Kako koristiti olovku za šprice za insulin?

Olovka za ubrizgavanje inzulina dobila je ime po svojoj vanjskoj sličnosti s uobičajenom hemijskom olovkom. Takav je aparat praktičan za upotrebu, jer pomoću njega pacijent može napraviti hormonski hitac i pravilno ga dozirati. Kod dijabetičara nije potrebno redovno kontaktirati kliniku za primjenu inzulina.

Olovka injekcijske brizgalice odlikuje se mehanizmom koji dozvoljava, svaka jedinica supstance se može razlikovati klikom, unošenje hormona vrši se pritiskom na dugme. Igle za uređaj nalaze se u kompleksu, a u budućnosti se mogu kupiti zasebno.

Olovka za inzulin je jednostavna za upotrebu, jednostavna za nošenje, jer je kompaktna i lagana.

Uprkos ogromnom rasponu špricara koji su dostupni na tržištu, svaka od njih ima prilično sličnu opremu. Komplet uključuje:

  1. čahura (uložak, uložak) za inzulin,
  2. slučaj
  3. automatski klipni mehanizmi,
  4. igla u poklopcu.

Poklopac je potreban kako bi se igla zatvorila kad ne radi. Također, uređaj ima tipku za ubrizgavanje i automatsku mašinu za izdavanje inzulina.

Korištenje šprice za olovke je jednostavno, za to ga morate ukloniti iz kućišta, skinuti poklopac, instalirati iglu nakon uklanjanja pojedinačne kapice. Zatim se miješa šprica s inzulinom, određuje se potrebna doza, igla se oslobađa mjehurića zraka pritiskom na gumb ubrizgavača.

Za injekciju je koža presavijena, ubačena je igla (ubrizgavanje je dozvoljeno u stomak, nogu ili ruku), gumb se drži 10 sekundi, a zatim se otpušta.

Kako pravilno ubrizgati inzulin, načela primjene olovke


Na ljudskom tijelu postoje određena područja gdje možete ubrizgati inzulin, učinkovitost apsorpcije u tim područjima je različita, kao i stupanj izloženosti lijekovima. Najefikasnije je ubrizgati supstancu u prednji zid trbušne šupljine, gdje inzulin apsorbuje 90%, počinje djelovati mnogo puta brže.

Oko 70% apsorpcije nastaje nakon injekcije u prednji dio bedara, vanjski dio ruke, obično ubrizgan u područje od ramena do lakta. Učinkovitost apsorpcije hormona u području scapule dostiže tek 30%. Najbrže će inzulin početi djelovati ako ga unesete na udaljenosti od dva prsta od pupka.

Uputa govori dijabetičarima da je stalno ubrizgavanje na istom mjestu štetno, naznačeno je naizmjenično zonje ubrizgavanja. Udaljenost između injekcija ne smije biti manja od 2 cm, prije injekcije nije potrebno brisati kožu alkoholom, ponekad je dovoljno oprati kožu sapunom i vodom. Na istom mjestu injekcija se ponavlja najranije 14 dana kasnije.

Pravila za primjenu inzulina su različita za različite kategorije pacijenata, na primjer, različite težine. Preciznije, ugao uboda igle na površinu kože je različit. Ugao ubrizgavanja blizu okomitog se preporučuje pacijentima:

  1. Pretilo,
  2. izražen sloj potkožne masti.

Kada pacijenta odlikuje astenski sastav tijela, bolje je uboditi lijek pod oštrim uglom. S mršavim slojem potkožne masti postoji rizik da će igla ući u mišićno tkivo i u tom slučaju se vrijeme djelovanja hormona može promijeniti i to značajno.

Uz to, temperatura inzulina utječe na brzinu primjene tvari. Ako su inzulinska šprica i njen sadržaj na niskoj temperaturi, lijek će početi djelovati kasnije.

Može doći do nakupljanja inzulina u tkivima, to se događa kada se injekcije stavljaju blizu jedna drugoj, to također smanjuje brzinu apsorpcije. Stoga se upotreba olovke za inzulin mora odvijati u skladu s pravilima. U ovoj situaciji pomaže lagana masaža problematičnog područja.

Napunjene injekcijske olovke za šprice držite na normalnoj sobnoj temperaturi, ali ne duže od 30 dana nakon prve upotrebe. Inzulin u spremnicima čuva se na polici hladnjaka, ukoliko je otopina dobila zamućen talog, mora se temeljito izmiješati da bi se postiglo početno stanje.

Glavni nedostaci olovke za inzulin


Za dijabetičare su stvorene visokokvalitetne šprice za primenu inzulina, ali istovremeno uređaji mogu imati značajne nedostatke. Morate znati da se špriceve za višekratnu upotrebu ne mogu popraviti, bez obzira na proizvođača, troškovi su im visoki, posebno uzimajući u obzir da pacijent istovremeno koristi najmanje 3 komada.

Mnogi proizvođači nude špriceve za olovke za ubrizgavanje inzulina, koji se mogu koristiti isključivo s originalnim rukavima, što na osnovu drugih nedostataka postaje ozbiljan problem za upotrebu. Postoji olovka za ubrizgavanje inzulina sa rukom koja se ne može zamijeniti, to će riješiti problem s izborom uloška, ​​ali uzrokovat će ozbiljno povećanje troškova liječenja, jer je potrebno stalno nadopunjavati broj olovki.

Inzulinska šprica s automatskim doziranjem lijeka ima strože zahtjeve u pogledu granica unosa hrane s ugljikohidratima, kad se miješaju u proizvoljnu količinu, pokazuje se da mijenja broj jedinica, počevši od količine ugljikohidrata. Za dijabetičare ovo je puno psihološkog odbacivanja slijepih injekcija.

Postoje mnoge zablude o upotrebi inzulinskog uređaja, samo je nekoliko njih na popisu:

  • morate imati dobar vid, koordinaciju,
  • Teško je odabrati dozu bez ljekara.

Nije sasvim istina da je od pacijenta potreban oštar vid, jer se točno doziranje može lako odrediti karakterističnim klikovima, čak se i potpuno slijepi dijabetičar može nositi s inzulinskom terapijom i ubrizgati točnu količinu lijeka.

Problemi s samo odabirom doze su takođe zabludni, gubitak točnosti po jedinici često nije značajan, međutim, postoje slučajevi kad je maksimalna točnost izuzetno važna.

Šta je bolje, špric ili olovka za inzulin? Kako odabrati?

Teško je odgovoriti na tačno pitanje što je bolje, špric za olovku za višekratnu upotrebu ili običnu štrcaljku, jer je izbor načina davanja hormona uvek čisto individualan. Međutim, postoje oni dijabetičari kojima ljekari preporučuju olovku za inzulin, obične špriceve i igle im ne odgovaraju sasvim. U ovu kategoriju bolesnika nalaze se djeca koja se jako plaše injekcija, dijabetičari slabog vida, pacijenti koji vode aktivan stil života i nisu kod kuće.

Kako koristiti inzulin u olovci je razumljivo, ali kako odabrati savršen model uređaja kako ne bi izazvao nelagodu? Za ubrizgavanje inzulina trebate odabrati olovku velike i jasne razmjera.

Ne boli osiguravanje da materijal od kojeg su izrađene štrcaljke, igle za ubrizgavanje, ne može izazvati alergijske reakcije. Takođe se preporučuje obratiti pažnju na oštrenje igle, pravilna igla i visokokvalitetni premaz pomažu u sprečavanju neugodnih komplikacija poput lipodistrofije, kada:

  • integritet na mjestu ubrizgavanja se prorjeđuje,
  • modrice, otekline,
  • količina potkožnog tkiva se smanjuje.

Pištolj za primjenu inzulina s malim dijeljenjem omogućava odmjeravanje potrebne količine inzulina, obično je pola koraka doze poželjnije od koraka s jednom dozom.

Kratka igla smatra se prednosti modela; što je kraća, to je manja vjerovatnoća da će ući u mišićno tkivo. U nekim modelima postoji posebna lupa, slični uređaji dizajnirani su za dijabetičare s ozbiljnim oštećenjima vida. Kako koristiti špricu sa olovkom ove vrste, nakon koliko dugo je potrebno mijenjati ili zamijeniti običnom štrcaljkom, u ljekarni će vam reći liječnik ili ljekar. Na internetu možete naručiti i špricu, bolje je obaviti kupovinu kućnom dostavom.

Informacije o inzulinskim olovkama nalaze se u videu u ovom članku.

Šta je olovka za špriceve?

Olovka za špricu izgleda kao standardna olovka za pisanje kuglice. S medicinskog stajališta, ovo je kompletan set koji omogućava pacijentima koji imaju dijabetes da normaliziraju razinu šećera u krvi. Sama olovka je prilično složen uređaj koji uključuje mnogo elemenata. Ovo je držač za spremnike s hormonskom komponentom, i rezervni rezervoar, i poseban raspršivač. Uz to, uređaj ima dugme za pokretanje, zamenljivu iglu, futrolu sa kopčom.

Predstavljene špriceve, koje koriste ovisni o insulinu, mogu biti za jednokratnu upotrebu i za višekratnu upotrebu. Naravno, druga opcija dijabetičarima olakšava život. Međutim, potrebno je detaljnije razumjeti prednosti i nedostatke uređaja.

Prednosti i nedostaci

Mogućnost pomicanja i držanja gumba za pokretanje omogućava vam pokretanje mehanizma automatskog prodora hormonalne komponente ispod kože. Lista prednosti uključuje i druge karakteristike:

  • zbog male veličine igle, probijanje je dovoljno brzo, precizno i ​​nije povezano s bolom,
  • nema potrebe da samostalno izračunavate dubinu uvođenja uređaja,
  • mogućnost upotrebe čak i osoba s invaliditetom zbog posebnog signalnog uređaja. Obavještava o završetku doziranja inzulina.

Uz to, bilo koja olovka za injekciju insulina staje u vašu torbu ili čak u džepu bez ikakvih problema. Kao što je ranije napomenuto, razvijene su dvije vrste uređaja: za jednokratnu upotrebu i za višekratnu upotrebu. Prvi uključuje poseban uložak s otopinom koji se ne može ukloniti. Nakon što je komponenta gotova, olovku štrcaljke odložite. U prosjeku je trajanje operacije oko tri tjedna, međutim, razdoblje može varirati ovisno o količini inzulina i drugim značajkama terapije.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Uređaji za višekratnu upotrebu dijabetičari koriste od dve do tri godine. Nakon što hormonska komponenta u ulošku bude gotova, trebat će je zamijeniti novom. Stručnjaci posebnu pažnju posvećuju jednostavnosti, sterilnosti i sigurnosti ne samo transporta, već i upotrebe inzulina.

Istovremeno, olovke za štrcaljke imaju određene nedostatke. Obratite pažnju na nedostatak mogućnosti popravljanja injektora, visoku cijenu uređaja. Pored toga, nisu sve patrone univerzalne.

Prilikom uvođenja hormonske komponente na ovaj način, morate slijediti strogu dijetu tako da tačna količina primijenjenog sastava pravilno utječe na organizam.

Kako odabrati špricu?

Proces odabira olovke za šprice za insulin također se mora provoditi u skladu sa svim pravilima. Govoreći o tome, obratite pažnju na činjenicu da:

  • Posebno treba napomenuti skala koja bi trebala biti dovoljno velika i laka za čitanje,
  • Do danas se za proizvodnju olovaka ne upotrebljavaju takvi materijali koji mogu izazvati alergije. Međutim, neće biti nepotrebno to provjeriti,
  • posebno oštrenje, određeni premaz igle pomoći će izbjeći komplikacije poput lipodistrofije.

Što je korak podjele beznačajniji, tačnije će biti moguće izmjeriti potrebnu dozu hormonalne komponente. Na primjer, korak od 0,5 ukupno će biti poželjan u odnosu na korak u jednoj dozi. Kraća igla se takođe može smatrati zaslugom odabranog modela, jer što je kraća, manja je vjerovatnoća da će inzulin prodirati u mišićne strukture.

Također treba imati na umu da neki proizvođači dobivaju vagu s povećalom. Za dijabetičare s ozbiljnim oštećenjem vida, ovo je prednost u procesu izbora modela za kontinuiranu upotrebu.

Kako koristiti olovku za špriceve?

Inzulinska olovka mora se koristiti prema određenim pravilima. Dakle, za neovisno unošenje hormonske komponente bit će potrebno obraditi mjesto uboda pomoću aseptične otopine. Zatim uklonite poklopac iz injektora, olovkom ubacite spremnik s inzulinom u uređaj. Tada se opcija raspršivača može aktivirati.

Sljedeći korak je miješanje sadržaja čahure okretanjem prema gore i prema dolje. Tada će vam trebati:

  1. da se na koži formira nabor za dubok prodor inzulina iglom u potkožno tkivo,
  2. inzulin se daje sam ili uz pomoć nekoga pritiskom na tipku u cijelosti,
  3. isključiti ubrizgavanje na bliskoj udaljenosti jedna od druge,
  4. kako ne biste osetili bol zbog uboda, isključite upotrebu tupe igle.

Tehnika uvođenja inzulina pomoću olovke za špricanje podrazumijeva da područje uboda može biti područje ispod lopatica, nabor u trbuhu, kao i kukovi i stražnjica, te podlaktica. Unošenjem hormona u trbuh, apsorpcija sastava je mnogo efikasnija i brža. Sljedeća najučinkovitija područja su područja kao što su podlaktice i bokovi. Možda najmanje djelotvorno područje za uvođenje hormonske komponente je subkapularna regija. Sve se ovo mora uzeti u obzir kako biste znali kako ubrizgati inzulin.

Također treba razumjeti da je ponovna injekcija smjese u isto područje punkcije prihvatljiva nakon 14-15 dana. Za bolesnike s tankom tjelesnom kutom, ugao ubrizgavanja inzulina trebao bi biti što oštriji. Pacijentima sa debelim masnim podlogama preporučuje se ubrizgavanje olovke za šprice okomito. Shvativši kako ubrizgati inzulin olovkom za šprice, ne treba zanemariti nijanse čuvanja uređaja.

Kako čuvati uređaj?

Šprica za višekratnu upotrebu, poput šprice za jednokratnu upotrebu, mora se čuvati u skladu s određenim pravilima. Prije svega, moraju se uzeti u obzir pokazatelji sobne temperature, jednako je važno pratiti vlažnost u prostoriji. Sljedeći najvažniji kriterij je pouzdana zaštita od prašine. U suprotnom, olovka štrcaljke može jednostavno propasti.

Neće biti manje važno stvoriti zaštitu od djelovanja direktnih ultraljubičastih zraka. Preporučuje se da uređaj uvijek držite u njegovom kutiji i da ga ne želite očistiti kemikalijama.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOGIST sa iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Moguće je čuvanje inzulina u olovci štrcaljke, naime u korištenom omotaču, tokom jednog meseca na sobnoj temperaturi. Preporučljivo je da rezervne rukave držite u hladnjaku, ali ne blizu zamrzivača. Treba imati na umu da temperatura otopine ozbiljno utječe na brzinu utjecaja hormonske komponente, naime da se topla apsorbira mnogo brže.

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar