Sir za pankreatitis: koji i koliko mogu jesti? Šta jesti sa pankreatitisom - lista proizvoda

Sve sireve razlikuju se po sastavu, načinu proizvodnje. Svaka sorta sadrži različitu količinu masti, proteina i drugih supstanci. Mogu li jesti bilo koji sir s pankreatitisom gušterače? Naravno da ne. Uz bolest se upali i sam organ i njegova sluznica. Sigurna i cjelovita prehrana zahtijeva laganu i nježnu dijetu. Da biste odabrali pravu vrstu sira, bolje je potražiti pomoć ljekara. Liječnik će provesti niz dijagnostičkih testova, savjetovati se i propisati ispravnu dijetu.

Sir se razlikuje po sadržaju masti, načinu pripreme, sastavu i hranjivoj vrijednosti. Da bismo razumjeli koji se sir može jesti, a koji ne može biti s pankreatitisom, razmotrit ćemo vrste:

  • čvrst
  • istopljen
  • slana voda
  • reciklirati.

Glavna odlika sira je od čega se pravi. Mlijeko je glavna komponenta koja nosi bogat vitaminski kompleks. Zahvaljujući biokemijskim reakcijama pretvara se u proizvod sira, ali korisna svojstva se ne gube. Uprkos velikom kaloričnom siru sira, tijelo ga savršeno apsorbira:

  1. Organske tvari male molekulske mase pozitivno djeluju na žlijezde probavnog sustava, izazivajući apetit.
  2. Visok sadržaj probavljivog proteina doprinosi brzoj obnovi pogođenih tkiva u gušterači.
  3. Sadrži veliku količinu vitamina. Dobar je izvor proteina, kalcijuma, kalijuma. Zahvaljujući ovom sastavu preporučuje se u prehranu uključiti trudnice i ljude koji su podvrgnuti visokim fizičkim naporima.
  4. Pozitivno djeluje na hematopoezu, povećava efikasnost, proizvodi energiju i utiče na disanje tkiva. Vitamini iz grupe B imaju tako pozitivan efekat.
  5. Vid se poboljšava (vitamin A), poboljšava se stanje noktiju, kose i kože.
  6. Ojačano je koštano tkivo.
  7. Stimuliše imunološki sistem zahvaljujući vitaminu C
  8. Potiče normalan metabolizam.

Kada se pacijenti pitaju je li moguće jesti sir ili proizvod od sira s pankreatitisom, važno je razumjeti da su to dva različita proizvoda. U prvom slučaju odgovor je "da", jer se prirodno proizvodi isključivo od mlijeka. Sa upalom gušterače, ovo je nezamjenjiva komponenta u ishrani. Pozitivno djeluje na stanje probavnog sustava, ima restorativni učinak, liječi zahvaćena područja tkiva.

Osim razlike u tehnologiji izrade, razlikuje se po sastavu u kojem mlijeka uopće nema. Takav proizvod priprema se na osnovi biljnih sastojaka s dodatkom različitih aditiva i štetnih tvari koji štetno djeluju na oboljeli organ.

U akutnoj fazi

S obzirom na bogat sastav mliječnog proizvoda, postavlja se pitanje da li je moguće ili ne jesti sir kod akutnog pankreatitisa? Ova delikatesnost nije kontraindicirana, samo u akutnom obliku bolesti i kod pogoršanja hronične bolesti. Gusti sastav proizvoda može naštetiti ranjivoj upalnoj sluznici pogođenog organa. Uz to, previše je masan proizvod koji se ne uklapa u dijetni izbornik. Ovaj sastav pojačava lučenje bolesnog organa, izazivajući komplikacije tokom tijeka bolesti.

Hronična upotreba

Mjesec dana nakon pogoršanja bolesti moguće je postupno unošenje sira. Stoga, na pitanje je li moguće jesti sir kod hroničnog pankreatitisa, odgovor je "da", ali samo u periodu trajne remisije. U ovom trenutku svi simptomi akutnog oblika nestaju, nema bolova i drugih neprijatnih manifestacija bolesti. Tijelo svake osobe je individualno, stoga za svakog pacijenta individualnu prehranu razvija isključivo liječnik.

Sir se obično dodaje u malim porcijama salatama ili kao nadopuna glavnih jela. Uz dobru reakciju, unosi se kao popodnevni zalogaj kao samostalno jelo. Posebna se pažnja posvećuje kvaliteti i sastavu. U početku, više vole meke, nezaslađene i nisu oštre.

Ko može

Prilikom odabira mliječnog proizvoda važno je razumjeti je li moguće koristiti topljeni sir s pankreatitisom. O ovoj temi aktivno raspravljaju nutricionisti i gastroenterolozi. Oba ljekara su sklona negativnom odgovoru zbog sastava.

Pri proizvodnji se koristi topljenje svih sastojaka. Među njima su arome, pojačivači ukusa, bojila, emulgatori, konzervansi i drugi štetni aditivi za hranu. Upotreba takvog sira tokom bolesti je neprihvatljiva, jer sve štetne supstance negativno deluju na zahvaćeni organ. Izuzetak su domaće, kuhane vlastitim rukama od sigurnih i zdravih sastojaka.

Ova vrsta mliječnih proizvoda pogodna je za dijetski meni. Pacijenti se mogu sigurno goziti takvim sirom, jer je siguran za bolest. Nije začinjen, ima malu izloženost. Obavezno odaberite malo zasoljenu sortu. Ovaj izbor ne uzrokuje pogoršanja, ne iritira sluznicu, ne preopterećuje zahvaćeni organ i nema upalni učinak. Proizvod je bez masti, tijelo ga lako apsorbira, ima visoki udio kalcijuma. Zahvaljujući feti, crijevna mikroflora se vraća u normalu.

Adyghe

Učinak na zahvaćeni organ ovisi o kvaliteti i vrsti mliječnog proizvoda. Adyghe sir se takođe preporučuje kod pankreatitisa. Osim brze i dobre probavljivosti, sadrži malo masti. To je važno za takvu bolest. Mliječni proizvod je apsolutno siguran, ne izaziva pogoršanje bolesti, jer ne važi za akutne sorte. Meka i osjetljiva tekstura omogućuje vam da jedete kao lagani zalogaj ili kao dodatak glavnom jelu bez štete bolesnom organu. Tijelo ga dobro podnosi bez preopterećenja, bez iritacije probavnog sustava i njegovih sluznica. Ljekari preporučuju da se uključi u dijetalni meni.

Koje sorte se ne preporučuju

Pored preporučenih sorti, postoje i zabranjene. Sadrže štetne tvari, konzervanse, karcinogene, boje, arome i druge zabranjene komponente. Ove vrste sira su neprikladne i štetne za pankreatitis. Oni izazivaju upalu, iritiraju sluznicu, kompliciraju probavni trakt i dovode do pogoršanja.

O kojim vrstama govorimo:

  • obrađeni
  • dimljeni
  • čvrst
  • slani
  • oštar
  • s aditivima za hranu.

Važno je identificirati sigurne vrste mliječnih proizvoda i odabrati prave.

Kako odabrati pravo

Kako bi se izbjegli probavni problemi i pogoršalo bolest, za pankreatitis se biraju nisko masne i malo zasoljene sorte sira. Izbornik prehrane predviđa nježnu prehranu, tako da je dijeta bazirana na laganoj hrani. Tvrdo, slano, začinjeno ili dimljeno može naštetiti bolesnom organu, izazvati pogoršanje.

Ako postoji napomena koja ukazuje na proizvod od sira, odbijte ga. U takvoj hrani postoji puno štetnih tvari zajedno s biljnim mastima. Preferirajte siguran, siguran, siguran proizvod.

Kada sastavljate dijetalni meni, posavjetujte se s gastroenterologom. Izvršit će određene dijagnostičke studije, na osnovu kojih će postaviti ispravnu dijagnozu. Pacijent će sam odrediti listu dozvoljenih proizvoda, njihovu dnevnu količinu.

Korisna svojstva sira

Sir sadrži puno masti, laktoze i lako probavljivih proteina. Njegov sastav sadrži i veliku količinu kalcijuma, koji čuva koštanu strukturu i pomaže tkivima da se obnavljaju. Proizvodi od skute savršeno zasićuju i zadovoljavaju glad, pospješuju ubrzanu probavu hrane. Proizvodi se mogu jesti u njihovom čistom obliku, kao i dodavati se salatama, kasama i tjestenini.

Tkivno zacjeljivanje pankreatitisa gušterače gotovo je nemoguće bez triptofana, lizina, metionina, koji se u velikim količinama nalaze u siru. Između ostalog, fosfatidi koji su dio životinjske masti sudjeluju u većini metaboličkih procesa i ubrzavaju oporavak gušterače. Zbog toga neki stručnjaci dopuštaju pacijentima da unose malu količinu sira u svoju prehranu sa pankreatitisom.

Proizvodi od sira u akutnom obliku bolesti

U fazi pogoršanja hroničnog prostatitisa i u bilo kojem trenutku akutnog procesa upale opasno je jesti sir. Prehrana u ovom periodu treba biti posebno štedljiva, ne dozvoljavajući prekomjerno opterećenje probavnog trakta i gušterače.

Sir, dakle, može postati vrlo teška hrana, što će pogoršati pacijentovo stanje ili prouzrokovati bolne i dugotrajne recidive bolesti.

Koji je sir moguć kod pankreatitisa mnogima je zanimljiv.

Proizvodi od sira za hronični pankreatitis

Proizvodi skute mogu se konzumirati u hroničnom obliku pankreatitisa samo ako je pacijent dostigao stanje stabilne remisije. U tom je slučaju prva porcija dopuštena unošenje u prehranu samo mjesec dana nakon završetka napada bolesti.

Čak i ako nema simptomatologije pankreatitisa, povećani sadržaj životinja podrijetlom proizvoda u prehrani može uzrokovati ponovljeni napad upale i uzrokovati pogoršanje.

Dakle, maksimalna količina sira koja se može pojesti tokom dana je sto do dvjesto grama (ovisno o vrsti proizvoda). Bolje je ako je to domaći tvrdi sir. U ovom slučaju najbolje je odabrati sir niske gustine i sadržaja masti.

Kremni sir

Da li je moguće jesti topljeni sir s pankreatitisom?

Ova vrsta se razlikuje od mnogih drugih sorti sira po tome što ga zdrav organizam gotovo u potpunosti apsorbuje. Međutim, uprkos tome, nepoželjno ga je koristiti za pankreatitis bilo kojeg oblika i vrste.

To je zbog činjenice da se većina vrsta proizvoda priprema s velikim brojem kemijskih dodataka, aroma, boja i soli štetnih za probavne organe. Sir često sadrži punila koja su opasna za pacijente sa pankreatitisom. Zbog toga topljeni sir ne može biti siguran za tijelo.

Brynza dobrog kvaliteta ima kratak period starenja, ne sadrži štetne materije. Između ostalog, u siru nema teških masnoća u velikim količinama, tako da ga organizam dobro apsorbira.

Međutim, s pankreatitisom možete koristiti isključivo nezaslađene vrste feta sira, u protivnom proizvod može uzrokovati pogoršanje bolesti.

Holland Holland sir

Nizozemska sorta spravlja se pomoću sofisticiranije tehnologije, ima dug period starenja i zbog toga može biti opasna za pankreatitis u gušterači. Međutim, moguće ga je koristiti u strogo ograničenoj količini.

U isto vrijeme, ako se sir topio pomoću temperature, osoba može ukloniti višak masnoće koja se oslobađa na površini. U međuvremenu, morate pratiti stanje pacijenta kako ne bi došlo do ponovne pojave. Čak i mala količina holandskog sira može se unijeti u prehranu isključivo upornim remisijom bolesti.

Nemasne sorte

Pod niskim udjelom masti podrazumijevaju se takve vrste sira u kojima postotak koncentracije lipida neće biti veći od deset posto. Tu spadaju:

  • gauda (ili gaudette),
  • pirereatitis mocarela sir je savršen,
  • grah (tofu, ne može se rastopiti),
  • ricotta
  • Grčki
  • cechil
  • ovce i koze.

Ove sorte dobro apsorbiraju organizam, smanjuju opterećenje probavnog sistema. Pored toga, sadrže mnogo aminokiselina, imaju nizak sadržaj kalorija, pa se stoga preporučuju za istovar i dijetalnu prehranu.

Kako odabrati sir za pankreatitis?

Pravila odabira sira

Čak i sir dozvoljen u prehrani može nepovratno naštetiti probavnom sustavu i tijelu ako nije pravilno odabran. Na primjer, morate obratiti pažnju na takva svojstva proizvoda:

  • tvrdoća
  • datum pakiranja i proizvodnje (što je svježi sir, to bolje)
  • glavni sastojci u sastavu,
  • procenat masti
  • proizvodni proces
  • prisustvo punila.

U kvalitetnom siru ne bi trebalo biti aromatičnih i aromatičnih dodataka, biljnih masti, umjetnih konzervansa i boja.

Ne možete kupiti proizvod s pokvarenim pakiranjem čak i kada je istekao rok trajanja. Domaći tvrdi sir je ionako savršen.

Sir ne treba da sadrži orahe, začinsko bilje ili začine. Takvi proizvodi mogu biti ne samo štetni, već i opasni, kako za bolesnu osobu, tako i za zdravu osobu.

Šta jesti sa pankreatitisom: lista proizvoda

Namirnice koje je dozvoljeno koristiti pacijentu za pankreatitis:

  • sitno sjeckano kuhano meso (zec, piletina, teletina), sufle, kotlete na pari,
  • kuhana riba ili pari,
  • mlijeko: jogurt, fermentirano pečeno mlijeko i kefir ne više od 1-5%,
  • žitarice: zobena kaša, zdrob, riža, heljda,
  • meko kuhana jaja, ali to je dopušteno u malim količinama,
  • pareno ili pečeno povrće
  • pečeno voće ili kompoti,
  • sušeni bijeli hljeb samo u malim količinama,
  • od slatkiša: marshmallows i žele,
  • pića: dekocije, čista voda, čaj.

Koja je hrana zabranjena dijetom protiv pankreatitisa gušterače?

Evo osnovne liste:

  • masna riba i meso,
  • slani
  • pića i slatkiše (osim onih na listi dozvoljenih),
  • pržena
  • alkohol
  • dimljeni
  • sirovo povrće i voće,
  • brašno (pored gore navedenog),
  • kajgana i tvrdo kuhana jaja,
  • konzervansi
  • mliječni proizvodi: mlijeko, pavlaka i sir (bilo koji masni proizvodi).

Treba se pažljivo pridržavati dijetalnih pravila za pankreatitis. Nema odstupanja od opisanog menija.

U hroničnom obliku, prehrana uključuje povrće koje ne uzrokuje povećanu proizvodnju želudačnog soka. Zbog toga će se, ako se promijene predloženi izbornik, bolest ponovno obnoviti.

Dijeta s pogoršanjem pankreatitisa gušterače postaje još stroža. Trebali biste pokušati pojesti što više žitarica i laganih supa. Pacijent treba isključiti mogući upalni proces u stomaku. Stoga se aktivnost tijela olakšava uz pomoć posebno promišljene „lite“ prehrane.

Slijedi ogledni meni za pankreatitis pankreasa.

Izborni meni

Pri liječenju takve patologije dnevna količina kalorija obično treba biti u rasponu od 700 do 800 kalorija.

Hrana koja sadrži masti - 0.

Unos proteina - i do petnaest grama.

Količina ugljikohidrata nije veća od dvije stotine.

Svakog dana pijte 2-2,5 litara tečnosti tokom nedelje.

Ako pacijent ima akutni oblik bolesti, izbornik prehrane ima svoje specifičnosti.

Akutni pankreatitis, čiji znakovi izazivaju nepodnošljive bolove, trebalo bi da prati gladovanje 3-4 dana. Tada počinju unositi posebne proizvode u svakodnevnu prehranu i jelovnik.

Izborni jelovnik za pankreatitis u trajanju od jedne nedelje izgleda ovako (opisano tokom čitavog dana).

  • pire krompir ili povrće (ulje se ne dodaje),
  • trideset grama sušenog hljeba,
  • kaša: heljda, zobena kaša,
  • suve vrste kolačića,
  • žele, voda, čaj.

  • pire od riže ili zobene kaše,
  • pire krompir bez ulja,
  • tečna kaša (heljda, zobena kaša, kaša),
  • sušeni hleb.

  • kuvani omlet,
  • lagana juha
  • sufle od sira (sadržaj masti od 0 do 1,5%),
  • pire povrće
  • kao desert, očišćene jabuke ili povrtni puding,
  • zeleni čaj.

  • zobena kaša
  • sufle od sira (nemasno),
  • pareno povrće
  • supa od pire (lagana),
  • zeleni ili crni čaj
  • pečene jabuke.

Svakog dana, nedelju dana, pijte puno vode, dekocija i čaja.

Ispitali smo koji sir odabrati za pankreatitis.

Pankreatitis

Akutna jaka bol nakon jela, lokalizirana uglavnom u lijevom dijelu trbuha, opetovano povraćanje, mučnina može ukazivati ​​na pojavu bolesti kao što je pankreatitis.

Bolest prati upala i oštećenje gušterače. Iz različitih razloga, pankreasni sekret prestaje izlučivati ​​u crevima i vraća se nazad u žlijezdu.

Kao rezultat, enzimi koje sintetiše gušterača počinju probaviti sam organ, uzrokujući difuzne promjene.

Dijagnoza se utvrđuje na osnovu kliničkih manifestacija i rezultata istraživanja.

Postoje dve glavne vrste pankreatitisa:

  1. Oštro. Razvija se iznenada. U većini slučajeva karakterizira ga ispoljavanjem živih simptoma među kojima su: jaka bol, povraćanje, visoka temperatura, povišen krvni pritisak, tahikardija, žutost kože, visoko znojenje. Reaktivna je vrsta akutnog pankreatitisa.
  2. Hronični Ponekad se neliječena akutna bolest pretvara u hroničnu. Napadi pogoršanja javljaju se do 5 puta godišnje, prate ih jaki bolovi, ponavljani, povraćaju, ne donose olakšanje, vrućica, karakterizirana različitim trajanjem. Izvan pogoršanja stanje je stabilno.

Jedan od faktora koji provocira razvoj pankreatitisa i njegovo pogoršanje je neuhranjenost.

Kava koja se pije prije jela, začinjena, pržena hrana, začini potiču apetit i dovode do povećane proizvodnje enzima čija je funkcija prerada proteina, laktoze, šećera, masti.

Neki od njih su stvarno uključeni u preradu hrane. Drugi ostaje u gušterači.

Medicina je dugo proučavala da je pravilna prehrana neophodna i obavezna mjera održavanja zdravlja unutrašnjih organa.

Važno je uvijek zapamtiti šta je dozvoljeno jesti sa pankreatitisom. Manjak lečenja, štedljiva ishrana u oba oblika bolesti izaziva različite komplikacije, uključujući rak, dijabetes melitus, peritonitis.

Članci medicinskih stručnjaka

Bolesti povezane s probavnim sustavom zahtijevaju pažljiv odnos prema prehrani, izboru proizvoda i načinu kuhanja. Pankreatitis je patologija gušterače - organa koji je direktno odgovoran za probavu hrane. Kroz kanale pankreasa enzimi koje izlučuju ulaze u dvanaestopalačno crevo i učestvuju u metaboličkim procesima: raspadu hranljivih sastojaka, apsorpciji hranljivih sastojaka potrebnih tijelu. Neuspjesi u ovom lancu uzrokuju oštećenje tkiva gušterače, njihovu smrt, što povlači za sobom napade bola i druge neugodne simptome. Pitanje je akutno, šta je tu, kako ne biste sebi naštetili u tom kontekstu, je li sir moguć s pankreatitisom?

Sir za hronični pankreatitis

Akutni pankreatitis ne prihvaća nikakve sireve, kao ni drugu hranu, jer Uporedo sa liječenjem lijekovima koristi se i post. Kod kronične patologije pankreasa nutricionisti čak preporučuju sireve s malo masnoće zbog niza rijetkih aminokiselina iz njihovog sastava (metionin, lizin, triptofan), kao i fosfatide, zbog kojih se organ obnavlja nakon upale i u potpunosti sudjeluje u metabolizmu i preradi hrane, kao i Omogućuje potrebne hranjive tvari za život čovjeka.

,

Sir za holecistitis i pankreatitis

Neispravnosti probavnog trakta često su uzrokovane upalom žučnog peska - rezervoara žuči iz kojeg ulazi u dvanaesnik za dalju probavu hrane. Slaba pokretljivost organa dovodi do njegove stagnacije, što provocira njegovu upalu, a često i stvaranje kamenja. Kolecistitis i pankreatitis uzajamno izazivaju bolesti koje zahtijevaju posebnu dijetu koja ima mjesto za sireve s niskim sadržajem masti.

, ,

Sir za gastritis i pankreatitis

Koncept "gastritisa" uključuje brojne poremećaje u stomaku i nemoguće je dati jasne preporuke o ishrani bez detaljanja problema, a za to je potrebno podvrći se pregledu, utvrditi njegovu kiselost i postaviti dijagnozu. Tvrdi sirevi sa hiperacidnim gastritisom i pankreatitisom strogo su zabranjeni, jer organske kiseline i tvrdoća proizvoda mogu pogoršati upalu sluznice i čak izazvati stvaranje erozije i čireva. Više koristi za gastritis i pankreatitis donijet će mladi sir osjetljive teksture, koji podsjeća na sir. Smanjena kiselost želuca omogućava ovaj mliječni proizvod u umjerenim količinama, jer pomaže povećati sintezu želučanog soka.

, ,

Kada govorimo o prednostima sira, mislimo naravno na prirodni proizvod. Proizvodi se iz mlijeka raznih životinja i glavni je izvor kalcijuma: njegovih 100g sadrži 1g mikroelementa, kao i ostalih minerala, masti, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina. Njegovi proteini povezani su s ljudskim biološkim tekućinama: limfom, krvlju, a prisutni su u enzimima, hormonima i imunološkim tijelima. Vitamin B12 igra veliku ulogu u proizvodnji krvi, B1, B2 daju energiju, povećavaju efikasnost, vitamin A poboljšava vid. Ostala korisna svojstva sireva uključuju jačanje imuniteta, kardiovaskularni sistem, zube, nokte, kosu i sprečavanje osteoporoze, posebno kod žena tokom menopauze. Probavljivost sira značajno prelazi mlijeko. Svaka vrsta sira korisna je na svoj način, ovisno o načinu pripreme.

,

Značajke prehrane za pankreatitis

Bez obzira da li je u pitanju akutni pankreatitis ili hronični, u razvoju bolesti razlikuje se nekoliko stadija:

  1. Početni. Povezana je s pojavom napada u akutnom obliku ili ozbiljnom pogoršanju hroničnog pankreatitisa. Simptomi su najintenzivniji.
  2. Poboljšanje. Znakovi bolesti smanjuju se. Bol umire, temperatura se stabilizira.
  3. Oporavak. Stanje je normalno.

Svaku od faza karakteriziraju specifični zahtjevi za ono što možete jesti s pankreatitisom.

Početna faza

U procesu liječenja pankreatitisa u prvom stadijumu bolesti važno je izbjeći stimulaciju proizvodnje probavnih enzima.

To se može postići ako osoba potpuno odbije hranu. Pijete samo u malim obrocima kako biste spriječili dehidraciju. Pijeju mineralnu vodu bez plina, juhu od šipka.

Ove mjere ublažavaju probavni sistem, zaustavljaju razvoj bolesti i pojavu pogoršanja.

Post se vrši pod nadzorom lekara. Početna faza obično traje do tri dana.

Faza poboljšanja

Čim se pacijentovo stanje poboljša, prehrana se nastavlja. Međutim, to se događa postepeno, u skladu sa određenim pravilima:

  1. Frakcijska prehrana. Pretpostavlja se da pacijent jede u malim porcijama u skladu s posebnim menijem. Prvih dana nakon napada jedu 7-8 puta dnevno. U budućnosti se broj obroka smanjuje, ali ne može biti manji od pet. Jedna porcija ne smije biti veća od 300 g.
  2. Postepeno unošenje nove hrane. Za bolju prilagodbu probavnog sustava, proizvodi koje je pacijent prethodno bezbolno koristio u bilo kojoj količini ne primjenjuju se odmah, već jedan za drugim, postepeno. Ako se postavi pitanje, liječnik će uvijek reći koju hranu ne treba jesti uz pankreatitis.
  3. Povećanje kalorija. Kalorijski sadržaj unesenih proizvoda se ne povećava odmah. U prva dva dana nakon posta, kalorijski sadržaj sve konzumirane hrane nije veći od 800 kcal. U naredna dva do tri dana kalorije porastu na 1000 kcal. U budućnosti, dnevna norma iznosi do 2200 kcal.
  4. Sastav. U ranim danima koristi se ugljikohidratna prehrana, ona u manjoj mjeri provocira proizvodnju žuči i soka pankreasa, odnosno razvoj holecistitisa i pankreatitisa. Nakon toga uvode se proizvodi koji sadrže protein. Unos masti je ionako ograničen.
  5. Odbijanje nasilne hrane. Ako pacijent odbije hranu, ne možete ga naterati.
  6. Temperatura posuđa. Sva hrana treba biti na sobnoj temperaturi. Jedenje previše tople ili hladne hrane može oštetiti probavni sistem.
  7. Prejedanje. Velike količine hrane se moraju izbjegavati.
  8. Režim vode. Prijem tečnosti dovodi se na razinu od 2,2 litre.
  9. Pridržavanje pravila kuhanja. Proizvodi koji se mogu jesti uz pankreatitis samo se kuhaju na pari ili kuhani. Služe se pretežno u tekućem obliku ili kao pire krompir.

Pravilna prehrana provodi se na temelju prehrane br. 5P prema prvoj, štedljivoj opciji.

Pacijenti često misle da je i jelo u ovoj fazi nemoguće. Međutim, pacijentima se nude tečne, polutečne, nakon 1-2 dana polu-viskozne ribane žitarice, supe s pire proizvodima, konzistencija je više sluzava, povrće u pireu, krekeri.

Ponekad se preporučuje jesti hranu za bebe. Za piće koristite zeleni i slab crni čaj, voćne napitke s mljevenim sušenim voćem, žele, ribizlu i borovice ruža.

U prosjeku, dva dana nakon vraćanja hrane bolesnicima s pankreatitisom daju se pire krumpir pripremljen na drugoj ili trećoj juhi, proteinski omleti, kotlete s mesnim parom, posni skuti, maslac.

Za pripremu hrane iz mesa čisti se od vena, masnoće, peradi i ribe - od kostiju i kože.

Apsolutno je kontraindicirano hraniti pacijente hljebom, slanom hranom, kobasicama, svježim povrćem, voćem, dimljenim mesom, masnom hranom.

Morate izuzeti juhe iz prvog juhe, šećer, proso, biserni ječam, grašak, kukuruznu kašu.

Ono što se ne može učiniti za vrijeme pogoršanja je piti kofeinska pića, kakao i svježe mlijeko.

Kakva god da jela, uz pankreatitis, možete ih jesti i piti samo pod uvjetom da nemaju aditiva u hrani.

Oporavak

Kako simptomi nestaju, ograničenja postaju slabija i mekša. Između obroka ne smije biti više od četiri sata.

Sva kuhana jela treba dobro probaviti. Pridržavaju se općih pravila koja se preporučuju za drugi stadijum bolesti i sada sa nekim promjenama:

  1. Meni Upotrijebljen je tablica broj 5P u drugoj, proširenoj verziji. Preporučuje ga se posmatrati tokom cijele godine.
  2. Doslednost Postepena tranzicija od tečnih jela i pire krumpira do pripremljenih od sitno sjeckanih proizvoda. Vremenom se za kuhanje koristi manje nasjeckane hrane.
  3. Temperaturni režim. Topla i hladna jela nisu dozvoljena.
  4. Frakcijska prehrana. Sačuvano je načelo ishrane i do 5-6 puta dnevno u malim obrocima.
  5. Po preporuci lekara, terapija vitaminom je povezana sa lečenjem. Važno je primati vitamine grupa A, B, C, K, P.
  6. Sastav. Povećava se potrošnja ugljikohidrata, proteina. Masnoće se postepeno uvode.

U ovoj fazi, uz pankreatitis, lista jela koja su dozvoljena uključuje kuhano povrće, nemasno meso, ribu i žitarice.

Dozvoljeno je jesti ustajali hljeb, suhe nezaslađene kolačiće, grahorice, sušeno voće, pečene jabuke ili kruške, tvrdi sir u strogo ograničenoj količini. Pijte dekocije, kefir, čaj, voćne napitke, kisele voćne napitke, žele.

Kod hroničnog pankreatitisa ne bi trebalo jesti masnu ribu, meso, salatu, uzgajivače, konzerviranu hranu, kavijar i dimljeno meso. Bujno povrće je isključeno.

Na listu onoga što nije moguće s pankreatitisom dodajte gljive, marinade, kiselo voće, proizvode od brašna, kondenzirano mlijeko.

Mnogi od tih proizvoda uzrokuju pojačano djelovanje gušterače i izazivaju novi napad.

Bez pogoršanja je ograničen i spisak hrane koja se može jesti kod hroničnog pankreatitisa.

Pridržavanje preporuka liječnika omogućiti će vam da dugo održite asimptomatsko stanje.

Sastav organskih supstanci

Ako je osobi dijagnosticiran hronični pankreatitis, obratite pažnju na količinu organskih tvari koje se nalaze u proizvodima.

Enzimi koje proizvodi gušterača imaju za cilj probaviti upravo te elemente.

Ishrana na početku bolesti temeljila se na upotrebi namirnica s ugljikohidratima. U naprednom meniju menja se sastav glavnih komponenti.

Dnevni unos ugljikohidrata iznosi 350 g. Izvor ugljikohidrata mogu biti krekeri, med, heljda, tjestenina, riža. Među povrćem to su krompir, mrkva, tikvice.

Proteinski proizvodi se unose u produženu tabelu. Dnevna norma je 130 g. Obratite pažnju na to da 30% treba biti biljnog porijekla.

Kao izvor životinjskih proteina, pacijenti sa pankreatitisom preporučuju meso teletine, zeca, ćuretine.

Jagnje, guske, meso divljih životinja i ptica su isključeni. Uz opipljive nelagode, umjesto mesnih proizvoda koriste se sirutka i sir.

Kravlje mlijeko se ne preporučuje, ono izaziva nadimanje i nadimanje.

Proizvodi koji sadrže masne tvari uvode se u jelovnik drugi dan nakon proširivanja menija. Dnevna norma je 71 g.

Oko 20% treba biti biljnog porijekla. Maslac se koristi kao dodatak žitaricama ili pire krumpiru.

Dozvoljeni proizvodi

Dijeta broj 5P dizajnirana je posebno za pacijente sa pankreatitisom. Ona određuje koja se hrana ne može jesti, a koja dobra.

Mnogi su navikli razmišljati da je sve povrće zdravo. To nije sasvim tačno. Kod pankreatitisa prikazano je kuhanje hrane samo od karfiola, briselskog klica, mrkve. Možete koristiti krompir, cveklu, tikvice, tikvice.

Kuhano povrće ili kuhano. Nakon oporavka remisija hroničnog pankreatitisa peče se i pirja. U početnoj fazi obrišite dok ne porumeni.

Ono što možete jesti sa pankreatitisom bez pogoršanja je termički obrađen bijeli kupus, paprika i paradajz. Međutim, ako se pojave nelagodnosti, ovo povrće uklanja se iz prehrane.

Izvrsna prilog, doručak s pankreatitisom bit će kuhana kaša. Popis prihvatljivih proizvoda uključuje heljdu, zobenu kašu, rižu.

Prilikom proširivanja izbornika preporučuje se njihovo izmjenjivanje tako da se tijelo navikne na raznolikost.

Tijekom egzacerbacije preporučuje se zobni koktel.

Proširenjem menija postepeno se uvode mesna jela pripremljena od puretine, teletine, piletine. Koristi se samo čisto meso.

Preporučuje se kuhati odreske, supe, sufle. Meso se kuha, peče, pirja, pare.

Glavni parametar po kojem se riba odabire za kuhanje je sadržaj masti. Tijekom perioda oporavka pripremaju se suhe od koprive, poljoka i bakalara.

Mimo egzacerbacije peku ili piju štuku, haringu, osliće i pahuljice. Crvene vrste riba ne spadaju u ono što se može jesti s pankreatitisom, ali u izuzetno rijetkim slučajevima možete se zadovoljiti pečenim ružičastim lososom.

Mliječni proizvodi

Popis onoga što možete jesti sa pankreatitisom sadrži mliječne proizvode.

Na početku bolesti žitarice se pripremaju u kravljem i kozjem mlijeku. U budućnosti je dozvoljeno piti fermentirane mliječne proizvode, jesti skuti. Jogurt se preporučuje piti samo onaj koji se kuha kod kuće.

Kada se stanje poboljša, u gotova jela se dodaje mala količina maslaca.

Voće i bobice

Za ublažavanje akutnih simptoma jedu se pečene jabuke i kruške. Šipka, jagoda, šljiva, dinja, malina, jagoda pripisuju se onome što se može jesti u remisiji hroničnog pankreatitisa.

Pripremaju se mousse, džem, kompoti.

U akutnom stadijumu bolesti zabranjeni su svi slatkiši.U fazi oporavka i oporavka možete jesti marshmallows, pastile, po mogućnosti domaće. Med se može dodati pićima.

Navika piti samo čaj, kafu, kakao s pankreatitisom morat će se promijeniti. Čaj ostavite zeleni, a kasnije će uvesti blijedu crnu boju. Umjesto sode i kafe preporučuje se korištenje kompota, žele, voćnih napitaka i dekocija.

Šalicu kafe koju možete priuštiti da pijete tek nakon potpunog oporavka. Bolje je napitak razrijediti mlijekom i piti sat vremena nakon doručka.

Zabranjeni proizvodi

Mnogo toga što je naviknuto smatrati korisnim dovodi do nelagode i boli, ponekad do oštećenja gušterače.

Popis proizvoda koji je zabranjeno jesti uključuje crvenu ribu, kafu, lubenicu.

U početnoj fazi zabranjeni su patlidžani, rajčica, bijeli kupus, bela paprika.

Radish, luk, repa, rotkvica kontraindicirani su u bilo kojem stanju. Svi oni iritiraju probavni sustav, uzrokuju propadanje i poremećaj žlijezde.

Ne jesti prženo, kiselo i slano povrće.

Ne preporučuje se kuhanje graška, kukuruza, prosa i ječma. Izazivaju iritaciju sluznice.

Svinjetina, divljač, patke, jagnjetina su zabranjeni. Ne kuhajte supe na kostima. Izbegavajte prženo meso i ćevape. Preporučuje se ograničenje, a na prvim fazama bolesti potpuno uklanjanje gnojnih vrsta.

Činjenica da ne možete jesti pankreatitis uključuju kobasice, šunku.

Ovaj proizvod sadrži mnogo korisnih tvari, elemenata, ali previše masna riba uzrokuje nelagodu i mučninu.

Ljekari savjetuju da iz jela isključe lososa, skušu, jesetru i šarana čak i u razdoblju remisije pankreatitisa.

Pržene, dimljene, sušene, konzervirane namirnice najbolje je izbjegavati.

Mliječna jela

Zabranjeno je piti kravlje mlijeko u bilo kojem stadiju bolesti. Na činjenicu da ne možete jesti, piti s pankreatitisom gušterače, uključuju jogurte proizvedene u tvornicama.

Važno je zapamtiti da se kod hroničnog pankreatitisa ne može jesti sve voće. Izuzetak od jelovnika su agrumi, grožđe. Često se ne savjetuje jesti banane.

Torte, peciva, slatkiši, halva, marmelada, čokolada - ovo su omiljeni slatkiši sa jelovnika morat ćete u potpunosti ukloniti.

Gazirana pića, jak čaj, instant kava su zabranjeni.

Primer menija

Ljudima koji pate od pankreatitisa preporučuje se sastavljanje jelovnika na osnovu recepata za dijetalnu hranu i dijetu br. 5.

Jedna od opcija takvog izbornika za fazu oporavka predstavljena je dolje. Jelovnik uključuje daleko od svega što se može jesti sa pankreatitisom gušterače.

Lista zabranjenih za proizvode protiv pankreatitisa je velika. Uvijek možete pronaći neobičan, koristan meni koji će vam poslužiti kao praktičan odgovor na pitanje šta možete jesti sa pankreatitisom gušterače.

Povrća, riblja jela zadovoljit će želje bilo kojeg gurmana. Važno je, međutim, slijediti principe pravilne prehrane.

Ove preporuke pomoći će u sprečavanju pogoršanja.

Korisni video

Kod upale gušterače dozvoljene su meke i polutvrde vrste sira. Izbjegavajte sorte koje sadrže razne aditive, plijesni tokom bolesti, morat ćete odbiti proizvode od sira: proizvedeni su od niskokvalitetnih sirovina.

Kod upale gušterače dozvoljene su meke i polutvrde vrste sira.

Korist i šteta

Sir je izvor životinjskih proteina. Ovaj proizvod je bogat hranjivim sastojcima. Njegov sastav uključuje kalcijum, kalijum, bakar, gvožđe, fosfor, cink, natrijum, korisne bakterije. Bogata je vitaminima A, E, C, H, D i grupom B. Sir sadrži triptofan, aminokiselinu potrebnu za proizvodnju serotonina.

Sir sa pankreatitisom zasitiva tijelo potrebnim supstancama.

Pomaže u borbi s depresivnim stanjima, poboljšava raspoloženje, potiče apetit i normalizira proizvodnju želučanog soka. Fosfatidi sadržani u sastavu normaliziraju metaboličke procese. Mliječna mast iz sireva lako se probavlja bez opterećenja oštećenog organa.

Nepravilno odabrane sorte mogu naštetiti. Ako je sir previše masan, biće ga teško probaviti. Tvrde sorte mogu prouzrokovati mehaničke ozljede probavnog sustava, uslijed čega se stanje pacijenta pogoršava.

Kako odabrati i pohraniti

Prilikom odabira mliječnog proizvoda obratite pažnju na količinu masti. Sadržaj masti ne smije biti veći od 30%. Pogledajte datum isteka. Pacijent može jesti samo svježi proizvod. Izbegavajte komade sa znakovima sušenja.

Kupujte samo pravi sir. Proizvod sa sirom ne treba kupovati, jer sadrži biljne masti.

Izbjegavajte aditive: boje, konzervanse, pojačivače ukusa, orašaste plodove, gljive, bilje. Dimljene i dimljene sorte zabranjene su: zadržavaju tekućinu u tijelu, stvaraju prekomjerno opterećenje gušterače.

Pridržavajte se pravila skladištenja. Zamotajte sir u plastičnu ambalažu tako da se ne osuši i stavite u frižider. Ako proizvod počne propadati, nemojte ga jesti, jer to može biti nezdravo.

Sir treba umotati u obložen filmom i čuvati u hladnjaku.

U različitim fazama bolesti dozvoljena je uporaba različitih sorti korisnog proizvoda. Da biste pronašli odgovarajuće tipove, obratite se svom lekaru.

U akutnom obliku i pogoršanju bolesti strogo je zabranjeno uključivanje sireva u bolesnikovu prehranu. Stimuliraju izlučivanje enzima pankreasa, mogu izazvati jake bolove.

Za holecitostopankreatitis suzdržite se od tvrdih sorti. Ako istovremeno patite od pankreatitisa i gastritisa, prepustite se kozjem i ovčjem siru.

U kroničnom stadijumu bolesti dozvoljeno je uvrstiti korisni proizvod u jelovnik. Njegova količina ne smije prelaziti 50-100 g dnevno.

Oboljeli od pankreatitisa pogodni su za sofu sir tofu. Ovaj proizvod ima meku teksturu, lako se probavlja. Sadržaj masti je nizak.

Ako pankreatitis ne prati gastritis, na jelovnik uvrstite suluguni i sir Adyghe. Ove nemasne mekane sorte obogatit će ishranu, zasititi tijelo potrebnim korisnim tvarima.

Jedenje male količine fete dozvoljeno je. Ovu sortu ne treba zloupotrebljavati, jer sadrži mnogo soli.

Masni sir u pacijenta sa pankreatitisom može se jesti u malim količinama. Dajte prednost feta siru. Ova meka sorta se lako probavlja, ne stvara prekomjerno opterećenje na zahvaćenom organu.

Od prerađenog sira morat će se napustiti. Za njihovu izradu koriste se nekvalitetne sirovine, koje nisu prikladne za pacijenta.

Njihov sadržaj masti je previsok. Često su u sastavu prisutni razni aditivi: gljive, kobasice, vrhnje ili skuta, komadići povrća, zelje. Kalupljeni sir također je zabranjen. Plijesni sorte je teško probaviti, mogu uzrokovati bol, probavne smetnje.

U jednom trenutku fiziolog I.I. Pavlov je o mlijeku govorio kao o odličnom proizvodu obdarenom moćnom ljekovitom snagom koju je sama priroda stvorila. I sir je, kao što znate, sva svoja korisna svojstva stekao iz mlijeka, pa se u njemu koncentrira u koncentriranom obliku. Detaljnije ćemo ispitati zašto je sir moguć protiv pankreatitisa.

Sir za pankreatitis: koje su prednosti

Sastav ove vrste mliječnih proizvoda određuje njegovu dijetalnu i terapijsku vrijednost kod pankreatitisa. Sadrže mnogo životinjskog proteina, što je vrlo važno za bolesti gušterače. U njemu su koncentrirane mineralne soli i kompleks vitamina karakterističnih za mlijeko.

Sir je skladište esencijalnih aminokiselina, posebno onih nedostatnih - triptofan, lizin i metionin. Bez ovih aminokiselina obnova upale gušterače je nemoguća. Za tijelo su najdragocjeniji proteini koji su po sastavu aminokiselina slični proteinima ljudskog tkiva i organa. Protein koji sadrži ovaj mliječni proizvod u potpunosti zadovoljava navedene parametre. Pored toga, ima jedinstvenu sposobnost obogaćivanja aminokiselinskog sastava proteina dobijenih iz drugih proizvoda.

Mliječna masnoća zasićena je fosfatidima u velikim količinama. Kod pankreatitisa su od najveće važnosti za pravilnu probavu i metabolizam. Napokon, mliječna masnoća se lako topi pri niskim temperaturama, što znači da je u stanju da ga ljudsko tijelo brzo, lako i gotovo u potpunosti apsorbira.

Hranjiva i blagotvorna svojstva sira upotpunjena su njegovim osebujnim ukusom i aromom zbog kojih dolazi do stimulacije apetita, oslobađanja potrebne količine želučanog soka, što, nesumnjivo, povoljno utječe na asimilaciju hrane uzetu s njim.

Mnogi ugledni ljekari i nutricionisti obogaćuju prehranu bolesnika s pankreatitisom sirom, posebno ako njihov životni zahtjev zahtijeva značajne troškove energije. U njemu su koncentrirane sve vrste mineralnih soli povezanih sa proteinima, što je izuzetno neophodno za bolesti pankreasa. Potreba tijela za soli lako je zadovoljiti 150 g ovog mliječnog proizvoda koji se jede dnevno.

Međutim, primjećujemo činjenicu da nisu moguće sve vrste sira s pankreatitisom. Uz upalu gušterače, na jelovnik ne treba dodavati previše masnih, previše slanih, dimljenih i začinjenih proizvoda. Izazvat će prekomjerno stvaranje enzima u gušterači, što će pogoršati njegovu disfunkciju.

Mogući rizici

Kada koristite sir, postoji rizik od zaraze listeriozom - bakterijskom infekcijom koja ulazi u tijelo životinja putem hrane na pašnjacima. Ostale moguće komplikacije povezane su s kontraindikacijama i nepoštovanjem prehrambenih preporuka.

, , ,

Koji sir mogu jesti kod pankreatitisa, vrste

U svijetu postoji mnogo sorti sira, svaka država ima svoje recepte i tradiciju sira i naravno, daleko od toga da su pogodne za ljude koji boluju od pankreatitisa. Prema najjednostavnijoj klasifikaciji, sirevi se dijele na sljedeće vrste:

  • kruta (nizozemski, ruski, Gouda, Beaufort, Dvaro, Kostroma, parmezan),
  • meka, sa kremom od teksture brzog zrenja (feta, rikota, mocarela, brie),
  • rastopljeni (jantarna, kremasta, "Prijateljstvo"),
  • dimljeni (pigtail, kobasica, cheddar, švicarski),
  • sa plijesni (dorblu, Roquefort, Stilton).

Posvetimo se nekim popularnim vrstama kod nas i utvrdimo da li se može jesti sa pankreatitisom:

  • Adyghe sir - ima odličan ukus, mekan, nije oštar, nije masan, dobro se apsorbuje tijelom, indiciran je za upalu gušterače. Proizvod se priprema od kravljeg mlijeka, njegova domovina je Adygea, nacionalno jelo cirkuske kuhinje. Po ukusu - kiselo mlijeko, blago zasoljeno, nešto guste konzistencije, srodnik je mascarponea, mocarele.
  • topljeni sir - tokom njegove proizvodnje koriste se zasićene biljne masti, natrijum-fosfati, kalijum-fosfati, citrati, uz pomoć kojih se topi. Upravo te komponente čine zabranjenom upotrebom kod upale gušterače,
  • tvrdi sir - iz širokog spektra proizvoda kod pankreatitisa, iz prehrane treba isključiti masne sorte, uključujući razne dodatke: gljive, orašaste plodove, začinjene začine, a također i plijesan. Oni koji su prošli fazu pušenja neće raditi,
  • Philadelphia sir - krem ​​sir od mleka i vrhnja. Ima nježnu plastičnu konzistenciju, slatkast okus. Asortiman ovih sireva vrlo je velik i variraju u sadržaju masti (od 5% do 69%), po ukusu (zavisi od punila: bilje, voće, povrće). Odabirom pluća s malim postotkom masti bez aditiva koji mogu pogoršati upalu, sasvim je moguće da se sami pregrijavaju,
  • kozji sir - od svih sireva, preferira se to sve, jer napravite od najzdravijeg mlijeka. Sadrži malu količinu zasićenih masti, nema kolesterola, dovoljno niacina, tiamina, riboflavina, puno vitamina A, fosfora, bakra, kalcijuma. Pored toga, jednostavan je i ugodan za upotrebu, takav će proizvod imati koristi ne samo gušterače, već i cijeli probavni sistem.

Da sumiramo gore navedeno, zaključujemo da bolest zahtijeva sireve s niskim udjelom masti bez začinjenih dodataka, dimljeni, u malim količinama i to samo u razdoblju remisije.

Sir za akutni pankreatitis

Ako je osoba bolesna s akutnim oblikom pankreatitisa ili je uočeno pogoršanje kroničnog procesa, jedenje sira strogo je kontraindicirano. Proizvod je poznat po visokoj gustoći, mehanički će iritirati na sluznicu probavnog trakta.

U siru ima dovoljno masti i ekstraktivnih tvari, što uzrokuje pojačano lučenje pankreasa, što dovodi do pogoršanja stanja.

Hronični pankreatitis

Moguće je konzumirati sir u hroničnom obliku bolesti nakon mjesec dana nakon što je akutna faza procesa izblijedjela.

  1. Za početak, izbornik pacijenta s pankreatitisom uključuje sireve sa malo masnoće i nezaslađene vrste.
  2. Uz dobro zdravlje i zadovoljavajuću toleranciju proizvoda, u prehranu se postepeno uvode polučvrste sorte.
  3. U ranim danima dozvoljeno je jesti 15 grama proizvoda.
  4. Postepeno unosite količinu do 50, kasnije do 100 grama dnevno.
  5. Dozvoljeno je koristiti sir kao neovisni proizvod, dodati ga salatama ili tjestenini.

Kako odabrati sir za pankreatitis

Sir se razlikuje u sirovinama, u tehnologiji proizvodnje. Različite ocjene imaju različit sadržaj masti i proteina. Kod hroničnog pankreatitisa daleko je dozvoljeno jesti bilo koji sir.

Upalni proces u pankreasu zahtijeva nježan stav. Sir treba koristiti sa velikom pažnjom! Prava odluka biće savjetovanje sa liječnikom, obavljanje potpunog pregleda. Ako je nutricionist ili gastroenterolog dao dozvolu za upotrebu jela, odaberite nježne sorte.

Kako pravilno odabrati sir

Da bi se bolesti gušterače izliječile, potreban je strog pristup kvaliteti konzumirane hrane. Prehrana pacijenta treba sadržavati isključivo svježe i sigurne sastojke prirodnog porijekla i visoke kvalitete. Potrebna je izuzetna pažnja prilikom odabira proizvoda na prodajnom mjestu.

Obavezno pogledajte datum isteka roka upotrebe. Pogledajte rok trajanja. Neke vrste sira ne treba ostavljati predugo na policama, dok će se druge, naprotiv, vremenom samo poboljšavati.

Ako se datum isteka mekog sira približi kraju drugog mjeseca, kupovina proizvoda jako se obeshrabruje. Ako pomno proučite datume isteka, bolje je odabrati sireve sa kratkim rokom trajanja. Proizvodi s dužim rokom trajanja sadrže obilje štetnih konzervansa u sastavu.

Gledajući gotov proizvod na šalteru, pogledajte izgled i elastičnost. Ocjenjuje se klikom na glavu sira. Ako se proizvod odmah pritisne i ostane nepromijenjen, označeno označava sir niske kvalitete.

Uzmite u obzir politiku cijena. Ako je cijena proizvoda vrlo niska - najvjerojatnije je ovo proizvod od sira. Ne vrijedi jesti takav obrok s pankreatitisom - to će pogoršati stanje.

Spremite članak da biste ga kasnije pročitali ili podijelite sa prijateljima:

Pogledajte video: Kingsman: The Golden Circle (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar