Posuđe za dijabetičare tipa 2: recepti za prvi i drugi tečaj

Dakle, dijagnosticiran vam je dijabetes melitus. Šta treba da znate o njemu? Ova je bolest obično hronična, a javlja se u pozadini nedostatka inzulina. Uloga inzulina u tijelu je vrlo velika. To je provodnik koji dostavlja glukozu do ćelija našeg tela. Glukoza ćeliji pruža energiju. I kod manjka inzulina ili ako je ćelija na njega neosjetljiva, glukoza se nakuplja u proteinima tkiva, uništavajući ih.

Vrste dijabetesa

Dijabetes je dvije vrste. U slučaju kada vaš gušterača ne proizvodi inzulin zbog smrti ćelija koje ga proizvode, nedostatak inzulina naziva se apsolutnim. Ova vrsta dijabetesa je prva i javlja se u djetinjstvu.

Pravila su važna!

Pazite na liječenje, na svoju prehranu, budite aktivni, i tada će vam život biti pun, dug i neće se razlikovati od života zdrave osobe. Nije dovoljno što potpuno izbacite iz prehrane one namirnice koje sadrže visoku razinu glukoze, skrob. Ukusni recepti za dijabetičare tipa 2 postoje! Ako vodite dnevnik u koji ćete zapisati i svoja zapažanja, i rezultate, i sve što ste pojeli, pomoći će vam da izgradite shemu ishrane koja će vam odgovarati.

Šta je dijeta?

Kao što smo rekli, najlakši način - uklanjanje štetnih proizvoda - ne djeluje. Morate pronaći drugačiji način prehrane. I ovdje je najvažnije da sami razjasnite da dijeta od danas nije privremena mjera namijenjena prilagođavanju tjelesne težine ili podvrgavanju rehabilitaciji nakon tretmana, otuda je dijeta vaš život. A kako bi vam ovaj život i dalje donosio radost, ponudit ćemo vam jela za dijabetičare tipa 2, čiji su recepti prilično jednostavni, a sama jela će se svidjeti vama i vašim najmilijima.

Važno je znati

Tradicionalna tri obroka dnevno nisu pogodna za vas. Treba jesti pet, pa čak i šest puta dnevno. Takvi česti obroci, ali istovremeno u malim porcijama, neće dopustiti da vas obuzme glad, značajno smanjuje vjerovatni rizik od hipoglikemije koji prijeti svim dijabetičarima. Sada bi vam trebao takav način kuhanja kao prženje, radije parenje. Posuđe za dijabetičare tipa 2, čije recepte ćemo vam ponuditi, su jela s parom, kao i pirjana jela, pečena u vlastitom soku.

Dijeta

Prehrana dijabetičara mora nužno uključivati ​​biljne masti, svakako kvalitetne i u malim količinama, ribu, kao i plodove mora, proizvode iz takozvanog grubog brašna, biljnu hranu (voće, bilje i povrće). Hranu je potrebno konzumirati tako da sadržaj esencijalnih hranjivih sastojaka, tj. Masti, ugljikohidrata i proteina, bude uravnotežen. Naime: biljne masti - ne više od 30 posto ukupnog sadržaja, bjelančevine - ne više od 20 posto, ali ne manje od 15, i ugljikohidrati, nužno složeni, - ne više od 55 posto, ali i najmanje 5. U meniju ispod za dijabetičari tipa 2 na tjedan dana s receptima u kojima nećete pronaći proizvode koji su štetni za vas, u obzir se uzimaju svi zahtjevi uravnotežene prehrane.

Izborni meni

Posuđe za dijabetičare tipa 2, čiji ćete recepti vidjeti dolje, ukusne su i jednostavne za pripremu. U ponedjeljak se preporučuje doručak sa salatom od mrkve, herkulovskom kašom u mlijeku s maslacem (5 g), a doručak završite čajem bez šećera. Za ručak jabuka, a opet čaj bez šećera. Za ručak pojedi borsch, salatu i malo gulaša, sve povrće, možete uz krišku hljeba. Popodne možete popiti čaj od naranče i nezaslađenog. Za večeru ćete dobiti kasu od sira, kao i još jedan sveži grašak, čaj. Za drugu večeru popijte čašu kefira.

U utorak ćemo raznovrsiti doručak: salatu od kupusa s kriškom kuhane ribe i kriškom hljeba s čajem. Za ručak ukusno povrće na pari i čaj. Za ručak jedite supu, opet povrće, krišku kuhane piletine bez kože, jabuku, krišku hleba i pirjano voće, ali ne slatko. Za užinu u poslijepodnevnim satima - skuti sir koji nam se dopao, naime, skuta s sira, isprobajte i dekociju borovice ruža.

U srijedu vam nudimo da kušate heljdinu kašu s nemasnim sirom i čašu čaja za doručak. Za drugi doručak morat ćete istopiti čaše kompota, ali ne brinite, jer kralj čeka ručak: komad govedine, kuhan, kao i povrće ragu, možete dodati malo pirjanog kupusa i čašu kompota. Za popodnevni međuobrok pojedi jabuku. A za večeru - opet povrće, uvek pirjano, bez njih već! Dodajte im nekoliko mesnih okruglica i krišku hleba. Pijte dekocija borovice ruža. Za drugu večeru pokušajte nemasni prirodni jogurt umjesto kefira.

Kao što vidite, hrana vam je raznovrsna, ali ako ne mislite tako, u četvrtak ćete za doručak skuhati kuhanu repu i rižinu kašu, priuštite sebi i komad sira sa malo masnoće i čašu kafe. Drugi doručak sastoji se od grejpa. Za ručak možete birati između riblje čorbe i kuhane piletine, jelu dodajte kavijar tikvice, po mogućnosti domaći, krišku hljeba i priuštite si čašu domaće limunade.

U petak pred kraj radne sedmice treba jesti! Doručak sa sirom i salatom od jabuke i mrkve, kriškom hljeba i čašom čaja. Sjećate li se da bi čaj trebao biti bez šećera! Za ručak jabuka i kompot. Za ručak - tradicionalno povrće u obliku supe i kavijara, kao i goveđi gulaš, kompot i hleb. Imajte ukusnu voćnu salatu. A za večeru vam nudimo pečenu ribu sa prosenom kašom od prosa, hleb i čašu čaja. Za drugu večeru - kefir, koji vam već nedostaje.

Prva jela za dijabetičare tipa 2 obično su bez povrća i masti. A onda je došao vikend, ali ne dopustite sebi nikakve viškove. Dakle, za doručak ćete u subotu imati kašu od Herkula u mlijeku, salatu od mrkve, kafu i hljeb. Za ručak jedite grejpfrut. Za ručak jedite supu, moguće je s vermicellijem, kao i malo pirjane jetre s rižom za prilog. Pijte sa kompotom, malo hljeba - komad hljeba. Za popodnevni međuobrok - salata, voće ili povrće. Za večeru - kaša, ovaj put biserni ječam, opet kavijar od tikvica, parče hljeba i čaša čaja. Prije odlaska u krevet, popijte čašu kefira.

Tjednu završavamo ovako: za doručak - kriška sira, malo kuhane cikle, tanjir heljde, čaj i kriška hljeba. Za drugi doručak - omiljeno voće - jabuka. Za ručak - pasulj od graha, ukusan pilaf na piletini, priuštite si malo male šnicle i sok od brusnica. Popodnevna užina - iznenađenje - narandžasta. Večera je također zadovoljstvo, definitivno će vas zadovoljiti kaša od bundeve i govedina pašteta s povrtnom salatom za prilog. Pijte kompot. A za drugu večeru - kefir.

Možda ste primijetili da vam iz deserta nudimo palačinke s voćem, a ponekad i palačinke ili kolač od sira. Podsjećamo vas da je meni približan i možete ga promijeniti po vlastitom nahođenju, sjećajući se gornjih pravila i budite sigurni da sve što vam se dogodi zapiše u svoj dnevnik. Kao desert možete uzeti jela od bundeve za dijabetičare tipa 2. Na primjer: sitno nasjeckajte sirovu buču i pirjajte je u tavi, najbolje na laganoj vatri, zajedno sa orasima i šakom grožđica. Bundeva treba pustiti sok, a zatim trebate dodati čašu mlijeka. Pirjajte još 20 minuta nakon toga.

Šta za ručak?

Drugi tečajevi za dijabetičare tipa 2 treba pripremati sa vrlo malom količinom biljnog ulja, ne većom od jedne žlice. A kao što vidite, ništa se ne prži. Sve kuhamo za par, ili kuhamo ili pirjamo. Možete kombinirati različito povrće jedno s drugim, glavno je držati se glavnih točaka i voditi računa o sebi. Zapamtite da poznata jela iz djetinjstva mogu ostati u vašoj prehrani, malo modificirana i modificirana. I kako praksa pokazuje, izbjegavajući namirnice koje su vam štetne, počećete da jedete raznovrsnije i ukusnije.

Rezultati

Dijeta, naime, jela za dijabetičare tipa 2, čiji su recepti jednostavni i raznovrsni, dovest će do toga da se metabolički procesi normaliziraju, da će se zaustaviti razvoj dijabetesa i moći ćete izbjeći komplikacije tipične za vašu bolest. Osim toga, članovi vaše porodice, usvajajući novi način prehrane, postat će također zdraviji, vitkiji i uz razuman fizički napor koji će također biti zategnuti. Želimo vam strpljenje u početnoj fazi, upornost i zapamtite svoj cilj - biti zdrava, punopravna osoba.

Pogledajte video: Da bi utvrdili koliki nam je šećer moramo da odemo u laboratoriju! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar