Gušterača - testovi

Bolesti gušterače (pankreatitis, neoplazme, ciste, kamenci u kanalima) prate kršenje općeg procesa probave. A uzrokovana promjena u sintezi hormona (inzulina i glukagona) koja regulira razinu glukoze u krvi utječe na metabolizam cijelog organizma. Zato je važno koristiti mogućnosti dijagnosticiranja patologije pankreasa kako bi se pomoglo i spriječilo opasne posljedice.

Pogledat ćemo kako provjeriti gušteraču koristeći dostupne metode. Koliko je prikladno koristiti cijeli opseg dijagnoze, ovisi o stanju pacijenta, mogućnostima najbliže medicinske ustanove.

Upozoravamo čitatelja da konkretan izbor metode ili potrebni testovi za ispitivanje gušterače ostaju kod liječnika. Isto se odnosi na interpretaciju rezultata i zaključaka.

Rezultati ispitivanja pacijenata

Glavni prigovori koji ukazuju na patologiju gušterače su:

  • bolovi u stomaku
  • dispeptički simptomi (mučnina, olabavljena stolica, natečenost, povraćanje),
  • žutost kože
  • opća slabost
  • značajan gubitak težine

Karakteristike sindroma boli pacijent opisuje sasvim jasno:

  • mogući su kratkotrajni grčevi u bolovima 3-4 sata nakon jela masne hrane ili dugotrajna intenzivna, koja traje nekoliko dana
  • često slabo uklonjeni antispazmodičkim lijekovima,
  • lokalizacija - epigastrična zona ili lijevi hipohondrijum, zračeći na leđa, zahvaćajući cijeli gornji dio trbuha, pacijenti ističu "okružujući" karakter.

Iznenadni i vrlo intenzivni bolovi karakteristični su za akutni pankreatitis. Nastaju zbog začepljenja glavnog izlučnog kanala žlijezde zbog upale i oticanja okolnog tkiva.

Što se tiče tumora, stalnosti, jačanja položaja u leđima je važno. Ako se sumnja na karcinom glave žlezde, pacijent opisuje bol u hipohondriju na desnoj strani sa širenjem na leđa, telo i rep - karakteristični su bolovi u epigastrijumu, levom hipohondriju, "pojasu". Dugi bolni bolovi mogući su kod hroničnog pankreatitisa. Kada utvrdi što pomaže tokom napada, pacijent pokazuje tipično savijeno držanje.

  • loš apetit
  • odbojnost prema hrani, posebno prema masnoj,
  • stalna mučnina
  • nadimanje
  • proliv sa izlučevinom izmeta, prekriven sjajnom membranom ("masna stolica"), sa gadljijim mirisom.

Žutilo kože ima smeđe ili zelenkast ton, praćen jakim svrbežom kože, krvarenjima (modricama). Ako se pacijent žali na takve znakove, tada bez ispitivanja krvi možete dijagnosticirati tumor u glavi gušterače ili posljedice hroničnog pankreatitisa (skleroza organa).

Simptom nastaje stiskanjem zajedničkog žučnog kanala koji izlazi iz jetre. Postoji situacija kada da provjerite gušteraču morate pregledati jetru i žučni mjehur. Dijagnoza bolesti gušterače uključuje rasvjetljavanje faktora koji doprinose nastanku patologije.

Pacijenta se mora pitati:

  • o prehrani i strasti prema masnim jelima,
  • konzumiranje alkohola
  • prisutnost u istoriji bolesti podataka o hroničnom holecistitisu,
  • nasljedna predispozicija za rast tumora.

Procjena rezultata inspekcije

Pregledom bolesnika s vještim ponašanjem dobivaju se potrebni podaci za dijagnozu. Akutni pankreatitis karakterizira blijeda koža sa zonama cijanoze (efekti intoksikacije i oštećenja kapilara).

Kod raka se pacijent iscrpljuje, koža je požutela, suha sa tragovima ogrebotina i krvarenja. Često je uočljivo oticanje trbuha, napuhanost. Palpaciju bolnog stomaka je vrlo teško. Trbušni mišići su napeti. Maksimalna bol se opaža u epigastriju, ređe u hipohondriju sa leve strane.

Povećanu žlezdu je moguće osetiti samo u 4–5% slučajeva kod pacijenata kod žene, kod 1–2% muškaraca. Umjesto ravnomjerne cilindrične formacije, određuje se gusta, gomoljasta struna. Pri palpaciji se delovi susednih organa mogu pogrešno shvatiti za gušteraču:

  • želudac
  • poprečno debelo crevo
  • uvećani limfni čvorovi.

Koje su studije uključene u dijagnostičku shemu?

Ako tijekom ispitivanja i pregleda znakova pankreasne bolesti koji su sumnjivi, liječnik propisuje potpuno ispitivanje gušterače. Da biste to učinili, koristite:

  • krvni test za biohemijske testove,
  • biohemijski pregled urina, otkrivanje nivoa dijastaze,
  • analiza izmeta na koprologiju radi otkrivanja neprobavljenih ostataka hrane, masti (steatorreja),
  • Ultrazvuk pomaže u otkrivanju veličina, oblika, tumora i cista,
  • dijagnostički testovi pružaju informacije o oslabljenim funkcionalnim sposobnostima tijela,
  • kao dodatne izvore u potrazi za indirektnim znakovima pomoću rendgenskih snimaka, magnetne rezonance (MRI) i računarske tomografije gušterače, susjednih organa,
  • biopsija tkiva.

Vrijednost biohemijskih testova krvi i urina za enzime

Metode ispitivanja gušterače obično počinju najjednostavnijim laboratorijskim testovima. Suština njihovih rezultata je identifikacija povećane razine specifičnih enzima u krvi i urinu koji su došli u neobično okruženje zbog poremećenog izljeva sekreta u dvanaestopalačno crijevo.

Patologija gušterače je naznačena povećanjem koncentracije enzima:

Amilaza normalno ulazi u krvotok u maloj količini iz pljuvačnih žlijezda. U 78% bolesnika s pankreatitisom razina amilaze povećava se 2 ili više puta. Biohemijske metode za otkrivanje amilaze temelje se na reakciji razgradnje škroba. Koristite metode Wolgemouth-a, Smith-Roy-a.

Lipaza je određena metodom stalogmometrije. Pokazuje promjenu površinske napetosti nastale djelovanjem lipaze iz masnih kiselina u osjetljivoj otopini tributrina. Krv sadrži nekoliko vrsta lipaza. U dijagnostici gušterače od najvećeg je značaja tip otporan na etoksil, on se povećava kod 90% pacijenata.

Važno je procijeniti oba rezultata, ako je amilaza povišena, a lipaza na normalnom nivou, morate razmišljati o drugoj patologiji. Krvni test se uzima na prazan stomak. Urin treba sakupljati u čistom posuđu. Ne zahtijeva se posebna obuka. Ako je potrebno, radi se analiza da se gušterača ispita prema hitnim indikacijama u bilo koje doba dana.

Smisao je provjeriti endokrinu funkciju žlijezde u pružanju optimalne razine glukoze u krvi inzulinom i glukagonom svim pacijentima, jer iskustvo pokazuje da je ona oštećena u 75% bolesnika s pankreatitisom i tumorima.

Dijabetes melitus

Dijagnoza je važna ne samo kod akutnih bolesti, već i kod hroničnih patologija. Na primjer, nakon izloženosti gušterači često se razvija dijabetes. Zbog toga je razina glukoze važan pokazatelj koji karakterizira funkciju organa. Normalno, glukoza u krvi je 3,5 -5,5 mmol / L. U modernoj medicini šećerna traka se podiže na 6,2. Ispitivanje treba obaviti na prazan stomak. Indikator glukoze se uvelike razlikuje, reagira na stres pa čak i na mjesto s kojeg je uzeta krv (prst ili vena).

Da bi se utvrdilo da li se proizvodi dovoljno inzulina, nije dovoljan nijedan test glukoze. Potrebno je utvrditi toleranciju na glukozu, glikovani hemoglobin, profil glukoze. U nekim slučajevima vrši se analiza antitijela na sekretorne otočiće koji proizvode taj hormon.

Pankreatitis

Uspješno liječenje i brza dijagnoza su karike jednog lanca. Jedno bez drugog jednostavno je nemoguće. Stoga ćemo govoriti o abnormalnostima koje analiza daje u akutnom pankreatitisu.

Alfa-amilaza u krvi upala se povećava desetostruko. Ovaj enzim sadržan je u lobulama žlezde, a kada se unište, on ulazi u krv. To se može utvrditi u roku od 3-5 sati nakon napada. S masivnim lezijama organa, brzo se iscrpljuje. Stoga je analiza na alfa-amilazu relevantna 2-3 dana nakon početka boli.

Lipaza je drugi važan pokazatelj upale u nekom organu. Pankreas obično koristi ovaj enzim za razbijanje molekula masti i na jednostavnije. Razina lipaze raste za 3 dana i traje 2 tjedna. Pogodno je za odloženu dijagnozu upale.

Uz pankreatitis uzrokovan stagnacijom žuči mogu se povećati sljedeći pokazatelji:

  • ALT, AST je dijagnoza jetrene funkcije, povećava se sa upalom jetrenog tkiva,
  • GGTP - karakterizira uništavanje jetrenog tkiva i stagnaciju žuči,
  • alkalna fosfataza je glavni pokazatelj zagušenja u bilijarnom traktu.

Elastaza je najobjektivniji i najskuplji test za akutni proces. Ovaj enzim raste u 100% slučajeva i specifičan je samo za ovaj organ. Elastaza se određuje u velikim klinikama i privatnim medicinskim centrima.

Biohemijski test je gotovo neinformativan kod karcinoma gušterače. U naprednim slučajevima mogu reagirati bilo koji pokazatelji (stagnacija žuči, oštećenje jetrenog tkiva). Ali pomaka neće biti u ranim fazama. Dijagnoza onkoloških stanja zasniva se na definiciji onkoloških markera. Uz rak pankreasa, traže u krvi CA-19.9, CA-125, CEA. Prema njihovoj razini moguće je utvrditi koji će tretman provoditi liječnici (operativni zahvat ili hemoterapija), utvrditi učestalost onkologije (prisustvo metastaza).

Specifičan za tkivo organa je marker CA-19.9. Kod raka gušterače, njegova razina raste u 70-100% slučajeva. Visoka razina markera (više od 10 000 U / ml) ukazuje na prisustvo udaljenih metastaza. Također, nivoi ove tvari povećavaju se sa rakom žučnog mjehura, primarnim rakom jetre, karcinomom želuca i debelog crijeva. Hirurško i zračenje značajno smanjuje nivo ovog pokazatelja.

Marker CA-125 specifičan je za karcinom jajnika. Smanjenje njegove razine ukazuje na poboljšanje koje je liječenje donijelo. Koristi se i za rani probir bolesti. Ali s onkološkom patologijom gušterače u krvi u 20-50% slučajeva otkriva se njeno uporno povećanje. Marker nije specifičan za tkivo gušterače, pa ga je bolje odrediti zajedno sa ostalim antigenima.

Liječenje onkologije nije uvijek uspješno. Za otkrivanje rane relapsa tumora koristi se CEA (embrionalni antigen raka). Pojavljuje se u krvi 3-8 mjeseci prije prvih kliničkih manifestacija bolesti. CEA nije specifičan marker, povećava se karcinomom tkiva gušterače i mnogim drugim patologijama.

Laboratorijski testovi neće zamijeniti dobrog stručnjaka. Dodjeljivanje testova trebaju obavljati samo ljekari. Samo u tom slučaju dijagnoza i liječenje će biti tačni.

Pogledajte video: PRIRODNO LIJEČENJE ŽELUCA: BOL, GASTRITIS, ČIR, KISELINA, NADUTOST! Prof dr Mihajlović (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar