Dibicor za holesterol

Lijek Dibicor s visokim kolesterolom je efikasno sredstvo koje pomaže obnavljanje metabolizma u tijelu. Ovaj efekat može sniziti nivo "lošeg" holesterola. Kako djeluje lijek? Koje su indikacije i kontraindikacije? Ova i druga pitanja potrebno je razmotriti detaljnije.

Ateroskleroza je bolest kod koje se formiraju plakovi holesterola u krvi pacijenta. U tom periodu metabolički procesi u tijelu su poremećeni, što dovodi do destabilizacije rada svih unutrašnjih organa. To može dovesti do infarkta miokarda i drugih ozbiljnih komplikacija. Kako bi se izbjegle takve situacije, lijek Dibicor trenutno se nalazi na farmaceutskom tržištu, koji se nosi sa simptomima ateroskleroze.

Opis lijeka

Dibicor za snižavanje holesterola dostupan je u obliku bijelih tableta, koje su cilindričnog oblika. Sastav lijeka uključuje aktivne tvari koje su u stanju prevladati visoki kolesterol. Ti mikroelementi uključuju taurin, kao i pomoćne komponente:

  • krompirov skrob
  • želatina
  • kalcijum stearat
  • mikrokristalna celuloza.

Zahvaljujući tim supstancama, lijek se lako apsorbira u tijelu, što dovodi do postizanja pozitivnih rezultata u liječenju.

Taurin je metabolički produkt nekoliko aminokiselina: cisteina, cisteamina i metionina. Ovaj element u tragovima ima membranski zaštitni i osmoregulatorni efekat. Uz to, supstanca pomaže da se normalizuje metabolizam kalcijuma i kalijuma, a takođe utiče na fosfolipide.

Pored činjenice da Dibicor snižava holesterol, lijek je antistresno sredstvo. Pomaže obnavljanju hormonske ravnoteže oslobađanjem adrenalina i prolaktina.

Skupina lijekova, koja uključuje Dibicor, regulira proces oksidacije koji se odvija u našem tijelu, pokazuje antioksidacijska svojstva i utječe na enzime koji sudjeluju u metabolizmu u jetri, srcu i drugim organima.

Ako je pacijent redovno pio tablete, stručnjaci su to primijetili u njegovom tijelu:

  • obnovljen je protok krvi
  • zagušenje se smanjilo.

Sve to pomaže u smanjenju rizika od stvaranja ugrušaka u krvi.

Uz činjenicu da je Dibicor snižavao holesterol kod pacijenata koji pate od ateroskleroze, lijek je pomogao snižavanju krvnog pritiska.

Pregledi stručnjaka pokazuju da je lijek doprinio poboljšanju stanja svih unutrašnjih organa pacijenata, jer su metabolički procesi u tijelu stabilizirani.

Dibikor efikasno liječi kardiovaskularne bolesti, pa je spektar djelovanja lijeka prilično širok. Međutim, vrijedno je napomenuti da s arterijskom hipertenzijom lijek neće pomoći.

Mnogi pacijenti su primijetili da se nakon pola godine upotrebe lijeka povećava opći ton tijela, poboljšava se zdravlje osobe, smanjuje se osjetljivost jetre i pada nivo kolesterola u krvi.

Upute za upotrebu

Indikacije za upotrebu lijeka su prilično raznolike. Dakle, lijek se koristi u dijagnostici visokog kolesterola, dijabetesa i intoksikacija koja je nastala korištenjem lijekova "srca".

Ne preporučuje se piti tablete djeci mlađoj od 18 godina, kao i osobama alergičnim na supstance koje čine proizvod.

Mora se reći da je ateroskleroza ozbiljna bolest koja se mora liječiti u ranim fazama. Ne bavite se kućnom medicinom i uzimajte Dibicor sami. Da bi se doza pravilno odredila, svakako biste se trebali posavjetovati s liječnikom koji će vam propisati potrebni tijek terapije.

Nuspojave ovog lijeka se praktično ne otkrivaju. Samo u nekim slučajevima pacijenti mogu osjetiti alergijsku reakciju na komponente lijeka.

U određenim situacijama lijek se propisuje pacijentima radi smanjenja tjelesne težine. Uzimati lijek kao lijek za mršavljenje potrebno je pod nadzorom stručnjaka.

Sastav i ljekovita svojstva

Lijek Dibicor provodi se u obliku tableta koje sadrže aktivni sastojak taurin, koji djeluje u borbi protiv visokih koncentracija kolesterola.

Glavni sastojak lijeka je aktivno uključen u normalizaciju razmjene K i Ca, djeluje kao zaštita staničnih membrana od raznih vrsta oštećenja, smanjuje razinu "lošeg" kolesterola i pomaže u vraćanju ravnoteže hormona. Dibicor, sa svoje strane, reguliše oksidativne procese u ljudskom tijelu i utječe na enzime koji učestvuju u metabolizmu.

Redovnim uzimanjem pilula moguće je smanjiti zagušenja i obnoviti protok krvi, što zajedno pomaže u smanjenju vjerojatnosti nastanka krvnih ugrušaka. Osim što Dibikor smanjuje nivo lošeg holesterola kod ljudi koji imaju aterosklerozu, pomaže i za normalizaciju visokog krvnog pritiska. Lijek liječi različite patologije miokarda i krvnih žila, povećava ukupni ton tijela i općenito poboljšava ljudsko zdravlje.

Kome je dodeljeno?

Dibicor se široko primjenjuje kod visokog kolesterola, ali se također aktivno koristi i kod šećerne bolesti tipa I i II, kardiovaskularne insuficijencije i trovanja organizma uzrokovanih uzimanjem biljnih lijekova koji imaju kardiotonični i antiaritmički učinak. Osim toga, predmetni se lijekovi često propisuju pacijentima koji se liječe antifungalnim lijekovima. U ovom slučaju Dibikor djeluje kao hepatoprotector.

Kako uzeti?

Dozvoljeno je započeti liječenje visokog kolesterola uz pomoć Dibikor-a samo nakon savjetovanja s profilom liječnikom koji će pojedinačno propisati terapijski režim i odrediti potrebno trajanje tečaja. Uputa daje opće preporuke za uzimanje lijeka i u skladu s njim tablete se uzimaju oralno, 1 kom. dva puta dnevno.

Često, s „Dibikorom“ propisuju lek „Metformin“. Posljednji lijek usporava proces starenja i smanjuje stopu prevalencije aterosklerotskog procesa, što podrazumijeva razvoj moždanog udara i srčanog udara. Stoga se, istodobnom primjenom Metformina i Dibicora, terapijski učinak svakog od njih udvostručuje.

Ko će povrijediti?

Uprkos visokoj efikasnosti, nije svima dozvoljeno koristiti Dibicor kako bi se smanjio "loš" holesterol. Farmaceutski proizvod neće donijeti koristi, ali samo štetiti ako se koristi s individualnom netolerancijom na bilo koji sastojak iz sastava. Ne možete piti lijek osobama oboljelim od karcinoma, djeci mlađoj od 18 godina, trudnicama i dojiljama. Bolesnici s čirima na želucu i oslabljenom funkcijom jetre trebaju koristiti tablete Dibikor pod strogim liječničkim nadzorom.

Negativni efekti

Obično se liječenje Dibicorom odvija dobro, ali povremeno nakon prihvaćene doze lijeka mogu se razviti nepoželjni simptomi, uključujući:

  • svrbež kože,
  • osip na površinskom sloju dermisa,
  • pogoršanje čira na želucu,
  • porast klorovodične kiseline.

Pojava bilo kakvih nuspojava tijekom uzimanja Dibicor tableta zahtijeva prekid lijeka i medicinski savjet.

Posebna uputstva

Važno je za pacijente koji koriste Dibikor za snižavanje visokog kolesterola u krvi, važno je znati neke karakteristike njihovog liječenja. Dakle, tijekom trajanja terapije bit će potrebno smanjiti upotrebu lijekova, koji uključuju srčane glikozide i blokatore kalcijevih kanala. Tablete treba držati što je dalje moguće od male djece, a takođe da vlaga i sunčeva svjetlost ne nađu na njima. Temperatura u prostoriji u kojoj se skladište lijekovi ne smije prelaziti 25 stepeni Celzijusa. Rok skladištenja je 48 mjeseci, na kraju kojih se tablete moraju odložiti. Da bi se zamenio Dibikoru, može se propisati drugi lek, ali koji ima sličan terapeutski efekat. A Dibicor obično zamjenjuju Taufonom, Kapikorom, Mildrazinom i Mildronatom.

Dibicor tablete: cijena i recenzije, ko je uzimao

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Mnogi ljekari preporučuju njihovim pacijentima da uzimaju tablete Dibicor. Ovaj lijek ima univerzalni sastav i veoma je koristan u liječenju dijabetesa. Lijek ima membransko-zaštitnu aktivnost glavne aktivne tvari, nakon njegove upotrebe primjećuje se poboljšanje svih metaboličkih procesa u tijelu.

Glavni aktivni sastojak lijeka je taurin, on doprinosi obogaćivanju organizma potrebnim aminokiselinama, histaminom, cisteinom i metioninom.

Unatoč činjenici da ovaj lijek ima dovoljnu količinu korisnih tvari i pozitivno djeluje na ljudski organizam, i dalje je potrebno započeti s liječenjem, potrebno je samo nakon prethodne konzultacije s liječnikom. Potrebno je obaviti kompletan pregled pacijenta, a već na temelju dobivenih podataka zaključiti koji su lijekovi za dijabetes tipa 2 u konkretnom slučaju prikladni, ovaj je popis prilično popriličan.

Cijena Dibikor-a prilično je demokratska, cijena mu se kreće u rasponu od 290 do 500 rubalja po paketu. Cijena lijeka ovisi kako o doziranju glavnog aktivnog spoja, tako i o regiji u kojoj se lijek prodaje u Rusiji.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Važno je zapamtiti da analozi Dibicor sadrže dovoljnu količinu hranjivih sastojaka.

Da biste tačno shvatili što znači uzimati analog ili Dibicor, potrebno je temeljito znati sastav bilo kojeg leka.

Sastav lijeka, oblik oslobađanja, uvjeti skladištenja i prodaje

Ako posebno govorimo o taurinu, on u jednoj tableti sadrži dvjesto pedeset ili petsto miligrama.

Koristite lijek strogo kako je propisao liječnik. Morate se sjetiti da ga morate kupiti u specijaliziranim ljekarnama, jer je ovo prilično ozbiljan lijek.

Dibikor, čija upute za korištenje sadrže cjelovite informacije o tome kako piti tablete i u kojim je situacijama potrebno učiniti, vrlo je djelotvoran u liječenju dijabetesa melitusa i u dijagnozi koja je povezana s razvojem kardiovaskularnih bolesti. Usput, ako konkretno govorimo o dijabetesu, onda ovaj lijek pomaže kod bilo koje vrste ove bolesti.

Ali pored svih gore navedenih dijagnoza, liječnici preporučuju korištenje lijeka za otrovanje pacijenta lijekovima koji uključuju supstancu koja spada na listu srčanih glikozida.

Mnogi liječnici preporučuju Dibicor jer on pomaže u normalizaciji metaboličkih procesa u tijelu. Drugim riječima, ovaj lijek ima složen uticaj na pacijenta. Nakon njegove upotrebe dolazi do poboljšanja mnogih vitalnih procesa.

Lijek Dibikor, pored glavne aktivne tvari u svom sastavu, sadrži spojeve koji obavljaju pomoćnu funkciju.

Te komponente su:

  • skrob
  • želatina, niz drugih pomoćnih sastojaka,
  • mikrokristalna celuloza.

Recept se izdaje. Rok trajanja je tri godine od datuma proizvodnje.

Farmakodinamika i farmakokinetika lijeka

O tome koje su točno prednosti lijeka Dibikor već spomenuto, ali u kojim situacijama se mogu dogoditi negativne posljedice, trebamo razgovarati detaljnije.

Koje su prednosti ovog alata? Ova terapijska supstanca poboljšava ionsku razmjenu kalcijuma i kalijuma, potiče prodiranje ovih komponenti u stanice tijela.

Propisana je dibikorija, jer brojni pregledi ukazuju na kršenje ravnoteže fosfolipida, supstanca poboljšava rad svih unutrašnjih organa.

Zbog činjenice da je lijek vrlo dobar neurotransmiter, ima vrlo dobar učinak na funkcioniranje nervnog sistema.

Zato se lijek propisuje za probleme sa radom srca i visokim krvnim pritiskom što često prati dijabetes.

Postoje slučajevi kada Dibicor i Metformin pomažu starijim pacijentima koji imaju očite probleme sa šećerom.

Pozitivan učinak upotrebe javlja se uglavnom zbog činjenice da glavna aktivna tvar lijeka, naime taurin, ima zaštitna i membranska zaštitna svojstva. Redovnim i pravilnim tretmanom pacijentovo se tijelo prilično brzo oporavlja i svi vitalni procesi vraćaju se u normalu, uključujući metabolizam. I sve se to događa na ćelijskom nivou.

Što se tiče Dibicor-a ima kontraindikacije, one se uglavnom tiču ​​samo onih bolesnika koji imaju problema s individualnom tolerancijom svih komponenti lijeka ili glavne aktivne tvari.

To se odnosi i na nuspojave, javljaju se uglavnom s individualnom netolerancijom na komponente lijeka.

Nuspojave i interakcije s drugim lijekovima

Već je gore rečeno o tome kako lijek utječe na tijelo, sada je važno razgovarati o tome kako uzimati lijek kako bi se njegova svojstva očitovala što je moguće efikasnije.

Zapravo je jako važno imati na umu da lijek nema posebne nuspojave, ali svejedno ga trebate uzimati samo po preporuci ljekara i u dozi koju odredi liječnik.

Napomena o lijekovima kaže da redovita upotreba ljekovite supstance vrlo efikasno smanjuje kiselost i poboljšava unutrašnji protok krvi. Preporučuje se kod difuznih promjena jetre. Upotreba lijeka smanjuje vjerojatnost prvih simptoma ciroze.

Što se tiče onoga što lijek daje tokom liječenja dijabetesa, ovdje je važno napomenuti da je u ovom slučaju prilično učinkovit. Zapravo, gotovo svi pacijenti kojima je dijagnosticiran dijabetes imaju očigledne probleme sa radom kardiovaskularnog sistema i jetre. Pozitivna svojstva terapeutske tvari usmjerena na poboljšanje metaboličkih procesa biti će korisna pacijentima oboljelim od „šećerne“ bolesti.

Uz to, dolazi do poboljšanja vida. Na kraju krajeva, ovaj lijek liječi gotovo sve važne procese u tijelu, uključujući normalizaciju krvožilnog sustava i normalizaciju krvnog pritiska.

Za razliku od drugih terapijskih lijekova, ovaj lijek gotovo da nema nuspojava, dobro ide uz lijekove za snižavanje šećera, koje bi također trebali redovno uzimati dijabetičari.

Što se tiče kombinacije lijekova, prvo biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ne započinjte sami sa lečenjem.

Pregledi i preporuke ljekara

Brojni pregledi ljekara ukazuju na to da ovaj lijek ima zaštitnu funkciju na ljudskom tijelu.Ako se koristi sa drugim glikozidima i lijekovima koji se koriste za blokiranje kalcijevih kanala. Glavni aktivni sastojak taurina pomaže poboljšanju jetre ako se tretman provodi uz pomoć antigljivičnih lijekova.

Specifična doza tableta propisana je u uputama, a to regulira liječnik. Ali, ako prekoračite dopuštenu dozu tvari, tada će doslovno u roku od nekoliko tjedana biti moguće vrlo učinkovito smanjiti nivo glukoze u pacijentovoj krvi.

Važno je napomenuti da postoje tablete koje sadrže 250 mg glavne aktivne supstance, a postoje i one u kojima je prisutno 500 mg, prilikom kupovine ovog lijeka uvijek treba obratiti pažnju na doziranje.

Lijek treba uzimati otprilike četvrt sata prije jela, najviše nekoliko puta dnevno.

Kao što je već spomenuto, u prisustvu dijabetes melitusa, tvar se mora koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima za snižavanje šećera i terapijom inzulinom.

Svaki pacijent može prvo otvoriti upute za lijek i vidjeti detaljan opis kako pravilno koristiti ove pilule i unaprijed se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Analozi i značajke primjene

Kada je riječ o značajkama upotrebe lijeka, važno je napomenuti da je u slučaju složenog liječenja dijabetes melitusa tipa 1 dovoljno uzimati tvar dva puta dnevno u dozi od 250 mg do maksimalne oznake od 500 mg. Ali, kada se liječi prva vrsta šećerne bolesti, tada je potrebno piti tačno 500 mg lijeka dva puta dnevno. U tom je slučaju u oba slučaja potrebno poštovati raspored prijema - najmanje sat i pol prije jela.

Lijek se čuva na temperaturi koja ne prelazi dvadeset i šest stepeni, van domašaja djece i životinja.

Jasno je da danas postoje razni analozi ovog terapijskog sredstva koji se mogu koristiti za slične dijagnoze. Na ovom popisu su:

  • Mildronate
  • Taufon
  • Mildrazine
  • Kapikor i mnogi drugi.

Istina, ne smijemo zaboraviti da se odluka o zamjeni jedne terapijske tvari drugom donosi samo nakon prethodne konzultacije s liječnikom. Ne možete samostalno zamijeniti jedan lijek drugim.

Kada je riječ o cjenovnoj politici lijeka, ovdje treba napomenuti da cijena određenog lijeka ovisi o državi u kojoj je proizvođač proizvodio lijek. Na primjer, strani analozi koštaju mnogo više od domaćih proizvoda. Iako je glavni aktivni sastojak isti u tabletama koje se proizvode u inozemstvu i u domaćim proizvodima.

Ponekad osoba ima razne vrste alergijskih reakcija kod dijabetes melitusa na određeni lijek. To može biti zbog dodatnih komponenti koje su uključene u sastav alata. U takvoj situaciji zamjena lijeka analogom može pomoći u ispravljanju trenutne situacije.

Stoga, ako tijekom liječenja pacijent počne osjećati bilo kakve negativne promjene u svom zdravlju, trebao bi se dodatno posavjetovati sa svojim liječnikom. Možda je prilično jednostavno zameniti ovaj alat njegovim analognim.

Prednosti Taurina (Dibikor) opisane su u videu u ovom članku.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Omega-3 PUFA (polinezasićene masne kiseline)

Omega-3 masne kiseline su neophodne za normalno funkcionisanje ljudskih organskih sistema. Oni se gotovo ne proizvode u tijelu i moraju doći iz hrane. Polinezasićene masne kiseline nalaze se uglavnom u biljnim uljima, kao i u riblje masti. Ove proizvode treba konzumirati čak i za vrijeme mršavljenja i dijeta, a da ne spominjemo stanja poput trudnoće ili intenzivne fizičke aktivnosti. Zašto omega kiseline? Manjak ovih spojeva uzrokuje razvoj mnogih patologija i bolesti.

  • Alpha linolenic
  • Eicosopentaenoic
  • Docosahexaenoic
  • Koliko omega-3 je potrebno dnevno?
  • Šteta i kontraindikacije Omega-3
  • Kako uzimati Omega-3

Omega-3 uključuju 11 masnih kiselina. Nazivaju ih nezasićenim jer postoje duge veze u dugačkom lancu molekula između nekih atoma ugljika. Tri omega-3 masne kiseline smatraju se najvrednijim: alfa-linolenska, eikosopentaenojska i dokozaheksaenojska. Za što su ove kiseline? O tome u članku.

Alpha linolenic

Šta je alfa linolenska kiselina (ALA)? Ova polinezasićena masna kiselina je prekursor drugih polinezasićenih masnih kiselina. Kada se guta, brzo prelazi u eikosopentaensku kiselinu (EPA), što je važnije za metabolizam. Uz to, ona sudjeluje u stvaranju dokozaheksaenojske masne kiseline (DHA) i prostaglandina. Treba imati na umu da se pretvaranje ALA u dokozaheksaenoičnu ili eikosopentaensku kod nekih skupina pojedinaca događa s velikim poteškoćama. Među njima su:

  • novorođenčad
  • deca sa dijatezom
  • odrasle osobe sa atopijskim dermatitisom,
  • stariji ljudi
  • dijabetičari
  • alkoholičari
  • tokom perioda oporavka od virusne infekcije.

Za šta je ALA omega-3 masna kiselina korisna? Obavlja sljedeće funkcije u tijelu:

  • doprinosi pravilnom razvoju fetusa,
  • reguliše krvni pritisak, odnosi se na holesterol,
  • zadržava vlagu u ćelijama epiderme i dlake,
  • odgovoran za prijenos nervnih impulsa i moždane aktivnosti,
  • Pomaže u borbi protiv stresa i još mnogo toga.

Alfa-linolenska kiselina odgovorna je za takve ljudske organe kao što su: mozak, epiderma, jajnici i prostata, bubrezi i mrežnica.

Nedostatak LFA-linolenske kiseline dovodi do slabosti i narušene koordinacije. Istovremeno se smanjuje sposobnost učenja, povećava se krvni pritisak, pojavljuju se poremećaji vida i promjene raspoloženja. Manjak ALA očituje se suvom kožom i osećajem trncenja ili ukočenosti u rukama i nogama. Zbog hroničnog nedostatka može doći do tromboze i oštećenja srca.

Koja hrana sadrži omega3 alfa-linolensku kiselinu? Obiluje je biljnim sjemenskim uljima: lan, bundeva, uljana repica i orah. Prisutan je i u samim semenkama. Osim toga, ALA se nalazi u grahu, soji i lisnatom povrću tamnozelene boje. Dnevna doza koja se preporučuje za primjenu je 2 g. Ova količina kiseline sadržana je u 25 g ulja uljane repice.

Eicosopentaenoic

Omega-3 grupa također uključuje eikosopentaensku masnu kiselinu (EPA). On je uslovno zamjenjiv, jer se sintetizira u malim količinama iz alfa-linolne ili dokozaheksaenone. U potonjem slučaju, sinteza se događa u slučaju nužde, jer je za taj proces potrebna dovoljna količina energije.

Nedostatak EPA često se javlja kod novorođenčadi (posebno prevremeno) bebe, zbog nedovoljnog razvoja enzimskog sistema i nemogućnosti dobijanja EPA iz alfa-linolenske. Ista se stvar događa s kožnim bolestima: enzim odgovoran za njegovu sintezu djeluje neučinkovito ili uopće ne sudjeluje u reakciji.

Polinezasićena masna kiselina Omega-3 eikosopentaenska kiselina obavlja sljedeće funkcije u tijelu:

  • neophodan za snižavanje holesterola,
  • normalizuje proces prenosa lipida u krvotoku,
  • doprinosi boljoj apsorpciji vitamina topivih u masti u probavnom traktu (gastrointestinalni trakt),
  • sudjeluje u sintezi hormona,
  • dio ćelijske membrane
  • suzbija autoimune reakcije,
  • aktivira imuni sistem
  • reguliše vodenu ravnotežu,
  • podržava mobilnost zglobova,
  • kontroliše nivo masti u krvi i dr.

Pod nadzorom ove nezasićene omega-3 masne kiseline su mozak, jaja i sperma, kao i mrežnica.

Manjak EPA očituje se simptomima:

  • visok sadržaj tečnosti u organizmu, edemi,
  • suva koža
  • sklonost zaraznim bolestima,
  • problemi sa vidom
  • upala
  • osećaj "goosebumps" u telu,
  • spor rast kod djece
  • visoki trigliceridi,
  • hipertenzija
  • poteškoće u gubitku težine
  • oslabljena pažnja i pamćenje.

Velika količina eikosopentaenske masne kiseline Omega-3 sadrži morsku ribu: haringu, lješnjak, losos, skušu, sardine. Uz to, visok je sadržaj EPA u jetri bakalara. Većina EPA ima u svježoj ribi, u procesu zamrzavanja i naknadnog odmrzavanja njegova se količina smanjuje. PUFAs Omega-3 u organizmu se može oksidirati, pa se preporučuje njihovo uzimanje istodobno s vitaminom E koji je snažan antioksidans. Optimalna dnevna potreba čovjeka za EPA je 2 g.

Docosahexaenoic

Treća kiselina koja se odnosi na Omega-3 polinezasićene masne kiseline je dokozaheksaenska (DHA). Ono je komponenta lipida u većini tjelesnih tkiva. Ovo je uslovno nezamjenjiva kiselina, kao i EPA. Dolazi iz hrane i u malim količinama se u tijelu formira iz alfa-linolne. Sam DHA je prekursor EPA i prostaglandina. Kod ljudi koji imaju dijabetes, konverzija alfa-linolenske kiseline u dokozaheksaenojsku nije moguća, pa trebaju uzimati dodatnih 0,3 g DHA dnevno.

Glavne funkcije koje dokozaheksaenska kiselina obavlja u tijelu su:

  • sprečava tjelesnu masnoću
  • pomaže u sprečavanju raka
  • suzbija upalne procese,
  • jača ćelijske membrane,
  • normalizuje procese mozga,
  • podržava zdrava reološka svojstva krvi,
  • eliminira depresiju
  • jača imunitet
  • poboljšava stanje kože
  • sprečava alergije,
  • podržava rad srca,
  • normalizuje lipidni sastav.

U tijelu je DHA odgovorna za nervni sistem, mozak, sastav sperme i mrežnicu. Zbog toga se s njegovim nedostatkom razvija depresija, prerano starenje i upalne bolesti zglobova. Pored toga, nedostatak dokozaheksaenojske kiseline dovodi do ateroskleroze, moždanog udara i srčanog udara. Pobačaj i toksikoza, kao i povećana aktivnost kod djece, u kombinaciji sa niskim nivoom učenja, takođe su povezani sa nedostatkom ovog spoja.

Izvor omega-3 masne kiseline - dokozaheksaenona isti su proizvodi kao i EPA. Optimalnim dnevnim unosom smatra se 0,3 g.

Koliko omega-3 je potrebno dnevno?

Dnevna potreba za omega-3 masnim kiselinama varira o spolu i dobi. Dakle, muškarcima je potrebno oko 2 grama nezasićenih masnih kiselina dnevno. Sa visokim kolesterolom i za sprečavanje različitih poremećaja metabolizma, ženama je potrebno oko 1-1,5 g. Da bi doprinijeli pravilnom razvoju, poboljšanju akademskih performansi i sprečavanju bolesti u djece bit će 1 g uzimanja Omega-3 dnevno.

Ljudi koji se bave sportom, fizički aktivni ili oni koji se bave teškim fizičkim radom, trebaju dnevno konzumirati oko 5-6 grama polinezasićenih masnih kiselina.

Tokom rađanja deteta povećava se i potreba za tim spojevima. Za pravilan razvoj fetusa potreban je dnevni unos 1,5 do 2,5 grama Omega-3.

Šteta i kontraindikacije Omega-3

Uprkos ogromnim blagodatima Omega-3 za zdravlje ljudi, kiselinu treba uzimati samo u odgovarajućoj dozi. Osim toga, stručnjaci preporučuju provođenje tečajeva liječenja omega-3 uz obavezne prekide. Stalna upotreba njihove dodatne količine može umanjiti viskoznost krvi što će uzrokovati veliko krvarenje (na primjer, za vrijeme menstruacije ili posjekotina).

Primjena omega-3 može izazvati alergijske reakcije kod ljudi s preosjetljivošću. Potrebno je oprezno piti pripravke koji sadrže ove spojeve onima koji imaju problema sa jetrom.

Kako uzimati Omega-3

Da bi Omega-3 imao koristi, važno ih je pravilno uzimati. Za lijekove koji se prodaju u ljekarnama ili prodavaonicama sportske prehrane u pravilu se prilažu upute za uporabu. Proizvođači uključuju različite količine nezasićenih masnih kiselina u sastav kapsula, stoga će se, ovisno o proizvodu, naznačena optimalna doza razlikovati od ostalih. Ipak, postoje opšta pravila za uzimanje Omega-3.

Omega-3 uzimajte nakon jela, nakon otprilike 20-30 minuta. Lijek je potrebno piti s velikom količinom obične vode. Učestalost unosa masnih kiselina za liječenje je 3 puta dnevno, odnosno dnevnu dozu treba podijeliti u tri puta. Ako se Omega koristi kao profilaktička tvar, tada je dovoljna jedna doza dnevno, dok se dnevna doza smanjuje za 2-3 puta. Kurs može trajati do 3 mjeseca.

Ostavite Svoj Komentar