Posledice dijabetesa

Dijabetes melitus je hronični metabolički poremećaj. Čak i uz dobru kontrolu bolesti, niz negativnih posljedica po zdravlje i kvalitetu života neminovno se primjećuje.

  • prilagođava životni stil,
  • ograničava radnu sposobnost
  • smanjuje mogućnosti u sportu i turizmu,
  • razmišlja o psihološkom stanju,
  • utiče na seksualnu sferu,
  • uzrokuje kasne komplikacije (oštećenje krvnih sudova, nervnog tkiva, unutrašnjih organa),
  • povećava rizik od pridruženih bolesti.

Neki pacijenti primjećuju i neke pozitivne promjene koje su se dogodile nakon debija bolesti. Dakle, mnogi su muškarci revidirali svoje životne vrijednosti, počeli više vremena posvetiti porodici i voljenima. Takođe, dijabetes vas čini skupljenijima, odgovornijima, pažljivijima. Međutim, sve direktne posljedice poremećaja metabolizma su negativne.

Šta će se morati promijeniti u načinu života?

Preporučljivo je pridržavati se svakodnevne rutine. Morate jesti redovno i dijelom. Obavezno je voditi dnevnik samokontrole i mjeriti šećer u krvi pomoću mjerača glukoze u krvi. Možda ćete morati da imate i druge kućne medicinske uređaje: vagu za kupatilo, tonometr.

Ako se otkrije dijabetes, pacijent se stavlja na ambulantni račun. To znači da će najmanje jednom godišnje trebati proći dubinski pregled. To uključuje elektrokardiografiju, fluorografiju, pretragu krvi i urina, konsultacije s oftalmologom, neurologom i drugim specijalizovanim specijalistima. Pored toga, jednom mjesečno morat ćete posjećivati ​​svog doktora u klinici. Endokrinolog ili opći ljekar se bavi pacijentima sa dijabetesom. Ovaj specijalista provodi opći pregled, procjenjuje pritužbe, daje stil života i prilagođava režim liječenja. Liječnik piše recepte za preferencijalne lijekove i po potrebi daje uputnicu na hospitalizaciju.

Jedna od posljedica dijabetesa je potreba za redovnim liječenjem u bolničkom okruženju. U bolnici pacijent provodi dijagnostičke postupke i provodi tečajeve terapije (lijekovi, fizioterapija). Preporučuje se rutinska hospitalizacija 1-2 puta godišnje. Ponekad možete liječiti u dnevnoj bolnici, ali češće je potreban cjelodnevni boravak u bolnici.

U životnom stilu morat ćete izvršiti druga podešavanja. Dakle, vrlo je važno da se potpuno opustite. Svakog dana trebate spavati barem 6-8 sati. Preporučljivo je raditi u skladu sa biološkim ritmovima. To znači da se moraju napustiti dnevni raspored, smjene od 12 sati, noćne smjene. Svi ovi radni uslovi smatraju se nefiziološkim. Oni ometaju pravilnu prehranu, povećavaju rizik od hipertenzije i suzbijaju imunitet.

Druga posljedica dijabetesa je potreba za stalnom fizičkom aktivnošću. Trening treba da bude redovan (svakodnevni ili svaki drugi dan). Trajanje nastave može biti od 20 minuta do sat vremena. Fizička aktivnost mora biti unaprijed planirana i prilagođena dobrobiti. Aktivnost nije potrebna zbog nekih sportskih rezultata, već zbog zdravlja. Stoga se trening provodi umjerenim tempom i uzimajući u obzir istodobnu patologiju. Jedna od najprikladnijih aktivnosti je plivanje u bazenu. Takođe je pogodno hodanje, aerobika i posebne setove za fizioterapijske vežbe.

Dijabetes zahtijeva ograničavanje ili potpuno napuštanje loših navika. Ako je alkohol i dalje dopušten u malim količinama, tada treba prestati pušiti u potpunosti. Nikotin povećava glukozu u krvi, snižava imunitet, negativno djeluje na male i velike žile.

Ograničenja u radu

Sam dijabetes još nije razlog za uspostavljanje skupine invaliditeta. No, prisutnost teških komplikacija bolesti ponekad je povod za upućivanje pacijenta posebnoj medicinskoj i socijalnoj komisiji. Invalidnost se daje ako postoje značajna ograničenja za radnu sposobnost ili čak služenje sebi kod kuće. Obično se grupa propisuje pacijentima sa značajnim oštećenjem vida, kardiovaskularnom aktivnošću ili amputacijom.

Dakle, labilni tijek dijabetesa podrazumijeva veliku vjerojatnost teške hipoglikemije. To znači da u gotovo bilo kojem trenutku dijabetičar može postati bez svijesti ili se početi neprimjereno ponašati.

Stoga bolest može postati razlog ograničavanja:

  • u posedu oružja
  • upravljanje javnim prevozom
  • u radu na visini i u drugim opasnim uslovima.

Zbog toga bolesnicima sa dijabetesom ponekad nije dopušteno da drže radna mjesta vojnog osoblja, policajaca, specijalista Ministarstva za vanredne situacije, vozača autobusa i trolejbusa, pilota, ugrađivača određenih vrsta opreme itd.

Mogućnosti za sport i slobodno vrijeme

Aktivni stil života dostupan je pacijentima s dijabetesom. No, muškarci bi ipak trebali razumno procijeniti rizike ekstremnog turizma i velikih sportskih opterećenja.

Bilo koji trening treba napustiti ako je pacijent u stanju dekompenzacije dijabetesa. Kad rezultati samokontrole pokazuju glikemiju veću od 13-14 mM / L, acetonuriju i glukozuriju, svaka fizička aktivnost čini više štete nego koristi. Također je potrebno ograničiti trening u slučaju teških komplikacija bolesti. Prije svega, otkazuju se časovi u dijagnostici sindroma dijabetičkog stopala (vidjeti Sliku 1).

Za bilo koji stepen kompenzacije ljekari preporučuju da se odreknete:

Zabranjena su sva opterećenja s visokim rizikom od ozljeda.

Putovanje je dobar tip odmora koji pomaže dobiti nove informacije i puno dojmova. Prilikom organizovanja putovanja, muškarac s dijabetesom treba uzeti u obzir nekoliko pravila.

  • uzimati potrebne lijekove (na primjer, inzulin) s dodatkom,
  • kada putujete u inostranstvo da imate potvrdu od klinike o lijekovima koji su vam potrebni,
  • pravilno skladištite drogu tokom putovanja (koristite termičke posude itd.),
  • pojasnite informacije o pristupačnoj medicinskoj njezi, dostupnoj prehrani i dnevnoj rutini.

Preporučljivo je biti oprezan prilikom putovanja "divljacima". Kategorički ne možete putovati sami. Čovjek koji boluje od dijabetesa trebao bi imati na umu da čak i šetnja šumom u blizini ljetne kuće bez prateće osobe već nosi određeni rizik.

Psihološki efekti dijabetesa

Nakon što je prvo saznao za svoju bolest, čovjek može biti neprijatno šokiran. Pacijenti nisu uvijek spremni prihvatiti takve vijesti o svom zdravlju. Često muškarci prolaze kroz sve faze psihološke adaptacije na bolest.

  • poricanje
  • ljutnju i ogorčenost
  • pokušaj transakcije
  • depresija
  • adekvatno usvajanje.

U početku pacijent ignorira simptome bolesti i ne vjeruje da bi se takve promjene mogle dogoditi sa njegovim zdravljem. U ovoj fazi, čovjek može prestati ići liječnicima ili, obrnuto, posjetiti nekoliko različitih specijalista. Kada dijagnoza postane očita i više nema sumnje, pacijent doživljava snažnu ljutnju i bijes. Ljutnja je povezana s nepravdom bolesti, s njenom kroničnom prirodom, potrebom za ograničenjima. Nadalje, psiha se počinje prilagođavati bolesti. Čovjek radi neke ustupke, svađa se sa sobom, vjeruje u božanske moći i tradicionalnu medicinu. Većina pacijenata tada postane depresivna. To je prirodna ljudska reakcija na poteškoće i razočaranja. Depresiju karakteriše smanjena pozadina raspoloženja, depresija, apatija, odvojenost, ravnodušnost prema okolnim i tekućim događajima. Tek nakon što doživi ovo negativno stanje, osoba postaje spremna pomiriti se sa bolešću i živjeti u novim uvjetima.

Dijabetes melitus dodatno utječe na psihološko stanje pacijenata. Uznemirenost, astenizacija i poremećaji spavanja povezani su s ovom bolešću. Ako se pridruže kronična bol ili autonomni poremećaji, rizik od depresivnih poremećaja je visok.

Osim toga, dijabetes može dovesti do encefalopatije. Ovu komplikaciju prati kognitivno oštećenje. Pacijenti imaju smanjenu memoriju, pažljivost, sposobnost učenja. Encefalopatija može dovesti do promjene karakteristika ličnosti. Pacijenti često postaju grublji, razdražljivi, agresivni, sebični.

Psihološki je lakše prihvatiti dijabetes i prilagoditi se bolesti onima koji preuzimaju odgovornost za ono što se događa. Ako je mjesto kontrole pomaknuto prema van, tada se pacijent oslanja na liječnike koji ga okružuju, okolnosti. Ovaj je položaj u početku nepovoljan. Nemoguće je shvatiti vlastitu mjeru odgovornosti i upravljati bolešću.

Genitalno područje

Mnogi muškarci teško prihvaćaju dijagnozu dijabetesa s obzirom da je opće poznato o negativnim efektima ovog metaboličkog poremećaja na seksualno zdravlje. Bolest je doista povezana s rizikom od razvoja erektilne disfunkcije. Potencija pati zbog psihološke komponente, hormonalne neravnoteže, oštećenja autonomnog nervnog sistema i krvnih žila.

  • nedostatak stabilne erekcije tokom seksualnog uzbuđenja,
  • smanjen libido (pogon),
  • nedostatak erekcije ujutro,
  • nedostatak stabilne erekcije za vreme masturbacije,
  • odložena ejakulacija,
  • nedostatak ejakulacije,
  • smanjenje volumena ejakulata,
  • neplodnost

Liječenje i sprečavanje impotencije zadatak je liječnika različitih profila. Potrebno je kontrolirati metabolizam ugljikohidrata i lipida, održavati nervni sistem i krvne žile. Faktori rizika uključuju pušenje, uzimanje određenih antihipertenzivnih lijekova.

Ako muškarac ima pritužbi na erektilnu disfunkciju, propisuje se test. Nakon toga provodi se sveobuhvatno liječenje pomoću (prema indikacijama) hormona, vaskularnih preparata i posebnih sredstava.

Kasne komplikacije dijabetesa

Kapilare, arterije, periferni živčani trnci, centralni nervni sistem, sočiva, mrežnica, bubrezi, jetra, koža, koštano tkivo, zglobovi itd. Osjetljivi su na visoke razine šećera u krvi.

Glavne kasne komplikacije dijabetesa:

  • oštećenja mikrovaskularnog dna (mrežnice, bubrežni sudovi),
  • arterijska patologija (žile srca, bazena mozga, arterije donjih ekstremiteta),
  • periferna senzimotorna neuropatija,
  • autonomna disfunkcija,
  • sindrom dijabetičkog stopala.

Zbog patologije kapilara, arteriola i venula, razvija se dijabetička retinopatija. Bole mrežnice postaju neujednačene u promjeru, njihov zid postaje tanji, a rizik od krvarenja raste. Retinopatija može dovesti do odvajanja mrežnice i gubitka vida. Ova komplikacija je prvi čest uzrok sljepoće odraslih.

Poraz malih posuda bubrega dovodi do nefropatije. Ova patologija je poseban slučaj glomerulonefritisa. Upala glomerularnog aparata postepeno dovodi do zamjene funkcionalnih ćelija vezivnim tkivom. Kao rezultat toga, najprije se razvija mikroalbuminurija, a zatim sve više proteina u urinu. U posljednjem stadijumu nefropatije razvija se bubrežni zatajenje. Karakterizira ga nakupljanje kreatinina i uree u krvi, promjena u ravnoteži elektrolita. U fazi zatajenja bubrega većina muškaraca popravlja anemiju. Ovo stanje je povezano sa oštećenom sintezom eritropoetina u nefronima.

Poraz velikih žila kod dijabetesa je klasična ateroskleroza. Ali oštećenja na arterijama različitih bazena nastaju u ranijoj dobi i teže su. Posebno su opasne bezbolne ishemije miokarda. Mnogi muškarci ignoriraju nedostatak daha i umor, smanjenje tolerancije na fizičku aktivnost. Kao rezultat toga, srčana bolest ostaje nepriznata i može biti komplicirana akutnim infarktom miokarda.

Senzomotorna neuropatija jedna je od prvih komplikacija dijabetesa. Pacijenti imaju smanjenje vibracijske, termalne, bolove i druge vrste osjetljivosti. Poraz prvo pogađa najudaljenije dijelove udova (stopala, potkoljenice, ruke). Osim smanjenja osjetljivosti, može se javiti i nelagodnost. Mnogi pacijenti imaju sindrom nemirnih nogu. Ova patologija dovodi do poremećaja spavanja i iscrpljenosti nervnog sistema. Pored toga, neuropatiju može pratiti smanjenje mišićne snage.

Oštećenje autonomnog nervnog sistema kod dijabetesa oštećenje je simpatičkih i parasimpatičkih debla. Kao rezultat toga, pacijent razvija disfunkciju različitih organa i sistema.

  • osjećaj težine nakon jela,
  • nadimanje
  • zatvor i proliv
  • pad krvnog pritiska
  • kruti puls
  • tolerancija sa malim opterećenjem,
  • nemoć
  • gubitak osjetljivosti na blagu hipoglikemiju.

Sindrom dijabetičkog stopala posljedica je oštećenja žila i živčanih vlakana nogu (vidi Sliku 1). Ova komplikacija se očituje pojavom čira na mjestima mehaničkog kompresije mekih tkiva ili nakon manjih ozljeda. Rane su vrlo duboke. Takvi čirevi ne liječe dugo. Bez liječenja, sindrom dijabetičkog stopala obično dovodi do gangrene.

Sl. 1 - Sindrom dijabetičkog stopala jedna je od posljedica dijabetesa.

Pridružene bolesti

Posljedica dijabetesa je velika vjerojatnost pridružene patologije. Sve ove bolesti neizravno su povezane sa metaboličkim poremećajima.

Tabela 1 - Terapeutski zadaci za dijabetes melitus tip 1 i tip 2.

Dakle, i kod muškaraca sa drugom vrstom dijabetesa može se dijagnosticirati: arterijska hipertenzija, giht, gojaznost. Sve ove bolesti su komponente metaboličkog sindroma. Povezani su zajedničkim uzrokom - genetski determiniranom inzulinskom rezistencijom.

Kod dijabetesa tipa 1, druge autoimune patologije uobičajene su od popratnih bolesti. Na primjer, muškarcima se može dijagnosticirati kronični autoimuni tiroiditis, Gravesova bolest, vitiligo, reumatoidni artritis itd.

Kršenja metabolizma ugljikohidrata uvijek utječu na otpornost na zarazne bolesti. Jedna od posljedica dijabetesa je povećan rizik od upale virusa, bakterija, gljivica. Naročito je opasno smanjenje otpornosti na tuberkulozu.

Koje vrste komplikacija dijabetesa nastaju kod pacijenata

Posledice dijabetesa nastaju zbog oštećenja glavnih organa meta ove bolesti: bubrega, oči, krvne sudove, živce.

Ovo je lezija parenhima i krvnih žila bubrega. Smanjuje se glavna funkcija bubrega, a to je eliminacija produkata metabolizma. Dolazi do zatajenja bubrega. Istovremeno, u krvi ostaju mnoge dušične baze. Razvija se intoksikacija tijela proizvodima propadanja. U teškim slučajevima dijabetesa bubrezi potpuno prestaju raditi i izlučuju urin. Takvim pacijentima je potrebno kontinuirano pročišćavanje krvi hemodijalizom. U ovom slučaju jedini način radikalne korekcije situacije je transplantacija bubrega darivatelja.

Nastaje zbog oštećenja perifernih živaca, odnosno živaca ruku, stopala i prstiju. U početnom stadijumu pacijent osjeća konstantno snaženje, hlađenje, peckanje. U budućnosti se gubi osjetljivost ekstremiteta na hladnoću i bol. Pacijenti imaju puno ogrebotina, ogrebotina, ozljeda koje ne osjećaju i zbog toga ne traže medicinsku pomoć. Teška komplikacija je dijabetičko stopalo. Manifestira se pojavom neizlječivih čireva i gangrene udova. Ako se ne leči, pacijent se može suočiti s amputacijom.

Ovo je lezija žila mrežnice. Počinje sa oštećenjem vida, umorom očiju, zamagljenim. U budućnosti se može razviti odvajanje mrežnice, što može dovesti do potpune sljepoće.

Ovo je poraz posuda bilo kojeg kalibra, kapilara i centralnih žila. Njihova propusnost opada, oni postaju krhki. Zbog toga se često javljaju komplikacije poput tromboze ili vaskularnog krvarenja.

Učinci dijabetesa razvijaju se postepeno. Svaki pacijent treba znati za njih i na vrijeme izvršiti profilaksu. Kako tačno, od svog doktora može saznati endokrinolog ili u školi dijabetes.

Dijabetes melitus: posljedice i komplikacije bolesti tipa 1 i 2

Dijabetes melitus je bolest zasnovana na kršenju metaboličkih procesa.

Sama bolest ne predstavlja smrtnu opasnost, međutim, dugo nepoštovanje simptoma bolesti dovodi do ozbiljnih posljedica koje pogoršavaju kvalitetu života.

Dijabetes kod žena i muškaraca:

  • negativno utiče na sposobnost osobe da radi, ograničavajući je,
  • prilagođava životni stil općenito,
  • ograničava mogućnosti dijabetičara u turizmu i sportu,
  • doprinosi pogoršanju psihološkog stanja,
  • utiče na seksualnu sferu,
  • doprinosi brojnim kasnim komplikacijama,
  • povećava rizik od razvoja različitih vrsta pratećih bolesti.

U pravilu, komplikacije dijabetesa nastaju nakon deset do petnaest godina tijeka bolesti. To je posljedica povećanja glukoze u tijelu. U početku bolest pogađa male žile, odnosno kapilare koji prodiru kroz kožu stopala, površinu očnih jabučica i bubrežne filtere. Osim toga, razlozi razvoja nisu važni.

Uz dijabetes, svakodnevni život osobe prolazi kroz značajne promjene. To treba biti jasno organizovano, mirno i odmjereno. Dijabetičar praktički nema mogućnost da djeluje spontano.

Pacijent treba slijediti propisani režim dana. Glavno pravilo ishrane je da obroci trebaju biti pravilni i frakcijski. Osim toga, dijabetičar bi trebao redovno nadgledati fluktuacije šećera u krvi, za koje se može koristiti glukometrom. Za kućnu upotrebu pacijent će također morati nabaviti tonometar i podnu vagu.

Kada se dijagnosticira dijabetes, osoba se registruje. Zbog toga će ga svake godine morati pregledavati. Dubinski pregled uključuje konsultacije sa neurologom, optometristom i ostalim specijalistima uskog plana, elektrografijom, pretragama urina i krvi, fluorografijom.

Osim toga, dijabetičar bi se trebao mjesečno posavjetovati sa ljekarom ili endokrinologom. Nakon prikupljanja anamneze i provođenja ispitivanja, liječnik propisuje ili unosi odgovarajuće promjene.

Takođe će pacijent morati da prilagodi sopstveni način života. Važan faktor je i potreba za dobrim odmorom, koji bi trebao trajati najmanje šest do osam sati. Stoga bi rad s dijabetesom trebao biti odabran odgovarajući biološkom ritmu pacijenta, odnosno, najbolje je isključiti dvanaestsatnu smjenu, kao i noćne smjene.

Takvi radni uvjeti spadaju u kategoriju nefizioloških okolnosti koje ometaju pravilnu prehranu, kao i doprinose riziku od razvoja hipertenzije. Uz to, oni su ujedno da smanje imunološku odbranu tijela.

Dijabetičar bi takođe trebalo da umjereno vježba. U isto vrijeme, trening ne bi trebao biti toliko intenzivan kao redovan. Fizioterapijske vježbe moraju se izvoditi svakodnevno ili svaki drugi dan. Trening koji traje od 20 do 60 minuta treba mjeriti, tako da se izvodi umjerenim tempom.

Najbolja opcija je kupanje u bazenu, aerobik, hodanje, kao i posebno dizajnirani setovi vježbi. Osim toga, dijabetičar bi trebao u potpunosti napustiti loše navike. Rijetki alkohol je prihvatljiv, ali pušenje treba potpuno isključiti.

Nikotin ne samo da uništava imunološki sistem, već i povećava sadržaj šećera.

Posledice dijabetesa javljaju se kod svih pacijenata koji pate od ove bolesti. Nažalost, ova bolest ima tendenciju da napreduje. Čak i ako osoba pažljivo ispunjava sve preporuke liječnika, broji hljebne jedinice i pažljivo unosi potrebnu dozu inzulina, ne propuštajući nijednu, kontrolira razinu šećera u krvi glukometrom i postiže ciljne vrijednosti glukoze (3,3-5,5 mmol / l) - sve podjednako će prije ili kasnije doći do komplikacija ili posljedica dijabetesa. To se posebno odnosi na pacijente sa dijabetesom tipa 1, koji retko žive do 50 godina.

Šećerna bolest tipa 2 ima manje zloćudan tijek, međutim, pacijenti s ovom vrstom dijabetesa obično imaju hrpu drugih bolesti - gojaznost, koronarna bolest srca, hipertenzija, zatajenje bubrega. Stoga, komplikacije dijabetesa nastaju i nakon nekoliko godina od početka bolesti.

Pogledajte video: Okrugli sto na temu:"Kako sprečiti posledice dijabetesa" (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar