trebale da vas navedu na samo-liječenje. Ako imate zdravstvenih problema i trebaju vam ozbiljni lijekovi poput antibiotika, svakako biste trebali potražiti medicinsku pomoć. Samo u ovom slučaju postoji šansa za brzi oporavak.

Kratak opis ampicilina

Glavni aktivni sastojak je ampicilin. Ovo je antibiotik širokog spektra, koji je dostupan u obliku tableta, kapsula, suspenzija.

Alat inhibira stvaranje staničnih zidova bakterija. Štaviše, ampicilin je efikasan samo protiv mikroorganizama iz grupe koka: stafilokoka, gonokoka, pneumokoka. Također, lijek pomaže kod ešerihije coli, salmonele, bori se sa drugim gram-negativnim bakterijama.

Ali istovremeno je beskorisno uništiti mikroorganizme koji stvaraju penicilin pod njihovim djelovanjem.

U roku od 2-3 sata nakon primjene dostiže se maksimalna količina aktivne komponente u tijelu. Period eliminacije iznosi oko 2 sata - lijek se izlučuje urinom.

Ovaj lijek se smatra slabo toksičnim, jer se ne akumulira u tijelu. Zbog toga je, prema indicijama, dopušteno da se u velikim količinama uzima nekoliko tjedana na sigurno.

Indikacije za upotrebu:

  • bronhitis, tonzilitis, sinusitis, otitis,
  • uretritis, pijelonefritis, gonoreja,
  • holecistitis
  • gastroenteritis, salmoneloza,
  • reumatizam, škrlatna groznica, sepsa.

Lijek može propisati samo liječnik koji određuje dozu, režim liječenja, uzimajući u obzir dob i medicinsku anamnezu. Nemoguće je odstupiti od propisanog režima liječenja kako ne biste pogoršali bolest.

Kratak opis amoksicilina

Amoksicilin je antibiotik širokog spektra koji se propisuje za liječenje bolesti koje su osjetljive na njega bakterije.

Amoksicilin se koristi kod bronhitisa, upale pluća i zaraznih kožnih bolesti.

Glavne indikacije za uporabu:

  • bronhitis, upala pluća,
  • zarazne kožne bolesti
  • cistitis, pijelonefritis,
  • zarazne crevne patologije.

U nekim se slučajevima Amoksicilin propisuje kao profilaktički lijek tokom različitih medicinskih postupaka u usnoj šupljini, iskorjenjivanja Helicobacter Pylori. Da bi se povećala efikasnost lijeka, klavulanska kiselina može se propisati istodobno s uzimanjem lijeka.

Dostupno u više oblika: tablete, kapsule, suspenzije, otopina za intravensku primjenu.

Učinak lijeka odnosi se samo na bakterije - Amoksicilin ne utječe na gljivice, viruse. Nemojte koristiti ovaj antibiotik za prehladu, to može dovesti do razvoja otpornosti na virus.

Koja je razlika

Prva bitna razlika je aktivna supstanca. Dakle, u sastavu Ampicilina ima natrijum ampicilin, u njegovom analogu - amoksicilin trihidrat. Lijekovi se također razlikuju po neželjenim reakcijama. Za ampicilin su karakterističniji mučnina, proliv, disbioza i razvoj kandidijaze.

Amoksicilin takođe može imati dispeptične reakcije, razvoj superinfekcije, koji nastaje porastom broja drugih mikroorganizama.

Šta je bolje Ampicilin i Amoksicilin

Definitivno recite da je bolje - ne možete. Samo liječnik može propisati antibiotik, ovisno o pacijentovim pritužbama, rezultatima njegovih testova. Ali najčešće u liječenju akutnih bakterijskih infekcija koje se javljaju u teškom obliku, preporučuje se uzimanje Amoksicilina, dopunjenog klavulanskom kiselinom da bi se pojačao učinak.

Ampicilin se preferirano koristi u lečenju blagih zaraznih bolesti.

Tijekom trudnoće i dojenja lijek možete uzimati samo nakon savjetovanja s liječnikom ako korist za majku premaši moguće štete za plod ili bebu. I djeci se od rane dobi može dati Amoksicilin, s obzirom na težinu i starost pacijenta.

Mogu li piti Amoxicillin umjesto Ampicillin?

Prema farmakološkim svojstvima, 2 od ovih sredstava imaju sličan učinak. Iz tog razloga, mnogi stručnjaci propisuju ili ampicilin ili amoksicilin. Međutim, nemoguće je odabrati lijekove i sami provoditi terapiju - to može učiniti samo liječnik.

Međutim, ako liječenje zahtijeva produženu upotrebu tableta, propisan je ampicilin zbog njegove niže bioaktivnosti. Ako često uzimate Amoksicilin, to može dovesti do nuspojava.

Ako zamijenite Amoksicilin drugim sredstvom, tada će kao rezultat slabe bioaktivnosti koncentracija lijeka u krvi biti nedovoljna. U tom slučaju bolest može preći u hronični stadij, tada će biti potrebno liječenje u bolničkom okruženju.

Mišljenje ljekara i pregleda pacijenata

Olga, 42 godine, terapeut

Za liječenje ENT patologija i crijevnih infekcija pacijentima se propisuje Amoksicilin. Alat je jeftin, bori se s mnogim patogenima, ima visoku bioraspoloživost, što dovodi do smanjenja trajanja terapije i povećanja učinkovitosti lijeka. U većini slučajeva nema štetnih reakcija.

Irina, 35, Moskva

Kao posljedica teške hipotermije, dobila je upalu pluća, a bolest je ubrzo stekla kronični oblik. Doktor je propisao Amoksicilin kao deo složene terapije. Nakon 7 dana, počela se osjećati lakšim, kašalj i groznica gotovo su nestali. Nakon tretmana ljekar je savjetovao uzimanje imunomodulacijskih lijekova.

Elena, 24 godine, Perm

Jela sam slabo oprano voće, kao rezultat trovanja usled crevne infekcije. Lečen je Ampicilinom 5 dana. U tom je razdoblju bilo moguće riješiti se simptoma. Dobro sam uzimala antibiotike, nije bilo nuspojava.

Prethodno upoznavanje: obrazac izdanja, trošak i sastav

Aktivna supstanca lijeka je spoj koji se zove ampicilin trihidrat. Analozi ovog antibiotika mogu imati isti sastav ili se razlikuju po komponentama. O njima ćete saznati kasnije u članku. Ampicilin je najčešće dostupan u obliku tableta i praška. Potonji je namijenjen intramuskularnoj ili intravenskoj primjeni. Rješenje se prvo mora pripremiti. Kako to učiniti ispravno - detaljno opisuje upute. Manje često u prodaji možete pronaći ovjes.

Cijena lijeka je pristupačna. Ampicilin je na farmakološkom tržištu prisutan već duže vrijeme. Možete ga kupiti bez recepta. Tablete u količini od 20 komada od 250 miligrama koštat će vas oko 20 rubalja. Ovisno o proizvođaču, cijena se može malo pomaknuti prema gore ili prema dolje. Možete kupiti bocu s prahom za injekcije za 15 rubalja. Sadržaj ampicilina u takvoj posudi može se razlikovati: 200, 250, 500 i 1000 miligrama.

Kako djeluje ampicilin?

Lijek "Ampicillin" odnosi se na polusintetičke antibakterijske lijekove penicilina. Alat ima širok spektar djelovanja, pa se često propisuje pacijentima bez prvog sjemena radi osjetljivosti. Lijek inhibira sintezu bakterijske ćelije, koja ima baktericidni efekat.

Aktivna supstanca je efikasna protiv mnogih aerobnih mikroorganizama, kako gram-pozitivnih tako i gram-negativnih.Lijek ima minus. Nije u stanju suzbiti množenje bakterija koje proizvode penicilinazu. Nažalost, sada ih ima puno. Ti mikroorganizmi se često stvaraju zbog zloupotrebe antibiotika. Ovo još jednom dokazuje da ne možete samo-liječiti, ali za pomoć morate kontaktirati ljekare.

Zamjena penicilina

Mogu li samostalno odabrati analoge ampicilina? Svi liječnici i ljudi s medicinskim obrazovanjem odgovaraju na ovo pitanje jednoglasno: nije. Činjenica je da neki nadomjesci imaju uzak spektar djelovanja, a u određenoj situaciji mogu biti neefikasni. Ako iz nekog razloga ne možete koristiti propisani Ampicilin, liječnik treba preporučiti novu generaciju analoga ili zastarjelih zamjena.

Već znate da lijek pripada grupi penicilina. Stoga se iz njega često bira alternativni lijek. Ako govorimo o lijekovima u kojima je aktivna tvar ampicilin trihidrat, tada se mogu razlikovati sljedeći lijekovi: Zetsil, Stanzacillin, Penodil, Purcillin, Pentrexil i tako dalje. Podsjetimo da se lijek "Ampicilin" mogu proizvoditi od različitih proizvođača. Stoga se menja i njegov trgovački naziv: „Ampicilin trihidrat“, „Ampicilin natrijumova so“, „Ampecillin Innotek“.

Alat možete zamijeniti penicilinskim antibioticima drugim aktivnim tvarima. U tom slučaju, analozi ampicilina sadrže sljedeću aktivnu komponentu:

  • amoksicilin (Augmentin, Ecobol, Flemoxin),
  • fenoksimetilpenicilin ("Clacil", "Ospen"),
  • oksacilin ("Prostaflin"),
  • piperacilin (Pizellin, Pipraks) i drugi.

Još jedna alternativa: popularni antibiotici

Analozi ampicilina mogu imati i druge aktivne supstance. To su lijekovi koji se odnose na druge. Često se biraju kao zamjena kad se kod pacijenta otkriva alergijska reakcija. Neki se lijekovi odnose na novu generaciju antibiotika. Dakle, analozi alata "Ampicilin" imaju sljedeće.

  • Cefalosporini: Cefatoxime, Ceftriaxone, Suprax.
  • Makrolidi: Sumamed, Vilprafen, Klacid.
  • Tetraciklini: Minolexin, Unidox, Tigacil.
  • Aminoglikozidi: "Gentamicin", "Neomicin", "Streptomycin".
  • Linkozamidi: Nerolen, Dalacin i mnogi drugi.

Indikacije za upotrebu i ograničenja upotrebe Ampicilina

Apsolutni analozi ampicilina, poput samog antibiotika penicilina, često se propisuju kod bakterijskih infekcija respiratornog trakta: bronhitisa, upale pluća. Lijek se koristi u ENT praksi kod infekcija nosa, grla i uha. Propisan je za bakterijske bolesti gastrointestinalnog trakta, genitourinarnog sistema. Indikacije za upotrebu su meningitis, sepsa, kožne bolesti, reumatizam.

Prije upotrebe antibiotika "Ampicillin", analoga ili zamjena za novu generaciju, važno je pročitati upute. Obratite posebnu pažnju na kontraindikacije i neželjene reakcije. Tako, na primjer, lijek "Ampicilin" neprihvatljivo je koristiti s velikom osjetljivošću na njegove komponente, alergije na druge kontraindikacije bit će i infektivna mononukleoza, bolesti jetre i krvi. Lijek nije djelotvoran protiv virusnih patologija.

Ampicilin: upute za upotrebu

Analozi lijeka uvijek imaju drugačiji način upotrebe. Posebno obratite pažnju na to. Nepravilna upotreba antibiotika povlači za sobom neočekivane posljedice: od neučinkovitosti lijeka do smrti. Već znate da je Ampicilin dostupan u dva oblika: tablete i injekcije (možete naći suspenziju, ali nije toliko popularna). Kako ih pravilno koristiti?

  • Tablete su propisane u količini od 1 do 2 grama aktivne tvari dnevno (podijeljeno u 4 doze). Za djecu je lijek propisan u skladu s tjelesnom težinom. Ne preporučuje se upotreba tableta za liječenje beba.
  • U obliku injekcija lijek se propisuje odraslima od 250-500 mg svakih 4 ili 6 sati (ovisno o infekciji i težini stanja). Za lečenje dece, „Ampicillin“ se koristi u porcijama od 25 do 50 mg leka po kilogramu telesne težine. Prilikom davanja injekcije, važno je poduzeti oprez i aseptična pravila.

Trajanje liječenja određuje se pojedinačno, ali ne smije biti manje od pet dana. Maksimalna dnevna doza za odraslu osobu iznosi 4 grama u obliku tablete i 14 u obliku injekcije.

Lečenje u trudnoći i dojenju

Neki analozi ampicilina dopušteni su za upotrebu tokom trudnoće, ali samo prema indikacijama. U većini slučajeva to su lekovi penicilina. Budućim majkama možda će biti propisani makrolidi, ali to se rjeđe događa. Lijek "Ampicillin" može se koristiti tokom trudnoće prema uputi liječnika. Potrebno je suzdržati se od uzimanja antibiotika samo u prvom tromjesečju. Budućim majkama lijek je propisan u pojedinačnoj dozi prema određenoj šemi.

Dokazano je da aktivna supstanca - ampicilin trihidrat - može prodrijeti u majčino mlijeko. Stoga, postoji šansa da lijek uđe u djetetovo tijelo. Ako postoji potreba za liječenjem u vrijeme dojenja, tada morate odlučiti o prekidu dojenja.

Dodatne informacije o lijekovima

Ako analog Ampicillin koristite u tabletama zajedno s originalnim antibiotikom, učinak oba lijeka se može značajno povećati. Zbog toga je važno odabrati pravu terapiju. Nemojte kombinirati Ampicilin s antibioticima nove generacije i drugim sličnim agensima koji imaju baktericidni učinak.

Budući da lijek suzbija crevnu mikrofloru, to može prouzrokovati kršenje probavne funkcije. Diuretici, sorbenti i laksativi smanjuju apsorpciju antibiotika. Askorbinska kiselina, nasuprot tome, povećava je. Imajte na umu da lijek smanjuje efikasnost oralnih kontraceptiva.

Negativni efekti terapije

Lijek se ne primjenjuje na antibiotike nove generacije. Ne prolazi kroz napredno čišćenje. Zbog toga lijek može izazvati brojne negativne reakcije. Među njima su najčešći:

  • probavne smetnje, mučnina, povraćanje,
  • crevna disbioza, proliv ili zatvor,
  • gljivične lezije usne šupljine, genitalija, kože,
  • alergijska reakcija u obliku edema, urtikarije, šoka.

Alergija na ampicilin

Analog ampicilina (u injekcijama ili tabletama - nije važno) iz grupe penicilina, poput samog lijeka, često izaziva alergije. Međutim, može imati raznolike manifestacije. Ako ste ikada imali takvu reakciju, morate se sjetiti. Ubuduće, prilikom propisivanja antibakterijskih lijekova, to činjenicu svakako obavijestite liječnika.

Najčešća alergija na ampicilin je osip na koži. Male čireve mogu se nalaziti po cijelom tijelu ili u odvojenim područjima. Alat također uzrokuje bolove u zglobovima i zategnutost kože. Manje uobičajena je oteklina. Ako se pojavi alergija, trebali biste što prije konzultirati liječnika, ne uzimajte sljedeću dozu lijeka. Daljnja terapija uključuje upotrebu sorbenata i antihistaminika. Takođe je potrebno odabrati analog antibiotika.

Ampicilin i alkohol

Šta još kaže uputstvo o lijeku "Ampicillin"? Analozi serije penicilina, kao i sam opisani antibiotik, ne preporučuje kombiniranje sa alkoholnim pićima. Takve kombinacije povećavaju vjerojatnost nuspojava. Uz to, etanol u kombinaciji s ampicilinom štetno djeluje na jetru i želudac. Kombinacija hemikalija može jednostavno deaktivirati učinak lijeka.

Uprkos toj činjenici, neki potrošači uspijevaju preskočiti nekoliko čaša tokom liječenja. Pacijenti kažu da im se nije dogodilo ništa loše. U stvari, ovo je samo sreća. Možda će se posljedice ipak pokazati u budućnosti.

Penicilinski antibiotik širokog spektra, razgrađen penicilinazom

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Tablete bijeli, pločasti cilindrični oblik s presjekom i zarezom.

Pomoćne tvari: škrob krompir, magnezijum stearat, talk, polivinilpirolidon, tween-80.
10 kom - blister paketi (1) - paketi od kartona.
10 kom - pakovanja bez obrisa ćelije (1) - paketi od kartona.

Prašak za oralnu suspenziju bijela sa žućkastim nijansama, sa specifičnim mirisom, pripremljena suspenzija bijele boje sa žućkastim nijansom.

Pomoćne tvari: polivinilpirolidon, 1-vodeni natrijum glutamat, disupstituirani natrijev fosfat ili bezvodni dinatrijev fosfat, Trilon B, dekstroza, vanilin, aromatična hrana (malina), rafinirani šećer ili rafinirani šećer.
60 g (5 g aktivne supstance) - boce (1) u kompletu sa žlicom za doziranje - pakovanjem kartona.

Boce od 10 ml (1) - pakovanja od kartona.
Boce od 10 ml (10) - pakovanja od kartona.
Boce od 10 ml (50) - kartonske kutije.

Prašak za otopinu za injekcije bijela, higroskopna.

Boce s volumenom od 10 ili 20 ml (1) - pakovanja od kartona.
Boce s volumenom 10 ili 20 ml (10) - pakovanja od kartona.
Boce od 10 ili 20 ml (50) - kartonske kutije.

Farmakološko djelovanje

Antibiotska skupina polusintetskih penicilina širokog spektra djelovanja. Ima baktericidno dejstvo inhibirajući sintezu bakterijske ćelijske stijenke.

Aktivno protiv gram-pozitivnih aerobnih bakterija: Staphylococcus spp. (sa izuzetkom sojeva koji proizvode penicilinazu), Streptococcus spp. (uključujući Enterococcus spp.), Listeria monocytogenes, gram-negativne aerobne bakterije: Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Escherichia coli, Shigella spp., Salmonella spp., Bordetella pertussis, neki sojevi Haemophilus influenzae.

Uništava ga penicilinaza. Otporan na kiseline.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, dobro se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta, ne uništavajući u kiseloj sredini želuca. Nakon parenteralne primjene (i / m i i / v) nalazi se u krvi u visokim koncentracijama.

Dobro prodire u tkiva i tjelesne tekućine, nalazi se u terapijskim koncentracijama u pleuralnoj, peritonealnoj i sinovijalnoj tekućini. Prodire kroz placentnu barijeru. Loše prodire kroz krvno-moždanu barijeru, međutim, kod upale membrane mozga, propusnost BBB-a naglo se povećava.

30% ampicilina se metabolizira u jetri.

T 1/2 - 1-1,5 sati Uklanja se uglavnom mokraćom, a u urinu se stvaraju vrlo visoke koncentracije neizmijenjenog lijeka. Djelomično se izlučuje sa žuči.

Uz opetovane injekcije se ne kumulira.

Zarazne i upalne bolesti uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na ampicilin, uključujući:

- infekcije respiratornog trakta (uključujući bronhitis, upalu pluća, apsces pluća),

- infekcije ENT organa (uključujući tonzilitis),

- infekcije žučnih puteva (uključujući holecistitis, holangitis),

- infekcije mokraćnih puteva (uključujući pielitis, pijelonefritis, cistitis),

- gastrointestinalne infekcije (uključujući prevoz salmonelom),

- infekcije kože i mekih tkiva,

- sepsa, septički endokarditis,

Interakcija lijekova

Probenecid uz istodobnu upotrebu s Ampicillin-AKOS smanjuje tubulnu sekreciju ampicilina, uslijed čega njegova koncentracija u krvnoj plazmi raste i povećava se rizik od toksičnih efekata.

Istodobnom primjenom Ampicillin-AKOS-a uz povećanu vjerojatnost pojave osipa na koži.

Istodobnom primjenom Ampicilin-AKOS-a smanjuje se efikasnost oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen.

Uz istovremeno korištenje Ampicillin-AKOS, povećava se i efikasnost aminoglikozidnih antibiotika.

Posebna uputstva

U liječenju ampicilinom neophodno je konstantno praćenje jetre i bubrega. Ako su povrijeđene, režim doziranja treba prilagoditi.

Visoke doze lijeka u bolesnika sa zatajivanjem bubrega mogu imati toksični učinak na centralni nervni sistem.

Ampicillin analozi

Među analogima Ampicilina mogu se razlikovati sljedeći lijekovi:

  • Ampicilin-AKOS,
  • Ampicilin natrijumova so,
  • Ampicilin-Ferein,
  • Puricillin
  • Zetsil
  • Standacillin,
  • Penodil.

Pravila i uslovi skladištenja

Ampicilin treba čuvati na tamnom i suvom mestu nedostupnom deci, na sobnoj temperaturi. Rok trajanja kapsula i praha je 3 godine, a za tablete - 2 godine.

Farmaceutski proizvođači trenutno nude širok izbor bakteriostatskih lijekova. Neki od njih imaju širok spektar djelovanja, drugi se bore samo s određenim mikroorganizmima. Takve lijekove zabranjeno je uzimati samostalno, jer posljedice terapije mogu biti vrlo različite. Današnji članak reći će vam o Ampicillinu. Upute za uporabu, recenzije, analozi i ispravna metoda upotrebe bit će vam predstavljeni.

Odmah rezervirajte da dobijene informacije ne bi trebale da vas navedu na samo-liječenje. Ako imate zdravstvenih problema i trebaju vam ozbiljni lijekovi poput antibiotika, svakako biste trebali potražiti medicinsku pomoć. Samo u ovom slučaju postoji šansa za brzi oporavak.

Prethodno upoznavanje: obrazac izdanja, trošak i sastav

Aktivna supstanca lijeka je spoj koji se zove ampicilin trihidrat. Analozi ovog antibiotika mogu imati isti sastav ili se razlikuju po komponentama. O njima ćete saznati kasnije u članku. Ampicilin je najčešće dostupan u obliku tableta i praška. Potonji je namijenjen intramuskularnoj ili intravenskoj primjeni. Rješenje se prvo mora pripremiti. Kako to učiniti ispravno - detaljno opisuje upute. Manje često u prodaji možete pronaći ovjes.

Cijena lijeka je pristupačna. Ampicilin je na farmakološkom tržištu prisutan već duže vrijeme. Možete ga kupiti bez recepta. Tablete u količini od 20 komada od 250 miligrama koštat će vas oko 20 rubalja. Ovisno o proizvođaču, cijena se može malo pomaknuti prema gore ili prema dolje. Možete kupiti bocu s prahom za injekcije za 15 rubalja. Sadržaj ampicilina u takvoj posudi može se razlikovati: 200, 250, 500 i 1000 miligrama.

Kako djeluje ampicilin?

Lijek "Ampicillin" odnosi se na polusintetičke antibakterijske lijekove penicilina. Alat ima širok spektar djelovanja, pa se često propisuje pacijentima bez prvog sjemena radi osjetljivosti. Lijek inhibira sintezu bakterijske ćelije, koja ima baktericidni efekat.

Aktivna supstanca je efikasna protiv mnogih aerobnih mikroorganizama, kako gram-pozitivnih tako i gram-negativnih. Lijek ima minus. Nije u stanju suzbiti množenje bakterija koje proizvode penicilinazu. Nažalost, sada ih ima puno. Ti mikroorganizmi se često stvaraju zbog zloupotrebe antibiotika. Ovo još jednom dokazuje da ne možete samo-liječiti, ali za pomoć morate kontaktirati ljekare.

Zamjena penicilina

Mogu li samostalno odabrati analoge ampicilina? Svi liječnici i ljudi s medicinskim obrazovanjem odgovaraju na ovo pitanje jednoglasno: nije. Činjenica je da neki nadomjesci imaju uzak spektar djelovanja, a u određenoj situaciji mogu biti neefikasni. Ako iz nekog razloga ne možete koristiti propisani Ampicilin, liječnik treba preporučiti novu generaciju analoga ili zastarjelih zamjena.

Već znate da lijek pripada grupi penicilina. Stoga se iz njega često bira alternativni lijek.Ako govorimo o lijekovima u kojima je aktivna tvar ampicilin trihidrat, tada se mogu razlikovati sljedeći lijekovi: Zetsil, Stanzacillin, Penodil, Purcillin, Pentrexil i tako dalje. Podsjetimo da se lijek "Ampicilin" mogu proizvoditi od različitih proizvođača. Stoga se menja i njegov trgovački naziv: „Ampicilin trihidrat“, „Ampicilin natrijumova so“, „Ampecillin Innotek“.

Alat možete zamijeniti penicilinskim antibioticima drugim aktivnim tvarima. U tom slučaju, analozi ampicilina sadrže sljedeću aktivnu komponentu:

  • amoksicilin (Augmentin, Ecobol, Flemoxin),
  • fenoksimetilpenicilin ("Clacil", "Ospen"),
  • oksacilin ("Prostaflin"),
  • piperacilin (Pizellin, Pipraks) i drugi.

Još jedna alternativa: popularni antibiotici

Analozi ampicilina mogu imati i druge aktivne supstance. To su lijekovi koji se odnose na druge. Često se biraju kao zamjena kad se kod pacijenta otkriva alergijska reakcija. Neki se lijekovi odnose na novu generaciju antibiotika. Dakle, analozi alata "Ampicilin" imaju sljedeće.

  • Cefalosporini: Cefatoxime, Ceftriaxone, Suprax.
  • Makrolidi: Sumamed, Vilprafen, Klacid.
  • Tetraciklini: Minolexin, Unidox, Tigacil.
  • Aminoglikozidi: "Gentamicin", "Neomicin", "Streptomycin".
  • Linkozamidi: Nerolen, Dalacin i mnogi drugi.

Indikacije za upotrebu i ograničenja upotrebe Ampicilina

Apsolutni analozi ampicilina, poput samog antibiotika penicilina, često se propisuju kod bakterijskih infekcija respiratornog trakta: bronhitisa, upale pluća. Lijek se koristi u ENT praksi kod infekcija nosa, grla i uha. Propisan je za bakterijske bolesti gastrointestinalnog trakta, genitourinarnog sistema. Indikacije za upotrebu su meningitis, sepsa, kožne bolesti, reumatizam.

Prije upotrebe antibiotika "Ampicillin", analoga ili zamjena za novu generaciju, važno je pročitati upute. Obratite posebnu pažnju na kontraindikacije i neželjene reakcije. Tako, na primjer, lijek "Ampicilin" neprihvatljivo je koristiti s velikom osjetljivošću na njegove komponente, alergije na druge kontraindikacije bit će i infektivna mononukleoza, bolesti jetre i krvi. Lijek nije djelotvoran protiv virusnih patologija.

Ampicilin: upute za upotrebu

Analozi lijeka uvijek imaju drugačiji način upotrebe. Posebno obratite pažnju na to. Nepravilna upotreba antibiotika povlači za sobom neočekivane posljedice: od neučinkovitosti lijeka do smrti. Već znate da je Ampicilin dostupan u dva oblika: tablete i injekcije (možete naći suspenziju, ali nije toliko popularna). Kako ih pravilno koristiti?

  • Tablete su propisane u količini od 1 do 2 grama aktivne tvari dnevno (podijeljeno u 4 doze). Za djecu je lijek propisan u skladu s tjelesnom težinom. Ne preporučuje se upotreba tableta za liječenje beba.
  • U obliku injekcija lijek se propisuje odraslima od 250-500 mg svakih 4 ili 6 sati (ovisno o infekciji i težini stanja). Za lečenje dece, „Ampicillin“ se koristi u porcijama od 25 do 50 mg leka po kilogramu telesne težine. Prilikom davanja injekcije, važno je poduzeti oprez i aseptična pravila.

Trajanje liječenja određuje se pojedinačno, ali ne smije biti manje od pet dana. Maksimalna dnevna doza za odraslu osobu iznosi 4 grama u obliku tablete i 14 u obliku injekcije.

Lečenje u trudnoći i dojenju

Neki analozi ampicilina dopušteni su za upotrebu tokom trudnoće, ali samo prema indikacijama. U većini slučajeva to su lekovi penicilina. Budućim majkama možda će biti propisani makrolidi, ali to se rjeđe događa. Lijek "Ampicillin" može se koristiti tokom trudnoće prema uputi liječnika. Potrebno je suzdržati se od uzimanja antibiotika samo u prvom tromjesečju. Budućim majkama lijek je propisan u pojedinačnoj dozi prema određenoj šemi.

Dokazano je da aktivna supstanca - ampicilin trihidrat - može prodrijeti u majčino mlijeko. Stoga, postoji šansa da lijek uđe u djetetovo tijelo. Ako postoji potreba za liječenjem u vrijeme dojenja, tada morate odlučiti o prekidu dojenja.

Dodatne informacije o lijekovima

Ako analog Ampicillin koristite u tabletama zajedno s originalnim antibiotikom, učinak oba lijeka se može značajno povećati. Zbog toga je važno odabrati pravu terapiju. Nemojte kombinirati Ampicilin s antibioticima nove generacije i drugim sličnim agensima koji imaju baktericidni učinak.

Budući da lijek suzbija crevnu mikrofloru, to može prouzrokovati kršenje probavne funkcije. Diuretici, sorbenti i laksativi smanjuju apsorpciju antibiotika. Askorbinska kiselina, nasuprot tome, povećava je. Imajte na umu da lijek smanjuje efikasnost oralnih kontraceptiva.

Negativni efekti terapije

Lijek se ne primjenjuje na antibiotike nove generacije. Ne prolazi kroz napredno čišćenje. Zbog toga lijek može izazvati brojne negativne reakcije. Među njima su najčešći:

  • probavne smetnje, mučnina, povraćanje,
  • crevna disbioza, proliv ili zatvor,
  • gljivične lezije usne šupljine, genitalija, kože,
  • alergijska reakcija u obliku edema, urtikarije, šoka.

Alergija na ampicilin

Analog ampicilina (u injekcijama ili tabletama - nije važno) iz grupe penicilina, poput samog lijeka, često izaziva alergije. Međutim, može imati raznolike manifestacije. Ako ste ikada imali takvu reakciju, morate se sjetiti. Ubuduće, prilikom propisivanja antibakterijskih lijekova, to činjenicu svakako obavijestite liječnika.

Najčešća alergija na ampicilin je osip na koži. Male čireve mogu se nalaziti po cijelom tijelu ili u odvojenim područjima. Alat također uzrokuje bolove u zglobovima i zategnutost kože. Manje uobičajena je oteklina. Ako se pojavi alergija, trebali biste što prije konzultirati liječnika, ne uzimajte sljedeću dozu lijeka. Daljnja terapija uključuje upotrebu sorbenata i antihistaminika. Takođe je potrebno odabrati analog antibiotika.

Ampicilin i alkohol

Šta još kaže uputstvo o lijeku "Ampicillin"? Analozi serije penicilina, kao i sam opisani antibiotik, ne preporučuje kombiniranje sa alkoholnim pićima. Takve kombinacije povećavaju vjerojatnost nuspojava. Uz to, etanol u kombinaciji s ampicilinom štetno djeluje na jetru i želudac. Kombinacija hemikalija može jednostavno deaktivirati učinak lijeka.

Uprkos toj činjenici, neki potrošači uspijevaju preskočiti nekoliko čaša tokom liječenja. Pacijenti kažu da im se nije dogodilo ništa loše. U stvari, ovo je samo sreća. Možda će se posljedice ipak pokazati u budućnosti.

Penicilinski antibiotik širokog spektra, razgrađen penicilinazom

Aktivna supstanca

Ampicilin (u obliku trihidrata) (ampicilin)

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Tablete bijeli, pločasti cilindrični oblik s presjekom i zarezom.

Pomoćne tvari: škrob krompir, magnezijum stearat, talk, polivinilpirolidon, tween-80.
10 kom - blister paketi (1) - paketi od kartona.
10 kom - pakovanja bez obrisa ćelije (1) - paketi od kartona.

Prašak za oralnu suspenziju bijela sa žućkastim nijansama, sa specifičnim mirisom, pripremljena suspenzija bijele boje sa žućkastim nijansom.

Pomoćne tvari: polivinilpirolidon, 1-vodeni natrijum glutamat, disupstituirani natrijev fosfat ili bezvodni dinatrijev fosfat, Trilon B, dekstroza, vanilin, aromatična hrana (malina), rafinirani šećer ili rafinirani šećer.
60 g (5 g aktivne supstance) - boce (1) u kompletu sa žlicom za doziranje - pakovanjem kartona.

Boce od 10 ml (1) - pakovanja od kartona.
Boce od 10 ml (10) - pakovanja od kartona.
Boce od 10 ml (50) - kartonske kutije.

Prašak za otopinu za injekcije bijela, higroskopna.

Boce s volumenom od 10 ili 20 ml (1) - pakovanja od kartona.
Boce s volumenom 10 ili 20 ml (10) - pakovanja od kartona.
Boce od 10 ili 20 ml (50) - kartonske kutije.

Farmakološko djelovanje

Antibiotska skupina polusintetskih penicilina širokog spektra djelovanja. Ima baktericidno dejstvo inhibirajući sintezu bakterijske ćelijske stijenke.

Aktivno protiv gram-pozitivnih aerobnih bakterija: Staphylococcus spp. (sa izuzetkom sojeva koji proizvode penicilinazu), Streptococcus spp. (uključujući Enterococcus spp.), Listeria monocytogenes, gram-negativne aerobne bakterije: Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Escherichia coli, Shigella spp., Salmonella spp., Bordetella pertussis, neki sojevi Haemophilus influenzae.

Uništava ga penicilinaza. Otporan na kiseline.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, dobro se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta, ne uništavajući u kiseloj sredini želuca. Nakon parenteralne primjene (i / m i i / v) nalazi se u krvi u visokim koncentracijama.

Dobro prodire u tkiva i tjelesne tekućine, nalazi se u terapijskim koncentracijama u pleuralnoj, peritonealnoj i sinovijalnoj tekućini. Prodire kroz placentnu barijeru. Loše prodire kroz krvno-moždanu barijeru, međutim, kod upale membrane mozga, propusnost BBB-a naglo se povećava.

30% ampicilina se metabolizira u jetri.

T 1/2 - 1-1,5 sati Uklanja se uglavnom mokraćom, a u urinu se stvaraju vrlo visoke koncentracije neizmijenjenog lijeka. Djelomično se izlučuje sa žuči.

Uz opetovane injekcije se ne kumulira.

Zarazne i upalne bolesti uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na ampicilin, uključujući:

- infekcije respiratornog trakta (uključujući bronhitis, upalu pluća, apsces pluća),

- infekcije ENT organa (uključujući tonzilitis),

- infekcije žučnih puteva (uključujući holecistitis, holangitis),

- infekcije mokraćnih puteva (uključujući pielitis, pijelonefritis, cistitis),

- gastrointestinalne infekcije (uključujući prevoz salmonelom),

- infekcije kože i mekih tkiva,

- sepsa, septički endokarditis,

Kontraindikacije

- preosjetljivost na antibiotike iz penicilinske grupe i druge betalaktamske antibiotike,

- Teška oštećenja funkcije jetre (za parenteralnu upotrebu).

Postavljajte pojedinačno, ovisno o težini tijeka, lokaciji infekcije i osjetljivosti patogena.

Kada se uzima oralno, jedna doza za odrasle je 250-500 mg, dnevna doza je 1-3 g. Maksimalna dnevna doza je 4 g.

Za djecu lijek je propisan u dnevnoj dozi od 50-100 mg / kg, djeca težine do 20 kg - 12,5-25 mg / kg.

Dnevna doza je podijeljena u 4 doze. Trajanje tretmana zavisi od težine infekcije i efikasnosti tretmana.

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na unos hrane.

Za pripremu suspenzije, u bočicu s prahom dodaje se 62 ml destilirane vode. Gotova suspenzija dozira se posebnom kašičicom koja ima 2 etikete: donja odgovara 2,5 ml (125 mg), gornja - 5 ml (250 mg). Suspenziju treba isprati vodom.

Uz parenteralnu primjenu (i / m, iv / mlaz ili iv kapi) jednostruka doza za odrasle je 250-500 mg, dnevna doza je 1-3 g, kod težih infekcija dnevna doza se može povećati na 10 g ili više.

Novorođena djeca lijek je propisan u dnevnoj dozi od 100 mg / kg, djeca drugih starosnih grupa - 50 mg / kg. Kod težih infekcija ove se doze mogu udvostručiti.

Dnevna doza je podijeljena u 4-6 injekcija s intervalom od 4-6 sati, a trajanje davanja / m primjene je 7-14 dana. Trajanje IV primjene je 5-7 dana, nakon čega slijedi prelazak (ako je potrebno) na uvođenje IM-a.

Otopina za intramuskularnu primjenu priprema se dodavanjem 2 ml vode za injekcije u sadržaj bočice.

Za iv ubrizgavanje, jedna se doza lijeka (ne više od 2 g) rastvara u 5-10 ml vode za injekcije ili izotoničnoj otopini i ubrizgava se polako 3-5 minuta (1-2 g tokom 10-15 minuta). U jednoj dozi koja prelazi 2 g, lijek se daje intravenski. Da biste to učinili, jedna doza lijeka (2-4 g) se otopi u 7,5-15 ml vode za injekcije, zatim se dobijena otopina doda u 125-250 ml izotonične otopine natrijum-hlorida ili 5-10% otopine i primjenjuje se brzinom od 60-80 kapi / min Uz kap iv u djece, kao otapalo se koristi 5-10% otopina glukoze (30-50 ml ovisno o dobi).

Otopine se upotrebljavaju odmah nakon pripreme.

Nuspojave

Alergijske reakcije: kožni osip, urtikarija, Quinckeov edem, pruritus, eksfolijativni dermatitis, multiformni eritem, u rijetkim slučajevima - anafilaktički šok.

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, proliv, glositis, stomatitis, pseudomembranozni kolitis, crevna disbioza, pojačana aktivnost jetrenih transaminaza.

Iz hemopoetskog sistema: anemija, leukopenija, trombocitopenija, agranulocitoza.

Efekti zahvaljujući hemoterapijskom delovanju: oralna kandidijaza, vaginalna kandidijaza.

Predoziranje

Interakcija lijekova

Probenecid uz istodobnu upotrebu s Ampicillin-AKOS smanjuje tubulnu sekreciju ampicilina, uslijed čega njegova koncentracija u krvnoj plazmi raste i povećava se rizik od toksičnih efekata.

Istodobnom primjenom Ampicillin-AKOS-a uz povećanu vjerojatnost pojave osipa na koži.

Istodobnom primjenom Ampicilin-AKOS-a smanjuje se efikasnost oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen.

Uz istovremeno korištenje Ampicillin-AKOS, povećava se i efikasnost aminoglikozidnih antibiotika.

Posebna uputstva

Uz oprez i uz pozadinu istodobne upotrebe sredstava za desenzibilizaciju, lijek treba propisati protiv bronhijalne astme, sijene groznice i drugih alergijskih bolesti.

U procesu upotrebe Ampicilin-AKOS-a potrebno je sistematsko praćenje slike bubrega, jetre i periferne krvi.

U slučaju zatajenja jetre lijek treba upotrebljavati samo pod kontrolom rada jetre.

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega trebaju korekciju režima doziranja ovisno o QC-u.

Prilikom korištenja lijeka u velikim dozama u bolesnika s bubrežnim zatajenjem mogući su toksični učinci na središnji živčani sustav.

Kada se lijek koristi za liječenje sepse, moguća je reakcija bakteriolize (Yarish-Herxheimer-ova reakcija).

Ako se tijekom upotrebe Ampicilin-AKOS pojave alergijske reakcije, lijek treba prekinuti i propisati terapiju desenzibilizmom.

Oslabljeni pacijenti kod dugotrajne upotrebe lijeka mogu razviti superinfekciju uzrokovanu mikroorganizmima otpornim na ampicilin.

Kako bi se spriječio razvoj kandidijaze istovremeno s Ampicilin-AKOS-om, treba propisati nistatin ili levorin, kao i vitamine grupe B i C.

Trudnoća i dojenje

Moguće je koristiti lijek tijekom trudnoće prema indikacijama u onim slučajevima kada korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod.

Ampicilin se izlučuje u majčino mlijeko u malim koncentracijama. Ako je potrebno, primjena lijeka tijekom dojenja treba odlučiti o prestanku dojenja.

S oslabljenom funkcijom jetre

Parenteralna primjena je kontraindicirana kod teško oštećene funkcije jetre.

Pravila i uslovi skladištenja

Lista B. Lijek treba čuvati na suhom, tamnom mjestu, tablete i prašak za pripremu suspenzije - na temperaturi od 15 ° do 25 ° C, prašak za pripremu otopine za injekcije - na temperaturi koja ne prelazi 20 ° C. Rok trajanja tableta, prašak za suspenziju i prašak za otopinu za injekcije je 2 godine.

Pripremljena suspenzija treba čuvati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi najviše 8 dana. Pripremljena rješenja za i / m i iv primjenu ne podliježu skladištenju.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

Lijek se izdaje na recept.

Upute za upotrebu. Kontraindikacije i oblik oslobađanja.

Antibiotik širokog spektra iz grupe semisintetskih penicilina. Djeluje baktericidno, inhibirajući sintezu bakterijske stanične stijenke. Aktivno protiv gram-pozitivnih mikroorganizama: koki - Staphylococcus spp. (sa izuzetkom sojeva koji proizvode penicilinazu), Streptococcus spp. (uključujući Enterokok), aerobne bakterije koje ne stvaraju spore - Listeria monocytogenes. Ampicilin je aktivan i protiv gram-negativnih mikroorganizama: aerobni - Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Escherichia coli, Shigella spp., Salmonella spp., Bordetella pertussis, neki soj Haemophilus influenzae. Ampicilin uništava penicilinaza. Otporan na kiseline.

Nakon oralne primjene dobro se apsorbira iz probavnog trakta. Ampicilin se distribuira u većini organa i tkiva. Prodire kroz placentu, slabo prodire kroz BBB. S upalom meninga, propusnost BBB-a naglo se povećava. 30% ampicilina se metabolizira u jetri. Izlučuje se mokraćom i žuči.

Zarazne i upalne bolesti uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na ampicilin: uklj. infekcije uha, grla, nosa, odontogene infekcije, bronhopulmonalne infekcije, akutne i hronične infekcije genitourinarnog trakta, infekcije gastrointestinalnog trakta (uključujući salmonelozu, holecistitis), ginekološke infekcije, meningitis, endokarditis, septikemija, sepsa, reumatizam, erizipelas, škrlatna groznica, infekcije kože i mekih tkiva.

Postavljajte pojedinačno, ovisno o težini tijeka, lokaciji infekcije i osjetljivosti patogena.
Kada se uzima oralno odraslim osobama, jedna doza je 250-500 mg, učestalost primjene je 4 puta dnevno. Djeca tjelesne težine do 20 kg propisuju se 12,5-25 mg / kg svakih 6 sati.
Za intramuskularnu, intravensku primjenu, jedna doza za odrasle je 250-500 mg svakih 4-6 sati, a za djecu jedna doza je 25-50 mg / kg.
Trajanje liječenja ovisi o lokaciji infekcije i karakteristikama tijeka bolesti.
Maksimalna doza: za odrasle osobe dnevna doza za oralnu primjenu je 4 g, dnevna doza za intravensku i intramuskularnu primjenu je 14 g.

Alergijske reakcije: urtikarija, eritem, Quinckeov edem, rinitis, konjuktivitis, rijetko - groznica, bolovi u zglobovima, eozinofilija, izuzetno rijetko - anafilaktički šok.
Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, crevna disbioza, kolitis izazvan C. difficale.
Učinci zahvaljujući hemoterapijskom djelovanju: kandidijaza usne šupljine, vaginalna kandidijaza.

Preosjetljivost na ampicilin i druge peniciline, oslabljena funkcija jetre.

Trudnoća i dojenje

Možda je upotreba ampicilina tokom trudnoće prema indikacijama. Ampicilin se izlučuje u majčino mlijeko u malim koncentracijama. Ako je potrebno, primjena ampicilina tijekom dojenja treba odlučiti o prestanku dojenja.

U procesu liječenja ampicilinom potrebno je sistematsko praćenje funkcije bubrega, jetre i periferne krvne slike. Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega zahtijevaju korekciju režima doziranja u skladu s QC vrijednostima.
Pri korištenju visokih doza kod pacijenata sa zatajivanjem bubrega mogući su toksični efekti na centralni nervni sistem.
Kada se ampicilin koristi u bolesnika s bakteremijom (sepsa), moguća je bakterioliza (Yarish-Herxheimer-ova reakcija).

Probenecid uz istovremeno korištenje s ampicilinom smanjuje tubularnu sekreciju potonjeg, što rezultira povećanjem koncentracije ampicilina u krvnoj plazmi i povećanim rizikom od toksičnih učinaka.
Istodobnom primjenom ampicilina s oralnim lijekovima koji sadrže estrogen dolazi do smanjenja njihove učinkovitosti, vjerovatno zbog slabljenja jetrene cirkulacije estrogena.

Uvjeti skladištenja i razdoblja skladištenja Čuvati na suhom, tamnom mjestu, tablete i prašak za pripremu suspenzije - pri temperaturi od 15 ° C do 25 ° C, prašak za otopinu za injekcije - na temperaturi koja ne prelazi 20 ° C.

Rok trajanja je 2 godine.
Pripremljena suspenzija treba čuvati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi najviše 8 dana. Pripremljena rješenja za i / m i iv primjenu ne podliježu skladištenju.

Pogledajte video: Samadhi Movie, 2017 - Part 1 - "Maya, the Illusion of the Self" (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar