Analozi sile lijeka metglib


Predstavljeni su analozi lijeka metglib force koji su zamjenjivi s obzirom na učinak preparata koji sadrže jednu ili više identičnih aktivnih tvari na organizam. Prilikom odabira sinonima, uzmite u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvodnje i reputaciju proizvođača.
  1. Opis lijeka
  2. Lista analoga i cijena
  3. Recenzije
  4. Zvanična uputstva za upotrebu

Opis lijeka

Metglib Force - oralni kombinirani hipoglikemijski agens, derivat sulfoniluree druge generacije.

Ima pankreasne i ekstrapankreasne efekte.

Glibenklamid stimulira lučenje inzulina snižavanjem praga iritacije glukoze beta-stanicama gušterače, povećava osjetljivost na inzulin i njegovo vezivanje za ciljne stanice, povećava oslobađanje inzulina, pojačava učinak inzulina na mišićni i jetreni unos glukoze i inhibira lipolizu u masnom tkivu. Djeluje u drugom stadijumu lučenja inzulina.

Metformin inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz gastrointestinalnog trakta i povećava njenu upotrebu u tkivima, smanjuje sadržaj TG i holesterola u krvnom serumu. Povećava vezanje inzulina za receptore (u nedostatku inzulina u krvi, terapeutski efekat se ne manifestuje). Ne izaziva hipoglikemijske reakcije.

Hipoglikemijski učinak razvija se nakon 2 sata i traje 12 sati.

Lista analoga


Obrazac za puštanje (po popularnosti)Cijena, rub.
Metglib Force
Film obložen tabletama 5 mg + 500 mg, 30 kom.144
Film obložen tabletama 2,5 mg + 500 mg, 30 kom.161
Bagomet Plus
Glibenklamid + Metformin
Glibenklamid + Metformin * (Glibenklamid + Metformin)
Glibenfage
Glibomet
Tab N40 (Berlin - Chemie AG (Nemačka)367.30
Glucovans
Tab 500mg / 2,5mg br. 30 (Merck Santé SAA (Francuska)307.80
Tab 500mg / 5mg No. 30 (Merck Santé SAA (Francuska)313.50
Gluconorm
2,5 mg + 400 mg br. 40 kartica (M. J. Biofarm Pvt. Ltd. (Indija)226.90
Gluconorm Plus
Film obložen tabletama 2,5 mg + 500 mg, 30 kom.154
Film obložen tabletama 5 mg + 500 mg, 30 kom.156
Metglib
Film obložen tabletama 2,5 mg + 400 mg, 40 kom.199

Deset posjetilaca prijavilo je dnevne stope unosa

Koliko često trebate uzimati Metglib Force?
Većina ispitanika najčešće uzima ovaj lijek 2 puta dnevno. Izvještaj pokazuje koliko često drugi ispitanici uzimaju ovaj lijek.
Članovi%
2 puta dnevno550.0%
Jednom dnevno330.0%
3 puta dnevno2

Šest posjetilaca prijavilo je doziranje

Članovi%
201-500mg3
50.0%
1-5mg233.3%
501mg-1g1

Dvoje posetilaca prijavili su datume isteka

Koliko vremena je potrebno da Metglib Force osjeti poboljšanje pacijentovog stanja?
Učesnici ankete u većini slučajeva nakon 2 dana osjetili su poboljšanje. Ali to možda ne odgovara periodu kroz koji ćete se usavršavati. Posavjetujte se s liječnikom koliko dugo trebate uzimati ovaj lijek. Tablica u nastavku prikazuje rezultate ankete o početku efikasne akcije.
Članovi%
2 dana150.0%
1 dan1

Četiri posetioca prijavila su termine prijema

Koje je najbolje vrijeme uzimati Metglib Force: na prazan stomak, prije, poslije ili uz hranu?
Korisnici web mjesta najčešće prijavljuju uzimanje ovog lijeka s hranom. Međutim, liječnik može preporučiti neki drugi put. Izveštaj pokazuje kada ostatak anketiranih pacijenata uzima lijek.
Članovi%
Dok jede375.0%
Nakon jela1

25 posjetitelja prijavilo dob pacijenata

Članovi%
> 60 godina13
52.0%
46-60 godina1040.0%
30-45 godina2

Oblik doziranja:

filmom obložene tablete

1 filmom obložena tableta sadrži:

Doziranje 2,5 mg + 500 mg:

Aktivne komponente: glibenklamid - 2,5 mg, metformin hidrohlorid - 500 mg.

Kernel: kroskarmeloza natrijum - 14,0 mg, povidon K 30 - 20,0 mg, mikrokristalna celuloza - 56,5 mg, magnezijum stearat - 7,0 mg.

Shell: opadry OY-L-24808 ružičasta - 12,0 mg: laktoza monohidrat - 36,0%, hipromeloza 15cP - 28,0%, titanijum dioksid - 24,39%, makrogol - 10,00%, žuti gvožđe-oksid, 1, 30%, željezo oksid crveno - 0,3%, željezo oksid crno - 0,010%, pročišćena voda - qs

Doziranje 5 mg + 500 mg:

Aktivne komponente: glibenklamid - 5 mg, metformin hidrohlorid - 500 mg.

Kernel: kroskarmeloza natrijum - 14,0 mg, povidon K 30 - 20,0 mg, mikrokristalna celuloza - 54,0 mg, magnezijum stearat - 7,0 mg.

Shell: Opadry 31-F-22700 žuto - 12.0 mg: laktoza monohidrat - 36.0%, hipromeloza 15 cP - 28.0%, titanov dioksid - 20.42%, makrogol - 10.00%, boja kinolin žuta - 3 , 00%, željezo oksid žuto - 2,50%, željezo oksid crveno - 0,08%, pročišćena voda - qs.

Opis
Doziranje 2,5 mg + 500 mg: bikonveksne tablete u obliku kapsule, obložene filmskom membranom svijetlo narančaste boje, s graviranjem "2,5" na jednoj strani.
Doziranje 5 mg + 500 mg: bikonveksne tablete u obliku kapsule, obložene žutim filmom premaza, s gravurom "5" na jednoj strani.

Farmakološka svojstva

Glucovans ® je fiksna kombinacija dva oralna hipoglikemijska sredstva različitih farmakoloških grupa: metformin i glibenklamid.

Metformin spada u skupinu biguanida i smanjuje sadržaj bazne i postprandijalne glukoze u krvnoj plazmi. Metformin ne potiče lučenje inzulina i zbog toga ne izaziva hipoglikemiju. Ima 3 mehanizma delovanja:

  • smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu,
  • povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin, potrošnju i iskorištenje glukoze u stanicama mišića,
  • odlaže apsorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu.

    Lijek blagotvorno djeluje i na lipidni sastav krvi, smanjujući nivo ukupnog holesterola, lipoproteina niske gustine (LDL) i triglicerida.

    Metformin i glibenklamid imaju različite mehanizme delovanja, ali se međusobno nadopunjuju hipoglikemijska aktivnost jednih drugih. Kombinacija dva hipoglikemijska sredstva ima sinergistički efekat u smanjenju glukoze.

    Farmakokinetika

    Glibenklamid. Ako se uzima oralno, apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta je veća od 95%. Glibenklamid, koji je dio lijeka Glucovans®, je mikroniziran. Vrhunska koncentracija u plazmi postiže se za oko 4 sata, zapremina raspodjele je oko 10 litara. Komunikacija s proteinima plazme iznosi 99%. Gotovo se u potpunosti metabolizira u jetri uz stvaranje dva neaktivna metabolita, koja se izlučuju bubrezima (40%) i žuči (60%). Poluvrijeme eliminacije je od 4 do 11 sati.

    Metformin nakon oralne primjene apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta sasvim u potpunosti, a najveća koncentracija u plazmi dostiže se u roku od 2,5 sata. Oko 20-30% metformina izlučuje se kroz gastrointestinalni trakt nepromijenjeno. Apsolutna bioraspoloživost je od 50 do 60%.

    Metformin se brzo distribuira u tkivima, praktično se ne veže za proteine ​​plazme. Metabolizuje se u veoma slabom stepenu i izlučuje bubrezima. Poluvrijeme eliminacije u prosjeku je 6,5 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens se smanjuje, kao i klirens kreatinina, dok se poluživot eliminacije povećava, što dovodi do povećanja koncentracije metformina u krvnoj plazmi. Kombinacija metformina i glibenklamida u istom doznom obliku ima istu bioraspoloživost kao i kad uzimaju tablete koje sadrže metformin ili glibenklamid u izolaciji. Na bioraspoloživost metformina u kombinaciji sa glibenklamidom ne utiče unos hrane, kao ni na bioraspoloživost glibenklamida. Međutim, brzina apsorpcije glibenklamida raste s unosom hrane.

    Indikacije za upotrebu:


    Dijabetes tipa 2 kod odraslih:

  • s neučinkovitošću dijetalne terapije, tjelesnog vježbanja i prethodne monoterapije derivatima metformina ili sulfoniluree,
  • zamijeniti prethodnu terapiju s dva lijeka (derivat metformina i sulfoniluree) kod pacijenata sa stabilnom i dobro kontroliranom razinom glikemije.

    Kontraindikacije:

  • preosjetljivost na metformin, glibenklamid ili druge derivate sulfoniluree, kao i pomoćne materije,
  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, dijabetička koma,
  • zatajenje bubrega ili oštećenje bubrežne funkcije (klirens kreatinina manji od 60 ml / min),
  • akutna stanja koja mogu dovesti do promjene u funkciji bubrega: dehidracija, teška infekcija, šok, intravaskularna primjena kontrastnih sredstava koja sadrže jod (vidjeti „Posebna uputstva“),
  • akutne ili hronične bolesti koje prate hipoksija tkiva: srčani ili respiratorni zatajenje, nedavni infarkt miokarda, šok,
  • zatajenje jetre
  • porfirija
  • trudnoća, dojenje,
  • istodobna upotreba mikonazola,
  • opsežna operacija
  • hronični alkoholizam, akutna alkoholna intoksikacija,
  • laktacidoza (uključujući istoriju),
  • pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kalorija dnevno),

    Ne preporučuje se upotreba lijeka osobama starijim od 60 godina koji izvode teške fizičke radove, a što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze u njima.

    Glucovans ® sadrži laktozu, pa se njegova upotreba ne preporučuje pacijentima koji imaju rijetke nasljedne bolesti povezane s intolerancijom galaktoze, nedostatkom laktaze ili sindromom malapsorpcije glukoze i galaktoze.

    S pažnjom: febrilni sindrom, nadbubrežna insuficijencija, hipofunkcija prednje hipofize, bolest štitne žlijezde uz kompenzirano kršenje njegove funkcije.

    Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja
    Upotreba lijeka je kontraindicirana tokom trudnoće. Pacijenticu treba upozoriti da je za vrijeme liječenja Glucovansom nužno obavijestiti liječnika o planiranoj trudnoći i početku trudnoće. Pri planiranju trudnoće, kao iu slučaju trudnoće tijekom razdoblja uzimanja lijeka Glucovans ®, lijek treba prekinuti i propisati liječenje inzulinom.

    Glucovans ® je kontraindiciran kod dojenja, jer nema dokaza o njegovoj sposobnosti da pređe u majčino mleko.

    Doziranje i primjena

    Dozu lijeka određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o razini glikemije.

    Početna doza je 1 tableta lijeka Glucovans ® 2,5 mg + 500 mg ili Glucovans ® 5 mg + 500 mg jednom dnevno. Kako bi se izbjegla hipoglikemija, početna doza ne smije prelaziti dnevnu dozu glibenklamida (ili ekvivalentne doze drugog ranije uzetog lijeka sulfoniluree) ili metformina, ako su korišteni kao terapija prvog reda. Preporučuje se povećavanje doze za ne više od 5 mg glibenklamida + 500 mg metformina dnevno svake 2 ili više tjedana kako bi se postigla adekvatna kontrola glukoze u krvi.

    Zamjena prethodne kombinirane terapije metforminom i glibenklamidom: početna doza ne smije prelaziti dnevnu dozu glibenklamida (ili ekvivalentne doze drugog preparata sulfonilureje) i metformina prethodno uzete. Svake 2 ili više tjedana nakon početka liječenja, doza se prilagođava ovisno o razini glikemije.

    Maksimalna dnevna doza je 4 tablete lijeka Glucovans ® 5 mg + 500 mg ili 6 tableta lijeka Glucovans ® 2,5 mg + 500 mg.

    Režim doziranja:
    Režim doziranja ovisi o pojedinačnoj svrsi:

    Za doze od 2,5 mg + 500 mg i 5 mg + 500 mg

  • Jednom dnevno, ujutro tokom doručka, uz imenovanje 1 tablete dnevno.
  • Dva puta dnevno, ujutro i navečer, uz imenovanje 2 ili 4 tablete dnevno.

    Za doziranje od 2,5 mg + 500 mg Tri puta na dan, ujutro, popodne i uveče, sa imenovanjem 3, 5 ili 6 tableta dnevno.

    Za doziranje od 5 mg + 500 mg Tri puta na dan, ujutro, popodne i uveče, sa imenovanjem 3 tablete dnevno.

    Tablete treba uzimati uz obroke. Svaki obrok treba pratiti uz obrok s dovoljno visokim sadržajem ugljikohidrata da se spriječi pojava hipoglikemije.

    Stariji pacijenti
    Doza lijeka se odabire na temelju stanja bubrežne funkcije. Početna doza ne smije prelaziti 1 tabletu lijeka Glukovans ® 2,5 mg + 500 mg. Potrebna je redovna procjena bubrežne funkcije.

    Deca
    Glucovans ® se ne preporučuje za upotrebu kod djece.

    Nuspojave

    Sledeće nuspojave mogu se pojaviti tijekom liječenja Glucovansom ®.

    Učestalost nuspojava lijeka procjenjuje se na sljedeći način:
    Veoma često: ≥ 1/10
    Učestalo: ≥ 1/100, ® treba prekinuti. Liječenje se preporučuje nastaviti nakon 48 sati, a tek nakon što je bubrežna funkcija ocijenjena i prepoznata kao normalna.

    Bubrežna funkcija
    Budući da se metformin izlučuje bubrezima, i redovito nakon toga, potrebno je utvrditi klirens kreatinina i / ili sadržaj kreatinina u serumu: barem jednom godišnje u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega, a 2-4 puta godišnje u starijih bolesnika , kao i kod pacijenata s klirensom kreatinina na gornjoj granici normale.

    Izuzetna opreznost se preporučuje u slučajevima kada funkcija bubrega može biti oslabljena, na primjer, kod starijih pacijenata ili u slučaju započinjanja antihipertenzivne terapije, upotrebom diuretika ili nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID).

    Ostale mjere opreza
    Pacijent mora obavijestiti liječnika o pojavi bronhopulmonalne infekcije ili zaraznoj bolesti genitourinarnih organa.

    Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima
    Bolesnike treba obavijestiti o riziku od hipoglikemije i trebaju se pridržavati mjera opreza tijekom vožnje i rada s mehanizmima koji zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

    Proizvođač

    MERC SANTE SAAS
    MERCK SANTE s.a.s.

    Pravna adresa:
    37 rue Saint-Romain, 69379 LION SEDEX 08, Francuska
    37 rue Saint Romain, 69379 LYON CEDEX 08, Francuska

    Adresa stranice:
    Centar za proizvodnju SEMOIS, 2 rue du Pressoire Ver, 45400 SEMOIS, Francuska
    Centar za proizvodnju SEMOY, 2 rue du Pressoir Vert, 45400 SEMOY, Francuska

    Zahtjeve potrošača treba poslati na:
    LLC Nycomed Distribution Center
    119048 Moskva, st. Usačeva, d. 2, str. 1
    Internet adresa: www.nycomed.ru

    Informacije na stranici potvrdila je terapeutkinja Vasilieva E.I.

    Zanimljivi članci

    Kako odabrati pravi analog
    U farmakologiji lijekovi se obično dijele na sinonime i analoge. Struktura sinonima uključuje jednu ili više istih aktivnih hemikalija koje imaju terapeutski učinak na organizam. Pod analogima se misli na lijekove koji sadrže različite aktivne tvari, ali namijenjeni za liječenje istih bolesti.

    Razlike između virusnih i bakterijskih infekcija
    Zarazne bolesti izazivaju virusi, bakterije, gljivice i protozoi. Tok bolesti uzrokovan virusima i bakterijama često je sličan. Međutim, razlikovati uzrok bolesti znači odabrati pravi tretman koji će pomoći da se brzo izbori s nelagodom i neće naštetiti djetetu.

    Alergije su uzrok čestih prehlada
    Neki su upoznati sa situacijom kada dijete često i dugo pati od obične prehlade. Roditelji ga vode kod liječnika, uzimaju mu testove, uzimaju lijekove i kao rezultat toga je dijete već prijavljeno kod pedijatra kao često bolesno. Pravi uzroci čestih respiratornih bolesti nisu utvrđeni.

    Urologija: liječenje klamidijalnog uretritisa
    Klamidijski uretritis često se nalazi u praksi urologa. Uzrokuje ga intracelularni parazit Chlamidia trachomatis, koji ima svojstva i bakterija i virusa, a za liječenje antibioticima često su potrebni dugotrajni režimi terapije antibioticima. Sposobna je izazvati nespecifičnu upalu uretre kod muškaraca i žena.

    Pogledajte video: How to spot a liar. Pamela Meyer (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar