Fosfogliv ili essliver koji su bolji

Kod bolesti jetre ljekari često propisuju hepatoprotektore - sredstva koja štite ćelije jetre i ubrzavaju njihov oporavak. Ovo je prilično heterogena skupina lijekova koji se razlikuju po sastavu i mehanizmu djelovanja.

Farmakološka svojstva

  • Fosfogliv sadrži fosfatidilholin koji se ugrađuje u membranu ćelija jetre i vraća im integritet, te glicirizizin koji smanjuje upalu i inhibira množenje virusa.
  • Essliver forte uključuje fosfolipide koji čuvaju normalnu strukturu stanične stijenke i reguliraju njenu propusnost te vitamin kompleks koji normalizira metaboličke procese u jetri.

  • masna hepatoza (prekomjerna proliferacija masnog tkiva u jetri),
  • toksično oštećenje jetre (uključujući drogu i alkohol),
  • virusni hepatitis (upala jetre),
  • ciroza (zamena ćelija jetre vezivnim tkivom uz gubitak svih njihovih funkcija),
  • psorijaza (kožna bolest koja napreduje smanjenjem sposobnosti jetre da dezinficira otrovne tvari).

Za Essliver Forte:

  • masna hepatoza i oslabljen metabolizam masti u jetri,
  • hepatitis različitog porijekla (virusni, toksični),
  • oštećenja jetre pod utjecajem izloženosti zračenju,
  • ciroza
  • psorijaza

Kontraindikacije

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • period trudnoće i dojenja,
  • djeca mlađa od 12 godina,
  • antifosfolipidni sindrom (autoimuna bolest kod koje tijelo proizvodi antitijela koja uništavaju fosfolipide).

Do utvrde Essliver:

  • pojedinačna netolerancija na strukturne komponente lijeka.

Phosphogliv ili Essliver forte - što je bolje?

Mehanizam djelovanja ovih lijekova je pomalo sličan, stoga su indikacije za njihovu upotrebu gotovo identične. Međutim, postoje brojne razlike u podnošljivosti. Essliver forte, za razliku od Phosphogliva, dozvoljen je trudnicama i dojiljama, kao i djeci. Praktično ne uzrokuje nuspojave, ali češće izaziva alergijske reakcije zbog B vitamina koji su uključeni u njezin sastav, a koji su visoko alergene tvari.

Uprkos tim razlikama, Phosphogliv je pouzdaniji lijek: stvoren je prema evropskim standardima, dobro je istražen i uvršten je u popis vitalnih lijekova. Zbog glicirizilne kiseline koja ima antivirusno djelovanje, ovaj lijek je efikasniji kod virusnih hepatitisa. Pored toga, fosfogliv se može davati intravenski u otopini, što je važno za pacijente u teškom stanju.

Phosphogliv ili Essliver forte - što je bolje, recenzije

Recenzije pacijenata o ovim lijekovima su vrlo raznolike. I Phosphogliv i Essliver imaju veliki broj pristalica koji primjećuju njihovu visoku efikasnost. Međutim, neki pacijenti ukazuju da im niko od hepatoprotektora nije pomogao. To je vjerojatno zbog osobitosti toka bolesti i individualne osjetljivosti pacijenta.

Rezimirajući recenzije lijekova, možete identificirati sljedeće obrasce za svaki od njih.

Recenzije Phosphogliv

  • dobar efekat za virusni hepatitis,
  • prisutnost intravenskog oblika oslobađanja,
  • mogućnost besplatnog prijema, jer je lijek uključen u popis vitalnih.

  • visoki trošak
  • zabrana upotrebe u trudnoći, dojenju, u dječijoj praksi.

Recenzije Essliver forte

  • pristupačnija cijena
  • mali popis kontraindikacija
  • dobra tolerancija od strane probavnog i kardiovaskularnog sistema.

  • samo oblik kapsule oslobađanja,
  • česte alergijske reakcije na vitamin B

Uvijek morate imati na umu da liječnik treba propisati liječenje, a izbor lijeka u svakom slučaju ostaje na njemu.

Essentiale

Essential je vrlo dobar hepatoprotector. Koristi se i za liječenje i za prevenciju mnogih bolesti. U ljekarnama postoji klasičan Essentiale, Essential N, Essential Forte, Essential Fort N. Cijene lijekova kreću se u rasponu od 800-2300 rubalja.

Pripravci ove linije dostupni su u obliku kapsula i rastvora. Proizvođač hepatoprotektora je Sanofi-Aventis. Sastav klasične Essential uključuje mješavinu esencijalnih fosfolipida, vitamina B6, B12, B3, B5. Essential H i ​​Essential Fort N sadrže samo fosfolipide. Essential Forte sadrži fosfolipide, vitamine B6, B12, B3, B1, B2, E.

Terapijski efekti hepatoprotektora:

  • Sprečava razvoj fibroze.
  • Normalizuje metabolizam lipida, istovremeno snižavajući holesterol u krvi.
  • Ima antioksidativno dejstvo.
  • Obnavlja membransku strukturu ćelija jetre.
  • Normalizira protok i sintezu žuči.
  • Povećava vitalnost ćelijskih struktura.
  • Normalizira lokalnu cirkulaciju krvi.
  • Povećava imunitet.
  • Normalizira proizvodnju proteina i jetrenih enzima.
  • Smanjuje ozbiljnost nekroze.
  • Eliminira masnu infiltraciju hepatocita.
  • Povećava zalihe glikogena u jetri.

Uz to, Essentiale je savršen za dijabetičare, normalizira fluidnost i smanjuje viskoznost krvi, rastvara kolesterolove plakove normalizujući nivo lipoproteina niske i visoke gustoće u krvi.

Indikacije za upotrebu lijekova uključuju hepatitis, zatajenje jetre, cirozu, masnu hepatozu, aterosklerozu, nekrozu ćelije jetre ili prekomu, povišenu razinu LDL i triglicerida u krvi, toksikozu, povećanu aktivnost AsAT-a i ALAT-a u trudnica, psorijazu, kolestazu, zračenje.

Essential i Essential H su dostupni kao rješenje. Daje se intravenski za 1-2 ampule dnevno, u izuzetnim slučajevima doza se povećava na 4 ampule. Prije postupka, otopina se pomiješa sa ljudskom krvlju, glukozom ili dekstrozom. Trajanje lečenja je od 1 do 3 meseca.

Za kapsule Essential Forte i Essential Fort N optimalna doza je 2-3 kapsule / 2-3 puta dnevno. Trajanje liječenja je ograničeno na 3 mjeseca, ponekad se terapija ponavlja.

Kontraindikacije: preosjetljivost na komponente lijeka, dojenje. Kapsule se takođe ne propisuju djeci mlađoj od 12 godina, a otopina je dopuštena za upotrebu samo od 3 godine života.

Nuspojave: iritacija i oteklina na mjestu ubrizgavanja, alergijske reakcije, proliv, nelagoda u stomaku.

Šta je bolje Phosphogliv Forte ili Essential Forte? Pacijenti ostavljaju razne preglede o lijekovima. Međutim, pacijenti ostavljaju više pozitivnih recenzija o Essentialu. Prema ljudima, mnogo je manje vjerovatno da će lijek izazvati nuspojave, u poređenju s Fosfoglivom.

Mišljenja ljekara su podijeljena. Neki ljekari vjeruju da je fosfogliv efikasniji, jer ne sadrži samo fosfolipide, nego i glicirizinsku kiselinu. Drugi terapeuti tvrde da Essentiale djeluje "mekše", pa je mnogo primjerenije koristiti ga.

Mi ćemo jasnije pokazati razlike između lijekova. Da biste to učinili, koristite tabelu.

- liofilizat za pripremu injekcionog rastvora

- kapsule (Carsil Forte)

Masna hepatoza i ostale degenerativne lezije jetre,

Medicinska, toksična i alkoholna oštećenja jetre,

U sklopu kompleksne terapije:

Virusni hepatitis (akutni i hronični),

- psorijaza,

- toksično oštećenje jetre,

- hronični hepatitis nevirusne etiologije,

- ciroza jetre (kao deo složene terapije),

- stanje nakon akutnog hepatitisa,

- za prevenciju s produljenom upotrebom droga, alkohola i hronične intoksikacije (uključujući profesionalnu).

Mlađi od 12 godina

- trudnoća i dojenje

Netolerancija na komponente lijeka

Period akutne intoksikacije

Mlađi od 12 godina

- trudnoća i dojenje

Eliminira simptome i utiče na patogenezu (mehanizam), takođe uzrok jetrenih bolesti.

Stabilni membranski antioksidans, anti-upalno sredstvo. Sprečava razvoj fibroze i tumora jetre, pozitivno utiče na stanje kože.

Pa ipak, Phosphogliv ili Carsil? Ove tablice pokazuju da su na prvi pogled Carsil i Phosphogliv približno isti - i efikasni i sigurni, jer proizvedena od prirodnih sirovina. Ali kombinirani fosfogliv ima složen učinak.

Za razliku od Carsila, utječe na uzrok i sve glavne veze bolesti jetre. Osim toga, efikasan je kod kožnih bolesti koja takođe pati od jetrene patologije.

Koje je bolje - Fosfogliv ili Carsil? Odgovor je očigledan - Fosfogliv. Budite zdravi!

? “, Nedvosmisleno. Ljekari često jednostavno kažu da je nemoguće reći koji je lijek bolji, oni se mogu smatrati efikasnim terapijskim sredstvom u svakom pojedinačnom slučaju. Zbog toga su propisani različiti lijekovi za različite bolesti jetre. I zaista, ova dva lijeka imaju različite karakteristike, cijene i karakteristike tijeka liječenja. Ali postoje slične strane koje ujedinjuju drogu.

Neke razlike između dva lijeka

Kada tražite odgovore na pitanja poput: "Šta je bolje od fosfogliva ili esencijalnog fortea?" Takođe je važno utvrditi razlike između dva lijeka. Prije svega, valja primijetiti sljedeće razlike u svojstvima, parametrima i karakteristikama dvaju lijekova za jetru:

  1. Trajanje terapijskog tečaja je različito. Sve ovisi o stadijumu bolesti, njegovom obliku, stepenu zapostavljanja, općem stanju i posebnim reakcijama pacijenta.
  2. Razlike su u sastavu pomoćnih aktivnih sastojaka koji su prisutni u oba lijeka. Na primjer, različita koncentracija glicirizinske kiseline koja se ekstrahira iz slatkog mesa.
  3. Essentiale je pogodniji za trudnice od fosfogliva.
  4. Fofogliv ima veću zasićenost i koncentraciju tvari u svom sastavu, pa ima više nuspojava.

Obratite pažnju! Glicirizna kiselina je po svojstvima slična delovanju određenih hormona koje proizvode nadbubrežne žlezde. Stoga se lijekovi koji sadrže takvu tvar u koncentriranim dozama lako mogu zbuniti sa hormonskim lijekovima. Uostalom, snažno utječu na dinamiku nivoa određenih hormona. Stoga bi u velikim dozama takve hepatoprotektore trebalo uzimati s krajnjim oprezom, uzimajući u obzir preporuke liječnika, savjetujući se s njim o specifičnim hormonima i riziku od nuspojava.

Zajedničke osobine dva lijeka

Općenito govoreći, može se izgraditi i mišljenje o tome koji izbor da budete bolji, kupite Essentiale za jetru ili je fosfogliv prikladan.

  1. Smjesa fosfolipida dio je glavnih aktivnih sastojaka oba lijeka.
  2. Oblik proizvodnje se poklapa.
  3. Dobijaju mešavinu fosfolipida na isti način - iz sojinih sirovina. Stoga prirodni lijekovi nemaju izraženu hemiju i sintetiku.
  4. Može se koristiti kao imunomodulatorna sredstva.
  5. Štite ćelije jetre od patogenih uništavanja, neutrališu toksine koji su već ušli u organizam.
  6. Stvaraju prepreke neželjenoj proliferaciji tkiva u jetri koja obavljaju vezivnu funkciju.
  7. Obnavljaju jetru nakon teških kurseva liječenja najjačim antibioticima, citostaticima.
  8. Smanjite upalni proces kod kožnih poremećaja.

Uzimajući u obzir preglede dvaju lijekova nekih vodećih stručnjaka za liječenje jetrenih bolesti, možemo zaključiti da je nemoguće nedvosmisleno konstatirati je li moguće odabrati jedan lijek, jer je bolji ili lošiji.

Na primjer, Essential se često propisuje upravo kada je za liječenje bilo kojeg oblika bolesti jetre potrebna povećana količina fosfolipida u lijeku. Ali činjenica da je ovaj lijek pogodan za sve oblike hepatitisa je 100-postotna garancija.

Ali fosfogliv je idealan kada je potrebno zaustaviti razvoj vlaknastih formacija u vezivnim tkivima bolesne jetre, kao i uz pojavu virusnog oblika jetrenih poremećaja.

Često se propisuje za hepatitis C, kada je potrebno za postizanje terapijskog rezultata s normalizacijom biohemije unutrašnjih sistema tijela. Među liječnicima općenito je prihvaćeno da je ovaj lijek pojačani oblik popularnog esencijala. Stoga se njegovo imenovanje pacijenata uvijek praktikuje s većom pažnjom među specijalistima.

Essliver Karakteristično

Essliver je takođe hepatoprotektivno sredstvo. Normalizuje rad hepatocita. Fosfolipidi i vitaminski dodaci uključeni u sastav obnavljaju ćelije jetre. Doprinose normalizaciji ćelijskog disanja zahvaljujući regulaciji propusnosti hepatocita.

Essliver eliminira učinke otrovnih tvari nakon uporabe lijekova, alkohola i lijekova.

Zaustavlja dalje uništavanje hepatocita. Lijek ubrzava regeneraciju ćelija jetre.

Vitamini koji čine lijek vrše sljedeće radnje:

  • tiamin (B1) - djeluje kao koenzim, normalizira metabolizam ugljikohidrata,
  • riboflavin (B2) - normalizuje disanje hepatocita,
  • piridoksin (B6) - aktivira proizvodnju proteina,
  • cijanokobalamin (B12) - stimulira proizvodnju nukleotida,
  • nikotinamid (PP) - reguliše metabolizam ugljikohidrata i masti, normalizira stanično disanje,
  • Vitamin E - uklanja toksine, štiti jetru od oksidacije lipida.

Indikacije za upotrebu:

  • ciroza
  • hepatitis različitog porekla,
  • masna jetra,
  • oštećenje jetre uslijed izloženosti otrovnim tvarima,
  • oštećenje jetre kao rezultat izloženosti radijaciji,
  • kršenje metabolizma lipida,
  • psorijaza

Kod psorijaze ovaj se lijek propisuje u kombinaciji s drugim sredstvima, a ne kao samostalna terapija.

Najčešće se Essliver propisuje za prisilni unos velikog broja lijekova kako bi se spriječilo njihovo negativno djelovanje na jetru.

Kontraindikacije za upotrebu ovog lijeka su pojedinačna netolerancija na komponente i hipervitaminoza. Ponekad se Essliver trudnicama prepisuje kod dijagnoze gestoze.

Kao nuspojava mogu se javiti poremećaji gastrointestinalnog trakta, kožni osip i svrbež.

Essliver je propisan za prisilni unos velikog broja lijekova kako bi se spriječilo njihovo negativno djelovanje na jetru.

Koje je bolje: Fosfogliv ili Essliver?

Prema stručnjacima, fosfogliv je najefikasniji lek za lečenje ćelija jetre. U njegovoj proizvodnji poštuju se GMP standardi. Fosfogliv se nalazi na listi vitalnih lijekova.

Essliver je kopija Essentiale-a. Namijenjen je obnovi hepatocita, dok Fosfogliv ne samo da obnavlja jetru, već je i liječi, uklanjajući uzrok oštećenja.

Oba lijeka se koriste za hepatitis i cirozu, ali fosfogliv ima i imunomodulirajuće i antitumorsko djelovanje na tijelo, pa je djelotvoran kod virusnih bolesti jetre.

Zbog sadržaja vitamina B i E, Essliver se koristi kod bolesti jetre zbog nedostatka vitamina i za uklanjanje izloženosti radijaciji.

Izbor lijeka trebao bi se temeljiti na individualnim karakteristikama pacijentovog tijela i prirodi bolesti. Režim lečenja i doziranje određuje specijalista.

Mišljenje pacijenta

Larisa, 41 godina, Tula: „Kao rezultat neuhranjenosti razvila sam steatozu jetre. Doktor je propisao Fosfogliv. Istovremeno s uzimanjem lijekova, primijetila je pravilnu prehranu. Išla sam na fizioterapeutske procedure. Prošla su 3 mjeseca, osjećam se dobro, nastavljam slijediti dijetu. "

Olga, 38 godina, Voronež: „Moj suprug je saznao za probleme sa jetrom na stanici za transfuziju krvi, gde se obratio kao davalac. Analize su pokazale da je potreban tretman. Popio je tečaj Essliver (1,5 meseci), nakon čega je ponovo prošao testove. Sve je normalno. Cijena lijeka je niska. "

Ekaterina, 35 godina, Samara: „Nekoliko godina dobila sam 15 kg - jela sam masnu, prženu. Majoneza je moj omiljeni dodatak svim jelima. Nije bilo ograničenja ni na alkohol. Kao rezultat toga, pogoršala se ne samo figura, već i opće stanje - koža, kosa. Mislila sam da se radi o promjenama veka, ali položila sam testove. Ljekar je propisao dijetu i fosfogliv. To je postalo lakše nakon mjesec dana prijema. Prema analizi, stanje se vratilo u normalu nakon 4 mjeseca. "

Recenzije ljekara o fosfoglivu i essliveru

Sergej, hepatolog, Moskva: „Koristim fosfogliv u narkologiji. Terapeutski efekat je brz. Djelotvoran je protiv hepatitisa virusne i infektivne geneze. U mojoj praksi nije bilo slučajeva netolerancije na lijekove. Nedostaci uključuju i visoku cijenu injekcija. "

Daria, neurolog, Saratov: „Essliver se koristi u liječenju i bolničkih i ambulantnih stanja. Obnavlja ćelije jetre i pozitivno deluje na probavni trakt. U poređenju s analognim lijekovima, on je jeftin. "

Kakva je razlika između fosfogliva i esslivera?

Oba lijeka pripadaju istoj skupini lijekova, za liječenje i zaštitu jetre - hepatoprotectors. Iako oba lijeka sadrže esencijalne fosfolipide u svom sastavu, još uvijek postoje temeljne razlike između Fosfogliva i Esslivera. Ali prvo, o onome što ih ujedinjuje - o esencijalnim fosfolipidima.

Kriterij.Phosphogliv.Bitno.
Sastav.EFL + glicirizna kiselina.EFL + vitamini grupe B i E.
Prenosivost.Nuspojave se pojavljuju u otprilike 1,5-2% bolesnika.Nuspojave se pojavljuju kod više od 1,2% pacijenata.
Mogućnost upotrebe u trudnoći.Nedostaje.Sadašnjost.
Mogućnost upotrebe u djetinjstvu.Imenovan sa 12 godina.Otopina Essential i Essential N može se koristiti za liječenje djece starije od 3 godine.
Prisutnost nekoliko oblika doziranja.Dostupno samo u obliku kapsula.Dva oblika oslobađanja - intravenska otopina i kapsula.
Cena90 kapsula Phosphogliva košta oko 900-1100 rubalja.Essentials 90 kapsula košta 1250-1400 rubalja.

5 ampula (250 mg aktivnog sastojka po 5 ml) košta oko 1200 rubalja. Essential i fosfogliv nesumnjivo su najbolji hepatoprotekteri. Kao što se može vidjeti iz tablice, svaki od lijekova ima svoje prednosti i nedostatke. Dakle, fosfogliv je jeftiniji i u svom sastavu ima glicirizinsku kiselinu.

Zauzvrat, Essentiale ima bolju toleranciju pa se može prepisati i trudnicama i dojiljama.

Ako nijedan od ovih lijekova nije prikladan, možete koristiti grupne analoge. Moguće je izvršiti:

  1. Essliver Forte (350-500 rubalja). Dostupno u obliku kapsula. Aktivne komponente su EFL, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B12, vitamin E, nikotinamid. Lijek je hepatoprotektor niske cijene koji se proizvodi u Indiji. Ljekari se često pitaju da li je Phosphogliv ili Essliver Forte - što je bolje? Prema riječima ljekara, poželjnije je koristiti indijsku medicinu, jer košta manje, a istovremeno nije lošija po efikasnosti.
  2. Resale Pro (1300-1400 rubalja). Snažni njemački hepatoprotector. Dostupno u obliku kapsula. Esencijalni fosfolipidi djeluju kao aktivne komponente. Lijek se savjetuje piti osobama koje pate od hepatitisa, ciroze, masne jetre, ateroskleroze, psorijaze, toksičnog oštećenja jetre. U svojoj efikasnosti nije inferiorni od ostalih hepatoprotektora.

Umjesto esencijalnih fosfolipida mogu se koristiti drugi hepatoprotektori. Na primjer, žučne kiseline (Ursofalk, Urosliv, Ursodez, Exhol), lijekovi životinjskog porijekla (Propepar, Hepatosan), aminokiseline (Heptor, Heptral, Hepa-Merz) pokazali su se izvrsno.

Lijekovi na bazi tioktične kiseline (Berlition, Espa-Lipon, Thioctacid) i hepatoprotektori biljnog porijekla, uključujući LIV-52, Hepabene, Silimar, Legalon, Hofitol, Solgar, nježniji su organizmu.

Hepatoprotektivni lekovi koriste se za lečenje bolesti jetre. Propisani su kako bi se vratili integritet hepatocita i aktivirao njihov rad, povećala otpornost ćelija jetre na vanjske štetne faktore. Esencijalni proizvodi na bazi fosfolipida, poput Essential Forte ili Phosphogliv, sadrže elemente koji se integriraju u membranu hepatocita i jačaju.

Hepatoprotector uklanja disfunkcije jetre, pomaže u obnavljanju ćelijskih membrana, membranskim receptorima i sistemima vezanim za membranu, čisti tijelo od toksina i toksina, poboljšava probavu i metabolizam u tijelu.

Lijek se zasniva na esencijalnim fosfolipidima - tvarima prirodnog porijekla, koji su građevni materijal ćelijskih membrana tkiva i organa. Strukturno su bliske komponentama ljudskog tijela, ali sadrže veću količinu polinezasićenih masnih kiselina neophodnih za normalan rast, razvoj i funkcioniranje stanica.

Fosfolipidi ne samo da obnavljaju strukturu jetre, već također prenose kolesterol i neutralne masti na oksidacijska mjesta, zbog čega se metabolizam proteina i lipida normalizira.

Rekonstruirajući ćelije nekog organa, lijek ne eliminira uzročne faktore postojećih oštećenih tjelesnih funkcija i ne utječe na mehanizam oštećenja jetre.

  • ciroza jetre,
  • hronični hepatitis,
  • masna jetra različitog porijekla,
  • toksično oštećenje jetre,
  • alkoholni hepatitis
  • poremećaj jetre, prateće druge somatske bolesti,
  • toksikoza tokom trudnoće,
  • zračenje sindrom
  • kao pomoć u liječenju psorijaze,
  • pred-, postoperativna terapija,
  • kako bi se spriječio povratak žučnih kamenaca.

Lijek je kontraindiciran kod pojedinaca s individualnom netolerancijom na komponente koje čine sastav.

Može se koristiti za liječenje djece starije od 12 godina i teže od 43 kg.

Nema dovoljno podataka o primjeni Essential Fortea u trudnica i dojilja, pa je lijek dozvoljen tijekom trudnoće i dojenja samo onako kako je propisao liječnik u dozama koje je propisao.

Lijek se dobro podnosi, ali u nekim slučajevima može izazvati neželjene reakcije u vidu poremećaja gastrointestinalnog trakta, svrbeža i osipa alergijske prirode.

Početna doza lijeka za odrasle i djecu starije od 12 godina - 2 kapsule 3 puta dnevno. U svrhu prevencije - 1 kapsula 3 puta dnevno. Uzimajte oralno s hranom, bez žvakanja i pijenja malo vode. Preporučeno trajanje tečaja je najmanje 3 mjeseca.

Prema receptu dežurnog liječnika, doza i trajanje terapije mogu se promijeniti u optimalne vrijednosti, uzimajući u obzir prirodu i ozbiljnost bolesti, kao i individualne karakteristike pacijenta.

Fosfogliv regenerira ćelijske membrane hepatocita, poboljšava rad jetre, eliminira upalne procese, pomaže eliminaciji toksina i ima antioksidativne i antivirusne efekte.

Kombinirani pripravak sadrži esencijalne fosfolipide i glicirizinsku kiselinu u sastavu, zbog čega ima kompleksan učinak na oboljenu jetru, uklanjajući posljedice negativnih procesa i utičući na mehanizam i uzroke njihove pojave.

Fosfolipidi, integrirajući se u strukturu ćelijskih i unutarćelijskih membrana, rekonstruiraju ćelije jetre, štite hepatocite od gubitka enzima i drugih aktivnih tvari i normaliziraju metabolizam lipida i proteina.

Glicirizna kiselina ima protivupalno svojstvo, potiče suzbijanje virusa u jetri, povećava fagocitozu, potiče proizvodnju interferona i aktivnost prirodnih ćelija ubojica koje tijelo štite od stranih mikroorganizama.

  • steatohepatoza,
  • steatohepatitis
  • toksična, alkoholna, droga povezana sa oštećenjem jetre,
  • oboljenja jetre koja proizlaze iz dijabetesa,
  • kao dodatni tretman za neurodermatitis, cirozu, virusni hepatitis, psorijazu, ekcem.

Lijek je kontraindiciran kod antifosfolipidnog sindroma i preosjetljivosti na komponente koje čine sastav. Upotreba Phosphogliva se ne preporučuje u liječenju trudnica i dojilja, djece mlađe od 12 godina zbog nedostatka dovoljnih podataka o djelotvornosti i sigurnosti.

Prilikom uzimanja lijeka, moguće su nuspojave u obliku povišenog krvnog pritiska, dispepsije, nelagode u epigastriju, alergijskih reakcija (kožni osip, kašalj, začepljenje nosa, konjuktivitis).

Kapsule se uzimaju oralno tokom obroka, bez žvakanja i pijenja puno tečnosti. Preporučeni režim doziranja za odrasle i djecu starije od 12 godina je 2. 3 puta dnevno. Prosječno trajanje terapijskog kursa je 3 mjeseca; ako je potrebno, prema liječniku, može se povećati i na 6 mjeseci.

Ono što je zajedničko

Lijekovi pripadaju hepatoprotektorima i propisuju se za lezije jetre različitog porijekla. Sadrže istu supstancu - fosfolipide, koji se ugrađuju u oštećene ćelijske membrane, doprinoseći njihovom oporavku i zdravom radu.

Oba lijeka imaju isti oblik otpuštanja: proizvode se u obliku kapsula, koje se uzimaju oralno u cjelini s hranom, i otopine za injekcije.

Nije propisan za lečenje dece mlađe od 12 godina.

Koja je razlika

Za razliku od Essential Forte, Phosphogliv sadrži dodatnu komponentu u obliku glicirizinske kiseline, što dovodi do složenog djelovanja lijeka na oštećenu jetru i izraženije terapeutsko djelovanje u odnosu na ne samo negativne manifestacije bolesti, već i uzroke njenog nastanka.

Hemijski sastav glicirizne kiseline blizu je prirodnog hormona nadbubrežne kore i ima antialergijsko, antivirusno, imunomodulacijsko i protuupalno djelovanje. Ali s velikim dozama i produljenom uporabom, može izazvati neželjene nuspojave.

Zasićeniji sastav fosfogliva doprinosi većim kontraindikacijama i povećanom riziku od alergijskih reakcija.

Essentiale se preporučuje trudnicama sa toksikozom. Njegov analog s kompleksnim učinkom nije propisan u trudnoći i dojenju, zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u ovoj skupini bolesnika.

Za obnavljanje jetre

S obzirom na razlike u glavnim aktivnim sastojcima, Essential Forte je manje alergičan i sigurniji, može se koristiti u velikim dozama i tijekom trudnoće, ali nema potrebnu djelotvornost u liječenju jetre virusne prirode.

Fosfogliv sadrži dodatnu aktivnu komponentu koja ima antivirusna i protuupalna svojstva, pojačava djelovanje fosfolipida, pa se može koristiti u liječenju hepatitisa virusne etiologije i drugih izraženih patologija jetre.

Da biste postigli pozitivne rezultate bez manifestacije nuspojava, bolje je konzultirati se s liječnikom koji će odlučiti o upotrebi određenog lijeka, uzimajući u obzir medicinsku povijest i pojedinačne indikacije i kontraindikacije.

Jetra je vitalni organ u ljudskom telu. Krv se preko ovog organa ispumpava 400 puta dnevno, očisteći ga od štetnih toksina, otrova, bakterija i virusa. Štaviše, ponekad od toga pati i samo tkivo organa. Jetra ima sposobnost da se neovisno oporavi, ali u modernom životu to može biti teško. U takvim slučajevima, za održavanje normalne funkcije organa, liječnici preporučuju hepatoprotektore koji stimulišu njegovu funkciju i potiču oporavak.

Šta je bolje uzimati kod bolesti jetre - Fosfogliv ili Carsil? „Bolje je sredstvo koje je efikasnije, sigurnije i ima širi spektar djelovanja“, kažu stručnjaci. Danas ćemo analizirati njihov učinak i utvrditi koji od njih je efikasniji i sigurniji.

Phosphogliv je hepatoprotektor nove generacije, moderan i bez premca, jer je njegov sastav zaštićen patentom. Fosfogliv kombinira dvije aktivne prirodne tvari - glicirizinsku kiselinu i esencijalne fosfolipide. Glicerizna kiselina, dobijena iz korijena sladića, kao neovisni lijek, dobro su proučavali japanski naučnici i koristi se kao zaseban lijek SNMFC. Fosfolipide znamo iz reklame za Essentiale forte N. Važno je razumjeti da je Phosphogliv originalna kombinacija dva testirana aktivna sastojka, ali prisutnost fosfolipida ne znači da je Phosphogliv jeftinija ruska kopija Essentiale forte N.

Sastav i karakteristike Fosfogliva

  • Kao glavni aktivni sastojak sadrži glicirizinsku kiselinu
  • Druga komponenta je fosfatidilholin, kompleks fosfolipida i staničnih membrana
  • Eliminira uzroke oštećenja jetre - upalu u jetrenom tkivu
  • Ima anti-vlaknasti efekat (sprečava da se normalno tkivo pretvori u ožiljak)
  • Je antioksidans
  • Ima efekat stabiliziranja membrane
  • Smanjuje ozbiljnost probavnih tegoba kod bolesti jetre.
  • Fosfolipidi, osim što vraćaju učinak na stanice jetre, obavljaju i važnu funkciju - poboljšavaju apsorpciju i dotok glicirizinske kiseline u jetru.

Kako djeluje lijek?

Lijek se prvenstveno bori protiv uzroka uništavanja jetrenih stanica - blokira upalu, što omogućava jetri da se brže oporavi. Fosfogliv štiti ćelije jetre - hepatocite - od oštećenja i sprečava razvoj fibroze, razmnožavanje vezivnog tkiva umesto mrtvih hepatocita. Tako se poboljšava rad jetre i sprečavaju nepovratne promjene - ciroza i rak jetre. Kao i mnogi hepatoprotektori, Fosfogliv ima antioksidativno djelovanje.

U odnosu na fosfogliv, Carsil je stariji lijek. Lijek je poznat još iz Sovjetskog Saveza, proizvodi se u Bugarskoj. Karsil je jeftinija kopija lijeka Legalon (originalni pripravak silimarina) i za razliku od njega sadrži dozu polimera silimarina - 35 mg, umjesto 70 mg ili 140 mg za Legalon.

Fosfogliv karakterističan

To je hepatoprotektor s protuupalnim i antivirusnim svojstvima. Njeni aktivni sastojci su glicirizna kiselina i esencijalni fosfolipidi. Oblici oslobađanja - kapsule i liofizilat za pripremu rastvora za intravensku primjenu.

Fosfolipidi poboljšavaju metabolizam lipida, povećavaju detoksikacijsku funkciju jetre i ne dopuštaju stvaranje vezivnog tkiva u njoj.

Natrijum glicirizinat ima protuupalna svojstva, smanjuje brzinu reprodukcije virusa u jetri, jer se povećava aktivnost ćelija ubojica. Hepatoprotektivna svojstva glicirizinske kiseline nastaju zahvaljujući antioksidacijskom efektu.

Indikacije za upotrebu:

  • toksična i alkoholna oštećenja jetre,
  • masna degeneracija jetre,
  • psorijaza, ciroza, virusni hepatitis.

Kontraindikacije uključuju:

  • trudnoća
  • dojenje
  • antifosfolipidni sindrom,
  • prekomjerna osjetljivost na elemente proizvoda,
  • starost do 12 godina.

S oprezom, lijek trebaju uzimati osobe s arterijskom i portalnom hipertenzijom.

Fosfogliv s oprezom trebaju uzimati osobe s arterijskom i portalnom hipertenzijom.

Najčešće se fosfogliv toleriše dobro, ali na pozadini njegove primjene ponekad se razviju sljedeće nuspojave:

  • kožni osip, kašalj, konjuktivitis, otežano nosno disanje,
  • periferni edemi, povećani pritisak,
  • nelagoda u trbuhu, nadutost, mučnina, belching.

Kada se lijek guta u velikim dozama, primjećuje se pseudokortikosteroidni efekt koji je praćen edemom i porastom krvnog tlaka.

Kako funkcionira Essliver Forte

Ovo je hepatoprotektor, čiji su glavni sastojci esencijalni fosfolipidi, nikotinamid, alfa-tokoferol acetat, vitamini B1, B2, B6, B12, E, PP. Dostupno u kapsulama. Lijek reguliše biosintezu fosfolipida, obnavlja strukturu hepatocita, poboljšava svojstva žuči. Uz dijabetes, dobro snižava holesterol u krvi.

Aktivne supstance imaju sledeća svojstva:

  • Vitamin B1 - sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata,
  • Vitamin B2 - poboljšava stanično disanje,
  • Vitamin B6 - uključen u metabolizam proteina,
  • Vitamin B12 - potreban za sintezu nukleotida,
  • Vitamin PP - sudjeluje u procesima tkivnog disanja, metabolizma ugljikohidrata i masti,
  • Vitamin E - ima antioksidativno djelovanje, štiti membranu od peroksidacije lipida.

Indikacije za upotrebu:

  • ciroza jetre,
  • masna jetra,
  • kršenje metabolizma lipida,
  • zračenje ili oštećenje jetre,
  • oštećenje jetre uzrokovano upotrebom alkohola ili droga,
  • psorijaza

Kontraindikacije uključuju prekomjernu osjetljivost na tvari u sastavu proizvoda. Ponekad se mogu javiti alergijske reakcije i nelagodnost u epigastričnoj regiji.

Poređenje Phosphogliva i Essliver Fortea

Da biste saznali koji je lijek efikasniji - Phosphogliv ili Essliver Forte, trebate ih uporediti.

Oba lijeka normaliziraju jetru. Pomažu u uklanjanju toksina koji truju organ, povećavaju otpornost ćelija jetre na štetne faktore, ubrzavaju obnovu strukture jetrenog tkiva. Sastav preparata uključuje fosfolipide uz pomoć kojih se stanice dijele i množe, a transportiraju se hranjive tvari potrebne za izgradnju hepatocitnih membrana. Lijekovi se dobro podnose.

Essliver Forte ima manje kontraindikacija, a manje je vjerovatno da će izazvati nuspojave.

Koje je bolje - Phosphogliv ili Essliver Forte?

Koji je lijek bolji, trebao bi odlučiti liječnik, uzimajući u obzir karakteristike pacijentovog tijela i težinu bolesti. U fosfoglivu su fosfolipidi u stanju pojačati djelovanje glicirizinske kiseline, što lijek čini bioraspoloživijim i samim tim efikasnim. Essliver sadrži vitamine B grupe koji su neophodni da jetra reguliše sintezu proteina, masti i ugljenih hidrata. No, neki ljudi imaju alergijsku reakciju na njih, a kod predoziranja se razvija hipervitaminoza.

Pregledi pacijenata

Mihail, 56 godina, Kalinjingrad: „Uvek sam voleo da pijem, ali to je počelo da utiče na moje zdravlje. Pored srčanih bolesti postojali su i problemi s jetrom. Periodično se počelo pojavljivati ​​neznatno loše stanje i težina u boku. Liječnik je preporučio uzimanje lijeka Phosphogliv. Brzo je pomogao: osjećao sam se bolje, nestali su svi neprijatni simptomi. "

Nadežda, 33 godine, Voronjež: „Dugo sam tražila efikasan i jeftin lijek za psorijazu. Essliver Forte pokazao se kao najbolja opcija. Tijek liječenja bio je mnogo prije pojave prvih rezultata, ali zadovoljan sam. "

Liječničke recenzije o Phosphoglivu i Essliver Forteu

Alexander, 51 godina, specijalista zaraznih bolesti, Moskva: „Fosfogliv je efikasan lijek koji dobro liječi virusni i zarazni hepatitis i pomaže kod bolesti jetre. Njegov aktivni sastojak pojačava antivirusnu zaštitu. Vrlo rijetko lijek izaziva alergijske reakcije. Jedini nedostatak su mu visoki troškovi. "

Dmitrij, 45 godina, hepatolog, Yaroslavl: „Često koristim Essliver Forte u svojoj praksi. Lijek pomaže normalizaciji rada jetre i probavnih organa. Rijetko izaziva negativne reakcije tijela i pokazuje visoku efikasnost. "

Fosfogliv ili Carsil - što je bolje?

+
Fosfolipidi (fosfatidilholin)

PokazateljPhosphoglivKarsil
Aktivna supstanca
Silymarin
Obrasci za izdavanje
Indikacije
Kontraindikacije
Mehanizam delovanjaUglavnom je simptomatsko sredstvo, antioksidans koji dobro djeluje u slučaju trovanja.

Esencijalni fosfolipidi se ugrađuju u membrane ćelija jetre - hepatociti i popravljaju oštećene dijelove stanične membrane (membrane). Odnosno, obnavljaju jetru. Ali sama upala se ne uklanja. Ovo svojstvo ima upravo onu komponentu koja razlikuje Phosphogliv od Esslivera.

Fosfogliv u sastavu ima drugu aktivnu komponentu - glicirizinsku kiselinu, koja upravo ima protuupalni učinak, a takođe ima antioksidativne i antifibrotske učinke. Fosfolipidi pojačavaju učinak glicirizinske kiseline, što fosfogliv čini više bioraspoloživim i, kao rezultat toga, efikasnim.

Pomoćne supstance eselija su vitamini grupe B. Pomažu jetri u regulisanju sinteze proteina, masti i ugljenih hidrata. No neki ljudi su alergični na ove vitamine, pa ih u njihovoj hrani ima više nego dovoljno, tako da bi liječenje Esslyver trebali poduzeti s velikom pažnjom.

Phosphogliv

Essliver

Glavna aktivna supstanca

- esencijalni fosfolipidi

- esencijalni fosfolipidi

Indikacije

Degeneracija masne jetre (hepatoza), alkoholna, toksična, uključujući medicinska, oštećenje jetre,

Kao dio složene terapije virusnih hepatitisa (akutnih i hroničnih), ciroze i psorijaze.

- masna degeneracija jetre

- akutni i hronični hepatitis, ciroza

- trovanje, intoksikacije lijekovima

- psorijaza

Kontraindikacije

- preosjetljivost na komponente lijeka,

- period trudnoće i dojenja,

- starost do 12 godina.

- preosjetljivost na komponente lijeka

Nuspojave

- porast krvnog pritiska

- nelagoda u stomaku

- osjećaj nelagode u epigastričnoj regiji

Osobno iskustvo pacijenata koji koriste Phosphogliv ili Essliver može dati jasnu sliku o efikasnosti ovih lijekova.

Šta je bolje Phosphogliv ili Essliver?

Fosfogliv je originalni lijek za liječenje jetre. Proizvodi se u skladu sa svim GMP (Good Manufacturing Practice) standardima - to je međunarodni sistem normi, pravila i smjernica za proizvodnju lijekova.

Essliver je generička (kopija) Essentiale pripravka koja sadrži vitamine v. B, dok kopija košta isto kao i originalni lijek Phosphogliv. Phosphogliv je „zasluženi“ lijek. Ovo je jedini lijek za liječenje bolesti jetre, koji je uključen u popis vitalnih i osnovnih lijekova, a kombinacija njegovih elemenata uključena je u standarde medicinske skrbi. Za razliku od Esslivera, koji samo popravlja oštećene ćelije, Phosphogliv odmah liječi i popravlja. Dve akcije protiv jedne.

Šta je efikasnije Phosphogliv ili Essliver?

Fosfogliv je jedini hepatoprotektor s dokazanim protuupalnim efektom. To jest, njegova učinkovitost ne izaziva nikakve sumnje jer su je testirale brojne kliničke studije i praksa.

Nažalost, nije moguće pronaći pouzdane podatke o kliničkim studijama Essliverovih djelovanja u otvorenim izvorima. Stoga se za sada možete usredotočiti samo na kritike koje korisnici ostavljaju na mreži.

Prilikom odabira Phosphogliv ili Essliver ipak biste trebali vjerovati prvom lijeku koji je prošao test vremena, ima povoljan sigurnosni profil i odlične kritike većine korisnika.

Ostavite Svoj Komentar