LFK - terapijske vježbe za aterosklerozu

Ateroskleroza je bolest krvnih žila kod koje se pogoršava krvotok i metabolizam. Krivac ove bolesti je sklerotični proces, koji dovodi do sužavanja poprečnog presjeka žile, pa se krv pogoršava, što dovodi do bolesti donjih udova.

Pojava

Ateroskleroza žila donjih ekstremiteta može se početi razvijati u djetinjstvu, kad se zbog pretilosti arterije počnu začepiti masnoćom, što može postati gusti plakovi. Neće biti simptoma sve dok se propusnost arterija ne smanji za 2/3 ili više, a plakovi iz holesterola ne blokiraju prehranu vitalnih organa.

U osnovi, ateroskleroza krvnih sudova donjih ekstremiteta pogađa muškarce starije od 40 godina, ali češća je kod muškaraca starijih od 55 godina. Ne možemo govoriti o genetskoj sklonosti ovoj bolesti, jer čak i ako postoji, glavni poticaj za razvoj ateroskleroze je prekomjerna konzumacija bezvrijedne hrane, posebno masne, začinjene, dimljene, pržene hrane. Drugi važan faktor koji dovodi do ove bolesti su loše navike, koje uključuju i pušenje i neaktivnost (lijenost je takođe loša navika).

Stres, živčani slom, hipotermija donjih ekstremiteta često su zamah koji ubrzava pojavu ateroskleroze. Od popratnih bolesti važno je istaći gojaznost i dijabetes, koji negativno utječu na stanje krvnih sudova.

Ateroskleroza žila donjih ekstremiteta može rezultirati bolestima kao što su infarkt miokarda, koronarna bolest srca, moždani udar, bubrežna skleroza, što dovodi do zatajenja bubrega, teškog dijabetesa i drugih bolesti.

Na početku razvoja ateroskleroze donjih ekstremiteta, mišići mišića u teletu su upaljeni, bolovi su slični peckanju, odnosno inflaciji iznutra i prelaze na kontrakcije. Možda nema bolova, ali možete osećati da se noge brzo umaraju za vrijeme napora - to je posljedica ishemije muskulature skeleta. Ali nakon ovog umora, nakon nekog vremena, još uvijek postoji jaka bol, koja se u početku pojavljuje prilikom hodanja, a nestaje nakon odmora. Nakon nekog vremena, bol se može pojaviti čak i noću, a prati je grčeve u mišićima teladi nogu.

Ako se ne liječi ateroskleroza donjih ekstremiteta, bol će postajati jači, trofizam (struktura i funkcionalnost, koja ovisi o prehrani) tkiva podliježe promjenama na gore - nokti postaju krhki, koža postaje blijeda, sjajna i suha dok se ne ljušti. Posljednji stadij bolesti povezan je s stvaranjem čireva i odumiranjem (nekroza) tkiva, ponekad se dogodi gangrena u kojoj mora biti amputiran ud.

Ne postoje načini liječenja ateroskleroze, pa se bolest mora otkriti rano i zaustaviti njen razvoj. Tome pomaže terapeutska gimnastika, fizički postupci i posebna prehrana, koja uz pomoć posebne prehrane i prisutnosti zdrave hrane pomaže poboljšanju stanja krvnih žila, cirkulacije krvi i prehrane tkiva nogu. Biljna medicina, medicinska terapija u tim količinama, čija djelotvornost potvrđuje službena znanost, pomaže.

Vježbe

Vježbe se mogu raditi više puta dnevno, po nekoliko minuta svaki put. Ne bavite se lečenjem. Terapijske vežbe su efikasne, ali samo u kombinaciji sa tretmanom koji propiše lekar. Potrebno je i da se posavjetujete sa stručnjakom za terapiju vježbanjem (fizioterapijske vježbe), koji će na temelju recepata liječnika i karakteristikama vašeg tijela odabrati one pokrete koji će vam donijeti maksimalan učinak. Gimnastičke vježbe radimo deset puta u svakoj.

Kako funkcionira terapija sa vježbanjem

Primjena različitih tjelesnih vježbi ima, prvo, tonički učinak: pacijentovo se raspoloženje podiže, zbog čega se rad središnjeg živčanog sustava vidljivo poboljšava, a aktiviraju se zaštitni procesi usmjereni na oporavak.

Drugo, poboljšani su metabolizam i srčana cirkulacija krvi. Ovi fenomeni povećavaju kontraktilnost miokarda, jačajući ga i postepeno vraćaju sadržaj holesterola u normalu. Između ostalog, vježbe, posebno disanje, pojačavaju regenerativne funkcije tijela, odnosno čovjek će se brzo moći nositi sa vaskularnom bolešću.

Dakle, glavni zadaci vježbarske terapije za aterosklerozu uključuju:

  • Kardiovaskularni sistem
  • Poboljšanje procesa prokrvljenosti i centralnog nervnog sistema,
  • Normalizacija metabolizma.

Vježbe terapija za aterosklerozu donjih ekstremiteta

Izbor određenih vježbi ovisit će o tome u kojoj je fazi bolesti pacijent, pa ih prvo trebate razumjeti.

  • Prvu fazu karakteriziraju simptomi: bol u nogama, ukočenost prstiju, umor prilikom hodanja, grčevi.
  • Na drugom su zapažena: isprekidana klaudicacija, pojačana bol, trofične promjene, umor u nogama čak i kada se odmara.
  • U trećem i četvrtom stupnju počinje se formirati gangrena, bol se značajno pojačava, osobi je teško prijeći čak i nekoliko metara.

U prvim fazama mogu se koristiti mnoge vježbe za noge i trup. Koriste se i vježbe disanja. U osnovi, sve terapijske vježbe za aterosklerozu krvnih sudova donjih ekstremiteta svode se na naprezanje velikih i malih mišića na zahvaćenim nogama. Međutim, prenaponi će biti samo štetni, stoga je poželjno razgovarati o broju vježbi sa liječnikom.

Terapeutska gimnastika sa obliteratornom aterosklerozom nogu uključuje određeni set vježbi.

Evo nekih od njih:

  1. Sjednite na stolicu, opustite se. Podižući ruke, udahnite, spuštajte - izdahnite. Možete ponoviti do 7 puta.
  2. Sjedeći na stolici, prstima pritisnite ramena. Pravite rotacione pokrete: 10 puta u smeru kazaljke na satu, još 10 - protiv. Pridržavajte se mjerenog disanja.
  3. Sjednite na stolicu okrenutu leđima. Ispružite noge naprijed. Udahnite i ispružite desnu ruku na desnu nogu, izdahnite. Zauzmite početni položaj. Ponovite vježbu 5-7 puta, izmjenjujući lijevu i desnu stranu.
  4. Malo se naslonite, udahnite. Vratite se u početni položaj i izdahnite. Izvedite sjedenje 5-8 puta.
  5. Dok stojite, ustanite na nožnim prstima, podižući ruke i udahnite. Zatim se spustite i izdahnite. Izvedite 4-5 puta.
  6. Ruke stavite na pojas, vršite rotacione pokrete tijelom 5 puta u svakom smjeru. Pridržavajte se mjerenog disanja.
  7. Postavite ruku na naslon stolice. Nogom pravite razne pokrete: pomičite je sa strane na stranu, gore i dolje, malo protresite tele mišiće. Ponovite 6-8 puta.
  8. Hodajte okolo 1-3 minute, visoko podižući koljena. Ovo je vrlo dobra vježba za aterosklerozu.
  9. Ležeći na leđima, malo savijte noge i podignite ih pod uglom od oko 60 °, držeći se za ruke. Zatim počnite savijati se i odvajati stopala sve dok se ne pojavi mali umor. Nakon zauzimanja sjedećeg položaja pričekajte da se noge ponovo napune krvlju.
  10. Držeći naslon stolice, počnite da se klati. Izdahnite na najnižoj tački, udišite na najvišoj tački. Vježba se izvodi 6-8 puta.
  11. Nagnite se naprijed i izdahnite nekoliko puta, naslonite se leđa i udahnite.
  12. Sjedeći na stolici, podignite petu i zategnite telični mišić 2-3 sekunde, zatim se spustite i opustite. 5-8 puta.

Tako smo ispitali najpopularnije vežbe za aterosklerozu obliterana arterija donjih udova.

Uz aterosklerozu vježbe hodanja su posebno korisne. Pacijent treba hodati s kratke udaljenosti. Tada se vrijeme i sama brzina hodanja postepeno povećavaju. Pri određivanju opterećenja preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. Koriste se i slične fizičke vježbe za stenotsku aterosklerozu.

Vježbe za aterosklerozu krvnih sudova donjih ekstremiteta tijekom 3 ili 4 faze bolesti trebaju biti odabrane s iznimnim oprezom. Preporučuje se izvođenje, prije svega, vježbi disanja i razne vježbe za tijelo.

Gimnastika za aterosklerozu: setovi vježbi

Sve dolje opisane vježbe treba koristiti u razdoblju mirnog tijeka ateroskleroze i u njenim prvim fazama. Takođe morate uzeti u obzir svoju starost i stanje organizma.

Ako se pojavi i najmanja bol, pacijent treba napraviti pauzu nekoliko minuta, a zatim nastaviti. Ako ste mirno radili gimnastiku 2-3 tjedna i istovremeno se niste osjećali loše, onda možete početi povećavati opterećenje.

Gimnastika za aterosklerozu donjih ekstremiteta, kompleks broj 1. Izvodi se u stojećem položaju.

  • Stanite na prstima. Prebaci težinu s jedne na drugu nogu. Pokušajte sve da obavite glatko, bez trzaja. 5-8 puta.
  • Hodajte na mjestu, visoko podižući koljena. Nekoliko minuta će biti dovoljno.
  • Pritisnite ruke za kaiš. Savijte nogu i počnite da radite kružne pokrete, pokušavajući da održite ravnotežu. 5-6 puta u svakom pravcu.
  • Stanite ispred zida. Dodirnite nožnim prstima oko 40-50 cm od poda
  • Hodajte okolo po peti 1-2 minute.
  • Podignite ravnu nogu i lagano je zakrenite lijevo i desno. Držite dah stabilan.

Gimnastika za aterosklerozu udova, kompleks broj 2. Izvodi se u ležećem položaju.

  • Stavite kolut ili jastuk ispod koljena. Vozite noge lijevo i desno.
  • Ruke ispružite ispred grudi. Udahnite kad ih raširite i izdahnite kada se vratite u početni položaj. Ponovite 4-5 puta.
  • Noge držite pod sobom, a da pritom ne skidate noge sa kreveta.
  • Pritisnite nogu prema stomaku, pomažući se obema rukama. Izvedite 3-4 puta.
  • Stisnite ruke u pesnice, raširite ruke na strane i počnite ih savijati u laktovima, čineći neki napor.
  • Preokrenite na stomaku, dlanove stavite ispod brade. Nekoliko puta razgovarajte nogama.

Vježbe terapija za aterosklerozu žila donjih ekstremiteta, kompleks br. 3. Izvodi se u sjedećem položaju.

  • Združite noge, napravite kružne pokrete stopala u različitim smjerovima 4-5 puta.
  • Stavite ruke na struk, podignite noge iznad bokova, izvodeći "hodanje sjedeći".
  • Ispružite ruke ispred grudi. Okrećući tijelo u stranu, raširite ruke i udahnite. Zatim se nagnite naprijed, vratite ruke u prvobitni položaj, izdahnite. Ponovite 2-3 puta.
  • Odmori se. Stavite ruke na pojas i duboko dišite, polako 1 minut.
  • Stavite valjak pod noge i valjajte ga nogama.
  • Lagano podignite nogu i masirajte je, pokušavajući da protrese mišiće.

Respiratorne vežbe za aterosklerozu aorte

Terapeutske vježbe disanja pomažu u sređivanju nervnog sistema. Ova vrsta gimnastike nadoknađuje nedostatak krvi u tkivima i štiti od moždanog udara. Evo najefikasnijih trikova.

  1. Lagano otvorite usta, dodirujući jezik nepcem blizu prednjih zuba. Počnite mirno disati kroz nos, kontrolirajući svako udisanje i izdisaj. Tokom inspiracije mentalno izgovarajte zvuk "s", a izdahnuvši - "hum". Izvodite 2-3 puta dnevno, 10-15 minuta.
  2. Izvršite disanje kroz jedan nosni prolaz. Da biste to učinili, zatvorite ga i duboko udahnite, puneći grudi i stomak zrakom. Zadržite dah nekoliko sekundi i izdahnite kroz zatvorenu nosnicu. Ponovite ovo 5-7 minuta.
  3. Udahnite nosom, zadržite dah 3-4 sekunde, ispružite usta cevkom i postepeno, sa pauzama, izdahnite.

Da li je moguće igrati sportove sa aterosklerozom

Svaki će nadležni liječnik odgovoriti da fizičko vaspitanje nije samo moguće, već je i neophodno.

  1. Prilikom izvođenja aktivnih pokreta dolazi vazodilatacija, čime se vraća brzina protoka krvi u njima, dok su tkiva kojima se hrane u potpunosti zasićena kisikom.
  2. Mišići koji rade tijekom fizičke aktivnosti oslobađaju se grčeva uzrokovanih sužavanjem lumena arterija aterosklerotskim plakovima i neuhranjenošću živčanih vlakana.
  3. U zagrejanim tkivima, ne samo povećava se opskrba krvljuali se otvaraju i plovila koja ne djeluju u mirovanju (kolaterali) koji su od velike važnosti da nadoknade manjak ishrane kod teške ateroskleroze.
  4. Kardio opterećenja povećavaju kontraktilnost miokarda, postepeno normalizirajući ritam i povećava izdržljivost srca.
  5. Vježbe disanja obogaćuju krv kisikom, ubrzavajući metabolizam i time snižavanje nivoa "lošeg" holesterolataloženi u stijenci krvnih žila.

Glavna stvar je da se klase ne događaju u vrijeme pogoršanja komplikacija izazvanih aterosklerozom (srčani udar, mikrostruk, akutna poremećaja protoka krvi u udovima ili crijevima). Ali nakon akutnog razdoblja patologije, također nije vrijedno odgađati s vježbanjem terapije: brzina obnove tjelesnih funkcija ovisi o tome.

Naziva se metoda liječenja i sprečavanja ateroskleroze pomoću neovisnih aktivnih pokreta pacijenta kineziterapija.

U slučaju vaskularne patologije, posebno su korisni. aerobni vježbe - izvode na svježem čistom zraku. Tijekom treninga trebali biste duboko disati, izdahnuti do tereta i udisati se da se opustite.

Časovi u teretaninisu pogodni za sve: naznačeni su kao profilaksa ateroskleroze ili u njenim početnim fazama. Odgovarajući kompleks će liječnik odabrati pojedinačno, ovisno o stupnju oštećenja vaskula.

Terapeutska gimnastika izvodi:

  • nakon malog mirnog zagrevanja i posledičnog istezanja mišića,
  • bez značajnih sredstava za vaganje (bez njih ili sa malom težinom),
  • laganim tempom bez trzaja i naglih pokreta,
  • redovno, sa kontrolom zdravlja i pulsom.

Prvi trening Vrijedno je započeti s minimalnim opterećenjima i optimalnim vremenom, uzrokujući samo osjećaj blagog umora, a ne zastoj srca, kratkoću daha, jaku pulsiranje krvnih žila u glavi. Nakon navikavanja na teret, potrebno je racionalno povećati. Stručnjak za terapiju za vježbanje reći će vam tempo, fokusirajući se na pokazatelje otkucaja srca, pritiska i brzine disanja tokom pokazne lekcije.

Gimnastika za aterosklerozu žila mozga i vrata

Sa porazom ove lokalizacije, vježbe se rade iznimno oprezno, polako, glatko, bez zadržavanja daha. Da bi stimulirali rad žila mozga i vrata, koriste se nagibi glave: naprijed, natrag, na rame, okreće se u bočne stranice - do 15 puta u svakom smjeru.

Ali sljedeće naboj postat će zanimljiviji: crtati brojke od 1 do 10 i u suprotnom smjeru s nosom u zraku, a svi pokreti treba se izvoditi s maksimalnom mogućom amplitudom. U ovom slučaju izvodi se čitav kompleks pokreta prikazanih cerebralnom i cervikalnom aterosklerozom. Nakon takve jednostavne gimnastike ostaje nekoliko puta podići i spustiti ramena.

U borbi protiv ateroskleroze žila gornjeg dijela krvotoka pomoći će vježbe otpora: trebate ih stisnuti prstima, prvo ih staviti na čelo i snažno odmarati glavu, držeći tako oko pola minute. Zatim pomaknite ruke na stražnjoj strani glave i ponovite akciju.

Najbolje je izvoditi fizioterapijske vježbe za žile glave i vrata ujutro, čime poboljšati cirkulaciju krvi u mozgu i prilagoditi ga da radi za naredni dan.

Ateroskleroza hodanje i trčanje

Sada više o kardio treningu.Hodanje i trčanje dovode gotovo sve mišiće na rad, pa povoljno utječu na rad srca i stanje svih krvnih žila u tijelu. Da biste dobili terapijski efekat, preporučljivo je provoditi trening svaki dan, a ukoliko je to nemoguće, barem svaki drugi dan. Možete koristiti traku za trčanje instaliranu na svježem zraku.

  1. Optimalna udaljenost za pješačenje je od 2 km (za starije osobe, početnike ili s teškom aterosklerozom žila) do 5 km (za mlade ljude, povećanje opterećenja ili u ranim fazama bolesti).
  2. Trčanje počinje s 3 km, postupno povećavajući udaljenost do 8-10 km. Prije startanja utrka potrebno je konzultirati stručnjaka (saznati preporučeni tempo, udaljenost, optimalno vrijeme za trčanje).

Da biste zakomplicirali kardio trening, vrijedno je odabrati trkačke staze, ubrzati i usporiti ili umetnuti fizičke vježbe između dijelova staze.

Trčanje se ne preporučuje: trebate koristiti određeni obrazac utrke.

  1. Hodanje s ubrzanjem.
  2. Jogging
  3. Pojačajte i usporite.
  4. Jogging
  5. Hodanje sa usporom.

Duboki udisaji, naizmenično s naginjanjem tijela prema naprijed spuštajući ruke i dubokim izdisajima, smirit će disanje nakon napora.

Joga i Qigong zbog ateroskleroze

Ove dvije prakse su usko povezane s vježbama disanja. Njihov kompleks uključuje i meditaciju, fizičke vježbe i, u slučaju qigonga, borilačke vještine.

Studije su pokazale da joga i qigong (kao i njihova kombinacija u obliku qigong joge) s aterosklerozom moždanih žila izjednačavaju intrakranijalni tlak, poboljšavaju sluh i vid, aktiviraju pamćenje i normaliziraju krvni pritisak.

Možete učiti poza, naučiti pravilno disati i meditirati samo s majstorima ovih umjetnosti. Liječniku terapije za vježbanje ostaje da dobije dozvolu za obavljanje orijentalnih praksi u skladu sa stupnjem oštećenja vaskula.

Biljna medicina pomoći će konsolidaciji rezultata medicinske gimnastike. A profesorova metodologija postala je najcjelovitiji pristup u liječenju mnogih bolesti, uključujući aterosklerozu Sergej Bubnovski: Pojedinačno propisuje kombinaciju vježbe terapije, fizioterapije, rada na dekompresijskim simulatorima i pravilnog disanja.

Važni oprezi

Gimnastika za aterosklerozu krvnih sudova kontraindicirano u slučaju:

  • akutne zarazne bolesti
  • povećana tjelesna temperatura
  • egzacerbacije hronične patologije,
  • sklonost razvoju tromboze,
  • maligni tumori
  • krvarenje
  • sindrom jakog bola.

U nedostatku kontraindikacija, princip fizioterapijskih vježbi ostaje nepromijenjen: prvo zagrijte i istegnite, zatim postepeno povećavajte opterećenje, a zatim ponovo stežite i istegnite se. Između setova potrebna je pauza odmora od 2-3 minute. Vježbe se ne mogu izvoditi na prazan stomak: 1,5 sat prije treninga morate jesti nešto lagano. „Ubrzati“ srce može samo + 30% početne frekvencije (u mirovanju).

Izvođenje prosječnog opterećenja dnevno može postići bolje rezultate nego kod samo-flagelacije napornim vježbanjem. Ako dodate racionalnu prehranu i odustanete od štetnih ovisnosti, tada će vam uspjeh u borbi protiv arterioskleroze biti zagarantiran!

Kako će vježbe terapija pomoći kod ateroskleroze?

  • Čitav kardiovaskularni sistem je treniran i ojačan, što izbjegava ili značajno usporava napredovanje procesa atrofije tkiva.
  • Normirano je kretanje kisika i organskih hranjivih sastojaka u tijelu kroz krvotok.
  • Otklanjaju se kvarovi u radu metabolizma, uključujući masna. Kao rezultat, povišen holesterol, koji uzrokuje blokadu vaskularnih kreveta, smanjuje se na normalnu razinu.

Gimnastika za aterosklerozu žila donjih ekstremiteta spada u kategoriju vježbanja, ali ne i sport. Potonji su praćeni ozbiljnim i teško podnošljivim opterećenjima, pa je kontraindiciran kod pacijenata s ovom patologijom. Vježbe bi trebale biti jednostavne za izvedbu i nježne, uključuju i vježbe disanja. Ako se pacijent kreće prema izlječenju, možete uključiti bučice od 1 kg u svoj inventar. Stariji ili teži bolesnici savjetuju se da obrate pažnju na spore šetnje.

Kako odabrati prave vježbe

Gimnastički kompleksi za noge moraju ispunjavati kriterije:

  • Svi elementi izvedeni su s beznačajnom težinom ili bez nje uopće.
  • Korisne šetnje i zadaci za pravilno disanje.
  • Potrebno je regulirati broj ponavljanja na osnovu dobi, težine tijeka bolesti, trenutnog zdravstvenog stanja i reakcije ekstremiteta na dolazni napon (započnite s najjednostavnijim mogućim načinom).

Faze poteškoće sa vježbanjem

  1. Pojednostavljeni starter kit

Značajan dio je hodanje. Elementi su jednostavni za izvođenje i ne podrazumijevaju uočljiva opterećenja. Gimnastika se izvodi polako i glatko, bez naglih pokreta, ležerno ustaljenim tempom. Nakon svake vježbe preporučuje se odmaranje najmanje 1 minutu prije nego što krenete dalje. Završetak lekcije traje 1-1,5 minuta.

  1. Drugi (srednji) stepen teškoće

Tempo se lagano povećava, sami časovi postaju teži i duži, pacijent mora uložiti određene napore da ih provede.

  1. Skup velikih teškoća

Preporučuje se pacijentima kojima je skoro potpuno izlječenje. Odabir je dio programa, čija provedba ne uzrokuje bol. Opisane fizičke vježbe mogu se mijenjati, povećavajući ili smanjujući poteškoće ovisno o stanju.

Leže na leđima

  1. Istegnite i opustite mišiće slobodno. Potrebno je saviti levu nogu u kolenu onoliko koliko dopušta pokretljivost zgloba. Pri tome se stopalo i prsti lagano kreću po površini poda. Nastavite savijati, ali već u predelu TBS-a, povucite nogu prema sebi i pritisnite ruke uz tijelo, pokušavajući da vam leđa budu čvrsto pritisnuta na oslonac. Vratite se u početni položaj i učinite isto za desnu nogu. Ponovite vježbu oko 10 puta.
  2. Korisno za aterosklerozu je popularni „bicikl“. Udovi, lagano savijeni u koljenima, dižu se iznad poda i kreću se kružnom stazom, oslikavajući vožnju biciklom. Izvršite 10 ponavljanja.
  3. Naizmenično zamah ruke i noge. Zamislite kretanje insekta koji je pao na leđa i pokušava se prevrnuti i pokušati ponoviti. Uprkos smiješnom izgledu, pozitivan učinak od takvih akcija primjetan je - tijelo se zagrijava, a cirkulacija krvi se ubrzava.
  4. Programi za opterećenje uključuju vježbe „makaze“. Da biste maksimizirali učinak, dlanovi se stavljaju ispod kokciksa. Nakon desetak ponavljanja, noge treba ispraviti, držati na težini i čvrsto pritisnuti jedna uz drugu 10 sekundi, a zatim se opustiti. Posljednji dio je pritiskanje na pod.

Sjedeći

    Savijen pod uglom prema

90 ° potporni udovi istodobno su razdijeljeni i spojeni na strane. Potrebno je uraditi najmanje 5 ponavljanja, nakon čega se istegnite i opustite. Prije prelaska na sljedeći dio programa potrebno je malo odmora.

Složen element u ovoj vježbi je stvaranje prepreka za kretanje stavljanjem dlanova na koljena i vršenja pritiska na njih u smjeru suprotnom od smjera njihovog pokreta.

  1. Sjedeći na stolici, usmjerite noge naprijed, a zatim nagnite tijelo prema njima, pokušavajući da dodirnete čelo. Uradite najmanje 8 puta. Moguća komplikacija je savijanje, hvatanje za noge i zadržavanje u savijenom stanju nekoliko sekundi.
  2. Dlanovima hvatajte desno stopalo, podignite cijeli ud što je više moguće, a da pritom ne pustite ruke. Zadržite se u prihvaćenom položaju, mentalno odbrojavajte 10 sekundi. Vratite se u normalan položaj, ponovite isto s lijevom nogom. Za svakog od njih napravite pokrete od 10 r.

Na kolenima

  1. Krenite na sve četiri, čak i iz ritma disanja. Nagnite torzo prema potpornju, dodirnite ga grudima i vratom, naslanjajući dlanove na pod. Privucite se, napravite još 4-8 ponavljanja.
  2. Ispraviti i povući nogu na izdisaju, na udisanju kako bi je vratila natrag, da bi isto učinio s drugom, 6 puta na udovima.
  3. Zaključajte ruke na pojasu. Započnite pažljivo naginjući se prema naprijed, cilj je da dodirnete čelo do koljena. Nakon nekoliko sekundi ispravite se. Za pristup uraditi 15 puta. Za efikasnije jačanje zglobova nakon ove vježbe potrebno je prošetati.

Vježbe disanja

Liječenje bolesti krvožilnog sustava uz pomoć vježbi disanja je efikasan način, tvrde medicinski stručnjaci. Pomaže tijelu da dobije dovoljno organske materije, smiri se i riješi se simptoma stresa. Rad krvnih žila i njihova elastičnost se poboljšavaju, više krvi ulazi u srčani mišić.

Kontraindikacije za ovu vrstu obuke uključuju:

  • visok krvni pritisak
  • osteohondroza,
  • tromboflebitis
  • išijas.

Posebne vežbe propisuje lekar. Ali korisne su metode koje su poznate još od pouka fizičkog vaspitanja.

  1. Zauzmite stojeći položaj, noge razdvojite na širini ramena. Započnite polako i duboko udahnite, istovremeno stojeći na nožnim prstima i ispružujući ruke prema gore, usmeravajući stražnji dio dlanova prema unutra. Kad se vratite u početni položaj, počnite spuštati tijelo i glavu dolje, izdahnuvši napola prelazeći ruke ispod prsa. Nakon što opustite mišiće vrata i trupa, u tom položaju možete ostati nekoliko sekundi, a zatim ponovo postati ujednačeni.
  2. Kako biste brzo nadoknadili količinu kisika u krvi, izvode se sljedeće akcije: izdah, popraćen uvlačenjem trbuha, a zatim duboki udisaj s njegovim izbočenjem. Intenzivno disanje, praćeno pokretima mišića trbušne šupljine, ubrzava protok krvi.

Fiksiranje rezultata

  • Vježbe se moraju izvoditi na sveobuhvatan način, samo one koje je propisao liječnik, određenim redoslijedom i sa propisanim trajanjem.
  • Blagi terapeutski učinak imaće pješice. Oni mogu biti uključeni u svakodnevni život - hodanje s posla, hodanje u večernjim satima i / ili vikendom. Umjereno teške aktivnosti na bazenu, tenis, skijanje ili odbojka ojačat će krvne žile i poboljšati dobrobit.
  • Drugi važan element je potpuna i kvalitetna ishrana. Odbija se životinjske štetne masti, žumanjci, prženi. Zamijenit će ih plodovi mora i biljni proizvodi. Količinu soli u hrani i postotak masti u mliječnim proizvodima treba smanjiti.
  • Preporučuje se prestati pušiti i konzumirati alkohol, smanjiti broj stresnih situacija, normalizirati režim i osigurati dobar odmor od stresa, kao i dobar san. To će pomoći da se izbegne napredovanje bolesti.

Terapeutska gimnastika za noge s aterosklerozom osmišljena je na takav način da pacijent, u bilo kojem stepenu razvoja bolesti, može izvesti set vježbi koje su mu dodijeljene, a da ne osjeća bol i nelagodu.

Ovo je, pored zagarantovane efikasnosti nastave, izuzetno važan kriterij za lekara komponenti, jer je prekomerno fizičko naprezanje kontraindicirano za osobe s aterosklerozom i doneće štetu, a ne koristi. Za sistematsko punjenje nije potrebno puno truda i vremena. Značajna promjena vašeg životnog stila u svrhu provođenja drugih korisnih aktivnosti također nije obvezna. Ali male promjene u smjeru zdravog života pomoći će u budućnosti da izbjegnu komplikacije i velike troškove lijekova i opreme za obnavljanje oštećenog vaskularnog sustava.

Opći principi fizičkog vaspitanja za bolest

Trening bi trebao biti pristupačan, ali sistematski. Vježbe se ne mogu izvoditi do krajnjih mogućnosti. Svoje stanje možete kontrolirati uz pomoć mjerenja otkucaja srca i krvnog tlaka:

  • maksimalni broj otkucaja srca tokom vježbanja ne smije prelaziti 100-110 otkucaja u minuti,
  • Krvni pritisak ima gornje i donje pokazatelje: tokom treninga prvi će se blago povećati, a drugi smanjiti.

Prekomjernim porastom broja otkucaja srca i porastom nižeg krvnog pritiska, smanjite intenzitet nastave izvodeći manje ponavljanja vježbi.

Leže na stomaku

Položaj na trbuhu omogućava vam da normalizirate prokrvljenost kralježnice, trbušnih organa i nogu. Ovo su univerzalne vježbe fizioterapije koje pomažu kod cerebrovaskularnih bolesti, gdje se holesterol najčešće taloži:

  1. Ležeći licem prema dolje, savijte kolena, podižući noge u okomiti položaj, naizmenično ili zajedno. Ponovite 5-7 puta.
  2. Iz ležećeg položaja podižite glavu, postepeno savijajući se u leđima. Izvodite s maksimalnom amplitudom, polako. Ponovite 4-6 puta.
  3. Oslanjajući dlanove na podu u nivou ramena, naizmenično podignite ispružene noge. Ponovite 4-8 puta.

Stojeći

Stojeći položaj omogućava vam izvođenje različitih vrsta pokreta udovima, trupu i vratu. Oni pružaju priliku za rad svih mišićnih grupa i srodnih arterija koje krv dovode u odgovarajuće dijelove tijela. Stojeće vježbe preporučuju se kod ateroskleroze mozga i vrata, koronarnih žila i donjih udova. Možete izvršiti sljedeće opcije:

  1. Noge širine ramena, ruke u stranu. Savijte laktove, dodirnite prste ramenima, ispružite ruke prema gore i podignite glavu. Podigni se i duboko udahni. Vratite se na početni položaj
  2. Stavite ruke na pojas. Izvršite nagibe u stranu (izdahnite) i vratite se u uspravan položaj (udisaj). Ne savijajte noge tokom trčanja.
  3. Ruke dole. Kućište okrenite udesno, dok ih raširite i spuštate kada se vraćate u početni položaj. Ne savijajte noge, ne odvajajte pete od poda.

Izvršite 3-8 ponavljanja.

Ostavite Svoj Komentar